Ne on kaksi poikaa, jotka on oppineet hyvät käytöstavat, niin sen takia eivät puhu toistensa päälle, mutta se on mediatalon perinne aina puhua ehdokkaitten päälle, niin sen takia mediatalo vieläkin jatkaa sitä samaa päälle puhumis paskaa.
Herran jestas. Kylläpä meillä on nykypäivänä fiksuja ja valveutuneita nuoria. Itse suunnilleen tuon ikäisenä söin vielä hiekkaa ja join metsässä salaa kaljaa. Molemmat oli hyviä, mutta kyllä tämä battle meni Mikolle. Vakuuttavaa argumentointia.
Niin meidän nuorten vanhemmat on jättäny tän maan meille siihen tilaan missä se nyt on. Pakko meidän siivota vanhemman sukupolven sotkut. (Ei toimiva maahanmuutto politiikka, suuri tuloisten ja vähätuloisten kasvavat taloudelliset erot ja epäonnistunut hyvinvointi valtio johon kuuluu suuri työttömyys, valtava kasvava valtion velka ja työttömyys turva joka ei motivoi ihmisiä menemään töihin.) Kiitos vanhempi sukupolvi.
@@tinjakoo1178 Saattaa löytyä yhteyksiä myös sarkastisista kommenteista ja älykkyydestä. Jos ei muuta kommentoitavaa asiaan liittyen ole. Harvoin näiden heittojen takaa löytyy sen enempää.. Omasta mielestä kyllä fiksua ja perusteltuja argumentteja. Valveutuneen oloisia nuoria miehiä.
Ja paljon fiksumpiakin löytyy. Heidät vain potkittiin persunuorista pois koska aiheuttivat vakavan uhan puolueen isänmaanpetturuudelle. Siksi valittiin Miko, joka tykkää puhua vain rahasta ja liberalismista.
Tuben algo tarjoili tämän debaatin valtapuolueiden johtotähtien perään ja ei herranjumala kun oli ero kun yöllä ja päivällä - jos näin fiksusti voitaisiin asioista keskustella myös ylemmässä puoluejohdossa niin oltaisiin paljon pidemmällä - selkeesti nuorissa on tulevaisuus 🥰
Joo,varsinkin nyt tenteissä on puolueen johdot huudellut suuntaan ja toiseen toisten yli. Toki vaalitenttien pitäjätkään eivät ole saaneet väittelijöitä ruotuun.
Hienoa kyllä huomata että kaksi "niin eri päästä olevaa puolueen edustajaa" saa näin järkevän keskustelun aikaiseksi. Tässä huomattiin että ei niin kaukana ollutkaan toisista ja todella fiksua pohdintaa nuorilta miehiltä. Lisäksi hieno huomata että kumpikaan ei kritisoitunut vaikka eri mieltä oltiin joistakin asioista vaan hyväksyttiin toisen mielipide. Vaikka perussuomalaisten kannattaja olen niin on myönnettävä että Laurilla on myös järki päässä poltiikassa. Tälläistä myös jatkossa!
Nosiis harvoin jos menisit internetissä keskusteleen ni saisit vaikka haluisit. Itte ainakin joskus koittanut mut internetis ku varsinki oot kuvattomana ni et ajattele mitä sanot etkä saa järkevää keskustelua aikaan. Usein menee vaan syyttelyksi sunmuuksi järjettömäksi
En oo ikinä seurannut politiikkaa tosissaan mutta nyt oli niin asiallinen ja fiksua settiä että katsoin ensimmäistä kertaa poliitiikka-aiheisen podcastin alusta loppuun kovalla mielenkiinnolla!
Jep. Kun aloin katsomaan, niin vähän epäilin, että riitelyksi menee, mutta eipä mennytkään, vaan pysyi hyvin asiallisena ja pojat perustelivat näkemyksiään fiksusti. Yläpeukut molemmille ja tietysti "toimituksellekin". 👍
Ihan mahtava setti! Alussa näki tosiaan sen, että eivät edes persut ja vasemmistoliitto ole niin kaukana toisistaan kun uskoisi. Näin blokki vaalien alla olisi kiva nähdä enemmän tälläistä vaikka lopussa alettiinkin blokkiutua😁
Käsittämättömän hyvä jakso! Väittelyiden vetäminen ei ole helppo homma mutta vaikka tämä oli teidän ensimmäinen kerta ainakin tässä podissa (olihan? :D) kun houstaatte väittelyä, annoitte vieraiden puhua ja perustella keskeyttämättä, mutta samalla tarjositte pientä haastoa mielipiteisiin ja johdattelitte vastauksia mahdollisimman objektiivisiksi. Näkisin mieluusti tulevaisuudessakin tässä podissa debatteja vaikka vastakkaisista näkemyksistä eri talouden aiheisiin.
Mutta eikö kaksikielisyys toimi molempiin suuntiin? Ruotsinkielinen voi opetella sen verran Suomea, että pärjää jos vastaan tulee palvelu tahi henkilö joka ei puhu ruotsia.
@@witch6977 sitähän minä tuossa just sanoin. On kaksikielinenmaa, mutta miksi kaksikielisyys toimii vain yhteen suuntaan? Kaksikielisyyden tulee toimia molempiin suuntiin.
Aatelkaa kuinka rauhallista ja asiallista olis eduskunnassa jos sielä olis näin viisaita. Käyttävät aikansa asiaan eikä toisten mollaamiseen. Erimieltä voi olla, mutta näin se pitää käsitellä.
Ei mikään ihme, että Miko sai yli 10t ääntä. Perussuomalaisissa on paljon lupaavia poliitikon alkuja, millä luoda tulevaisuuden pohjaa puolueessa pitkässä juoksussa.
Tosi hyvä jakso! Melkein koko jakso säästyttiin vieraiden keskinäiseltä päällehuuteltulta, mutta ei ihan :D Oli jotenkin hauska nähdä, että vaikka nämä miehet on poliittisella arvokartalla aika ääripäätä melkein missä tahansa osa-alueessa, löytyy sieltä usein samanlaisia ajatusmalleja taustalta. Sinänsä ihan positiivista, että valtapuolueiden ääripäät Suomessa ei ehkä ole niin ääripäätä kuin se vaikka jossain Twitteris aina tuntuu.
Kiitos palautteesta! Puhuttiinkin ennen jaksoa Laurin ja Mikon kanssa että onko vassari ja persu loukkaavia vai ei. Heidän mielestään ei. Vahingossa tyhmästi jäi toisesta lyhenne käyttöön ja toisesta ei, olisi pitänyt olla samanlainen linja molemmissa.
Tämä jakso löi kyllä kättelyssä suurten mediatalojen väittelyt ihan laudalta ja osoitti miten tätä keskustelua pitää tehdä. Huippuosaajien tulosta Suomeen töihin tuskin tarvitsee olla huolissaan, yritykset kyllä osaavat hoitaa ne asiat, huippu yritykset eivät edes tarvitse kuskata näitä maasta toiseen töihin koska heillä on jo maailmanlaajuinen verkosto.
Hienoa että otitte vastaan noin hyviä kysymyksiä Twitteristä ja Tiktokista. Hyvin vedetty setti ja todella hyvää keskustelua vasemmistolta ja persuilta. Harmi että podcast vedettiin helvetinmoisessa kiireessä. Kyllähän tätä olisi 2.5-4h voinut kuunnella. Tuntui että nyt jäi paljonkin kesken.
Olen ollut vähän perustulon kannalla, mutta Mikolta hyvä pointti, että se kannustaisi monet vähentämään työmääriään ja kansakunnan vauraus ja hyvinvointi ei pyöri keinotekoisen rahan, vaan työmäärän ympärillä.
@@EerikPakarinen Ei, mutta tulisi uusi kannustinloukku ottaa vastaan koko päivä töitä. Varsinkin naiset arvostavat yleensä vapaa-aikaa ja kansakunnan tuottavuus laskisi sitten
@@logical1677 suomalainen on niin kateellinen, että jos naapurilla on hienompi auto, niin kyllä hänenkin sellainen täytyy saada. Ja tämän takia työtä tullaan tekemään jopa enemmän, koska kaikki työnteko olisi ainakin liberaalipuolueen mallissa kannattavaa.
Totta. Tuossa sanottiin ettei kukaan jäisi muka 800€:lla kotiin. Näin tekisin ikävä kyllä itsekkin. Pidän siitä että töitä on lähes pakko tehdä että rahaa jostain saisi.
@@logical1677 ”varsinkin naiset” eikö me kaikki arvosteta vapaa aikaa en usko että siitä kannustin loukku tulee joissakin töissä vähempi työmäärä lisää ihmisen tuottavuutta
Molemmat keskustelijat puhuvat pieni- ja keskituloisten ansiotuloverotuksen alentamisesta. En sinänsä vastusta ansiotuloverotuksen alentamista silloin, kun siihen on varaa, mutta samalla pitää alentaa verotusta myös yläpäästä. Suomessa on jo nyt maailman korkeimpia marginaaliveroasteita, ja alentamalla pieni- ja keskituloisten verotusta nousee marginaaliveroaste entistä korkeammaksi. Tämä olisi täysin kestämätöntä, sillä jo nyt bruttotulojen lisääminen noin 6000-7000 euron hujakoilla johtaa aivan naurettavan pieneen nettolisätuloon.
Hyvää ja asiallista keskustelua, arvostan tyyliä miten hoiditte tämän Lauri ja Miko. PSlle oma ääni on jo mennyt, akateemisenä stadilaisena, jota kyllä vaan PSkin puhuttelee, koska löytyy Mikon tyylisiä tekijöitä, mitään öyhötystä ja rasismia en hyväksy missään nimessä. Mutta arvostin tosiaan Laurin kykyä keskustella ja ottaa vastakkaisia mielipiteitä vastaan, tämä on uuvuttavuuteen asti puuttunut vaalitenteistä tälläkin kertaa, jos katsotaan puheenjohtajien mittelöitä esimerkiksi.
@@dinuffin Näen negatiivisen maahanmuuton tuloksia päivittäin ja se maksaa aivan helvetisti ja on väärin Suomelle. Lisäksi uskon maltillisempaan ilmastopolitiikaan sekä talouden tasapainotukseen. Tässä se.
SUOMI: asukkaita noin 5,5 miljoonaa. Virkamiehiä ja viranhaltijoita 723.000. SVEITSI: asukkaita 8,57 miljoonaa. Virkamiehiä ja viranhaltijoita 265.000. No ei ihme, että Sveitsi pärjää 10% tuloveroprosentilla.
Pakkoruotsin opettaminen kouluissa on kuluerä opettamisessa, harva työssäkäyvä tarvitsee missään vaiheessa elämässään ruotsia ilman etteikö pärjäisi. Koulussa opeteltiin 15v sitten ja sen jälkeen ei ole sanaakaan tarvinnut sanoa, turha resurssi.
