Her Şeyin Kökeni: Siz, Evrendeki Her Şeye Nasıl Bağlısınız?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 1 тис.

  • @evrimagaci
    @evrimagaci  2 роки тому +158

    💪 *DESTEKÇİLERİMİZE KATILIN:* Evrim Ağacı'nın Türkiye'deki bilim anlatıcılığı çalışmaları, _yalnızca_ okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Bu destekler olmaksızın çalışmalarımızı sürdürmemiz mümkün değildir. Eğer yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz, destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz (önem/fayda sırasına göre dizilmiştir; ancak size en kolay/faydalı gelenle destek olabilirsiniz):
    📌 Kreosus ($): kreosus.com/evrimagaci2
    📌 Patreon ($): www.patreon.com/evrimagaci
    📌 Kreosus (₺): kreosus.com/evrimagaci
    📌 UA-cam Katıl (₺): ua-cam.com/users/evrimagacijoin
    📌 Kriptopara, Diğer Yöntemler (IBAN) ve "Neden Destek İstiyoruz" Metnimiz: evrimagaci.org/destekol
    Yanımızda duran harika insanlar arasına katılmayı seçtiğiniz için çok teşekkürler! ❤

    • @omeratalay1501
      @omeratalay1501 2 роки тому +2

      Hocam bu sonsuz evrenler dizisi içerisinde evrim yasalarının tersinir ya da tamamen farklı çalıştığı evrenler de olabilir değil mi? Eğer öyle ise son kesitteki anlatım kendisi ile korkunç bir çelişkiye girmez mi?

    • @MrCucurbitap
      @MrCucurbitap 2 роки тому

      Ya yarı denge halinde olmayan bir evrende isek sonuçta zaman bir yanılsama değilmi dir

    • @ZarovBeifong
      @ZarovBeifong 2 роки тому

      @@omeratalay1501 zamanla bazı evrenlerdeki yasalar değişerek kendisinden önce oluşmuş evrenlerden tamamen farklı bir biçime girebilir.

    • @olsundube...8239
      @olsundube...8239 2 роки тому +1

      Hep merak ettiğim bir şey var. Bilginin kütlesi var mıdır ? Mesela 1 TB'lık boş bir harddisk ile 1Tb'lik dolu bir harddiskin kütlesi aynı mıdır? Gönderdiğimiz her e-mail, SMS, veya intertenete upload ettiğimiz her bilgi Dünya'nın kütlesini etkiliyor mu ? Veya öğrendiğimiz her yeni bilgide beynimizin kütlesi artıyor mudur ? Kafamda deli sorular...

    • @dovlethummedov5647
      @dovlethummedov5647 2 роки тому

      3 kere izledim sonra beynimin olmadığın fark ettim 😬

  • @selinonderr
    @selinonderr 2 роки тому +1639

    çok başarılı. yalnız küçük bir önerim olacak. çok bilinmeyen kavramlardan, bilimsel literatürde kullanılan fakat günlük dile yerleşmemiş kelimelerden bahsederken alta küçük bir tanım metni bırakırsanız video daha anlaşılır olacaktır.

    • @kadir47
      @kadir47 2 роки тому +96

      Benimde size önerim olacak. Hazıra konmak yerine araştırmak daha güzel benim düşünceme göre

    • @selinonderr
      @selinonderr 2 роки тому +385

      @@kadir47 videoyu durdurup google'lamak hem çok zaman alır hem de videonun verimini düşürür. bazen hazıra konmak iyidir.

    • @diyar_otunc
      @diyar_otunc 2 роки тому +34

      Bazen sadece hazıra değilde videoyu durdurup konuyla ilgili hem araştırma hem de bilinmeyen kelimeleri kendimiz araştırmak gerekir düşünceme göre

    • @ygta.05
      @ygta.05 2 роки тому +25

      Bu kanal baya köklü ve her konu hakkında video çekmiş bi kanal ve sabit bi seyirci kitlesi var, bu yüzden her videoda bi kavramı bidaha açıklamak biraz sıkıntılı olabilir. (Örn Ayhan Tarakcı)

    • @selinonderr
      @selinonderr 2 роки тому +78

      @@diyar_otunc bu alanda okumalar yaparken evet, kendimiz araştırırsak daha iyi öğrenebiliriz o kavramları. fakat bu videoda olduğu gibi dinlenilen şeye iyi odaklanma gerektiren içeriklerde dikkat dağınıklığı yaratıyor bu durum. özellikle sosyal medya gibi dikkatin uzun süre toplanamadığı mecralarda tüketicinin içerikten kopması hem içerik üretici hem de tüketici için olumsuz bir durum.

  • @niyazazizi5025
    @niyazazizi5025 2 роки тому +19

    Bıkmadan usanmadan evrimi anlatma gayretinizi takdir ediyorum. Teşekkürler.

  • @ubermench2007
    @ubermench2007 2 роки тому +125

    "Hepimiz birbirimize biyolojik olarak, dünyaya kimyasal olarak, evrene atomik olarak bağlıyız. Evrenin içindeyiz, evren de bizim içimizde..."
    Neil deGrass Tyson

    • @ILKTURK
      @ILKTURK 2 роки тому

      @bülent Demirbek ben ruhun molekül olduğunu düşünmüyorum. Benim düşüncem maddenin en küçük parçası olarak bilinen ve aniden var olup aniden yok olan sicimlerin var olma anında bizim boyutlarımızda kendini göstermesi sonucu bildiğimiz maddenin oluştuğudur ve maddenin bu en küçük yapı taşı diye bildiğimiz sicimler de asıl yapı taşı değil. Onu oluşturan şey başka ve onu oluşturan şeyin farklı boyutlarda kendini sicim ve başka biçimlerde gösterdiğini düşünüyorum. Bu şekilde de maddenin farklı boyutlardaki tamamı aslında maddenin tam kütlesidir. Bu tam kütle bütün herşeyin yekpare olması anlamına da gelebilir birden fazla tam kütleli maddenin olabileceği anlamına da gelebilir. Fakat her bir tam kütlenin oluşabilmesi için bir de onun için alan gereklidir. Bu da başka birşeyin ona alan vermesiyle olur. Yani o alan verenin bu duruma müsade etmesi gerekir. Müsade edebilen birşey de tam bir bilince sahip olur. Fakat bu durum sürekli tekrar eden bir sonsuz olamaz. Bu durumun başladığı bir an gerekir. Bu yüzden zamanın olmadığı yani sadece kendisi olan bir tam bilinçlide tıkanması gereken bir hesaplamaya gitmek gerekir. İşte bu da bize bir yaratıcının var olduğunun hesaplamasını getirir. Eğer bunu bir teori olarak kabul edersek bu yaratıcının bizimle konuştuğunu ifade eden dinlerin incelenmesi gerekir. Durun evrimciler sıkılmayın bunu da sonuna kadar okuyun çünkü inanan yani iman eden ve etmeyen herkes aslında delil ister. Bu durum inananlar için şirk değildir. Rabbini tanımaktır. İnanmayanlar içinse gerçeği tespit etmek için araştırmaktır. Devam edelim. Eğer dinleri incelersek tüm detaylara baktıktan sonra son dine kadar geliriz. Araştırma silsilesi bu şekilde bizi sürükler. O zaman Kur'an'a bakmak gerekir ve en sonunda topladığımız verilerle Kur'an'daki verileri karşılaştırmak gerekir. Bakınız bu yöntemde yapılabilecek bir hata tüm dinleri inkar etmemize sebep olabilir fakat eğer tüm veriler örtüşürse sonunda bizi var eden yaratıcının din olarak gönderdiği şudur da dedirtebilir. Bunun için araştırmayı bu sekilde sürdürmek gerekip gerekmediğini incelemek lazımdır. Bu incelemenin de şu şekilde ilerlemesi gerekir; yaratıcı kendini maddeden arındırmış yani madde olmayacağı şekilde kurmuş olabilir ki dinlere göre boyledir. O halde elimizdeki maddeyle sadece yine maddeleri inceleyebiliriz. Fakat yaratıcının tüm yarattıkları öyle ya da böyle bir şekilde maddedir. Madde dediğim az önce anlatmaya çalıştığım tam kütle temelli olan maddedir. Bu durumda biz sicim temeli olan boyuttakilerin dışında kalan maddeyi tespit etmemiz gerekir. Eğer mesela uç bir örnekle meleklerin varlığını tespit edersek ve yine doğru din olarak ele aldığımız dinde sözü edilen diğer varlıkları da tespit edebilirsek bu teori doğrulanmış olur.
      Ve nitekim diyorum ki bugün din araştırmasından her ne kadar uzak olursa olsun CERN'de yapılan deneylerin ucu birgün maddenin arka planına uzayacaktır. O zaman farklı fiziki varlıklar da tespit edilecek ve hatta belki iletişim bile kurulabilecektir. Eğer bu olursa o zaman laboratuvarlar bizi bir yaratıcıya ikna edecektir. Bunun aksi olursa yani madde hep vardı ya da maddenin oluşum sebebi hep vardı gibi bir sonuca çıkarsak o zaman dinlerin iyi insan olmak hedefinden başka bir fayda vermediği ortaya çıkar. Bu durum elle taş taşıyan insanın bugün kamyonlarla taş taşıyan insanlarca basit insan gibi görülmesi gibi bir durum oluştursa da o elle taş taşıyan insanların sayesinde kamyonla taş taşır insan modelinin oluştuğu gerçeğini saklayamaz. Zira ahlak dediğimiz iyi kuralları en çok dinler körüklemiştir. Her ne kadar bazı peygamberlerin hayatındaki gerçekler bazı kesimleri rahatsız etse de genel öğretileri ahlak üzeredir. Kimileri bu son sözü tartışılır bulsa da ben iyiliği emrettikleri kanısına daha yakınım. Okuyanlara teşekkür ederim.

