HEB IK SOMS AUTISME?! Ik laat mezelf testen + de uitslag 🤯

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 30 бер 2024
  • Van jongs af aan heb ik me altijd een beetje raar gevoeld ten opzichte van de meeste andere mensen. Hoewel er nooit aanwijzingen waren voor autisme, ik goed functioneer en gelukkig ben met mijn leven, zie ik soms overeenkomsten met autistische vrienden. Daarom besluit ik mezelf - op eigen verzoek - toch toe laten testen. Zou er eindelijk een verklaring komen voor het 'anders' zijn? Zie hier de laatste video: • Tóch een ANDER HUIS be...
    Koop hier mijn boek, 'De ideale vrouw die ik nooit was': www.bol.com/nl/nl/p/de-ideale...
    Bestel hier mijn boek, 'De stilte in bed': www.bol.com/nl/f/de-stilte-in...
    Bedankt voor het kijken, liken, reageren en delen. Liefs!
    Deze video bevat geen spon.
    Mijn postadres is: Laantje van Battenoord 13, 3244 LS Nieuwe-Tonge
    Instagram: / sofie_rozen. .
    Facebook: / sofierozendaal
    Twitter: / sofierozendaal
    Website: www.sofierozendaal.nl
    Abonneer hier: ua-cam.com/channels/taB.html...
  • Навчання та стиль

КОМЕНТАРІ • 217

  • @Lotte-jk7yx
    @Lotte-jk7yx Місяць тому +20

    Ik werk zelf met begaafde kinderen en herken veel van de begaafde kenmerken in jou. Hoogbegaafdheid heeft opzich niets te maken met 'slim' zijn zoals wij dat woord zien in onze maatschappij. Ja, bij begaafdheid hoort een bovengemiddeld IQ, maar ook zeker het anders of creatief denken en een sterke motivatie bij interesse. Het betekent dus niet dat je alles zou moeten weten of makkelijk alle toetsen haalt, maar vooral dat je diepere kennis hebt van bepaalde onderwerpen en op een creatieve manier naar oplossingen zoekt.

  • @elinehelena8035
    @elinehelena8035 Місяць тому +50

    Wat een leuke video! Ik heb autisme💛en ben in het begin ook vaak weggestuurd bij de huisarts omdat ik 'te sociaal leek'. Ben blij dat ik toch bij de juiste mensen terecht kwam. Vergeet trouwens niet dat hoogbegaafd niet alleen staat voor een hoog IQ/slim zijn etc. Hoogbegaafd staat vooral voor een andere manier van denken en connecties maken in je brein, wat ook kan bij autisme. 🥰 Super tof dat je dit zo openlijk deelt! Misschien kunnen we zo met elkaar het labelen ook minder zwaar maken en zowel de negatieve als de positieve kant ervan gaan inzien.

    • @user-gc6ny7tp1h
      @user-gc6ny7tp1h Місяць тому

      Mijn huisarts zegt dat ook.
      Maar mijn moeder, dierbaren en ik zijn ervan overtuigd.

    • @user-gc6ny7tp1h
      @user-gc6ny7tp1h Місяць тому

      Ben niet hoogbegaafd maar herken mij in bijna alles en ervaar er mijn hele leven als last van.

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Bedankt voor je mooie reactie! Ik vind het ook supertof dat jij dit zo openlijk deelt en deze extra informatie geeft. Inderdaad: misschien kunnen we zo de zwaarte van de labels afhalen. Jouw reactie helpt daarbij! 💗

    • @elinemichele
      @elinemichele Місяць тому

      Hee! Hier ook een Eline met (een lichte vorm van) autisme
      Heb 2 jaar geleden deze diagnose gekregen. Ook omdat ik mij anders voelde en uiteindelijk ineens herkenning vond bij een vriendin die ADD heeft. Zat me mezelf in een de knoop en ben toen via de praktijkondersteuner van mijn huisarts terecht gekomen bij psycholoog die met mij het onderzoek gedaan heeft. Daar kwam dus uit dat ik score had die onderaan de grens ligt van autisme. Ik noem het zelf dan soms ook 'aan autisme verwante stoornis'. Ben aan de ene kant blij met dit antwoord, maar soms is de grens van het autisme of mijn persoonlijkheidsstoornis erg moelijk te vinden. Al gaat het nu met mijn wel al een stuk beter na 1,5 jaar therapie.

    • @lisettedewit2190
      @lisettedewit2190 Місяць тому

      Ik heb ook autisme dislectie en zware atroce in me knieën en enkels waar door ik moeilijker loop ik met een rolator en rolstoel voor lange afstanden. Ik merk bij mij zelf wel heel erg waneer het me autisme is. Als dinge anders gaan zo als ik het geplant hat. Of als ik super veel last heb van prikkels en dan boos en geïrriteerd reageer. Dat komt dab helaas door me autisme. Ik ben wie ik ben en dat is goed . Mijn siagnoze kreeg ik op me 28 ste ik ben nu 35 . Ik voelde me altijd anders dan andere . Als ik iets niet begreep voelde ik me erg dom. Ook neem ik vaan opmerkingen letterlijk. Begevenmoment kreeg ik therapie voor me ptss . Ik vertelde vaak dat ik me anders voelde. En dat ik het lastig vind / vond warom er zoveel veranderde kwa afspraken. Zij zij ben jij wel is getest op autisme. Eerst vond ik dat erg lastig want ik kende aleen maar de heftige vorm. Nu ik de stempel een maal heb voelde het voormij als een puzzel die zo compleet op tafel viel . En nu Weet ik hoe het komt als ik gestrest ben en wat mij helpt ..

  • @pasem91
    @pasem91 Місяць тому +30

    Ik heb meer dan 10 jaar geleden de diagnose autisme gehad en toen in die tijd zwaar depressief. Ik heb jaren lang veel therapie gevolgd en ook wekelijks ambulante begeleiding gehad. Zelfstandig dingen doen ging moeizaam. Ook was ik snel overprikkeld, ik deed bijvoorbeeld 1 dag in de week dagbesteding en was dan voor 4 dagen moe en overprikkeld. Toch met doorzetten naar 2 dagen kunnen gaan. Na jaren verder kon ik steeds meer en meer.
    Gelukkig toen niet geluisterd naar de psycholoog want die zeggen wanneer je autisme heb dat je zoveel mogelijk prikkels moet gaan vermeiden. Dat zorgt voor een te geïsoleerd leven en zo wen je nooit aan prikkels. Dus ik ben het juist wel gaan opzoeken.
    Dat heeft er voor gezorgd dat ik nu mijn eigen huisje heb en volledig zelfstandig leven leidt, en eigenlijk een vrij “normaal” leven.
    Vorige week heb ik gedag gezegd tegen de ggz. Omdat ik nu alles zelf kan. Volgens de psychiater ben ik de enige die zo positief uitgeschreven is.
    In die tijd vroeger heeft de label autisme geholpen, want ik kon verder en ik wist waaraan ik werken moest. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb me nooit slachtoffer gevoeld maar ben mezelf juist gaan verbeteren.
    Nu leef ik niet meer zo naar de diagnose en is dat nu meer op de achtergrond.
    Aan mijn autisme merk je nu meer dat ik toch wel sneller moe ben dan andere mensen.
    En ik ben niet zo’n mensen mens maar meer een eindelganger. En ik vind dat prima zo. Ik vind het juist leuk dat ik net een beetje anders ben dan andere.

    • @uritje
      @uritje Місяць тому +1

      Ik heb nu al jaren last van veel overprikkeling en moeheid en het maakt me eerlijk gezegd vrij ongelukkig om weinig tot niet te werken en zo veel mogelijk prikkels te vermijden. Ik kan dan ook niet verwoorden hoeveel hoop jouw verhaal me geeft, gewoon een normaal leventje leiden is alles wat ik wil.

  • @fritsvanzanten3573
    @fritsvanzanten3573 Місяць тому +15

    Het nadeel van 'hoogbegaafd' is dat voor veel ouders dat een label is waarmee ze van alles voor hun kinderen kunnen opeisen en gebreken in de opvoeding kunnen goedpraten. In dat krachtenveld kom je dan terecht. Ik denk wel (zie je zo) dat je heel slim/slim genoeg bent (sowieso, kijk maar : artikelen schrijven voor meerdere kranten en tijdschriften, mensen interviewen, een huis kopen etc etc), maar waardoor je ook heel goed kunt rationaliseren (redeneren, 'in je hoofd zitten', dingen overdenken, analyseren). Je bent m.i. ook heel erg omgevingssensitief, waardoor je je goed kunt aanpassen. Daarmee kun je ook snel het zicht op je eigen behoeften verliezen, laat staan het uiten daarvan, het prioriteren daarvan (zorgen voor je zelf, mag dat kan dat, mag de ander daarvoor inleveren voor je gevoel, etc etc). Mijn ex was hoogbegaafd en die liep in zeven sloten tegelijk. Maar kon wel heel goed puzzeltjes oplossen.

  • @uritje
    @uritje Місяць тому +26

    Ik ben autistisch en ik heb ook een hoog IQ. Persoonlijk denk ik dat 2 uur veel te kort is om een te kijken of iemand misschien autistisch is, bij sommige mensen kun je misschien dan al zeggen dat ze duidelijk symptomen hebben maar of iemand het niet heeft is zeer moeilijk te zeggen, zeker als we het over intelligente vrouwen hebben.
    Ik kreeg mijn diagnose op mijn 17de toen het mentaal erg slecht met mij ging. Mijn diagnoseproces duurde enkele maanden waarbij mijn ouders ook enkele uren werden geïnterviewd en er meerdere psychiaters hun opinie er over konden doen. Meerdere psychologen en psychiaters gelofen me eerst niet als ik zeg dat ik autisme heb totdat ze mijn diagnose lezen. Zeker nu ik ouder ben is het vrijwel onmogelijk om te zien dat ik autistisch ben in hoe ik sociaal gezien overkom, ik kijk op een normale manier in mensen hun ogen en communiceer met normale gezichtsuitdrukkingen. ik begrijp sociale contexten goed en ben erg empathisch. Als kind begreep ik anderen ook redelijk goed maar had ik wel wat moeite met hoe ik zelf naar hun kon communiceren. Het is net zoals je een taal leert die je goed kan verstaan maar als je die moet spreken, weet je niet hoe je iets moet zeggen. Ik zou dus kunnen zeggen dat ik de taal nu beter onder de knie heb en vloeiend ben (al is het misschien niet mijn moedertaal).
    Ik zou hoogstwaarschijnlijk ook niet gediagnosticeerd worden als dezelfde persoon die jouw testte me voor zich had, maar het is overduidelijk dat ik het wel heb als je kijkt naar mijn persoonlijke leven, het heeft namelijk een enorme impact op hoe ik functioneer. Ik ben veel moe en vaak overprikkeld wat betekent dat ik niet een normale job of studie kan volhouden, ik hoop dat ik later een halftijdse baan kan nemen, maar dat is nog de vraag. Het is bij mij altijd een keuze tussen vrienden zien en als gevolg (in het beste geval) de rest van de dag in bed liggen of alleen studeren. Daarnaast voel ik veel stress terwijl ik eigenlijk een heel rustig leventje leid. Ik denk dat deze symptomen wel wat versterkt worden omdat ik nog wat mentale klachten heb en als ik meer mijn plek vind, ik mijn energie terug kan vinden. Ik ervaar gelukkig ook voordelen aan ASS, zoals intense interesses en een authenticiteit die juist tot meer connectie leidt. Soms twijfel ik eraan of ik autisme heb omdat ik zeker niet in het stereotype pas maar als ik in een omgeving ben met mensen met autisme of die er veel van weten is het ongelooflijk hoeveel ik erin wordt bevestigd dat veel van mijn functioneren inderdaad wordt verklaard door autisme, zelfs de kleinste dingen als moeite hebben met bevelen opvolgen als ze op een bepaalde manier worden gegeven (en dan heb ik het niet over dat ik ze niet begrijp).
    Hiermee wil ik niet zeggen dat je autisme hebt, ik denk gewoon niet dat je door zo'n gesprek er van kan uit gaan dat je het niet hebt. Ik denk wel dat je wat symptomen hebt en ik had het al een tijdje in mijn hoofd dat je misschien op het spectrum valt. Ik studeer nu enkele jaren halftijds psychologie en ik merk vaak dat veel professionals nog een heel verkeerd beeld hebben van wat autisme is. Het wordt erg bekeken vanuit een neurotypisch standpunt en hoe zij autisme ervaren in de plaats van hoe het daadwerkelijk is om te leven met autisme. Je kunt gewoonweg niet afleiden uit hoe iemand op het eerste zicht sociaal overkomt, of die persoon ASS heeft of niet.

