Harf Devrimi Gerekli Miydi? Türkiye'nin Kültürel Modernleşme Tartışmaları | Ateş Ölçer 23

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 вер 2024

КОМЕНТАРІ • 1,1 тис.

  • @sorgosh9181
    @sorgosh9181 Місяць тому +6

    36:05 10 ay sonradan geliyorum, ömer'in eski türkçe öğrenip öğrenmediğini merak ediyorum.

  • @ilbertunga853
    @ilbertunga853 Рік тому +18

    Bin yıllık ne gelişim varmış acaba da onu elimizin tersiyle itmişiz onu düşündüm bulamadım. Kanuni döneminde kurulan herhangi bir rasathane, akademi yaşayabilmişti de bunu devrim ile mi kaldırdık? Ya da o dönemde hiç böyle bir şey kurulmuş muydu acaba? Buna karşı en ufak bir ilgi var mıydı mesela? Osmanlı 1900'lere geldiğinde Japonya seviyesinde miydi de daha sonra Japonya'nın seviyesine çıkamamamızın müsebbibi inkılaplar oldu? Bu işler on beş yılda halloluyor mu yoksa yüzlerce yıllık birikim mi gerekiyor? Osmanlı'dan bize kalan kıymetli müesseselerin hepsi son yüz elli yılda batılılaşma hamleleri yapan padişahların eseridir. Atatürk'ü yetiştiren de onlardır. Türk Tarih Tezi'nin yanlış olduğunu gören Atatürk bu konuda ısrarcı mı olmuştur yoksa ortaya atılan hipotezin bilimsel olarak çürüdüğünü görünce bundan vaz mı geçmiştir? Bilim karşılaşılan bir durumu açıklamak için hipotez uydurarak ve bu hipotezi sınayarak yapılır. Hipotezin yanlış olduğunu gören bilim insanı bunu terk eder. Atatürk tam anlamıyla bunu uygulamıştır. Bilimsel metodu kullanışı övülmesi gerekirken buradan eleştirmek absürt. Yapılan inkılaplardan da yanlış olduğu ortaya çıkanlar terk edildi zaten. Popcorn dinleyen herkes kendini çok derin sırlara vakıf alim sanmaya başladı.

    • @senaizm874
      @senaizm874 Рік тому

      cevabı olan soruları sormandan zaten kalitesiz biri oldugun belli

    • @ilbertunga853
      @ilbertunga853 Рік тому +5

      @@senaizm874 Soru sormamın amacı cevabını öğrenmek değil o noktaya dikkat çekmek. Bunu algılamaya zekan yetmemiş olabilir tabii. Cevabı ben de biliyorum herkes de biliyor zaten. Tartışma kapasiten olmadığı için argüman ileri süremeyip hakaret etmen kimin kalitesiz olduğunu gösteriyor.

    • @neotrnty4717
      @neotrnty4717 6 місяців тому +1

      Ağzına sağlık

    • @agnusdei8442
      @agnusdei8442 2 місяці тому

      Ağzına sağlık dostum, umarım bir kaç aldanmaya müsait insan yorumunu görür de videodaki yarım akıllının dediklerine kendini kaptırmaz.

  • @berkerakkaya2279
    @berkerakkaya2279 Рік тому +62

    üç beş edebiyatçının kullandığı farsi kelimeler toroslarda yaşayan yörüklerin neden zenginliği oluyor? zaten kullanılmayan kelimelerin resmi kurumlardan silinmesi çok halkçı ve gerekli bir devrimdir yapanların ellerine sağlık.

    • @عثمانپاشا
      @عثمانپاشا Рік тому +4

      Murat Bardakçı'nın "Sanatın Sofrası Değil Kenefi" adlı makalelesini oku ve Türkçe'nin düştüğü çukurun derinliğinin derekesini kendi gözlerinle gör. O makaledeki cümleler(!) hangi halkın zenginliği imiş? Ben okudum ve tek kelime bir şey anlamadım.

    • @alihaydar728
      @alihaydar728 Рік тому +8

      Kültürün taşıyıcısı edebiyatçılar da ondan

    • @عثمانپاشا
      @عثمانپاشا Рік тому +3

      @@alihaydar728 günümüzde edebiyatçı da yok. Türkçe can çekişiyor. Dil devrimi, Türkçe'yi mahvetmiştir.

    • @williambutcher2819
      @williambutcher2819 Рік тому

      Devlet kurumlarından değil her yerden silindi amk

    • @berkerakkaya2279
      @berkerakkaya2279 Рік тому +2

      @@عثمانپاشا söylediğin makaleyi okumadım ama orada da dedemin bile kullanmadığı kelimeler varsa benim için bir anlam ifade etmiyor. günümüzde cümlelerin içine ingilizce kelime sıkıştıran beyaz yakalıların benzerleridir benim gözümde.

  • @YunusAras
    @YunusAras Рік тому +44

    Bence videoyu silin ya insan az araştırır da girer konuya son zamanki videolarınız çok alanınızın dışında ve yanlış bilgiler içeriyor

  • @mustafagol3785
    @mustafagol3785 Рік тому +224

    Uzun zamandır Japonya’da yaşayan biri olarak harf devrimine karşı çıkanlar tarafından dillendirilen Japonca örneğine şerh koymak istiyorum. Japonlar zamanında Çince’den aldıkları karakterleri kullanmaktan hiç memnun değiller ve öğrenmesi/yazması çok zor olduğundan bunu değiştirmeyi birçok kez düşündüler. Fakat farklı karakterlerle ifade edilen eş sesli kelimelerin çokluğu sebebiyle bunu gerçekleştirmek imkansız. Onun yerine o karman çorman karakterlerin sayısı minimuma indirilmiş seviyede. Ayrıca her dil gibi Japonca da gün geçtikçe değişiyor ve nenemin dedemin ne dediğini anlayamıyorum diyen birçok Japonla tanıştım. Hiçkimsede de dilimiz kültürümüz kayboluyor histerisi yok. Belki aşırı milliyetçiler öyledir fakat diliyle gurur duyan bir Japon henüz görmedim. Yani diyeceğim o ki ‘Japonya da alfabesini değiştirmedi ama adamlar uçtu gitti’ diyen birisini görürseniz tartışmayı kaybetmişsiniz gibi susmanızı öneririm şayet devam etmeniz anlamsız.
    Not: Dildeki sadeleşmeden dolayı Japonlar da dedelerinin mezar taşını okuyamıyor.

    • @hamzakorkmaz01
      @hamzakorkmaz01 Рік тому +14

      Ne büyük şans. Umarım bize de hamarat bir Japanese housewife nasip olur.

    • @alperk663
      @alperk663 Рік тому +11

      Japonlar'ın da dedelerinin mezar taşları okuyamayınca onların da bizim de yaptığımız iş doğru mu oluyor ne tür bir argümantasyon bu. Konuya politik bakıyorsunuz. Bir şeyin doğruluğunu popülizm üzerinden mi ölçüyorsunuz? İ

    • @furkancimen3145
      @furkancimen3145 Рік тому

      Bizimki de aynı japonlar gibi doğal süreçte değişecekti muhtemelen vav'a 4 gösterge eklenecekti vsvs devrim yanlış

    • @HK-cc4tz
      @HK-cc4tz Рік тому +6

      Japonya sanayilesmesini 1900 lü yılların başlarında tamamladığı için gelişmiştir.Dil ile bir ilgisi nasıl kuruldu bilmiyorum.

    • @aliemreazgn3634
      @aliemreazgn3634 Рік тому

      gerçekten de öyle. ayrıca japonya kendi modernleşme öyküsünde de çok büyük kültürden kopuşlar yaşamıştır zaten o yüzden onlar bizim yaşadığımızdan daha sert isyanlar ve baş kaldırılarıyla karşılaştılar. Bu tam bir mit. Japonlar kültürlerini koruyarak modernleştiler diye bir şey yok

  • @ezmocevor
    @ezmocevor Рік тому +17

    Kitap önerisi serisi gelsin lütfen videoları izlerken not alıyoruz ama toplu bi özet yapılmalı bence. Nereden nasıl başlayacağımızı bilmiyoruz çoğumuz🙏🙏

  • @dogukangra
    @dogukangra Рік тому +18

    dürüst olalım ömerin konuşma tarzı ve argümanları kahvehane tartışmalarını andırdı sürekli belirlediği bağlamlar üzerinden sonuca varmaya çalışıyor,devrim süreci,sosyolojisi ve diğer ülkelerin süreçleriyle karşılaştırması bakımından daha verimli konuşan yaşar oldu,ömerin bachı dinleyince batılı mı olduk isyanına da şöyle bir yorum yapmak istiyorum.Sanat ve kültür devrimini aşağılık kompleksi olarak yorumlaması çok eksik olmuş halbuki diğer teknik amaçlı devrimlerden farkı yok.Atatürk alaturka müzik dinlemeyi severdi fakat alafranga eğitimi benimsendi bence bunun sebebi folklorik olanın zaten bizim estetik kabullerimiz içinde olması.Türk devriminin içinde kültür sanat olmasa bugün dünya müziğinde söz sahibi olamayacaktık.Ben güzel sanatlar/grafik tasarım öğrencisiyim eğer devrimlerde kültür ve sanat geri kalsaydı bugün hakim sanat anlayışı islami bir geleneksel türk sanatı olarak durduğu yerde kalırdı.

    • @hakanylmaz8009
      @hakanylmaz8009 Рік тому +1

      Bugün dünya müziğinde söz sahibi olduğumuzu kim söyledi, hangi sanatçımız ya da sanatçılarımız küresel eser üretti de biz kaçırdık?

    • @dogukangra
      @dogukangra Рік тому +2

      Klasik batı müziği icraa eden senfoni sanatçılarının adlarını saymaya zahmet etmeyeceğim onlara haksızlık olur.Tercih etmiyorsunuz diye yok olmuyorlar.Türk klasik müziği Osmanlının bir balkan devleti olmasından dolayı batı enstrümanları ve litaratürü saray çevresinde zaten biliniyordu.Anadolunun hikayesi Cumhuriyetle birlikte Türk sanat müziğiyle devam etti buradan çıkan sanatçılar vefatlarının ardından büyük tesirler bıraktı.Hatta aralarında bir bağlam yok ama anadolu rock gibi süprizlerle de karşılaştık.Klasik müzik dünya müziğidir her milletin vasatının üstündeki sanatçılardır azlardır az bilinirler.Bizim de pek başarılı sanatçılarımız vardır,ilgi görmezler ve ölürler.Her şeyde geri kalmışken bu alanda neden geri kaldık vah vah vah demek haksızlık olur.@@hakanylmaz8009

    • @hakanylmaz8009
      @hakanylmaz8009 Рік тому

      @@dogukangra Somut örnek yok, klasik ve genel ifadeler kullanmak söyleyecek pek te bir şey olmadığının göstergesi. Kültür sanat alanında iyi olmadığımız, tek tük başarıların dışında kabul görmediğimiz apaçık ortada.

    • @dogukangra
      @dogukangra Рік тому

      Beyfendi vikipedia bilgilerini niye size yazayım aratın dinleyin hasta mısınız? Münir Nurettin Selçukla başlayın,Kazım Karabekirin bile 100 yıl önce beste yazdığı ülkede bulursunuz görmek istiyorsanız.@@hakanylmaz8009

  • @potemkin8606
    @potemkin8606 Рік тому +6

    Harf devrimi olduktan sonra osmanlıca basılmış kitaplar latin alfabesiyle basılmadı da mı eski edebiyatla bağınız koptu.

    • @dilshodxdm1348
      @dilshodxdm1348 4 місяці тому

      Hangi edebiyattan bahis ediyorsunuz hocam?

  • @bigsmokethegreat8351
    @bigsmokethegreat8351 Рік тому +12

    19:54 Horondan utanan yok ki hacı. Bana göre halk daha çok batı dansından sırf batıya ait olduğu için nefret ederdi. Ki yapılanlar ile birlikte batı müziği utanılacak bir şey olmaktan çıktı. Ben muhafazakar bir ailede büyüdüm ve çok net görüyorum ki batıya ait olmasa dahi yabancı kültürlere ait danslara vs nefretle bakarlar. Cumhuriyetin ilk döneminde yapılan çalışmalar vs bu algıyı en azından halkın bir bölümünde kırdı

    • @ahmetyusufsrgl
      @ahmetyusufsrgl Рік тому +3

      ailenin bakış açısını bütün muhafazakarlara atfetmen ayrı bir saçmalık başka kültürleri güzellemeye çalışmak da ayrı bir saçmalık. ben de muhafazakar bir ailede büyüdüm ama benim ailemin özellikle de babamın başka kültürlerden bir şeyler görmek hoşuna giderdi, meraklarını cezbederdi. hatta ben belgesel izleme alışkanlığımı babamdan görerek kazanmışımdır. boş yorum.

    • @bigsmokethegreat8351
      @bigsmokethegreat8351 Рік тому

      @@ahmetyusufsrgl mesele izlemek değil, bizimkiler de izlerdi. Mesela senin onu yapman. Bir Türk'ün yaptığını görünce kötü bulurlardı. Bunu her yerde görüyoruz. Fatih'in torunları piyano keman mı çalar diyen az kişi mi var sanıyorsun?

    • @yalind19
      @yalind19 8 місяців тому

      Horonla vals elmalar armutlar olmuş bence. Valsin özelliği bir çok kadın erkek çiftinin belli bir zarafetle ortak hareketidir diye biliyorum. Ayrıca daha elit bir danstır, köylü adamın avrupada da hiç vals yaptığını görmedim ben, ama folklörün tarihini daha iyi bilen arkadaşlar hatam varsa düzeltsinler. Cumhuriyet kadrolarınca batı danslarının benimsenmesinin haremlik selamlık anlayışından uzaklaşılıp kadınların da dahil olduğu bir ortak eğlenme anlayışına geçilmesinde etkisi olmuştur diye düşünüyorum.

  • @landfire06
    @landfire06 3 місяці тому +5

    Türk devrimi sert ve hızlı olmak zorundaydı. Bugünün kafasıyla manasız gelebilir o dönemin paradigması baz alınmalı.Türk devrimi sert ve keskin olmasaydı bugün ülkenin geleceği hali düşünemiyorum. Arapçayı kullansaydık Batı dünyasının gözünde Arap ülkesi olacaktık

  • @egemenozdemir724
    @egemenozdemir724 Рік тому +22

    arap alfabesi folklorik mi? başka milletin folklörünü bizimmiş gjbi kabul ederek konuşuyor hep.