    • @dalyarak9260
      @dalyarak9260 2 роки тому

      Ya insanlar arasındaki duygusal bağ?

    • @Dorutoo
      @Dorutoo Рік тому +1

      ​@bülent Demirbek ne ihlasından bahsediyorsun sen ya

  • @hivak242
    @hivak242 2 роки тому +11

    Hepimiz birbirimizsle bagli olsak ne olur be abi... O bana bağlı olmadıktan sonra....

  • @ZarovBeifong
    @ZarovBeifong 2 роки тому +5

    evrenlerin evrimleşebilmesi ve bu evrime göre evrendeki yasaların belirlenebiliyor olması... fikri bile muhteşem

  • @c.k.blackpanter
    @c.k.blackpanter 2 роки тому +12

    Evrim ağıcının çalışmalarını çok seviyorum umarım daha fazla insana ulaşırsınız ve bilimi Türkiye de geliştirirsiniz tek sorum var bunu shorts olarak çeker misiniz bütün element ler aynı anda dengesiz bi şekilde birleşirse ne olur

  • @takmyldz6257
    @takmyldz6257 2 роки тому +2

    Başlıktaki sorunuzun yanıtı bence kesinlikle evettir. Tüm kainattaki tüm zerreler (ki buna sicim diyorlar) titreşir.Tüm canlı ve cansızlar birbiri ile bağlantılı ve haberleşme halindedir.

  • @omerbilgicli754
    @omerbilgicli754 2 роки тому +3

    Her videonuzu izlemek ayrı bir keyif. Bilimi bizim anlayabileceğimiz bir şekilde anlatımanıza bayılıyorum. Minnettarım. Teşekkürler.

  • @guidagianni
    @guidagianni 2 роки тому +34

    Selamlar, Biyomedical okuyan oğlumun tavsiyesi ile sizi takip etmeye başladım...Yaşım 60 ve aslında Dil Tarih' liyim yani dil , tarih ,mitoloji ve arkeolji eğitimi aldım. Fizik, kimya, biyoloji ve matematik ise lise yıllarımın karanlık köşelerinde yok oldu gitti. Fakat sizin konularınız ve anlatımınız o kadar güzel ki benim eksik olan yanlarımı onarıyorsunuz...bazı teknik terimleri anlamasam bile her videonun sonunda bir tümce bile aklımda kalsa çok mutlu oluyorum. Sizin gibi gençlerin çoğalmasını çok ama çok arzuluyorum. Geleceğimiz sizler gibi aydın, kültürlü ve bilgili gençlerin elinde. Calabria' lı bir korsanın çakma bir amiral olarak Takıyüddin' in rasathanesini gemileri ile bombaladıktan sonra camisini yaptırıp haremde cariyelerinin arasında öteki dünyaya göç etmişti. Umarım sizler gibi gençler çoğalır ve dinin dogmalarına son vererek bilimin ışığında güzel ülkemi aydınlatırsınız.

    • @rdvangercek8990
      @rdvangercek8990 2 роки тому +2

      Bizler ne kadar diğer insanlara izmelerini tavsiye edersek, BİLİMSEL bilgi o kadar hızlı yayılacak.
      Zamanlada dogmalar yerini, bilgiye bırakacaktır..

    • @Dorutoo
      @Dorutoo Рік тому

      İnşUmarım beyefendi

  • @Beyazyoll00
    @Beyazyoll00 2 роки тому +9

    Şu anda herkes biririne '6 arkadaş' kadar uzaklıkta. Aslında bu bir teori. 'Altı derece uzak' dünyadaki her insana yalnızca 6 arkadaş aracılığıyla ulaşabileceğimiz iddia ediliyor. ✨Hepimiz birbirimize bağlıyız. Tıpkı kablosuz ağ gibi...

  • @mehmedmutlu7080
    @mehmedmutlu7080 2 роки тому +1

    Her şeyi birbirine bağlayan mutlak güç Enerji' dir.O olmasa hiç bir şey olmayacaktır.Evren koskoca bir insandır,insan ise küçücük bir Evrendir

  • @downforce.
    @downforce. 2 роки тому +148

    İyi ki varsınız. Özellikle yeni nesil için bulunmaz bir nimet Evrim Ağacı. UA-cam'da bildirim geldiğinde direk açtığım nadir sayfalardansınız. Başarılarınızın devamını dilerim.

  • @reaction6609
    @reaction6609 2 роки тому +2

    Evrim ki o değiştirir bizi ,değil sadece olagelir degiştiren bizi ,o ayrıca geliştirir bizi.
    The Evolution that changes us, not only becomes changed us ,it also develops us.

  • @emreince1
    @emreince1 2 роки тому +111

    2008-2009 eğitim öğretim yılı, Felsefe dersinde klasik tek soru, tek yanıtlık bir yılsonu sınavımız vardı ve soruyu şu an tam olarak anımsayamasam da yanıtım; evren biziz, biz evreniz... olmuştu. Devamında, kimyasal olarak evrenin yalnızca küçük bir ayrıntısı olduğumuzu, bizi oluşturan atomların evrenin bir parçası olduğu için, evrende maddesel olarak dönüşsek de asla yok olmadığımızı ve hatta yoktan da var olmadığımızı yazmıştım... ve sonuç; sınavda açık ara farkla tek 100 alan bendim. 🥲 Video beni o günlere geri götürdü bir an. Hey gidi günler hey!..
    Bunun aracılığıyla Felsefe, Sosyoloji öğretmenim, aynı zamanda Müzakereci Arabulucular Derneği Kurucusu ve Arabuluculuk eğitmenim Sn. Feridun Balcı'yı saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. 🤗🥰💯 Teşekkürler Evrim Ağacı Ailesi

    • @mehmetefe4224
      @mehmetefe4224 2 роки тому +7

      Ya mükemmellll :)

    • @mertkin777
      @mertkin777 2 роки тому

      @@Trendimo Yanıt verdim zihinsel sorunlu kişi.