    • @angenetburgstra9299
      @angenetburgstra9299 Місяць тому

      Ben het helemaal met je eens. De argumenten die werden benoemd om ass uit te sluiten vond ik 'erg kort door de bocht' en ik ben er van overtuigd dat je echt iemand moet vinden die veel ervaring heeft met ASS bij vrouwen en dan met name met een hoger niveau. Een autisme team zou een goed idee zijn.

    • @madcatness2958
      @madcatness2958 Місяць тому

      100% eens! (en stiekem gaat mijn autidar ook af)

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому +1

      Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie en dat je je persoonlijke verhaal wil delen! Ik heb het met veel interesse gelezen. Ik ben het natuurlijk volledig met je eens dat iemand niet binnen 2 uur kan concluderen of je autisme hebt of niet, maar misschien heb ik niet helemaal goed uitgelegd dat dit onderzoek echt op eigen verzoek was. De dingen die je omschrijft waar je mee te maken hebt, heb ik niet. En ook nooit gehad. Ik moet wel goed op mijn energie letten, maar dat heeft waarschijnlijk meer te maken met de chronische pijn in mijn enkel (ik heb elke moment van de dag pijn ten gevolge van een ongeluk in 2004) dan dat het iets mentaals is. Bovendien ben ik als tiener al een keer uitgebreid getest op autisme, en daar kwam ook niks uit wat op het spectrum zou vallen. Maar omdat ik veel mensen in mijn omgeving heb met autisme, waar ik goed mee kan levelen, en omdat ik inderdaad heb gelezen dat er veel misdiagnoses zijn, wilde ik naar de specialist. Ze had overigens al mijn eerdere tests gelezen, inclusief een psychologisch onderzoek uit 2022 nav EMDR therapie voor wat dingen uit mijn jeugd. Dit bedoel ik allemaal niet als verdediging, want ik had het niet erg gevonden om de diagnose te krijgen. Maar wel even om te benadrukken dat de juiste diagnose inderdaad meer tijd vraagt. Als ik jouw klachten had gehad, had ze me zeker verder willen onderzoeken.
      In ieder geval hoop ik dat je je weg gaat vinden, want ik vind het heel heftig om te lezen dat je overprikkeling zo'n impact heeft op hoe je functioneert. En nogmaals bedankt voor je uitgebreide reactie en betrokkenheid :) Liefs

    • @CharlottesLawNL
      @CharlottesLawNL Місяць тому

      @@SoofHielp de EMDR bij jou? Ik begreep dat veel van dat soort therapieën, net als de ‘gewone’ cognitieve gedragstherapie, bij hoogbegaafden averechts kunnen werken.

  • @basscheutjens6612
    @basscheutjens6612 Місяць тому +1

    Om te beginnen: mooie video. Ik heb zelf sinds een aantal jaar de diagnose autisme en ik heb je kanaal een tijdje geleden gevonden via Alwin en Ghislaine, die ik dan weer heb gevonden vanwege de documentaire die Alwin heeft gemaakt over Ghislaine. Oftewel, het cirkeltje begint rond te raken.
    Wat betreft labels ben ik heel uitgesproken: die zijn nodig. Ik ben het diagnose traject ingegaan vanwege angst problemen en omdat er al wat aanwijzingen waren richting autisme was het belangrijk om dat duidelijk te hebben omdat een angststoornis anders behandeld moet worden dan angsten gerelateerd aan autisme. Daarnaast heeft de diagnose mij ook heel veel rust gegeven. Hetgeen waar je de video mee begon is iets waar ik ook al heel lang mee rondliep en het woord “autisme” zorgde voor heel veel antwoorden. Tijdens de afspraak met de psycholoog dat ik de uitslag zou krijgen vroeg ze me hoe ik er op dat moment instond. Ik was op dat moment bang dat de uitslag negatief zou zijn, omdat het me zoveel antwoorden gaf en met een negatieve uitslag zouden al die antwoorden weg zijn en zou ik opnieuw moeten beginnen. Sindsdien ben ik steeds meer over mezelf gaan leren en weet ik veel beter waar ik tegenaan loop, waarom ik daar tegenaan loop en wat ik nodig heb. Dus ja, ik ben voor labels, zolang er wel primair naar de persoon wordt gekeken en niet alleen naar het labeltje.
    Los daarvan hoef ik niet elk labeltje te hebben die ik zou kunnen hebben. Ik heb bijvoorbeeld mogelijk een genetische aanleg voor hartproblemen. Dat zou ik kunnen laten onderzoeken, maar de uitkomst is op z’n hoogst dat ik mogelijk een verhoogde kans heb. Dat voegt niks toe en het levert me niks op, dus ik heb het niet laten onderzoeken. Van de andere kant heb ik me wel laten onderzoeken op een mogelijke genetische aanleg voor darmkanker, omdat ik daarmee vanaf een lagere leeftijd preventief darmonderzoek kan laten doen.
    Iets anders waar ik geen labeltje voor hoef te hebben is wat jij ook benoemt: hoogbegaafd. Ik heb een keer een capaciteitentest gedaan waar je uit kan concluderen dat ik niet dom ben. Daarnaast staat in mijn autisme diagnose verslag dat de psycholoog het heel waarschijnlijk acht dat ik hoogbegaafd ben en dat ik me daarmee zolang (zo’n 35 jaar) staande heb weten te houden. Ik weet ook dat ik op bepaalde gebieden (bv analytisch) heel sterk ben, maar op andere gebieden (bv taalkundige verbindingen) ben ik juist relatief zwak. Maakt me dit beter of slechter? Nee, het maakt me tot wie ik ben.
    Waar ik dan wel heel veel moeite mee heb, zijn uitspraken zoals “iedereen is wel een beetje autistisch”. Nee, niet iedereen is dat. Mensen kunnen kenmerken hebben die horen bij autisme, maar dat maakt je niet “een beetje autistisch”. Iemand met een snotneus en koorts heeft ook niet een beetje Corona. Je hebt het of je hebt het niet en dit soort uitspraken doen afbreuk aan de problematiek die mensen ondervinden.
    Wat betreft jouw onderzoek vraag ik me af of die twee uur wel een goed genoeg beeld hebben gegeven. Zeker vrouwen zijn heel goed in het maskeren waardoor autistische kenmerken veel minder opvallen en ze geen of een foute diagnose krijgen. Wat ik me nog wel afvroeg, heb je weleens een AQ test gedaan? Dat geeft je een inzicht welke kenmerken van autisme je in jezelf herkent en wordt normaal gesproken ook gebruikt bij een diagnose traject.
    En nog iets totaal randoms. Je vraagt ergens of altijd hetzelfde rondje lopen iets autistisch is. Dat kan inderdaad zo zijn. Dingen altijd hetzelfde doen (oftewel, routines) is voor een autist een vorm van “self soothing” en het geeft houvast in de wereld. Maar goed, uiteindelijk is het ook te verbinden aan AD(H)D, OCD en helemaal niks.
    En als laatste. Ergens in de 12e minuut vertel je over je vraag aan iemand hoe die persoon weet wat autisme is en wat karakter is. Autisme is aangeboren en bepaalt voor een deel hoe en wie je bent en vormt dus ook voor een deel je karakter. Er is dus geen verschil tussen die twee. En dit raakt ook een groot discussiepunt wat ook kort in je gesprek met Alwin en Ghislaine aan bod kwam: heb je autisme of ben je een autist? Omdat het is aangeboren, ben ik van mening dat je een autist bent want is onlosmakelijk aan je verbonden en het vormt je deels tot wie en hoe je bent. Een griep daarentegen heb je, want dat had je eerst niet, vervolgens wel en dat raak je waarschijnlijk ook weer kwijt. Maar goed, dat is een hele aparte discussie en het maakt mij uiteindelijk niet uit, zolang het woord autist maar niet gebruikt wordt als scheldwoord.

  • @tehadevries7535
    @tehadevries7535 Місяць тому +10

    Hoogbegaafdheid is niet alleen maar een IQ boven de 130.
    Als je HB bent,kan je sneller verbindingen leggen, snap je sociale interacties sneller, denk je in (soms voor andere mensen) grote snelle stappen waardoor ze je niet altijd kunnen volgen.
    Daardoor het gevoel dat je er niet altijd bij hoort.
    Als je dan hoog sensitief bent, geeft dat nog meer afstand.
    Ik ben hoogbegaafd en hoog sensitief en scoor binnen het autisme spectrum.
    De diagnoses hebben mij erg geholpen om eindelijk te snappen waarom ik zo anders ben.
    Heerlijk weer die oude beelden, je weet dat ik daar dol op ben!

  • @JuliethDeen
    @JuliethDeen Місяць тому +4

    Mooie video Sofie en heel fijn dat je dit onderwerp bespreekt! Ik heb alleen twijfel bij je psycholoog. Ze kan autisme niet afwijzen obv oogcontact. Dit gebeurt vrouwen heel vaak, waardoor ze mogelijk niet de juiste diagnose krijgen of pas wanneer ze echt zijn vastgelopen. Het gaat er om hoe jij het oogcontact beleeft, hoe dat bij jou binnenkomt. En kijk je iemand echt aan of meer naar de neus, tussen de ogen, bijvoorbeeld. Vrouwen zijn vaak ook nog eens een kei in het maskeren qua sociaal gedrag. Pas na gedegen onderzoek kan iemand een diagnose autisme krijgen. Dat zijn heel wat uren met meerdere professionals en ook gesprekken met de ouders.
    Wat zei de psycholoog over je hang naar routine? Dat lijkt me nou typisch iets voor autisme en niet hoogbegaafdheid. Maar ik wil niet zeggen dat je niet hb bent he, dat is niet aan mij. Het zou heel goed kunnen dat je dat bent, of dat je dat óók bent; veel neurodivergente mensen hebben vaak meer dan 1 diagnose.
    Ik zeg dit niet alleen voor jou maar ook voor kijkers die zelf hiermee worstelen. Ik hoor en lees namelijk dat dit heel vaak gebeurt en dat is zo zonde.
    Ik ben zelf ook met dit thema bezig, ik word onderzocht en verwacht binnenkort mijn officiële diagnose. Voor mezelf ben ik er al over uit dat het autisme is, evt icm adhd. Aan hoogbegaafdheid heb ik ook wel eens gedacht, maar ik voel me meer op mijn gemak en meer herkenning bij autisten dan hoogbegaafden, en dat zegt volgens mij ook veel.

