YUKA ÇİÇEĞİ YÜZLERCE YUKA YETİŞTİREN BİRİSİ OLARAK BÜTÜN PÜF NOKTALAR Dragon Tree Dracaena Marginata

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 жов 2024
  • Yuka çiçeğini yetiştirirken öldürmeyin. Yuka yetiştirmenin püf noktalarını bilirseniz oldukça kolay ve uzun ömürlü bir bitki olduğunu göreceksiniz.

КОМЕНТАРІ • 383

  • @niluferkostemozbas6412
    @niluferkostemozbas6412 3 роки тому +4

    Merhaba, videolarınızı dün keşfettim, hemen annemle de paylaştım. Çok zarif ve bilgilisiniz. Bence kendinizi tanıttığınız bir video da eklemelisiniz. İnsanlar sizi tanımak isteyeceklerdir. Sevgiler💖

    •  3 роки тому +3

      Merhaba Nilufer hanım
      Çok teşekkürler 8 aydır bir tanıtım videosu çekmeyi planlıyorum ama bir türlü fırsat bulamadım. Hatırlattığınız için çok teşekkürler en kısa zamanda diyorum. Sevgiler.

  • @emeldemir6415
    @emeldemir6415 11 місяців тому

    Merhaba demet hanım, benim lüksm dediğiniz gibi hançer hançer sivri duruyordu dalları, hatta aldıktan 1 yıl sonra inanılmaz güzelleşti. uzun zaman sonra durumu kötüye gitti,dalların çıktığı yerler eğildi boyunları büküldü,gövdesinden çıkan yerleri söylüyorum o kalın tüm dalların çıktığı yerler büküldü. Büyük saksı ve bitki toprağı aldım. Zaten çok büyüktü saksı çok küçük geliyordu sanırım çok eğilmişti. Ek olarak saksıya ponza taşı koydum. Toprağı değiştirdiğimde saksının etrafında toprak kalmamıştı komple kök olmuştu. Ve saksıya yapışmıştı. Güzl geniş kocaman bir saksıya aldık ertesi gün düzelmeye başladı o boğnu büküldü dediğim yerler hemen dikleşir sertleşti. Yalnız şimdide yani bir kaç gün sonra alt dallar küçük çıkan dallar sararmaya sanırım çürümeye başladı. Bilirsiniz kolay kolay hiç sararma olmaz lukada. Taptaze sağlam dallar sararmaya başladı. Hemde baya baya fazla. Tek sorunun kendinden içten tabaklı saksı olabileceğini düşünüyorum. Altta büyük büyük 5-6 tane delikler vardı ama altı kapalı yani 3 cm lil bir boşluk var alta ve fazla şu oraya birikmiyormuş. Bu doğru bir şey mi yoksa lukaya uygun değil mi o saksı tipi. Önceden tabaktan sızınca su hemen sulamayı kesip süzülen suyuda dökerdim altta du kalmasın diye zaten bilirdim ne kadar su vereceğimi şimdi saksı büyüdü suyuda görmüyorum ama yine tahmini çok su verdiğimi düşünmüyorum sadece dediğim gibi içten tabaklı olduğu için bu sorun olabilirmi

    •  11 місяців тому

      Merhaba Emel hanım
      Problemi anlayıp hemen önlem almışsınız. Yine tahmin ettiğiniz gibi şu andaki problemi fazla sulamak. Daha önce hiç toprak kalmadığı için ve saksınız da küçük olduğu için az suluyordunuz muhtemelen. Şimdi toprağınız yeni olduğu için fazla suya gerek yok çünkü toprak yeterince nemli olmalı. Yine toprak yetersizmiş ve kökler tüm suyu emiyormuş.
      Aynı zamanda kışın yine sulamayı azaltmak gerekiyor. Kendinden tabaklı saksılar da suyun kalması yanıltıcı oluyor. Kış boyunca o tabağı kaldırıp düz bir tabak koymanızı önerebilirim. Yazın tekrar koyabilirsiniz fazla sulansa da kökler bu suyu kaldırır. Ponza taşını tavsiye etmiyorum çünkü köklerin ucunda çok ince kıllar var taşlar o kılları zedeler. Ama yapılacak bir şey yok artık öylece kalsın.

  • @Ebedi1977
    @Ebedi1977 2 роки тому

    Siz izledikçe çaktırmadan etrafa bakıyorum🥰 Hem çok temiz hem çok düzenli.
    Yol arkadaşı zarif ve asaletli olursa sonucu böyle oluyormuş ❤️

    •  2 роки тому +1

      Çok teşekkürler güzel ve anlamlı yorumlarınız için. Size sevgilerimi ve selamlarımı yolluyorum.

    • @Ebedi1977
      @Ebedi1977 2 роки тому

      @ Ben size kucak dolusu sevgilerimi ve saygılarımı yolluyorum, çok kibar, zarif ve asilsiniz.
      ❤️

    •  2 роки тому +1

      Çok teşekkür ediyorum. 💕💕💕💕

  • @gulaypicakci9591
    @gulaypicakci9591 3 роки тому +1

    Süper anlattınız.🤩👍💐Ben de balkona koymayı delicem.Yaprak uçlarından sararıyor..

    •  3 роки тому +1

      Merhaba Gülay hanım
      Benim çok sayıda yukam var eğer full güneş görürse alttaki yapraklar sararıyor onları kestikçe yukarı doğru büyüyor. Videoda gördüklerinizde sürekli dışardalar ve yarı güneş alıyorlar. Eğer sürekli içerdeyseler güneşe yavaş yavaş alıştırın.

    •  3 роки тому +2

      Bir bitkinin yaprakları bitkinin her yerinde sararırsa,daha fazla sülfata ihtiyaç duyduklarını gösteriyor.
      Alt yapraklar damarlar arasında sararırsa - yani damarlar yeşil kalırsa - daha fazla magnezyuma ihtiyaç var demektir.

    • @gulaypicakci9591
      @gulaypicakci9591 3 роки тому

      Sizi dinledim ..💫Harika anlattınız,bu kez ben de balkona bırakıcam..İng karbonatı demiştiniz onu da ekledim 1/2cay bardağı.Aslında sağlıklı görünümde ,yaprak uçlarından başlayarak yaprak daldan kurtuluyor..Karbonatı ne kadar sürede verebilirim?İyi ki varsınız..Yollarımız iyi ki kesişti🙏🧿🧚‍♀️

    •  3 роки тому

      Karbonatı ayda bir kez verebilirsiniz.
      Size sevgilerimi yolluyorum.

    • @gulaypicakci9591
      @gulaypicakci9591 3 роки тому

      @ cok tesekkurler simdi balkona cikardim ve karbonati verdim..Iyi ki varsiniz..Canimmmsiniz♥️♥️🧿🧚‍♀️

  • @doubleww...
    @doubleww... Місяць тому

    Yuka bitkisi yandan cikan kucuk filizlerden çoğaltmak mümkün mudur Demet hanim ?

    •  Місяць тому

      Evet mümkün. 15 cm büyüklüğünde bir filizi kesip 24 saat dışarda bırakıp sonra da hormona batırıp dikebilirsiniz. Ancak bu anlatıldığı kadar kolay değil. Ege ya da Akdeniz de yaşamıyorsanız yucca yetistirmeniz pek mümkün değil

  • @evbitkilerimm
    @evbitkilerimm 2 роки тому +1

    Merhaba yukka yapraktan tutar mı?

    •  2 роки тому +1

      M
      Hayır tutmaz

  • @cevahirgumusgoz274
    @cevahirgumusgoz274 3 роки тому +1

    Çatıda yaz kış orda duruyor güneş alıyor gelişim cok güzel sadece çiçek açmıyor

    •  3 роки тому

      Harika

  • @gulserensandk9390
    @gulserensandk9390 3 роки тому

    Verdiniz bigiler icin tesekkur ederim sevgilier sagillar🌹🌹🌹❤

  • @Oralet345
    @Oralet345 Місяць тому

    Merhaba Demet Hanım benim bur Yukka Ağacım var ama dalları cok buyudu artik kendisini taşımayan hale geldi ve ust dalları artik yerkcekimi ve güneşin etkisi ile yamuk çıkmaya başladı,nasil kucultebilirim,yada ustten budama yapsam nasil olur yardimci olurmusnuz lutfen

    •  Місяць тому +1

      Merhaba
      Bu kadar büyüdüyse Tabiki budamakta fayda var.
      1. Zamanlama: Yucca bitkisini budamak için en uygun zaman, ilkbaharın sonları veya yaz başlarıdır. Bu dönemde bitki aktif olarak büyür ve budama sonrası hızla iyileşir. Biraz geç olmak la birlikte daha fazla vakit kaybetmeden budayın ki kasıma kadar bitki iyileşsin.
      2. Gereçler: Keskin bir budama makası veya bıçak kullanın. Bu, temiz ve düzgün kesimler yapmanıza yardımcı olur. Ayrıca, steril bir alet kullanmak enfeksiyon riskini azaltır.
      3. Budama Yeri: Yucca’nın alt yapraklarını gövdeye yakın bir yerden kesin. Gövdeden çıkan uzun dalları veya sürgünleri de budayabilirsiniz.
      4. Dalların Kesilmesi: Yucca ağacının tepesindeki dalları kısaltabilirsiniz. Dalı budarken, kesim yerini yaprağın veya sürgünün hemen üzerinde yapmaya özen gösterin.
      5. Yaprakların Kesilmesi: Kuru, sararmış veya hasarlı yaprakları temizlemek için bunları kökünden kesin.
      6. Kesim Sonrası Bakım: Budama yaptıktan sonra yucca bitkinizi bol güneş alan bir yere yerleştirin ve normal sulama rutininize devam edin. Budama sonrası, bitkinin besin ihtiyacını karşılamak için gübre vermeyi ihmal etmeyin. Tavuk yada güvercin gübresi kullanılabilirsiniz.
      7. Kök Bölmesi: Yucca bitkinizin alt kısımlarında yeni sürgünler veya yavru bitkiler oluştuysa, bunları da şu anda ayırabiliriz. Budama işleminden sonra bitkiyi ellemeyin çarpmayın tekrar budama yapmayın. Rüzgardan koruyun ve hastaya nasıl bakılırsa bitkinize öyle ihtimam gösterin.

  • @haticebas9664
    @haticebas9664 Рік тому

    Merhaba son eksiğiz çiçeğin saksısında delik varmı teşekkürler

    •  Рік тому

      Merhaba Hatice hanım
      Sorunuz tam anlaşılmıyor ama yuka nın altına yazmışsınız . Evet yuka saksısında sadece bir tane drenaj vardı. Ben drillle 10 tane daha açtırdım. Sadece altta değil yanlarda da var.

    • @haticebas9664
      @haticebas9664 Рік тому

      Teşekkürler

  • @serkanalpertosun
    @serkanalpertosun Місяць тому

    Merhaba Ben de boyle cogalttim. Yukam buyudu ama orta kisim odunsu olmadi neden acaba ? 2 yil oldu

    •  Місяць тому +1

      Daha bitkiniz genç olduğu için. Yukalar uzun ömürlü bitkiler

  • @aysenurtopcu757
    @aysenurtopcu757 Рік тому

    Merhaba Demet hanım bahsettiğiniz bu videoda nitrojen gübresi , yeşil yaprakları ve çayı ve talaşı suda bekleterek yaptığınız azot gübresi mi acaba bilgi verir misiniz şimdiden teşekkür ederim ederim

    •  Рік тому

      Evet aynen öyle. Yalnız bunu hazırladığınız zaman hemen kullanın ve bitkilere ayrıca su vermeyin.

  • @IlknurSubas-nw1fu
    @IlknurSubas-nw1fu Місяць тому

    demet hanım , yuka bitkisi almak istiyorum , salonuma koyacagım fakat yukayı koyacagım yer cam önü değil yani güneş ışıgını direk almıyor , bu durum sorun teşkil eder mi ?

