שתי הערות: 1. השומרונים לא כותבים בכתב עברי קדום, אלא בגרסה מאוחרת שלו. 2. הגמרא מביאה דעה שהכתב האשורי נקרא כך כי עלה עמהם מאשור (האשורים אימצו את האלפבית הארמי בשלב מסוים, וממנו התפתח הכתב האשורי שלנו). הטענה שנקרא כתב אשורי "כי מאושרת בכתב" היא אך ורק למאן דאמר שבאשורית ניתנה תורה. הערה אקדמית: היום אנחנו יודעים שהכתב העברי הקדום הגיע לעם ישראל רק בימי שלמה המלך, ככל הנראה בגלל קשריו עם חירם מלך צור, שכתב בכתב מאוד דומה לכתב העברי הקדום (הקרוי כתב פיניקי). כתובות עבריות קדומות לתקופה הזו כתובות בכתב פרוטו-כנעני, כולל מתקופת דוד המלך עצמו כגון הכתובת מחורבת קיאפה.
יפה שמעתי שהכתב האשורי בא מארם(סוריה) ונקרא כך כי ארם נכבשה על ידי אשור ובגלל הכיבוש נקראה אשוריה שם ששונה אח"כ לסוריה וכתב זה נקרא כתב ארמי\סורי מרובע
הכתב הפליאו-עברי ועמיתו הפיניקי התפתחו מהכתב הפרוטו-כנעני (שבתורו התפתח מהפרוטו-סינאי), כך שקצת מצחיק שלא להחשיב את הקודמים לגרסאות הכי קדומות של הכתב העברי.
הרב שרקי, מחילה, אבל הכתב האשורי לא נקרא כך רק משום שהוא "ישר", כדברייך. נכון, האשורים לא הכירו את הכתב הזה, ובכלל נהגו לכתוב ע"פ כתב היתדות השומרי. אבל הסיבה שקוראים לכתב המרובע בו אנו משתמשים היום בשם "אשורי" הוא בשל העובדה שחז"ל כינו את ארם בטעות כ"אשור", אחרי שארם הפכה להיות מחוז אשורי של האימפריה האשורית (מכאן גם השם "סוריה" למדינה ששוכנת בארם העתיקה - זה שינוי יווני למילה "אשור") - ומכיוון שהכתב המרובע העברי כיום הוא התפתחות של האלפבית הארמי - מכאן הכינוי "כתב אשורי", הם בילבלו בין ארם לאשור. הכתב העברי כיום מבוסס על האלף-בית הארמי, בעוד הכתב העברי הקדום התבסס על האלף-בית הפיניקי, קרי, הכנעני.
לכבוד הרב שרקי אני מעריכה אותך מאוד, אבל לומר ששימוש בכתב הקדום הוא קוריוז - לא לרמה שלך. אתה יודע עד כמה חשוב לשמור על מסורות קדומות, ושמירה על כתב קדום חשוב לא פחות, בעיקר שהוא שימש את אבותינו בימי בית ראשון. איפה הצניעות הטבעית שלך?
כי הם מזרע ישראל (בני ישראל). אפילו הבדיקות הגנטיות מאשרות את זה. שבי הגולה דחו אותם ככתוב בספר עזרא כאשר בנו את בית המקדש השני. הכתב הנוכחי שלהם הוא ורסיה לכתב העברי הקדום של כולנו.