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Hoi Julieth, fijn dat je de video mooi vond, bedankt! En ook bedankt voor je uitgebreide reactie en interesse. Spannend dat je binnenkort wordt onderzocht! Het klopt natuurlijk helemaal dat een diagnose niet gebaseerd kan worden op oogcontact. Misschien had ik iets duidelijker moeten vertellen dat dit onderzoek echt op eigen verzoek was, en dat er bij niet één psycholoog waar ik ben geweest of psychologische test die ik heb gemaakt, ooit een aanwijzing voor autisme is gevonden (ik ben er als tiener ook een keer uitgebreid op getest). Deze vrouw had die gegevens, dus dat speelde mee. En mijn hang naar routine heb ik een beetje gechargeerd in de video. Ik heb niet meer routines dan de meeste mensen, en wanneer ze worden doorbroken raak ik niet in paniek of iets dergelijks. Ik wilde het vooral laten testen omdat ik best veel mensen met autisme in mijn omgeving heb en ik me toch altijd ‘anders’ voel dan de meeste mensen die ik ontmoet. Maar ik loop niet tegen de dingen aan die bij autisme horen, dus ik geloof wel dat ik het niet heb. Overigens had ik het helemaal niet erg gevonden als dat het wel was geweest!
      In ieder geval hoop ik dat jij de antwoorden krijgt die je zoekt 😊 Liefs

    • @JuliethDeen
      @JuliethDeen Місяць тому +1

      @@Soof Fijn dat je reageert ☺️ Je toelichting is me duidelijk, dank je wel daarvoor.
      Ik vind autistisch zijn ook niet erg, het was alleen fijner geweest als ik niet zo was vastgelopen. Maar verder omarm ik mijn bijzondere eigenschappen en talenten juist. Ik hoop dat dit voor jou en je hoogbegaafdheid ook geldt. Mocht je nog eens video's over neurodivergentie maken, dan hoop ik dat het vooral over de mooie kanten ervan gaat, zoals creativiteit en een unieke kijk op dingen. Dat is vaak nog onderbelicht.

  • @angenetburgstra9299
    @angenetburgstra9299 Місяць тому +6

    Één ding vind ik heel opvallend eigenlijk in je hele verhaal. Een diagnose autisme had je waarschijnlijk niet erg gevonden maar de diagnose HB is bijna onbespreekbaar en roept duidelijk veel weerstand op. Misschien moet je je er daarom juist meer in verdiepen Sofie? Want HB is zo veel meer dan alleen maar een hoog IQ. En het kan net zo beperkend zijn als alle andere 'labels' ik zou mezelf, als ik jou was, die inzichten niet ontzeggen. En ik denk echt niet dat iemand jou zal zien als arrogant omdat je HB zou zijn.

  • @kellynooij6332
    @kellynooij6332 Місяць тому +9

    Hoogsensitiviteit heeft in gedrag (niet in oorzaak) veel overlap met autisme. In het boek 'Hoogsensitief omgaan met stress
    Floreer in een wereld vol prikkels' van Severine van der Voorde wordt heel goed uitgelegd hoe je brein werkt bij hoogsensitiviteit. Het boek heeft mij heel erg geholpen. Hoogsensitiviteit gaat ook regelmatig samen met hoogbegaafdheid.

    • @mollevi6279
      @mollevi6279 Місяць тому

      Klopt ik heb een vorm van ASS en hoogbegaafdheid, mijn vrouw hoogsensitiviteit in combinatie met hoogdbegaafdheid. En het lijkt op heel veel vlakken op elkaar.

  • @saskiavh492
    @saskiavh492 Місяць тому +9

    De overtuiging dat je dommer bent is het meest typische kenmerk van hoogbegaafden. Voor mij heeft de diagnose hoogbegaafd (ik heb ook een hekel aan het woord want ik zou eerder zeggen 'anders' dan 'hoog' al is mijn hoofd wel een race auto, in vergelijking met een normale auto bij mensen die deze diagnose niet hebben) juist heel veel puzzelstukjes op z'n plek gelegd. Het heeft me eindelijk doen begrijpen waarom ik telkens opnieuw tegen bepaalde problemen aanliep op het werk en in relaties. Door dat te begrijpen kan ik er nu beter mee omgaan en heb ik deze problemen niet meer of kan ik ze bijtijds tackelen. Het kan heel verhelderend zijn voor jezelf om toch een test te doen bij de Mensa. (En je hoeft niemand te vertellen dat je hoogbegaafd bent, al heb je dat nu min of meer al gedaan ;) Je wordt echt niet ineens een verwaand mens. Ik was behoorlijk onzeker, en dat is nu een stuk minder. Ik vertrouw meer op mijn brein.

    • @rosameijering5161
      @rosameijering5161 Місяць тому +1

      Dat is echt mooi dat je je brein meer kunt vertrouwen!

  • @CHon-vw1el
    @CHon-vw1el Місяць тому +4

    2 jaar geleden de diagnose ass (en adhd gehad) toen ik 34 was. Daarbij kwam een sterk disharmonisch iq uit de diagnostiek.
    Ik herken je connectie met volwassenen als kind. Dit kan goed komen omdat kinderen veel onverspelbaarder zijn en je meer op inhoud communiceert dan een gemiddeld kind dat eerder leeft van minuut tot minuut --> ggz inzicht, beetje zwart/wit.
    Voor mij was diagnostiek een must of nood omdat ik terugkerend in een burnout ben beland en toevallig afgelopen week 100% ben afgekeurd. Ik heb echt hulp nodig bij goed voor mezelf leren zorgen (grenzen aanvoelen en communiceren ipv blijven aanpassen).
    Het is alleen maar een plus als je, jezelf beter leert kennen. ❤

  • @sandrapeffly6392
    @sandrapeffly6392 Місяць тому +3

    Die beelden van vroeger zijn zo leuk! Ik vind het geweldig dat je die allemaal hebt en ook nog eens kan terug vinden! 😍

  • @user-gc5uy1lo2q
    @user-gc5uy1lo2q Місяць тому +9

    Bij mij hielp het label autisme juist! Omdat ik daardoor weet dat ik niet gek ben. Heb mij jaren zo alleen en raar gevoeld. En nu weet ik dat mijn hersenen gewoon anders werken en kom ik steeds dichter bij mezelf. Omdat ik mezelf nu toelaat om ook anders te mogen zijn en mezelf niet meer forceer om “normaal” te moeten zijn.

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому +1

      Dat kan ik me heel goed voorstellen! Bedankt voor je reactie, ontzettend fijn om te lezen dat je steeds dichter tot jezelf komt ❤️

  • @Noorderlicht13
    @Noorderlicht13 Місяць тому +11

    Lieve Sophie ik herken me zo enorm in ál jouw gevoelens die je ooit hebt gedeeld, ook jouw karakter en zelfs de eetstoornis en relaties komen overeen en ik denk dat je net als ik, gewoon hoogsensitief bent! Ik heb mij ook mijn hele leven al anders gevoelt en zo voelt het nog steeds. De prikkelverwerking komt overeen met autisme/add/adhd, daarom klikken we oa met mensen die dit hebben 😊

    • @lekkerpittig
      @lekkerpittig Місяць тому +1

      De grondlegger van HSP, Dr. Elaine Aron, liet zich inspireren door haar eigen zoon, wat haar aanzette tot diepgaand onderzoek naar hooggevoeligheid. Haar zoon bleek later autistisch te zijn. Vaak denken vrouwen dat ze HSP zijn in plaats van autistisch vanwege het onterechte en achterhaalde vooroordeel dat autisten per definitie een beperkt empathisch vermogen hebben en sociaal moeilijk kunnen meekomen. Autisme is niet voor niets een spectrum!

    • @madcatness2958
      @madcatness2958 Місяць тому

      Hey sorry to burst your bubble maar hoogsensitief is een ableist en ✨️aesthetic✨️ sausje gooien over autisme. Hoogsensitief heeft alle eigenschappen en symptomen van autisme, zij het in een positievere uitdrukking van. Hsp doet het beeld van autisme meer kwaad dan goed, het is een beetje dat mensen dit liever aan zichzelf toekennen omdat het veel positiever klinkt, dan dat ze écht eens goed uitzoeken of ze geen autisme hebben. Want ja he - STEL JE VOOR dat je autisme hebt.. Da's natuurlijk helemaaal niet esthetisch verantwoord. Doe ermee wat je wil. Oja en de bedenkster hiervan, heeft dit gebaseerd op haar neefje dat later - jawel - autistisch bleek te zijn.

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      ❤️

  • @sschep4575
    @sschep4575 Місяць тому +4

    Wat een mooie, bijzondere video heb je gemaakt! ♡ Fijn dat je dit deelt, daar help je anderen mee. Ik vind het erg leuk om jouw video's te kijken, hoe rustig je verschillende dingen belicht in je leven. Herkenbaar ook! 😉

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому +1

      Wat een ontzettend leuke en lieve reactie! Dankjewel, maak je me heel blij mee! 💗

  • @taras4179
    @taras4179 Місяць тому

    Wat goed dat je deze video hebt gemaakt! Ik haal er steun uit het te kijken.

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Wat fijn om te horen! Dankjewel 💗

  • @BrittaBellydance
    @BrittaBellydance Місяць тому +3

    Heel lang gehoord dat ik hsp zou zijn, maar blijkt autisme te zijn. Hsp ontstaat vaak na stress en/of trauma en autisme is aangeboren. Maar hoe dan ook veel overeenkomsten qua overprikkeling. Annelies Spek heeft er best wel wat onderzoek naar gedaan. Erg blij dat ik autistisch ben en alles zo op z’n plek is gevallen jaren geleden.

    • @lifewithastrid
      @lifewithastrid Місяць тому

      Ha, ja ik heb ook sinds m'n 12e altijd gedacht dat ik HSP zou zijn. Pas recent op m'n 33e de diagnose autisme gekregen. Ook vooral omdat autisme bij vrouwen zo slecht vertegenwoordigd was in die tijd (+/- 2002) . Als je symptomen intypte op Google kwam je gewoon automatisch op HSP uit en niet op autisme.. Pas toen ik overwerkt thuis kwam te zitten gingen de alarmbellen af en kreeg ik van de huisarts de vraag of ik me herkende in autisme en werd ik doorverwezen. Voor mij ook opluchting dat ik nu weet wat het is.

  • @NamasteSoof
    @NamasteSoof Місяць тому +1

    Wat een geweldige video! en die beelden van vroeger zijn geweldig!

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Wat lief! Bedankt NamasteSoof (ik vind je naam zo leuk, haha) ❤️

  • @edwindebruijn5037
    @edwindebruijn5037 Місяць тому +1

    Wat een hele bijzondere video Sofie. Mooi onderwerp om er aandacht te besteden. Verder prachtige beelden van vroeger thuis en op school wat zag je er lief uit. Bijzondere locatie waar je test hebt gedaan mooie cruiseschip. Ik denk dat verstandig om je verder niet te testen of je hoogbegaafd bent

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Dankjewel Edwin, heel lief!

  • @elskewoudstra8403
    @elskewoudstra8403 Місяць тому +2

    Ik vermoed bij mezelf ook hoogbegaafdheid en ben er inmiddels ook van overtuigd dat eetstoornissen en hoogbegaafdheid vaak samen gaan. Lees maar eens 'Emma wil leven' of 'Nora &Co', ik denk dat je daar ook herkenning in zult vinden. Negatief zelfbeeld, altijd aanpassen en heel goed aanvoelen wat de ander van je verwacht, prikkelgevoelig zijn, de diepte in willen, behoefte aan verbinding maar die vaak niet vinden, niet in het standaard werkritme passen: ik begreep bij mezelf eerst allemaal niet, maar na 10 jaar zelfonderzoek en therapie (waarin dit ook niet herkend is) beginnen de kwartjes te vallen. En de drempel om jezelf hoogbegaafd te noemen, die herken ik zeker ook.

