Știai că scarificarea gazonului făcută toamna e cea mai importantă? Află de ce! - semintegazon.ro

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 вер 2023
  • Aceasta perioada aduce temperaturi optime pentru gazonul nostru, acum e perioada lui de refacere dupa vara si putem interveni cu scarificari mai lejere folosind arborele cu sarme sa curatam firele de iarba uscata sau scarificari mai profunde cu arborele cu lame si suprainsamanatarea zonelor afectate de boli, intretinere precara (tuns, irigat, fertilizat incorect) care au dus la rarirea gazonului si aparitia buruienilor.
    Este perioada optima din an pentru insamantare si suprainsamantare. Solul e cald si favorizeaza germinarea rapida, soarele nu mai este atat de puternic ziua, evapotranspiratia e mai redusa, riscul de boli e mult mai scazut si foarte important riscul imburuienarii este foarte mic.
    E perioada cand putem lupta cu poa annua atat prin scarificare (facuta mai agresiv va scoate poa annua din primavara cu radacina cu tot) si suprainsamantare (indesirea gazonului si suprimarea naturala a poa annua) cat si aplicarea de erbicide preemergente (care sa impiedice rasarirea ei). E perioada cand poa annua rasare si e foarte susceptibila sa fie atacata de erbicide pre si post emergente (substante active mesotrione si pendimetalin). Poa annua care scapa in aceasta toamna e poa annua care la anul ne va face smocuri, va fi prea matura sa o eliminam cu erbicide.
    Scarificarea e, de fapt o greblare, o scormonire a coronamentului gazonului si a suprafetei solului. O putem considera o ”pieptanare” care are numeroase beneficii, strict necesara cel putin de 1-2 ori pe an insa pentru cei care va doriti un gazon des, sanatos si culoare verde uniforma va recomandam scarificarea de 3-4 ori pe an.
    Facuta de 1-2 ori pe an sau de 3-4 ori pe an timpul necesar e cam acelasi. La scarificare cel mai mult timp va lua adunarea paielor, uscaturii care ramane in urma scarificatorului. Daca scarificam mai des vom avea de fiecare data mai putina uscatura de adunat si operatia se desfasoara repede.
    Frunzele foarte marunt taiate de robotul de tuns, sau tunsul cu functia mulcire nu participa la formarea feltrului decat in foarte mica masura. Frunzele sunt formate din celuloza, o substanta simpla usor de descompus (compostat).
    Feltrul acest strat de materie organica produce probleme in timp, una din cele mai problematice e ca pastreaza umezeala la suprafata solului:
    - unii ar vedea acest aspect ca pozitiv, insa e foarte detrimental deoarece nu dorim umezeala la suprafata solului, aceasta duce la formarea de radacini superficiale care nici nu ancoreaza bine planta de iarba si nici nu ii furnizeaza nutrienti, e pur si simplu energie risipita pentru constructia unei radacini nefolositoare care absoarbe doar apa, care in perioade foarte ploioase vor duce o cantitate mare de apa in frunza plantei ca sa absoarba nutrientii, multa apa in frunza si temperaturi mici care nu favorizeaza transpiratia duce la pierderea culorii frunzei ( clorofila din frunza e foarte diluata) - mai exat o ingalbenire accentuata a ierbii pe perioadele ploioase.
    - limiteaza schimbul de aer - sol - atmosfera. Radacina are nevoie de oxigen sa functioneze bine, microorganismele din sol care solubilizeaza fosforul si microelemente au nevoie de oxigen.
    - semintele de buruieni cu frunza ingusta (monocotiledonate) sunt viabile pentru germinare in primii 0-3 cm de sol. Acest sol in niciun caz nu il dorim permanent umed, mai ales in lunile aprilie/ iunie si aug/oct. Aici deschidem o paranteza mare: de aceste seminte de buruieni monocotiledonate cu siguranta nu am scapat aplicand un erbicid total la semanare (erbicidul total nu e gramicid! ) sau mai mult daca am folosit seminte de buget redus sunt infestate cu seminte de buruieni - inchidem paranteza
    - fungii : bolile fungice care apar in gazon pornesc de la spori, spori care stau in sol cu anii. Umezeala de pe sol si temperatura potrivita ii trezesc!
    Vara avem pythium, brown patch - sporii se trezesc si noi avem o planta slabinta a carei radacina nu poate extrage din sol nutrientii chiar daca ei exista pentru ca e prea cald solul (la peste 28C radacina cam isi inceteaza activitatea. De aceea vrem o radacina care e profunda, asta o obtinem irigand rar si abundent, lasand solul la suprafata sa se usuce + un sol curat fara multa materie organica pe el.
    Iarna avem fusarium / microdocchium, temperatura de 6-10C ii trezeste, planta noastra nu isi poate produce substantele nutraceutice cu care sa se apere, neavand suficient soare de cele mai multe ori (curti umbrite). Si reamintim : feltrul retine umezeala, iarna in niciun caz nu o dorim.
    www.semintegazon.ro/calendar/...
    Licente:
    S2ATX5HR79
    X4KSPCMUJ