זו לא כזאת שאלה כי למשל יעקב נקרא יעקב כי הוא אחז בעקב עשיו אז למה לא קראו לו עקב?ויצחק כי שרה צחקה אז למה לא קראו לו צחקה או צחוק?ועוד הרבה דוגמאות כאלה כנראה שיש סגנון של קריאת שם
3:02 המונח כתב אשורי לי נכון בכלל.....אין לכתב הזה שום קשר להעם אשורי כיוון שהם השתמשו בכתב יתדות....הכתב שאנו כותבים בה את שפתינו נקרא כתב העברי ואם תגים אז כתב עברי תורני...... הכתב עברי היו משתמשים בו רק לענייני קדושה ולענייני יומיומי היו משתמשים בכתב שידוע בטעות ככתב עברי קדום אבל יותר נכון לקרוא לה כתב יהודאי במקביל לכתב שומרוני/יוספי שהשתמשו בו בממלכת שומרון והיא צאצא כתב יהודאי חז"ל דברו על זה במסכת סנהדרין אז: שם הידוע אבל טעות ---- שם פחות ידוע אבל נכון כתב אשורית ------ כתב עברי כתב עברי קדום ------- כתב יהודאי כתב שומרוני ------ כתב שומרוני /יוספי
10:12 הכתב העברי נודע בטעות ככתב אשורי היה הכתב על הלוחות הראשונות וגם הלוחות האחרונות גם ספרי תורה שנתן משה רבינו ע"ה למשכן וגם למנהיגי שבטי ישראל היו נכתבים בכתב עברי (כתב אשורי) שהיה רק ידוע לזקני העם....וזה ידוע מסיפור בתנ"ך כשכהני מקדש בימי מצאו ספר עתיק בכתב שלא הכירו כי חוץ מזקני העם שהם החכמים ונבונים בעם אף אחד לא ידעו מזה העם בדרך כלל השתמשו בכתב יהודאי וגם כתב שומרוני/יוספי בשלהי אחרון של תקופת בית ראשון
היו גם פשוטי עם שידעו קרוא וכתוב. והכל נעשה בכתב העברי הקדום, לפחות עד אמצע המאה ה-5 לפנה"ס. הכתב השומרוני הסתעף מהקדום רק בשלהי המאה ה-2 לפנה"ס ואולי מעט מאוחר יותר. אפילו המלומד השומרוני הראשי בנימים צדקה כבר הודה בכך לפני שנים.
אין אלפי שומרונים אלא רק כמה מאות. היום יש בסביבות 800.
800 וקצת יותר
שתי הערות:
1. השומרונים לא כותבים בכתב עברי קדום, אלא בגרסה מאוחרת שלו.
2. הגמרא מביאה דעה שהכתב האשורי נקרא כך כי עלה עמהם מאשור (האשורים אימצו את האלפבית הארמי בשלב מסוים, וממנו התפתח הכתב האשורי שלנו). הטענה שנקרא כתב אשורי "כי מאושרת בכתב" היא אך ורק למאן דאמר שבאשורית ניתנה תורה.
הערה אקדמית: היום אנחנו יודעים שהכתב העברי הקדום הגיע לעם ישראל רק בימי שלמה המלך, ככל הנראה בגלל קשריו עם חירם מלך צור, שכתב בכתב מאוד דומה לכתב העברי הקדום (הקרוי כתב פיניקי). כתובות עבריות קדומות לתקופה הזו כתובות בכתב פרוטו-כנעני, כולל מתקופת דוד המלך עצמו כגון הכתובת מחורבת קיאפה.
יפה
שמעתי שהכתב האשורי בא מארם(סוריה) ונקרא כך כי ארם נכבשה על ידי אשור ובגלל הכיבוש נקראה אשוריה שם ששונה אח"כ לסוריה
וכתב זה נקרא כתב ארמי\סורי מרובע
הכתב הפליאו-עברי ועמיתו הפיניקי התפתחו מהכתב הפרוטו-כנעני (שבתורו התפתח מהפרוטו-סינאי), כך שקצת מצחיק שלא להחשיב את הקודמים לגרסאות הכי קדומות של הכתב העברי.
850 לא כמה אלפים. כמה אלפים זה הקראים.
הרב שרקי, מחילה, אבל הכתב האשורי לא נקרא כך רק משום שהוא "ישר", כדברייך.
נכון, האשורים לא הכירו את הכתב הזה, ובכלל נהגו לכתוב ע"פ כתב היתדות השומרי.
אבל הסיבה שקוראים לכתב המרובע בו אנו משתמשים היום בשם "אשורי" הוא בשל העובדה שחז"ל כינו את ארם בטעות כ"אשור", אחרי שארם הפכה להיות מחוז אשורי של האימפריה האשורית (מכאן גם השם "סוריה" למדינה ששוכנת בארם העתיקה - זה שינוי יווני למילה "אשור") - ומכיוון שהכתב המרובע העברי כיום הוא התפתחות של האלפבית הארמי - מכאן הכינוי "כתב אשורי", הם בילבלו בין ארם לאשור.
הכתב העברי כיום מבוסס על האלף-בית הארמי, בעוד הכתב העברי הקדום התבסס על האלף-בית הפיניקי, קרי, הכנעני.
נכון מפורט בויקיפדיה
אתה צודק אבל לא על הכל
הכתב יהודאי שהוא שם יותר נכון למה שנודע בטעות ככתב עברי קדום, היה לפני הכתב הארמי העתיק
כתב ארמי יווני הם צאצאי כתב יהודאי
לכבוד הרב שרקי
אני מעריכה אותך מאוד, אבל לומר ששימוש בכתב הקדום הוא קוריוז - לא לרמה שלך.