  • @evanakuik1331
    @evanakuik1331 Місяць тому +1

    Hey hey! Ik herken inderdaad ook veel in jou, eetstoornis, maar eigenlijk veel dat je voelt en doet. Ik heb de diagnose adhd en vooral de interne versie. Autisme en adhd voor vrouwen liggen heel erg dicht tegen elkaar aan, daarnaast ben k ook hooggevoelig en miss ook onderwerpen of dingen waar je in onderzoek naar jezelf kunt uitvinden. Ik begrijp mij nu zoveel meer! Wat er allemaal gebeurd in me en hoe ik dingen aanpak. Maar ook zelfacceptatie to the max.

  • @JG-zc4su
    @JG-zc4su Місяць тому +2

    Je bent vooral een leuke lieve vrouw 😊 jezelf anders voelen is zo herkenbaar. Hsp misschien...belangrijker is dat jij lekker in je vel zit. De voordelen ervan inziet. Gr John

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Dankjewel John, heel lief!

  • @dewereld3601
    @dewereld3601 Місяць тому

    Juist fijn om 'anders' te zijn en dan jezelf te durven zijn! Er zijn al genoeg 'geprogrammeerden' doordat ze zich gaan gedragen naar hoe anderen hen labelen of diagnosticeren.
    Je bent tof zoals je bent Sofie, ik herken het wel, hsp, hb wordt het wel genoemd, het zij zo...jij bent jij! Groetjes Anna.

  • @ivonnevermeer3600
    @ivonnevermeer3600 Місяць тому +1

    Wat goed dat je het toch even wou laten onderzoeken, je bent gewoon een heerlijk mens die heel nieuwsgierig is, alles wil vastleggen, al in je vroege jeugd en veel onderwerpen heel interessant vindt. En wat voor label daar ook bij hoort, jij bent gewoon jij, een leuke, lieve jonge vrouw die haar eigen leven heel goed voor elkaar heeft 🥰

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      😍🥰

  • @sophievanbreukelen1379
    @sophievanbreukelen1379 Місяць тому +1

    Wat een fijne video Soof!! Ik herken me in veel reacties, en vooral jouw reactie op hoogbegaafdheid "ik geloof er niet zo in" hahaha same same
    Fijne community met en zonder labels heb je om je heen gecreëerd 🩵

  • @patriciarikken8239
    @patriciarikken8239 Місяць тому +5

    Wat superleuk dat jij die beelden van jezelf van vroeger hebt 😊 En wat hoogbegaafdheid betreft weet ik dat je daar ook het gevoel van anders zijn kan ervaren. Het onderzoek zou een bevestiging kunnen geven maar wat dan? Heeft toch verder geen toegevoegde waarde. Je bent zoals je bent en dat maakt je uniek. Zo kijk ik ook tegen mezelf aan al heb ik het ook niet altijd makkelijk met mijzelf met mijn, nooit onderzochte, autistische trekjes. Ik voel me soms zo buiten de maatschappij staan. Ook omdat ik allergisch ben voor sociaal wenselijk gedrag.😅 Niet altijd handig maar ik ben ik. ❤ En jij bent jij en ik luister heel graag naar jou en jij zet me vaak aan tot nadenken omdat ik bij jou het gevoel heb dat ik op hetzelfde level zit en dat is fijn. Jij bent een mooi en inspirerend mens 🫠

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому +1

      Bedankt voor je mooie en inhoudelijke reactie Patricia! 💗

  • @Huisje6a
    @Huisje6a Місяць тому +1

    Ik was nooit bezig met labels, maar heb me vorig jaar laten testen en daar kwam ADD uit. Dit omdat ik er steeds meer tegenaan liep sinds ik kinderen heb. Het geeft me rust, maar het verandert niet het gevoel van anders zijn.

  • @anouklichtenberg6885
    @anouklichtenberg6885 Місяць тому +1

    Interessante video! Ik heb zelf op 9-jarige leeftijd de diagnose autisme gekregen, maar omdat ik mij er toch niet helemaal mee identitificeerde heb ik het op mijn 19e nog een keer laten testen, met dezelfde uitkomst haha. Toevallig was het pas toen ik de documentaire van Alwin en Ghislaine zag dat ik me echt in de diagnose herkende, die heeft wel echt indruk op mij gemaakt. Wat je aan het begin van de video zei, dat autisme/neurodivergentie een trend lijkt te zijn geworden, vind ik daarom dan ook lastig om een duidelijke mening over te vormen. Aan de ene kant is het natuurlijk heel fijn dat er meer aandacht voor is, waardoor er meer rekening mee gehouden kan worden door de samenleving, maar ik ben er aan de andere kant ook bang voor dat mensen het niet meer serieus nemen, want "iedereen is wel een beetje autistisch". Ik heb mij eigenlijk altijd prima gevoeld bij mijn diagnose, en ik vind het vaak juist fijn om anders te zijn, maar door de aandacht die er de laatste tijd voor is voel ik juist meer een drang om "normaal" te doen. Heel gek eigenlijk.
    Ik vind het wel mooi dat je kritisch bent over jouw diagnose, uiteindelijk gaat het erom hoe jij je voelt!

  • @stephanieciere6151
    @stephanieciere6151 Місяць тому +6

    Lieve soof
    Ik heb in decemder diagnose autisme gekregen.in leiden zijn ze egt heel goed in pnderzoek doen. Dat kost wel een paar maanden maar dan hebben ze ee wel goed naar gekeken liefs stephanie

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому +2

      Hoi lieve Stephanie, wat goed dat je naar Leiden bent gegaan! Daar heb ik inderdaad goede dingen over gehoord. Ik hoop dat de diagnose je meer rust geeft :) Als ik echt tegen bepaalde dingen was aangelopen, had ik inderdaad zo'n onderzoek willen doen. Maar ik maakte meer uit interesse die afspraak. Als er enige vraag was geweest of ik daadwerkelijk autisme zou hebben, had ik absoluut zo'n uitgebreid onderzoek gedaan! Ik hoop dat het je verder helpt! Liefs

  • @fransie07
    @fransie07 Місяць тому

    Ik ben vroeger tijdens schooltijd getest en de uitslag was PDD-NOS een van de 3 vormen van Autisme die nou onder de paraplu van het Autisme Spectrum vallen. Ik had ook kenmerken van Asperger. Ik heb er dankzij goede begeleiding op school goed mee leren omgaan bv veel structuur en alles hetzelfde. .Je bent heel vaak in je eigen wereldje maar het geeft ook talenten zoals hyperfocus en out of the box denken.

  • @annadelissen2238
    @annadelissen2238 Місяць тому

    Mooie vlog Sofie 🍀…Goed dat je jezelf misschien eigenwijs noemt . Dit hoor ik ook vaak…doch ik denk dat ‘iedereen’ een bepaalt iets of situatie toch ok anders beleefd/ voelt. Blijft wie jij’ bent. Ik heb voor mezelf hier een ‘stikkertje’ op geplakt. Karakter en ook bepaalde ‘gene’ die je mee krijgt/ erft van je ouders. Blijf jij JIJ’ ❤️ 👌Fijne Paasdagen…

  • @sonjamol1640
    @sonjamol1640 Місяць тому

    Wat herkenbaar!Bij mij zeiden ze ook dat ik te goed contact legt en aankijken enzo ik kon g3en autisme hebben.Toch blijf ik er wel sterk aan denken ,aangezien ik op online testen zeer hoog scoor.En ik loop steeds vast met werken enzo.Ik ga nu voor een second opinion. Komt daar niks uit dan moet ik het maar latsn rusten, makkelijk vind ik het niet.

  • @kimspirit6510
    @kimspirit6510 Місяць тому +2

    Omdat je aangeeft dat je bang bent voor bepaalde gevolgen van een diagnose, zou daaronder kunnen liggen dat je een bepaalde veiligheid/jezelf goed vinden zoals je bent/vertrouwen in jezelf eerst meer mag verankeren in jezelf? Ook denk ik dat diagnosticeren alleen maar een bijdrage kan hebben als je echt vast loopt in je leven, want het gaat niet om de diagnose, het gaat om wat je ermee kunt. En weet, het leven is altijd in beweging en jij staat aan het roer. Een bepaalde mate van zelfvertrouwen en vertrouwen in het leven, je emoties kunnen voelen en reguleren en stilte kunnen vinden zijn de basis voor het steeds afpellen van meerdere laagjes die niet jou ware ik zijn. Een diagnose is niet eind al, het kan een deuropening zijn naar die diepere lagen. Het ligt volledig bij jezelf. Zou je nog steeds op zoek zijn naar een diagnose als je geen angst zou hebben voor de gevolgen? Dat is de vraag denk ik die je verder helpt. En los overal van, je hebt geboorterecht. Jij bent een licht en mag shinen zoals je doet ❤

  • @neta565
    @neta565 Місяць тому

    Ik kijk je videos omdat je zo'n leuke persoon bent. ❤🤗♥️ Happy Easter 🐣 Soof!

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому +1

      Heel lief 🥹 Dankjewel Neta, fijne Pasen nog! X

  • @patriciapatty7653
    @patriciapatty7653 Місяць тому

    Ik kreeg te horen dat ik hooggevoelig ben dus hoogsensitief en ik herken dat ook in jouw, anders voelen, goed met ouderen mensen kunnen opschieten, goed een ander kunnen aanvoelen.. dat soort dingen. Dat klinkt dan weer beter dan hoogbegaafd haha al is daar ook niks mis mee natuurlijk ❤

  • @wybrandwessels9998
    @wybrandwessels9998 Місяць тому +5

    Eén ding Sofie, pas je ajb niet aan aan anderen, nooit! je bent zo’n uniek persoon en dat mag je zijn in heel je wezen want dat maakt jou tot wie je bent! Ann🌺

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Dankjewel lieve Ann, soms moet ik dat inderdaad nog even horen 🥹 Veel liefs! 💗

    • @gracepeters5290
      @gracepeters5290 Місяць тому

      Heb je autisme

  • @artart7075
    @artart7075 Місяць тому +5

    Lieve soof, ik ben net terug van een paar weken reizen en nu ben ik je video's aan het (terug)kijken. Wat een mooi onderwerp en wat breng je het weer fantastisch in beeld, jij als klein meisje ook, hoe je aan de meester vraagt of hij moe is, geweldig. Ik herken heel veel in jou en ik ben blij dat je autisme/HB zo laagdrempelig bespreekbaar maakt. Ik begrijp zo goed dat je bang bent dat je misschien anders gaat gedragen tov andere mensen als je weet dat je bovengemiddeld intelligent bent. Ergens weet je dat wel denk ik, maar als ik jou was zou ik dat ook verder niet willen laten uit zoeken, zeker niet met jouw beroep waarin je juist verbinding zoekt met mensen en je jezelf er niet boven wil plaatsen. Je bent zo'n onwijs lieve vrouw, dat valt me altijd weer op, als kind had je dat al. Dankjewel en ik ga lekker je andere video's terug kijken

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Welkom thuis lieve Art Art, waar ben je geweest en heb je genoten? Het klopt precies wat je schrijft: ik ben bang dat ik me onbewust toch anders ga voelen/gedragen als mijn IQ op papier bovengemiddeld hoog uitvalt (en anderzijds is er ook de faalangst dat ineens blijkt dat ik een heel laag IQ heb, haha). Wat mij betreft weet ik nu genoeg. Veel liefs en veel plezier met het terugkijken! Xxx

  • @evelienhoogendoorn8192
    @evelienhoogendoorn8192 Місяць тому

    Hoogbegaafd, autisme, hoogsensetief, dyslexie .. mijn gezinnetje met 6 kinders is ermee gelabeld. Het komt er kort op neer.. lekker creatief, anders en veel denken, redeneren en snel overprikkelt zijn. We kunnen niet anders zijn . Maar leer dichtbij je gevoel te blijven daar word je gelukkig van.. en als het onder niveau is met leuke dingen ernaast ...dan is dat zo❤

  • @raffyvanheteren7320
    @raffyvanheteren7320 Місяць тому

    😂😂 die opening.. maar leuk om te horen! Ik heb ook autisme, en mogelijk beide.. mijn dochter heeft hoogbegaafdheids tekenen en mogelijk autisme.. Gaat blijkbaar vaak samen.. 😘😊

  • @suzannesteijaert-vanoost.3095
    @suzannesteijaert-vanoost.3095 Місяць тому +3

    Je bent gewoon sofie met al je eigenste mooie dingen ❤

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Lief ❤️ Dankjewel Suzanne, en fijne Pasen!