Kovia kavereita molemmat, vaikka vain toisen puoluetta äänestin ja näiden nyt sitten pitäisi tällä mielikuvitusjanalla olla ne "ääripäät". Onhan se aika uskomaton tempaus jos Lauri menee läpi 21-vuotiaana, nihkeämpi voisi sanoa ettei tuossa iässä vielä ole paljoakaan annettavaa, mutta nämä ovat vaalit ja ainoa mittayksikkö ovat äänet. Tsemppiä loppurutistukseen!
Olen käynyt pienen lukion, jossa lukion tai omaa läppäriä käyttäen on mahdollisuudet etäkursseina suorittaa vaikka ja mitä. Tämä on ihan nykypäivää. Ja vieläpä opiskelijat saavat rahallista tukea oman tietokoneen hankkimiseen.
Totta näin, mutta pakko myöntää että ite en saa paljoa aikaan etäopetuksen kautta. Se poistaa/vähentää myös tärkeimmän osan koulusta, joka on ihmisten välinen kanssakäyminen ja verkostoituminen.
Tuohon pakkoruotsi juttuun yksi kommentti: Ei, kaupassa ei voi vaatia palvelua ruotsiksi sillä kauppa ei ole valtion viranomainen. Ainoastaan valtion palveluissa voi vaatia palvelua ruotsiksi
Valitettavasti Laurilla menin paikka paikoin idealogia hieman asia argumentin edellä jäi vähän asiat sen jalkoihin... "Rakastan veroja" jos nyt lainasin oikein... Kyllä se veron maksu alkaa sen jälkeen tökkii kun huomaa paljon palkasta jää käteen kaikkea maksujen jälkeen
Lauri: Olen itsekin yrittäjä enkä missään tapauksessa pidä vihreän siirtymän tavoitevuotta 2035 realistisena!! Pyydän, ettei niputeta kaikkia yrittäjiä "yrityselämän lausumaksi tavoitteeksi".
Mielestäni hyvä systeemi ylipäätänsä kielenopetukseen persukoulussa sekä lukiossa olisi seuraava: Voisit syventää jotakin kieltä tai valita uuden kielen pakollisten eli Suomen ja Englannin ohelle. Voisit opiskella tällöin ruotsia, saksaa tai vaikka ranskaa, mutta vaihto ehtoisesti syventää englannin tai suomen osaamista. Vaihtoehtoisuus varmasti parantaisi kielellistä osaamista, sillä motivaatio ei syntyisi pakottamisesta. Mitä mieltä kysesestä lähestymisestä olette?
Hieno keskustelu! Eipä ole yhtään hyvää syytä, miksi ei ansiosidonnaista saisi porrastaa ja leikata kahteensataan päivään. On tullut kokeiltua kaikki 400 päivää.
Aivan timanttista keskustelua. Hyvä esimerkki siitä miten tärkeää väittely on. Varmasti avasi molempien perspektiivia. Avaa myös hyvin realiteetteja siitä, miten molempia suuntia tarvitaan balanssin osalta.
tuli tuommoinen tunne että lauri lueskelee sieltä täältä uutisia perehtymättä tarkemmin itse asian sisältöön kun taas miko tuntuu tietävän asiasta kuin asiasta hieman laajemmin.
Laurin loppusanat kryptoista kiteytti vasemmistolaisuuden "Lupasin, mutta en pitänyt lupaustani" ja minä olen vielä entinen vasemmistolainen. Tuo oli yksi syy miksi olen entinen.
Itseasiassa juteltiin tästä että onko persu tai vassari heidän mielestään loukkaava. Miko ja Lauri eivät kokeneet termejä loukkaavina:) mutta ehkä olisi kannattanut käyttää molempia tai ei kumpaakaan
Kyllä se vähän vanhempana surettaa, kun nuoretkin haikailee vaan töiden ja lisätöiden perään. Saisivat haaveilla siitä, että siellä 2050-luvun Suomessa ihmisillä olisi enemmän vapaa-aikaa vaikkapa 4-päiväisen työviikon myötä. Toisekseen vähän harmittaa, kun nuorikaan PS-ehdokas ei juuri muuta tee, kuin vastustaa kaikkea. Uudistumista kaivattaisiin.
Aina voi unelmoida, mutta PS pysyy tiukasti kiinni realiteeteissä. Yleinen trendi uudistuksissa on, että jaetaan rahaa kaikille. Suomen talous ei kestä sellaista.
@@hp8783 Alkon johtajan palkka on malliesimerkki sosialismin ongelmista. Alkolla on Suomessa monopoli vahvojen alkoholijuomien myynnissä ja kilpailu on keinotekoisesti rajoitettu. Siinä sitten johtaja vetelee satojentuhansien tulospalkkioita, ikään kuin olisi onnistunutkin jossain.
Sais kyllä tulla toi perustulomalli. Oon aivan helkkarin kyllästynyt kyttäämään työttömien opiskeluja/yritystoimintaa/metsätilojen omistuksia/freelancer toimintaa/osa-aikatöitä/pätkätöitä yms yms... t. TE-toimiston byrokraatti.
Aina mielenkiintoista se miten kysytään, että miten saataisiin ihmisiä enemmän töihin. 1: Yhteiskunta on aina toiminut, vaikka on ollut työttömiä ja varsinkin nykyaikana vielä paremmin. 2: Mitä jos mietittäisiin sitä, että millainen on yhteiskunta jossa voi olla työttömiä (niin kuin nytkin on), joka olisi kaikille mahdollisimman hyvä, tekee sitten vähän, ei ollenkaan tai paljon töitä. Ja edistettäisiin sitä. 3: Meidän yhteiskunta koneellistuu kokoajan entistä enemmän ja ihmisiä on irtisanottu Nokialta ja vaikka mistä useita tuhansia. Ennen tarvittiin monta viljelijää, mutta traktoreitten tultua entistä vähemmän. On sis mielestäni täysin väärä näkökulma miettiä, ett miten saataisiin enemmän työttömiä töihin. Kyllä sellainen ihminen joka haluaa tai pystyy mennä töihin, sinne varmasti menee. Ja jos töihin pakottaa jonkun joka ei henkisesti siihen kykene tai halua, hän tuskin siellä kauhean hyvää duunia tekee jos tekee edes kunnes saa potkut. 4: Me ollaan ainut laji tällä planeetalla joka käyttää rahaa, joka on näiden meidän yhteiskunnan ongelmien ydin. Katsokaa vaikka muurahaiskekoa, siellä ne rakentaa jotka osaa rakentaa, ne suojelee kekoa jotka suojelee, kasvatetaan sienirihmastoa ruuaksi, tuodaan kekoon juttuja jne. Ei siellä siirrellä jokaisen prosessin välissä jotain kivenmurusia ja eniten omistavalla olisi puolet keosta, muiden asuessa pienemmässä tilassa. 5: Ilman rahaa meillä on enemmän resursseja (työvoima, materiaalit jne.) käytössä. Kannattaa tutustua Zeitgeist Addendum sekä Zeitgeist Moving Forward dokkareihin resurssipohjaisesta taloudesta (puhuttu englanniksi, mutta löytyvät myös suomiteksteillä). Mietittäkää vaikka kassalla istuvaa kassaneitiä, mitä hän tuo yhteiskuntaan? Ei mitään (joo hyllyttää välillä), käytännössä hän istuu vain hihnan edessä ja siirtelee kauniita metallinpalaisia ja paperilappuja ihmiseltä koneeseen, josta ne menee pomolle. Suuri osa resursseita menee siis ihan turhiin rituaaleihin, jota on vain sivistymättömissä yhteiskunnissa Universumissa. 6: Mieti mikä määrä resursseja vapautuu kun raha poistuu. Myyjä voi kasvattaa vaikka ruokaa, tai tehdä taidetta, kassahihnaan - kassakoneeseen - paperilappujen (raha) valmistukseen ei mene enää työvoimaa eikä materiaalia, ihminen voi hakea tavan hyllyltä ja kävellä kotiin. Niin kuin nytkin, mutta ilman rituaalia. Kaupat muuttuvat varastoiksi. Ymmärrän, että asiaa on aluksi vaikea sisäistää kuplan sisältä. Koska kyse on eri kuplasta. Käytännössä 30-70% resursseista vapautuu. Tämän myötä tarvittavan duunin aika tulee vähenemään. Resurssipohjaisessa taloudessa keskitytään tarpeeseen sekä resurssien määrään. Voisin vetää aiheesta kolmen tunnin luennon, mutta jätän asian nyt tähän. Katsokaa nuo dokkarit, jotka jokaisen edukunnassa istuvan tai sinne harkitsevan olisi nähtävä. Tämä malli tulee poistamaan suurimman osan kaikista ongelmistamme ja helpottamaan jokaisen elämää, sekä helpottaa töihin menemistä kun voit halutessasi olla 2 tuntia subilla tekemässä leipiä, sitten mennä vaikka hyllyttämään varastolle (entinen kauppa) ja sitten mennä auttamaan raksalla. Jokaisella meillä on omia voimia ja osaamisia ja meitä kaikkia tarvitaan, mutta nykyinen systeemi pitää mm. minut työttömänä. Voisin toimia esimerkin mukaisesti, mutta nykyinen byrokratia ja toimintamalli estää sen. Ja jos teen liikaa duunia, niin tuista vähennetään ja rangaistaan, joten on käytännöllisempää olla työtön ja olla mukana yhdistyksen jutuissa. Resurssipohjainen holistinen yhteiskunta tulee olemaan se missä olemme vuonna 2050 ja toivottavasti jo kauan ennen sitä. Kyseinen malli toimii jo Amazoniheimoissa, kun 16 vuotiaalle tulee tarve omaan taloon, rakennetaan se yhdessä, he metsästävät ruokaa jotka osaavat, he kokkaavat jotka osaavat. Jos johonkin tulee tarve, kerätään porukka koolle. Rahaa ei tarvita mihinkään. Jos kyseinen malli toimii primitiivisessä yhteiskunnassa jossa ei ole koneita, niin mieti miten mahtavasti se voisi toimia meidän yhteiskunnassa, jossa koneet hoitaa ison osan duuneista ja meidän tietoisuudella ja resursseilla. Ihmisen tarpeet ovat käytännössä todella pienet: Lämmintä, vettä, ruokaa ja ystäviä plus tarve lisääntyä ja nauttia. Kyllä me voidaan hoitaa ja ollaan nytkin hoidettu noita, mutta mitäpä jos koko malli perustuisi noille, että noista lähdettäisiin ja taattaisiin kaikille onnelliset olot, ja sitten lähdettäisiin rakentamaan jotain muuta siihe ympärille. Naps, herää hypnoosista, naps katso mihin me voimme mennä. Voimme olla ihmiskuntana yhteinen perhe, ei meistä kukaan pyydä rahaa siitä, että ystävä istuu sohvallemme, miksi pitäisi pyytää mistään muustakaan? Miksi meidän pitäisi maksaa elämisestä planeetalla johon olemme syntyneet ja joka on kotimme. Raha on luotu vain hallitsemiseen ja se on korruptoinut meidät, tulevaisuudessa nauramme sille missä suossa olemme olleet ja näemme kaiken yhtenäisenä. RP taloudessa on kommunismin, sosialismin ja kapitalistisen yhteiskunnan parhaat puolet. Ja sen ollessa vielä konsepti, me voimme tehdä siitä juuri sellaisen kuin haluamme. Jos haluatte lisätietoa tai keskustella asiasta, niin olen resurssieni mukaan käytössä. Mielelläni voisin keskustella rakentavasti aiheesta myös videolla jonkun kanssa. Eduskunnassa olevia, varsinkin nuoria olisi hyvä tiedottaa tästä aiheesta, sillä vanhat kalkkiset eivät niin helposti osaa irrottaa vanhasta opitusta toimimattomasta mallista.
