סנהדרין מה - ב' בשבט, 31 בינואר
Вставка
- Опубліковано 9 лют 2025
- דף נלווה סנהדרין מה (hadran.org.il/w...)
הלימוד השבוע מוקדש ע"י שרה גלאסקו לע"נ חיה בת אברהם מיכאל ופייגה ליבה.
הדף היום מוקדש לכבוד שחרורם של אגם ברגר, ארבל יהוד, גדי מוזס וחמשת בני הערובה התאילנדים לאחר 482 ימים בשבי. יהי רצון שנזכה לשחרורם המהיר של כל שאר החטופים!
הדף היום מוקדש לזכרם של 67 הקורבנות באסון התרסקות המטוס בוושינגטון.
טקס הסקילה דרש להפשיט את הנידון מבגדיו ואז לכסות רק את מקום הערוה. לגבי גבר, לא הייתה מחלוקת בעניין זה. אולם, הייתה מחלוקת בין רבי יהודה לבין חכמים האם גם אישה צריכה להיות מופשטת (ואז לכסותה באיזורים הפרטיים). דבר זה נראה כסותר משנה במסכת סוטה שבה עמדותיהם היו הפוכות. רבה ורבא הציעו שניהם יישובים כדי להתאים את העמדות הסותרות בפירושיהם.
ההוצאה להורג בסקילה התנהלה לפי סדר מסוים: ראשית, אחד העדים היה דוחף את הנידון משתי קומות. לאחר מכן, עד אחר היה משליך אבן גדולה עליו. תפקידים אלו יועדו במיוחד לעדים שהעידו נגד הנידון. הגמרא חוקרת את המקורות בפסוקים שמהם לומדים דינים אלו.
לאורך כל התהליך, ישנו עיקרון מנחה שההוצאה להורג צריכה להתבצע במהירות האפשרית כדי למזער את סבלו של הנידון (ברור לו מיתה יפה).
שמואל לימד שאם אחד העדים איבד את ידו, הנידון היה משתחרר, כיוון שאי אפשר היה לקיים את הפסוק ש"יד העדים תהיה בו בראשונה". עמדה זו נתקלה במספר קשיים: שניים הקשורים ישירות להליך הסקילה, ואחד שנלמד ממקרה של רוצח שבהם קיום מילולי של הפסוק לא היה הכרחי. בעוד שקשיים אלו יושבו בסופו של דבר, אלה שערערו על עמדת שמואל נשאלו על סמך דיני בן סורר ומורה, המחייבים קיום מדויק של הפסוקים. גם זה יושב. תמיכה נוספת לעמדת שמואל באה מדיני עיר הנידחת. עם זאת, הגמרא מציינת שפירושו של שמואל תואם רק צד אחד במחלוקת תנאים בנוגע לתהליך טהרת המצורע.
האם חיוב תלייה לאחר המוות חלה על כל הנסקלים, או רק על המגדף והעובד עבודה זרה?