    • @globalwarm2416
      @globalwarm2416 2 роки тому +2

      Evet hersey birtek sey ve ya enerjiden olduguna gore ,bunun olabilmesi de uzayda hep ve surekli bir sey ve ya enerjinin var olmasi olduguna gore,hicbirsey yoktan var vardan da yok olamaz ve hersey birbirine dolaniktir.zatenn isin dolaniklik kismini quantum dolanikligi ilkesiyle aciklanmistir.t.bohr bu isin oncusudur.

    • @mertkin777
      @mertkin777 2 роки тому +1

      @@ufd01 Canım istedi ver sordum iyi akşamlar.

    • @Materyalist
      @Materyalist 2 роки тому

      @@globalwarm2416 aslında mantıklı evet

  • @hasan_yaremchuk
    @hasan_yaremchuk 2 роки тому +7

    2022 yılına geldiğimiz şu çağda hala evrim yok diyen milyonlarca *Mutant* var.
    Çok ilginç

  • @oktayilcek8005
    @oktayilcek8005 2 роки тому +31

    Harika!! "Biz evrenin içindeyiz, evren bizim içimizde." Biz bunları evrim ağacı gurup sayfasında anlatmaya çalışırken kimi ukala kişiler küçümseyen tavırlarla bilimsellikten uzak olduğumuzu iddia ediyorlardı.

  • @emirhangunaydn7272
    @emirhangunaydn7272 2 роки тому +2

    Hepimiz yıldız tozuyuz

  • @yusufbugra3488
    @yusufbugra3488 2 роки тому +3

    çocukluğumdan beri discovery channel gibi kanallar sayesinde fiziğe ilgim var ve bu konuda düşünmek beni çok mutlu ediyor evrenimizin çalışma prensipleri en zekice düşünülmüş bilim kurgu filmlerinden bile daha heyecanlı 45 50 yaşlarıma geldiğimde çok daha ayrıntılı düşünebilmek istiyorum ve bu yüzden işin matematiğini öğrenmem gerektiğinin farkındayım bu konularda sizin gibi kanallardan destek gelirse harika olur mesela yan bir kanal açıp matematik öğretebilirsiniz

  • @Alasgarovich
    @Alasgarovich 2 роки тому +2

    Harika bir video, videoya hazırlık sürecini (araştırmalar, hazırlık ve.s) kamera arkasını da görmek isteriz bir videoda.

  • @ayazsevinc1652
    @ayazsevinc1652 2 роки тому +4

    3:52 hiko baba

  • @ThanosEfendi
    @ThanosEfendi 2 роки тому +52

    Bi dk, bi dk. Şimdi biz kimyasal tepkimeler sonucu cansızlıktan canlılığa geçmiş varlıklarız. Kendi bedenimizde özerk olarak bir sistemimiz var ama bu sistemin devam etmesi için dışarıdaki başka bir yapıya bağlı. Dışardaki yapıdan sistemin devam etmesini sağlayacak atom yapısındaki maddeleri alıyoruz, bu maddelerin ihtiyacımız olan kısmını kullanıyoruz, bizim ihtiyacımız olmayan kısmını da, aldığımız maddenin ihtiyacını gidereceği için sistemimizden atıyoruz. Beynimizin gelişime zorlanmasının sebebi de bunun gezegen için ve bizim avantajlı olması. Ama temelde bizde tüketilebilir maddeyiz, biz tüketmiyoruz ama öyleyiz. Mesela, insana benzemesi gerekmez ama bir insansı robot diyelim. Metalden yapıldı, uzuvları var, nesnelerin derinliklerini algılayabilmesi için sensörleri, kameraları falan var. Yani kendi içinde özerk bir sistemi var diyelim, sisteminin devam etmesi için dışarıdan başka bir yapı almalı. Bu yapı elektrik. Temelde bizde aldığımız besinleri elektriğe dönüştürüyoruz, bu elektrik sinirler aracılığıyla aktarılıyor ve organların kasılmasını falan sağlıyor. Bu insansı robotumuz, benzer bir eylemi gerçekleştirmek için aynı maddeyi daha masrafsız şekilde alıyor. Peki bu insansı robotumuz, varlığının devamı için bu elektriği alması gerektiğini bilip, kendi kendine almasını sağlarsa ve kendinden daha fazla üretip aynı şekilde varlığının devamı için elektrik alması gerektiğini o ürettiği robota kodlarsa. Bu canlı sayılır mı?
    Sanki insanlarla aynı şeyi yapmış sayılıyor gibi.
    //Varlığının devamı için besin tüketiyor - Varlığının devamı için elektrik alıyor
    //Kendi varlığının yok olması endişesiyle kendinden bir tane daha üretiyor ve ona her şeyi öğretiyor - Kendinden bir tane daha üretiyor ve kodluyor
    //Birbirleriyle iletişime geçerek ihtiyaçlarının daha hızlı giderilmesi için sosyal bir toplum kuruyor - Elektrik üretimini garanti haline getirmek için, bu üretim işleminin farklı aşamalarına ihtiyaca yönelik şekilde farklı metal canlılar üretiliyor ve kodlanıyor.
    Çok sığ bir fikir yürütmede bulunduysam özür dilerim. Ama mesela bunları yapsalar diğer canlılardan onları farklı kılan ne olur? Kendi varlıkları için tüketiyor, kendine benzer bir varlık üretiyor, bu varlığı kodluyor. Binlerce farklı detay var evet ama toplumlarımız en temelde bunu yapmıyor mu? Kendi varlığını devam ettirmek için besin tüketiyor, varlığının devamını garanti etmek için kendine benzer bir canlı üretiyor ve bildiklerini bu canlıya öğretiyor.
    Evet "ama biz biyolojik canlılarız", peki biz metal canlılar için sadece magma, deniz, ısı olabilir miyiz? Yani metal canlılar için değerimiz bu kadar olabilir mi?Belki de ısı atomları, su atomları, magma atomları birbirleri arasında iletişime geçen bir topluluktu ve bizi üretip kullanmaya karar verdiler (kendi seviyeleri kadar). Ama daha üstün bir varlığa evrilip onları anlamsız, ilginç olmayan bir varlık olarak etiketledik, kıldık. metal varlıklarda daha üstün bir seviyeye gelişip bizi ısı, su, magma gibi ilginç olmayan bir varlık olarak etiketleyebilir mi? Çok uzun yazdığım için ve bilimin dışına çıkıp bilim kurgu fikirleri ürettiysem kusura bakmayın lütfen. ve sonuçta metalde doğada bizim onları sokmaya zorladığımız şekliyle doğada bulunmuyorlar. Tıpkı bizim ilk başta sokulmaya zorladığımız yapımız gibi.

    • @zaferozturk2329
      @zaferozturk2329 2 роки тому +2

      Paylaşım için teşekkürler saygılar sunuyorum.

    • @yusufbugra3488
      @yusufbugra3488 2 роки тому +5

      aslında ben de kodlanmış robotlar olarak görüyorum insanlığı ve bu yüzden özgür iradeyede inanmıyorum yaşam şartları çevre faktörler bizi etkiledikçe düsünce yapımız ve karakterimiz oluşuyor. Biz özgürce düşünüp karar aldığımızı düşünüyoruz fakat bizin o anki o kararı almamızı sağlayan şey geçmişte yaşadıklarımız

    • @yalntekin8701
      @yalntekin8701 2 роки тому +3

      Evet onlarda bana göre canlı olur tek farkımız onlar silikon temelli canlı olurken biz karbon temelli canlılar okuruz

    • @cosu6116
      @cosu6116 2 роки тому +1

      Biz de dünya tarafından oluşturulan robotlar sayılırz yani evet onlar da canlı sayılır temelleri farklı olsa da

    • @omerkalkman4182
      @omerkalkman4182 2 роки тому +1

      Matrix ilizyonu bu

  • @hakanbenn
    @hakanbenn 2 роки тому +13

    Ruh hakkında atılan teoriler ve çalışmalar hakkında video yaparsanız mükemmel olur. Bu yolda çok başarılısınız, umarım daha iyi yerlere geldiğinizi görürüz. Bilgi paylaştıkça çoğalan tek hazinedir, insanlara kattığınız hazine çok fazla iyi ki varsınız.

