Kiitoksia Jounille näistä kaikista arvokkaista ja havainnollisista opetusvideoista! Teet päivätyösi ohella hurjasti yleishyödyllistä työtä, vaivojasi säästämättä, tuntejasi laskematta. Uskokaa, ystävät hyvät, että näillä neuvoilla säästetään ihmishenkiä, eriasteisista tapaturnista puhumattakaan. Nimittäin siinä tapauksessa, että otamme näistä neuvoista vaarin. 😊
Kiitoksia hyvästä videosta ja videoista. Viikonloppuna varmaan piäsöö harjottelemmaan enemmän ja vähemmän sivu kaltevien puitten kanssa jos tämän päivän iliman vaihtuvuutta yhtään ossoo lukkee. Saattaa olla, että on valjastettava vinssi traktoriin kiinni
Kiitos paljon näistä opetusvideoista! Varmaan tullut kaikki katsottua / pohdittua. Eritäin hyvää & hyödyllistä materiaalia! Sitä jäin miettimään noiden sivutukien kanssa, että jos harukset on pitopuun linjassa, niin pysyy kireänä loppuun saakka. Eteen päin menevät löystyy heti kun alkaa kaatua. Tarvitaanko sitä sivutukea kuinka loppuun saakka jos lähtee oikeaan suuntaan. Tai on kai riski, että alkaa kaatua oikein mutta suunta sitten muuttuu...
Riippuu kaltevuudesta, aina parempi, jos se ois loppuun asti. Mut harvoin sitä vetopistettä on suoraan linjassa tarjolla, jos on etupuolella ja kaveri käytössä, voi kiriä sitä mukaa ku löystyy.
Ole hyvä. Jälkeenpäin tulee kaikkee mieleen, mitä ois pitäny muistaa kertoo, mutta on niin huonosti käsikirjotettuja nää videot, että aina unohtuu jotain
Asiapitoista sisältöä taasen, kuten aina näissä opetusvideoissa.👍 Nämä kaikki kun oppisi muistamaan ja sisäistämään ulkoa, ni melkein voisi alaa vaihtaa... Eikä tarvisi kesken kaadon ruveta puhelimesta vakoilemaan, että mitenkäs se oik..*RYSKIS!* 🤔😁 Onko muuten mitään kokemusta moottori(saha) käyttöisestä vinssistä, esim. Lewis winch? Olen tuollaista hieman himoinnut, kun voisi olla hyvä muuhunkin, kuin vain puunkaatoon.🤔
Jees Jouni! Kaikki oleellinen tuli kerrottua! Ja meille kaikille katsojille ohjeeksi vielä?? Kun on "pakko" mennä kaatamaan pahojakin tapauksia!! Jos ei aloitettas siitä kaikkein isoimmasta,vaan kokeilis pienempää ja turvallisemmasta kohti!
Hyvä video oli kyllä. Selitätkö jossain vielä paperille sen pitopuun komion mallin. Eli miten se paksumpi puoli vaikuttaa siihen kaatosuuntaan ja mille puolelle kallistusta se kannattaa jättää paksummaksi
Vastakkaiselle puolelle, kuin mihin puu on kallellaan, eli se jaksaa pitää kaatumissuunnan pitempään ja jopa vähän kääntää pois kallistuksesta. Mutta vaikutus on minimaalinen sivupidon voimaan. Jos sivupidon vaikutus on 100, niin tolla kolmiopitopuulla se on suuruusluokkaa 5 tai 10, mutta joskus tarvitaan kaikki.
Siitä on varmaan ihan tieteellistäkin faktaa, oma ois lähinnä kokemuksen tuomaa mututuntumaa, mutta kai sekin on jotain. Jos porrastaa kolmeen luokkaan, niin sitkeimpiä on pihlaja ja koivu, sit keskiluokka kaikki muut, paitsi pehmeimpinä leppä, lehtikuusi, haapa ja samaan kategoriaan "liian kovina" eli ei oo sitkoa vaahtera, saarni ja vastaavat kovat puulajit. Eli nyt puhun pitopuun sitkeydestä.