    •  Місяць тому

      Merhaba
      Yuka tropikal iklimlerde dışarda yetişen küçük bir ağaç. Yani onun zaten Türkiye gibi kara iklimi olan ülkelerde yaşaması çok çok zor. Çünkü bitki kışı soğuğu tanımıyor. Bir de güneş görmezse hayatta kalması çok zor oluyor. Bence almayın. Hangi şehirde yaşıyordunuz?

  • @nagihansar46
    @nagihansar46 2 роки тому +1

    Merhaba size bir sorum olucaktı yukamın yaprakları dik dik dururken bazıları aşağıya doğru eğilmeye başladı yaprakların bir sorundan mı kaynaklı acaba yaprakların renkleri gayet sağlıklı ve sürekli yeni yaprak çıkarıyor eğrilmelerin sebebi ne olabilir şimdiden teşekkür ederim

    •  2 роки тому

      Merhaba
      Yukanın eğilmesinin üç ana nedeni kök çürümesi, kuraklık ve şoktur.
      Kök Çürümesi maalesef tüm ev bitkileriyle ilgili sorunların bir numaralı nedenidir. Ya aşırı sulanmadır yada saksının drenajı yetersizdir.
      Susuz kalmış olabilir eğer suladığınız halde susuz sa toprak eskidir.
      Eğer yukanın etrafındaki başka bir bitki kırıldıysa budandıysa yada siz çok stresliyseniz bitkiniz Şok geçiriyor

  • @gulerdemtekin3242
    @gulerdemtekin3242 Рік тому

    Solucan gorunce sevinelim mi? Yillar evvel yuca almistim, sabah kalktigimda koca solucan salonun orta yerine dogru ilerliyordu... suan salonda 2 buyuk yuca var cok seviyorum, ama hep bi diken ustundeyim..

    •  Рік тому

      Elbette toprağın içinde solucan görünce sevinmelisiniz.:) Üstelik elinizi sürmeyin ki elinizden mikrop kapmasınlar. Siz toprağın altına girmek istermisiniz? Onlarda bu kadar bol ışıklı sıcak ya da soğuğa çıkmak istemiyorlar. Dışarı çıkmaları için toprağın zehirlenmesi yada aşırı sulanması ya da çok susuz kalmış olması lazım ki kendisini can havliyle dışarı atmış. Bitkinize iyi bakın yumurta maya zencefil tarçın soğan sarımsak suları dökmeyin onlarda hiç çıkmazlar:)

  • @sehlamustafayeva362
    @sehlamustafayeva362 Рік тому

    Seviliyorsuz Güzellikler seni bulsun. 🤲♥️🌹🍀

    •  Рік тому

      Çok teşekkürler.

  • @fatmas5545
    @fatmas5545 Рік тому

    Merhabalar benim yukam yaklaşık boyu 20 cm oldu ama gövdesi çok cılız serçe parmak kalınlığında nasıl kalınlaşır. Yada kesip tekrar mı eksem

    •  Рік тому

      Merhaba
      Keserek kalınlaşmaz. Yıllar içerisinde oluşan bir şey bu.

  • @filizguven3538
    @filizguven3538 11 місяців тому

    Merhaba Demet hanım benim yukamn yaprak uçları sarardı 😢 cam balkon lütfen yerde duruyordu koş geliyor salona mı almalıyım cam balkonda mı kalmalı teşekkür ediyorum

    •  11 місяців тому

      Merhaba Filiz hanım
      Eğer yaşadığınız şehir çok soğuksa kar yağıyorsa ve kışın cam balkonunuzun sıcaklığı geceleri 10 derenin altına düşüyorsa içeri alın mutlaka. Sakin bir köşede onu kendi haline bırakın rahatça kışı geçirirsin

  • @Niniews_star
    @Niniews_star Рік тому

    Merhaba iki gövdeli yukamin topragi kurtlanmisti bayağı topragini değiştim kucuk govde curumustu tek govdesi kaldi onunda hiç kökü kalmamis direk topraga mi ekeyim suya mi koyayim .yardimci olur msuunuz lütfen

    •  Рік тому

      Merhaba
      Toprağınızın niye kurtlandığını bulmalısınız önce. Çünkü normalde böyle bir şey mümkün değil. Bitkiniz toprağa saldıran canlılar tarafından tamamen yok edilmiş. Gövdenin üzerindeki tüm canlı hücrelere saldırmışlar. Artık ikisininde işe yarayacağını sanmıyorum. Bitkinin köklenmesi için ana gövdede yaşayan hücreler var onların hayatta olması lazım yoksa bitki yaşayamaz. Ama tüm bitkiyi yok edecek kadar toprağa niye atak yapmışlar anlamadım. Sizce neden olmuş olabilir?

  • @MuratOzi
    @MuratOzi 11 місяців тому

    Merhaba.. Bir ara çok suladım. Yaprakların yarısı döküldü, kalanları da aşağı eğildi. Bir ara toprağa ışık tuttum. Yüzlerce küçük böcek sarmış. Toprağı değiştirdim. Ne yapmak lazım? İki gövdeden birisinde hiç yaprak kalmadı ve gövde yumuşadı. Diğerinde de yaprakların yarısı aşağı eğildi.. Saksısı beyaz renk ve büyükçe. İkeadan almıştım. Altında hiç delik yok. Benim merak ettiğim evet sulamadan dolayı bunlar oldu belki ama saksının da altında hiç delik olmaması etken mi?

    •  11 місяців тому

      Kesinlikle bitkiniz bu yüzden bozulmuş. Altında drenaj delikleri olmayan saksı saksı değil sadece plastik saksıları içine oturtabileceğiniz süs saksısı.
      Ben ayrıca saksıların yanlarına da rahatça hava almaları için delikler açıyorum.
      Hemen siyah plastik bol drenajlı ama küçük bir saksıya yeni toprakla tekrar dikin ve bırakın hiç sulamayın kış terapi uygulayın.
      ua-cam.com/video/SoShcUDrwgo/v-deo.htmlsi=3sixksZ6MikPUeoG

  • @FatmaNur-s2e
    @FatmaNur-s2e 7 місяців тому

    Merhaba hancer yapraklı yukam tasinirken zarar gördü galiba tam ortadan yeni yaprak cikan yerden özü kurudu ne yapabilirm.

    •  7 місяців тому

      Maalesef yapılacak hiç bir şey yok. Oraya herhangi bir şey sürerek onu hayata döndüremezsiniz. Kurumuşsa ölmüştür. Ama bekleyin köklerde ki hücreler mutlaka yeniden yaprak verir. Sulamaya devam edin.

  • @rabiayldrm8420
    @rabiayldrm8420 7 місяців тому

    Merhabalar, hangi tür yada marka toprağı kullanmalıyım acaba ? Şimdiden çok teşekkür ederim

    •  7 місяців тому +1

      Merhaba
      Ben dışardan toprak satın almadığım için topta ismi veremem ama taşsız kumsuz sıradan bir bahçe toprağı yeterli.

    • @rabiayldrm8420
      @rabiayldrm8420 7 місяців тому

      @ çok teşekkür ederim ☺️

    •  7 місяців тому

      Rica ederim. Sevgiler selamlar

    • @ebrudemir8460
      @ebrudemir8460 6 місяців тому

      ​@😅

  • @knkgormekisteyen7565
    @knkgormekisteyen7565 Рік тому

    Demet hanım ilkdefa bitki yetistiyorum daha once los bir ortamdaydi yuka bitkimde sararma mevcut daha yeni güneşli ortama aldim gunes gormedigimi icinmi sararma olmustur acaba yoksa topragimi degistereyim toprak hafif nemli sayilir yardımcısı olursaniz sevinirim

    •  Рік тому

      Merhaba
      Su fazla geldiği zaman bitki sararır. Genelde fazla su çürümeye sebep olur. Ama saksı yalnışsa ne yapsanız olmaz. Saksı plastik ve bol drenaj lı olmalı

  • @suisk1803
    @suisk1803 Рік тому

    Merhaba, benim yukkam aynı saksıda 2tane yetişkin dal var, nasıl ayıracam bilmiyorum

    •  Рік тому

      Merhaba
      Şu anda bitkiler kuş uykusunda . Baharda ayırabilirsiniz gerçi ayırdığınızda ölebilir bitkiniz. Ben olsam ayırmaz baharda saksıyı değiştirirdim. Niye ayırmak istiyorsunuz?
      Aşağıdaki videoyu seyretmenizi tavsiye ederim
      ua-cam.com/video/N0UwdaQe-oY/v-deo.html

  • @rahimesevim8508
    @rahimesevim8508 26 днів тому

    Demet hanım bir sorum olacaktı yukayla ilgili vakit ayırabilirseniz instagramınız varsa öğrenebilir miyim ölmüş yukayı köklendirmeye çalışıyorum ama saksıya dikmem gerekiyor mu şu an emin değilim

    •  26 днів тому

      Demetle organik yaşam diye ararsanız bulursunuz. Ancak ölmüş yuka canlanır mı emin değilim

  • @arzualka3157
    @arzualka3157 7 місяців тому

    Merhaba deve tabanı bitkim çok soluk büyümeside durdu toprağı yeniliyimmi

    •  7 місяців тому +1

      Şu anda değil ama önümüzdeki ay mutlaka tüm toprağı yenileyin eski toprağı atın ve saksınıza yanlardan da bolca delikler açın.

    • @arzualka3157
      @arzualka3157 7 місяців тому

      @ peki teşekkür ederim

    •  7 місяців тому

      Rica ederim. Baharda tekrar yazarsanız konuşuruz başka neler yapabiliriz diye. Sevgiler Selamlar

  • @nurdanpeker87
    @nurdanpeker87 2 роки тому

    Karbonatı ne kadar ve nasıl uyguluyoruz şimdiden teşekkür ederim efendim 🤗🤗

    •  2 роки тому

      Merhaba
      Karbonat değil. Magnezyum sülfat yada Epsom tuzu olarak sorabilirsiniz

  • @calskan5053
    @calskan5053 8 місяців тому

    Merhaba demet hanım. Yazlari tatile gidiyoruz 3 hafta boyunca. Bu kadar susuzluga dayanabilirmi?

    •  8 місяців тому +1

      Merhaba
      Yok dayanamaz. Büyük kovaların içine su doldurup saksıları İçine oturtarak nir haftalık çözümler var ama yeterli değil tabi

    • @calskan5053
      @calskan5053 8 місяців тому

      @ tamam tesekkür ederim

    •  8 місяців тому +1

      @calskan5053 rica ederim. Selamlar

  • @sibeldongul2770
    @sibeldongul2770 Рік тому

    Yuka bitkimin yaprakları aşağı doğru kıvrıldı. Nedeni ne olabilir? Ne yapabilirim ?

    •  Рік тому

      Bir çok sebebi olabilir. Kış mevsiminde uykuya yeterince dalamamıştır yada çok sulamışsınızdır. Yuka çok uzun ömürlü bir bitki. Aşağıya linkleri bırakıyorum. Mutlaka sebep bunlardan birisi olmalı.
      ua-cam.com/video/N0UwdaQe-oY/v-deo.html
      ua-cam.com/video/ho-8cVvw8ek/v-deo.html
      ua-cam.com/video/SoShcUDrwgo/v-deo.html

  • @turkanozcan6135
    @turkanozcan6135 2 роки тому

    Merhaba demet hanım yukam böyle yapraklarını solmadı ama yaprakları yere doğru eğildi ne yapmalıyım acaba

    •  2 роки тому

      Merhaba
      Bir çok sebebi olabilir.
      Yukanızın boyu kaç cm?
      Saksı boyu kaç cm ?
      Saksınız plastik mi?