  • @takmyldz6257
    @takmyldz6257 2 роки тому +2

    Kainat müazzam bir kütüphanedir Ve bilgi akışı sürekli devam etmekte. kainat bir kaynağa bağlıdır. Hepimiz o kaynağa bağlıyız ve aslında hepimiz biriz . Modern bilim buna singularity diyor, tasavvuf buna vahdeti vücut diyor.

  • @suleymanergin3931
    @suleymanergin3931 2 роки тому +47

    Organ nakli olan bir insanın kişilik özellikleri değişebilir mi veya farklılaşır mı ? Bununla ilgili bir video hazırlayabilir misiniz acaba. Baya merak ettiğim bir konu ve ilgi çekici bir video olur diye düşünüyorum :)

    • @matteuw
      @matteuw 2 роки тому +5

      Çok ilginç bi video olurdu, şimdi okuyunca ben de çok merak ettim

    • @eray-z5m
      @eray-z5m 2 роки тому

      Bence etmez, kişiliği oluşturan şeylerin beyin ve hormonal aktivite olduğunu düşünürsek. Belki nakil edilen organ ile hormonların arasındaki ilişki eski organa göre farklıdır ve bazı kimyasal reaksiyonlar daha farklı ilerliyordur, bu yüzden gerçi büyük ihtimalle fark edilmeyecek bir değişiklik olabilir diye yorumladım:).

    • @onuryavuz2783
      @onuryavuz2783 2 роки тому +7

      organ naklinin bu yönde bir etki bırakmadığı kesindir. ancak karakter olarak zayıf kimselerde nakil sonrası kişilik değişikliği gözlemlenmiştir. fakat bunakledilen organın yarattığı bir etki değil, nakil sürecinin zorluklarından kaynaklanan psikolojik bir sonuçtur.
      ben akciğer nakli bekleyen biriyim, çok zor bir hayat yaşıyorum, nakil ameliyatı ve nekahat dönemi çok zor geçecek ve sonrasında da yine zor yıllar yaşanacak. benim psikolojim güçlü şu ana kadar bozulmadım, ancak herkes bu kadar güçlü değil ve güçlü olmak zorunda da değil. işte bu kişilerde değişim gözlemlenebiliyor. aslında düşünüp dürüst olmak gerekirse daha nakil olmamış olmamam rağmen eskisi kadar toleranslı değilim :) bende de değişim başlamış.

    • @myonethat
      @myonethat 2 роки тому

      ben söyliyim bu organ beyin olmadığı sürece hayır!

    • @lindabaris5734
      @lindabaris5734 2 роки тому

      @@onuryavuz2783 sizinle tanışmak konuşmak anlamak isterdim hem sizi hem her şeyi

  • @emrealpar6803
    @emrealpar6803 2 роки тому +2

    Evrimsel algoritmalar videolarını bekliyoruz çağrı, teşekkürler güzel içeriklerin için

  • @FiratYuzuak
    @FiratYuzuak 2 роки тому +30

    Harika bir video daha. Bu arada 1.5 milyon aboneye yaklaştık. 2 milyonda yine bi canlı yayın bekliyoruz 😍
    Belki yine yılbaşına yakın olur ha 💪😀

  • @exatus
    @exatus 2 роки тому +4

    Sosyolojik evrim, son 30 yılda hızlıca yaşadığımız, yasa her sistemde geçerli

  • @scssyn3323
    @scssyn3323 2 роки тому +8

    Şu adamı 2-3 ay önce keşfettim. (Evet mağaradan yeni çıktım) Çok heyecan verici bilgilendirici şeyler anlatıyor.

  • @alfalferer2840
    @alfalferer2840 2 роки тому +13

    Fizik,kimya, biyolojinin temel kavramlarının bile, lise yıllarımın tozlu sayfaları arasında kaldığı bir dönemde merakımı yeniden canlandırdığı için Çağrı 'ya çok teşekkürler 👏

  • @panteist3273
    @panteist3273 2 роки тому +6

    Hele bir sor len neden ben varım nereden geldim ve neden bir insanım şuraya kalbimi bırakıyorum iyiki varsınız.. Okul da çocukların hiçbir zaman öğretilmeyen çok önemli bilgiler geleceğe sizin gibi insanlar ışık saçacak ... ❣️

  • @Kanguristan
    @Kanguristan 2 роки тому +1

    Önceki videolara göre çok daha açık fikirli bir video olmuş .Çokta güzel olmuş. Böyle açık fikirli videolar devam ederse çok keyifli olur.

    • @musapatr1534
      @musapatr1534 2 роки тому

      Yalnız benim alanım farklı.

  • @lacrosh2953
    @lacrosh2953 2 роки тому +6

    Sonunda! Ailemden olmayan bi kızla bağım var

  • @greyy343
    @greyy343 2 роки тому +3

    Cahil insanlara bağlı olmak hiç isteyeceğim bişey değil.

    • @musapatr1534
      @musapatr1534 2 роки тому

      Tanımadan etmeden hemen cahil ilan ettiniz ya. Ne alakaysa artık.

  • @cyildirim24
    @cyildirim24 2 роки тому +21

    Harikasınız gerçekten bizleri aydınlattığınız için çok teşekkürler. Bu yobaz ülkede bu aydınlanmaya bilmeye gerçeğe her zaman çok ihtiyacımız var.. Bir işçi olarak kendimce takip etmeye okumaya araştırmaya çalışıyorum. Keşke üniversite okuyup hayatımı bu yönde kurabilseydim.. çünkü insanlar korkunç derecede cahil yobaz ve tehlikeli..

    • @Momo57410
      @Momo57410 2 роки тому +2

      Ayni dusuncelere sahibiz

    • @gjergjkastrioti209
      @gjergjkastrioti209 2 роки тому +3

      Çok güzel yazmışsınız

    • @atakz1517
      @atakz1517 2 роки тому +1

      👏👏araştıran sorgulayan bizim gibi cahiller de var ne güzel 🙈tek değilsiniz

  • @aliboztas9263
    @aliboztas9263 2 роки тому +16

    Sizin kadar düzenli ve kaliteli içerik üreten bir UA-cam kanalı görmedim.Harikasınız❤️

  • @erdemaltun9762
    @erdemaltun9762 2 роки тому +17

    Şu vize zamanı ders arasında evrim ağacı kahveyle harika gidiyor şu anda. İyi ki varsınız.(sonunda yine bir evrim videosu harika oldu:))

  • @finemlucis
    @finemlucis 2 роки тому

    son zamanlarda izledigim en en en iyi videoooo

  • @Sophis258
    @Sophis258 2 роки тому +6

    Evrim: Popülasyon içi gen ve özelliklerin nesiller boyunca değişmesi.Bitti:)
    Değişim şart..