  • @nellski214
    @nellski214 Місяць тому

    Accepteer jezelf zoals je bent. Ken je behoeftes en handel daarnaar. Voor mij betekend dat dat ik mij soms totaal verlies in bepaalde onderwerpen (waar het huishouden soms onder lijdt) en dat ik soms kledingstofjes wil voelen omdat ik daar blij van word. Wijs geen behoeftes van jezelf af omdat je ze raar of ongemakkelijk vind maar geef er soms gewoon aan toe. Zeer bevrijdend. Love yourself!

    • @nellski214
      @nellski214 Місяць тому

      Ik heb hb kids (vanwege school wel onderzocht vond het zelf niet perse nodig toen) en zelf hb kenmerken niet laten onderzoeken omdat ik mijn identiteit er niet aan wil ophangen. Want dat is idd zon gevaar.

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      ❤️

  • @l.isanne
    @l.isanne Місяць тому

    Ik heb, toen ik 25 was, de diagnose autisme en (sociale) angststoornis gekregen. Ik had al langere tijd het vermoeden, maar tijdens mijn opleiding destijds liep ik tegen het sociale aspect aan, dus zodoende heb ik me laten testen. Ik vind het wel fijn om te weten waar bepaald dingen vandaan komen.

  • @iljahetem45
    @iljahetem45 Місяць тому

    Nog nooit getest op zoiets maar ik voel me ook wel anders dan anders maar als je jezelf test dan wil het niet zeggen dat je je er naar gaat gedragen je bent gewoon jezelf en dat blijf je toch? Lieverd leuke Vlog en heb nog een Fijn Paasweekend🥰😘

  • @Sophie-eg4li
    @Sophie-eg4li Місяць тому

    Hee Sophie,
    Je videos zijn altijd zo mooi!
    Ik wilde nog even wat toevoegen aan het autisme stukje als dat goed is. De medische wereld gaat er vanuit dat je alleen autisme hebt als er sprake is van een bepaalde mate van disfunctioneren of lijdensdruk, waarvoor je hulp nodig hebt. Als je dat dus niet hebt, kan je de diagnose autisme niet krijgen. Volgens de DSM is autisme altijd nog een stoornis. En voor een stoornis moet je ook weer aan "eisen" voldoen. Hoe stom dat ook is vind ik. Want je hebt het of je hebt het niet. Alleen de medische diagnose kan je dan niet krijgen. En zo kan je bijvoorbeeld nog wel autisme hebben, maar de diagnose zijn "ontgroeid" omdat je geen disfunctioneren of lijdensdruk hebt.
    Misschien goed om te weten voor anderen. En correct me if I'm wrong. :)
    Liefs ook Sophie

  • @frankvde86
    @frankvde86 Місяць тому

    Het is een ontzettend mooie video
    Sofie inderdaad ontzettend leuk die oude beelden van jou als kind mijn opa filmde als we iets met de hele familie deden. Ik heb de beelden eigenlijk niet meer terug gezien. Ergens vind ik dat heel jammer. Ik vind het stoer van jou dat jij het toch uitzoekt en nu weet dat jij geen autisme hebt. Ik moet zeggen dat ik jou alles behalve raar vind jij bent gewoon jezelf dat maakt jou mooi en uniek ❤

  • @Jonaperq
    @Jonaperq Місяць тому

    Erg interessant. Het zo’n breed spectrum ook hè. Hopelijk geven de antwoorden je inzichten en helpen je verder.

  • @Marianne700
    @Marianne700 Місяць тому +1

    Mijn jongste zoon van 27 heeft een vorm van autisme , pddnos en is vastgesteld toen hij een jaar of 8 was . Ik had mezelf ook laten testen omdat ik veel kenmerken ook bij mezelf zag . Ik had het niet maar het blijkt dat veel mensen wel iets van de kenmerken hebben . Mijn zoon had op het MBO een keer "getest" hoe anderen zouden reageren als hij op een andere plek in het leslokaal zou gaan zitten omdat iedereen toch vaak op dezelfde plaats ging zitten . Het bleek dat iedereen in de war was . Ik vond dat zo stoer van hem dat juist hij dat deed. Verder liep ik altijd tegen veel onbegrip aan van andere ouders maar ikzelf heb hem altijd gezien als een speciaal kind omdat hij zo anders naar dingen kijkt dat ik wel kan spreken van een verrijking van mijn leven . Er zijn natuurlijk veel gradaties in hoeveel "last" iemand er zelf van heeft maar in zijn geval is hij zich heel erg gaan ontwikkelen toen hij naar het MBO ging , op het HBO had hij meer moeite om zich staande te houden maar heeft het wel afgerond . Ik ben ontzettend trots op hem

  • @joanneswyckmans5921
    @joanneswyckmans5921 Місяць тому +1

    Ik had een moeder die mijn leven heeft verziekt, en een vader die afwezig was. Ondanks dat mijn moeder mij heeft onthouden van een studie, ontwikkelde mijn verbaal IQ ooit als tot 138, terwijl het als kind in groep 4 basisonderwijs al 122 was. Helaas heb ik mijn intelligentie niet kunnen ontwikkelen, door de keuzes van mijn moeder.

  • @pasem91
    @pasem91 Місяць тому +11

    Ohja en ik heb 10 jaar geleden ook een intelligentie test gedaan en het heeft totaal geen toegevoegde waarde. Het is een moment opname. Ik heb er eigenlijk nooit wat aan gehad. Iedereen is slim op zijn eigen manier. En iedereen is overal wel ergens goed in.
    Ik vind het wel is jammer dat er zoveel waarde gehecht word aan mensen die een hoog intelligentie niveau hebben. Want mensen met een lager intelligentie niveau zijn net zo veel waard!

  • @Nanda82100
    @Nanda82100 Місяць тому +1

    Mjin zoon is ook hoogbegaafd en er is als kindzijnde best vaak de stempel ' autisme' om hem gedrukt door leraren op de basisschool. Ik ben daar nooit in meegegaan want ik herkende dit niet in hem, wel de trekjes die dus bij hoogbegaafd horen. Mijn man/zijn vader is nl ook hoogbegaafd. Voor mijn zoon was de label wel ' fijn' omdat hij zich altijd ' de weirdo' van de groep voelde en ziet het nog steeds niet als een gave om hoogbegaafd te zijn (want anderen begrijpen je niet)

  • @Marijemarijee
    @Marijemarijee Місяць тому +1

    Ik heb net een paar weken mijn diagnose ADHD en mijn leven is zoooo positief veranderd ❤️ dingen lukken eindelijk weer, ik begrijp mezelf, ik vergeef mezelf, ik weet hoe ik dingen kan aanpakken op een manier die werkt voor mij, ik voel me eindelijk “normaal” binnen een bepaalde groep. ❤️ (daarnaast vond mijn vorige psycholoog mij veel trekken van autisme hebben en zo ook de mensen die mij mijn ADHD diagnose hebben gegeven, maar op autistisch vlak loop ik niet vast dus ik benoem dat deel eigenlijk nooit. Het is ook nooit een officiële diagnose geweest en zelf vind ik dit ook niet nodig omdat mijn problemen vooral door mijn ADHD komen. Het autisme deel heb ik altijd al omarmd en begrepen.)
    Maar: ik heb altijd al geweten dat er iets is (jezelf anders voelen inderdaad). Alleen ik liep nooit vast. Ik kende mezelf door en door. Maar laatst ben ik wel ontzettend vastgelopen op werk en geconfronteerd met mijn gedrag, en toen heb ik me toch maar laten testen. En het gevoel van erkenning was ongelooflijk, wat heeft dat mij geheeld! Ik snap dat het voor jou niet nodig is als jij momenteel niet vastloopt op een bepaald vlak. Je bent gewoon neurospicy 🔥 en dat is genoeg 😉 voor mij heeft mijn diagnose me echt handvatten gegeven hoe dingen aan te pakken en daarbij ben ik sindsdien veel meer mezelf, en dus veel minder gespannen!

  • @Sansonnet87
    @Sansonnet87 Місяць тому +2

    Mooie video weer. Ik denk ook dat het labelen van zowel jezelf als anderen niet per definitie nodig is. Ik denk dat het uitmaakt in hoeverre je tegen je problemen aanloopt. Mocht je echt geen uitweg meer zien en niet weten hoe je dagelijkse strugglingen aan moet pakken, dan is het nodig hulp te zoeken en ja... dan kan het uiteraard zijn dat er een label op je wordt gedrukt. Het is belangrijk te accepteren dat je gevoeliger bent, of anders nadenkt. Het kan een karaktereigenschap zijn die in de samenleving erg van belang is. Ik heb zelf in m'n jeugd veel stress gehad, teveel verantwoordelijkheid op me genomen, teveel zelf moeten oplossen en te weinig steun gekregen vanuit m'n ouderlijk huis. Dit soort situaties kunnen een hyper alertheid veroorzaken, waardoor je tot op heden je omgevingen afscreent, onbewust (misplaatst) op zoek bent naar veiligheid maar anderzijds ook niet iedereen volledig in vertrouwen kunt nemen. Als je een beetje een gevoelig persoon bent ontwikkelt die gevoeligheid ook door tot bovengemiddeld. People pleasen, of hard willen werken voor erkenning (die je niet krijgt) is een motief dat zich ook weer uit in relaties. Door omstandigheden uit je verleden kun je onbewust karaktereigenschappen verder ontwikkelen tot een zodanig niveau, dat het ook een valkuil kan worden. Ik zit nu in therapie om beter aan te voelen waar mijn grenzen liggen en situaties voor te zijn die ze overschrijden.

    • @esmar48_59
      @esmar48_59 Місяць тому +1

      Sluit mij daar helemaal bij aan.

  • @xMirjamTamara
    @xMirjamTamara Місяць тому

    Het kan wel heel interessant zijn om te lezen over hoogbegaafdheid, dat is wel zeker een verklaring voor het rijtje wat je aan het einde van de video opnoemt. Verdiepen in hoogbegaafdheid kan even interessant en verklarend zijn als het verdiepen in autisme. Het gaat allebei om een vorm van anders zijn.

  • @Suzedijkstra
    @Suzedijkstra Місяць тому

    Mooie video's weer. Ik denk dat HSP en autisme erg op elkaar lijken. Het verschil is geloof ik dat HSP'ers alles op een diepgaand niveau verwerken (en voelen). Verder heeft het ook veel te maken met een zgnd gewond innerlijk kind, trauma's etc. Het is beiden heel complex en breed. In mijn boek Planeet HSP ga ik uitgebreid op in wat HSP is, en mijn ervaring ermee. Ik denk dat je heel veel herkent!! Uiteindelijk denk ik dat HSP'ers gewoon oude zielen zijn. Kus Suze

  • @tessavanloenen6349
    @tessavanloenen6349 Місяць тому

    Ik ben hoogsensitief. Heeft ook velen gelijkenissen met autisme. Het gaat erom dat je leert om te gaan en te accepteren hoe je bent. Voor iedereen is dat anders. De maatschappij leert ons dat we in een systeem moeten passen, doe je dat niet dat ben je anders.