Kiitos videosta. Olisin halunnut nähdä itse kaadon myös. Kaiken järjen mukaan puun kallistuessa nuo harusköydet kiristyvät, ja silloin siis runkoon rupeaakin kohdistumaan kaatosuunnasta päinvastaiseen vaikuttava voima. Eikö siis runko "potkaise" tyvestä taaksepäin, kun puu lähtee kaatumaan, vai hoidetaanko ongelma laittamalla harukset tarpeeksi eteen? En ole myöskään nähnyt miten menetellä, jos puu on voimakkaasti kallistunut halutusta kaatosuunnasta päinvastaiseen suuntaan. Pakotetaanko runko kallistumaan silloin taljalla, vai onko muita keinoja?
Kun sivupito on suoraan sivussa, ei ne kiristy, jos on takana, silloin kiristyy ja jos edessä, silloin löystyy.. Jos on kallistunut kaatosuunnasta poispäin, vedetään vaan taljalla, tai voi työntää, moton kouralla, kaivinkoneella tms. millä tahansa, jossa on voimaa riittävästi.
Jouni, kiitos tästäkin videosta. Ps. Kun vedetään köydellä ylhäältä, vetovoimaa ei tarvita niin paljon kuin, jos vedettäisiin alempaa, koska vipuvarren pituus katkaisukohtaan on suurempi. Samaten, jos katkaistaan metrin ylempää ja käytetään apuna työntötunkkia, tunkilla on käytössään lyhempi vipuvarsi kuin matalammalta sahattaessa, joten tunkin työntö jää heikommaksi. Tällaisia mietteitä heräsi videostasi kesämökkikaatelija-aloittelijalta. Kaatosaksipaketin käyttöä tarttee alkaa opettelemaan. Halkaisijaltaan puolimetrisiä koivuja olis haasteena mökillä kallellaan rantasaunaan päin. Mutta pitää ensi harjoitella vaarattomammassa kohtaa.
Kiitos oppitunnista. Koska on seuraava " oppitunti " ? Isojen ,2x vidon kokoisen, "pönttökuusen" eli tykinpiipuksi kaadossa huomioitavaa jos taljaa ei ole käytössä. voisi olla yksi oppitunti. Se meinaan ei naurata yhtään kun yksin sellaisen kanssa teutaroi.
Yhen katsojan kanssa juteltiin, että tehtäs sellasen köyhän miehen vetotaljan laitto-video. Eli kun ei oo saksia, eikä teleskooppivartta, eikä oikein mitään, että mitäs sitten.
Metsolan metsäkoulussakin näkyy asia jota ihmettelen..monella on stihlin turva-asusteet,ei siinä,hienoja asuja..miksi valitaan huskin kypärä? Eikö stihlin kypärät ole yhtä hyviä?
@@kiuruvedenmetsola3978 Kannattaako jättää pitempi kanto siltä varalta, että tyvi "hyppää" kun latva osuu maahan?
2 роки тому
Täytyy lähteä kokeilemaan käytännössä.
2 роки тому
Kiitokset muuten tälle videolle. Hyvin meni kaato. Kävin kaatosaksien avuksi hakemassa vuokralle tunkin ja puu kaatui juuri haluttuun suuntaan. Kaatokoloa sahatessa paljastui, että puu oli vielä kaiken lisäksi laho. Oli melkoinen muurahaispesä siellä rungon sisällä.
Tämä riippunee mm. puulajista. Toisaalta vinon puun vaaka kaatokolo myös pidentää pitopuun mittaa joka parantaa pito ominaisuuksia. Suuntaaminen tässä tapauksessa vaatii harjaantumista ja ymmärrystä.