  • @Hatice-eu7hl
    @Hatice-eu7hl 7 місяців тому

    Merhaba 4 yıllık yuka bitkim 2 aydir bit pire gibi birsuur minik boceklendi ne yapabilirim cok üzülüyorum bu durumdan

    •  7 місяців тому

      Merhaba Hatice hanım
      Suyun altında tüm yapraklarını tek tek yıkamaktan başka çareniz yok. Maalesef bu sorunlar toprağın içine dökülen yumurta soğan gibi atık sulardan oluşuyor. Bu kokular böcekleri çekiyor ve toprak bu böceklerin saldırısına uğruyor. Tüm toprağı ve saksıyı değiştirmekten başka çare yok. Aksi halde bitkiniz ölecek.

  • @nerminsan3963
    @nerminsan3963 2 роки тому

    Merhaba Demet hanım benim yuka çiçeğim var ve koku kuruyup olmuş sizce kokunu kesip tekrar diksem olurmu

    •  2 роки тому

      Maalesef eğer ölmüşse tekrar yaşama dönmez ama yinede dikin belki canlı hücreler kalmıştır o zaman filizlenir

  • @esrasankaya6705
    @esrasankaya6705 Рік тому

    Merhaba, yucca çiçeğimin alt yaprakları soldugu için kestim kesilen yerler sarardı. Bir daha ne zaman tkrardan yaprak verir veya verecek midir? Teşekkürler

    •  Рік тому

      Sevgili Esra
      Bitkiler aynı hayvanlar ve insanlar gibi yaşayan nefes alan canlılar. Sararan kuruyan yaprakları kesmeyin. Onlar kendi kendilerine toprağa düşer ve toprağı organik hale getirirler. Doğada kesme veya budama diye bir şey yok. Eğer kesilen bölgeleri onarmazlarsa ölürler. İnşallah bitkiniz hayatta kalır
      ua-cam.com/video/rdeky0kWk_o/v-deo.html

  • @cevahirgumusgoz274
    @cevahirgumusgoz274 3 роки тому +1

    Bende 2 tane var catida biri ağaç gibi oldu çiçek açıyormuş öyle duydum ben sadece su veriyorum çiçek açması icin ne yapa bilirim

    •  3 роки тому

      Merhaba
      Yuccalar sadece belirli bir olgunluk yaşına geldiklerinde çiçek açarlar yani ölüme yaklaştıklarında. Aynen GUZMANYA gibi. Siz bu konuda hiç bir şey yapamazsınız .

    • @zeynelabidinbuluz8043
      @zeynelabidinbuluz8043 2 роки тому +1

      Hiç birşey yapmadım bahçede çiçek açtılar.

  • @nerminay9665
    @nerminay9665 2 роки тому

    Demet hanım merhaba
    Yuccamin yaprakları boylu boyunca kuruyup sararmaya başladı bir yapragida ortadan ikiye ayrıldı kuruduğunda için ne yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden tesekkur ederim

    •  2 роки тому

      Merhaba
      Bunun sebebini bulmamız gerekiyor. Aksi halde bitki ölür. Yuccanızın anlattığınız kadarıyla çok büyük bir problemi var. Önce saksıya bakmanız lazım. Saksı plastikmi altında bol drenaj deliği varmı ve yucca nın boyuna göre bir ölçüdemi?

  • @seymauzlulerden
    @seymauzlulerden Рік тому

    Dediğiniz gibi açıp köklerine bakıp toprağını değiştiricem çünkü bi problem var. Nasıl bi toprak alıyımm??

    •  Рік тому

      Eğer toprak değişimi yapacaksınız sıradan içinde taş ve kum olmayan bir toprak alın. Biraz torf karıştırabilirsiniz ama şartta değil. Önce siz güzelce sulayın. Eğer toparlarsa toprağı sürekli üstten ilave edersiniz.

  • @aytenuz9551
    @aytenuz9551 Рік тому

    Demet hanım merhaba ben yucca bitkimden dal çoğalttım güzel de büyüyor ama gövdesi ince kadı kalınlaşmıyo neden acaba sevgiler🌹

    •  Рік тому

      Merhaba Ayten hanım
      Saksınız çiçeğin büyüklüğüne ve boyuna göre hem büyük hem uzundur. Saksı uzunluğu çiçeğin uzunluğunun yarısı boyunda olmalı. Saksı genişliği de çiçeğin eni ile aynı olmalı. Yoksa bitki büyük cılız kalır

    • @aytenuz9551
      @aytenuz9551 Рік тому

      @ çok teşekkür ederim ❤️

    •  Рік тому

      Rica ederim. Sevgiler

  • @egementopaktas-pw2is
    @egementopaktas-pw2is Рік тому

    Merhaba yuka çiçeğinin yapraklarının/dallarının uçlarının kuruyan kısımlarını kesersek bu yöntemin çiçeğe bir zararı olur mu

    •  Рік тому +2

      Kesmeyin. Bitkiler henüz uykuda . Onlarda acı çekiyor.

    • @egementopaktas-pw2is
      @egementopaktas-pw2is Рік тому

      @ çok teşekkür ederim 🙏🏻

    •  Рік тому

      Rica ederim. Selamlar

  • @AyşeÜnal-x5g
    @AyşeÜnal-x5g 3 місяці тому

    Merhabalar demet hanim yukamin topragini degistirdim suan dallari buzuldu sunger gibi oldu dallarının tüm sertligi gitti büzüldü ne yapabiirim acaba 😢

    •  3 місяці тому

      Merhaba
      -Ne zaman toprak değişimi yaptınız?
      -Ve kaç gün sonra yıka bozulmaya başladı?
      - toprak değişimiyle birlikte saksı değişimi de yaptınızmı?

    • @AyşeÜnal-x5g
      @AyşeÜnal-x5g 3 місяці тому

      2 hafta önce degistirdim Evet hem toprak hem saksı degistirdim bir hafta sonra bozuldu

    •  3 місяці тому

      @user-rf3gw4tz2f
      - ne çeşit bir toprak kullandınız? Yeni mi satın aldınız yoksa eski toprak mı?
      - saksınız plastik ve delikli mi ?

    • @AyşeÜnal-x5g
      @AyşeÜnal-x5g 3 місяці тому

      Bir kaç çeşit toprağı karıştırdım evet saksimda plastik ve delikli

    •  3 місяці тому +1

      @user-rf3gw4tz2f
      eğer saksınız delikli ve plastikse toprağınız eski ve yuka için yetersiz olmalı. Yuka gibi bitkiler senede en az 2 kere taze toprak isterler.
      Toprağı güçlendirmek için bir kaç çeşiti toprak karıştırmanız gerekmiyor. Aşağıya linkleri bırakıyorum. Çünkü her toprağın işlevi farklı.
      Yeni bahçe toprağı satın almalısınız. Yeni satın aldığınız toprakta ancak yeterli vitamin ve mineraller var. Eğer çiçek sevenlerdenseniz mutfak artıklarınızdan kendi toprağınızı yapın hem toprağa para vermezsiniz hem doğaya çok büyük bir katkı sağlarsınız.
      ua-cam.com/video/I6u4cGZcpiw/v-deo.htmlsi=VY_89tSNxOFr88Pk
      ua-cam.com/video/Iqp4Kijz-bo/v-deo.htmlsi=hCywnDmhcQweANwa
      ua-cam.com/video/PBXxMbsEC3U/v-deo.htmlsi=6sVFUUKwwh5LK7En

  • @medinealbayrak9539
    @medinealbayrak9539 2 роки тому

    Yucca bitkimin yapraklarında sararmalar var ve küçük küçük sinekler var etrafında ne yapmam gerekiyor

    •  2 роки тому

      Bitkiniz sineklenmiş büyük ihtimallekökleri çürümüş. Ya çok su verdiniz yada yumurta gibi sinekleri çeken sular döktünüz. Biraz daha bekleyin olmazsa hem saksıyı hemde toprağı tamamen değiştirin.

  • @tufankaratas842
    @tufankaratas842 2 роки тому

    Konuşma aralarında yutkunma sesleriniz duyuluyor buna dikkat çekmek istedim. Başarılar dilerim..

    •  2 роки тому +1

      Evet farkındayım düzeltmek gerek. Uyarınız için çok teşekkürler.

    • @tufankaratas842
      @tufankaratas842 2 роки тому

      @ Onun haricinde sesiniz ve diksiyonunuz eski TRT spikerleri gibi çok güzel. Tekrar başarılar diliyorum. Bir Yuka meraklısı olarak videonuzdan çok faydalandım..

    •  2 роки тому +1

      Çok teşekkürler güzel yorumlarınız için

    •  2 роки тому +1

      Çok teşekkürler

    •  2 роки тому

      Çok teşekkürler

  • @zehranur7352
    @zehranur7352 3 місяці тому

    Meabalar ben simdi bi tane yuka yavrusunuonbes gun suda beklettikten sonra topraga ekmek isedim. Kok kismina tarcin sürüp topraga ektim ve hemen can suyunu da verdim dogru mu yaptim yanlis mi emin degilim ne yapmaliyim yardimci olur musunuz lutfen

    •  3 місяці тому +1

      Merhaba
      Her şeyi yaptıktan sonra yazmışsınız. Yuka normal çiçekler gibi çoğaltılamaz.
      Tarçın gibi şeyler zaten işe yaramaz. Pek yapılacak bir şey yok. Tropikal bitkilerin çoğu hibrit. Yazık olmuş.

    • @zehranur7352
      @zehranur7352 3 місяці тому

      Kurtarma şansım yok mu hemen topraktan temizleyip yeni bir toprağa eksem

    •  3 місяці тому

      15 gün suda beklettiğiniz halde köklenmemiştir. Köklenmeyen bir bitkinin içindeki canlı hücrelerin çoğu ölmüştür artık. Ellemeyin bari toprakta kendi kendisine sakince ölsün.
      Hiç bir çiçeği ayırmaya çalışmayın.

  • @nebiheyagc1412
    @nebiheyagc1412 2 роки тому

    Benim yıkma çiçeğim bar ama yaprakları böyle durmuyor daha aşağı doğru salık halde neden acaba

    •  2 роки тому

      Cinsinden olabilir yada bitkiniz hastadır

  • @aysnkle8303
    @aysnkle8303 2 роки тому

    Merhaba benım yuka agacımın yaprakları eğildi hepsı sizinkiler gibi dik deil bunum için napmam lazım

    •  2 роки тому

      Merhaba
      Bunun bir çok sebebi olabilir ama eğer saksıda ise saksı küçük geliyor olabilir yada toprağı çok eskimiştir artık bitki beslenemiyordur. Tam zamanı toprak değişimi için. Eğer hasta değilse bitkiyi bu şekilde iyileştirebilirsiniz. Ama aspirin maya yumurta suları döktüyseniz o zaman hastalanmıştır

  • @tungs34
    @tungs34 2 роки тому

    Merhaba Demet Hanım iyi akşamlar 🤍 Çok zarifsiniz öncelikle 🌸 Bugün ilk defa Yuka edindim salonumda bakıcam bitki toprağıyla birlikte 65 cm uzunluğunda 3 dalı var ve 2 tanede filizi oldukça yeşil sağlıklı görünüyor şuan , saksı ve toprağı değiştirmelimiyim. toprakta gözle görülmeyecek kadar minik çiçek yada filizler var ne olduğunu anlayamadım normalmi

    •  2 роки тому +1

      Merhaba
      Çok teşekkürler güzel yorumlarınız için. Hiç ellemeyin bir ay bekleyin derim. Hem size hemde ortama alışması için.

    • @tungs34
      @tungs34 2 роки тому

      @ Çok teşekkür ederim iyi günler dilerim 🤍🌸

    •  2 роки тому +1

      Rica ederim sevgiler

  • @BayanAnonim
    @BayanAnonim 10 місяців тому

    Yuka çiçek âçar mı acaba

    •  10 місяців тому +1

      Evet çok nadir açar.