  • @peetje1594
    @peetje1594 Місяць тому +1

    6 jaar geleden een NPO= Neuro Psychologisch Onderzoek ondergaan. Dit was naar aanleiding van een heftige tumoroperatie waarbij veel schade was ontstaan in mijn hersens. Als meetpunt nemen ze je opleidingen, studies en je werkverleden. Ik had enkele jaren daarvoor nog een masteropleiding afgerond.
    De uitslag was vreselijk. Mijn scores waren heel ver beneden mijn niveau! Toen ik dit hoorde huilde ik voor het eerst en voelde mij machteloos. Fysiek had ik al een beperking door de operatie en nu ook nog eens mijn hersens die het af lieten weten.
    Ik heb het geaccepteerd en mijn leven en die van mijn echtgenoot een wending gegeven waarmee wij nu kunnen leven.
    Carpe Diem.

    • @kellystrijdhoven1668
      @kellystrijdhoven1668 Місяць тому

      Er is een training om je werkgeheugen weer te verbeteren vraag het na dat gaat je helpen

  • @lisam366
    @lisam366 Місяць тому +1

    Wat een mooie video die mij weer enorm raakt Sofie. Ook leuk om alle reacties te lezen, wat maak je toch veel los en wat is het makkelijk om dingen te delen.
    Ook ik heb me wel eens afgevraagd of ik autistisch ben omdat dit bij vrouwen zich op een hele andere manier uit dan bij mannen. Het je anders voelen... ongemakkelijk in sociale situaties maar heel goed aangeleerd hebben hoe je dan te gedragen. Extreem 'verlegen' op de basisschool, nooit iets zeggen in de klas. Nu nog steeds vooral observeren en luisteren. Van elke gebeurtenis het jaartal nog weten, en wat ik en de mensen die er bij waren toen voor kleding aan hadden. Heldere herinneringen van voor mijn derde jaar. Ook altijd hetzelfde rondje willen lopen 😂 Heel veel waarde hechten aan structuur en stabiliteit. Bevriezen als iemand een bijdehante opmerking tegen me maakt. Opmerkingen sowieso altijd letterlijk nemen. Tja, ik zou het ook wel eens willen laten onderzoeken, juist om meer begrip te krijgen vanuit mijn omgeving(maar zou dan ook bang voor oordelen zijn). Maar ik heb tegen mezelf gezegd dat het okay is dat ik soms moeite met bepaalde situaties heb, dat ongemakkelijke gevoel mag er gewoon zijn en dat scheelt al een hoop 😌
    Wat een mooie conclusie: als er zo veel mensen zijn die zich anders voelen net zoals ik, is het eigenlijk best wel normaal ❤

    • @CharlottesLawNL
      @CharlottesLawNL Місяць тому +1

      Ik vraag me altijd af of een diagnose echt zou helpen bij meer begrip van buiten. Dan zou je ook steeds tegen iedereen moeten zeggen dat je autisme hebt. Misschien is dat ook wel heel makkelijk om te doen hoor. Ik kan me er niet zo goed een voorstelling bij maken, maar vroeg het me wel af.

  • @wiekeleeuw2243
    @wiekeleeuw2243 Місяць тому +1

    Wat herken ik veel. Toch. Mijn pa is officieel hoogbegaafd en voor hem en mijn moeder is het eigenlijk wel duidelijk dat ik op z'n minst intelligenter ben dan gemiddeld. Alleen, ik denk van niet. Op sommige vlakken misschien, maar op andere compleet niet. Als puber heb ik een IQ test gedaan bij een psycholoog (vanwege een andere reden) en daar bleek uit dat ik 'gewoon' een gemiddeld IQ heb. Tegelijkertijd merk ik wel dat ik 'een van de volwassenen was' als kind, relationeel ook nu mensen kan analyseren op een manier die 'anders' is, snel ben in het leggen van verbanden, vaak stappen oversla en de dingen die me interesseren maar 1x hoef te horen en dan voor de rest van mijn leven weet. Wat dan weer allemaal wel bij hoogbegaafdheid 'hoort' (en ik ook herken bij m'n pa voor een deel). Het is ook wel bewezen inmiddels dat intelligentie uit meer aspecten bestaat en dat dit eigenlijk niet te testen is.
    Overigens herken ik ook het gedeelte waarin je zegt dat je je makkelijk kunt relateren aan mensen met autisme/autisten. Mede daardoor heb ik ook gekozen om het hen te werken/te hebben gewerkt. Voor mij werd daarin ook wel duidelijk dat ik veel raakvlakken vond in het 'anders' zijn, maar sommige dingen compleet tegengesteld voelden. Iemand die gespecialiseerd is in zowel hoogbegaafdheid en autisme heeft dit voor mij weleens bevestigd. Zij had het toen over het sociale waarin je met beide vaak gaat proberen te overcompenseren waardoor je er weer buiten valt.

  • @flilia
    @flilia Місяць тому

    Zeker, een paar weken geleden ook een autisme onderzoek gehad en het bleek ook wel snel dat het niet het geval is. Helaas dus wel nog steeds last van die sociale ongemakkelijkheid, waardoor je indd vaak voelt dat je er buiten valt. Aan de andere kant heb ik die vrijheid ook weer nodig. Blijft lastig, maar ook prettig om hier te horen en te lezen dat ik niet de enige ben..😉

  • @inekeverkooijen7262
    @inekeverkooijen7262 Місяць тому +3

    Lieve Sofie,het enige wat jij nodig hebt is wat meer zelfvertrouwen,jij bent niet anders,maar degene die jou dat idee geven die zijn anders,laatje niks wijs maken en ben trots op wie je bent...met of zonder autisme of hoog begaafdheid😘

  • @tanjavanderpeijl
    @tanjavanderpeijl Місяць тому

    Oh jemig...ik stond ook altijd in de pauze bij de juffen en meesters...die is herkenbaar! En nee dat betekent niet automatisch dat ik Autisme heb, maar wel leuk om te horen lieve Sofie

  • @YamillaPoort
    @YamillaPoort Місяць тому

    Zelf ben ik hoogbegaafd en hsp, maar de humor is dat ondanks ik het nog nooit gezegd heb of ermee te koop loop, mensen het zelf al aan mij vragen omdat ze het merken aan alles. Uiteindelijk heb ik ooit een paar gesprekken gehad met iemand die er specialist in was en ondanks ik niet eens echt uit was op een diagnose maar meer dacht dat het gewoon een psycholoog gesprek was voor mijn depressie, kwam er uit dat gesprek zoveel. Ik snapte veel beter waarom ik ben zoals ik ben en waarom ik bepaalde dingen anders ervaar. Ik kon me daarna ook beter en gerichter inlezen, ook met de overeenkomsten en verschillen met bijvoorbeeld ocd, adhd/add enzo en nu snap ik veel beter waar mijn krachten en valkuilen liggen. Ik ben er nu heel open over met mensen en gebruik het juist als mijn kracht ipv een kans voor mensen om mij te benadelen of pijn te doen. Ik ben er trots op, ik heb er veel mooie eigenschappen aan te danken en ja, het is soms lastig maar after all, we are just human. Perfect bestaat niet

  • @avdiesen
    @avdiesen Місяць тому

    Hier een gezin met ADHD combinatie van ADHD en autisme (wordt tegenwoordig ASS genoemd) en autisme. Wij noemen het geen stoornis, het is een neurologische aandoening. Wij hoorde op een gegeven moment de term neuro divers wat veel positiever klinkt en veel meer doelt op de creatieve kant. Dus die term gebruiken wij meestal. Je verhaal klinkt wel heel bekend. Dus heel interessante video om naar te kijken.

  • @Gtecv
    @Gtecv Місяць тому

    Add ,altijd vreemd tov.anderen gevoeld ,8 jaar geleden die diagnose gekregen.
    Helaas geen enkel begrip uit mijn omgeving want onbekend en er wordt zelfs lacherig over gedaan dus lastig.
    Nu sinds dec 22 geëmigreerd en mijn al kleine sociale bubbel is nog meer geminimaliseerd.
    Wat mij geen goed doet,want ik mis mijn kleine redelijk veilige sociale bubbel wel.
    Ik ga je filmpjes volgen.....grt Guido.

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Bedankt voor je reactie Guido! Wat ontzettend vervelend dat je geen begrip krijgt vanuit je omgeving. Heel vreemd dat er zelfs lacherig op wordt gereageerd, onbegrijpelijk. En een emigratie lijkt me ook heel heftig, zeker als je daar niet kunt aarden. Ik hoop dat je op de een of andere manier nieuwe mensen ontmoet die op je aansluiten, dat je fijne contacten kunt opbouwen. Weet in ieder geval dat je niet alleen bent! Liefs

    • @Gtecv
      @Gtecv Місяць тому

      @@Soof heb de diagnose op latere leeftijd gekregen,dat zal er ook mee te maken hebben,dus ik heb mijn kennisgeving over add tegenover anderen snel gestaakt.
      De wereld is of begripvol of hard,ik bevind en bevond me in de harde omgeving,je zult t maar net treffen
      Mijn toenmalige vriendin reageerde flauwtjes op mijn diagnose,terwijl ik er helemaal vol van liep.
      Familie ontwijkt t,sommige vrienden namen t goed en serieus op,sommige bekenden slechts een grijns of opmerkingen die eigenlijk over t randje waren.
      Dan houdt t op,dan sta je er voornamelijk alleen voor.

    • @Gtecv
      @Gtecv Місяць тому

      @@Soof dank voor jouw reactie trouwens,beetje laat ..maar ja add hè .🙃

  • @rowenabos9426
    @rowenabos9426 Місяць тому

    Ik ben ook getest op autisme omdat mijn zoon de diagnose ASS heeft. Ik heb het zelf niet.
    Maar ook ik heb het idee dat er iets "mis" met mij is. Wat die meid in het restaurant ook zegt: ik kan slecht met leeftijd genoten overweg. Ben zelf gek op kinderen. Mag ze graag dingen leren en vind ouderen leuk. Verder als ik op school iets niet snapte (met name wiskunde) vroeg ik het mijn vader. Die hoefde maar 1x het uit te leggen en ik snapte het. Hij heeft zelf wiskunde naar Universiteit gedaan. Handig! 😅
    Geschiedenis had ik dan weer een hekel aan. En was gek op biologie, natuur/scheikunde. 😄 En ben echt heel creatief. Ook in het denken.

  • @xTineke10
    @xTineke10 Місяць тому +1

    Heeee Sofie ik heb adhd en ik denk ook autisme. Ik vind je video's altijd heel erg fijn. Ik ben ook hoogsensitief, daar zie ik wel veel ook van bij jou. Veel mensen die hoogbegaafd zijn, zijn ook hoogsensitief/hooggevoelig. Dit komt soms erg overeen met autisme. Zijn heel veel interessante boeken over, misschien leuk om eens te lezen?
    Leuke vlog weer doeiiii

  • @kimmitje
    @kimmitje Місяць тому +1

    Interessante video.
    Ikzelf heb de diagnose autisme spectrum stoornis nu ongeveer een jaar. Deze heb ik gekregen nadat ik voor de ontelbaarste keer vast was gelopen en ik daar voor het eerst hulp voor zocht omdat ik het gewoon echt niet meer wist, ik was totaal op.
    Ik heb toen 5 sessie gehad binnen het diagnosetraject van anderhalf uur per sessie. Dus vind dat jij maar 1 sessie van 2 uurtjes hebt gehad opzich wel een beetje 'vreemd' als ik eerlijk ben. Maar goed.
    Ik scoorde echt op alle punten die autisme defineren volgens de dsm5.
    Voor mij was de diagnose een opluchting. Een verklaring waarom ik zo ben zoals ik ben. Een soort bewijs dat ik niet gewoon gek ben en het helpt mij heel erg met een stukje zelfacceptatie.