Videot on sinällään ihan ok, vaan en tiiä onko viisasta näitä erikoiskaato videoita tehdä. Monen miehen itsetunto ei anna periks teettää työtä ammatilaisella ja sittenhän niitä vahinkoja alkaa syntyä,kunnei ole kokemusta eikä ymmärretä koko asiasta todellisuudessa yhtään mitään. On lahopuita yms. moni kuvittelee taljan pelastavan asian,näinhän ei kuitenkaan ole. Puu kun alkaa kaatua ,niin taljan köysi/vaijeri löystyy ja peli on siltä osin pelattu,jollei ole osattu kaatokoloa tehdä oikein. Eli kannattaa turvautua melkeimpä aina ammattilaisen apuun.
Tätäkin joskus pohdittu, että yllytetäänkö tekemään sellasta, johoin ei oikeesti taidot riitä, mutta kun toisaalta tietää, että näitä kaatoja yritetään joka tapauksessa, niin on ajateltu, että sitä tietoo ois käytettävissä ja sillä tiedolla ehkästäs vahinkoja. Ja toisaalta tieto lisää myös tuskaa, eli kun kerrotaan, mitä kaikkee pitää huomioida ja mitä välineitä pitäs olla, niin fiksut jättää ammattilaiselle ne, mihin ei omat taidot ja välineet riitä. Tässähän on kaks komponenttia eli välineet ja taito.
Kaikkialla niitä ammattilaisia ei ole saatavissa. Joten Jounin videot ovat konkreeettisesti elintärkeitä. Lisäksi ne ovat Jounille näkyvyyden kautta markkinointia. Pyytäisinkin Jounia meidän mökille Tornionjokilaaksoon kaatamaan pari pahinta puuta, jos ei matkakustannuksia ja päivärahoja tarvitsisi maksaa. Pahin olisi noin metri halkaisijaltaan oleva koivu rakennuksen lähellä. Muut puut hoitelisin itse näiden videoiden opetusten perusteella ja välineillä esim. Jounilta ostamallani Stalpenilla.
Kyllä pystyy!😤 Sillä, että on mukavampi kuvata meille maallikoille ja harrastelijoille ohjeeksi, kun ei tarvi sammalikossa ryömiä! 👍 Tuo puu oli tarkoitettu ESIMERKIKSI ja mielikuvitustahan nimenomaan pyydettiin käyttämään...
@@kipina6082 Siis onko vielä jotain tuon Jounin esitelmän lisäksi, mitä en nyt huomaa/tajua?🤔 Tuo edelliselle kommentoijalle esittämäni vastaus ei sisältänyt tuota Jounin infoa, mutten nähnyt sitä aiheelliseksi toistaa. Ja luulen, että tuon esimerkki puun olisi voinut kaataa lyhyeenkin kantoon ja jopa ilman noita varmistuksia(?). Mutta siis tuo tilanne oli osittain "lavastettu" meitä oppilaita varten. Näin ainakin sen ymmärsin, tahi sitten vaan olen vieläkin tyhmempi, kuin itse tajuan...🙄😂
@@Ancient_Iron olet mielestäni kyllä asiasta yhtä perillä ellet paremmin kuin minä. minua vain suututti tuo juhani ruotsalaisen kommentti muutoin niin asialliseen videoon. jounihan videolla nimen omaan kertoi kaatokolon korkeuden syyksi sen että puu on lujempaa vähän korkeammalla kuin itse kannossa koska puun syyt eli vuosikasvaimet on tiheämmässä(kantohan on saman ikäinen kuin itse puukin) ja kaadettaessa hankalasta paikkaa se pysyy korkeammalta katkaistaessa "kannossa" kiini pitempään ja kaatuu varmemmin halutuun suuntaan.näin minä ymmärsin sen.
@@kipina6082 Juu, hiukan kanssa ärsytti tuo öyhöttäjä.🤬 Pitäisi vaan pystyä hillitsemään itsensä olemaan reagoimatta tuollaisiin, minulla on siinä vielä "työsarkaa"... Koitan itse katsoa videot aina kokonaan ja useastikin, jolsen jotain heti tajua, ja kommentoin vasta sitten. Ja siltikin minut välillä käsitetään väärin, mutta hei, tämähän on UA-cam!!! Tällaiset järkevät, asialliset ja perustellut keskustelut sitä vastoin ovat aivan mainioita, kiitos siitä!👍
Kiitoksia Jounille näistä kaikista arvokkaista ja havainnollisista opetusvideoista! Teet päivätyösi ohella hurjasti yleishyödyllistä työtä, vaivojasi säästämättä, tuntejasi laskematta.