  • @i.d.u3648
    @i.d.u3648 Рік тому

    Benimki uzayıp duruyor sadece , evin içinde bakıyorum, sulamayı dediğiniz gibi yapıyorum. Ev yerden ısıtma mecbur zeminden ısı alıyor, uzayıp kocaman olmasını istemiyorum ne yapcagımı şaşırdım. Alt yaprakları cabuk kuruyo ölüyor üstten taze yaprak geliyor uzayıp gidiyor. Ne yapmalıyım , çoğaltmak istiyorum nasıl çoğaltabilirim , bu arada balkonda sararıyor

    •  Рік тому

      Merhaba
      Yanlara doğru genişlemesini istiyorsanız geniş ve koşa bir saksıya dikin . Uzun ve ince saksıda olan bitkiler siz öyle istediğiniz için uzarlar. Bu tarz bitkileri çoğaltmaya çalışırsanız ölür. Onlar kendi kendine çoğalırlar

  • @ozgecandemir9639
    @ozgecandemir9639 2 роки тому

    Bir küçük bir büyük Yuca bitki yan yana bir saksıda oluyor ya kendiliğinden mi yoksa siz mi yanına dikiyorsunuz

    •  2 роки тому

      Kendiliğinden oluyor. Bitkileri kesmezseniz onlar kendiliğinden çoğalırlar

    • @ozgecandemir9639
      @ozgecandemir9639 2 роки тому

      @ teşekkürler cevap verdiğiniz için

    •  2 роки тому

      Rica ederim

  • @songulaskara8077
    @songulaskara8077 2 роки тому

    Merhaba hediye bi yuca bitkim var.orta gövdeden iki tane filiz vermiş ve kocaman olmuş sopalarla bağlayıp destekledim ama ne zamana kadar Böyle büyüyecek.koparıp başka saksıya ne zaman ekmek gerekir yada gerekir mi😊

    •  2 роки тому

      Merhaba
      Bahara kadar bekleyin şimdi uykuya yatıyor bitkiler. Zaten kış boyunca büyümez. Baharda hem saksı hem toprak değişimi yaparak ayırabilirsiniz

    • @songulaskara8077
      @songulaskara8077 Рік тому

      İki Filiz’i de ayırdığımda orta kalın gövdeden ywni filiz verir mi tekrardan

    •  Рік тому

      Vermeyebilir ben bitkileri hiç ayırmam. Üsttede yazdığım gibi bitkiler kuş uykusuna yatıyor sakın kesmeyin

    • @songulaskara8077
      @songulaskara8077 Рік тому

      Peki çok teşekkür ederim

    •  Рік тому

      Rica ederim sevgiler

  • @seenyy8972
    @seenyy8972 2 роки тому

    Merhabalar Demet Hanım
    Benim yucca bitkimin alt yaprakları tamamen sarardı ve üzerinde kabarcıklı kahverengi-siyah noktalar var. Böceklenme sorunu olduğunu düşünüp alt yapraklarını kestim fakat biraz internette araştırdıktan sonra da bakteri problemi olabilir diye düşünüyorum.
    Ne yapmalıyım?

    •  2 роки тому

      Merhaba
      Hemen toprağını tamamen değiştirin aslında bu mevsimde bunu yapmak bitkinin ölümüne sebep olabili. Ama bakteri problemi de bitkinin ölümüne sebep olur. Yani ikiside çok riskli çünkü bitkiniz uykuya yatıyor
      Bakteri problemi normalde olmaz ancak fasülye yumurta gibi yiyeceklerin suları böyle problemler yaratıyor

  • @seymagokdemir7709
    @seymagokdemir7709 2 роки тому

    Merhabalarr yenı yuka bitkisi satın aldımm torağı çokk kuru ve gevşek gövde yamuyluyor bu yüzdenn ne yapmalıyımm

    •  2 роки тому

      Merhaba
      Eğer toprak çok kötü durumda ise yeni toprak satın alıp üstünü doldurun bir sopa ilede destek yapın. Baharda boyuna uygun saksı ile yeniden dikersiniz.

  • @nailarslan1984
    @nailarslan1984 2 роки тому

    Demet Hanım merhaba , öncelikle sizi severek takip ediyoruz , verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.😊 size bir kaç soru sormak istiyorum.evimizde batıya bakan camın önünde akşam güneşini gün batımında gün ışığını süreli alan Marginata,deve tabanı, areka palmiyesi ve yuka var.öncelikle bu çiçeklerimizin areka palmiyesinin yaprak uçları sararması dışında diğerlerinde sorun yok ki buda olağan sanırım.?
    bu bitkileri 7 ay önce aldığımız da belli bir süre sonra en altında tek drenaj deliği olan toprak saksıya ( dışını boyattırdığımız) diktik.videolarınızda sürekli drenajın önemine ve bu drenaj deliklerinden suyun akmasından bahsediyorsnuz.bizim saksılarımızın dibinde büyük taşlar var ancak salonda olduğu için haliyle bu deliklerden su akacak kadar sulamıyoruz ( haftada 1 gün 0.5 lt su veriyoruz).bu bir hata mıdır ? Yazın saat 17:00 den sonra akşam güneşi ışınlarını cam önünde alması sorun olur mu? Ya da yazın balkonumuza koysak sıcak nedeniyle sorun yaşar mıyız?
    Sizin tarifiniz üzerine Muz kabuklarından fırında kurutma yöntemiyle bolca gübre yaptık😊bunu ne zaman ne oranda kullanmalıyız? Birde yorumlarda toprağı karıştırın demişsiniz bu şarkısının yarısına kadar yapmıştım yeterli midir ? Başta da söylediğim gibi şu ana kadar tüm çiçeklerimiz çok güzel gidiyor , areka palmiyesinin sararan uçlarını makasla yanlanmasına kestik. Çiçeklerimizin ölmesinden çok korkuyoruz 😊yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler ☺️

    •  2 роки тому +1

      Merhaba
      Çiçeklerinizin hepsi büyüyen bitkiler. Yani bol bol kökleniyorlar aynı zamanda . Şu ana kadar bir sorun yaşamamış olmanız çok güzel çünkü kökler henüz sorun teşkil edecek boyuta gelmemişler. Bununla birlikte mutlaka bir gün su yetersizliği çekmeye başlayacaklar. Suladığınızdada saksı ve çakıl taşları probleminiz çıkacak. Büyük bitkiler mutlaka büyük saksılarda ve bol drenaj delikleri olan saksılarda olmalı. Boyu uzayan bir çocuğa dur uzama diyemeyiz. Yada büyüyen bir çocuğa büyüme hep aynı yaşta kalfa diyemeyiz. Çocuk küçükken istemediği şeyleri büyüdükçe ister. Bitkiler dede aynı prensip. Büyük bitkiler eğer çiçek açıyorlarsa mutlaka güneş istiyor başka yolu yok. Yani çocuğunuza dur çocuk yapmayacaksın diyemezsiniz. Ama bitki sadece yeşil yapraklı ise bol ışık yeterli. Yani saksı doğruysa ve yeni toprak eklediğiniz sürece bitkiniz hayatta kalır.

    •  2 роки тому +1

      Bütün bitkileriniz tropikal çok sıcak sorun olmaz ama bol su istiyorlar ama çok suladığınızda bu sefer kökleri çürüyecek çünkü çakıl taşları var bu arada areka nın yapraklarının sararması normal değil kökleri su altında kalmaya başlamış. Dediğim gibi şimdi olmasada mutlaka kısa bir süre içinde sorunlarınız başlar. Muz gübresini artık kullanmaya başlayabilirsiniz ama gübre koyunca büyütecekler büyüdükçe yukardakilere sorunlarınız oluşacak. Boyalı toprak saksı eğer vernikliyse özelliğini kaybetmiş oluyor. Benim tavsiyem her bitki için doğru saksıyı alarak önümüzdeki kış gelmeden yavaş yavaş saksıları değiştirmeniz. Yeni kitabım çıktı almanızı öneririm. Yalnış anlamayın amacım kitap satmak değil hem çok satıldı hem tamamı bağış. Sadece bitkileri değişik bir bakışla görmenizi sağlayacaktır. Siz artık daha üst seviyedesiniz

  • @belgin3003
    @belgin3003 8 місяців тому

    Salonumda baktığım yukamın yaprakları sulamasına dikkat ettiğim halde sararıyor•Neden olabilir?

    •  8 місяців тому

      Saksınızda yeterince drenaj olmadığı için bitkinizin kökleri çürümeye başlamış.

    • @belgin3003
      @belgin3003 8 місяців тому

      Kocaman drenaj delikleri var ama.

    •  8 місяців тому

      O zaman aşırı suluyor olmalısınız. Sulamayı azaltın ama toprağınız çok kuru olduğu için suluyorsanız toprağınız aşrı derecede eskimiştir. Toprağın içinde yeterince solucan olsa toprak bu kadar eskimez.

  • @ercanelif1992
    @ercanelif1992 Рік тому

    Merhaba ben yeni bir yuka bitkisi aldım bir hafta önce. Bilgisizlikten dolayı kendi toprağına hiç ellemeden kenarlarina bahce toprağı ve ucuz torf bıraktım. Ayrica da biraz solucan gübresi karıştırdım. Saksıda ki üst toprağın sussuz kaldığında çatladigını görüyorum. Cok kaliteli bir torf aldım. Ayrıca ponza taşı ve pelvit aldım. Güneydoğu da yaşıyorum. Şuan tekrar toprak değişimi yapmak istiyorum. Ama saksıya yeni ektiğim için tereddüte girdim. Sizce ne yapmalıyım ?

    •  Рік тому +1

      Merhaba
      Bence yanlış bir şey yapmamışsınız. Güney doğuda yaşayan birisi olduğunuz için torf çok çok iyi. Ucuzu yada pahalısı olduğunu düşünmüyorum eğer gerçek torfsa. Ayrıca solucan gübreside çok faydalı.
      Ancak çiçekçiler hızlı büyüsün diye aşırı gübreleme yapıyorlar. Kimyasalların toprağa verdiği zararlar hemen farkedilmiyor yani sizin yanlışınız değil onların yalnışlıkları. Ponza taşı ve perlit hiç ama hiç tavsiye etmem. Pirincin içine karıştırılan taşlar pilavın tadını nasıl etkilemezse bunlarda aynı. Toprak yerine taş satıyorlar. Üstelik taşlar köklerin ucundaki kılları yaralıyor. Pelvit ve ponza taşlarını çöpe atın. Bitkinizi de duşun altında bütünüyle sulayın kimyasallar akıp gitsin. Seneye düzelir

    • @ercanelif1992
      @ercanelif1992 Рік тому

      Çok teşekkür ederim

  • @daglarkzreyhan4518
    @daglarkzreyhan4518 Рік тому

    Merhaba gövdesi bosalirsa dolu olan yerden kesip suya koysak koklenir mi

    •  Рік тому +1

      Merhaba
      Niye gövdesi boşaldı? Normalde olmaz. Artık suya koysanızda bir şey olmaz ama deneyin

    • @daglarkzreyhan4518
      @daglarkzreyhan4518 Рік тому

      @ büyük çiçeğin yavrusuydu köklü şekilde başka saksıya diktim kökten yukarıya 4 cm gibi boşalmış kestim dolu kısımdan suya koydum olmazmi diyorsunuz

    •  Рік тому

      İnanamıyorum gerçekten inanamıyorum. Günah yaşayan canlıları niye kesiyorsunuz. Köklü yavruyu zaten ayırmışsınız. Bir tane daha fazla elde etmek koca bitkiyi ortadan mı böldünüz? Yazık olmuş

    • @daglarkzreyhan4518
      @daglarkzreyhan4518 Рік тому

      @ ne dediğinizi anlamadım

    •  Рік тому

      Galiba ben sizi anlamadım. Yavruyu ayırdınız. Ana gövdeyi niye kestiniz?