אתה יודע עד כמה חשוב לשמור על מסורות קדומות, ושמירה על כתב קדום חשוב לא פחות, בעיקר שהוא שימש את אבותינו בימי בית ראשון.
איפה הצניעות הטבעית שלך?
סבא-בא.... נתקלתי במישהי שלכאורה שותפה ליחס שלי לכתב הקדום.
מרבית הכתיבה שלי לצרכים עצמיים היא בו.
איך השומרונים ידעו הכתב העברי הקודם כתב של הנבאים וכתב של התורה הישנה ! לא הגיוני שהכותים הגיעו וידעו כתב ישן מאוד מזמנם ככה !!!!
כי הם מזרע ישראל (בני ישראל). אפילו הבדיקות הגנטיות מאשרות את זה. שבי הגולה דחו אותם ככתוב בספר עזרא כאשר בנו את בית המקדש השני.
הכתב הנוכחי שלהם הוא ורסיה לכתב העברי הקדום של כולנו.
הכתב נקרא אשורי בגלל שהוא ישר - מה הקשר? אז למה הוא לא נקרא כתב ישר?
הכתב נקרא אשורי בגלל ארץ אשור שממנה בא עזרה הסופר שתיקן את הכתב האשורי.
אם היית לומד לא היית מעיר הערות.
כל הסוגיה כתובה בגמרא. ולמסקנה נקרא שמו אשורי מפני שמאושר (מיושר) בכתבו.
זו לא כזאת שאלה כי למשל יעקב נקרא יעקב כי הוא אחז בעקב עשיו אז למה לא קראו לו עקב?ויצחק כי שרה צחקה אז למה לא קראו לו צחקה או צחוק?ועוד הרבה דוגמאות כאלה כנראה שיש סגנון של קריאת שם
הכתב האשורי ממש לא מארץ אשור.
אין תקדים היסטורי/ארכיאולוגי לסוג כתב דומה לכתב המרובע באיזור האימפריה האשורית. לכן ההסבר של הרב המובא בגמרא הגיוני יותר
3:02 המונח כתב אשורי לי נכון בכלל.....אין לכתב הזה שום קשר להעם אשורי כיוון שהם השתמשו בכתב יתדות....הכתב שאנו כותבים בה את שפתינו נקרא כתב העברי ואם תגים אז כתב עברי תורני......
הכתב עברי היו משתמשים בו רק לענייני קדושה ולענייני יומיומי היו משתמשים בכתב שידוע בטעות ככתב עברי קדום אבל יותר נכון לקרוא לה כתב יהודאי במקביל לכתב שומרוני/יוספי שהשתמשו בו בממלכת שומרון והיא צאצא כתב יהודאי
חז"ל דברו על זה במסכת סנהדרין
אז:
שם הידוע אבל טעות ---- שם פחות ידוע אבל נכון
כתב אשורית ------ כתב עברי
כתב עברי קדום ------- כתב יהודאי
כתב שומרוני ------ כתב שומרוני /יוספי
מבחינת הממצאים הארכיאולוגיים, אין שחר לטענות שהכתב ה"אשורי"- עברי חדש היה בשימוש רק לצרכי קודש.
17:40
10:12
הכתב העברי נודע בטעות ככתב אשורי היה הכתב על הלוחות הראשונות וגם הלוחות האחרונות
גם ספרי תורה שנתן משה רבינו ע"ה למשכן וגם למנהיגי שבטי ישראל היו נכתבים בכתב עברי (כתב אשורי) שהיה רק ידוע לזקני העם....וזה ידוע מסיפור בתנ"ך כשכהני מקדש בימי מצאו ספר עתיק בכתב שלא הכירו כי חוץ מזקני העם שהם החכמים ונבונים בעם אף אחד לא ידעו מזה
העם בדרך כלל השתמשו בכתב יהודאי וגם כתב שומרוני/יוספי בשלהי אחרון של תקופת בית ראשון
היו גם פשוטי עם שידעו קרוא וכתוב. והכל נעשה בכתב העברי הקדום, לפחות עד אמצע המאה ה-5 לפנה"ס.
הכתב השומרוני הסתעף מהקדום רק בשלהי המאה ה-2 לפנה"ס ואולי מעט מאוחר יותר. אפילו המלומד השומרוני הראשי בנימים צדקה כבר הודה בכך לפני שנים.
הכתב של השומרונים זה הכתב האשורי?
שם הכהן הגדול הלוי הוא בגלל שלכהן הגדול האחרון האמיתי לא היו צאצאים, לכם הם מינו מישהו משבט לוי שימשיך את דרכו בלית ברירה.
20:48