Sanotaan se juttu, että bussikuski on yli keskituloinen noin 3800e kk ansioilla. Pakkoruotsi -> vapaaehtoinen ruotsi. Kyllähän edelleen voisi olla velvoite jokaisessa koulussa tarjota ruotsia vapaaehtoisena opintona. = jos riittävä määrä esim 12henkee per ikävuosi löytyy, niin sitä tarjotaan.
Miko muistuttaa erittäin paljon Mestaria. Selvästi opiskellut myös tämän eletaitoa sekä rauhallisuutta. Saattaa toki olla myös ihan oma ominaisuus. Miko on fiksu.
En tiedä miksi tälläista selkeää imitointia pitäisi pitää positiivisena kun sen tarkoitus on toimia juuri populistisena strategiana jonka tarkoitus on juuri saada ihmiset luomaan mielikuvia fiksuudesta. Arvostan aitoutta enemmän kuin oikeistolaista teeskentelyä.
@@pikakaurahiutale9884 Itse taas pidän tunteisiin vetoamista epärehellisenä ja manipulatiivisena taktiikkana, joka kohdistuu etenkin niihin keiltä puuttuu kriittisen ajattelun taitoja. Ainakin politiikassa asiat pitäisi tuoda selkeästi esille ja niitä tulisi tarkastella objektiivisesti.
Lauri on oikeassa Perustulosta/perustilistä. Helpottaisi valtavasti osa-aika, pätkätyöläisiä. Ja varmasti sitä kautta myös edistäisi ihmisten pääsyä kokoaikaisen työn äärelle, joka on vaatimus sille että pääset eroon Kela/te-toimisto/kassa helvetistä. Miko pitää kokeilla osa-aikatöitä vaihtelevilla KK tunneilla, niin ymmärtäisi.
Komppaan Mikoa oman kokemuksen perusteella. Kevensin lapsiperheaikana hyvätuloisen työn osa-aikaiseksi (+4500€/kk), jotta jäi enemmän aikaa lapsille, ja ihan hyvin pärjäsin kun tein 2-3 päivää viikossa. Osa-aikaisuudesta luovuttuani se konkretisoitui, että ensimmäiset pari päivää viikossa veroprosentti oli n. 10 %, seuraavan päivän osalta veroprosentti n. 30% ja neljännestä ja viidennestä työpäivästä per viikko valtio veikin jo sitten n. 50% Eli paras hyötysuhde oli n. 3 päivää viikossa jolloin valtio ei vienyt niin valtavaa summaa ja toisaalta vapaa-aikaa oli riittävästi ja tuli ihan hyvin toimeen. Perustulo tuolla 800€ mallilla varmasti edistäisi tätä logiikkaa monilla muillakin.
@@maestro8986 Tarkoitin työttömiä. Jotka haluaisivat tehdä minkä työn pätkän kiinni saavat ja jos saavat kiinni vaikka vaikka sen 1500-2000 € edestä työ tuloja, ja parina seuraavana kuukautena ei olekaan niitä töitä, niin sittenpä tämä yhtälö EI toimi Kelan kanssa. Siinä olet oikeassa, että jos olosuhteet ovat vakio, niin sitten Kela toimii. Sullahan ilmeisesti oli vakityö josta vain vähensit tunteja?
Onko muuten liberaalipuolueen kanta millainen perustuloon liittyen? Ja muuten hatunnosto teidän puolueen duunista vaalien edessä, mielestänne tuotte kivan tuulahduksen puoluekenttään ja retoriikkanne on ollut hyvin selkeä! - Kevin
@@sijoituskasti Ollaan perustulon, perustilin tai muun vastaavan järjestelmän kannalla. Aloitamme tutkimukset asiassa nyt vaalien jälkeen. Kiitos, toivotaan että kaikki pöhinä koituu vähintään yhdeksi kansanedustajaksi! 🧡
Miko Bergbom on tosi terävä ja avarakatseinen tyyppi, aivan puoluekannasta riippumatta. Hyvä kuitenkin että hän on isänmaan asialla, Suomen tulevaisuus on ainakin hänen osaltaan tosi lupaavissa käsissä...! 🕵🏻🇫🇮🙂👍🏿👍🏿👍🏿
lauri puhuu mitä puhuu, miko kertoo argumentit joka asiaan, ja periatteessa myös kumoaa laurin näkemykset lähes jokaiseen asiaan, lopputulos? laurin mielipiteet ei vaihdu, suomen isoin ongelma
Mikä pakko ruotsi? Minun päästötodistuksessa ei ole ole ruotsin numeroa. Suomi kuitenkin on kolmikielinenmaa. Silellä missä on suomenruotsalaisia on kahdella kielellä esim liikenne merkit. Pohjois lapissa on myös kahdella kielellä liikenne merkit. Miksi Saamenkieli ei ole pakollinen niin ku ruotsinkieli vielä on ?
Mikähän ihme se perustulo oikeen on? Jos tyypillä on mahdollisuus ansaita vaikka 4000€ kuussa ja saa vaikka lisäksi 800€ / kk perustuloa, niin missä vaiheessa ei olekaan tarvetta antaa enää perustulorahaa? Ei kai sitä koko ajan vuosi tolkulla jaeta ihan ilmaiseksi. Kai siinäkin pitää jokin kontrolliraja olla.
Siitä on varmaan erilaisia versioita, mutta veikkaan että jos se loppuisi esim tietyn tason jälkeen niin muodostuisi tietynlainen kannustinloukku jossa esim. 60k vuodessa olisi fiksumpaa kuin 65k vuodessa. Veikkaan että muut ovat perehtyneet tähän paremmin ja voivat avata logiikkaa myös tarkemmin:)
Perustulo. Jos idea on saada 800e/kk ja mahdollisesti kaikki tarvittava sosiaalietuuksina päälle, niin ei tuo kyllä motivoi kokopäivätyöhön ei millään logiikalla. Tai no ok se ei johda siihen pienipalkkaisilla aloilla. Toki jos on mahdollista tienata 2500e +, niin tilanne voi kääntyä. On vaihtoehtona raataa hikipäässä vaikkapa siivoojana 6-8h päivässä 9e tuntipalkalla ja voi suuntaa-antavasti laskea paljonko jää käteen verojen ja muiden vähennysten jälkeen kuukaudessa. No jos tienaat nettona vaikkapa hienosti 1200€/kk ei siinä vuokran ruuan ja perusasumiskulujen vakuutusten yms jälkeen jää paljon rahaa käydä tivolissa tai ulkona syömässä. Onko työttömällä kivaa? Voi ollakin. Ainakin kivempaa kuin samalla elintasolla töissäkäyvällä. Jos vaihtoehtona on olla ikuisella kesälomalla halutessaan tienailla vähän ylimääräistä kunhan ei tulot nouse liikaa. Toki on mahdollista puuhailla jotain pimeänäkin kuka hullu sitä töitä tekee jos siitä ei ole selkeä hyöty. Satasen tai parin rahallinen hyöty tarkoittaa, että teet sen 30 tai 40h viikossa sen 100-200€ kuukausipalkalla, koska sen siitä hyötyy, jos lopulta edes sitä, koska muut edut myös otetaan pois palkkatyöläiseltä. Toiset ottaa lomarahat mieluumnin lomana. Jos lomaraha olisi 100-200e niin veikkaan että useimmat ottaisivat. Olin työttömänä pätkän 2021. Sain sen noin 860e ja päivän viikossa töitä. Enempi olisi ollut turhaa koska se olisi vähennetty paivärahasta. Eli melko ongelmallinen on dilema.
Eli Mikon mielestä perustulon ongelma on että myös hyvätuloiset alkaa sluibailla töistä. Toisaalta mitä jos se vapaa kuukausi säästää ihmisen loppuunpalamiselta? Toisaalta ihminenhän voi jo nyt päättää vaihtaa huonopalkkaisempaan työhön tai ottaa vähemmän tunteja ja valtio palkitsee sinut pienemmällä kokonaisveroasteella. Uskon ihmisten loputtomaan rahanahneuteen jolloin kaikki pyrkivät elämässään suurempiin tuloihin. Muutetaan ensimmäisenä toimeentulotuki perustuloksi joka verotetaan hyväosaisilta pois. Siitä lähtien aletaan saada dataa ihmisten käyttäytymisestä.
Siinä on kaksi fiksua nuorta miestä. Vaikka en jaa kummankaan edustaman puolueen näkemyksiä, niin toivon silti sydämestäni, että molemmat herrat pääsevät eduskuntaan. Tsemppiä ja jännityksellä sunnuntaihin!
tai paras olisi kielikoe jokaiselle jollet osaa suomea koulun lopussa nini samantien kun koulu loppuu ulos maasta sitten. samoin näille hiekka aavikko oleskelijoille ellet osaa suomea ei pääsyä mihinkään ja ulos maasta ensimmäisestä rikoksesta. no lakihan sanoo jo noin mutta marin jauhojengi kieltää ja vetkuttelee kaikessa lain toteuttamisessa.
Suomen kielen opiskelu on jo pakollista ruotsinkielisille samalla lailla kuin ruotsin opiskelu suomenkielisille, ongelma on se että kumpiakaan ei kiinnosta toisen kielen oppiminen
Siinä mielessä pelastajat, hoitajat tms. tuovat myös taloudellista lisäarvoa, että kun he pelastavat ihmishenkiä ja terveyttä , he pitävät nämä ihmiset yhteiskunnallisesti tuottavina. Pelastetut ja nopeasti parantuvat ihmiset ovat mahdollisia hyviä veronmaksajia ja kuluttajia myös tulevaisuudessa. Tämä siis yhteiskunnan näkökulmasta, ei minun.
Yks mitä mietin tossa kieliasiassa on että kielten opiskelu on tosi yleissivistävää ja kehittävää niin mikä on järjestettävissä oleva vaihtoehto 2. kieleksi englannin kylkeen. Tosiasia on kuitenkin että englantia odotetaan kaikilta että sit erottuu muiden kielten osaajat. Ruotsi kuitenkin on yksi suomalaiselle tärkeimmistä kielistä venäjän ja saksan kanssa.
Sanoisin kuitenkin että kokonaan kurssit etänä = ihan paskaa ja ei sitä jonnea kiinnosta saksan tai ranskan opiskelu yhtään enempää kuitenkaan jos pakollinen ois.
@@ReallyPro0011 aina on mahdollista opiskella myös viroa, jos haluaa mahdollisimman vähän opiskella. Uskon myös, että viron osaamisesta vähintäänkin uudella maalla voisi olla hyötyäkin.