  • @AyşeÜnal-x5g
    @AyşeÜnal-x5g 5 місяців тому

    merhaba demet hanim benim yukamin yapraklari asagi egildi 😢hic büyümüyor ve kökü cok az ne yapabilirim yardimci olur musunuz

    •  5 місяців тому

      Merhaba
      Bitkinizin büyük bir problemi var. Toprağı zehirlenmiş. Yumurta şeker aspirin gibi atık sular döktünüz mü?
      Tüm toprağını acil olarak değiştirmenizi öneririm. Bol drenajlı bir saksı çok önemli

    • @AyşeÜnal-x5g
      @AyşeÜnal-x5g 5 місяців тому

      @ hayır sadece bitki besini döktüm çok önce aspirin şu dokmustum ama aylar geçti ustünden

    •  5 місяців тому

      @user-rf3gw4tz2f bitki besini çok eski olabilir sonuçta toprak çok eskiyse bitki besini hiç sonuç vermez. Bu tarz şeyleri hiç tavsiye etmiyorum. Onun yerine gerçek taze toprak satın alın. Yuka bir salon bitkisi değil her yıl taze toprak eklemezseniz ölür

    • @AyşeÜnal-x5g
      @AyşeÜnal-x5g 5 місяців тому

      @ çok teşekkür ederim özellikle önerdiğiniz bir toprak markası var mı demet hanimcim😊 marketten aldığım topraklar çok nemli ve çabuk küfleniyor

    •  5 місяців тому

      @user-rf3gw4tz2f rica ederim. Herhangi bir marka öneremem çünkü ben kendi toprağımı kendim yapıyorum.
      Ancak yeni toprak aldığınız da hemen sulamayın ve sulamayı iyice azaltın. Fazla suladığınız için küfleniyor.

  • @batuhankorucan
    @batuhankorucan 7 місяців тому

    Merhaba, evde bakıyorum ama çok fazla yer kaplıyor, acaba bunu mezarlığa ekebilir miyiz? Herhangi bir sorun olur mu?

    •  7 місяців тому

      Merhaba
      Eğer çok soğuk bir şehirde yaşamıyorsanız Tabiki olur.

    • @batuhankorucan
      @batuhankorucan 7 місяців тому

      @İstanbul da yaşıyorum.

    •  7 місяців тому

      @batuhankorucan umarım yaşar. Daha sıcak şehirlerde çok daha iyi olurdu

  • @ozgeozkutlu390
    @ozgeozkutlu390 Рік тому

    Merhabalar, 2 gövdeli 160-170cm boylarında bir yucca bitkim var. Yakın zamanda taşındık ve taşınırken saksısı kırıldı ve yuccam örselendi. Alel acele toprak ve saksı değişimi yaptım ama dikim yaptığım toprak kaliteli çıkmadı, yuccam fazlaca yaprak sarartmaya başladı. Aynı boy saksıya farklı bir toprak ile değişimini yapsam bu mevsimde uygun olur mu sizce? İzmir'de yaşıyorum bu arada henüz havalar çok soğumadı. Yoksa baharı mı beklemeliyim?

    •  Рік тому +1

      Merhaba
      Bence fazla ellemeyin sadece üstten toprak ekleyebilirsiniz. Yaprak sararması hem fazla sulamaktan hem de kış yüzünden olabilir. Böylece bırakın bahara kadar bekleyin. Yuka çok narin bir salon bitkisi değil. Dışarda yetişen çalı türü bir bitki. Merak etmeyin suyu iyice azaltıp kendi haline bırakın toparlar

    •  Рік тому

      Fotoğraflara tekrar baktım. Olgun yufkaların gövdeleri böyle olur biliyorsunuzdur. Üstten bolca toprak ekleyin. Toprak çok eski duruyor. Düzelir

  • @zeynepaksu5615
    @zeynepaksu5615 8 місяців тому

    Merhaba yeni bir yuka aldım 1 metre boyu anca vardır saksı değiştireceğim üretim saksısında diye. Saksı hacmi ne olmalı acaba

    •  8 місяців тому

      Merhaba Zeynep hanım
      Yıka gibi tropikal bitkileri yetiştirirken dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Çünkü siz küçük bir ağaç satın aldınız. Çabuk bozulmaz ama bozulmaya başlayınca hızla ölür. Yuka salon bitkisi değildir. Bunları yazıyorum bazen çiçekseverler yuka gibi bitkilere minnoş muamelesi yapıyor:))
      - Saksı değişimini Nisan ayına kadar yapmanızı asla tavsiye etmem.
      -Saksı boyu 40 cm civarında olmalı yani bitki boyunun yarısı.
      - toprağın tamamını değiştirip yeni açılmamış pakette bir toprak satın alın.
      - hiç bir şekilde ayırmayın bölmeyin kesmeyin.

    • @zeynepaksu5615
      @zeynepaksu5615 8 місяців тому

      @ üretim saksısı hacmi çok küçük ama yine de nisana kadar saksı değiştirmeyeyim mi? Birde saksı 40 cm derken saksı çapı ve boyu mu 40 cm olmalı

    •  8 місяців тому

      @zeynepaksu5615 bence değiştirmeyin. Zaten çok küçük olsa yetişmezdi. Boyu 1 metre dediğiniz için saksı boyu 40 cm dedim. Yani bitki uzunluğunun yarısı kadar. Ama bu ölçü ağaçlar için tabiki

    • @zeynepaksu5615
      @zeynepaksu5615 8 місяців тому

      @ Tamam teşekkür ederim nişanda değiştireyim o zaman

    •  8 місяців тому

      @zeynepaksu5615 rica ederim.

  • @emlbllgll
    @emlbllgll Рік тому

    Merhabalar benim YUKA çiçeğim var dal veriyor filizleniyor sorun yok ama öncesinde kuruma olmustaki üstteki dalların ana yapraklarını koparmak zorunda kalmıştım . Üste doğru çıkmaya başladı ama yoğunluk yok acaba kessem o bölümden tekrar çıkarmı yada nasıl yapabilirim

    •  Рік тому

      Merhaba
      Yuka nasıl dal verip filizleniyor anlamadım. Çünkü yuka yukarıya doğru tek bir gövde üzerinde uzar. Bitkinizin yuka olduğuna emin misiniz?

  • @cebekar
    @cebekar 3 роки тому

    Demet hanım merhaba. Benim iki dallı bi yukam var büyük olan sağlıklı ama küçük olanın kökünde yumuşama war. Acaba sokeyim mi yoksa geri düzelme imkanı var mı. Celiklerinden birinin yaprakları tamamen saradi diğerinin yaprakları ise yeşil.

    •  3 роки тому +1

      Merhaba Yukarızeytin yumuşadıysa çok sulamışsınız çünkü yuka su tutuyor. Yeterli drenaj olmadığını düşünüyorum saksınızda. O parçayı çıkartmanız gerek ama bence bitkinin tamamını çıkartın hem biraz kurusun hem daha bol drenajlı bir saksıya dikin bence çünkü öbüründe ölür

    • @cebekar
      @cebekar 3 роки тому

      @ evet demet hanım alırken parmağınızı sokun kuruysa sulayin dediler. Oysa üst kuruyor ama altlar hala sulu olduğu için çiçeği bogmusuz. Mesela 20 gundur su vermedim üst yine kuru ama elimi biraz daha sokunca altlarin ıslak olduğunu görüyorum ve sulamiyorum. Videolarınızı geç izledim tavsiyeleriniz için çok teşekkürler.

    •  3 роки тому +1

      Eğer bitkinin tamamını çıkartmazsanız ölür yani 20 gün çok çok geç çünkü bitkinin köklerinde mantar vb hastalık olmuştur. Sulamamak şu aşamada artık çözüm değil.
      Tamamını topraktan çıkartın saksıyı yıkayın dezenfekte edin bu arada kökleride suda yıkayın önce sonra kurusun bir kaç saat ve temiz yeni toprak koyup tekrar dikin.

    • @cebekar
      @cebekar 3 роки тому

      @ demet hanım saksi dukkanda ve klima sürekli açık olduğu için toprağın kuramadığını düşünüyorum. 20 gün oldu ama altlar hala nemli ise yinede sulayayim mı?

    •  3 роки тому +1

      Üstte uzun uzun yazdım ne yaparsanız bitkinizin kurtulacağımı. Saksıyı değiştirmesenizde bitkinin toprağının değişmesi gerek.

  • @onurkar3961
    @onurkar3961 9 місяців тому

    Benim yuka var boyu 1 metre yi geçti ve biçimsiz duruyor eğri durduğu icin ayakta zor duruyor bunu kisaltmam mümkün mü acaba çünkü odunsu yerinde hiç yaprak yok

    •  9 місяців тому

      Tam bu mevsimde kesmemenizi öneririm

    • @onurkar3961
      @onurkar3961 9 місяців тому

      @ çok tsk ederim kesilebilir yani onu öğrenmek istedim beklerim hiç sıkıntı değil hangi mevsimde kesmemi önerirsiniz..

    •  9 місяців тому

      @onurkar3961 bahardan önce denemeyin. Ben hiç kesmedim. Bu konuda fikir veremem. Bitkinizi ince uzun saksıya dikerseniz boyu uzar geniş kısa saksıya dikerseniz enine genişler. Benimkiler hep enine genişliyor. Baharda boyunu kesmek yerine geniş bir saksıyada dikebilirsiniz

    • @onurkar3961
      @onurkar3961 9 місяців тому

      Çok tşkler

    •  9 місяців тому

      @onurkar3961 rica ederim

  • @gulsahbaykal1228
    @gulsahbaykal1228 2 роки тому

    Merhaba benim yuka bitkim yanlardan filiz vermiş filizin biri kök veriyor bekleyip koku cogalıncamı kesmeliyim..filizinden kök vermesi normalmi

    •  2 роки тому

      Merhaba ne güzel filiz vermiş. Kışın bile büyümeye devam ediyor. Kesmeyin ellemeyin . Kışın bütün bitkiler kış uykusundalar . Dinlenen bitkiler kesilmez. Bahar geldiğinde tekrar karar verirsiniz ama ben yukamı ayırmıyorum. Çoğaltmaya çalışmak bitkileri öldürüyor

    • @gulsahbaykal1228
      @gulsahbaykal1228 2 роки тому

      @ peki çok tesekkur ederim

    •  2 роки тому

      Sevgiler

  • @alaska317
    @alaska317 Рік тому

    Merhabalar size bir şey sorabilirmiyim 😊 benim yuka çiçeğim yıllar önce çürüdü öldü. Saksını bir köşeye attım duruyordu. Aylar sonra saksının içinden minik bir filiz gördüm. Ordan tek dal olarak büyüdü de büyüdü. 15 yıl falan olmuştur. Şimdi koca bir ağaç oldu. Ben istiyorum ki kenarlarından dal versin enine de büyüsün. Sorum şu ki acaba budasam sonuç verir mi? Budamasam artık tavana deymek üzere..

    •  Рік тому +1

      Merhaba
      Çok güzel ama haklısınız boyu çok uzayınca da bir problem. Dalın üzerinde bazı bölgelere alo vera yı kesip içindeki jeli sürebilirsiniz. Jel o bölgede sürgün vermeyi hızlandırır. Ama bugün jel sürseniz oradan filiz vermesi seneye bahar da olur. Budamanızı tavsiye etmem ölebilir ama ölmeyebilir de. Keserseniz bu işlemi şimdi yada bir sonraki baharda yapabilirsiniz. Kışın yuka uykuya yatar o yüzden ellemeyin. Zaten ellemediğiniz için yeniden filiz vermiş. Kenara koymuşsunuz ve toprağın içinde kökler uykuya yatmış ve hücreli kökler oluşmuş.

    • @alaska317
      @alaska317 Рік тому

      @ çok teşekkür ederim 😊

    •  Рік тому

      @alaska317 rica ederim.

  • @user-md7vn3uu1u
    @user-md7vn3uu1u 2 роки тому

    Merhaba benim yukkamın yeni çikan yaprakları kuruyor sebebi nedir acaba

    •  2 роки тому

      Kurumuş yapraklar susuzluk belirtisi. Daha bol sulayın ben her gün 2 kez suluyorum. Eğer yeterli suluyorsanız ama saksı küçükse yapraklar yine kurur. Saksı küçükse toprak yetersizdir yada toprak çok eskidir.