    • @lifewithastrid
      @lifewithastrid Місяць тому

      Het kan zijn dat de eerste sessie een soort van intake sessie was. Dat was bij mijn traject in ieder geval wel zo (via de reguliere GGZ). Dus als er bij het eerste gesprek al te weinig aanleiding was om het dieper te onderzoeken, waren de andere 6 sessies bij mij ook niet doorgegaan. Dus in die zin kan ik het wel begrijpen zegmaar. Zeker als het zoals bij haar op vrijwillige basis is zonder doorverwijzing. Voor mij was de diagnose ook een ontzettende opluchting!

  • @ANNEM90
    @ANNEM90 Місяць тому +1

    Als kind is bij mij geconstateerd dat ik hoogbegaafd ben. Ik weet dat ik dus een hoger iq heb dan gemiddeld en heb veel aan die kennis. Hoger iq betekent niet beter zijn dan, het betekent sneller en soms ook gewoon anders redeneren. Dat inzicht maakt dat ik weet dat ik soms even moet terug schakelen als ik wil dat iemand met mijn redenatie mee kan. Of het verklaart waarom ik al 10 seconde voor de rest om een grap moet lachen. Het maakt dat ik weet dat ik niet gek ben en dat er gewoon een logische verklaring is. Zoals elk aspect van het leven heeft het voor en nadelen. Het werkt soms voor je en soms tegen je. Ik snap dat het ongemakkelijk voelt om het te zeggen omdat het klinkt alsof je een soort compliment aan jezelf geeft, maar mensen die super goed zijn in sport hoeven dat ook niet te verbergen en daarmee kun je het denk ik best vergelijken.

  • @ilseakker3814
    @ilseakker3814 Місяць тому +4

    Ik wist wel dat je geen autisme zou hebben, ik heb het zelf namelijk. Ik dacht idd ook al dat je hoogbegaafd bent! Die 2 liggen soms dicht bij elkaar. Ik vind het ontzettend fijn dat je dit zo goed bespreekbaar maakt, dat haalt toch weer wat schaamte er van af! Hele mooie en fijne video, die beelden aan het begin waren ook weer zo meeslepend trouwens XOXO

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      💗

  • @user-mm3qv8fg2k
    @user-mm3qv8fg2k Місяць тому

    Leuke vlog weer

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Dankjewel!

  • @Joyce-il4lc
    @Joyce-il4lc Місяць тому

    Mijn ouders hebben mij vroeger ook laten testen, maar zij hebben ervoor gekozen om mij het label autisme niet te geven (uit het onderzoek was wel gebleken dat ik een lichte vorm van autisme heb) zodat ik zo een normaal mogelijk leven kon hebben, want als je jong bent wordt er vaak veel rekening met je genomen. Maar als je ouder wordt en je krijgt een baan, hier houdt niemand rekening met je omdat je “autisme” hebt.
    Ik ben best blij dat mijn ouders ervoor hebben gekozen om mij het label autisme niet te geven, mijn ouders waren er verder thuis heel open over mijn “autistische kenmerken” en gaven mij niet het gevoel dat ik raar was of iets, of anders dan de rest.

  • @ananan1234
    @ananan1234 Місяць тому +6

    Misschien vind je meer antwoorden in human design. Zelf ben ik een projector en die komen ook niet vaak voor. En in MBTI theorie ben ik infj, is zeer uitzonderlijk. En dat in combi met super HSP zijn. Ik voel me net zoals jij je voelt, anders. Maar wel geaccepteerd gelukkig, doe lekker mijn eigen ding❤

    • @carmen8889
      @carmen8889 Місяць тому

      Infj, hsp,, generator maar wel quadruple split definition 😂😅

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Bedankt voor je reactie! Ik heb mijn twijfels bij human design, maar ik zal me er nog eens in verdiepen. Het is heel fijn dat jij daar antwoorden uit hebt gehaald voor jezelf! Lekker je eigen ding doen is zo fijn ❤️

  • @gewoon_iloon
    @gewoon_iloon Місяць тому

    Hier op latere leeftijd de diagnose autisme gekregen met mogelijk adhd. Helaas duurde bij mij de onderzoeken zo ontzettend lang dat ik dat niet nog een x wil. Dus die diagnose adhd zal ik nooit krijgen. De autisme diagnose heeft mij wel ontzettend veel geleerd ik snap mezelf nu zoveel beter.

  • @colettepeverelli
    @colettepeverelli Місяць тому

    Het raakt me dat je het hebt over "Normaal" zijn 🥹 volgens mij bestaat dat niet! Ik werk met mensen met een verstandelijke beperking waarvan er ook veel autistisch zijn. Heel inspirerend is het dat zij zelf absoluut niet bezig zijn met labels maar je gewoon accepteren voor wie je bent ❤ maar prachtige video weer 😍

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Dankjewel lieve Colette 💕

  • @irenewattamaleo6269
    @irenewattamaleo6269 Місяць тому

    fijne paasdagen !

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Dankjewel, jij ook!

  • @marjoleinhoebee2437
    @marjoleinhoebee2437 Місяць тому

    Dat klinkt bekend,ik kon ook altijd beter met volwassenen dan met kinderen omgaan 😊

  • @williamvankaathoven2364
    @williamvankaathoven2364 Місяць тому +1

    Mijn diagnose heeft maanden geduurd, zelfs mijn ouders en vrouw zijn ondervraagd.
    Ik vind het knap dat dit in een dag zou kunnen?
    Dat zou ook niet goed zijn!!
    Tevens een vertekend beeld van de werkelijkheid er zijn enorme wachtrijen bij deskundige Instanties !!!
    En meestal ga je opzoek als je dermate last van iets hebt dat je niet meer mee kunt in deze maatschappij, neurodiversiteit is geen fashion item het is echt extreem lastig om mee te kunnen komen in deze hectische wereld.
    Gelukkig voor jou heb jij er geen last van.
    Wel tof dat je er aandacht aan geeft , maar het lijkt of je graag zou willen dat je het had, ik zou wel een dagje willen ruilen 😅, mocht je wel ergens last van hebben , en of opzoek zijn naar jezelf wens ik jou alle sterkte toe.
    En een stempel of hokje is vaak nodig om de juiste hulp te krijgen, wat ieder mens verdiend om het beste uitzich zelf te halen.
    Ik hoop dat je dit bericht niet verkeerd oppakt, ik vind berichten lastig omdat ik zelf dat vaak verkeerd interpreteer.
    trouwens groetjes aan jou vetgezellige vrienden , ik volg hun ook , dit zijn ook toffe gasten waar ik veel erkenning van heb gekregen 😊

  • @Kiimkiim89
    @Kiimkiim89 Місяць тому

    Half jaar geleden gediagnosticeerd hoogbegaafd (34 jaar)... en het helpt juist zo erg!!

  • @sophiemuse4503
    @sophiemuse4503 Місяць тому

    Ik zou blij zijn als de "labelcultuur" ten einde zou komen, ik ben inmiddels labelmoe. En dat is vooral door de overkill ervan. Het is inmiddels zo breed dat dat het nog maar weinig verduidelijkt.
    Natuurlijk wil je weten hoe je door het leven heen kan als je steeds tegen dingen aanloopt. Naar mijn inziens zou dat ook wat luchtiger kunnen dan een diagnose. Door elkaar meer bij te staan en elkaar te zien en te horen.
    De samenleving/maatschappij/systeem hoe je het wilt noemen heeft een andere afslag genomen als in de meeste ieder voor zich in plaats met elkaar en voor elkaar. En dit zijn natuurlijk ook weer golven die zo weer meer of minder kunnen worden.
    Er is ooit een curve bedacht wat de norm in de tijd is(en die verandert ook steeds)loop je net wat anders dan staan veel mensen op scherp of het niet iets kan zijn. Maar wat is eigenlijk normaal? Ja, hoe/wat de meeste mensen doen/gedragen, nou die bestaat volgens mij niet echt.
    Het heeft naar mijn idee toch ook weer met het overlevingsmechanisme te maken, "wat afwijkt/zwak is moet weg " zoals bij de andere dieren( ja, wij zijn ook gewoon dieren :p)
    Persoonlijk ken ik best wat mensen met labels alleen ik zie de mens en niet het label. Eigenlijk gaat het over accepteren/begrijpen van jezelf of de ander in deze wereld. En dat is nog veel breder dan een label. Liefs!

  • @Gothikah
    @Gothikah Місяць тому

    Wat leuk! Ik heb ADD, Angststoornis en PTSS. Ik ben zelf ook hoogbegaafd maar daar loop ik verder niet mee te koop. Veel vervelender vind ik mijn ADD, Angststoornis en PTSS en bijbehorende lage stress plafond. Ikb en sneller moe en over of zelfs onderprikkeld.
    Werd vroeger al niet begrepen door leeftijdsgenootjes, die waren altijd veel jonger of veel ouder dan mij. Mijn ouders zeiden altijd "Zoek eens kinderen van je eigen leeftijd' en "Je moet je niet bemoeien met volwassenenzaken" Ik wist al vroeg waar Abraham de mosterd haalde, en dat was niet in de winkel 😅 Heb wel problemen met rekenen gehad, maar veel andere vakken, vooral talen, aardrijkskunde, geschiedenis etc

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      ❤️

  • @onthemove616
    @onthemove616 Місяць тому

    Hii mooie video, hoeveel kost zo'n test als ik vragen mag?

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Dat durf ik niet te zeggen, dankzij mijn huisarts kon het via de verzekering

  • @miersteevens77
    @miersteevens77 Місяць тому +1

    Je klinkt precies als je moeder ❤

  • @rikbenonline630
    @rikbenonline630 Місяць тому

    Dat niet zo goed kunnen praten met leeftijdsgenoten is niet alleen gerelateerd aan hoogbegaafdheid, maar ook aan Asperger.
    Zo'n geklungel en pesterijen als dat vroeger gaf op school.
    Sociaal onhandig als dat ik in de 1e instantie was, zo goed functioneer ik nu in de normale grote mensen wereld, vrijwel niemand die het nu nog aan me herkent als ik verteld waar ik op mijn 12e mee gediagnostiseerd ben.
    En enorme waardering uitspreken naar wie ik nu ben, en hoe ver ik ben gekomen
    Niet weten hoe je een hand moet geven, mensen aan moet kijken, gesprekken draaiende moet houden.... Zo veel behoefte heb ik juist nu om onder de mensen te zijn en veel sociaal contact te hebben. Eerder vaak gebrek hebben aan sociaal contact door het werkende leven en het hebben van een gezinnetje.

  • @wijtweeun
    @wijtweeun Місяць тому

    Auwe moeder? Beetje respect voor je ouders Sofie.😄 Jij bent gewoon een hele eerlijke jonge vrouw. Ik ben een ADHD'er en extreme perfectionist, maar ook wel iemand met autisme, maar dan als combinatie van deze drie dingen. En music freak, maar dat is wat anders. 😂 Is nog erger geworden sinds Sept 2015 toen ik door een zware auto ongeluk zwaar gehandicapt ben geraakt, lig veel in bed en kan dus helaas niet meer werken. En ben daardoor bij andere instantie's geweest, dus ook bij de psycholoog , en aan de hand van die eerste dingen, werd ook gezegd er zit ook wel wat autisme bij. Nu geheugen verlies, en dat komt meer door de zware pijn medicatie die ik dagelijks gebruik. En mijn vader heeft altijd tegen mij gezegd, krijgt toch is wat meer ruggengraat, dat houd dus in dat ik harder voor mijzelf moest zijn. Maar ja, je bent wie je bent. Bedankt voor deze mooie video. Zie ook een andere video van jouw, die erger is.😔 Klaas Vos.