Totta oon samaa mieltä! Ja kieltenopiskelu parantaa tyylii kognitiivista älykkyyttä muutenkin ku vaan kielen osalta! Ihan jo pieni kielitaitokin auttaaa ihmisiä kokemaan yhteisöllisyyttä toistensa kanssa, mikä on globaalissa maailmassa tärkeää
@@sijoituskasti Noh katotaan miten tilanne etenee tuolla naapurissa. Jos meno jatkuu tähä malliin niin en ihmettelisi jos koko lafka hajoais ja sit ehkä saatais sielt rippeistä taas tärkeä kauppakumppani. Vähintään halpaa työvoimaa ja resursseja
Lauri ei ihan ymmärrä sitä että jos ne aktiviteetit joita tykkää tehdä ei maksa mitään/juuri mitään, kuten pelaaminen joka ei oikeastaan maksa mitään ja on todella suosittu harrastus nuorien keskuudessa, ei silloin ole paljoa motivaatiota lähteä hankkimaan ylimääräistä rahaa. Minä elän sosiaaliturvan varassa. Juuri siitä syystä ettei matalapalkkatöihin kannata lähteä jo töistä syntyvien kulujen takia ja loputtomalla vapaa ajalla aina keksii sen verran pikkurahan lähteitä, että tulot on oikeastaan samat ja vapaa aikaa lähes loputtomasti. Jos perustulo tulisi voimaan ei se kannustaisi töihin yhtään sen enempää koska harrastukseni ei silti maksa mitään ja tässä vapaa ajalla on tullut opittua aika hyväksi ruoan laittajaksi joten syönkin juuri niin hienosti kuin haluan ihan näillä toimeentulotuilla. Miksi kävisin 8h töissä 5 päivää viikosta vain että saan sitten 800€ siihen päälle? Viikolla en iltaisin kerkeäisi tekemään asioita joista pidän ja viikonloppuisin jos lähtisin käymään yhtään missään en kerkeäisi palautua työviikosta ja kävisin töissä väsyneenä koko seuraavan viikon? Pysyttelen ennemmin tuen varassa ja säilytän vapaa aikani kiitos.
Sain laajan aivoverenvuodon ja 5vk kooman jälkeen kun pääsin kuntoutukseen niin maahanmuuttajahoitajat kohtelivat törkeästi, mutta se oli minun onni koska tajusin, että 3x diapam, 3x opamox ja 3x tramal ei ole hyvä. He unohtivat antaa ne ja sitten ne jouti pöntöstä alas.
Hyvää keskustelua. Ainoa mistä pitää vähän antaa Mikolle kritiikkiä oli kohta, jossa vasemmiston "EU-optio" rinnastettiin pitkän aikavälin tavoitteeseen. Tuollainen gotcha-henkinen vänkääminen ei oikein pidä.
Jos perustulo olisi esimerkiksi tuo 800 e kk, niin eihän se nyt nettona tulisi, se olisi verotettavaa tuloa. Eli käteen jäävä määrä olisi jotain muuta kuin 800 e kk. Mulle se sopisi oikein hyvin. Tekisin sen lisäksi normaalin viisipäiväisen viikon. Siinä kaikki.
Okei, nyt tiedän, mikä on Mikon lempinimi lähipiirissä: Teurastaja. Oli se sellaista teurastusta. Jatkossa kannattaa toki jättää kaikenlainen nönnöttely ja vastapuolen imitointi kokonaan pois; hetkessä voivat vaikuttaa nohevilta heitoilta mutta aina ne lopulta alentaa lähinnä puhujan omaa asemaa. Hieman tai melko paljonkin koomista oli, kun vasemmiston edustajasta kuoriutui yht´äkkiä täysverinen energiateollisuuden markkinalobbari tai piinkova kokoomuslainen, kun puheeksi tuli vihreä siirtymä, niin tymäkkää markkinointia tämän modernin trendin tiimoilta kuultiin. Piti oikein tarkistaa, vaihtuiko kaveri yllättäen toiseksi. Vihreän siirtymän lobbareilta kannattaa jatkoissa kysyä, miksi emme enää puhu fuusiovoimasta, joka todennäköisesti ratkaisisi kaikki energiaongelmamme ja energia olisi vihreää. Vastaus on oikeastaan juuri tuo, että se ratkaisisi ongelman, eikä uusia rahastusmarkkinoita energiasaralla enää olisikaan. Bisnestä tuo vihreä siirtymä on ensisijaisesti. Joka tapauksessa molemmille hatunnosto keskustelusta, paljon raikkaamman kuuloista dialogia kuin monilta ammattipoliitikoilta - tai ehkä juuri siksi näin, etteivät vielä ole urautuneet.
Mä kysyisin montako suurituloista pystyt helposti kertoon? Montako Kuntaa on suomessa? Montako johtajaa niissä on? Missä niitä muita suuritulosia on paitsi omistajatilien saajia!?
Tuo perusraha-turva-systeemi pitäis kyl äkkii ottaa käyttöön koska teknologian eksponentiaalikasvu saattaa viiä duunit alta yllättäen ja nopeasti enneku huomataankaan.🙊
Huomattavasti miellyttävämpää kuunneltavaa kuin isojen mediatalojen vaalikeskustelut, jotka ovat pelkkää roskaa ja päällekiljumista.
Ne on kaksi poikaa, jotka on oppineet hyvät käytöstavat, niin sen takia eivät puhu toistensa päälle, mutta se on mediatalon perinne aina puhua ehdokkaitten päälle, niin sen takia mediatalo vieläkin jatkaa sitä samaa päälle puhumis paskaa.
Herran jestas. Kylläpä meillä on nykypäivänä fiksuja ja valveutuneita nuoria. Itse suunnilleen tuon ikäisenä söin vielä hiekkaa ja join metsässä salaa kaljaa. Molemmat oli hyviä, mutta kyllä tämä battle meni Mikolle. Vakuuttavaa argumentointia.
Sun hiekansyönnillä ja ryyppäämisellä sekä näiden kyvyllä vakuuttaa sut saattaa olla yhteys :D
Niin meidän nuorten vanhemmat on jättäny tän maan meille siihen tilaan missä se nyt on. Pakko meidän siivota vanhemman sukupolven sotkut. (Ei toimiva maahanmuutto politiikka, suuri tuloisten ja vähätuloisten kasvavat taloudelliset erot ja epäonnistunut hyvinvointi valtio johon kuuluu suuri työttömyys, valtava kasvava valtion velka ja työttömyys turva joka ei motivoi ihmisiä menemään töihin.) Kiitos vanhempi sukupolvi.
@@tinjakoo1178 Saattaa löytyä yhteyksiä myös sarkastisista kommenteista ja älykkyydestä. Jos ei muuta kommentoitavaa asiaan liittyen ole. Harvoin näiden heittojen takaa löytyy sen enempää.. Omasta mielestä kyllä fiksua ja perusteltuja argumentteja. Valveutuneen oloisia nuoria miehiä.
Ja paljon fiksumpiakin löytyy. Heidät vain potkittiin persunuorista pois koska aiheuttivat vakavan uhan puolueen isänmaanpetturuudelle. Siksi valittiin Miko, joka tykkää puhua vain rahasta ja liberalismista.
Miko on 27-vuotias, jos sä sen ikäisenä söit vielä hiekkaa ja joit kaljaa salaa metsässä niin olisin huolissani. :D
Tuben algo tarjoili tämän debaatin valtapuolueiden johtotähtien perään ja ei herranjumala kun oli ero kun yöllä ja päivällä - jos näin fiksusti voitaisiin asioista keskustella myös ylemmässä puoluejohdossa niin oltaisiin paljon pidemmällä - selkeesti nuorissa on tulevaisuus 🥰
Joo,varsinkin nyt tenteissä on puolueen johdot huudellut suuntaan ja toiseen toisten yli. Toki vaalitenttien pitäjätkään eivät ole saaneet väittelijöitä ruotuun.
Se onkin teatteria ja sirkus pyörii. Hyvin tulevat toimeen paitsi silloin kun kamerat pyörivät.
❤️💪🏼 kiitos palautteesta, pyrittiin antamaan fressiä vaihtelua vaalitenttien kilpahuudolle
Olli oot komee
Hienoa kyllä huomata että kaksi "niin eri päästä olevaa puolueen edustajaa" saa näin järkevän keskustelun aikaiseksi. Tässä huomattiin että ei niin kaukana ollutkaan toisista ja todella fiksua pohdintaa nuorilta miehiltä. Lisäksi hieno huomata että kumpikaan ei kritisoitunut vaikka eri mieltä oltiin joistakin asioista vaan hyväksyttiin toisen mielipide. Vaikka perussuomalaisten kannattaja olen niin on myönnettävä että Laurilla on myös järki päässä poltiikassa. Tälläistä myös jatkossa!
Nosiis harvoin jos menisit internetissä keskusteleen ni saisit vaikka haluisit. Itte ainakin joskus koittanut mut internetis ku varsinki oot kuvattomana ni et ajattele mitä sanot etkä saa järkevää keskustelua aikaan. Usein menee vaan syyttelyksi sunmuuksi järjettömäksi
Kumpikin niin hienoja keskustelijoita , nostan hattua että SUOMESSA OSATAAN 🇫🇮
En oo ikinä seurannut politiikkaa tosissaan mutta nyt oli niin asiallinen ja fiksua settiä että katsoin ensimmäistä kertaa poliitiikka-aiheisen podcastin alusta loppuun kovalla mielenkiinnolla!
Siistii! Kiitos paljon ja kiva että tykkäsit
Jep. Kun aloin katsomaan, niin vähän epäilin, että riitelyksi menee, mutta eipä mennytkään, vaan pysyi hyvin asiallisena ja pojat perustelivat näkemyksiään fiksusti. Yläpeukut molemmille ja tietysti "toimituksellekin". 👍
Todella mielenkiintoista debatointia. Hyviä aiheita ja puheenvuorot olivat selkeitä ja sopivan pituisia.
Ihan mahtava setti! Alussa näki tosiaan sen, että eivät edes persut ja vasemmistoliitto ole niin kaukana toisistaan kun uskoisi. Näin blokki vaalien alla olisi kiva nähdä enemmän tälläistä vaikka lopussa alettiinkin blokkiutua😁
Persut ja vasemmistoliitto ovat teknisesti ottaen äärimmäisen kaukana toisistaan.
Hyvä keskustelu etenkin alku💪 Yllättävän paljon yhteistä eri näkökulmista. Loppua kohti toisen dissaaminen yltyi mutta muuten oli mukava kuunnella 👍
Hyvää pojat !
Käsittämättömän hyvä jakso! Väittelyiden vetäminen ei ole helppo homma mutta vaikka tämä oli teidän ensimmäinen kerta ainakin tässä podissa (olihan? :D) kun houstaatte väittelyä, annoitte vieraiden puhua ja perustella keskeyttämättä, mutta samalla tarjositte pientä haastoa mielipiteisiin ja johdattelitte vastauksia mahdollisimman objektiivisiksi. Näkisin mieluusti tulevaisuudessakin tässä podissa debatteja vaikka vastakkaisista näkemyksistä eri talouden aiheisiin.