    • @user-md7vn3uu1u
      @user-md7vn3uu1u 2 роки тому

      Teşekkür ederim

  • @melisray7273
    @melisray7273 14 днів тому

    Merhaba benim yuka bitkimin alt gövdelerindeki yapraklar aşağı sarkık durumda sebebi ne olabilir acaba ? :(

    •  14 днів тому

      Merhaba
      Bir çok sebebi olabilir. Aşağıdaki sorularımı tek tek yanıtlarsanız bir sonuca ulaşabiliriz.
      - bitkinizin boyu kaç cm
      -ne zamandan beri sizinle birlikte
      - saksınız plastik mi? Altta delikler var mı? Ve su rahatça aşağıya akıyor mu?
      - hiç toprak değişimi yaptınız mı?

    • @melisray7273
      @melisray7273 13 днів тому

      Boyu 1 metreye yakın
      1 senedir benimle
      Hiç toprak değişimi yapmadım aldığım saksı ile duruyor
      Alttan delik var su akıyor saksım da plastik
      İlginiz için teşekkür ederim ☺️

    •  13 днів тому

      @melisray7273 sanırım toprağınız çok eskimiş artık toprak değişimi yapmanız gerekiyor. En geç Bir kaç hafta içinde sıradan bahçe toprağı satın alıp tekrar dikmenizi tavsiye ediyorum. İsterseniz aynı saksıya dikebilirsiniz. Deliklerin taşla kapanmamış olmasına dikkat edelim. Kökler çok ıslak olabilir bu da fazla suladığınızı gösterir. Sonucu yazarsanız sevinirim.

    • @melisray7273
      @melisray7273 12 днів тому

      Tamamdır çok teşekkür ederim 🙏🏻

    •  12 днів тому

      @melisray7273 rica ederim

  • @mehmetmete9023
    @mehmetmete9023 Рік тому

    Merhaba yukam üst dalı kuruyor altlar kuruyordu toprak değişimi yaptım şuan ortadan gelen kısmı kuruyarak geliyor sebebi nedir

    •  Рік тому

      Merhaba
      Yukalar çok dayanıklı ve kolayca ölmeyen bitkiler. Onları kesmek ve çoğaltmaya çalışmak öldürüyor. Bu sebebi siz bulabilirsiniz sadece. Yumurta yada mayalı sular da tropikal bitkileri öldürür.
      Ölmek üzere olan bir bitkiye toprak değişimi yapmak ta ölümü hızlandırır esasında. Kışın zaten büyümediği için toprağı fazla kullanmıyor. Başka bir sebep olmalı kurulmasının diye düşünüyorum.

    •  Рік тому

      Tabi Yuka lar olgunlaştıkça gövdesi değişik bir forma girer. Bunu bildiğinizi düşünüyorum. Sadece Gövde sapı kurumuş bir görünüm verse de bitki gayet sağlıklıdır

  • @zeynepseren3751
    @zeynepseren3751 2 роки тому

    Merhaba,
    Bahçeden kökleri ile çıkardığımız büyükçe bir yukka bitkisini toprak bir saksıya diktim. Can suyu verdim. Uzun bir sopayla dik durabilmesi için bağladım.
    Terasta ve İzmir sıcağında duruyor. Bir buçuk ay oldu saksıya alalı. Bu süre içinde de seyrek suladım .
    Yapraklarının rengi açılmaya başladı ve yumuşadı iyice. Pek sağlıklı görünmüyor! Toparlanır mı?
    Doğru yolda mıyım acaba ?
    Bu güzelim bitkiyi terasimda sağlıkla görmek istiyorum.
    Yardımcı olursanız çok sevinirim.
    Emeklerinize ve bilgilere çok teşekkürler.
    Sevgiler 🌺

    •  2 роки тому

      Merhaba
      Yaptığınız her şey doğru görünüyor ama toprağı yazmamışsınız

    • @zeynepseren3751
      @zeynepseren3751 2 роки тому

      Özel ve yeni bir toprak değildi.
      Daha önce aynı saksıda mercan çiçeğim vardı. O bozuldu ve bir kış boş kalmış bir saksı ve topraktı. Diktikten sonra da kalan boşluğa bahçe toprağı ekledim .

    •  2 роки тому

      Işte bu yüzden. Ölmüş toprakta yuka gibi büyük bitki yetişmez ona gerçek toprak ve hayvan gübresi lazım

    • @zeynepseren3751
      @zeynepseren3751 2 роки тому

      @ şuanda saksidan çıkartıp yeni toprak ve gübreyle tekrar denesem sizce kurtulabilir mi?
      Ve Toprak saksı yerine daha çok deliği olan plastik saksı mı tercih etmeliyim?

    •  2 роки тому

      Zaten başka çareniz yok ya hemen yeni ve taze toprakla tekrar dikeceksiniz. Eğer toprak saksınızın drenajı yoksa ya delin ya plastik saksıya alın
      Yada köklerini çıkarttığınız yere geri götürüp tekrar aynı toprağına dikin.
      Bitkiler sopaya duvara yada diğer bitkilere değmek istemiyorlar eğer yeterince derine dikerseniz o sopaya ihtiyaç olmamalı.

  • @mesutmutlu5528
    @mesutmutlu5528 9 місяців тому

    Merhaba bitkim alttan kurumaya başladı üstten yeşil yaprak çıkartıyor gibi ama baya kelleşti sebebi ne olabilir

    •  9 місяців тому

      Merhaba
      Videoyu iyice izlediniz mi? Kuruma gövdede ve video daki gibiyse korkmayın bitkiniz olgunlaşıyor.
      Kuruma tam olarak nerede?

    • @mesutmutlu5528
      @mesutmutlu5528 9 місяців тому

      @ Kuruma ana gövdenin üzerindeki 4 tane dalın alt kısımlarında kurudukça koparıyorum ama o tomurcuklar açıldı iyice

    •  9 місяців тому +1

      @mesutmutlu5528 sakın kopartmayın bitkiniz olgunlaşıyor onlar kuruma değil. Eğer kopartmaya devam ederseniz bitkiniz ölür. Video dada görebilirsiniz gövdenin tamamı kuru bir görünüm alıyor ama gayet canlı.

    • @mesutmutlu5528
      @mesutmutlu5528 9 місяців тому

      Teşekkürler

    •  9 місяців тому

      @mesutmutlu5528 rica ederim

  • @benemrahkaradagli
    @benemrahkaradagli Рік тому

    Merhaba, bende salonum icin yukka aldım, fakat 2 ay sonra yapraklari once korumaya basladi sonra da dik dik duruşu bozulmaya başladı, suan sanki olmus gibi duruyor yapraklari assagi dogru eğildi. Acil olarak ne yapabilirim lutfen yardımcı olurmusun?

    •  Рік тому

      Merhaba
      Helen kumsuz taşsız bir toprak alın. Ve bitkiyi o saksıdan çıkartın. Saksı mutlaka plastik bol drenajlı olmalı. Yanlara altlara siz ayrıca drille yeni delikler açın. Hem saksı hem topta değişimi yaparsanız kurtulur beklerseniz ölür

    • @benemrahkaradagli
      @benemrahkaradagli Рік тому

      @ sabah ilk işim olarak deneyeceğim umarım düzelir, teşekkür ederim demet hanım.

    •  Рік тому

      Rica ederim

  • @recepkacan7137
    @recepkacan7137 2 роки тому

    Benim yuka çiçeğim yaprakları sararmaya başladı ne yapmaliyim

    •  2 роки тому

      Suyunu azaltın. Saksınızın altında yeterli drenaj deliği varmı?

  • @bircantoprak422
    @bircantoprak422 4 місяці тому

    Bi tanıdığım yuka bitkisi verdi çok kötü durumdaydı ama kökleri duruyordu topragında böceklenme olmuş yıkadım temizledim tekrar ektim hiç yaprağı kalmamış sadece odunumsu gövdesi kalmıştı en üstten 3 parmak kadar yeri iyice kurumuştu orasını kestim gövdenin alt kısmı canlı gibi duruyor yani gövde ıslak acaba canlanır mı tekrar fiiliz yaprak üretir mi boşuna mı beklemiş olurum

    •  4 місяці тому

      Merhaba
      Yuka bitkisi olgunlaşmaya başlayınca gövdesi odunumsu görünüme kavuşur. Yani hastalansa da bitkiniz hayattaymış ve mücadeleye devam ediyormuş. O bölgeyi kesmeseydiniz çok daha fazla şansı vardı. Ama yinede kurtulabilir. Yuka videomu seyretmenizi tavsiye ederim. Göreceksiniz ki tüm gövde odunumsu ama bitki gayet canlı

    • @bircantoprak422
      @bircantoprak422 4 місяці тому

      O kestiğim yer beyazlaştı küflenir gibi oldu ne yapmam gerekiyor sizce düzelmesini çok istiyorum

    •  4 місяці тому

      Hiç bir şey yapmayın ellemeyin ya da bir şey sürmeyin. Kendi kendine düzelir inşallah

  • @bilgeozseyhan5604
    @bilgeozseyhan5604 2 роки тому

    Merhaba demet hanım,bu yıl mayis ayında bir yukka edindim 2 li olandan.suan için gelişiminde bir problem yok fakat ben yukkami aldiktan sonra saksi değişimini yapmadim.bu aylarda saksi değişimini yapmalimiyim yoksa ilkbaharimi beklemeliyim

    •  2 роки тому

      Merhabalar
      Eğer her şey yolundaysa hiç ellemeyin. Biliyorsunuz bitkiler kış uykusuna yatarlar özellikle tropikal bitkileri hiç ellememek gerekiyor. Güneşten geriye alın ve sulamayı azaltın. Yapraklarda kuruma olsa bile sakın sakın kesmeyin. Baharda saksı ve toprak değişimi yaparsınız

    • @bilgeozseyhan5604
      @bilgeozseyhan5604 2 роки тому

      Çok teşekkür ederim Demet hanım 🙏🙏

    •  2 роки тому

      Rica ederim sevgiler

    •  2 роки тому

      Videolarımı paylaşırsanız sevinirim

  • @begumsonmez1324
    @begumsonmez1324 2 роки тому

    Demet hanım merhaba benim de ikili agac formunda yukam var ama yaprakları kahverengileşti uçlarından. Gövdesinde de kabuğunda ufacık kalkmaya başlamış. Yardimci olabilir misiniz neden olmuş olabilir ne yapmalıyım

    •  2 роки тому +1

      Merhaba
      Gövdesi olgunlaştıkça kabuklar oluşturur ama yaprak uçları yeterince sulanmadığını söylüyor. Su yukardan döktüğünüzde aşağıdan akıyormu rahatça?

    • @begumsonmez1324
      @begumsonmez1324 2 роки тому

      @ o derece su hiç vermedim çünkü saksısı çok büyük kökleri çürür diye korktum. Çöp şiş yardımı ile dibindeki suyu anlamaya çalışıyorum. bir de sprey ile su veriyorum sabahları yapraklara

    •  2 роки тому

      Su gideri varmı saksıda?

    •  2 роки тому

      Saksı büyük olunca niye kökleri çürüsün anlayamadım

    • @begumsonmez1324
      @begumsonmez1324 2 роки тому

      @ su gideri var ama dibinde ağırlıktan dolayı çok su birikir diye endişe ettim. Yerinde bir endişe değil o zaman. Rahat rahat su verebilirim öyleyse değil mi ?

  • @elifnurkorkmaz7731
    @elifnurkorkmaz7731 9 місяців тому

    Merhaba benimde uc govdeli bi yukam var alti ay once hediye geldi.ilk geldiginde cok guzeldi ancak suan yapraklari hem sarariyo hemde koklerden karariyo ve govdeden dusuyolar kis ayi oldugu icin topragini hic degistirmedim.nasil bir toprakta oldugunu bilmiyorum.yapraklarida hep asagiya dogru bukuldu.sulamayida devamli yapmiyorum ancak sorunun nerde oldugunu anliyamiyorum.yardimci olabilirseniz cok sevinirim.