  • @sylvievellemans3070
    @sylvievellemans3070 Місяць тому

    Heb dezelfde twijfels gehad maar maand geleden en ook testen gedaan. Het bleek hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en ADHD te zijn

  • @azaleajoke
    @azaleajoke Місяць тому

    Heb je al eens gezocht naar informatie over hoogbegaafdheid? Er komt namelijk best wel eens wat 'problematiek' voorbij, waaronder het anders voelen. Een naam je die eens kan opzoeken om hier wat dieper in te duiken is Tessa Kieboom, zij legt duidelijk en gemakkelijk uit, waar mensen met hoogbegaafdheid tegenaan lopen :)

  • @vloggergerritputtershoek
    @vloggergerritputtershoek Місяць тому

    Bedankt voor de leuke vlog. Tot de volgende

  • @dottekke7436
    @dottekke7436 Місяць тому

    Om even te reageren op jouw vraag, ik heb naar aanleiding van een ongeval zulke onderzoeken gehad toen ik in mijn twintiger jaren was, om vast te stellen wat er aan schade was. Ik heb een whiplash met hersenletsel opgelopen waardoor mijn hele leven anders werd. Door de jaren heen wilde men mij graag het label autisme opplakken omdat ik door het letsel heel veel van structuur houdt omdat het anders te chaotisch voor mij word. Daarbij ben ik ook nog eens paranormaal begaafd, hoogbegaafd EN het zwarte schaap overal altijd al geweest. De laatste jaren natuurlijk helemaal, dat heeft me mijn familie gekost en een hele hoop mensen waarvan ik dacht dat het mijn vrienden waren. Toch heb ik er rust mee. Ik ben ik en ik hoef al die labels niet want het veranderd niks. Je moet het er toch mee doen zoals het komt. De mensen die mij kennen weten precies wat voor mij wel en niet werkt, ik ben daar altijd heel eerlijk in. Ik match ook nooit op IQ of op hoe slim iemand wel of niet is. Ik match op hart, op vriendelijkheid, op liefde of op leuk zijn. Ik match met een persoonlijkheid met de voors en de tegens . Ik hoop dat je er iets aan hebt, als je iets zou willen weten mag altijd ;-)

  • @joanneswyckmans5921
    @joanneswyckmans5921 Місяць тому

    Ik heb geleerd om mijn intelligentie niet volledig te benutten, omdat dat resulteerde in afkeer van mensen, en labels als psychotisch, waardoor ik als kind werd opgedragen anti-psychotica te nemen. Mijn geheugen is direct fotografisch, en ik onthoud complete zinnen of informatie letterlijk als ik daar op focus. Als ik een discussie zou beginnen, zou ik eerst een zelf verzonnen 10 pagina informatieblad moeten schrijven, om vervolgens te toehoorder te vragen zich deze informatie tot zich te nemen, waarna ik zou verzoeken zich van enige mening te ontdoen binnen een conversatie, een conversatie te kennen binnen, maar wellicht ook buiten, de kaders van deze 10 pagina's. ....

  • @TheGreenGuide
    @TheGreenGuide Місяць тому

    Hee Sofie, ken je de term 'alleengeboren tweeling'? Daarbij kun je je ook anders/alleen/zoekende (in de liefde) voelen, wellicht nog interessant om over te lezen of je je daarin herkent (NEI therapie kan daarbij helpen) :)

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому +1

      Hier heb ik nog nooit van gehoord! Maar bedankt voor de tip, ik ga daar zeker over lezen!

    • @TheGreenGuide
      @TheGreenGuide Місяць тому

      @@Soof Graag gedaan, wie weet helpt het je!

  • @ellyderonde2085
    @ellyderonde2085 Місяць тому

    Ik heb rond mijn 16e de diagnose autisme gehad,en werd een half jaar later weer ingetrokken,ik was boos dat ik de diagnose kreeg,wand ik zag me zelf niet als autist, ben nu 35,borderline persoonlijkheid diagnose verder,waar ik me volledig in kan vinden

  • @kirstentimmermans
    @kirstentimmermans Місяць тому

    Mij heeft het ontzettend geholpen te weten wat mijn Human Design is, het verklaarder zo wat maakte dat ik mijn anders voelde / ben.

  • @jolienvandriessche965
    @jolienvandriessche965 Місяць тому

    Ik heb precies heel veel reclames de laatste tijd bij jouw video's. Vind het heel moeilijk om te volgen zo

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Dat is heel irritant! Ik heb daar helaas weinig grip op, ik begrijp niet precies waarom de een wel (veel) reclames krijgt en de ander niet. Ik heb zelf UA-cam Premium genomen en dus nooit meer reclames, dat geeft mij veel meer kijkplezier en minder ergernis. Het is maar een tip 😊

  • @ecehanbalkc6146
    @ecehanbalkc6146 Місяць тому +1

    Bij mij is er ook vermoeden hoogbegaafdheid, maar ik wil het indd ook liever niet weten en dus ook niet laten onderzoeken. Er is op 26 april een bijeenkomst in Dordrecht via stichting hoogbegaafd. Je bent daar wel welkom (ook zonder onderzoek/bevestiging) om te voelen of je enige aansluiting hebt met HB mensen

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому +1

      Bedankt voor de tip! Ik ga kijken of ik kan!

  • @mollym5035
    @mollym5035 Місяць тому +5

    Ik kon me ook al niet voorstellen dat je autisme zou hebben, omdat je bij uitstek supersociaal bent en altijd zulk diepgaand en makkelijk contact hebt met mensen (al kan dat ook een vooroordeel zijn wat ik over autisme heb). Ik herken dat gevoel van 'anders' 'raar' 'vreemde vogel' ontzettend en daarom vind ik het ZO FIJN om je video's te kijken. Je voelt echt als een vriendin of misschien zelfs als een zus. dus bedankt voor je openheid wederom en geniet van je pasen!

    • @madcatness2958
      @madcatness2958 Місяць тому

      Er zijn echt niet alleen maar autisten dit niet sociaal zijn! Dit is echt een van de grootste misvattingen! Iedereen is anders

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Dit is zo lief 🥹 Dankjewel Molly, ontzettend fijn om te horen 💗

  • @merelvdberg
    @merelvdberg Місяць тому +1

    Wat een dappere stap weer! En het blijft leuk, die beelden van vroeger. Ik vraag me stiekem een klein beetje af, voedt de angst voor de diagnose van hoogbegaafdheid dat stereotype niet alleen maar meer? Wat als je hoogbegaafd kunt zijn zonder je per se slimmer dan anderen te voelen? Dan ben je levend tegenbewijs van dat stereobeeld. Niet dat ik je per se aanraad om die test te nemen, ik ben geen grote fan van labels en het moeten kunnen "verantwoorden" waarom je anders bent. Je moet natuurlijk doen waar je je zelf goed bij voelt 😊. En ik denk zoals vele anderen zo te zien dat HSP zijn ook al veel verklaart (en dat is 1 op de 5 dus zo "anders" is dat helemaal niet 😉). Fijne Pasen! ❤

  • @tschof5391
    @tschof5391 Місяць тому

    Misschien moet je eens kijken bij beelddenken. Zelf vond ik het fascinerend om te zien dat er ook mensen die niet in beelden denken, waarschijnlijk 80% van de wereld🤪 Het zal wel niet zo zwart wit zijn dat iemand helemaal een taaldenker of helemaal een beelddenker is, maar wel echt inzichtgevend en jou verhaal horend zouden er dingen kunnen passen.

  • @willemijn3059
    @willemijn3059 Місяць тому +3

    Over de vraag wat het verschil is tussen karakter en diagnose, daar heb ik de volgende analogie voor bedacht:
    Voor mij bepaald mijn karakter hoe ik mijn verjaardag wil vieren, wie ik wil uitnodigen en wat voor cadeautjes ik wil.
    Mijn diagnose verklaard hoe ik het ervaar om alles te plannen, uitnodigingen te versturen, inkopen te doen en andere voorbereiding te treffen voor mijn verjaardagsfeestje. Daarnaast verklaard het ook hoeveel energie ik nog over heb nadat het feest is afgelopen, en hoe moeilijk/makkelijk het voor me is om naderhand alles weer op te ruimen en weer terug naar "normaal" te gaan.
    Persoonlijk houd ik er niet van om mijn verjaardag te vieren, maar ik heb vrienden met een diagnose die hun verjaardag klein houden omdat het plannen en organiseren van hun verjaardag hen veel energie kost, terwijl ze op dagelijkse basis al energie tekort komen. Maar stel dat ze een party planner en een schoonmaak crew zouden hebben, dan zouden ze ongetwijfeld een knalfeest geven!
    Diagnose en karakter staan voor mij los van elkaar, maar ze beïnvloeden wel allebei welke keuzes ik maak.

    • @marloespeters8404
      @marloespeters8404 Місяць тому +1

      Mooi omschreven!

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому +1

      Wat een mooie reactie! Dankjewel Willemijn, echt heel goed verwoord!

  • @DH-pw6jj
    @DH-pw6jj Місяць тому

    Ik snap niet zo goed waarom je (in ieder geval die indruk kreeg ik) "blij" zou zijn met de diagnose autisme als uitleg voor waarom je je altijd anders hebt gevoeld en graag wil bijdragen aan het stigma doorbreken daarvan/open daarover zijn, maar bij hoogbegaafdheid je benadering anders lijkt. Jouw ongemak met hoogbegaafdheid lijkt juist te komen door het stigma erop en de associaties die mensen ermee hebben, in plaats van dat ze weten hoe het echt is (wat jij juist zou kunnen laten zien). Hoogbegaafdheid legt toch even goed uit waarom je je anders voelt? Deze reactie is niet bedoeld als kritiek, maar meer om je aan het denken te zetten. Ik denk dat het juist heel interessant zou kunnen zijn om in video's meer uit te zoeken over hoogbegaafdheid. Wat is het precies (ik zie hieronder in de comments al mensen die bijv. schrijven dat het ook een andere manier van brein is en dus anders dan hoe de meeste mensen erover denken, erg interessant!)? Waar komen de vooroordelen/stigma/associaties vandaan? Waar komt jouw ongemak vandaan? etc. Ik denk persoonlijk dat het belangrijk is dat de wereld meer leert over de echte ervaring van mensen met wat voor "andersheid" dan ook, zodat stigma's over al die dingen verdwijnt.

    • @Soof
      @Soof  Місяць тому

      Bedankt voor je reactie, ik begrijp je punt en ik ben het volledig met je eens dat we van dit soort stigma’s af zouden mogen. En daar wil ik zeker graag aan bijdragen! Ik hoopte dat via deze video duidelijk zou zijn dat ik allerminst negatief tegenover autisme óf hoogbegaafdheid sta. Maar er speelt nog wel iets anders. Mijn video’s gaan enerzijds over maatschappelijke onderwerpen, overkoepelende thema's met als doel mensen aan te spreken die iets van zichzelf erin herkennen. Maar het is anderzijds ook een persoonlijk verslag. Ik heb als mens moeite met het accepteren dat ik misschien hoogbegaafd ben, sowieso vanuit faalangst/vroegere onzekerheid. En enigszins vanuit angst voor verandering. Onderschat alsjeblieft niet wat het online delen van je leven met zich meebrengt aan verwachtingen, vooroordelen, kritiek en soms negatieve reacties van kijkers. Dat zit altijd in mijn achterhoofd. Ik heb deze uitslag bovendien niet lang geleden te horen gekregen. Alles bij elkaar opgeteld was dit mijn eerste, spontane gedachtegang en keuze. En dus passend in deze video, want ik ben geen presentatrice of ambassadeur voor autisme of HB. Dit ben ik :) Ik zal er overigens zeker over nadenken of ik hier nog iets mee wil doen, maar ik ben er nog niet over uit in hoeverre ik dat online wil delen. Maar dat zegt dus absoluut niets over HB bij andere mensen, dit is een persoonlijk stuk. Snap je?