Hyvää keskustelua ja loistavat juontajat. Keep up the good work boys 👌
Mutta eikö kaksikielisyys toimi molempiin suuntiin? Ruotsinkielinen voi opetella sen verran Suomea, että pärjää jos vastaan tulee palvelu tahi henkilö joka ei puhu ruotsia.
Joo mutta Suomi on kaksi kielinen valtio
@@witch6977 sitähän minä tuossa just sanoin. On kaksikielinenmaa, mutta miksi kaksikielisyys toimii vain yhteen suuntaan? Kaksikielisyyden tulee toimia molempiin suuntiin.
Niinhän se meneekin. Suomen kielen opiskelu on ruotsinkielisille pakollista siinä missä ruotsi on suomenkielisille.
Ehei suinkaan. Suomenkielisillä on kielellisiä velvollisuuksia ja bättre folkilla vain kielellisiä oikeuksia.
@@persesilma7742 perustele, kaksikielinen maa
Aatelkaa kuinka rauhallista ja asiallista olis eduskunnassa jos sielä olis näin viisaita. Käyttävät aikansa asiaan eikä toisten mollaamiseen. Erimieltä voi olla, mutta näin se pitää käsitellä.
Kerrankin kaksi eri puolueiden edustajaa pystyy olemaan yhdessä erimieltä. Hienoa debattia.
Hyvä jakso! Kiitos keskustelijoille, juontajille ja muulle ryhmälle.
Miko veti 5/5.
1:36:57 Jäpä kaataa mielikuvitusvettä.
Katoin itsekkin, tais olla tosin pikku tilkka 😂
Ei mikään ihme, että Miko sai yli 10t ääntä. Perussuomalaisissa on paljon lupaavia poliitikon alkuja, millä luoda tulevaisuuden pohjaa puolueessa pitkässä juoksussa.
Onko enään😂🎉
Tosi hyvä jakso! Melkein koko jakso säästyttiin vieraiden keskinäiseltä päällehuuteltulta, mutta ei ihan :D Oli jotenkin hauska nähdä, että vaikka nämä miehet on poliittisella arvokartalla aika ääripäätä melkein missä tahansa osa-alueessa, löytyy sieltä usein samanlaisia ajatusmalleja taustalta. Sinänsä ihan positiivista, että valtapuolueiden ääripäät Suomessa ei ehkä ole niin ääripäätä kuin se vaikka jossain Twitteris aina tuntuu.
Kiitos! Joo hatunnosto kyllä Laurille ja Mikolle
Tämmösiä lisää kiitos! Harvoin jaksaa poliittisia keskusteluja kuunnella/katsella varttia pidempään, mutta tää meni kerralla loppuun.
Sellanen huomio, et persujen tilalle hostit olis voinu käyttää perussuomalaisia, ei lauriakaan kutsuttu vassariksi. Muuten hyvää settiä
Ihan täysin sama ärsytti itseänikin😅
Ja Percel on muutenkin oikeaoppisempi lyhenne
Kiitos palautteesta! Puhuttiinkin ennen jaksoa Laurin ja Mikon kanssa että onko vassari ja persu loukkaavia vai ei. Heidän mielestään ei. Vahingossa tyhmästi jäi toisesta lyhenne käyttöön ja toisesta ei, olisi pitänyt olla samanlainen linja molemmissa.
Tämä jakso löi kyllä kättelyssä suurten mediatalojen väittelyt ihan laudalta ja osoitti miten tätä keskustelua pitää tehdä. Huippuosaajien tulosta Suomeen töihin tuskin tarvitsee olla huolissaan, yritykset kyllä osaavat hoitaa ne asiat, huippu yritykset eivät edes tarvitse kuskata näitä maasta toiseen töihin koska heillä on jo maailmanlaajuinen verkosto.
Suuri kiitos palautteesta!
Hienoa että otitte vastaan noin hyviä kysymyksiä Twitteristä ja Tiktokista. Hyvin vedetty setti ja todella hyvää keskustelua vasemmistolta ja persuilta. Harmi että podcast vedettiin helvetinmoisessa kiireessä. Kyllähän tätä olisi 2.5-4h voinut kuunnella. Tuntui että nyt jäi paljonkin kesken.
Kiitos paljon! Joo nää on kyllä vaikea kun aiheet on niin laajoja mutta ei viitsisi 4 tunnin settiä tehdä
Todella hyvää keskustelua. Oon ylpee että nuoremmat osaa jo näin hyvin väitellä verrattuna vanhempii poliitikkoihi
💪🏼😤❤️
Huippu jakso! Lisää tälläsiä!
Olen ollut vähän perustulon kannalla, mutta Mikolta hyvä pointti, että se kannustaisi monet vähentämään työmääriään ja kansakunnan vauraus ja hyvinvointi ei pyöri keinotekoisen rahan, vaan työmäärän ympärillä.
Onko sinulla parempi keino poistaa byrokratiaa ja poistaa kannustinloukut?
@@EerikPakarinen Ei, mutta tulisi uusi kannustinloukku ottaa vastaan koko päivä töitä. Varsinkin naiset arvostavat yleensä vapaa-aikaa ja kansakunnan tuottavuus laskisi sitten
@@logical1677 suomalainen on niin kateellinen, että jos naapurilla on hienompi auto, niin kyllä hänenkin sellainen täytyy saada. Ja tämän takia työtä tullaan tekemään jopa enemmän, koska kaikki työnteko olisi ainakin liberaalipuolueen mallissa kannattavaa.
Totta. Tuossa sanottiin ettei kukaan jäisi muka 800€:lla kotiin. Näin tekisin ikävä kyllä itsekkin. Pidän siitä että töitä on lähes pakko tehdä että rahaa jostain saisi.
@@logical1677 ”varsinkin naiset” eikö me kaikki arvosteta vapaa aikaa en usko että siitä kannustin loukku tulee joissakin töissä vähempi työmäärä lisää ihmisen tuottavuutta
Molemmat keskustelijat puhuvat pieni- ja keskituloisten ansiotuloverotuksen alentamisesta. En sinänsä vastusta ansiotuloverotuksen alentamista silloin, kun siihen on varaa, mutta samalla pitää alentaa verotusta myös yläpäästä.
Suomessa on jo nyt maailman korkeimpia marginaaliveroasteita, ja alentamalla pieni- ja keskituloisten verotusta nousee marginaaliveroaste entistä korkeammaksi. Tämä olisi täysin kestämätöntä, sillä jo nyt bruttotulojen lisääminen noin 6000-7000 euron hujakoilla johtaa aivan naurettavan pieneen nettolisätuloon.
Hyvää ja asiallista keskustelua, arvostan tyyliä miten hoiditte tämän Lauri ja Miko.
PSlle oma ääni on jo mennyt, akateemisenä stadilaisena, jota kyllä vaan PSkin puhuttelee, koska löytyy Mikon tyylisiä tekijöitä, mitään öyhötystä ja rasismia en hyväksy missään nimessä.
Mutta arvostin tosiaan Laurin kykyä keskustella ja ottaa vastakkaisia mielipiteitä vastaan, tämä on uuvuttavuuteen asti puuttunut vaalitenteistä tälläkin kertaa, jos katsotaan puheenjohtajien mittelöitä esimerkiksi.
Suuri kiitos palautteesta! Ideana olikin tuoda vaihtoehto vaalitenttien kilpahuudolle. Tästä tietenkin hatunnosto Laurille ja Mikolle
Millä tavalla perussuomalaiset puhuttelevat akateemisia stadilaisia?
@@dinuffin Näen negatiivisen maahanmuuton tuloksia päivittäin ja se maksaa aivan helvetisti ja on väärin Suomelle. Lisäksi uskon maltillisempaan ilmastopolitiikaan sekä talouden tasapainotukseen. Tässä se.
Hyvää keskustelua, ylitti odotukset👍
Aika vähän tuli Laurilta konkretiaa verrattuna Mikoon
Jos olet kumpaakin esimerkiksi twitterissä seurannut niin ero on aika selkeä Mikon eduksi.
SUOMI: asukkaita noin 5,5 miljoonaa. Virkamiehiä ja viranhaltijoita 723.000. SVEITSI: asukkaita 8,57 miljoonaa. Virkamiehiä ja viranhaltijoita 265.000. No ei ihme, että Sveitsi pärjää 10% tuloveroprosentilla.
🙃
Onko oikeesti tollaset numerot? Huhhuh
Pakkoruotsin opettaminen kouluissa on kuluerä opettamisessa, harva työssäkäyvä tarvitsee missään vaiheessa elämässään ruotsia ilman etteikö pärjäisi. Koulussa opeteltiin 15v sitten ja sen jälkeen ei ole sanaakaan tarvinnut sanoa, turha resurssi.
Jep ei itselläkään ole tullut paljoa ruotsia käytetty tai edes opittu:)
Kovia kavereita molemmat, vaikka vain toisen puoluetta äänestin ja näiden nyt sitten pitäisi tällä mielikuvitusjanalla olla ne "ääripäät". Onhan se aika uskomaton tempaus jos Lauri menee läpi 21-vuotiaana, nihkeämpi voisi sanoa ettei tuossa iässä vielä ole paljoakaan annettavaa, mutta nämä ovat vaalit ja ainoa mittayksikkö ovat äänet. Tsemppiä loppurutistukseen!
Kovaa settiä molemmilta miko on kyllä hyvä tässä.
Jep💪🏼
Olen käynyt pienen lukion, jossa lukion tai omaa läppäriä käyttäen on mahdollisuudet etäkursseina suorittaa vaikka ja mitä. Tämä on ihan nykypäivää. Ja vieläpä opiskelijat saavat rahallista tukea oman tietokoneen hankkimiseen.
Okei, kiinnostavaa. Sillon ku me oltiin Lukiossa ni kaikki oli lähiopetuksena
Totta näin, mutta pakko myöntää että ite en saa paljoa aikaan etäopetuksen kautta. Se poistaa/vähentää myös tärkeimmän osan koulusta, joka on ihmisten välinen kanssakäyminen ja verkostoituminen.
Tuohon pakkoruotsi juttuun yksi kommentti: Ei, kaupassa ei voi vaatia palvelua ruotsiksi sillä kauppa ei ole valtion viranomainen. Ainoastaan valtion palveluissa voi vaatia palvelua ruotsiksi
Okei hyvä korjaus!
Miko vaikuttaa erittäin fiksulta ja asialliselta kaverilta.
Lauriko ei😂
Realistista ja asiallista puhetta Mikolta!
Valitettavasti Laurilla menin paikka paikoin idealogia hieman asia argumentin edellä jäi vähän asiat sen jalkoihin... "Rakastan veroja" jos nyt lainasin oikein... Kyllä se veron maksu alkaa sen jälkeen tökkii kun huomaa paljon palkasta jää käteen kaikkea maksujen jälkeen
Sarasvuo tais joskus sanoa meiän jaksossa et rakastaa veroja😳 nojoo ymmärrän kyllä pointin😂
Lauri: Olen itsekin yrittäjä enkä missään tapauksessa pidä vihreän siirtymän tavoitevuotta 2035 realistisena!! Pyydän, ettei niputeta kaikkia yrittäjiä "yrityselämän lausumaksi tavoitteeksi".