    • @lindabaris5734
      @lindabaris5734 2 роки тому

      popülasyon için her şeyi değiştirmek istemek,,, istedik mi bunu gerçekten, HEM İSTEMEK NE DEMEK, NEDEN İSTEDİK Kİ, NE GEREK VARDI, YANİ ARZU VE İSTEĞİMİZ BİR ARADA MIYDI.. ZORUNLULUK VE ARZU BİR ARAYA GELİNCE NE OLUYORDU. EN MERAK ETTĞİM ARZU VE ZORUNLULUK YAN YANA GELİCE NE ZİKİM OLUR. BU EN TEMEL SORDUR. HEM TELEOLOJİK HEM LİNDOLOJİK HEM DE TABİİ Kİ OFF THOMAS MANN
      LİK

  • @alisalman3766
    @alisalman3766 2 роки тому +1

    Bilimi insanlara anlatmak için çabaladığını görüyorum.
    Teşekkürler Çağrı Abi

  • @mahsumyldz3525
    @mahsumyldz3525 2 роки тому +3

    Samimi Söylüyorum , Bu Kanala Abone Olmak Maddi destek vermek Yetmez Ofisiniz çalışma yeriniz nerdeyse Çağırın Gelip paspas Yapalım Çay yapalım size Bu Kadar Bilimden uzak Kalmış kitlelere Hitap etmek Dogma’ dan sıyırıp Bilim elbisesi giydirmek Büyük başarı .. Ailecek sevgilerle saygılarla Çağrı Bey .!

  • @bayatdoritos5650
    @bayatdoritos5650 Рік тому

    Bugün de "kompartmantalizasyon" diye bir kelime öğrendim. İki kavramı birbirinden ayıran keskin hatlar demekmiş. Teşekkürler Evrim Ağacı.

  •  2 роки тому +4

    *Kuantum Dolanıklığı* konusunda evrenin en uç noktasındaki obje ile diğer en uç noktasındaki obje arasında bir bağ olduğu ve bu bağın ışık hızının ötesinde milyarlarca ışık yılı mesafeye rağmen kopmadığı tarzında bir bilgi okumuştum. Konudan bağımsız fakat tanımlayamadığımız bir bağ hatta bağlar mevcut olabilir.

    • @zuhalozturk4889
      @zuhalozturk4889 2 роки тому +1

      Prf. Dr. Türker Kılıç,..BAU tıp fakültesi açılış konuşmasını '' bütünsellik '' başlığı altında anlatmıştı bunu..

  • @muhammercanak2772
    @muhammercanak2772 2 роки тому

    Siz ne güzel bir insansınız böyle hocam.

  • @utkuyldrm8748
    @utkuyldrm8748 2 роки тому +4

    evil evrim ağacı be like:bunların hepsi allahın hikmeti

    • @zacharie2334
      @zacharie2334 2 роки тому

      Evil Utku Yıldırım:Porçay kanalından gördüğüm bir espriyi burada yapıyorum

  • @astrocapella
    @astrocapella 2 роки тому +2

    Hayır hocam ben sadece ona bağlıyım

  • @lagobeller1084
    @lagobeller1084 2 роки тому +4

    Abi videoların beni büyülüyor ve beynim çok zorlandığı için başım ağrıyor. :)

  • @AnWhere
    @AnWhere 2 роки тому

    Abi ben bu konuyu daha yuzelsel dusunmus hatta sana yorum yaparak anlatabilecegimi soylemistim simdi sen bunu anlatinca kendimi zeki hissettim

  • @tuba1650
    @tuba1650 2 роки тому +14

    Dimağ şenlendirici🧠Muhteşem ve hızlı bir özet. Bu özetten neredeyse bütün müfredat çıkarılabilir.📚🔤📖

    • @leomaxim5077
      @leomaxim5077 2 роки тому +3

      türkiye abartma timi xd

    • @leomaxim5077
      @leomaxim5077 2 роки тому +2

      @@bubirarda yani bilgilendirici bir video olduğu doğru ama tüm mufredatı anlattı demek cok iddiali ve abartılı bir cümle bence

    • @leomaxim5077
      @leomaxim5077 2 роки тому +1

      @@firtik1740 yani şöyle fen bilimleri derslerinde anlatilan noktalara deginmis videoda bu doğru ama direkt her seyi anlatmış gibi bir havaya bürünmüşler onu eleştirdim ben sadece

  • @turkoyuncu8526
    @turkoyuncu8526 2 роки тому +4

    Evrim,
    popülasyon içi gen ve özelliklerin nesiller boyunca değişmesi.

  • @cihankoc4964
    @cihankoc4964 2 роки тому

    uykuya dalmadan önce izlediğim kanal sen olmadan ne yapardım

  • @zlata8029
    @zlata8029 2 роки тому +5

    Merhabalar internette araştırma yaparken "ruhun ağırlığı 21 gram" diye konu gördüm. @Evrim Ağacı bu konuyu güzel bir video yapar'sa çok güzel olur.

  • @erayylmazer2673
    @erayylmazer2673 2 роки тому +1

    r/place etkinliğinden yola çıkarak insanların bu davranışlarının temeline girebilme ihtimaliniz var mı? İlginç bir meseleydi ve çok garip sonuçlandı. İnsanlar çatışma yerine dayanışmayı ve anarşi arayanları yok etmeyi seçtiler. Fakat sanki seçimden öte bir eğilim gibiydi.

  • @tiftil8519
    @tiftil8519 2 роки тому +4

    Hayatımızın 3de 1 ini kaplayan uyku sürecini kısalta bilmek mümkünmüdür acaba. Ortalama bir insan da uyku günlük hayatta büyük bir yer kapladığı için gün içinde yapabileceklerimiz daralıyor. Acaba bu uyku sürecini aynı verimlilikle kısaltılmasıyla ilgili bilgilendirici bir video çekebilirmisiniz?

    • @BAConfigV2
      @BAConfigV2 2 роки тому +1

      Uyku ile ilgili harika bir videoları var kanala biraz göz atarsan bulabilirsin.

  • @RogSnm
    @RogSnm 2 роки тому

    Bayıldım! İşte çevremde aradığım konuşma konuları

  • @mediterranean_
    @mediterranean_ 2 роки тому +3

    Bugünde ufkum biraz daha açıldı evren üstü bir yapının olabileceği hiç aklıma gelmemişti ve bizim onun hücreleri olabileceğimiz wow 👏👏👏👏👏👏

  • @Semruk_The2headed
    @Semruk_The2headed 2 роки тому +2

    Senin videolarinla Tanriyi buluyorum

  • @youcannotspellawesomewithoutme
    @youcannotspellawesomewithoutme 2 роки тому +5

    Boş boş UA-cam'da dolanırken gelen o canım bildirim! Bana zamanımı harcamamam gerektiğini hatıtlatıyorsunuz resmen.💗

  • @turanist_turkoman
    @turanist_turkoman 2 роки тому +2

    Beyin kütlesi artması ve ya beyin kütlesinin vücuda oranının fazla olmasından bahsetmiştiniz.
    Peki, bölünmüş beyin Ameliyatındaki gibi, beyin yarımkürelerinin birimi çıkardıkta neden hiç bir yan etkisi olmuyor?
    (Azerbaycanlıyım, Bazı terimlerin Türkiye Türkçesinde karşılığını bilmiyorum, kusura bakmayın

    • @limitxbogazicineyaklasrken3563
      @limitxbogazicineyaklasrken3563 2 роки тому +2

      Etkisi oluyor, incognito adlı kitapta bu tarz vakalara ve deneylere yer vererek açıklama yapılıyor. O kitabı inceleyebilirsin yarım kurelerin aralarındaki etkileşimi ve birinin yokluğunda diğerinde olan gelisimleri

    • @turanist_turkoman
      @turanist_turkoman 2 роки тому

      @@limitxbogazicineyaklasrken3563 ben de o kitabı okuyorum, David Eagleman -ın kitabı.
      Ama orada, kötü bir etkisinin olduğundan bahs etmiyor. Aksine, iyi etkileri var.
      Kitabı tam bitirmedim daha, belki de devamında yeniden bahs edicek.
      Bu arada çok güzel kitap, hiç sıkılmadan okuyorum

  • @exnihilonihilfit
    @exnihilonihilfit 2 роки тому +3

    Bütün milletlerin, kavimlerin, devletlerin max 12.000 yıllık geçmişi olması çok ilginç. Yüzbinlerce yıldır yeryüzünden olup sadece son 10.000 yılda saçma sapan ülke sınırları, milletler falan oluşmuş.. İnsanoğlu tarımı bulmasaydı da bu kadar çoğalmasaydı diyorum bazen.