    • @alihaydar728
      @alihaydar728 Рік тому +3

      1000 yıl boyunca kullanınca senin oluyor. Zaten eski harflere Arap harfleri değil de Türk harfleri diyenler de var

    • @orhan294
      @orhan294 Рік тому +4

      @@alihaydar728 1000yıl kullanınca senin olmuyor arap harfleri neden kabul edilmiş neden 1000yıl kullanılmış

    • @egemenozdemir724
      @egemenozdemir724 Рік тому +3

      @@alihaydar728 benim olması için benim dil yapıma uygun olması lazım. başka yorumlarda anlattım bakabilirsin. 1000 yıl boyunca kullanınca dediğin elit zümrelerin arapça farsça kalem oynatması halk içinde böyle bir şey yok harf devrimi noktasına geldiğimizde bile kaç kişi okuma yazma biliyor?

    • @alihaydar728
      @alihaydar728 Рік тому

      @@egemenozdemir724 kültürün taşıyıcısı ve belirleyicisi zaten elit kısım. İnsanlar okuma yazma bilmese bile dinledikleri şiirler, vaazlar, hutbeler, müzikler, mimari çalışmalar bu yazı ile ortaya çıkan eserler

    • @egemenozdemir724
      @egemenozdemir724 Рік тому

      @@alihaydar728 cuma hutbelerinin Türkçe okunması bile cumhuriyetin getirdiği bişey ondan önce halk bilmediği bi dilde hutbe dinliyordu. halkın dinlediği şiirler türküler vs zaten halk dilindeydi ve günümüze kadar ulaştı ağır arapça ve farsça etkisindeki divan edebiyatı gibi saraylı sanat anlayışları zaten halka hiç ulaşmadı. devletin son dönemlerinde bile okuma yazma oranı yayîncılık ve matbaa faaliyetleri ortada son döneminde bile halka inmemiş bişeyi halkın folklörü, kültürüymüş gibi değerlendirmek doğru olmaz. dediğim gibi bugün peyami safanın ürettiği yüzlerce kelimeyi kullanıyoruz çünkü peyami safa halk tarafından yeterince okunmuş ve bu sayede dilimize sözlüğümüze katkıda bulunabilmiş ama hiçbir divan edebiyatı yazarının etkisi şuan halkımız üzerinde yok. öncedende yoktu çünkü saray diliydi halka inmemişti. cumhuriyet dòneminde edebiyatı halkı eğitme amacıyla yapan edebiyat akımları ortaya çıktı saray edebiyatı hiç böyle bir uğraşı içine girmedi sonucunda etkisi hep kısıtlı kaldı.

  • @ridvandalgic
    @ridvandalgic Рік тому +20

    Dil devrimi ve harf devrimi iki farklı devrimdir. Keşke önce bu ayrımı yapsaydınız. Dil devrimi istenilen hedefine ulaşamadı yani bir nevi başarısız oldu. Video çok kafa karıştırıcı, tıpkı gençler gibi. Bir yere varabilirdi ama bahsettiğim ayrım yapılmadığı için sonuçlanmadı.
    Eskiyle kim ilgileniyor, entelektüel birikimi, zamanı ve parası olanların dışında? Eski yazı bugün geri getirilemiyorsa, bunda bu durumun da etkileri olduğunu söylemek zorundayım. Zaten her seferinde iktidarın soyledgi şey kültür devrimini yapamadik, kendi itiraflarıdır. Bazı tarikatlarda bu yazının bilerek ve isteyerek kullanılması istenilirse yapılacağıdır, yalnız onlar da sadece eski edebiyatın dışına çıkmıyor ve yeni çığır açan bir şey olusturabilmekten çok uzaklar.
    Eski harfler zaten değiştiriliyordu ve bu yeni bir şey değildi. Dilin kurumsallaşmasından önce, eskiler bile birbirlerini ya da bir önceki kuşağı anlayamıyordu. Enver'in imla devriminin bir dezavantajı da savaş ortamında gerçekleştirilmiş olmasıydı. Savaşı kazansaydı, böyle bir devletçi yapı benimsenseydi ve teknolojik gelişmeler bunu destekleseydi, Enver'in yazısı yaygınlaştırılabilir miydi? Unutmamak gerekir ki harf devriminin gücü otoriter devletçi politikaların bir ürünüydü.
    Bugün Orta Asyalıların kendilerine Türk demekten korkmaları ya da Türkiye'deki insanların kendilerini ne kadar Orta Asyalı hissettikleri tamamen bir yüksek kültür ihtiyacının arayışıdır. Öte yandan kelimelerin gücü tamamen kullanım alanlarının genişlemesine bağlıdır. Ne kadar çok sanat, edebiyat ya da bilim üretirseniz, icat ettiklerinizi herkes o kadar çok kullanır ve bir üst kültür yaratılır.
    Bir Batılı neden Batılıdır? Çünkü her şey kayıt altındadır, kayıtlarının gücü modern devletleri ölçer. Çağdaş cumhuriyetin yaptığı budur, en büyük başarısı budur.
    Acaba adem-i merkeziyetçi bir yapı, daha liberal bir ekonomi, milli eğitim müfredatı gibi tekçi bir zihniyet olmasaydı ne kadar başarılı olurdu?
    Harf devrimi hemen hemen her toplumun tarihinin bir parçasıdır. Dil devrimine gelince, Türk devrimi biraz geri adım attı ama bu gözden kaçtı.
    Dönemin millileşme rüzgârları tüm dünyada hissediliyor. Bizim coğrafyamızda ise doruk noktasındadır. Mesela bir Türk sınırı geçip Ermenistan'a, Yunanistan'a, Gürcistan'a, Suriye'ye, Irak'a gittiğinde tabelalara baktığında bugünkü teknoloji olmadan bütün entelektüel birikimi boşa gidiyor. Çünkü hiçbirini okuyamıyor bile, bu durum belki de bir tesadüf değil ve göz ardı edilmemeli.

    • @KareAngel
      @KareAngel 8 місяців тому

      Ezbere konuşmuşlar, %3-5'den %60'a ulaşan okur/yazarlığı beğenmiyor, zavallılar. Cımbızla alıntı yapmadan doğru düzgün cümle kuramıyorlar ama harf devrimi konuşmaya kalkışmışlar.
      "Okur yazar" sözü bile eski dilin ne kadar verimsiz ve kullanışsız olduğundan kaynaklanıyor, zira okuyabilenler yazamayabiliyordu, sesli harf yetersizliği ve fonetik yapıdan dolayı sorunlu bir dildi. Enver'in girişimleri de askerlik başta olmak üzere devlet işlerinde, yazılanla anlatılmak istenenin uyuşmamasındandı. Bu sorunu aşmak için de bir devrim gerekliydi.

  • @cihangiryaman1391
    @cihangiryaman1391 18 днів тому +1

    bu kanalda bir sosyalist ile muhafazakarın kaqrşılıklı güzel bir şekilde konuşup, tartışıp bir noktaya varabilmeleri çok güzel. Yorumlarda da Ömer'e laf etmeyin adamın dediklerini desteklersin desteklemezsin de sanki zırvalıyormuş gibi yorumlar yazma yani.

  • @serg2106
    @serg2106 4 місяці тому +3

    ilkokul birinci sınıftan üniversiteye kadar yazıcılar cemaatinin içinde bulundum. yazıcılar cemaati, varoluş amacını osmanlıcayı diri tutmak üzerine kurmuştur. okullara seçmeli osmanlıcayı da onlar getirmiştir. kuran okumayı öğrettikten sonra osmanlıca okumayı ve yazmayı öğretirler. ben de haftasonu ve akşamları bunlara gittim, kamplarına gittim, uzun süreler evlerinde kaldığım zamanlar oldu. okuma kitabı olarak latin alfabesinden çok osmanlıcalar okudum diyebilirim. lise sonda bile risaleinurları osmanlıca okuyamıyordum. 11 yılda öğrenemedim. 11 yılda ilkokul 1 seviyesine gelemedim. sonra okuyucu denilen meşveret cemaatine geçtim orada latin alfabesiyle okuyunca risaleleri anlamaya başladım.
    iyiki geçilmiş, ben bunu yaşadım. arap alfabesi ile türkçe anlamsız bir şeydir. gerizekalı filan olduğumu düşünmüyorum. istanbul hukuk 2010 mezunuyum.
    videonun sonunda arapça kelime kökleri ile ilgili yapılan yorum da gereksiz. Biz lise edebiyat dersinde aruz ölçüsünü gördük, belli aruz kalıplarını da öğrendik. bu nedenle m ve t ile başlayan yani arapça çekim yapım ekleri ile başlayan kelimelerden köke inmeyi lise edebiyat dersinde hocamız yeri geldikçe göstererek bunu kazandırdı. Hababam sınıfı aruz veznini bu kadar alaya almasa halk bu kadar ön yargılı davranmaz öğrenirdi. siyah giyen arkadaş genel olarak gereksiz yorumlar yaptı bu yayında.

  • @voyager_-
    @voyager_- Рік тому +6

    14 bin olduğunuz zamanlardan beridir takipteyim, gelişiminizi görmek çok mutluluk verici, kaliteyi kaybetmeden kanalın daha da büyüdüğünü görebiliriz inşallah. Bir Uli öğrencisi olarak sizi dinledikçe eksiklerimi görüp hem üzülüyorum hem de bunu farkedebildiğim için mutlu oluyorum. Çünkü bu durum insanın kendini geliştirmesinin yolunu açıyor. Tek konuyu çeşitli perspektiflerden dinleyebilmek de çok büyük keyif veriyor. Bu alanda çok büyük bir eksiği kapatıyorsunuz hakikaten. İçerik fikri olarak da bilgi ve yorumu harmanlayarak meselelere yaklaşım nasıl olmalı, bilgiyi ifade etme konusunda kendimizi nasıl geliştirebileceğimize dair de bir video çekerseniz oldukça ilgi çekici olacağını düşünüyorum. Çünkü bilmek ayrı bir mevzu ama bildiğini aktarabilmek bambaşka bir mevzu.

  • @janthamademaynak
    @janthamademaynak 2 місяці тому +2

    Çok güzel noktalara parmak basmışsınız. Lakin birkaç yüzyıl öncesinde yazılmış metinlerden hiçbir şey anlamıyorken 7 yüzyıl önce yazılan Yunus Emre veya Aşık Paşa'nın eserlerini bazı ifadeler garip veya komik gelse bile rahat bir şekile anlıyabiliyoruz. Bu noktayı da dikkate alıp bu durumun çizdiğiniz çerçevede nereye oturduğunu da tartışsaydınız daha tamamlayıcı olabilirdi...

  • @mmtalii
    @mmtalii Рік тому +3

    Harf Devrimi'ne karşı tek güzel argüman şu olabilir: Arap alfabesini tamamen kaldırmak yerine 'spelling' olmayan yeni bir yazma versiyonu geliştirilebilirdi. Uygurların şu anda kullandığı alfabe bu şekilde mesela. Eski Türkçedeki gibi sesli harflerin çoğu zaman eksik olduğu değil de her sesin şu anda olduğu gibi harf harf yazıldığı bir sistemleri var. Şu anda Fransızca öğrenen birisinin hiç çıkarmadığı 3 sesi yazması kadar saçma eski yazı sistemi. Kalsa kalabilir miydi? Evet. Değişti güzel mi oldu? Evet. Çünkü şu anki sistemde istisnalar olsa da her kelimeyi ezberlemeden direkt yazabiliyoruz. Japonca örneğinde Çinlilerden aldıkları 'kanji'lerden dolayı garabet bir durum var, bizim Arapça'dan aldığımız kelime köklerini Arap alfabesiyle, Türkçe kelimeleri Göktürk alfabesiyle yazıp araya da hiyeroglif sıkıştırmamız gibi bir şey adamların yazı sistemi, özetle çok kötü. Çinceye gelecek olursak sıradan bir vatandaş muhtemelen kurduğu 2 cümleden en fazla birini hatasız kağıda geçirebilir. 3 senedir Çince öğreniyorum ve elle yazma konusunda pes ettim çünkü Çinliler de elle yazamıyorlar... Karakterleri yani 'Hanzi'ları elektronik ortama geçirebilmek için verdikleri uğraşı biraz araştırırsanız kötü yazı sistemi diye bir şeyin olduğuna emin olursunuz. Sırf bilgisayarda dillerini yazabilmek için Çin'de pinyin Tayvan'da zhuyin diye geçen 2 farklı alfabe sistemleri var, yoksa çizmek zorundalar.
    Şunu da yazmadan geçemeyeceğim, bu video için işin teknik kısmında zayıf kalmışsınız. Hangi teknik yönden bakılırsa bakılsın şu anki Türk alfabesi kadar güzel işleyen bir alfabe bulmak zor. He bu Latin olmasa da Kiril olsa da olurdu. Uygurların kullandığı gibi bir şey uydurulsa da olurdu. Her harfin tek tek yazıldığı herhangi bir alfabe sistemi bizim dilimize en uygun olanı. Kıyafet devrimi vs gibi bir sürü saçma devrim olduğunu düşünüyorum fakat eğer tek bir güzel devrim varsa o da harf devrimidir.

  • @tengiz
    @tengiz Рік тому +14

    25:50 aynen ya 1920'lerde 1930'larda avrupa tamamen demokratik bir yer :) eleştirecem diye bir şeyler uydurursanız bu eleman gibi saçmalamaya başlarsınız

    • @La_Fraternite
      @La_Fraternite Рік тому +4

      dostum adam tamamen demokratikler demiyor zaten bize nazaran örnek alınacak bir demokratiklik anlayışları mevcut diyor gayet de doğru söylüyor

    • @furkancimen3145
      @furkancimen3145 Рік тому

      Ing fr bizden demokratik, meşrutiyet türkiyesi bile bizden demokratik

  • @hcanergocmus
    @hcanergocmus 2 місяці тому +2

    Sen Japon kulturu kadar derin ve ozgun kapali külture sahip misin de japonca ogreniliyorsa, onu da ogrenebilirsin diyorsun?
    Video nun sene-i devriyesinde osmanlica ogrenip gelip bir de osmanlica video cekip aslinda ogrenmesinin ne kadar kolay oldugunu ispatlayabilir arkadaslar.