Uskokaa, ystävät hyvät, että näillä neuvoilla säästetään ihmishenkiä, eriasteisista tapaturnista puhumattakaan. Nimittäin siinä tapauksessa, että otamme näistä neuvoista vaarin. 😊
Kiitos Pentti, lämmittää mieltä!
Täsmällee !
On hyvä että jaksat tehdä noita.... Nuorempi poikani, joka on apuna metsurin hommissa ( 13v ) on katsonut noi kaikki..!!!
Hienoo, että on uutta verta tulossa!
Kiitoksia hyvästä videosta ja videoista. Viikonloppuna varmaan piäsöö harjottelemmaan enemmän ja vähemmän sivu kaltevien puitten kanssa jos tämän päivän iliman vaihtuvuutta yhtään ossoo lukkee. Saattaa olla, että on valjastettava vinssi traktoriin kiinni
Kiitoksia näistä videoista! Näistä metsäkouluista on saanu paljon oppeja 👍
Kiitos.
Tuli kyllä kattavasti ja ymmärrettävästi selitettyä Kaltevan puun kaato. 👍
Kiitän
Kiitos videosta. Itsekin tykkään käyttää taljaa kaatosuunnan varmistamisessa. 👍
Riskit on pienenmmät ku pelaa varman päälle
Hyvä video, täyttä asiaa fyysikollekin😉
Kiitän. Ois tehny mieli ottaa vektorilaskentaa, mutta ehkä parempi, etten ota, tuskin muistan itsekään.
Kiitos paljon näistä opetusvideoista! Varmaan tullut kaikki katsottua / pohdittua. Eritäin hyvää & hyödyllistä materiaalia! Sitä jäin miettimään noiden sivutukien kanssa, että jos harukset on pitopuun linjassa, niin pysyy kireänä loppuun saakka. Eteen päin menevät löystyy heti kun alkaa kaatua. Tarvitaanko sitä sivutukea kuinka loppuun saakka jos lähtee oikeaan suuntaan. Tai on kai riski, että alkaa kaatua oikein mutta suunta sitten muuttuu...
Riippuu kaltevuudesta, aina parempi, jos se ois loppuun asti. Mut harvoin sitä vetopistettä on suoraan linjassa tarjolla, jos on etupuolella ja kaveri käytössä, voi kiriä sitä mukaa ku löystyy.
Kiitos Jouni👍 taas kerran👍
Pitääpä selvittää varmistavatko sähköyhtiöt vielä linjan vierestä kaadon varmistuksen. Kiitos annoit ajattelemisen aihetta.
Kiitos tietopaketista👍🏻
Ole hyvä. Jälkeenpäin tulee kaikkee mieleen, mitä ois pitäny muistaa kertoo, mutta on niin huonosti käsikirjotettuja nää videot, että aina unohtuu jotain
Kyllä oli hyviä neuvoja taas kerran. 👍
Kiitos
Tanakkaa asiaa taas kerran, kiitos !
Hyvä video jälleen kerran 👍
Asiapitoista sisältöä taasen, kuten aina näissä opetusvideoissa.👍
Nämä kaikki kun oppisi muistamaan ja sisäistämään ulkoa, ni melkein voisi alaa vaihtaa... Eikä tarvisi kesken kaadon ruveta puhelimesta vakoilemaan, että mitenkäs se oik..*RYSKIS!* 🤔😁
Onko muuten mitään kokemusta moottori(saha) käyttöisestä vinssistä, esim. Lewis winch? Olen tuollaista hieman himoinnut, kun voisi olla hyvä muuhunkin, kuin vain puunkaatoon.🤔
Ei mitään kokemusta, eikä myöskään niistä porakonevinsseistä
@@kiuruvedenmetsola3978 Ok, mutta esittely varmaan saadaan, jos sellainen joskus käsille ilmaantuu? 🤝
Hyvä video.