    •  9 місяців тому

      Merhaba
      Çiçeğinizin bir kaç problemi var. Hem aşırı sulamışsınız hemde kökler hastalanmış.
      Saksınız plastik ve bol drenajlı mi?

    • @elifnurkorkmaz7731
      @elifnurkorkmaz7731 9 місяців тому

      Saksı plastik ama drenajlımı bilmiyorum

    • @elifnurkorkmaz7731
      @elifnurkorkmaz7731 9 місяців тому

      Birde az once baktim kucuk bocekler ve sineklerde var

    •  9 місяців тому

      @elifnurkorkmaz7731 yani suladığımızda alttan su gelmiyor mu?
      Eğer gelmiyorsa drenaj delikleri yok demektir. Drenajı olmayan bir saksıda bitki yetişmez. Hemen değiştirmenizi tavsiye ederim

    •  9 місяців тому

      @elifnurkorkmaz7731 Hem toprağı hem saksıyı hemen değiştirelim

  • @conboncovi5484
    @conboncovi5484 Рік тому

    Merhabalar, ben internetten bir yuka aldım ve çok da güzeldi, iyi paketlemişler aslında. Fakat kargo resmen getirip kapıya fırlatmış :/ Geldiğinde bütün gün güneş alan ama hiç doğrudan almayan bir yere koydum, ilk yukam, yanar belki diye endişelendim. Şu an sabah güneşi gören bir yerde. Genel görünümü iyi ama yaprakları hafifçe aşağı sarktı ve sarkma olan yerlerinden bazılarında kırılmış gibi çizgi halinde kurumalar var. Acaba kargoda gördüğü muameleden dolayı mıdır yoksa bir sorun olabilir mi? Geldiği toprağı ve saksıyı yenilemedim, tariflerinize uygundu. Haftada bir suluyorum. Saksı plastik. Bir de yaprakları az zeytinyağıyla temizleyenler var, tavsiye eder misiniz? Çok teşekkürler :)

    •  Рік тому

      Merhaba
      Çiçeğiniz rutubet eksikliği çekiyor. Herhangi bir yağ ile temizlemek bitkinin fotosentez yapmasını önleyerek yavaş yavaş ölmesine yol açar yapmayın. Bitkinizin sadece toprağını değil tamamını sulayın ve yavaş yavaş güneşe alıştırın

    • @conboncovi5484
      @conboncovi5484 Рік тому

      @ Aaa... Çok teşekkür ederim bana kalsa ölmüştü demek :) Sağ olunuz

  • @orangecat8067
    @orangecat8067 Рік тому

    Merhaba benkm yuka çiçeğimin gövdesi bir gecede sarardı ama yumuşak değil iki tane dalı var onlar hala yeşil duruyor Ne yapabilirim sizce

    •  Рік тому

      Sarsmış olması önemli değil. Videoda anlattığım gibi ise belirli bir olgunluğa erişmiş demektir

    • @orangecat8067
      @orangecat8067 Рік тому

      @ gövdesi güneş yanığı gibi sarardı, sadece bir yüzü sarardı.😔

    •  Рік тому

      O halde büyük bir problem var. Hemen saksı ve toprak değişimi yapmanızı tavsiye ederim. Saksı mutlaka plastik ve bol drenajlı olmalı

    • @orangecat8067
      @orangecat8067 Рік тому

      @ anladım.çok teşekkür ederim 🌹

    •  Рік тому

      Rica ederim. Selamlar

  • @bernaderya822
    @bernaderya822 7 місяців тому

    merhaba 2 gövdeli yuka bitkim var ancak ikisinin de büyümesi gelişmesi durdu. 1 gövdenin hele yaprakları çok az kaldı. cılız bir hale geldi. keşke size görsel iletebilsem. ne yapmalıyım bilmiyorum :/

    •  7 місяців тому

      Şu anda hiç bir şey yapamazsınız. Sadece bekleyin. Nisan ayında yapabilirsiniz ancak.
      Bitkilere bahar aylarında saksı ve toprak değişimi yapılır yaz ayında bitkiler büyür, sonbaharda ise son kez üstten toprak eklenir ve bitkiler kış boyunca uykuya çekilir , büyümesi durur ama içerde yepyeni hücreler üretmeye devam ederler ve baharda uyanırlar. Eğer bu bakımı yapmazsanız açlıktan yavaş yavaş ölmeye başlarlar. Hele kışın büyüsün diye soğan yumurta gibi atık suları dökerseniz ölüm hızlanır.
      Yuka kolay ölmez güçlüdür salon bitkisi değildir. Ama nisan ayında bana resim yollarsanız instagram dan saksı boyuna bakarız.

    • @bernaderya822
      @bernaderya822 6 місяців тому

      @merhaba tekrardan bitkim yeni yaprak yavruları vermeye başlamıştı ama bugün baktığımda gövdede 2 farklı noktada beyaz yeşil renkte küf mantar gibi bir şey gördüm. O kısımdaki gövde de yumuşak haliyle. Ne yapmalıyım? Ölmesini hiç istemiyorum 😔 instagramdan görsel iletebilirim

    •  6 місяців тому

      Yucca çok sıcağa dayanıklı bir bitki fazla sulamamak gerekir . Yukarda zaten kış bakımı ve yaz bakımı ile ilgili bir çok detay yazdım.
      Yuka bitkisinin gövdesinde küf mantarı oluşmasının birkaç nedeni olabilir. Genellikle bu durum, aşırı nem veya yetersiz hava akışı gibi uygun olmayan yetiştirme koşullarından kaynaklanır. Yucca bitkileri kuraklığa dayanıklı olduğundan, toprağın aşırı sulanması köklerde ve gövdede su birikmesine yol açabilir. Bu su birikintileri, küf ve mantarların gelişimine uygun bir ortam oluşturur. Ayrıca, bitkinin havalandırması yetersizse, nemli ortam mantar büyümesini teşvik edebilir. Yeterli hava sirkülasyonu sağlamak ve toprağı aşırı sulamamak, bu tür sorunların önüne geçmek için önemlidir.
      Siz tüm toprağı ve saksıyı değiştirebilirsiniz video anlattığım gibi saksıya bolca delikler açarsanız sorunları önleyebilirsiniz

    • @bernaderya822
      @bernaderya822 6 місяців тому

      @ çok teşekkürler. Peki gövdedeki küfü nasıl temizleyeceğim? Bir de gövdedeki yumuşama geçer mi acaba? Hava akışı için ise Bitkiyi balkona çıkarabilirim anca, her gün evi havalandırmaya çalışıyorum ancak yetersiz geliyor sanırım. Kulaklarından kesip köklendirmeye mi çalışsam acaba

    •  6 місяців тому

      @bernaderya822 siz temizleyemezsiniz bitki kendi kendine iyileşir. Siz sadece uygun şartları sağlayın
      Keserseniz ölür çünkü çoğaltamazsınız üstelik tropikal bitkiler hibrit

  • @seymauzlulerden
    @seymauzlulerden Рік тому

    Demet hanım merhabaa. 15 gün boyunca evde yoktum yuccama eşim bakmış. Döndüğümde bir kaç yaprak yumuşayıp sarkmıştı. Koyulaşma da olmuş yaprakta. Neden olmuş bu hastalık mıdır? Yapraklar cansızlaşıp kendini bırakmış bükülmüşler . Ne önerirsiniz?? Size fotograf atacağım bi yer var mıdır?

    •  Рік тому

      Merhaba Şeyma hanım
      15 günde yukkanın bozulabileceğini zannetmiyorum. Susuz kalmıştır. Düşün altında tüm bitkiyi hem yıkayın hem sulayın. Bir kaç gün içinde canlanır. Tabi bozulan yapraklar eski haline dönmez

    • @seymauzlulerden
      @seymauzlulerden Рік тому

      @ yıkamak derken bayaaa sulamamı istiyosunuz o zaman

    •  Рік тому

      Evet bitkiniz susuz ve nemsiz kalmış olmalı. Hem bitkiyi hem toprağı bolca sulayın

    • @seymauzlulerden
      @seymauzlulerden Рік тому

      @ instagram isminiz neydi fotografını da görün bitkinin 🙏🏻😂

  • @ilkeylmaz8655
    @ilkeylmaz8655 Рік тому

    Gövdesini neden göstermiyorsunuz?

    •  Рік тому

      Yanımda bir kameraman olmadığı için. Kamerayı yakınlaştırarak görebilirsiniz.

  • @risuspky6254
    @risuspky6254 2 роки тому

    Merhaba benimde bunun aynısı yukam var. Bir kökte 5 dal var yani bir ana kök 4 tanede yanlardan vermiş hepsi büyük. Ama ana kökte yumuşama var ve kökte bir delik oluşmuş. Ama yan büyük diğer 4 ağacı sağlam ben bunu nasıl kesip dikeyim başka bir saksıya? Baya büyükler yan dallar çünkü. Ana köke bağlı olduğu için onlarda ölecekler zamanla büyük ihtimal. Onları nasıl kurtarabilirim. Kesip alayımmı nasıl dikim yapayım öyle bir durumda? Cevaplarsanız sevinirim. Diğer kolları da dediğiniz gibi olgun ağaç formunda.

    •  2 роки тому +1

      Merhaba
      Eğer bir problem varsa bu sadece ana kökte değil hepsinde vardır. Sorun hep dış kaynaklı olur yani siz ana öldün yavrular kurtulsun desenizde problem çözülmeden kurtulmazlar.
      1- saksınızda en 5 tane drenaj deliği varmı?
      2- nerde duruyorlar
      3- güneş alıyormu?

    • @risuspky6254
      @risuspky6254 2 роки тому

      @ ben bir seradan bu şekilde aldım nasıl bakıldığını bilmiyorum açıkçası. Ağaç formunda büyük sevdiğim için almıştım. Ama şuan durum bu. İki aydır bende. Salonumda duruyor direkt güneş ışığı almıyor çünkü evim kuzey tarafta güneş görmüyoruz pek. Ben bu kolları testereyle alıp başka saksıya diksem tutar mı? Çünkü ölürse çok üzüleceğim :(

    • @risuspky6254
      @risuspky6254 2 роки тому

      @ toprak saksıya aktardım ben onu altında bir drenaj var sadece. Toprak saksı olduğu için başka delik açmadım.

    •  2 роки тому

      Hayir testereyle keserseniz tutmaz. Bakmayı öğrenmeniz gerekiyor bu vazo değil canlı yaşayan bir şey.

    •  2 роки тому

      Toprak saksınız ne büyüklükte? Eğer bilgi vermezseniz yardımcı olamam. Sizin anlatmanız gerekiyor. Aldıktan ne kadar zaman sonra saksı değiştirdiniz? Nasıl bir toprak kullandınız?
      Yani şunu bilmeniz gerekiyor ana gövdeyi öldüren neyse hepsini öldürür bu sebebi bulmanız gerekiyor

  • @Öykü-g4m
    @Öykü-g4m 2 роки тому

    Merhaba Demet Hanım yucca bitkimi yazın balkonda kış gelmeden de salona aldım ( Mersin’de yaşıyorum ) seradan geldiğinde yaprakları dik di ama içeriye aldıktan bir süre sonra yapraklar aşağı doğru eğilmelere oldu. Sulamasına ve havalandırmaya dikkat ediyorum bunun nedeni sizce nedir ?

    •  2 роки тому +1

      Merhaba
      Bunun tek sebebi saksınız yalnıştır. Saksı plastik değilse ve altında bol drenaj delikleri yoksa bitki bozulmaya başlamış. İçeri almakla ilgili değil bitki büyümüştür ve saksı küçük gelmeye başlamıştır

    • @Öykü-g4m
      @Öykü-g4m 2 роки тому

      @ çok teşekkür ederim ilginiz için ❤️

    •  2 роки тому +1

      Rica ederim sevgiler

    • @hayrettinvural802
      @hayrettinvural802 5 місяців тому

      AĞZINA SAĞLIK..

    •  5 місяців тому

      @hayrettinvural802 sağolun.