  • @uurrcann
    @uurrcann Рік тому +3

    dil devrimi özellikle dilde tutmayan kelimeler öne sürülerek hadsizce eleştirilir ama önerilip de dile yerleştiği gibi arapça/farsça kullanımını azaltan birçok yeni türkçe kelime de mevcuttur: tepki (aksülamel), karamsar (bedbin), çaba (ceht), çoğul (cemi), önem (ehemmiyet), sezi (hads), önsezi (hissikablelvuku), bencil (hodbin), özet (hülasa), özgün (ibdai), dilekçe (istida), üretim (istihsal), sorgu (istintak), nicelik (kemiyet), nitelik (keyfiyet), kesit (makta), basın (matbuat), ilke (mebde), dergi (mecmua), kavram (mefhum), sığınak (melce), ölçüt (mısdak), sayaç (muaddit), soyut (mücerret), etken (müessir), tekil (müfret), direnç (mukavemet), seçmen (müntehip), duruşma (murafaa), somut (müşahhas), eşit (müsavi), saldırgan (mütecaviz), uzman (mütehassıs), değişken (mütehavvil), çevirmen (mütercim), ayraç (muterize), denge (muvazene), aday (namzed), kuram (nazariye), bakan (nazır), bitki (nebat), doku (nesiç), yayın (neşriyat), tüzük (nizamname), gösteri (nümayiş), büyüteç (pertavsız), bağlaç (rabıt), güdü (saik), yetki (salahiyet), doğaç (saniha), yüzey (sath), yığınak (tecemmu), evrim (tekamül), dayanışma (tesanüt), genel (umumi), deprem (zelzele), söyleşi (hasbihal), duyu (hasse), kesin (kati), sanık (maznun), bilge (mütebahhir), uçak (tayyare), irdelemek (tetebbu etmek).
    bunların dışında arapça/farsçası ile beraber eş veya yakın anlamlı olarak kullanılan yeni kelimeler de mevcut: anıt (abide), ilgi (alaka), bilgin (alim), çizelge (cetvel), yanıt (cevap), kanıt (delil), etkin (faal), birey (ferd), besin (gıda), yargıç (hakim), anı (hatıra), atılım (hamle), amaç (hedef), utanç (hicap), özgür (hür), yönetmek (idare etmek), sav (iddia), algı (idrak), söylem (ifade), kıvanç (iftihar), görkem (ihtişam), esin (ilham), bilim (ilim), sınav (imtihan), sömürmek (istismar etmek), yetenek (kabiliyet), kural (kaide)i evren (kainat), yazıt (kitabe), tapınak (mabet), yoksun (mahrum), gereç (malzeme), anlam (mana), gider (masraf), sakınca (mazhur), oysa ki (meğer), tören (merasim), aşama (mertebe), sorun (mesele), konut (mesken), dayanak (mesnet), konum (mevki), eğilim (meyil), çağdaş (muasır), süre (müddet), kurum (müessese), önemli (mühim), olası (muhtemel), yüküm (mükellefiyet), sonuç (netice), tüzük (nizamname), karşın (rağmen), başkan (reis), söylenti (rivayet), evre (safha), özel (hususi), düzey (seviye), gezi (seyahat), saldırı (taarruz), katman (tabaka), doğa (tabiat), deyim (tabir), öğrenci (talebe), yönerge (talimat), tanım (tarif), onay (tasdik), tutum (tavır), atamak (tayin etmek), basınç (tazyik), uyruk (tebaa), önlem (tedbir), ayrıntı (teferruat), eğitim (terbiye), çekince (tereddüt), saptamak (tespit etmek), örgüt (teşkilat), karşıt (tezat), yöntem (usul), araç (vasıta), ödev (vazife), durum (vaziyet), belge (vesika), sanı (zan), tarım (ziraat).
    yukarıda yazdıklarım kelimeler 1935 yılında türk dil kurumu'nca önerilip dile yerleşen kelimelerdir. daha sonraki süreçte Mustafa Kemal Atatürk 1937 yılında yayımladığı geometri kitabı ile arapça ve farsça geometri terimlerine karşılık açı, açıortay, boyut, uzay, teğet, eğik, yatay, düşey, dikey, yöndeş, üçgen, dörtgen, beşgen, çokgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, yamuk, artı, eksi, çarpı, bölü, toplam, orantı gibi yeni kelimeler türetiyor. anlatı, çeviri, eleştiri, etkilemek, ilginç, koşul, kurgulamak, önyargı, örneğin, yapıt gibi kelimeleri nurullah ataç türetip dile kazandırmıştır. ileti, iletişim, seçenek, yerleşke gibi kelimeler de tdk'nın 1970-1980 arası türetip dile kazandırdığı son kelimelerdir. 1983'de tdk'nın tüzel kişiliğine son verilmesi ile son 40 yıldır tdk'nın türettiği ve dile kazandırdığı hiçbir kelime yoktur. özçekim kelimesi dahi hiç tutmamıştır.

    • @ahmetcumen7286
      @ahmetcumen7286 9 місяців тому

      Evet dediğiniz gibi uç örnekler kullanılarak eleştiriliyor.Ama mesela günümüzde kimse müddei umumi demiyor.Savci diyor.Oturmus yani.

    • @t.aktanakgun
      @t.aktanakgun 9 місяців тому

      Sevan Nişanyan saçmalıyor kitabında. Cumhuriyet döneminde altyapıdan, sanayileşmeye, tarımdan, sağlık kurumlarına, yerli ve milli bankalardan, eğitim öğretim kurumlarına kadar yapılanları küçümsüyor! Taş devri Anadolu'dan altyapısız bir ülkeden Düyunu Umumiye borçlarıyla alınan 1.DS enkazından bu noktalara gelmesi çok büyük bir başarıdır. Harf değişikliği ise doğrudur çünkü uluslararası alanda kullanılan, bilimsel yayınların bu alfabe ile yayınlanması nedeniyle doğru bir seçimdir. Eski yazı ise öğretilebilir di tarihi köklerle bağların sorun olmaması için ama en doğrusu Türkçenin ses yapısına uygun özgün bir alfabe oluşturmaktır. Tabi bu artık çok geç, zamanında yapılacaktı. Eski Türkçe ise Arapça ve Farsça sözcüklerle dolu zengin ama yabancı kökenli sözcükler olması nedeniyle yozlaşmış da bir dildir. Sorun eklemeli bir dilde neden sözcük dağarcığı bu kadar az ve başka dillerden bu kadar sözcük almak zorunda kalınması sorusudur. Elbette sözcük çıkarsan da eklerseniz de buna toplum karar verir. Kullanırsa kullanır, kullanmazsada kullanmaz

  • @can44433r
    @can44433r Рік тому +12

    Ömer Japonya'daki okuma yazma oranlarına bir bak önce ondan sonra onlar niye alfabesini değiştirmedi diye sor

  • @KeremTutuncuoglu
    @KeremTutuncuoglu Рік тому +2

    Bence "Harf Devrimi" gerekliydi ama dilin evrimine dışarıdan müdahale edilmemeliydi. Bence kelime dağarcığımızın ocağına incir ağacı diken şey dilde sadeleşmedir. Klasik Türkçe, Ortaçağ Türkçesi, Erken Modern Türkçe metinler sadeleştirilmeden basılmalı bence. Dedem Korkutu sadeleştirmeden okumak ayrı bir şey katıyor insana, tanzimat dönemi eserlerini sadeleştirilmemiş okumak ise ayrı bir şey katıyor. Burada sadece 16-18.yy Türkçesi fazla ağdalı ve başka dilleri bilmeyi ya da en azından o dönemin göndermelerini, referanslarını bilmeyi gerektiriyor.

  • @promilk
    @promilk 6 місяців тому +1

    Arkadaşların es geçtiği bir nokta var. Half devriminin kökleri Enveriye’den çok daha eskilere, Tanzimat dönemine dayanır. Arap alfabesinin değişmesi gerektiğini sesli bir şekilde ilk dile getiren 1862 yılında Münif Paşadır. Daha sonra Azerbaycanlı yazar Ahundzade alfabe değişikliği ile ilgili bir proje hazırlamış ve bunu sadrazam Fuat Paşa’ya sunmuştur. Nedendir bilinmez proje beğenilmesine rağmen “külfetli” diye uygulanmaz ve Ahundzade mecidiye nişanıyla ödüllendirilip ülkesine geri postalanır. :)

  • @umutselimbayr7837
    @umutselimbayr7837 8 місяців тому +6

    Sizi ilk defa dinledim, çok derinlikli olmayan bir gözlemle yazacağım kusura bakmayın: Siyah tişörtlü arkadaş bu programın seviyesi için kesinlikle uygun değil. Belli bir entelektüel düzeye ulaşmış kimselerdeki o var olanı kabullenebilmeli, karşıt açılardan bakabilme vs yok kendisinde. Trabzon ya da Rizeli olma ihtimali yüksek gibi geldi, bir şeye inanmış, sonrasında da okuduğu her şeyde o ön kabule göre fikir geliştirmiş. Bu hafif ergen tavrı izlenirliği de artırıyor olabilir ama bu tip bir tartışma için fazla 'kahvehane seviyesi' kaldığını düşünüyorum.

    • @yavuz2638
      @yavuz2638 5 місяців тому +1

      Önce ülkenin belirli bir bölgesinde yaşayan insanları toplu olarak küçümsememeyi,ötekileştirmemeyi öğren de sonra burada konuşan insanları eleştir.

  • @yakupozturk5092
    @yakupozturk5092 7 місяців тому +1

    Eski alfabeyi öğrenebildin mi?

  • @ancientwisdom_1
    @ancientwisdom_1 Рік тому +5

    ömer abi gençler kütüphaneye girdiğinde yüz sene öncesini okuyamıyordu diyo lakin kaç kişi kütüphaneye gidiyodu o dönem tartışmalı bence. ayrıca harf devrimi yapıldı diye osmanlıca okuyamamak diye bir şey yok gayet öğreniliyor

  • @sonaymetin
    @sonaymetin 4 місяці тому

    Kamera arkasından sohbete katılan arkadaşın ses tonu ne kadar güzel... Maşallah...

  • @1karaca2
    @1karaca2 Рік тому +3

    arap harflerinin türkçeye uygunsuz olmasından hiç bahsetmemişsiniz

  • @ercanozcelikk
    @ercanozcelikk Рік тому +2

    Türklerin alfabe değiştirmesinin nedeni Türkiye dışında yaşayan Türklerin Latin alfabesini kullanmasıydı.stalin daha sonra kiril alfabesine dönmüştür. Bunun da etkisi var

  • @tetrinte
    @tetrinte 4 місяці тому

    Aslında Türkiye'de 70 lere kadar edebiyat dersinin müfredatı o eski çekimleri öğretmek üzerineydi eskiler o yüzden o kelimeleri kullanabilir. Tamamen Osmanlıca tekrardan öğretilmek xorunda değil grammeri öğretildiği zaman zaten alfabe ne olursa olsun aynı şekilde anlaşılır. Zamanla değişti o ilelr

  • @ilayda1371
    @ilayda1371 Рік тому +2

    Meseleleri mesele etmezseniz mesele olmaktan çıkar.

  • @emrahcey
    @emrahcey 8 місяців тому

    Orta Asyadaki atalarımızın Orhun yazıtlarını okuyamıyoruz. Bir gecede cahil kaldık diyordu. Büyük büyük büyük büyük büyük dedem gil...Göç etmeyi seven ve hatta Göç etmeyi hayatının merkezine getirmiş bir millettir Türkler... Bugün Yaylaya gitmek , yaylaya çıkmak bile göçün bir parçasıdır ve kopamıyoruz. Bu göç kültürü dilimizi ve yazımızıda etkiliyor.

  • @cigdemceylan6140
    @cigdemceylan6140 Рік тому +5

    alfabe degismeseydi de hepimiz çok kültürlü mü olacaktık yani

  • @comtedebuffon9690
    @comtedebuffon9690 5 місяців тому

    Belki de geleneği daha az sahiplenmekte daha çok fayda vardır. Ciddi bir ihtimal.

  • @umurse
    @umurse 5 місяців тому +1

    Videoyu izlerken üzüldüm, batı nedir ona bile cevap veremeyip karikatür şeyler söylüyorsunuz, komik duruma düşüyorsunuz.
    Makine mühendisiyim oradan örnek vereyim, Sadi Carnot kimdir bilir misiniz? 1700'lerin sonunda doğup 35 yaşına kadar yaşamış bir fizikçi, ama ben termodinamik dersinde onun bulduğu Carnot çevrimi ile hala verim hesabına giriş yapıyorum. Doğu ne yapıyordu o yıllarda?
    Bunun gibi binlerce örnek verebilirim.
    Batı yüzlerce yıl önce eleştirel düşünceyi bitirmişti ama doğuda hocan ne derse onu yapmak zorundaydın, bu şekilde de gelişmen imkansız. Dünya bu haldeyse doğu sayesinde değil batı sayesindedir. Ama siz yine de ''0'' Harezmi tarafından bulunmuştu diye övünmeye devam edebilirsiniz.
    Hukuk, sanat, bilim birey olmadan olmuyor. Doğuda birey yoktur, padişah halkına kul der. Binlerce kez teşekkür etmek lazım bizi bu durumdan kurtaranlara.
    Az sakallı arkadaş umarım sadece tartışma amaçlı bu düşüncelerini dile getiriyordur, gerçekten bu kadar bilgisiz ve düşüncesiz bir bakış açısı beni üzdü onun adına.

  • @tuncaykurt200
    @tuncaykurt200 Рік тому +13

    soldaki sakallı eleman olmasa bu kanal izlenmez

    • @northernlegolas
      @northernlegolas Рік тому +1

      İkisinde de sakal var yaw. Gözlük referansı ile netleştirsek?

    • @sagkolik
      @sagkolik Рік тому +2

      Ömer abi de gayet entelektüel biri ve düzgün bakış açısı sunabiliyor

  • @anl2414
    @anl2414 5 місяців тому

    15:40 hiç bir şey yapılmasaydı daha kötü olurduk net.

  • @ferhankadircan6113
    @ferhankadircan6113 11 місяців тому +1

    sorunun cevabı bence ingilizce en fazla kelime ve fiile sahip dildir. ingilizcedeki kelimelerinin 3 de 1i fransızca kelimlerdir. orjinal ingilize en fazla 4te 1 oranındadır. binaen aleyh bu dilin ifade gücünün türkçeden ve sair dillerden daha fazla olması tabidir.

  • @tahabilgic1612
    @tahabilgic1612 2 місяці тому

    Harf devrimiyle dil devrimi çok karıştırılmış videoda. Bazı yerlerde düzeltmeye çalışmışsınız da hatta ama bu ayrım toplumda çok iyi yapılamıyor, bu konuda katkı verebilirdiniz. Sizin bu ayrımı anladığınız anlaşılıyor gidişattan ama bu pozitif eleştiriyi de yapmış olayım.
    Harf devrimi, Osmanlı alfabesini okuyamamak insanların kelime zenginliğini öldürmek zorunda değil. Değişik kelime duyunca krize girmeye ya da karşıdakine ne diyo la bu boomer demeye gerek yok, artık internet var yazınca çıkıyor zaten. Anadil olsun olmasın, daha geniş kelime haznesi daha geniş bir algı ve düşünce dünyası demek.
    Sonuç olarak harf devrimi en başarılı ve en iyi tutmuş devrimlerden biridir, dil devrimiyse vazgeçilmiştir. Vazgeçen, “Kitap, katip, mektup benim; ketebe, yektübü ve gerisi Arabındır. …” demiş.