  • @egzistansiyalizm8714
    @egzistansiyalizm8714 2 роки тому +2

    Kendimi bazen çok cahil hissediyorum

  • @haticeacar2987
    @haticeacar2987 2 роки тому +3

    Evren bir nizam çerçevesi içinde uyum içerisinde varoluşlarını sürdürüyor insanoğluda birbirlerine zincirin halkaları gibi bağlı olduğunu bunu görmeyi isteyebilmek ve onurlu bir hayat surebilmek için mücadele etmemiz birbirimize güvenmeyi öğrenmemiz lazım aksi halde semer vuran çok olur

  • @tyrleo193
    @tyrleo193 2 роки тому +1

    muhteşem bir video daha ❤️

  • @tlupemirhan
    @tlupemirhan 2 роки тому +3

    Kompartmantalizasyon, güzel kelimeymiş. Kelime dağarcığıma ekledim. Süper bi video her zamanki gibi

  • @samituremen7532
    @samituremen7532 2 роки тому +1

    Teşekkür eder ve kutlarım, çok yarayışlısınız. Ama sizden bir küçük ricam olacak, lütfen sayıları yazıldığı gibi okumayın. Örneğin 2 nokta 8 milyar değil, 2 milyar sekizyüz milyon demek gibi. Bildiğim kadarıyla oranlarda virgül yada nokta şeklinde okuma yapılabiliyor. Yoksa sayılar yazıldığı gibi okunmaz.

  • @regularman9764
    @regularman9764 2 роки тому +16

    Çağrı abi kropotkin ve karşılıklı yardımlaşmanın evrimsel fonksiyonlarıyla ve empatinin evrimiyle ilgili olabilir mi bir sonra ki video? 16 yaşında bir genç olarak cidden merak ettiğim bir konu

    • @djselena4166
      @djselena4166 2 роки тому +1

      Anarşist misin dostum

    • @regularman9764
      @regularman9764 2 роки тому +1

      Okuyup anlıyorum:) anarşizmin bir sürü çeşidi var

    • @djselena4166
      @djselena4166 2 роки тому

      @@regularman9764 anarşist olduğun sürece ne olduğunun bir önemi yok knk ancap olma yeter :D

    • @regularman9764
      @regularman9764 2 роки тому +1

      @@djselena4166 Ancap ı anarşiden saymıyorum ben malatesta kropotkin ve bakunin okuduğumdan beri kendime ankom diyordum.Sonrasında ise yeşil anarşizm tabiri caizse endüstri öncesi komünal toplum düzenini benimsedim.Şu anda ise ben sıfatsız anarşizmi kendime en yakın ve bütünleyici fraksiyon olarak görüyorum.Anarşizmin her türlü fraksiyonuna mensup insan bence bir araya gelebilir gelmeli de:)

    • @djselena4166
      @djselena4166 2 роки тому +2

      @@regularman9764 aslında tamamen aynı kafadayız bende kendime ancom diyorum ama anprim ve egoist anarşizme de acayip yakınım. Ayrıca haklısın ne olursa olsun anarşistlerin kutuplaşması imkansız kılar hedefimizi.

  • @borges69
    @borges69 2 роки тому +1

    Biraz gecikmiş bir video, ama bu videoyu çok başarılı olmuş. evrim denilince yalnızca canlılardan sözetmek konuyu biraz gerçekten daraltıyor. Biraz daha ilerletirsek , canlı kelimesi bile kutsallaştırılıyor, organik diye tanımlanan moleküllerin(canlılarda daha çok kullanılan demek) zaman içinde kimyasal reaksiyonundan (sonucunda oluşması muhtemel fiziksel hareketlerden) başka bir şey değil.

    • @lindabaris5734
      @lindabaris5734 2 роки тому

      sanki yazılan yorumların içinde felsefik olarak en akla!!! yatkını sizi yorumunuz...

    • @borges69
      @borges69 2 роки тому

      @@lindabaris5734 herhalde aynı fikirde değilsiniz.(!!!) benimkisi yalnızca bir düşünce. bakış açısı. Saçma olabilir. Konunun da uzmanı değilim.

  • @huseyindogan910
    @huseyindogan910 2 роки тому +4

    Özellikle bilimsel konularda bu kadar başarılı animasyonlar ve efektler kullanmanız,o konuyu dinlerken daha çok zevk vermesini ve akılda kalmasını sağlıyor. Teşekkürler Çağrı bey.

  • @FatihSultan-Mehmet
    @FatihSultan-Mehmet 2 роки тому +1

    Şuan biz evrenimizi en büyük kapsayıcı olarak düşünüyoruz, varsayalım ki paralel evrenlrr var ve bizim evrenimiz de bu parelel evrenler gibi zincirin bir parçası. O zamanda üst kapsayıcı ne oluyor?

  • @cemakkoyun903
    @cemakkoyun903 2 роки тому +8

    *Merhaba Evrim ağacı. Evrende bildiğimiz maddesel yasalar evrenin sadece %5 lik bir kısmını oluşturur. Geriye kalan %23 karanlık madde %72 ise karanlık enerjiden oluşmaktadır. Ama araştırdığım kadarıyla biz de bunların ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Bu konuyu çok merak ediyorum gerçekten. Bunun hakında bir video yaparsanız çok mutlu ve müteşekkir olurum.😊*

  • @TshwinhoR
    @TshwinhoR 2 роки тому +1

    Gece 3 te evrim ağacı izlerken dolabımın kapağı açıldı yarısına kadar ben düşünüyorum hayır bilimsel olarak imkansız diye ve düşünüyorum tekrardan, menteşe bozuktu zaten diye tam kapanmadığı için ama gerçekten kapatmak için kalkmak korkutucu :D Not: Yorum olaydan hemen sonra yazılmıştır.