Kaksi fiksua nuorta miestä😊
Mielestäni hyvä systeemi ylipäätänsä kielenopetukseen persukoulussa sekä lukiossa olisi seuraava:
Voisit syventää jotakin kieltä tai valita uuden kielen pakollisten eli Suomen ja Englannin ohelle. Voisit opiskella tällöin ruotsia, saksaa tai vaikka ranskaa, mutta vaihto ehtoisesti syventää englannin tai suomen osaamista. Vaihtoehtoisuus varmasti parantaisi kielellistä osaamista, sillä motivaatio ei syntyisi pakottamisesta. Mitä mieltä kysesestä lähestymisestä olette?
Huvittavaa miten täällä kommenteissa on valloillaan voittajan valinta. Eihän tämä ollut mikään väittely
Tai vaikka olisikin ollut niin debatti on saanut niin hyvää palautetta että eiköhän molemmat ole tässä kohtaa voittajia
Hieno keskustelu! Eipä ole yhtään hyvää syytä, miksi ei ansiosidonnaista saisi porrastaa ja leikata kahteensataan päivään. On tullut kokeiltua kaikki 400 päivää.
Kauniita unelmia taas vasemmistolta ja kansan taskulla oloa
Aivan timanttista keskustelua. Hyvä esimerkki siitä miten tärkeää väittely on. Varmasti avasi molempien perspektiivia. Avaa myös hyvin realiteetteja siitä, miten molempia suuntia tarvitaan balanssin osalta.
Persusuomalainen lyhennettiin vähä ehkä negatiivissävyisesti persuksi, mutta miksi vasemmistoliittolaista ei lyhennetty vassariksi.
tosi hyvä podcast lisää tämmösiä!!
Nämä puhuvat aiheesta ja kunnoittavat toisiaan. Vaaliväittelyissä enemmän syytellään ja halveksitaan.
Tai.. noo, lopussahan tämä vähän yltyy. 😂
Joo studiossa oli kyl hyvä fiilis lopun kiihtymisestä huolimatta!
tuli tuommoinen tunne että lauri lueskelee sieltä täältä uutisia perehtymättä tarkemmin itse asian sisältöön kun taas miko tuntuu tietävän asiasta kuin asiasta hieman laajemmin.
Sama tuli mieleen hetken kuunneltua.
Juu ei Laurilla mitään syvempää analyysiä oikein mistään, tunne pohjaltahan hän suurelta osin ponnistaa näitä juttujaan kuten vasemmistossa on tapana.
”Kuten vasemmistossa on tapana” Ja oletan että persut on sun mielestä analyyttisiä, tietoon perustavia poliitikkoja? 🤦♂️
Oli taas kyllä mielenkiintonen jakso✌️Miko on kyllä päälikkö🫡
Kiitos!
Laurin loppusanat kryptoista kiteytti vasemmistolaisuuden "Lupasin, mutta en pitänyt lupaustani"
ja minä olen vielä entinen vasemmistolainen. Tuo oli yksi syy miksi olen entinen.
Naurattaa ajatus siitä että koska poliitikot tekevät tyhjiä lupauksia, sinä muutit koko arvomaailmasi
Täähän oli yllättävän hyvä keskustelu
Bergbom bossittaa, helppo erä
Heh. Olipa mielenkiintoinen jakso. Mut kyllä siinä kävi niin että Lauri jäi pahasti altavastaajan rooliin. 😅 Jäi persujyrän alle..
Jos käytätte sanaa persu niin eikö olisi tasa-arvollista kutsua vasemmistoliittoa vassarit tai vasemmistoL?
Percel
Itseasiassa juteltiin tästä että onko persu tai vassari heidän mielestään loukkaava. Miko ja Lauri eivät kokeneet termejä loukkaavina:) mutta ehkä olisi kannattanut käyttää molempia tai ei kumpaakaan
Absurdi argumentti pakkoruotsin puolesta: no kun meillä nyt on näitä ruotsin opettajia.
Tulkitsin sen ennemmin yleisenä pohdintana kun argumenttina
Kyllä se vähän vanhempana surettaa, kun nuoretkin haikailee vaan töiden ja lisätöiden perään. Saisivat haaveilla siitä, että siellä 2050-luvun Suomessa ihmisillä olisi enemmän vapaa-aikaa vaikkapa 4-päiväisen työviikon myötä.
Toisekseen vähän harmittaa, kun nuorikaan PS-ehdokas ei juuri muuta tee, kuin vastustaa kaikkea. Uudistumista kaivattaisiin.
4päivänen työviikko ei toimi
Aina voi unelmoida, mutta PS pysyy tiukasti kiinni realiteeteissä. Yleinen trendi uudistuksissa on, että jaetaan rahaa kaikille. Suomen talous ei kestä sellaista.
@@hp8783 Sosialismiako toivot vai jopa kommunismia? Lisäksi, yritykset eivät saa tehdä mitä haluavat, vaan niitä sitoo monet lait ja säädökset.
@@hp8783 Alkon johtajan palkka on malliesimerkki sosialismin ongelmista. Alkolla on Suomessa monopoli vahvojen alkoholijuomien myynnissä ja kilpailu on keinotekoisesti rajoitettu. Siinä sitten johtaja vetelee satojentuhansien tulospalkkioita, ikään kuin olisi onnistunutkin jossain.
Miten globaalissa maailmassa pärjätään kun ruvetaan tekemään vähemmän töitä vähemmällä väkimäärällä kuin muut maat?
Loistava lopetus videolla.
Li huusi jo Suomi-Areenassa kurkku suorana😉
Miko, hienoa työtä! Sä murskasit vastustajan!!
Ei ollut taistelu :D
Sais kyllä tulla toi perustulomalli. Oon aivan helkkarin kyllästynyt kyttäämään työttömien opiskeluja/yritystoimintaa/metsätilojen omistuksia/freelancer toimintaa/osa-aikatöitä/pätkätöitä yms yms...
t. TE-toimiston byrokraatti.
Perustulomalli on kyl tosi kiinnostava!
Aina mielenkiintoista se miten kysytään, että miten saataisiin ihmisiä enemmän töihin.
1: Yhteiskunta on aina toiminut, vaikka on ollut työttömiä ja varsinkin nykyaikana vielä paremmin.
2: Mitä jos mietittäisiin sitä, että millainen on yhteiskunta jossa voi olla työttömiä (niin kuin nytkin on), joka olisi kaikille mahdollisimman hyvä, tekee sitten vähän, ei ollenkaan tai paljon töitä. Ja edistettäisiin sitä.
3: Meidän yhteiskunta koneellistuu kokoajan entistä enemmän ja ihmisiä on irtisanottu Nokialta ja vaikka mistä useita tuhansia. Ennen tarvittiin monta viljelijää, mutta traktoreitten tultua entistä vähemmän. On sis mielestäni täysin väärä näkökulma miettiä, ett miten saataisiin enemmän työttömiä töihin. Kyllä sellainen ihminen joka haluaa tai pystyy mennä töihin, sinne varmasti menee. Ja jos töihin pakottaa jonkun joka ei henkisesti siihen kykene tai halua, hän tuskin siellä kauhean hyvää duunia tekee jos tekee edes kunnes saa potkut.
4: Me ollaan ainut laji tällä planeetalla joka käyttää rahaa, joka on näiden meidän yhteiskunnan ongelmien ydin. Katsokaa vaikka muurahaiskekoa, siellä ne rakentaa jotka osaa rakentaa, ne suojelee kekoa jotka suojelee, kasvatetaan sienirihmastoa ruuaksi, tuodaan kekoon juttuja jne. Ei siellä siirrellä jokaisen prosessin välissä jotain kivenmurusia ja eniten omistavalla olisi puolet keosta, muiden asuessa pienemmässä tilassa.
5: Ilman rahaa meillä on enemmän resursseja (työvoima, materiaalit jne.) käytössä. Kannattaa tutustua Zeitgeist Addendum sekä Zeitgeist Moving Forward dokkareihin resurssipohjaisesta taloudesta (puhuttu englanniksi, mutta löytyvät myös suomiteksteillä). Mietittäkää vaikka kassalla istuvaa kassaneitiä, mitä hän tuo yhteiskuntaan? Ei mitään (joo hyllyttää välillä), käytännössä hän istuu vain hihnan edessä ja siirtelee kauniita metallinpalaisia ja paperilappuja ihmiseltä koneeseen, josta ne menee pomolle. Suuri osa resursseita menee siis ihan turhiin rituaaleihin, jota on vain sivistymättömissä yhteiskunnissa Universumissa.
6: Mieti mikä määrä resursseja vapautuu kun raha poistuu. Myyjä voi kasvattaa vaikka ruokaa, tai tehdä taidetta, kassahihnaan - kassakoneeseen - paperilappujen (raha) valmistukseen ei mene enää työvoimaa eikä materiaalia, ihminen voi hakea tavan hyllyltä ja kävellä kotiin. Niin kuin nytkin, mutta ilman rituaalia. Kaupat muuttuvat varastoiksi. Ymmärrän, että asiaa on aluksi vaikea sisäistää kuplan sisältä. Koska kyse on eri kuplasta. Käytännössä 30-70% resursseista vapautuu. Tämän myötä tarvittavan duunin aika tulee vähenemään. Resurssipohjaisessa taloudessa keskitytään tarpeeseen sekä resurssien määrään.
Voisin vetää aiheesta kolmen tunnin luennon, mutta jätän asian nyt tähän. Katsokaa nuo dokkarit, jotka jokaisen edukunnassa istuvan tai sinne harkitsevan olisi nähtävä. Tämä malli tulee poistamaan suurimman osan kaikista ongelmistamme ja helpottamaan jokaisen elämää, sekä helpottaa töihin menemistä kun voit halutessasi olla 2 tuntia subilla tekemässä leipiä, sitten mennä vaikka hyllyttämään varastolle (entinen kauppa) ja sitten mennä auttamaan raksalla. Jokaisella meillä on omia voimia ja osaamisia ja meitä kaikkia tarvitaan, mutta nykyinen systeemi pitää mm. minut työttömänä. Voisin toimia esimerkin mukaisesti, mutta nykyinen byrokratia ja toimintamalli estää sen. Ja jos teen liikaa duunia, niin tuista vähennetään ja rangaistaan, joten on käytännöllisempää olla työtön ja olla mukana yhdistyksen jutuissa.