  • @tuncaybolat5733
    @tuncaybolat5733 2 місяці тому

    Harf devriminin ideoloji dışında pratik faydaları da var. Latin harfleri Türkçenin ses çeşitliliğini daha iyi karşılıyor.
    Dil devrimi ise büyük oranda saçma bir uygulama. Bugün Osmanlı Türkçesini okuyabilenlerin dahi eski metinleri çözmekte zorlanmasının da sebebi dil devrimidir.
    Bugün kavgaya gerek yok, uyduruk kelimelerden tutmuşları kullanacağız, maamafih eski kelimerden de kurtarabildiğimizi ısrarla kullanacağız. 😉

  • @Mylove_972
    @Mylove_972 19 днів тому

    Kendi farkını yaratmanın da önemi var olsun ki herşey değişiyor😊

  • @emreozan2206
    @emreozan2206 Рік тому +1

    Sag tarafta olan Ömer bey (gözlüksüz) yaşanan olayları bazı methodkar kullanarak tanımlayıcı yorumlar yapıyor, sol taraftaki bey ise kafasındaki inandığı görüşlere göre yaşanan olayları bilerek veya bilmeyerek eğip büküyor.

  • @-Fil.
    @-Fil. 5 місяців тому +1

    Biraz mal bir arkadaşımız, sahip çıkalım

  • @susamekmek3101
    @susamekmek3101 Рік тому +1

    Kökten olmasa devrim tutmayabilirdi. Bunu unutmayalım

  • @cagrtastanoglu7554
    @cagrtastanoglu7554 Рік тому +1

    32:46 “Oturgaçlı götürgeç” hiç önerilmedi. TDK’yı eleştirmek için önerilmiş gibi haberler yapıp (zaytung gibi) dalga geçmişler

  • @endoplazmikret
    @endoplazmikret 3 місяці тому

    13:25 Türk Devrimi yerine Türkiye devrimi diyelim. Arada objektifliğiniz kaçıyor. Tadı tuzu kaçtı videonun.

  • @bekirfurkangok3771
    @bekirfurkangok3771 Рік тому +1

    Batıyı batı yapan değerlerin birini örnek vereyim: Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi. Batı'da dahi bu haklar gözlenmezken bizim sadece şeklen batıyı aldığımızın söylenmesi haksızlıktır! Özünü inkâr değil öze dönüş olarak görürüm bu atılımı.

  • @sumeyyealmis1074
    @sumeyyealmis1074 Рік тому +3

    Hala problem bence. Belki Araplara olan ön yargı bilmiyorum tabii Arapça konuştuğumda istihza ile bakan halk İngilizce konuştuğumda hayran hayran bakıyor. Tutup sarsmak istiyorum kendine gel Arapça bin kat daha zor daha zengin müthiş bir dil diye 😂 Not: Arapça konuştuğum bir gün Atatürkçü tesla teyze bunlardan da bir kurtulamadık biz batıya gitmek istedikçe bunlara batıyoruz tarzı söylenirken dönüp birden buyur teyze benimle mi problemin dediğimde yüzünü görmenizi isterdim😂 Not: konuştuğum arkadaş Bosnalı idi dmmdmdmdmdkdmdmdk

    • @umutselimbayr7837
      @umutselimbayr7837 8 місяців тому +3

      Bin kat daha zor ve dünyada çok da geçerli olmayan bir dili niye öğrenelim? Türkiye'de hangi ilahiyattan mezun Arapça biliyor? Herkes kapağı Almanya'ya Amerika'ya atma derdinde, tuzu kuru bir kesimin Arap hayranlığı radikal bir tuhaflıktan öteye geçemiyor.

    • @mehmetmahnaoglu2854
      @mehmetmahnaoglu2854 8 місяців тому +2

      @@umutselimbayr7837 Çok geçerli olmayan dediğin Arapçayı 24 ülke 500 milyona yakın insan resmi dil olarak konuşuyor. Türkiye olarakta hem coğrafi hem ticari açıdan büyük ortaklarımızdır. Bu Coğrafyanın getirdiği bir sonuç. Turizm dahil birsürü sektör Arapça konuşanlardan kazanıyor. İşin manevi boyutuna ise hiç girmiyorum. Halkın büyük çoğunluğu zaten bundan hiç rahatsız değil tam tersine sempatiyle bakıyor.

    • @umutselimbayr7837
      @umutselimbayr7837 8 місяців тому +1

      @@mehmetmahnaoglu2854 Dünyanın Lingua Francası İngilizcedir, halkımızın büyük kısmı Arapça küfür duysa amin diyecek seviyededir. Çalışmadan zengin olmuş görgüsüz bir turist kitlesine şirin gözükmek için Arap övecek halim de yok.

    • @roxatv1341
      @roxatv1341 5 місяців тому

      Araplara olan ön yargının sebebi tayyar

  • @erdoganborklu
    @erdoganborklu Рік тому +1

    bendne duymak zor ama 32:16 Yaşar haklı :)
    Gençlerin konuştuğu şekilde bi dil oluşturacaksak, ya da bu tip bi ilerleme bizi ileri götürmeyecektir maalesef

  • @MesudeTuzemen
    @MesudeTuzemen Місяць тому

    Önce dinlediğimde tepkiliydim.
    Yarıda bırakmıştım.
    ÖNYARGILI bir video hazırlanmış ve yayına konulmuş diye düşündüm.
    Ve de bir ara kanalı terk ettim.
    Bu güzel gençlere kıyamadım ve tekrar dinleyim bakalım dedim.
    Not alarak takip ettim.
    Kullandıkları cümleleri itinayla seçtiklerini farkettim.
    AMA Ben de bir şey farkettim.
    ÖMER GEMALMAZ yenildi 1 - O olarak YAŞAR ' a.
    ÖMER, duygusal yönden yaklaşmış harf devrimine ve post-modern bakış açısı sergiledi Bence.
    YAŞAR ise daha AKILCI ve mantık çerçevesinde konuştu ve MODERN bir bakış açısı sergiledi.
    ÖMER, popülist söylem kullandı ve popüler olmuş olabilir AMA bu haklı olduğunu göstermez.
    Prof. Dr. NACİ GÖRÜR ' de popüler bir kişilik,bol bol deprem hakkında bilgi veriyor AMA icraat yok ,eylem yok.
    Tanınır kişiliğine güvenerek işinden bile istifa etti ve daha da popüler olmak için....
    ÖMER, videoyu kapatırken BÜYÜK DEĞİŞİM lâfını kullandın ve Osmanlıca öğrenmek için çırpındigini ifade ettin.
    Tutan yok SENİ.
    Git öğren ⁉️
    Elinden alanda yok.
    Akademik çalışma yapan Bilim adamı için, sosyal Bilimlerde gereklidir.
    Katılıyorum AMA Devlet herkese Osmanlıca öğretmek zorunda değil.
    Tıpkı Kürtlere ve Çerkeslere Ana Dilini öğretmen zorunda olmadığı gibi.
    ANA dilini ANASI öğretir.
    Osmanlıca da Dil ve Tarih Fakültesinde öğretilir.
    BÜYÜK DEĞİŞİM olduğunu kabul ettiğine göre ATATÜRK büyük DEVLET ADAMI imiş gerçekten " demeni beklerdim.⁉️💔➖
    YAŞAR, Harf Devrimini anlamanın ATATÜRK dönemi şartlarıyla değerlendirilmesi gerektiğinin altını defalarca çizdi.
    Tebrik ediyorum YAŞAR ' i.👏🤝🙏💞
    ÖMER, Japonya Senin başını döndürmesin.
    Burası TÜRKİYE.
    3 tarafı denizlerle çevrili ve İSTANBUL ve ÇANAKKALE boğazına sahip hep tetikte olacağımız bir coğrafya.
    LATİN harflerini kabul edip,ARAP kültüründen uzaklaştığımiz hâlde yakamizi bırakmıyorlar. AMERİKA ve AVRUPA...
    Keşke Çin ve Japonya gibi âlâkasız bir yerde olsaydık.
    ATATÜRK bu büyük değişimi yapmasaydi Ortadoğu bataklığında yok olup gittiydik
    Şimdi senin övgüyle bahsettiğin ARAP kültürüyle tanışiyorsun.
    Bak, Suriye ' den , IRAK ' tan, İRAN ' dan , Afganistan ' dan, BİZİM LAİK ülkeye geliyorlar hem de canlarını tehlikeye atarak....
    Lütfen düşün bakalım Arapça ve Farsça ile mi SİLİKON vadisinde var olacaksın.
    ÖMER 2- O yenildin YAŞAR ' a....
    Vizyon eksikliği gösterdiğin için.
    Güzel ve SAMİMİ bir münazara oldu.
    Bilginize ve çalışkanlığıniza saygı duyuyorum ve sizleri seviyorum.🤝👏💞☀️

  • @NeverLies
    @NeverLies Рік тому

    15 dakika dayanabildim, tespit yapıyorsunuz. Sonra tespitin üzerine yorum yapıp bir tespit daha yapıyorsunuz. Ama tespitlerin arkası boş. Videoyu adeta biz “neden kötü olduğunu anlatacağız” şeklinde açıyorsunuz. Buradan belli oluyor zaten.

  • @bunyaminaktas804
    @bunyaminaktas804 11 місяців тому

    Arada geçen isimlerin fotoğrafını koyunca altına isimlerini de yazabilir misiniz?

  • @CemalBuyukdere
    @CemalBuyukdere 8 місяців тому

    34:30 Senin yüz yıl önce okuduğun metni anlamamanın sebebi Osmanlı'da devlet işlerinde ve edebiyatta kullanılan dil ile halkın kullandığı dil arasındaki mesafenin örneğini verdiğin dillerde olandan daha fazla olması olabilir mi acaba?

  • @RANDOM._.114
    @RANDOM._.114 5 місяців тому

    eğim,eğilim,açılım,ağ,çevrim içi,çevrim dışı gibi çok sayıda ilk aklıma gelen Öztürkçe sözcükler var

  • @hacomer6476
    @hacomer6476 8 місяців тому

    Dilini değitirdikleri dişli çıktı. Belki onlara benzemesek, içeriden görmesek hayranlığımız daha kalıcı ve uzun olabilirdi.

  • @muhasebeci1980
    @muhasebeci1980 Рік тому

    Doğru söylemekle beraber Mezuniyette Vals çalınması ve Vals Dansı edilmesi Batı Geleneği olmakla beraber Türk Müziği geleneğinde içermektedir, örnek Yine Bir Gülnihal.

  • @jagexja
    @jagexja 5 місяців тому

    Sağdaki arkadaş tartışma canlansın diye uğraşıyorsa iyi yapıyor. Helal. Yok gerçekten bu seviyede tartışıyorsa çok üzülürüm.

  • @orcungurbuz1590
    @orcungurbuz1590 6 місяців тому

    Olayın özü, iş ahlakını yükseltmek. Japonya da is ahlaki kültür sayesinde yüksekti. Modernize olurken kültürü korumak normal. Bizde iş ahlaki çok zayifti "devletin mali denizdi". Dolayisi ile iş ahlakini, kültürü değiştirmeden kazandirmaya çalişmak mantikli değil. Türkler islamiyet öncesi iş ahlaki yüksek insanlar miydi? Bu sorunun cevabini verebilmek lazim öyle değil mi ?

  • @kerembaydemir6661
    @kerembaydemir6661 Рік тому +2

    Ben batılılaşmayı paket olarak görüyorum ki Japon batılılaşması da bu yüzden bana istisnai bi durum olarak geliyor. Kılık kıyafet müzik yaşam tarzı gibi öğeler olmadan toplumun batıcı manada bir bakış açısını oluşturması daha zor geliyor bana. Milliyetçiliğin oluşumundaki aletler gibi; ortak saat ortak haber ortak dil vs. Bunlardan bağımsız bir milliyetçilik oluşturmak mümkün olsa dahi işin zorlaştığı bir gerçek. Bundan dolayı yönü tam olarak batıya çevirmeyip doğrultudan ziyade batı doğu arası bi spektrum olarak yönelme olsaydı işin daha zor olup kalıcılığın elde edilemeyeceğini düşünüyorum. Büyük resime - Türk devrimine - de bakıldığında bir bütün olarak uygulanıp doğru karar alındığı görülebiliyor. Diğer değişimleri yaşamadan kalıcı kurumların oluşması Türkiye gibi bir arkaplana sahip ülke için makul bir seçenek gibi gözükmüyor.