Kiitos.
Jees Jouni! Kaikki oleellinen tuli kerrottua! Ja meille kaikille katsojille ohjeeksi vielä??
Kun on "pakko" mennä kaatamaan pahojakin tapauksia!! Jos ei aloitettas siitä kaikkein isoimmasta,vaan kokeilis pienempää ja turvallisemmasta kohti!
Kiitän, paljokii tuli mieleen, mitä jäi kertomatta, yks ihan oleellinekin, mutta siitä toisessa videossa
Muuten hyvä video, mutta loppuhuipennus jäi puuttumaan. Kaatuikos se nyt varmasti oikeaan suuntaan?😉
Naatitaan, naatitaan, ee laakasta vielä.
Hyvä video vielä kun ois kuvattu päivänvalossa
Hyvä video oli kyllä. Selitätkö jossain vielä paperille sen pitopuun komion mallin. Eli miten se paksumpi puoli vaikuttaa siihen kaatosuuntaan ja mille puolelle kallistusta se kannattaa jättää paksummaksi
Vastakkaiselle puolelle, kuin mihin puu on kallellaan, eli se jaksaa pitää kaatumissuunnan pitempään ja jopa vähän kääntää pois kallistuksesta. Mutta vaikutus on minimaalinen sivupidon voimaan. Jos sivupidon vaikutus on 100, niin tolla kolmiopitopuulla se on suuruusluokkaa 5 tai 10, mutta joskus tarvitaan kaikki.
Puulajien murtumis/vetolujuudet kiinnostaisi. Eli nimenomaan kaatotilanteessa pitopuun kesto puulajeittain. Kertoositko sinä viisaampana🙂
Siitä on varmaan ihan tieteellistäkin faktaa, oma ois lähinnä kokemuksen tuomaa mututuntumaa, mutta kai sekin on jotain. Jos porrastaa kolmeen luokkaan, niin sitkeimpiä on pihlaja ja koivu, sit keskiluokka kaikki muut, paitsi pehmeimpinä leppä, lehtikuusi, haapa ja samaan kategoriaan "liian kovina" eli ei oo sitkoa vaahtera, saarni ja vastaavat kovat puulajit. Eli nyt puhun pitopuun sitkeydestä.
Tätä juuri hain. Tehkäämme turvallisesti, kiitos!
@@harmaforestVaikuttaneeko tuohon pitopuun sitkeyteen myös ilman lämpötila, vuodenaika ja kuunkierto?
Kiitos videosta. Olisin halunnut nähdä itse kaadon myös. Kaiken järjen mukaan puun kallistuessa nuo harusköydet kiristyvät, ja silloin siis runkoon rupeaakin kohdistumaan kaatosuunnasta päinvastaiseen vaikuttava voima. Eikö siis runko "potkaise" tyvestä taaksepäin, kun puu lähtee kaatumaan, vai hoidetaanko ongelma laittamalla harukset tarpeeksi eteen?
En ole myöskään nähnyt miten menetellä, jos puu on voimakkaasti kallistunut halutusta kaatosuunnasta päinvastaiseen suuntaan. Pakotetaanko runko kallistumaan silloin taljalla, vai onko muita keinoja?
Kun sivupito on suoraan sivussa, ei ne kiristy, jos on takana, silloin kiristyy ja jos edessä, silloin löystyy.. Jos on kallistunut kaatosuunnasta poispäin, vedetään vaan taljalla, tai voi työntää, moton kouralla, kaivinkoneella tms. millä tahansa, jossa on voimaa riittävästi.
Jouni, kiitos tästäkin videosta. Ps. Kun vedetään köydellä ylhäältä, vetovoimaa ei tarvita niin paljon kuin, jos vedettäisiin alempaa, koska vipuvarren pituus katkaisukohtaan on suurempi. Samaten, jos katkaistaan metrin ylempää ja käytetään apuna työntötunkkia, tunkilla on käytössään lyhempi vipuvarsi kuin matalammalta sahattaessa, joten tunkin työntö jää heikommaksi.