Resurssipohjainen holistinen yhteiskunta tulee olemaan se missä olemme vuonna 2050 ja toivottavasti jo kauan ennen sitä. Kyseinen malli toimii jo Amazoniheimoissa, kun 16 vuotiaalle tulee tarve omaan taloon, rakennetaan se yhdessä, he metsästävät ruokaa jotka osaavat, he kokkaavat jotka osaavat. Jos johonkin tulee tarve, kerätään porukka koolle. Rahaa ei tarvita mihinkään. Jos kyseinen malli toimii primitiivisessä yhteiskunnassa jossa ei ole koneita, niin mieti miten mahtavasti se voisi toimia meidän yhteiskunnassa, jossa koneet hoitaa ison osan duuneista ja meidän tietoisuudella ja resursseilla. Ihmisen tarpeet ovat käytännössä todella pienet: Lämmintä, vettä, ruokaa ja ystäviä plus tarve lisääntyä ja nauttia. Kyllä me voidaan hoitaa ja ollaan nytkin hoidettu noita, mutta mitäpä jos koko malli perustuisi noille, että noista lähdettäisiin ja taattaisiin kaikille onnelliset olot, ja sitten lähdettäisiin rakentamaan jotain muuta siihe ympärille. Naps, herää hypnoosista, naps katso mihin me voimme mennä. Voimme olla ihmiskuntana yhteinen perhe, ei meistä kukaan pyydä rahaa siitä, että ystävä istuu sohvallemme, miksi pitäisi pyytää mistään muustakaan? Miksi meidän pitäisi maksaa elämisestä planeetalla johon olemme syntyneet ja joka on kotimme. Raha on luotu vain hallitsemiseen ja se on korruptoinut meidät, tulevaisuudessa nauramme sille missä suossa olemme olleet ja näemme kaiken yhtenäisenä. RP taloudessa on kommunismin, sosialismin ja kapitalistisen yhteiskunnan parhaat puolet. Ja sen ollessa vielä konsepti, me voimme tehdä siitä juuri sellaisen kuin haluamme.
Jos haluatte lisätietoa tai keskustella asiasta, niin olen resurssieni mukaan käytössä. Mielelläni voisin keskustella rakentavasti aiheesta myös videolla jonkun kanssa. Eduskunnassa olevia, varsinkin nuoria olisi hyvä tiedottaa tästä aiheesta, sillä vanhat kalkkiset eivät niin helposti osaa irrottaa vanhasta opitusta toimimattomasta mallista.
Sanotaan se juttu, että bussikuski on yli keskituloinen noin 3800e kk ansioilla. Pakkoruotsi -> vapaaehtoinen ruotsi. Kyllähän edelleen voisi olla velvoite jokaisessa koulussa tarjota ruotsia vapaaehtoisena opintona. = jos riittävä määrä esim 12henkee per ikävuosi löytyy, niin sitä tarjotaan.
Miko❤
Miko muistuttaa erittäin paljon Mestaria. Selvästi opiskellut myös tämän eletaitoa sekä rauhallisuutta. Saattaa toki olla myös ihan oma ominaisuus. Miko on fiksu.
Joo Miko oli kyllä hyvä artikuloimaan ajatuksiaan!
En tiedä miksi tälläista selkeää imitointia pitäisi pitää positiivisena kun sen tarkoitus on toimia juuri populistisena strategiana jonka tarkoitus on juuri saada ihmiset luomaan mielikuvia fiksuudesta. Arvostan aitoutta enemmän kuin oikeistolaista teeskentelyä.
Näinhän se on. Ite en kyllä välitä noin kylmän tuntuisista ihmisistä, mutta en väitä ettei äijä tietäis asioita joista puhuu
Joo mulla kävi sama mielessä, että puhuu niin sillein samalla tavalla fiksusti. Mukava kuunnella kun pointit tulee noin selkeesti läpi.
@@pikakaurahiutale9884 Itse taas pidän tunteisiin vetoamista epärehellisenä ja manipulatiivisena taktiikkana, joka kohdistuu etenkin niihin keiltä puuttuu kriittisen ajattelun taitoja. Ainakin politiikassa asiat pitäisi tuoda selkeästi esille ja niitä tulisi tarkastella objektiivisesti.
Lauri on oikeassa Perustulosta/perustilistä. Helpottaisi valtavasti osa-aika, pätkätyöläisiä. Ja varmasti sitä kautta myös edistäisi ihmisten pääsyä kokoaikaisen työn äärelle, joka on vaatimus sille että pääset eroon Kela/te-toimisto/kassa helvetistä. Miko pitää kokeilla osa-aikatöitä vaihtelevilla KK tunneilla, niin ymmärtäisi.
Komppaan Mikoa oman kokemuksen perusteella. Kevensin lapsiperheaikana hyvätuloisen työn osa-aikaiseksi (+4500€/kk), jotta jäi enemmän aikaa lapsille, ja ihan hyvin pärjäsin kun tein 2-3 päivää viikossa.
Osa-aikaisuudesta luovuttuani se konkretisoitui, että ensimmäiset pari päivää viikossa veroprosentti oli n. 10 %, seuraavan päivän osalta veroprosentti n. 30% ja neljännestä ja viidennestä työpäivästä per viikko valtio veikin jo sitten n. 50%
Eli paras hyötysuhde oli n. 3 päivää viikossa jolloin valtio ei vienyt niin valtavaa summaa ja toisaalta vapaa-aikaa oli riittävästi ja tuli ihan hyvin toimeen. Perustulo tuolla 800€ mallilla varmasti edistäisi tätä logiikkaa monilla muillakin.
@@maestro8986 Tarkoitin työttömiä. Jotka haluaisivat tehdä minkä työn pätkän kiinni saavat ja jos saavat kiinni vaikka vaikka sen 1500-2000 € edestä työ tuloja, ja parina seuraavana kuukautena ei olekaan niitä töitä, niin sittenpä tämä yhtälö EI toimi Kelan kanssa. Siinä olet oikeassa, että jos olosuhteet ovat vakio, niin sitten Kela toimii. Sullahan ilmeisesti oli vakityö josta vain vähensit tunteja?
Onko muuten liberaalipuolueen kanta millainen perustuloon liittyen? Ja muuten hatunnosto teidän puolueen duunista vaalien edessä, mielestänne tuotte kivan tuulahduksen puoluekenttään ja retoriikkanne on ollut hyvin selkeä! - Kevin
@@sijoituskasti Ollaan perustulon, perustilin tai muun vastaavan järjestelmän kannalla. Aloitamme tutkimukset asiassa nyt vaalien jälkeen. Kiitos, toivotaan että kaikki pöhinä koituu vähintään yhdeksi kansanedustajaksi! 🧡
ihan kuistilla molemmat, eroon eu:sta vs. verokorotukset. Kummankaan intressinä ei ole talouskasvu tai hyvinvointi kuin näennäisesti.
Pakkoruotsi on mullekin kuten Miko kertoo. Ei ole välttämätön kaikkialla Suomessa.
Oikeaa keskustelua fiksusti!
💪🏼💪🏼
Miko Bergbom on tosi terävä ja avarakatseinen tyyppi, aivan puoluekannasta riippumatta. Hyvä kuitenkin että hän on isänmaan asialla, Suomen tulevaisuus on ainakin hänen osaltaan tosi lupaavissa käsissä...! 🕵🏻🇫🇮🙂👍🏿👍🏿👍🏿
💪🏼
lauri puhuu mitä puhuu, miko kertoo argumentit joka asiaan, ja periatteessa myös kumoaa laurin näkemykset lähes jokaiseen asiaan, lopputulos? laurin mielipiteet ei vaihdu, suomen isoin ongelma
Itseasiassa oikeus ruotsinkieliseen palveluun lain mukaan on vain viranomaisten tarjoamissa palveluissa ei esim siten ruokakaupoissa
Aijaa :o kiitos tiedosta!
Pisti korvaan kun vasemmistolainen sanoi että kaikkien pitää voida tulla Suomeen, häh😮
Mikä pakko ruotsi? Minun päästötodistuksessa ei ole ole ruotsin numeroa. Suomi kuitenkin on kolmikielinenmaa. Silellä missä on suomenruotsalaisia on kahdella kielellä esim liikenne merkit. Pohjois lapissa on myös kahdella kielellä liikenne merkit. Miksi Saamenkieli ei ole pakollinen niin ku ruotsinkieli vielä on
?
Lauri on niin herttainen. ❤❤
🫶🏼😤
Perustulo olisi kiva kyllä kun olisi nuori ja pari hyvää kaveria. Liput espanjaa ja siellä yhteiskämpässä pidettäisiin aika bileitä 24/7
Mikä estää sossumasseilla tehdä sama?
😂
Mikähän ihme se perustulo oikeen on? Jos tyypillä on mahdollisuus ansaita vaikka 4000€ kuussa ja saa vaikka lisäksi 800€ / kk perustuloa, niin missä vaiheessa ei olekaan tarvetta antaa enää perustulorahaa? Ei kai sitä koko ajan vuosi tolkulla jaeta ihan ilmaiseksi. Kai siinäkin pitää jokin kontrolliraja olla.
Siitä on varmaan erilaisia versioita, mutta veikkaan että jos se loppuisi esim tietyn tason jälkeen niin muodostuisi tietynlainen kannustinloukku jossa esim. 60k vuodessa olisi fiksumpaa kuin 65k vuodessa. Veikkaan että muut ovat perehtyneet tähän paremmin ja voivat avata logiikkaa myös tarkemmin:)
Verotusta säätämällä sen ainakin saisi ihan näppärästi toteutettua.
Perustulo. Jos idea on saada 800e/kk ja mahdollisesti kaikki tarvittava sosiaalietuuksina päälle, niin ei tuo kyllä motivoi kokopäivätyöhön ei millään logiikalla. Tai no ok se ei johda siihen pienipalkkaisilla aloilla. Toki jos on mahdollista tienata 2500e +, niin tilanne voi kääntyä. On vaihtoehtona raataa hikipäässä vaikkapa siivoojana 6-8h päivässä 9e tuntipalkalla ja voi suuntaa-antavasti laskea paljonko jää käteen verojen ja muiden vähennysten jälkeen kuukaudessa. No jos tienaat nettona vaikkapa hienosti 1200€/kk ei siinä vuokran ruuan ja perusasumiskulujen vakuutusten yms jälkeen jää paljon rahaa käydä tivolissa tai ulkona syömässä. Onko työttömällä kivaa? Voi ollakin. Ainakin kivempaa kuin samalla elintasolla töissäkäyvällä. Jos vaihtoehtona on olla ikuisella kesälomalla halutessaan tienailla vähän ylimääräistä kunhan ei tulot nouse liikaa. Toki on mahdollista puuhailla jotain pimeänäkin kuka hullu sitä töitä tekee jos siitä ei ole selkeä hyöty. Satasen tai parin rahallinen hyöty tarkoittaa, että teet sen 30 tai 40h viikossa sen 100-200€ kuukausipalkalla, koska sen siitä hyötyy, jos lopulta edes sitä, koska muut edut myös otetaan pois palkkatyöläiseltä.
Toiset ottaa lomarahat mieluumnin lomana. Jos lomaraha olisi 100-200e niin veikkaan että useimmat ottaisivat.
Olin työttömänä pätkän 2021. Sain sen noin 860e ja päivän viikossa töitä. Enempi olisi ollut turhaa koska se olisi vähennetty paivärahasta. Eli melko ongelmallinen on dilema.