  • @celikcanyaman4562
    @celikcanyaman4562 2 місяці тому +1

    Çok gerekliydi Arap dili kültürü ve. Irkı tarzı bize hiç uygun değil hız onlara uyamayiz

  • @tanberkak6188
    @tanberkak6188 Рік тому +104

    Matbu Osmanlıca öğrenmesi en fazla bir ay sürer. Arap alfabesini biliyorsanız birkaç haftada okumayı öğrenirsiniz. Ama oldukça problemli, gerçekten Türkçe'ye uygun değil. Arada bir sürü Arapça ve Farsça kelimeler var, onlar olduğu gibi yazılıyor. Birçoğu harfi tahmin ederek okumak zorunda kalıyorsunuz. Arapça veya Farsça gibi değil. O sebeple zaten halen tarih ve edebiyat bölümlerinde Osmanlıca bilmek önemli bir meziyet kabul ediliyor. Oturgaçlı götürgeç muhabbetleri de "Tercüman" gazetesinin zamanında ortaya gündem olsun diye attığı uydurma bir şey. Onların çoğunun pek doğru bir tarafı yok. TDK'nın kötü uygulamaları da olabilir ama videoda da bahsettiği gibi buzdolabı veya bilgisayar gibi gayet mantıklı ve yerleşebilmeyi başarmış kelime türetmeleri de mevcut, yeter ki akla ve mantığa aykırı olmasın. Yaşar'ın da zaten altını çizdiği şey bu, gerek tarihçilik konusunda olsun, gerekse dil devrimi konusunda olsun.
    Yunanistan'da çift dil eğitimi verilmiyor. Antik Yunanca da, Modern Yunanca da bilen birisiyim. Yunanistan'da akademisyen değilse veya spesifik bir ilgisi yoksa kimse Antik Yunanca bilmiyor. Bu tamamen uydurma. Japonya'ya da çok atıfta bulunuluyor nedense Türkiye'deki aşırı-sağ kesimler tarafından ama Japonya bazı konularda aşırı muhafazakar olsa da (özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda, göçmenlik konusunda oldukça problemli oldukları gibi aşırı-milliyetçi söylemler de çok yaygındır), bazı konularda ise aşırı derece Amerikanize olmuş bir ülkedir. Abartılı derecede İngilizce kelimeler vardır ve sıradan bir şekilde günlük hayatta kullanılır bunlar. Yani bahsettiğim şey öyle "challange etmek" tarzı kendi dilinizde karşılığı olmayan kelimelerin uydurma bir şekilde yerleşmesi değil, bayağı bayağı "masa" gibi basit bir kelimenin Japoncası "Dai (台)" olarak var olmasına rağmen, İngilizce'deki "Table" kelimesinden uydurulmuş "Te-buru (テーブル)" kelimesini kullanıyorlar. Bunların dışında anime ve manga tamamen ABD'deki Walt Disney'in animasyon filmlerinin ve karikatürlerinin hayranı olan Osamu Tezuka isimli asıl mesleği doktor olan bir çizer tarafından yaratılmış bir sektör. Japonya tarihine bakarsanız da Meiji Restorasyonu'nun da, İkinci Dünya Savaşı sonrasında yapılan 1947 Anayasası da tamamen ABD'nin zorlaması ile gerçekleştirilmiş bir şey. O sebeple Japonya buradaki gerici kesimlerin özcü şekilde iddia ettiği gibi daima sabit kalan ve asla değişmeyen tek tip bir topluma sahip bir ülke değil. Bu oldukça oryantalist bir bakış ve hiçbir gerçekliği yok. Tam tersine bütün toplumlar gibi sürekli değişen ve başkalarından etkilendiği kadar kendisi de başka toplumları etkileyen bir toplumdur Japonya toplumu. Zaten Japonya'nın kendisi de daha önceden o Kanji alfabesini Budizm sebebiyle Çin'den alıyor. Yani eskiden de dışarıya kapalı bir toplum değildi. O meşhur Sakoku politikasıyla dışarıya kapanmaya çalışıldığı Edo döneminde bile yine tamamen kapalı bir ülke değildi Japonya, Meiji Restorasyonu'ndan sonra ise artık tamamen açık bir ülke haline geldi. Osmanlı İmparatorluğu da bu arada böyleydi. Osmanlı İmparatorluğu hiçbir zaman gerici kesimlerin iddia ettiği gibi karikatürize seviyede salafist veya İslamcı bir imparatorluk değildi, gayet bazı konularda Avrupalı bir imparatorluk, bazı konularda ise oldukça kendine özgü bir imparatorluktu. Bu sebeple de Osmanlı İmparatorluğu içerisinde de sürekli bir reform ve toplumsal değişim mevcuttu.
    Ben açıkçası bu başka toplumlardan etkilenmeyi kaçınılmaz bir şey olarak görüyorum, çünkü bilgi birikimi ve kültür iyi veya kötü bütün insanlığın ürünüdür. Ömer burada sürekli Peyami Safa'ya referans yapıyor ama Peyami Safa, ki kendisi oldukça sevdiğim bir roman yazarıdır, en Nazi Almanyası hayranı figürlerden birisidir Türkiye tarihinde. Laf olsun diye söylemiyorum, İkinci Dünya Savaşı sırasındaki "Cumhuriyet" gazetesindeki yazılarına bakın, korkunç derecede anti-Semitik yazılar yazdığı gibi abartılı bir Nazi Almanyası savunusu vardır. 7 Kasım 1938'de, Kristalnacht'tan iki gün önce yayınladığı "Almanya'da ve Filistin'de Yahudi" isimli Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan makalesinde açık bir şekilde Nazi Almanyası'nda Yahudilere asla kötü davranılmadığını iddia eder, hatta bu iddiaları açık bir şekilde "yalan" olmakla itham eder. Kendisinin Nazi hayranlığı da abartıldığı düşünülmesin, bizzat Adolf Hitler'den imzalı bir Mein Kampf'ı bulunmaktadır ve kendi yeğeni Behçet Safa bile onun bu Hitler hayranlığından bahsetmektedir. Türkiye'deki liderleri Batılıları taklit etmekle suçlar ama kendisi bir fiziksel engelli olmasına ve ırk kategorisinde Beyaz olarak değerlendirilmemesine rağmen Türkiye'de de Ari ırkın oluşturulmasını isteyen ve bunun için Nazi Almanyası ne yapıyorsa birebir bunun Türkiye'de de uygulanmasını isteyen birisiydi. Çelişkili geliyor olabilir kulağa ama ben şahsen şaşırmıyorum, çünkü otantik siyasetin olabileceğine pek inanmıyorum. Bütün siyasetler mutlaka evrenseldir. İstedikleri kadar kendilerinin otantik olduğunu iddia etsinler, siyaset insan aklının ürünü olduğu gibi her insan büyük ölçekte birbirleri ile bağı olan küresel bir dünyada yaşıyor ve ister istemez, az ya da çok başka toplumlardan, kültürlerden etkileniyor.
    Peki ya başarılı olan ne derseniz, işte orada sadece yabancıları taklit etmek değil, o bilgiyi yanlışlardan arındırıp (Peyami Safa'nın, Nurettin Topçu'nun, Cevat Rıfat Atilhan'ın veya Necip Fazıl Kısakürek'in yaptığı gibi Nazizm'e öykünmek mesela çok yanlış bir şey), doğru olan tarafları seçerek alıp kullanmak ve en iyisini yapmak önemli olan şey. Japonya örneğine bakalım, Osamu Tezuka. Osamu Tezuka normalde sadece ABD'deki çizgi roman ve animasyon kültürüne hayran olan genç bir doktordu. ABD'deki bu kültürden esinlenerek kendi eserlerini ortaya koydu ve şu anda hem Japonya'ya kuvvetli bir yumuşak güç kazandıran (yani Japonya'yı ve Japon kültürünü dünyada olumlu gösteren), hem de Japonya'ya uçuk şekilde bir gelir kapısı oluşturan manga ve anime sektörünün yaratıcısı oldu. Üstelik bu kişi sadece hobi olarak karikatür çizmeyi seven bir doktordu ama İngilizce bilgisi ve Amerikan kültürünü çalışması, onu belki kendisinin bile beklemeyeceği şekilde Japonya'ya dev bir katkı yaratmasını sağladı. Ömer videoda Japonya'daki insanların Japonluğundan gurur duymalarından bahsetmiş ama bu gururun sebebi animasyonu veya çizgi romanı 'Batılı' görüp bunları reddetmelerinden değil, tam tersine bir Japon'un bunu alıp daha iyisini yapabilmesinden kaynaklanıyor. Şu an bu sayede de, ben de dahil olmak üzere birçok kişi bayağı zor bir dil olmasına rağmen Japonca öğrenmeye çalışıyor, Japon edebiyatını, sinemasını, tarihini ve kültürünü merak ediyor. Benzer bir şekilde şu an gençler arasında popüler olan K-Pop'ı da örnek verebiliriz. Sadece ABD'ye ait ve oldukça kötü görülen piyasa için üretilen bir müziği Güney Koreli genç sanatçılar aldılar ve kendi kültürlerine uyarlayarak yeniden dizayn ettiler. Bu sayede ortaya yeni bir ürün çıkarmakla kalmadılar, bunun yanı sıra ülkeye uçuk miktarlarda paralar girmesini sağlayan bir sektör yarattıkları gibi Güney Kore'nin yumuşak gücünü de oluşturdular, tıpkı Japonya'daki manga ve anime sektörünün yaptığı gibi. Yani kısacası bir şey 'yabancı' diye ona kendini kapatmak bütün toplumları başarısızlığa götürür, önemli olan şey doğru olan şeyleri alıp, bunu o ülkelerden bile daha iyi bir hale getirmek olmalı. Japonya'nın, Güney Kore'nin, Tayvan'ın, Çin Halk Cumhuriyeti'nin günümüzdeki başarısı biraz burada yatıyor. Eğer farklı kültürleri çalışmaya, yeni şeyler öğrenmeye kendinizi kapatırsanız, ki gerici kesimin de savunduğu şey zaten budur, elinizde gelişmeye kapalı ve çökmeye mahkum bir toplum kalıyor. Nasıl bireysel olarak elimizden geldiğince sürekli yeni şeyler öğrenmemiz gerekiyorsa, toplumlar olarak da buna ihtiyacımız var.
    *Peyami Safa'nın yeğeni ressam Behçet Safa'nın amcasından ve onun Hitler hayranlığından bahsettiği "Hürriyet" gazetesinde yayınlanan röportajın linki:
    www.hurriyet.com.tr/kelebek/elbede-marjinal-bir-turk-38661575

    • @ahmetselimgunes
      @ahmetselimgunes Рік тому +1

      Kopyala yapıştır mı?

    • @asmmavzer9706
      @asmmavzer9706 8 місяців тому +2

      Peyami safa nın hitler hayranlığıyla konunun nasıl bir alakası var? Gerçi bu devrim süreçlerinde bulunan bir çok isimde hitler hayranlığı oluşuyor gazetelerce hitler Almanya’sı övülüyor

    • @tanberkak6188
      @tanberkak6188 8 місяців тому +1

      @@asmmavzer9706
      Uç-sağ ve modernleşme karşıtı Aryanist bir isim olduğunu göstermek için söyledim. Kaldı ki kendisi çok yerelciliği vurgulayan birisi ama Aryanizm/Nazizm dediğimiz şey bu topraklara ait bir şey değil, başka ülkelere ait bir şey. Başkalarını Batılılara özenmekle suçlarken kendisi Almanlara özenmekte ve tamamen Batılılar tarafından üretilmiş bir siyasi miti benimsemesi biraz riyakar kalıyor, malum Türkler o ırkçı sahte-bilimsel teorilere göre Aryan bile değiller (Hatta yeğeni Behçet Safa bir engelli birey olarak Peyami Safa'nın nasıl böyle bir şeyi savunduğuna şaşırır. Malum, Naziler Köln'deki toplama kamplarında engellileri de katlettiler Ari bir ırk yaratmak için). Ben şahsen bu denli Nazizm hayranı olmasına şaşırmıyorum, çünkü faşizm ve Nazizm gibi uç-sağ hareketlerde modernleşmenin getirdiği şehirleşme, çoğulculuk ve değişim kavramları pek sevilmez, şiddet kullanılarak geçmişe dönüş çağrısı yapılır. O sebeple komünizm ve liberalizme, Aydınlanma düşüncesine sert bir düşmanlık vardır bu karşı-devrimci hareketlerde. (Nazizm'de tabi ek olarak bu bir ari ırk yaratma hedefi ile gerçekleştirilir) Bu perspektiften bakınca Peyami Safa'nın tavrını anlıyorsunuz. Onun Nazi hayranlığı sadece bir Hitler sevgisi veya Alman hayranlığı değil, uç-sağ görüşleri savunması ndan kaynaklanıyor ve bu sebeple Hitler'in Nazi Almanyası onun ideal ülkesi oluyor. Nurullah Ataç mesela en sert derecede dilde devrimi savunan (Harf Devrimi de değil, dil devrimi, yani dilden birçok kelimenin çıkartılıp yeni kelimeler yaratılarak dilde bir sadeleşmeye gidilmesi), sert derecede radikal reformist bir Aydınlanmacıdır, onun Nazilere karşı bakışı inanılmaz derecede olumsuzdur, "Haber-Akşam Postası* isimli çalıştığı gazetelerde açık bir şekilde Nazizm'i ve anti-Semitizm'i kınar, çünkü Nazilerin modernleşme karşıtlığından ve ırkçılığından nefret eder. Bu sebeple Nurullah Ataç ve Peyami Safa'nın tam zıt fikirleri savunan iki insan olarak aralarındaki farkı görebilirsiniz. Nurullah Ataç dilde devrim dahi bütün kültürel devrimlerin gerekli olduğunu iddia ederek devrimci fikirleri savunup yeni bir ülke kurulmasını savunurken, Peyami Safa "öze dönmeyi" savunur ve devrim fikrinden nefret eder. Nurullah Ataç Nazizm'i sert derecede kınar ve onların Anti-Semitizm'inin tehlikelerinden bahsederken, Yahudilerin toplama kamplarına götürülüşünü gazetelerde korkunç bir olay olarak aktarırken Peyami Safa "Cumhuriyet" gazetesinde böyle bir olayın varlığını inkar eder ve Nurullah Ataç'a da gazete yazılarında sözlü saldırılarda bulunur.
      Bu Nurullah Ataç ve Peyami Safa farkını hakkında güzel bir özet makale olarak hazırlanmış Tuncay Birkan'ın K24'te yayınlanan "Ataç'ta İki Shakespeare Karakteri: Shylock ve Caliban, Yahudi ve (Kara) Kalabalık" makalesi var, okumak isteyenler için onun linkini ekliyorum:
      www.k24kitap.org/evvel-zaman/atacta-iki-shakespeare-karakteri-shylock-ve-caliban-yahudi-ve-kara-kalabalik-767

    • @umutselimbayr7837
      @umutselimbayr7837 8 місяців тому +3

      Emeğinize sağlık, güzel yazı.

    • @barrettsdiamond4172
      @barrettsdiamond4172 8 місяців тому +4

      Bu güzel yorum için teşekkürler, gerçekten ufuk açıcı oldu.

  • @can44433r
    @can44433r Рік тому +93

    Ömer'in kafasında bir fes eksik

    • @batuhan46811
      @batuhan46811 7 місяців тому

      Vallahi senin kafanda da akıl eksik ki ömerin argümanlarına kendince cevaplar oluşturamadığın için senle aynı düşünmeyen karşı muhattabına belli bir fikir ve entellektüel zeminde cevaplar üretecek kapasiten olmadığından ancak muhattabını karikatürize ederek kendi tarafına puan toplamaya çalışan kendi fikriyatında bulunan ve bayrak taşıycılığını yaptığın her olgunun derinelemesine tahlil edilip karşı çıkılmasına engel olan dışarıya modernist gözüken ama özünde alabildiğine yobaz bir o kadar kapasitsiz, özgürlük düşmanı ve bayrak taşıyıcısı olduğun fikirlerin eli sopalı militanısın

  • @yesilbeyy
    @yesilbeyy Рік тому +64

    Rıza nur'u ciddiye alıp atif yapmazsın

    • @derdmend8994
      @derdmend8994 Рік тому +1

      Niye?