  • @aysedenizyahsi8197
    @aysedenizyahsi8197 2 роки тому +4

    Şahanesiniz,insanın bilim açlığını doyuruyorsunuz teşekkürler 🙏🤗

  • @mesutyapmis
    @mesutyapmis 2 роки тому +1

    Bilim çok ilginç gerçekten, varlık oluştuğundan beri madde enerji ve bilemediğimiz yapılar belli kanun ve nizamları izliyor, şahsen evrimi kabul eden bi insanım, bununla birlikte evriminde diğer bilimsel gerçekler gibi Allah'n nizamını ve emrini takip ettiğine inanıyorum, şöyle düşünün büyük patlama olmuş ve ortaya tek tip bi yığın çıkmış, fizik kanunları yok bilmediğimiz onca kural denklem yok vs vs acaba böyle bi evreni kurgulama gücüne sahipmiyiz, hiç bi hareketin düzenin matematiğin olmadığı bi evren sırf tek düze bi madde yada varlık yığını yani maddeye kütle kazandıracak bişey yok kısacası sadece tek bir varlık var ve hiçbi etkileşim yok öylece duruyor, düşününce bi cevap bulamıyorum, düşünsenize biz akıllı varlıklarız ve u aklımızla bile hala tüm sorulara yanıt bulamadık evreni bu kadar karmaşık anlaşılması zor ve teknik yapan şey nedir, tek düze olmaktansa bizi gezegenler dolusu bilim ürettirecek şey neden ortaya çıktı, çok ilginç değil mi Akıllı varlıklar akılsız varlıkların doğasını anlamaya çalışıyor ve bu konuda henüz başarılı olamadık neden evren bu kadar bilimsel ve karmaşık olmak ve ortaya bi hayat çıkaracak nitelikte olmak zorunda, çok basit bir cevap duyabilir gibiyim paralel evrenler belkide sonsuz evren çorbasının içinde benim dediğim gibi bir evren vardır, peki bu kadar değişkenin olduğu bi evrende biraz şüpheci olmak gerekmezmiydi, tamam bilim var daha henüz hala zeki varlıklar olarak zeki olmayan varlıkların dünyasını anlamakta güçlük çekiyoruz ama bu bilimin kaynağı ne zeki varlıklar olarak yapamayacağımız bi kurgu ve yasalardan bahsediyoruz, süperbilgisayarlarımızla sadece evrenin bi kıyısını yaklaşık modelleyebiliyoruz sahi neden böyle olmak zorunda bi cevap bulabiliyormuyuz yada ta ruhumuzun derinliklerinde olan herşeye hükmetme güdüsüyle bi gün doğa yasalarını anlayıp onlara hükmedecek mertebeye gelerek tanrıcılık oynamak peşindemiyiz, yanlış anlaşılmasın doğaya hükmetme girişimini yanlış bulmuyorum ama inançsız bir bilim insanlığı coşkulu bi kibire sürükleyeceğinden şüphem yok, bilim gerçekten muazzam ve bilimin her kırıntısı beni yaratıcıya daha çok hayran bırakıyor. İşin ilginç yanı biz sadece var olanı buluyoruz ama bunun neden böyle olduğunu bulamıyoruz her cevap bi soruyu beraberinde getiriyor aslında ve bunun bir sonu yok, "her cevap sonrası iyide neden böyle demeye mahkumuz isterseniz varolan bilim üzerinde bunu bi test edin", higgs bozonu maddeye kütle kazandırıyormuş iyide neden, bilmem haberci parçacıkmış, iyide neden haber veriyor, bilmem şu kanundan, iyide o kanun neden öyle ... Cevaplar biz soru sorduğumuz için mi var ve biz soru sormaya devam ettikçe bu sorular devam mı edecek bunu şöyle bi kenarından düşündüğünüzde sizde diyeceksiniz ki sorular asla bitmez bitiyorsada bizim aklımız yetmiyor diyeceksiniz, mesela evrenin dışında ne var, olmayan bişeye soru soramazsın gibi, aklımızın dışında bi nokta. Çok basit bi soruda ben sorayım peki evrenimiz canlılığa müsade etmeyecek bi evren olsaydı varlığının nasıl bi anlamı olurdu, ne kadar ilginç bir durum düşünsenize bi varlık yığını var ama bir bilinç yok, kendi var mı yok mu anlayamayacak ama buna rağmen var olan bi varoluş , öyleyse neden olması gerekirdi ki, düşünüyorum öyleyse varım diyecek hiç bir şey yok sadece madde var acaba bir tek bana mı tuhaf geliyor bu düşünce.

  • @meraklbirarkadasmz1178
    @meraklbirarkadasmz1178 2 роки тому +2

    Video metniniz çok başarılı olmuş. Girizgah çok ilgi çekici, bu kadar büyük bir metni anlam kopukluğu olmadan ilgiyi maksimum düzeyde tutacak şekilde yazmak ciddi beceri gerektiriyor. İnsana ilham verem düşünce çarklarını çok başarılı şekilde çalıştıran bir kanalsınız. Yürekten kutluyorum🙏🏻🥰

  • @minorr656
    @minorr656 2 роки тому +1

    Bir az əvvəlini dinlədim. Baxdım ki, bunlar mənim ağlıma gəlir. Öz-özümə bu cür fikirlər yürüdürəm. Baxmayaraq ki, bilik səviyyəm 0 hesab edilə bilər bəlkə də.

  • @hsnbrky
    @hsnbrky 2 роки тому +4

    İnsanın merak duygusunu canlandırıyosunuz, çok teşekkürler 🙏

  • @Lia-dr8uc
    @Lia-dr8uc 2 роки тому

    Mükemmel bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederim nacizane ufak bir önerim olacak. Diliniz ve ses tonunuz çok akıcı fakat biraz tonlamanız ve vurgularınız ağır bastığı için odaklanmakta zorlanıyorum.

  • @acemibilim1902
    @acemibilim1902 2 роки тому +3

    Gerçekten harika anlatım, bütün bunların gerçek olduğunun farkına varmak daha da harika

  • @ruhemici3480
    @ruhemici3480 2 роки тому +1

    “Bir Ben Vardır Bende Benden İçeri” Yunus Emre 🥰🥰

  • @bilinmeyenbilinmeyen3512
    @bilinmeyenbilinmeyen3512 2 роки тому +12

    R/Place etkinliği hakkında bir video yapabilir misin? Bence bu çok garipti çünkü insanların ortak bir biliç altı o tabloya yansımıştı ve bu insanların farklı değil aynı organizma gibi hareketedebilmesi özleliğine çok güzel bir kanıt

  • @hasantunc8486
    @hasantunc8486 9 місяців тому +1

    1 yıl aradan sonra tekrar izledim. Son yorumu da ben yazmışım. Tekrar teşekkürler sevgili Çağrı.

  • @determinantustas5897
    @determinantustas5897 2 роки тому +3

    Merhaba ben bir Matematik ögretmeniyim. Videolarınızı öğrencilerime izletiyorum. Ilgilerini çekiyor fakat cok teorik terim kullanıyorsunuz. Daha sade ve anlasılır olması hem sizin hemde biz öğretmenlerin isine yarayabilir. Kolay gelsin başarılar.

    • @yusufbugra3488
      @yusufbugra3488 2 роки тому +2

      onun yerine öğrencilerinize videodaki anlamadıkları kelimeleri ve anlamlarını not aldırsanız ve kelime hazneleri genişlese daha iyi olmazmı

    • @muhammedsurer8964
      @muhammedsurer8964 2 роки тому

      Sonrada öğrecinin matematiği niye zayıf öğrenci niye şekerlenmiş gibi davranıyo sizin gibiler yüzünden nerde bi gereksiz bilgi onlarla çocukların kafasını dolduruyosunuz adınada bilim diyosunuz daha şu soytarının ne demek istediğini anlayamıyosunuz bilinçlenmekten bahsediyosunuz bide yazık

  • @mustafabeyazcicek4724
    @mustafabeyazcicek4724 2 роки тому +1

    Her videonun altına yazdığım gibi yine yazıyorum:
    "Seni seviyorum Evrim Ağacı"

  • @Yusuf-Pbs
    @Yusuf-Pbs 2 роки тому +10

    Videolarınız bilgilendirici ve çok ilginç!13 yaşında olsam bile bilime,evrene,evrime,canlılığa...
    ilgimi arttırdınız.Uzun zamandır sizin videolarınızı izliyorum,çok iyi gidiyorsunuz.Daha iyi yerlere gelmeniz dileğiyle.

    • @ilgiligili
      @ilgiligili 2 роки тому +4

      13 yasindaki arkadasim, siz de cok iyi yerlere geliniz. Bilginizin ve bilgiye olan acliginizin sinirlari hic keskinlesmesin.

    • @medihaozpehlivan447
      @medihaozpehlivan447 2 роки тому +2

      13 yaş için harikasın 64 yaşında ben yeni öğreniyorumm🧐

    • @Yusuf-Pbs
      @Yusuf-Pbs 2 роки тому +2

      @@medihaozpehlivan447 Sizin zamanınızda internet gibi bir kaynak yoktu.Sadece kitaplar vardı.Ayrıca sizin zamanlarınızda anneler ve babalar eğitime fazla önem vermiyordu.Kız çocuklarını okula bile göndermiyorlardı.Bilimi öğrenmek o zaman elbette çok zordu.Eminim ki siz de 13 yaşındayken bilime çok kolay ulaşılabilecek bir kaynak olsaydı siz de araştırır,öğrenirdiniz. Şimdi imkanlar çok fazla lakin ülkemizdeki yeni nesil bunu faydasına değil zararına kullanıyor.İyi günler saygıdeğer büyüğüm🙋‍♂️

    • @Yusuf-Pbs
      @Yusuf-Pbs 2 роки тому +2

      @@ilgiligili Elbette ben de iyi yerlere gelmeye çalışacağım.:)Elimizde imkan çok fazla.Bu devirde öğrenmek,araştırmak zorunlu olmalı bence.