Eli Mikon mielestä perustulon ongelma on että myös hyvätuloiset alkaa sluibailla töistä. Toisaalta mitä jos se vapaa kuukausi säästää ihmisen loppuunpalamiselta? Toisaalta ihminenhän voi jo nyt päättää vaihtaa huonopalkkaisempaan työhön tai ottaa vähemmän tunteja ja valtio palkitsee sinut pienemmällä kokonaisveroasteella.
Uskon ihmisten loputtomaan rahanahneuteen jolloin kaikki pyrkivät elämässään suurempiin tuloihin.
Muutetaan ensimmäisenä toimeentulotuki perustuloksi joka verotetaan hyväosaisilta pois. Siitä lähtien aletaan saada dataa ihmisten käyttäytymisestä.
Vähemmän yllättäen Miko vie vastapuolta kuin pässiä narussa.
Millä tavalla hän vie?
@@kalmarii Funtsin ihan samaa :D
@@kalmarii miko argumentoi paremmin ja esitti enemmän konkreettisia ratkaisuja
@@tyomiess millä perusteella hän argumentoi paremmin? Mitä konkreettisia ratkaisuja hän toi ja miten ne todetaan hyviksi?
@@kalmarii katoppa jakso kokonaan uudelleen niin saat vastauksia kysymyksiin
Siinä on kaksi fiksua nuorta miestä. Vaikka en jaa kummankaan edustaman puolueen näkemyksiä, niin toivon silti sydämestäni, että molemmat herrat pääsevät eduskuntaan. Tsemppiä ja jännityksellä sunnuntaihin!
❤️💪🏼
Laurilla ei näyttäisi olevan käsitystä linja-autonkuljettajien eikä sairaanhoitajien palkoista.
Eu-ero on edessä alle 10 vuoden. Halusimme tai emme.😮
Mie haluaisin että persut ja vasemmisto tekis hallituksen, vasemmiston vaan pitää huolehtii Suomalaisten työllistymisellä ei globaalisti
28:30 On oikein pohtia onko ruotsinkieli välttämätön suomen kouluissa.
Kiertäkääpäs vähä rantaruottia, ei meinaa suomeksi saada palvelua. Sitäkö on kaksikielisyys? Pakko suomi kouluuhin..
tai paras olisi kielikoe jokaiselle jollet osaa suomea koulun lopussa nini samantien kun koulu loppuu ulos maasta sitten. samoin näille hiekka aavikko oleskelijoille ellet osaa suomea ei pääsyä mihinkään ja ulos maasta ensimmäisestä rikoksesta. no lakihan sanoo jo noin mutta marin jauhojengi kieltää ja vetkuttelee kaikessa lain toteuttamisessa.
Siis kannatat pakkosuomen säilyttämistä? :D
@@tinjakoo1178?
@@rasmus5079 Tulkitsin että "pakko suomi kouluuhin..." oli vaatimus suomen kielen pakollisesta oppimäärästä ruotsinkielisille suomalaisille.
Suomen kielen opiskelu on jo pakollista ruotsinkielisille samalla lailla kuin ruotsin opiskelu suomenkielisille, ongelma on se että kumpiakaan ei kiinnosta toisen kielen oppiminen
Siinä mielessä pelastajat, hoitajat tms. tuovat myös taloudellista lisäarvoa, että kun he pelastavat ihmishenkiä ja terveyttä , he pitävät nämä ihmiset yhteiskunnallisesti tuottavina. Pelastetut ja nopeasti parantuvat ihmiset ovat mahdollisia hyviä veronmaksajia ja kuluttajia myös tulevaisuudessa. Tämä siis yhteiskunnan näkökulmasta, ei minun.
Yks mitä mietin tossa kieliasiassa on että kielten opiskelu on tosi yleissivistävää ja kehittävää niin mikä on järjestettävissä oleva vaihtoehto 2. kieleksi englannin kylkeen. Tosiasia on kuitenkin että englantia odotetaan kaikilta että sit erottuu muiden kielten osaajat. Ruotsi kuitenkin on yksi suomalaiselle tärkeimmistä kielistä venäjän ja saksan kanssa.
Sanoisin kuitenkin että kokonaan kurssit etänä = ihan paskaa ja ei sitä jonnea kiinnosta saksan tai ranskan opiskelu yhtään enempää kuitenkaan jos pakollinen ois.
@@ReallyPro0011 aina on mahdollista opiskella myös viroa, jos haluaa mahdollisimman vähän opiskella. Uskon myös, että viron osaamisesta vähintäänkin uudella maalla voisi olla hyötyäkin.
Onkohan enää venäjä kovin tärkeä kieli?
Totta oon samaa mieltä! Ja kieltenopiskelu parantaa tyylii kognitiivista älykkyyttä muutenkin ku vaan kielen osalta! Ihan jo pieni kielitaitokin auttaaa ihmisiä kokemaan yhteisöllisyyttä toistensa kanssa, mikä on globaalissa maailmassa tärkeää
@@sijoituskasti Noh katotaan miten tilanne etenee tuolla naapurissa. Jos meno jatkuu tähä malliin niin en ihmettelisi jos koko lafka hajoais ja sit ehkä saatais sielt rippeistä taas tärkeä kauppakumppani. Vähintään halpaa työvoimaa ja resursseja
Lauri ei ihan ymmärrä sitä että jos ne aktiviteetit joita tykkää tehdä ei maksa mitään/juuri mitään, kuten pelaaminen joka ei oikeastaan maksa mitään ja on todella suosittu harrastus nuorien keskuudessa, ei silloin ole paljoa motivaatiota lähteä hankkimaan ylimääräistä rahaa. Minä elän sosiaaliturvan varassa. Juuri siitä syystä ettei matalapalkkatöihin kannata lähteä jo töistä syntyvien kulujen takia ja loputtomalla vapaa ajalla aina keksii sen verran pikkurahan lähteitä, että tulot on oikeastaan samat ja vapaa aikaa lähes loputtomasti. Jos perustulo tulisi voimaan ei se kannustaisi töihin yhtään sen enempää koska harrastukseni ei silti maksa mitään ja tässä vapaa ajalla on tullut opittua aika hyväksi ruoan laittajaksi joten syönkin juuri niin hienosti kuin haluan ihan näillä toimeentulotuilla. Miksi kävisin 8h töissä 5 päivää viikosta vain että saan sitten 800€ siihen päälle? Viikolla en iltaisin kerkeäisi tekemään asioita joista pidän ja viikonloppuisin jos lähtisin käymään yhtään missään en kerkeäisi palautua työviikosta ja kävisin töissä väsyneenä koko seuraavan viikon? Pysyttelen ennemmin tuen varassa ja säilytän vapaa aikani kiitos.
Ite varmaan tekisin samalla lailla/hankkisin paremman koulutuksen, jos olisin tollases tilantees, ei oo tarpeeksi houkutteleva tarjous
Toi persu on sen olonen että sen on vaikee olla keskeyttämättä kun toinen puhuu
Mikolla oli kyllä vahvemmat näkemykset.
Sain laajan aivoverenvuodon ja 5vk kooman jälkeen kun pääsin kuntoutukseen niin maahanmuuttajahoitajat kohtelivat törkeästi, mutta se oli minun onni koska tajusin, että 3x diapam, 3x opamox ja 3x tramal ei ole hyvä. He unohtivat antaa ne ja sitten ne jouti pöntöstä alas.
Hyvää keskustelua. Ainoa mistä pitää vähän antaa Mikolle kritiikkiä oli kohta, jossa vasemmiston "EU-optio" rinnastettiin pitkän aikavälin tavoitteeseen. Tuollainen gotcha-henkinen vänkääminen ei oikein pidä.
Tuossa lopussa itseäni siitä kritisoinkin (viimeinen minuutti lähetyksestä).
@@MikoBergbom Oho tää menikin ohi kun kiinnostus tipahti kryptojen kohdalla. Hyvä korjaus ja tsemiä vaaleihin!
@@riku4957 kiitos paljon! Joo, ajattelen niin, että jos tekee virheen/sanoo väärin, niin voi sen ääneenkin myöntää 👍🏻
Ensimmäinen yli 3minuutin youtube video minkä katon kokonaan😂
Tuleeko spotifyyn?
No nyt näyttäis jo olevanki👍🏼
Tottakai!
Eikö PISA-tuloksiin vaikuta maahanmuutto, kielitaidottomuus ja kela-shoppailu?
Tälläinen väittely on turhaa kun tälläkin hetkellä meiltä ryöstetään valuuttaa tuhansia miljoonia joka vaikeuttaa jokaisen suomalaisen elämää
Jos perustulo olisi esimerkiksi tuo 800 e kk, niin eihän se nyt nettona tulisi, se olisi verotettavaa tuloa. Eli käteen jäävä määrä olisi jotain muuta kuin 800 e kk. Mulle se sopisi oikein hyvin. Tekisin sen lisäksi normaalin viisipäiväisen viikon. Siinä kaikki.
Okei, nyt tiedän, mikä on Mikon lempinimi lähipiirissä: Teurastaja. Oli se sellaista teurastusta. Jatkossa kannattaa toki jättää kaikenlainen nönnöttely ja vastapuolen imitointi kokonaan pois; hetkessä voivat vaikuttaa nohevilta heitoilta mutta aina ne lopulta alentaa lähinnä puhujan omaa asemaa.
Hieman tai melko paljonkin koomista oli, kun vasemmiston edustajasta kuoriutui yht´äkkiä täysverinen energiateollisuuden markkinalobbari tai piinkova kokoomuslainen, kun puheeksi tuli vihreä siirtymä, niin tymäkkää markkinointia tämän modernin trendin tiimoilta kuultiin. Piti oikein tarkistaa, vaihtuiko kaveri yllättäen toiseksi. Vihreän siirtymän lobbareilta kannattaa jatkoissa kysyä, miksi emme enää puhu fuusiovoimasta, joka todennäköisesti ratkaisisi kaikki energiaongelmamme ja energia olisi vihreää. Vastaus on oikeastaan juuri tuo, että se ratkaisisi ongelman, eikä uusia rahastusmarkkinoita energiasaralla enää olisikaan. Bisnestä tuo vihreä siirtymä on ensisijaisesti.
Joka tapauksessa molemmille hatunnosto keskustelusta, paljon raikkaamman kuuloista dialogia kuin monilta ammattipoliitikoilta - tai ehkä juuri siksi näin, etteivät vielä ole urautuneet.
T. Fossiilisiin tukeutuvien energiafirmojen lobbari
Mä kysyisin montako suurituloista pystyt helposti kertoon? Montako Kuntaa on suomessa? Montako johtajaa niissä on? Missä niitä muita suuritulosia on paitsi omistajatilien saajia!?
Metro kommari, nostetaan kaupunki liikkumista vai Viron malli?
Tuo perusraha-turva-systeemi pitäis kyl äkkii ottaa käyttöön koska teknologian eksponentiaalikasvu saattaa viiä duunit alta yllättäen ja nopeasti enneku huomataankaan.🙊
Teknologia on kehittynyt eksponentiaalisesti vaikka kuinka monta kymmentä vuotta.
Ja millä rahoilla?