    • @aeneas2949
      @aeneas2949 Рік тому

      @@derdmend8994Direkt lafı uzatmadan Deli diyebilirim. Ad hominem gibi gelebilir ama kendisi kadın kıyafetleri giymekten hoşlanıyormuş. Bununla birlikte herkesin Atatürk de dahil kendisine T*c*vüz etmek istediklerini söyleyen bir kişilik.

    • @1karaca2
      @1karaca2 Рік тому

      şizofren@@derdmend8994

    • @onatdeveci5502
      @onatdeveci5502 6 місяців тому

      ​@@derdmend8994 Adam tanısı konmuş şizofren.

    • @dante.alighieri
      @dante.alighieri 6 місяців тому

      off gelmis gene sekuler chomarlar

  • @vonhumboldt8
    @vonhumboldt8 Рік тому +64

    Rıza Nur’u ciddiye alıp söylediklerini doğru kabul etmek😂

    • @ahmetgonul6850
      @ahmetgonul6850 Рік тому +1

      Okudunuz mu rıza nuru?

    • @tengiz
      @tengiz Рік тому +31

      yahu adamlar mısır püskülü okuyup çıkmışlar videoya daha ne olsun

    • @bigsmokethegreat8351
      @bigsmokethegreat8351 Рік тому +5

      hakikaten o çok saçma geldi

    • @KayaKaktirici
      @KayaKaktirici Рік тому +2

      Circumstantial Ad Hominem

    • @yakupdogan2725
      @yakupdogan2725 Рік тому +3

      rıza nur lozana gitmişti ayrıca atatürkün bakanıydı neden ciddiye alınmayacak ki

  • @selcukcanturk9373
    @selcukcanturk9373 Рік тому +95

    1927’de okuma yazma oranı yüzde 10.2, 1941’de üç kata yakın artarak 27’ye yükselmiştir. Bu başarı değil mi? Küçümsenmemesi gerekir.

    • @عثمانپاشا
      @عثمانپاشا Рік тому

      İnkılap olmasa da artacaktı. Kafi sayıda mektep yok. Muallim yok. Savaştan çıkılmış. İkinci Dünya Savaşı'na katılsaydık okuma yazma oranı nasıl olurdu?

    • @clarknusret4501
      @clarknusret4501 Рік тому +5

      osmanlı dönemindeki okuma yazma oranı bilinmiyor yüzde 10 falan hikaye daha az da olabilir daha fazla da bilemiyoruz

    • @northernlegolas
      @northernlegolas Рік тому +8

      Adam 1927 demiş. Ümmilik değil okuduğunu anlama ölçülebilse keşke.

    • @alihaydar728
      @alihaydar728 Рік тому +9

      Harf devrimi yapılmadan da eğitim oranı arttırabilinir

    • @mgs7914
      @mgs7914 Рік тому +7

      1927'de %10'dan daha az okuma yazma oranı. Bu ikili liboş hangi kaynaktan yararlandı belli değil.

  • @sometimes9417
    @sometimes9417 Рік тому +54

    yarısına kadar dinleyebildim. sonra kusmaya gittim.
    hakim, hekim, hüküm, hakem. bu kelimeleri alta Osmanlıca Türkçesi ile yazabilir misiniz lütfen. Bu örnekleri çoğaltabilirim de.

    • @sometimes9417
      @sometimes9417 Рік тому +14

      Beğenmiyorsan izleme kardeşim diyenler için. Bu video ile birlikte abonelikten çıktım.

    • @berqtdenizbakirci1923
      @berqtdenizbakirci1923 Рік тому

      bende çıktım @@sometimes9417

    • @ALI-gi7sv
      @ALI-gi7sv Рік тому

      ​@@sometimes9417knk beğenmiyorsan izleme değil de tam tersini söyleyeceğim ben. Eğer bu kadar hafif bir inkılap eleştirisi seni abonelikten çıkarıyorsa dünya görüşlerine yeterince eleştiri duymuyorsun demektir.
      Şurada 2 tane akademisyen adam sakin sakin bir devrimi eleştiriyorlar. Sanki 2 şeriatçı Atatürke sövüyormuş gibi bir tepki gelmesi gerçekten tuhaf.

    • @عثمانپاشا
      @عثمانپاشا Рік тому +7

      حاکم، هکیم، حُكُمْ، حَكَمْ

    • @عثمانپاشا
      @عثمانپاشا Рік тому

      "Rüşvetçi kadının sonu"
      Burda ne deme istedim? Kadı mı? Kadın mı? Misalleri çoğaltabilirim. Hatta bir de Rusça'dan misal vereyim: стоит [stoit] mi, [stait] mi? Veyahut плачу
      Velhasıl kelam hiçbir elifba bir lisana tamamen uymaz.

  • @egemenozdemir724
    @egemenozdemir724 Рік тому +158

    her sese bir harf düşen ve okunduğu gibi yazılma kolaylığına sahip türkçenin yapısına uygun ve latin harfleri kullanılarak oluşturulmuş Türk alfabesi kesinlikle eski harflerden üstün ve öğretimi kolay özellikle anadili Türkçe olan kişiler için. bunu es geçmemek gerekiyor. türkçe kolay kelime üretilebilen bir dil yapısı sebebiyle ve kullandığımız alfabede dilimiz zenginleşmesine katkı yaptı bence. arap harflerini kullanmanın birçok sıkıntısı vardı bunlardan hiç söz etmemişsiniz.

    • @nigdeball9691
      @nigdeball9691 Рік тому +7

      👋 selam,
      1)Öğretimi kolay derken neye dayandırıyorsunuz
      2)”Eski harflerden üstün”derken neye göre üstün
      Türkçe kolay kelime üreten bir dil derken neye dayanarak söylüyorsunuz.
      Arap harflerini kullanmanın sıkıntısının farkındayım

    • @Murat-fi6ff
      @Murat-fi6ff Рік тому +47

      @@nigdeball9691 adam aciklamis okudugunu mu anlamiyorsun

    • @sometimes9417
      @sometimes9417 Рік тому +27

      @@nigdeball9691 hekim, hakim, hüküm, hakem. bunları Osmanlıca yazar mısın?

    • @egemenozdemir724
      @egemenozdemir724 Рік тому +16

      @@nigdeball9691 @nigdeball9691 sondan eklemeli bir dil bu yüzden üretim kolay ve almancada olduğu gibi 1 satırlık garip kelimeler bizde yok. bilgisayar kelimesi mesela güzel bi örnek. Türk dilinin yapısına göre bir harf ve ses kombinasyonu olduğu için üstün diyorum. yani araplar için arap harfleri tabiki üstündür çünkü arap dilinin ses yapısına uygun. Türk alfabeside bizim dilimizin ses yapısına uygun yani bu kendi dilimiz için geliştirdiğimiz bir alfabe olduğu için zaten Türkçe konuşan bir insan için ögrenimi tabiki daha kolay ağzından çıkan sesin yazı karşılığını bildiğin zaman duyduğun kelimeyi yazabilirsin ama ingilizce almanca gibi dillerde birkaç harfin yanyana gelmesi tek bir sesi temsil ettiğinden bu harf kombinasyonlarını hatta kelime kelime yazımları bilmen gerekir. kullandığımız birçok Türkçe kelime cumhuriyet dönemi edebiyatçılarının icat ettiği kelimelerdir mesela peyami safa epey bir kelime eklemiştir dilimize. bunları dilbilimciler daha iyi açıklar ve anlatır fakat bunlar benim onlardan öğrendiğim ve genel kabul edilen olgular. ben bunları dilim dönduğünce anlatmaya çalıştım.

    • @ugur5721
      @ugur5721 Рік тому +11

      @@sometimes9417 hekim ه ile yazılır, hakimle hükümün arasındaki fark hakim ismi faildir ك den sonra ی alır, yazdığın şeylerden sadece hükümle hakem aynı yazılır yazıda karışıklık olacağını düşünülürse hükmün ك'ının üstüne bir cezm atarsın gayet kolay bir şey nitekim devlet kayıtları dahil her şeyde yüzlerce yıldır kullanılıyor hiç meraklanmayasın.

  • @eeebab
    @eeebab Рік тому +13

    Sağdaki adam ne dediğinden bağımsız çok rahatsız edici bir tavra sahip.

  • @Seattle0
    @Seattle0 Рік тому +15

    ve evet islam kültürü ve arap kültürü bizim milli kültürümüz değildir ve arınmak şarttır sayın boun'lular

    • @unbekanntumbenannt24
      @unbekanntumbenannt24 Рік тому +1

      Peki bizim kültürümüz batı kültürümü?

    • @Seattle0
      @Seattle0 Рік тому +2

      @@unbekanntumbenannt24 doğusunu yemişim başka ne olursa olsun

    • @unbekanntumbenannt24
      @unbekanntumbenannt24 Рік тому

      @@Seattle0 reis senin adına üzgünüm fakat biz sapına kadar doğulu bir toplumuz sen inkar etsende doğulusun

    • @mgs7914
      @mgs7914 Рік тому

      ​@@unbekanntumbenannt24o dönem daha Göktürk alfabeleri bile bulunmamıştı, Latin alfabesine geçmek tek seçenek idi

    • @unbekanntumbenannt24
      @unbekanntumbenannt24 Рік тому +1

      @@mgs7914 nasıl bulunmamaıştı? 1890'larda alfabeyı çözdüler bile ve o dönem gazetelerde haber yapıldı

  • @gulcintuna
    @gulcintuna 6 місяців тому +12

    Neden Arapça ve Farsça kelimeleri kullanmayı bıraktık diye dertlendiler. Neden bu kadar dert ettiler anlamadım.

    • @borumune
      @borumune 5 днів тому +1

      Dil devrimi yapan her milletin yaptığı şeyleri bize has sanıyorlar çünkü. Bunları bazen dinlemeyi seviyorum, ama bilmedikleri, ufuklarının yetmediği konularda da çooook saçmalıyorlar.

    •  4 дні тому +2

      Adamlar 40 dakika konuşmuş, örnekler ve bu düşünceyi anlatanlardan örnekler vermiş. Hala anlayamıyorsanız maalesef yapacak bi şey yok.

    • @ilyasguldal8659
      @ilyasguldal8659 12 годин тому

      Kelime Arapça, dert farsça. Sen kemalist değil misin? Sözcük ve kaygı olarak kendini ifade etmek zorundasın. Hemen dilini düzelt.

  • @hdrkaragul221
    @hdrkaragul221 11 місяців тому +8

    Yaşasın 1928 Harf Devrimi 🇹🇷❤️🇹🇷🇹🇷🇹🇷❤️🇹🇷❤️❤️🇹🇷❤️ Özümüze geri döndük

  • @tilter4058
    @tilter4058 11 місяців тому +12

    Türkçeyi bu kadar gömmene anlam veremedim Ömer. Türkçe müthiş zengin bir dil. Alın size video konusu.

    • @koordrozita7236
      @koordrozita7236 8 місяців тому

      Türkçe kit bir dil

    • @Wisdom_Pursuer
      @Wisdom_Pursuer 8 місяців тому

      Arapça bilsen biraz anlardin Türkçe kavram uretmede fakir fiil odakli

    • @Turunc_eren
      @Turunc_eren 6 місяців тому +1

      İngilizceyle kıyaslandığında ifade güçlüğü var bilhassa yazı dilinde fakat tabi bu konuşmaya da yansıyor ister istemez. 27:25'te konuşan arkadaş vecizce ifade etmiş. Dilimizde ihtiyaç duyabileceğimiz her türlü tabir mevcut fakat şuanki teamülde yer edinemediğinden insan bilse dahi kullanmakta tereddüt edebiliyor.

    • @murattastan3797
      @murattastan3797 2 місяці тому

      Arapça ve Farsça kelimeleri çıkardığında neredeyse dil denecek bir şey kalmıyor.

  • @e.k.5145
    @e.k.5145 Рік тому +158

    "Çağdaşlaştık mı da?" da demezsin yaa evet çağdaşlaştık abi. Çok erkek perspektiflerden okuyosunuz bazı şeyleri... Türkiye bugün müslüman komşularına göre kadınlar ve kız çocukları için çok daha yaşanılabilir bir yerse bunu cumhuriyet devrimlerine borçludur. islam kültürü özellikle kadınların nefes almasına olanak vermeyen, bugün bile oldukça dayatmacı bi kültür. dönemin sorun tespitine katılıyorum sonuçta "müslümanlık çok kötü, biz hristiyan kültürü baz alalım" denmemiş ki, dinlerin baskıcı etkilerinden hızla kurtulmakta ve bunun meyvelerini almakta olan batı baz alınsın denmiş. islam kültürü çok muazzam, gelişmelere açık olsaydı bugün belki en azından bir tane islami kültürden gelen toplumun beli doğrulmuş olurdu. içlerinde petrolü olanın ekonomisi iyi evet ama temel insan haklarından sınıfta kalmayanı yok henüz.

    • @KimliksizDevlet.
      @KimliksizDevlet. Рік тому +1

      ​@@zeusterim9655Bahsettiğin kadınlar nereye memnun? Alternatif bir hayatı görmüşler mi ki memnun olsunlar veya olmasınlar? Kadınların başka bildikleri bir şey yok ki.

    • @liwwoodgate3650
      @liwwoodgate3650 Рік тому +1

      @@zeusterim9655hangi müslüman kadın memnun olm türkiyedekileri 2 hafta irana koy hepsi koşa koşa geri döner. 2 çarşaflı gördün diye memnun mu oluyorlar

    • @Alestessia
      @Alestessia Рік тому +1

      ​@@zeusterim9655hangisi memnun Allah aşkına iran da kadınlar kendini paralamadı mı kurtulmak için. Dünyada hangi kadın şeriat ülkelerine göç ediyor?

    • @williambutcher2819
      @williambutcher2819 Рік тому +23

      Video konusu harf devrimi olduğu için harf devrimi dışında konuşmamış olabilirler mi? Erkek perspektifi demiş bi de feministte beyin aramıcan harbi

    • @عثمانپاشا
      @عثمانپاشا Рік тому

      @@williambutcher2819 😁

  • @can44433r
    @can44433r Рік тому +49

    Arap alfabesi hakkında bir şey bilmeden konuyu tartışmak size yakışmamış. Arap alfabesinde sesli harf yoktur. Türkçe gibi çok fazla sesli harf bulunan bir dil o alfabeyle yazılamaz

    • @ugur5721
      @ugur5721 Рік тому +16

      Allah Allah ya Türk edebiyatının en gelişmiş şiirleri bin yıla yakın bir sürede nasıl yazılmış ki? Koskoca imparatorluk o alfabeyle nasıl yönetilmiş ki? Daha da önemlisi bu cumhuriyet propagandalarına inanan kaldı mı?

