Despre Gumuțească - Ruraliada: Cultură la Munte

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 лип 2024
  • Acest material este realizat în cadrul proiectului Ruraliada, demarat prin Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) - Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și implementat de Asociația GAL Napoca Porolissum.
    Gumuțeasca sau Gomuțeasca (uneori denumită limba gumuțesească, sau limba de sticlă) este un argou (o formă de vorbire vorbită de un grup de oameni, pentru a preveni străinii din a o înțelege) folosită exclusiv în comuna Mărgău din județul Cluj, România. Mărgăuenii au lucrat în mod tradițional sticla de secole, făcând oglinzi, ferestre, icoane și vânzându-le în alte părți ale țării, cum ar fi Bucureștiul, Brăila sau Constanța .
    Mărgăuenii rătăceau prin toată țara pentru a-și exercita meseria, și pentru a se avertiza unii pe alții de eventuale persoane periculoase, în drum spre orașe, sau pentru a putea pune preț la produsele lor din sticlă fără ca cei din afară să fie capabili să-i înțeleagă, au inventat o formă de vorbire pe care numai ei o puteau înțelege: Gumuțeasca.

КОМЕНТАРІ •