    • @ilgiligili
      @ilgiligili 2 роки тому

      @@Yusuf-Pbs muvaffakiyetler dilerim hfskfs

  • @Siryuslu
    @Siryuslu 2 роки тому +1

    Ya kardeşim anlatma tarzını seviyorum güzel insansın ama yani sanki o gün oradaymış gibi anlatmana İşin doğrusu Çok doğru bakmıyorum Yani bunlar hepsi teori yarın başka birileri başka bir şeye ispat edebilir O zaman ne diyeceksiniz yani

  • @muratkoraltay8196
    @muratkoraltay8196 2 роки тому +11

    Evrimi şekillendiren bilinçtir.Bilinçte rasgelelik yoktur.Herşey olması gerektiği için olur.Beyin bir et parçasıdır.Onu kullanarak birşeyler oluşmasını sağlayan yine bilinçtir.Bilinç evrimin motorudur.Katkılarınız için teşekkürler.Sizden duygusallığı nasıl açıkladığınız bir video bekliyorum.Saygılar..

    • @ayshan16mammadova34
      @ayshan16mammadova34 2 роки тому

      Fakat bilinc nedir hic bilinmez

    • @eray-z5m
      @eray-z5m 2 роки тому

      Bilinç bireyi bağlar, evrim ise türü. Bireyin sahip olduğu bilincin tüm türe hatta canlılığa etki eden evrim sürecine herhangi bir etki edeceğini düşünmüyorum, hatta böyle bir iddiayı bir tek sizden duydum.
      Bu arada evrimi bilinç şekillendirmese de bilinci şekillendirenin evrim olduğu aşikar:)

    • @muratkoraltay8196
      @muratkoraltay8196 2 роки тому

      @@eray-z5m Evrimde madde ön plandadır.Bilinçte ise hala çözemediğimiz akıl devrededir.Saygılar..

    • @lindabaris5734
      @lindabaris5734 2 роки тому

      @@muratkoraltay8196 KATILMIYORUM VE SİZE BİR DE THOMAS NAGELİN ZİHİN VE EVREN KİTABINI ÖNERİRİM.

  • @mucasi9045
    @mucasi9045 5 місяців тому +1

    Çağrı bey, 3 milyon üzerinde abonen var. Bütün videolara işitme engelliler ve yabancılar izlesin diye altyazı koy.

  • @eylulyaman
    @eylulyaman 2 роки тому +4

    Tabii ki sizi çok seven ve uzun zamandır destekleyen bir kitle var, ben de bunun bir parçası olmaktan çok mutluyum :) Ancak biliyorum ki bir gün ülkemdeki herkes sizin yaptığınız işin ne kadar mühim olduğunu anlayacak. Çünkü günün sonunda herkes tezat düştüğümüz hiç bir kavramın, düşüncenin, inanışın, yargının mühim olmadığını; mühim olanın evreni anlamak, sürdürülebilir kaynakları arttırmak, doğa ile bir bütün olmak ve geleceğimizi bilim ile şekillendirmek olduğunu anlayacak. O gün geldiğinde ve dünya üzerinde sadece bu bilinçte insanların var olduğu bir gerçekliğe ulaştığımızda, benim ülkemdeki herkes sizin vermiş olduğunuz emekler için minnettar olacak. Her şey için teşekkürler..

    • @tuba1650
      @tuba1650 2 роки тому +2

      Umudun anlatımı gibi yorumunuz 🙏

    • @eylulyaman
      @eylulyaman 2 роки тому

      @@tuba1650 çok teşekkür ederim🙏🏻💐

    • @4.boyut..953
      @4.boyut..953 2 роки тому

      Aynen

  • @golhandincmen
    @golhandincmen 2 роки тому

    Her zamanki gibi harika bir video daha ama ufak bir noktayi duzeltmek isterim. Hertzsprung - Russell Diagram'in yildizlarin evrimi Ile cok dolayli yoldan iliskisi vardir. Temel amaci, bizim gunesimizi baz alarak yildizlari kutle, parlaklik, hacim ve isima gucu gibi ozelliklerine gore kategorize etmektir. Yani bir sureci degil de bir durum aciklar.

  • @huseyinyetim4530
    @huseyinyetim4530 2 роки тому +3

    Tüm videolarınızı severek ve heyecanla izliyorum. İzledikçe de beni Allaha yakınlaştırdığınız için teşekkür ederim. Anlattığınız bu kadar şeyin tesadüfen olması bence imkansız. Umarım birgün(geç olmadan) sizde farkına varırsınız :)

  • @acemibilim1902
    @acemibilim1902 2 роки тому +1

    Her şey birbiriyle bağlantılı.

  • @wadatamana
    @wadatamana 2 роки тому +3

    "Hepimiz birbirimize biyolojik olarak, Dünya'ya kimyasal olarak, evrene atomik olarak bağlıyız. Evrenin içerisindeyiz, evren de bizim içimizde."
    Neil deGrasse Tyson

  • @afiqhmidzad763
    @afiqhmidzad763 Рік тому +1

    13:48- burda söylediğin bizim içimizde evrenler var sözü yeni evren teoresinin başlangıcı ola bilir ve big bang teoresini alt üst edebilir))

  • @ArmanSahin72
    @ArmanSahin72 2 роки тому +3

    Yine dincileri kızdıran video olmuş😂🤣

  • @nokta3580
    @nokta3580 2 роки тому +1

    Bilim insanı gerçekten sarhoş ediyor

  • @plkgtd5918
    @plkgtd5918 2 роки тому +1

    Bir görüş et ağırlıklı beslenme ile beraber daha az besin aramanın beynimizin gelişmesinde etkili olduğu yônünde ilk okuldan beri bu g{düş dillendirildiğine göre en aşağı 50 senelik bir görüş tahminim
    Bu görüşe kendimce karşı çıkacak görüşümü yazacağım
    Güncel araştırma ve akademik görüşleri yazıp polemik olsun istemediğim için.
    Et yemenin beynin gelişmesine etkisi olmuştur fakat bu göz ardı edilecek seviyede olmalı nasıl? İstisnasız her uyarı her ortam ve koşul beynin gelişmesine etkisi olur bu doğal bir süreçtir düşen bir yaprak kola tırmanan bir karınca vesaire et yemenin de bu örneklerden daha çok katkısı olduğunu düşünmüyorum.

  • @zekimertkuku9585
    @zekimertkuku9585 2 роки тому +1

    Değişiklik taşıyan soylar yoluyla , bir popülasyondaki gen aktarımına evrim denir. Her evrimsel adaptasyon türleşmeyle mi sonuçlanır ?

  • @13nesur
    @13nesur 2 роки тому +1

    keşke birazcıkta olsa beynimi yakabilseniz.:) biz bunun çook ötesindeyiz.

  • @vehbigokdemir1785
    @vehbigokdemir1785 2 роки тому +2

    1 ay önce en büyük galaksi alcyoneus bulunmuştu. Dünde en uzak galaksi (13.5milyar ışık yılı )hd1 galaksisi bulundu bu galaksilerle ilgili video gelirse iyi olur.

  • @partcpatedeye3264
    @partcpatedeye3264 2 роки тому +1

    Peki ??? Güneş ve dünyayı oluşturan bulutsudan sonra oluşan her neyse yaşam olasılığı yüksektir ?