    • @Murat-fi6ff
      @Murat-fi6ff Рік тому +1

      @@ugur5721 evet baya yonetmis 1700 yilindan itibaren araliksiz toprak kaybedip sogan cucugune donuserek yonetmis

    • @alihaydar728
      @alihaydar728 Рік тому +7

      1000 yıl boyunca yazılan Türkçe eserler nasıl yazıldı o zaman

    • @orhan294
      @orhan294 Рік тому +8

      @@alihaydar728 işte konu o 1000yıl değil bu arada 600yıl ve yazılırken okumada sorun çıkıyor yazar orda birşey yazmış sesli harf yok ordaki yazıyı tahmin yürüterek yada hareke gibi şeyleri kullanarak belirlemeye çlışırlardı bu da çok büyük sorunlar yaratmış zaten az inceleyen biri anlar o sorunları

    • @bugraerkurt3840
      @bugraerkurt3840 Рік тому +21

      @@ugur5721 Türk Edebiyatının en gelişmiş şiirleri dediğiniz şiirlerde Türkçe kelime miktarı son derece az. Arapça ve Farsça tamlamalarla bezeli ve Türkçe neredeyse yok denecek kadar az bir durumda. Ayrıca birçok şair Arapça ve Farsça divanlar yazmıştır. Koskoca İmparatorlukta arşivlerin yarısı Türkçe yarısı Arapça Tutmak gibi bir gelenek var. Kaldı ki Ortaçağ tarım imparatorluklarında öyle bugünkü gibi rasyonel bir bürokrasi de yok. Yani yönetim kısıtlı bir ve iyi eğitimli bir zümrede. İmparatorluktaki okullaşma oranlarına bakınca zaten halkın eğitimli olmadığı da ortada. Evet dar bir çevre Türkçe, Arapça ve Farsça biliyor ve kullanıyor ve böyle yönetiyorlar. Fakat bu bütün İmparatorluğu kapsamıyor ve geri kalanlar için o yazılanların bir anlamı yok.
      Son olarak Cumhuriyet propagandası dediğiniz harf inkılabı Tanzimat'tan beri gelen bir fikir. Bütün entelektüeller şunun farkında: Türkçe'nin bu alfabeyle yazılması çok problem yaratıyor. Bunu İmparatorluğun son devirlerinde eski harflerle yazılmış kitaplarda görebilirsiniz. Özel isimlerde Arap harfli başlıkların yanına parantez içinde Fransızcası yazılır ki okuyan anlayabilsin diye ki bu gelenek harf inkılabından sonra bir süre daha devam etti.
      Yani özetle Arap alfabesi Türkçe için uygun bir alfabe değil.

  • @tunacavusoglu5567
    @tunacavusoglu5567 9 місяців тому +5

    Sağdaki cidden 15 yaşında devalı çocuk gibi bi sus bi düşün vallahi yordun

  • @allahiyiyengizemlivarlik8909
    @allahiyiyengizemlivarlik8909 Рік тому +7

    Doğru mu bilmiyorum diye argüman sunuyor la :DDD

  • @MrKorkoz
    @MrKorkoz 8 місяців тому +19

    Harf Devrimi şarttı, adımı tam yazamadığım bir dille zor, bu seferberliğe rağmen toplumun bugünkü hali, eski haliyle işin içinden çıkılmaz hale gelirdi. Çağdaşlaşma çalışmasına rağmen sokağa çıkınca ne kadar çağdaşlaştığımız şüpheliyken, hiç bir şey yapılmasa nasıl olurdu ?

  • @miralaym5309
    @miralaym5309 Рік тому +15

    her bakış açısını tartışmaya dahil edip “bu budur” demeden karşılıklı beyin jimnastiği yapmanız ufuk açıyor

  • @limonya
    @limonya Рік тому +15

    Enver Paşanın yapmaya çalıştığı dil reformunu yanlış anlamışsınız, Ayrıca araştırmadan da konuşmuşsunuz. Zamanlaması kötü bir alfabe değişikliğidir ve Enveriye Alfabesi bu koluyla alakasızdır. Dilde değişim yoktur yalnızca yazımda değişiklik yapılmıştır. Enveriye Alfabesi yazarsanız çıkar. Bunu başka konulara yormanız ve tam araştırmadan yapmanız komik kaçmış.

    • @ftftih
      @ftftih 6 місяців тому +1

      boş videoydu

  • @bigsmokethegreat8351
    @bigsmokethegreat8351 Рік тому +8

    31:45 hacı etimolojik bilgi ile harf devriminin ne alakası var Allah aşkına

    • @comtedebuffon9690
      @comtedebuffon9690 5 місяців тому

      Fars alfabesinde kelimeler daha çok sessiz harflerden oluştuğu için kökeni aynı olan kelimelerin yazılışı daha çok benziyor. Ortaklık kurması kolay oluyor. Onu kastediyor herhalde

  • @parolax6709
    @parolax6709 Рік тому +9

    Tarih tezi ve dil devrimi tartışılırken dönemin ruhunu dikkate almak gerekir. Dönem insanının default ayarları ırkçı olunca Einstein dahi zamanın hastalığının belirtilerini taşıyabiliyor. Lloyd George'dan Gladstone'a batının temsilcileri Türkler hakkında neler söylemiş bakılabilir. Devrimler beyaz ırkın, biricik medeniyet olan batı medeniyetinin malikleri olarak anıldığı bir dönemde gerçekleşti. Kudüs'ün Türklerin elinden alınmasının müttefik Almanya'da kutlama sebebi olması yada kafkasyada iki "müttefikin" doğrudan muharebeye tutuşması bir zihniyetin ürünü ve devrimler bu zihniyete cevap vermek zorundaydı. Barbar, kaba, aymaz Türk'ün başka bir hikayeye "bende varım" demeye ihtiyacı vardı. Kaldı ki Türk tarih tezi kadar abuk olmasa da "ihtiyaç" olmamasına rağmen batıda da benzer bir tarih tahrifatı görülebilir. Kocaman bir oryantalizm külliyatı bu demek. Antik Yunan'ın Anadolu'daki izleri bahse konu dahi edilmiyor Fahri Işık bu konudan epey şikayetçi ve batı akademisi suspus. Benzer bir örnek daha geniş çapta islamın altın çağları konusunda yaşandı. İslam medeniyetinin bilime katkıları uzun yıllar duyulamadı. Orta Asya hakkında "Lost Enlightenment" diye bir kitap yazılıyor ve 2015de basılıyor. Shashi Tharoor Hindistan ve İngiltere'yi çok uzun yıllardır anlatılmayan haliyle anlatıyor. İnsanların anlamadığı tarih onu yazanlarla yapılıyor. Bir Halil İnalcık yoksa Weber çıkıp doğu despotizmi diye son derece özcü ve mekanik bir şekilde yazar bizde "adamlar yapmış" mastürbasyonuna devam ederiz. "Sözün sahibi sultandır" e bu genç osman ne? Köprülüler devrinin söz sahipleri kimler " kadınlar saltanatı" nerede? Güvercinlerin ve şahinlerin baskılarına dayanamayıp tahttan çekilen ikinci Murat nerede? Özetle demek istediğim tarihi herkes elinden geldiğince kendisine yontmaya çalışır. Her ne kadar dönemin ruh hali bu işlerde etken olsa da Atatürk'ün bozkırın ortasına dil tarih coğrafyayı kurması"bende varım" demenin en güzel halidir. Zamanlara ve mekanlara nüfuz edebilmek bir devletin alabileceği en esaslı vasıftır.
    Dil devrimine gelince osmanlıcı gömleğimi çıkarmam gerekiyor. Cumhuriyetin okuma yazma oranını yüzde bir artırmasıyla yüzde doksanı doksan bir yapmak aynı şey değil. Bir diğer mesele artık bilim dili batı dilleri, ekonomi, sanat vesaire ne varsa batı dillerinde yapılıyor. 20. Yüzyılın ilerleme anlayışıyla kimseye ibni Haldun okutup sosyoloji yap diyemezsiniz insanlar Marx'a Weber'e gider. Elinizdeki tümene osmanlıca yazılmış köy isimleri verirseniz o asker o köyü arar. Unutmayalım bu insanlar paşa.

  • @ylanserdar3175
    @ylanserdar3175 Рік тому +10

    Videoda bahsedilen islamiyet ve islami pratiklerden ciddi oranda arınmış, cumhuriyet döneminde oluşturulmuş seküler Türk kimliğini benimsemiş bir aile yapısı içinde büyümüş, 12 yaşından beri basitçe söylemek gerekirse kendisini agnostik olarak tanımlayan birisiyim. Dünyayı algılayışım kendimi bildim bile pozitivist bir temelde oturdu. En beşeri konuları bile katı bir rasyonalizm ile çözmeyi tercih ettim ben. Babam kendisini bildiğinden beri herhangi bir dine mensup olmadığını söyler, annem ise üniversite döneminden sonra kendisini hayatın o alanlarından soyutlamış birisi. Beni de bu konuda kendilerince olabildiğince "özgür" yetiştirmeye çalıştılar. Ben zamanla okulda öğrenene kadar hayatta din dediğimiz kavramı bir kere bile hissetmemiştim. Bu nedenle çoğu konuda veya durumda müslüman yetişmiş insanlarla halen empati yapmakta zorlanırım belki. Kendi geçmişimin ve tecrübemin konuya olan yaklaşımımı olabildiğince subjektif kılacağının farkındayım, o yüzden özellikle belirtmek istedim. Günümüzde yaşanılan kutuplaşma da konuya yine daha katı ve filtreli bakmama neden oluyor olabilir. Yani hiçbir şekilde saptamalarımın genel geçer anlamda tutarlı olduğu iddiasında değilim. Şahsi kanaatlerim sadece. Bu şekilde yetişmiş bir kişinin sünni müslüman çoğunluklu bir toplum içindeki gözlemleri ve fikirleri olur en azından şu an yazdığım bu yorum.
    Benim gözümde videoda bahsettiğiniz Japon devrimi ile Türk devrimi arasındaki en büyük fark spesifik olarak din zaten. Japon devrimine çok hakimim diyemem, Boğaziçi tarih 2. sınıf öğrencisiyim. Selçuk Esenbel hocadan dinlediğim kadarıyla feodal Japonya döneminden Mutsuhito'ya kadarki süreci ve devamındaki devrim sürecini üstün körü bildiğim kadarıyla yorum yapıyorum. Sosyolojik bir tespit diyemem belki ama bizden farklı olarak Japonların kültürlerini bu kadar muhafaza ederek zamanla ve sağlıklı bir şekilde modernleşebilmelerinde bence din çok kritik bir rolde. Japonlarda toplumun en temel dinamiklerine kadar yaşama şekil veren kurumsallaşmış bir din yapısı yok. İslam tarihsel süreç boyunca devlet ile paralel var olmuş, toplumu birleştiren çok ciddi bir sosyal faktör olarak komün bir rolde. Yani islam bireysel yaşanması pek kolay olmayan, birçok pratiği sosyal olan bir yapıya sahip. Alanım hiç değil, islami tartışmalar girmek istediğim için demiyorum ama Kur'anın bazı iddiaları çok net bir şekilde ortada. İslamı diğer semavi dinlerden de ayıran bir faktör zaten bence bu biraz. Kitabın direkt olarak tanrı kelamı olduğu ve değiştirilemeyeceği inancı var sonuçta. Böyle bir inancın temel dinamikleri kısa sürede nasıl çağa adapte edilebilir ki? Bunu değiştirsen bile halk katında kültürel bir değişime dönüşmesi ne kadar sürer? Farklı mezhepler, farklı perspektifler var elbette fakat örneğin müslüman olsaydım çok objektif bir şekilde söylüyorum şeriat isterdim muhtemelen emir olarak gördüğüm için. Bu durumda bana kim demokrasiyi benimsetebilirdi? Bunlara sığınırak islam dini modern liberal demokrasilere uygun değildir demeye getirmiyorum, çok zor bir denklem var ortada sadece. Bunları göz önünde bulundurarak yaşanılan devrim sürecini yorumlamaya çalışıyorum. Neden bu kadar net bir tutumla islami geçmiş kesip atıldı sorusunun cevabı bu biraz bence. Diğer alternatifler çok daha zor bir denkleme çalışmanı gerektirecek, kesin sonuç alma ihtimalinin dahi zayıf olduğu senaryolar. Pragmatist, makyavelist bakan birisi için en net çözümün neden bu olduğunu anlayabiliyorum en azından. Fuat Köprülü mesela akademisyen kimliğinin getirdiği hassasiyetle bakıyordu konuya. Günümüzde de postmodernizm etkisiyle bence bu konulara böyle bakıyor insanlar. Pozitivist bakıp mantıklı olanı seçmek belki "kolaya kaçmak" gibi görünüyor olabilir de, diğer senaryoda o kadar temkinlisin ki adım atamıyorsun. Ülke kuran adamların adım atması lazım.

    • @ftftih
      @ftftih 6 місяців тому

      İslâmla bütün halde süregelmiş bir toplumun devlet ve dil yapısının kılıç yarığı gibi kesilip atılması bu toplumun insanına haksızlıktır. bir milletin geçmişini unutturmak o milleti yoksaymaktır. evet cumhuriyete, laikliğe geçişmesi için gerekliydi tüm bunlar ama laiklik ve cumhuriyet bizdeki eksikliği ya da bizdeki kültür boşluğubu dolduracak mıydı? mahza bir geri kalmışlık kompleksiyle alınmış bu kararlar bize daha pahalıya mal oldu bence.. İslâmı öcü görüp bundan kurtulmakla elimize geçen bir şey olmadı. bunu Allahtan uzaklaşıp dinsizleştik manasında söylemiyorum. hakikaten elde edilen özgürlük faideden çok bir zarar hasıl ediyor. din ile ayakta duran ve gerek otoritesi gerekse karakteri dine mebni olan toplumdan dini soyutlamak ahlak yapısını bozar. evet dinin yerine bir şey koymak bir hastalıklı rönesans tutumuydu fakat bu tutum bizi başkaca tutulmalara saik oluyor.