  • @gultekin2056
    @gultekin2056 2 роки тому

    Ablacım iç anadolu da dışarıda yaz kış farketmez ölür bu bitki

    •  2 роки тому

      :)) yazın ölmez ama uzun süre evde kalması lazım

    • @gultekin2056
      @gultekin2056 2 роки тому

      @ benimki öldü

    •  2 роки тому

      Bitkiniz ölmüşse saksısı yalnıştır doğru saksı ile kışın içerde hiç bir bitki ölmez

    • @gultekin2056
      @gultekin2056 2 роки тому

      @ abla içerde demiyorum ki dışarı koymuştum iki gün yandı mahvoldu.

    • @zeynelabidinbuluz8043
      @zeynelabidinbuluz8043 2 роки тому

      Karaman da yaşıyorum 3 yıldır bahçede duruyor çiçek de açtılar sıkıntı olmadı.

  • @aslihanhut
    @aslihanhut 3 роки тому

    Merhaba, 3lü yukkamın en uzun olanında hiç yaprak kalmadı 2 yaprak kökü vardı bir tanesini kendim kesip mumla kapattım 1 tanesi kendi kendine çürüdü döktü yapraklarını. diğer 2 yukkanın yaprakları var ancak yemyeşil ve canlı değil onları da kaybediyorum. nasıl düzeltebilirim yardımınızı rica ederim.

    •  3 роки тому

      Merhaba
      Yuka yapraklarinı döküyorsa yeterli güneş görmüyordur en az 6 saat güneş görmesi gerekiyor.
      Ama yaprak kökü derken neyi kastettiğinizi anlamadım. Yuka yapraktan çoğalmaz zaten ölmekte olan bir bitkiyi keserek kurtaramazsınız yada keserek çoğaltamazsınız sadece ölümünü hızlandırırsınız.
      Saksınız nasıl?

    • @aslihanhut
      @aslihanhut 3 роки тому

      ​@ aslında salonda duruyor yuka ve 2 duvar komple cam akşama kadar güneşli salonumuz yeteri kadar gün ışığı + güneş alıyor kesinlikle. aksine ben acaba bu kadar güneş fazla mı ondan mı kuruyor sararıp dökülüyor diye düşünüyordum. yaprak kökü dediğim boğumları kütüğünden çıkan boğumlar. en büyük olanda 2 adet vardı baya kalın ve yapraklıydı şimdi hiç kalmadı hepsi döküldü. saksım kendi saksısı değiştirmedim ve yaklaşık 6 aydır bende bitki. ilk aldığımızda yemyeşildi

    •  3 роки тому

      Anlıyorum. Tabi o boğumlardan çoğaltabilirsiniz. Güneşten yaprakları dökülmez ama anlamadığım yapraklar sararıyormu yoksa kuruyormu?

    •  3 роки тому

      Fazla suluyor olabilirmisiniz?

    •  3 роки тому

      İnstagramdan saksının ve boydan bir kaç resim yollarsanız bakarım

  • @busradurmus2827
    @busradurmus2827 2 роки тому

    Merhabalar. Ben çok fazla su vermedim ama yine de yaprakları sararıyor. Yeni çıkan yapraklar ise çok açık yeşil ve dik durmuyor aşağıya meyilli oluyor yumuşak yapraklı yani. Yaprakklarının bağlı olduğu kısım da çok uzadı aynı şekilde yaprakları da uzuyor. Sürekli yeni yaprak veriyor ancak sağlıklı yemyeşil bir görüntüsü yok. Ne yapmam gerekiyor acaba

    •  2 роки тому +1

      Merhaba
      Yapraklar sararıyorsa kökler de fazla su vardır. Eğer fazla su vermediyseniz saksınız yalnıştır. Ya plastik değildir yada drenaj yetersizdir

    • @busradurmus2827
      @busradurmus2827 2 роки тому

      @ Suyu az verdiğim için sararmış olma ihtimali var mı peki

    •  2 роки тому +1

      Hayır yok. Suyu az verince yapraklar kuruyor çünkü toprak kuruyor. Ama saksı yalnışsa toprak kuruyor su aşktan akmadığı için birikip kökleri çürütüyor

    • @busradurmus2827
      @busradurmus2827 2 роки тому

      Saksıyı deldim dün hava alsın diye balkona çıkardım ama sanki o da pek fayda etmedi yapraklar daha aşağı indi gibi. İnstagramdan fotosunu attım zahmet olmaz da bakarsanız çok mutlu olurum

    •  2 роки тому +1

      Aynen söylediğim gibi saksı çok kalın ve drenaj delikleri tıkanmış. Bitkinin kökleri su içinde. Hemen çıkartın daha ince plastik bir saksıya dikin tabi yeni toprakla birlikte.

  • @berberirem
    @berberirem 2 роки тому

    Merhabalar evimde 3 köklü yuka bitkim var. Alalı 1 ay oldu. Yeni saksıya geçirdik yeni toprak koyduk. Ama şimdi bazı yapraklarının ucu kararmaya başladı inceden şuan sulamam haftada 1. Üstü kurudukça suluyorum az mı suluyorum çok mu suluyorum bilemedim vereceğim su miktarını da ayarlayamadım galiba. Saksım 15.3 L kaç ml su vermeliyim? Çeşme suyu vermiyorum içme suyu veriyorum. Bazen de yapraklarına su püskürtüyorum nem için. En alt yapraklarında da kuruma sararma ve dokusunda incelme mevcut. Saksım plastik. Altında da delikleri mevcut. Yardımcı olabilirseniz sevinirim 😇

    •  2 роки тому

      Merhaba bitkiniz çok susuz kalmış. İçme suyu vermenize gerek yok bitkiler toprağın onlarca metre altındaki suları kullanıyorlar. Yuka salon bitkisi değil ağaç formuna yakın kısa bir çalı. Yani ona göre davranmalısınız. toprağın üstü kurudukça su salon bitkilerine veriyoruz . Bol bol sulamanız gerek. Su toprağın içindeki bakterilerde temizler bitki hasta olmaz. Haftada en az 3 gün bolca sulayın sular dışarıya aksın bitki suya doysun. Yazın her gün çok sıcaklarda günde 2 kez sulayın. Yapraklara nem kesinlikle lazım ama yazın balkonda yada bahçede bırakın ve hortumla mümkünse sulayın

    • @berberirem
      @berberirem 2 роки тому

      @ toprağın hemen üstü kuru ama biraz eşeleyince altını toprak gayet nemli ve ıslak tarzda bu sefer de çürütmeyeyim bitkiyi videonuzun bir kısmında kışın 2 hafta bir sulayabilirsiniz diyince ben de çok suladım sandım bi an

    •  2 роки тому

      O zaman saksınızın drenaj deliği yetersiz su akmıyor yeterince. Çünkü bitkinizin su problemi var.

    • @berberirem
      @berberirem 2 роки тому

      @ toprak değiştirmem gerekir mi peki

    •  2 роки тому

      Saksının içine çakıl taşı gibi drenaj deliklerini kapatacak şeyler koymuş olabilimisiniz acaba ?

  • @hasandemir9406
    @hasandemir9406 2 роки тому

    Merhaba evimizde ki yuka çiçeğinin son 2 aydır yaprakları tek tek sararıyor ve çürüyüp kuruyor sırasıyla yapraklar bu şekilde oluyor. Bunun sebebi nedir ve çözümü nedir. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler

    •  2 роки тому

      Merhaba
      Bu anlattığınız problem su kaynaklı. Önce saksıya bakın saksı ya küçüktür yada drenaj yetersizdir. Videoda saksının nasıl olması gerektiğini uzun uzun anlattım

  • @yeldaturan6291
    @yeldaturan6291 2 роки тому

    Merhaba benim yuka bitkim yaklaşık 100 ve 70 cm uzunluğunda ikili olarak tek saksıda duruyo görünümü sağlıklı yeni yaprakları da cikiyo yanlız alt dallarında kuruma sararma oldu bitki besini vermem söylendi ne yapmam gerekir bir de evde orkide bitki besini var onu yuka çiçeğine uygulayabilirmiyim

    •  2 роки тому +1

      Merhaba
      Bitki besini baharda bitkinin çiçek açmasına yardımcı olmak için verilir ama toprağı eskittiği için ben tavsiye etmem.
      Bitkiler yapraklar aracılıyla bize hasta olduklarını anlatıyorlar.
      Önce saksıda yeterince drenaj varmı?
      Kuruma ve sararma iki değişik problem. Yapraklar sararıyormu yoksa kararıyormu?

    •  2 роки тому +1

      Bitki besini problemi çözmez

    • @yeldaturan6291
      @yeldaturan6291 2 роки тому

      Cvp verdiğiniz için tesekkur ederim..kararma yok en alt kısımdaki küçük yapraklar kurudu ..4 ay oldu çiçeği alalı aynı saksıda duruyo ben dekor amaçlı saksı dışına halat sepet yapıp onun içine koydum onla ilgili olabilirmi acaba

    •  2 роки тому

      Saksıda delik varmı yani su akıyormu?

    • @yeldaturan6291
      @yeldaturan6291 2 роки тому

      Delik var şu akacak kadar sulamıyorum

  • @ayfercetin4874
    @ayfercetin4874 Рік тому

    Demet hanım inst adresiniz nedir resim atmak istiyorum

    •  Рік тому

      Aynı isim.

  • @saadetdemirci583
    @saadetdemirci583 3 роки тому

    Bu çiçek yuka cicegimi bana yardımcı olurmusunuz çünkü yuka olduğuna karar veremedim
    Ama bana yuka olarak satıldı bir

    •  3 роки тому

      Merhaba Saadeti hanım
      Evet bu çiçek gerçek bir yuka. Birde yapraklar yukarı değil daha yumuşak olan var oda yuka nın Başka bir cinsi. Onun adı mutluluk bitkisi benim yıkaya ait 2 videom . Diğer videomda onu kullandım.

    •  3 роки тому

      ua-cam.com/video/j5jUiuUKMj8/v-deo.html

  • @nur-xm6wx
    @nur-xm6wx Рік тому

    Benim kocaman yukam vardı
    Kedim sürekli saksısına işediği için sanırım çürüdü 🙁

    •  Рік тому

      Maalesef kediler toprağı çok seviyor. Kediniz için bir saksı ve toprak koyarsanız çiçeklerinizi rahat bırakır. En çok kedilerin toprağa ihtiyacı var

    • @nur-xm6wx
      @nur-xm6wx Рік тому

      @ kendi kedi kumu var elbette ama o yine işedi bir dönem saksıya. Şimdi vazgeçti ama çiçeğimde kurudu bu arada

    •  Рік тому

      Evet benimde kedim var kumu olsada toprağı tercih ediyor. Çiçek için yapılacak bir şey yok toprağı değiştirin sulamaya devam edin tamamen kurumadıysa

  • @safinashasanahmed9261
    @safinashasanahmed9261 3 роки тому

    🙏🧿🧿🧿🍀

    •  3 роки тому

      Sağolun

  • @Fatma-vh4tb
    @Fatma-vh4tb 2 роки тому

    🌿🤲🏻💓

    •  2 роки тому +1

      Çok teşekkürler

  • @semrakzlkan6780
    @semrakzlkan6780 2 роки тому

    Merhaba, yuka bitkisine fazla su verdiğimiz için solmalar başladı. Bu havada toprağını değiştirmek doğru olur mu yada ne yapmam lazım? Şimdiden teşekkürler.

    •  2 роки тому

      Merhaba
      Saksınız plastikmi? Özellikle tropikal bitkiler için plastik saksı kullanmalısınız yoksa bitkiniz ölür. Böyle durumlarda hemen plastik saksıyı bir çok yerinden delerek bitkiyi kurtarabilirsiniz. Normalde kışın hele tropikal bitkileri hiç ellemiyoruz ama durumu çok kötüyse tabi hemen toprağını değiştirin ama yeni toprak satın alın eski toprakla olmaz derim.