Tällaisia mietteitä heräsi videostasi kesämökkikaatelija-aloittelijalta. Kaatosaksipaketin käyttöä tarttee alkaa opettelemaan. Halkaisijaltaan puolimetrisiä koivuja olis haasteena mökillä kallellaan rantasaunaan päin. Mutta pitää ensi harjoitella vaarattomammassa kohtaa.
Kiitos oppitunnista. Koska on seuraava " oppitunti " ? Isojen ,2x vidon kokoisen, "pönttökuusen" eli tykinpiipuksi kaadossa huomioitavaa jos taljaa ei ole käytössä. voisi olla yksi oppitunti. Se meinaan ei naurata yhtään kun yksin sellaisen kanssa teutaroi.
Yhen katsojan kanssa juteltiin, että tehtäs sellasen köyhän miehen vetotaljan laitto-video. Eli kun ei oo saksia, eikä teleskooppivartta, eikä oikein mitään, että mitäs sitten.
@@kiuruvedenmetsola3978 juu, millä se talja viedään tuonne ylös?. Tikapuilla?
Metsolan metsäkoulussakin näkyy asia jota ihmettelen..monella on stihlin turva-asusteet,ei siinä,hienoja asuja..miksi valitaan huskin kypärä? Eikö stihlin kypärät ole yhtä hyviä?
Makuasioita.
Miten homma etenisi jos kaatosuunta olisi ylämäkeen?
Eli vasten kallistusta? Veto vaan, kyllä se sieltä tulee.
@@kiuruvedenmetsola3978 Kannattaako jättää pitempi kanto siltä varalta, että tyvi "hyppää" kun latva osuu maahan?
Täytyy lähteä kokeilemaan käytännössä.
Kiitokset muuten tälle videolle. Hyvin meni kaato. Kävin kaatosaksien avuksi hakemassa vuokralle tunkin ja puu kaatui juuri haluttuun suuntaan. Kaatokoloa sahatessa paljastui, että puu oli vielä kaiken lisäksi laho. Oli melkoinen muurahaispesä siellä rungon sisällä.
Hoilaa! Jos puu on kallellaan, niin tehdäänkö kaatokolo puun rungon suuntaisesti vai vaakatasoon?
Sen voi tehdä, kaatuminen vain tapahtuu eri tavalla.
@@kiuruvedenmetsola3978 Kumpaa suosittelet?
Tämä riippunee mm. puulajista. Toisaalta vinon puun vaaka kaatokolo myös pidentää pitopuun mittaa joka parantaa pito ominaisuuksia. Suuntaaminen tässä tapauksessa vaatii harjaantumista ja ymmärrystä.
No, vähän pitkän kaavan mukainen selitys
Videot on sinällään ihan ok, vaan en tiiä onko viisasta näitä erikoiskaato videoita tehdä. Monen miehen itsetunto ei anna periks teettää työtä ammatilaisella ja sittenhän niitä vahinkoja alkaa syntyä,kunnei ole kokemusta eikä ymmärretä koko asiasta todellisuudessa yhtään mitään. On lahopuita yms. moni kuvittelee taljan pelastavan asian,näinhän ei kuitenkaan ole.
Puu kun alkaa kaatua ,niin taljan köysi/vaijeri löystyy ja peli on siltä osin pelattu,jollei ole osattu kaatokoloa tehdä oikein.
Eli kannattaa turvautua melkeimpä aina ammattilaisen apuun.
Tätäkin joskus pohdittu, että yllytetäänkö tekemään sellasta, johoin ei oikeesti taidot riitä, mutta kun toisaalta tietää, että näitä kaatoja yritetään joka tapauksessa, niin on ajateltu, että sitä tietoo ois käytettävissä ja sillä tiedolla ehkästäs vahinkoja. Ja toisaalta tieto lisää myös tuskaa, eli kun kerrotaan, mitä kaikkee pitää huomioida ja mitä välineitä pitäs olla, niin fiksut jättää ammattilaiselle ne, mihin ei omat taidot ja välineet riitä. Tässähän on kaks komponenttia eli välineet ja taito.