    • @__21.mir__
      @__21.mir__ 2 місяці тому +1

      Ben de 2 yıldır Agnostiğim ama eskiden müslümandım hatta dinden çıkmadan önce şeriatçı idim dediğiniz gibi bunu bir emir olarak gördüğüm için reddetmem bulunduğum mezhep itibariyle de imkansizdi. Dediklerine tamamen katılıyorum diyebilirim, yıllarca islam/arap tarafından kültür ve dil açısından sömürülmüş bir millet elbette çoğu şeyi bu kültürün içinde yaşamıştı ve arapça farsça dolayısıyla arap harfleri bu kültüre ulaşmak için bir anahtardı. Ancak yıllarca bizi sömüren ve son dönemde bizi ileri taşıyacağına geri götüren (çünkü bir yerde islam hakimse eskiye dönmek ister elinde güç varsa bu kaçınılmazdır) kültürü ve alfabeyu bırakmamız zor da olsa gerekliydi. Zaten bıraktığımız kültür ve alfabe bizim hakiki alfabemiz ve kültürümüz değil bu yüzden bırakmak en doğrusu ki şuanda gayet meyvesini vermiş durumda. Hem modernleşme adında hem de öze dönüş açısından bence çok yerinde iyi ki olmuş. Ayrıca eğer dil çok yüzeysel ise zaten dil uydurulan bir şeydir ve bugün yine uydurulabilir. Bu arada ben milliyetçi falanda değilim hatta kendisine Türk denilmesini istemeyen bir Kürd'üm ancak bu bişey değiştirmiyor, Cumhuriyet Türklük üzerine kuruldu ve yapılanlar o zamana göre gayet rasyoneldi şuanda da eskisine göre çok iyi.

  • @MarifetTv
    @MarifetTv 3 місяці тому +1

    Harf ve dil devrimi konuşuyorsunuz ama bir dilci yok. Bir Türkolog olarak acı acı gülümseyerek izledim sizi... Harf ve dil devrimi cumhuriyet devriminden sonraki en büyük devrimdir. Bizi biz yapan devrimdir. Ama bunu ancak Türkoloji okuyanlar anlayabilir. Siz boş boş konuşmuşsunuz... zaman kaybı

  • @AHMETDOLMACI
    @AHMETDOLMACI 8 місяців тому +6

    Sonuna kadar gerekliydi! Lütfen Şevket Süreyya Aydemir bölümü yapınız! Suyu arayan adam’da Anadolunun ne kadar geri kaldığını ve Osmanlıda Türk müsün sorusunun cevabının Estağfirullah olduğunu, kendilerine müslüman diyenlerin peygamberin adını dahi bilmeyecek kadar cahil olduğunu. Yani Osmanlı maalesef çok gerekli devrimleri yapamadı ve çok geriden başladık modernleşmeye. Atatürk ve arkadaşlarına ne kadar minnet duysak az!

    • @omermuhtar8794
      @omermuhtar8794 3 місяці тому

      Halkın içinde cahil insanlar her zaman olacaktır. Avrupa'da veya Amerika'da ya da Türkiye'de yapılan sokak röportajlarına bakın var olan cehaleti görebilirsiniz. Ama onları genelleştirip bütün ülke öyleymiş gibi düşünürsek kendimizi kandırmış ve tatmin etmiş oluruz.

  • @northernlegolas
    @northernlegolas Рік тому +7

    Araplar ilk TRye akın akın 2010larda geldiğinde Atatürk havaalanında bir sürü ortadoğuluya denk geliyodum (iran lı da olabilirler). Adamlar bana pasaport veya transfer tabelası önünde pasaport/transfer soruyodu. 4-5 kere başıma geldi. Sonra arapçalarını da yazdılar, soran kalmadı. Eğitim sistemini arapça alfabesi ile verseler latin alfabesi ile yazışmış hiç bişey anlamayacak kimse. Yok canım demeyin. Ben matematik deki terimlerin ne olduğunu bildiğimden yunanistanda yunan alfabesi ile yazılmış yerleri okuyabildim. Alfabeyi dil inklabı ile beraber değerlendirmemeli bence.

  • @can44433r
    @can44433r Рік тому +24

    Arap alfabesi kendi kültürün mü oluyor? Sen arap mısın?

    • @ahmet_rr229
      @ahmet_rr229 Рік тому +9

      Yok, Latin Alfabesi kendi kültürün oluyor.

    • @orhan294
      @orhan294 Рік тому +2

      @@ahmet_rr229 latin alfabesinin türk formatı latin alfabesi
      q w x içerir ve evet bizim günümüz modern türk kültürü günümüz modern alfabesidir asıl kült göktürk alfabesidir ama üzerinden çok zaman geçtiği için günümüze uygunluğu kalmamıştır

    • @toxichuman208
      @toxichuman208 Рік тому

      @@ahmet_rr229whataboutizm.

    • @denizaltay7454
      @denizaltay7454 Рік тому +1

      Abi ben de Latin alfabesi savunuyorum da bu biraz gereksiz bir argüman olmuş. Ne yani Arap değiliz de Latin miyiz sanki?

    • @orhan294
      @orhan294 Рік тому +1

      @@denizaltay7454 alfabe latinse neden w q x harfi yok kendimize uyarlamışız

  • @mehmetgoren6807
    @mehmetgoren6807 Рік тому +13

    Ömer Mısıroğlu, fesin eksik fesin

    • @mertuzun3965
      @mertuzun3965 Рік тому +1

      Adamin söylediklerine karşı bir argüman sun da seni de dinleyelim.

    • @mehmetgoren6807
      @mehmetgoren6807 Рік тому

      @mertuzun3965, Konuşan arkadaş Japonya örneğini vermiş ama Japonya yaptığı devrimlerle birlikte herşeyiyle batı medeniyetinin bir parçası haline gelmiştir. Aslında çok da kendine ait kültürel değerlerini koruyamamıştır. Aynı şekilde tüm dünya (ki buna Çin, Rusya gibi ülkelerde dahil) iktisadi, hukuki, sağlık, eğitim, yönetim şekli de dahil tüm alanlarda batı medeniyetinin bir uzantısı haline gelmiştir. Evet bu asimilasyona karşı gelen ülkeler de var, mesela Afganistan gibi. Afgan toplumu kendi dilini, dini korumayı başarmış ve günümüzün en sefil ülkelerinden biri olarak orta çağı yaşamaya devam etmektedir. Sen ve senin gibiler de o sefil ülkelerde yaşamayı hakediyorsunuz.

    • @OmerFaruk-mq7vc
      @OmerFaruk-mq7vc Рік тому +3

      Aynen witcher 3 pp'li çocuk cumhuriyet devrimlerine gelen küçük bir eleştiriyi görünce karşındakini şeriatçı ilan ediyor, sosyal medya komedi programı gibi lakin tek farkı komik değil

  • @TheLightlessMoon
    @TheLightlessMoon 8 місяців тому +1

    dil tarihini bilmediğiniz için çok sığ olmuş tartışma

  • @vonhumboldt8
    @vonhumboldt8 Рік тому +37

    kültürünü alabilsek tekniğini almamıza gerek kalmıyor. liyakatin, hak, hukuk, adaletin, görev ahlakının, saygının, hoşgörünün olduğu yerde bilim de, teknik de bütün doğallığıyla gelişiyor.

    • @tengiz
      @tengiz Рік тому

      bunlar anlamaz. valse takılmışlar

    • @ahmetyusufsrgl
      @ahmetyusufsrgl Рік тому +4

      abi sen ne anlatıyon ya bir de bir tanesi bravo demiş. Bahsettiklerin batıda ortaya çıkmış mefhumlar mı? Medeniyetin eşiği olarak kabul edilen yerler tarih boyunca sürekli değişmiştir. Şu anda avrupa diyoruz. Avrupa kültürüne -ki o da ne demekse, Alman'ın kültürüyle İspanyolun kültürünün aynı olduğunu falan zannediyorlar galiba- tapmanın bir anlamı yok. Bundan 2000-2500 yıl önce de medeniyetin eşiği iskenderiye idi veya o kadar eskiye gitmeyelim bundan beş yüz sene önce de medeniyet diyince akla osmanlı gelir. Zavallı kafanız kopyala yapıştır yapmaktan fazlasına yetemediği için olanı olduğu gibi almaktan öteye ne harekete geçebiliyorsunuz ne de düşünebiliyorsunuz. Olay kültürde değil. Çinlisi de kültürünü korudu, Korelisi de kültürünü korudu, Japonu da... Ama hepsi ya ekonomi bakımından ya teknoloji bakımından bir şekilde zirve ülkeler. Olayın kültürle zerre alakası yok. Zaten bu fikirler de ancak kültürle zerre alakası olmayan insanlardan duyulsa gerek.

    • @cucanedun
      @cucanedun Рік тому

      Zaten iyi insan olduklarından anadoluyu işgale geldiler. Dediler Türkleri Osmanlı'dan kurtaralım :)

    • @EmreSafak
      @EmreSafak Рік тому

      Bu kulturu bizzat dunyayi gezip ozumsemeye luksun yoksa kitaplardan ogrenmen gerekiyor. Dolayisiyla her sey okumakla basliyor.

    • @SelimKardi
      @SelimKardi Рік тому

      Kültür alımı asimilasyondan ibaret bişeydir. Bir milleti kendi istediği ile yok etmek. Medeniyet kültürden ibaret olsaydı Endülüs medeniyet arşlarından olmazdı

  • @mkrsd_
    @mkrsd_ Рік тому +18

    yaşarın türkiye devrimi diye düzelttiği yerde patladım HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAAH

  • @creepyfun4205
    @creepyfun4205 Рік тому +2

    Taraflı bir yayın olmuş kusura bakmayın. Siz de meseleye çok ideolojik bakiyorsunuz. Zaten 20 senedir Arapçı bir zihniyet tarafindan yonetiliyoruz. Bir hayrını goremedik. Japonyaya kadar gitmeye gerek yok yani neyin dogru oldugunu anlamak için.

  • @tengiz
    @tengiz Рік тому +75

    Kadir Mısıroğlu okuyup mu çıktınız programa? İlk defa bir videonuz beni entelektüel anlamda hayal kırıklığına uğrattı

    • @denizders2117
      @denizders2117 Рік тому +1

      Hakkını yemeyelim Tanpınar, Peyami Safa, Fuat Köprülü gibi muhafazakar entelektüellerimizi dayanak alıp eleştiri yapıyor

    • @عثمانپاشا
      @عثمانپاشا Рік тому +19

      Kadir Mısıroğlu ne alaka? Bu mevzudan sadece Kadir Mısıroğlu mu bahsetmiş?

    • @williambutcher2819
      @williambutcher2819 Рік тому +1

      Peyami Safa Ömer Seyfettin gibi dönemin birçok entelektüeli yanlış ama yıllardır kamalist eğitim sistemiyle kafası yıkanmış tengiz haklı vay be

    • @alihaydar728
      @alihaydar728 Рік тому +27

      Belki yeterince entelektüel değilsindir

    • @mertuzun3965
      @mertuzun3965 Рік тому

      Bu mevzudan bahseden o kadar çok yerli yabanci dil bilimci var ki. Bence senin entelektüelliğinde bir problem var ama neyse

  • @bayatekmekjohn7445
    @bayatekmekjohn7445 2 дні тому +1

    dilin zenginliği hakkındaki konuşmalarınızı çok beğendim. ben de kesinlikle katılıyorum. özellikle eş anlamlı kelimeler diye bir şeyin olmadığını her fırsatta insanlara anlatırım.

  • @muhammetunal2951
    @muhammetunal2951 Рік тому +6

    Tam 49w den birşey izleyim derken yeni video düştü.

  • @averageman2063
    @averageman2063 Місяць тому +1

    Öztürkçeleştirme Bismarck'ın Fransız kültür hegemonyasına karşı geliştirdiği Almancalaştırma refleksinin Türk versiyonudur. Almanca'daki Fransızca-Latince kökenli kelimelere alternatifler bulunmuş Bismarck döneminde. İngilizler ise buna hiç takılmamış, zaten ingilizce dili dediğimiz şey "kötü fransızc"dır tarihsel olarak. İngiliz hanedanı da kökensel olarak Fransız-Norman sülaleleridir. Royal Language boşuna Fransızca değildir. Elizabeth'in resmi arması "E-Q" değil "E-R" dir. Yani Elizabeth Queen değil Elizabeth Regina'dır. Fransızca-Latincedir. Şu anki kral Charles'in resmi arması da C-R'dir. yani Charles Rex (Rex Roma dilinde kral, Caesar demek).
    Bu öztürkçeleştirme iyi ki yapılmış. Zaten Türkçe yeterince Arapça ve farsça kelimelerle doluydu. Gayet zeninleşmiş ingilizce gibi.

  • @necesitoMuchodiNero
    @necesitoMuchodiNero Рік тому +17

    Bir gün bu işi bırakacaksınız diye korkuyorum. Umarım hep devam edersiniz,saygılar

  • @blackbird2918
    @blackbird2918 11 днів тому +1

    İnsanlar sizin yapmaya çalıştığınız şeyi anlamıyor. Gerçekten anlamaya çalışmak değil, taraf olmaya çalışıyorlar. Videoyu izlerken de objektiflikten uzak şekilde şayet taraf olduğu konumun karşısında konumlanırsanız direkt olarak içeriğin kalitesiz olduğunu söylüyorlar. Bunların çoğu da kendini medeni ve eğitimli zannedenler nedense...
    Harf Devrimi özelinde meselenin okuma-yazma oranı veya zorluk değil de Devrim Kanunları ve Devrimler ile alakalı olduğunu kabul etmemek için ciddi bir önyargıya sahip olmak gerekiyor.
    Genel olarak izlediğiniz konsept ve topluma tartışma kültürünü misal olarak göstermek açısından yaptığınız işler başarılı duruyor.

  • @KimliksizDevlet.
    @KimliksizDevlet. Рік тому +8

    Dil Devrimi hakkında kitap önerisi vereyim: Geoffrey Lewis - Trajik Başarı

  • @AliVeli-ig8xk
    @AliVeli-ig8xk 2 місяці тому +1

    Tarihe merakımdan eski alfabe ile okumayı öğrendim و harfi hem v hem o hem ö hem u hem de ü sesleri için kullanılıyor. ى harfi hem y hem de i sesi için kullanılıyor. ك harfi hem k hem g sesleri için kullanılıyor, ك ‘in üstüne bir takım işaretler konulduğunda ğ ve n seslerini de karşılıyor. Yani her sesin kendine ait bir harfi yok, bu durumda okuma eylemi bir tahmin etme eylemi haline geliyor. İyi ki alfabe değişmiş diyorum.

  • @İlaydak00
    @İlaydak00 9 днів тому +1

    Yaşarın harf devriminin ve dönemin insanlarını bu kadar iyi anlatması çok keyifliydi ömer ise arap alfabesiyle yazı yazmaya devam edebilir