Kaikkialla niitä ammattilaisia ei ole saatavissa. Joten Jounin videot ovat konkreeettisesti elintärkeitä. Lisäksi ne ovat Jounille näkyvyyden kautta markkinointia. Pyytäisinkin Jounia meidän mökille Tornionjokilaaksoon kaatamaan pari pahinta puuta, jos ei matkakustannuksia ja päivärahoja tarvitsisi maksaa. Pahin olisi noin metri halkaisijaltaan oleva koivu rakennuksen lähellä. Muut puut hoitelisin itse näiden videoiden opetusten perusteella ja välineillä esim. Jounilta ostamallani Stalpenilla.
Ei tuossa tuuli paina ,,, kaataa mielummin tuulen suuntaan
Näin vihreitä miehiä kun käytin mielikuvitusta
Nyt ei ollu "se"mielessä, vaan vihreet miehet...
Huomenta rakkaat katsojat ja Jouni
päevee!
Unohtu tuo puunkaato...
Ei lähteny huski käyntiin. :-) :-)
kaikki hyviin itävaltästa...
Tällä puulla noin ylös tehtyä kaatokoloa ei pysty perustelemaan kuin sillä,että se on helpompi tehdä.
Kyllä pystyy!😤 Sillä, että on mukavampi kuvata meille maallikoille ja harrastelijoille ohjeeksi, kun ei tarvi sammalikossa ryömiä! 👍
Tuo puu oli tarkoitettu ESIMERKIKSI ja mielikuvitustahan nimenomaan pyydettiin käyttämään...
poistin nuo omat kommenttini mutta olette molemmat vähän hakoteillä siitä asiasta miksi tuo kaatokolo on nuin korkealla sekin asia selviää videolta.
@@kipina6082 Siis onko vielä jotain tuon Jounin esitelmän lisäksi, mitä en nyt huomaa/tajua?🤔
Tuo edelliselle kommentoijalle esittämäni vastaus ei sisältänyt tuota Jounin infoa, mutten nähnyt sitä aiheelliseksi toistaa. Ja luulen, että tuon esimerkki puun olisi voinut kaataa lyhyeenkin kantoon ja jopa ilman noita varmistuksia(?). Mutta siis tuo tilanne oli osittain "lavastettu" meitä oppilaita varten. Näin ainakin sen ymmärsin, tahi sitten vaan olen vieläkin tyhmempi, kuin itse tajuan...🙄😂
@@Ancient_Iron olet mielestäni kyllä asiasta yhtä perillä ellet paremmin kuin minä. minua vain suututti tuo juhani ruotsalaisen kommentti muutoin niin asialliseen videoon.
jounihan videolla nimen omaan kertoi kaatokolon korkeuden syyksi sen että puu on lujempaa vähän korkeammalla kuin itse kannossa koska puun syyt eli vuosikasvaimet on tiheämmässä(kantohan on saman ikäinen kuin itse puukin) ja kaadettaessa hankalasta paikkaa se pysyy korkeammalta katkaistaessa "kannossa" kiini pitempään ja kaatuu varmemmin halutuun suuntaan.näin minä ymmärsin sen.
@@kipina6082 Juu, hiukan kanssa ärsytti tuo öyhöttäjä.🤬 Pitäisi vaan pystyä hillitsemään itsensä olemaan reagoimatta tuollaisiin, minulla on siinä vielä "työsarkaa"... Koitan itse katsoa videot aina kokonaan ja useastikin, jolsen jotain heti tajua, ja kommentoin vasta sitten. Ja siltikin minut välillä käsitetään väärin, mutta hei, tämähän on UA-cam!!!
Tällaiset järkevät, asialliset ja perustellut keskustelut sitä vastoin ovat aivan mainioita, kiitos siitä!👍