КОМЕНТАРІ • 47

  • @razvancostin6144
    @razvancostin6144 9 місяців тому +1

    Ca de obicei, informatii de calitate, pe intelesul tuturor si extrem de utile odata puse in practica! Multumesc!

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому

      Multumim, ramane doar sa fie puse in practica fara scurtaturi si rezultatele nu vor mult pana apar :)

  • @ViataDeNavigator
    @ViataDeNavigator 9 місяців тому +1

    Mulțumim pentru informații Alin!
    Așteptăm noi clipuri in continuare si cat mai multe informații utile ca si pana acum!
    De anul acesta ma ocup de aprox 60 m2 de gazon, l-am recuperat dupa ce a fost "scăpat din mână" si cu ajutorul sfaturilor tale. Udam haotic, fără îngrășăminte, etc. 👍🤗

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому

      Ne bucuram ca va putem fi de ajutor! Puse in practica sfaturile noastre vor a rezultate excelente in orice curte.

  • @rusuteodor686
    @rusuteodor686 9 місяців тому

    Va multumesc mult dl Alin ca impartasiti expertiza si pasiunea dvs pentru ingrijirea gazonului intr-un mod atat de accesibil si informativ. Materialele video postate de dvs au fost incredibil de utile in incercarea mea de a trece dincolo de nivelul de novice in ingrijirea gazonului. Cunostintele si experienta dvs sunt evidente, facand procesul mult mai usor de inteles si de urmat. Va incurajez sa continuati munca fantastica pe care o faceti si inca o data, multumesc pentru ca sunteti o resursa atat de valoroasa pentru entuziastii de gazon precum mine.

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому +1

      Multumesc mult pt apreciere! Dam sfaturi in cunostinta de cauza, asta cu siguranta :)

  • @ionutstoica4005
    @ionutstoica4005 9 місяців тому +1

    SCALIFICARE ...vine din latinescul "scalia" adică a pieptăna

  • @user-zr4ss3jc9k
    @user-zr4ss3jc9k 8 місяців тому

    Buna seara,nu stiu ce marca si ce tip de scarificator sa cumpar Imi puteti recomanda ? Mentionez ca am o o suprafata totala de 300mp Sint unele scarificatoare numai cu gheare si altele cu sirme si gheare

  • @MariusDinca
    @MariusDinca 9 місяців тому

    Salut Alin,
    Poate ar fi bine de facut un clip in care sa prezinti ce ingrasamant si cand ar trebui folosit, pe fiecare anotimp in parte, cu exemple pe produse comercializate de voi:
    - ce tip de ingrasamant se preteaza anotimpului respectiv?
    - ce trebuie sa contina ingrasamantul(primavara mai mult azot, toamna poate mai mult potasiu...etc - nu stiu daca e corect)
    - care este periaoda optima, din anotimp si care ar trebui sa fie conditiile atmosferice din ziua aplicarii?
    - ce folosesc la insmantare(peluza noua)? ce folosesc la supra-insamantare (corectare gazon)?
    - odata facuta aplicarea de ingrasamant solid, cand mai pot intervenii cu foliar?
    Multumesc frumos!

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому

      Buna. La descrierea ingrasamintelor pe site apare clar periaoda cand le recomandam sa fie folosite. Soil Life- all season, in orice luna din martie pana in noiembrie, apoi SLOW GREEN sau SPRINT N din martie pana la inceput de iulie sau sfarsit de august-octombrie.

  • @MarianaOlteanu-mb5lj
    @MarianaOlteanu-mb5lj 9 місяців тому

    Bună.Am semănat festuca arundinaceea în urmă cu două săptămàni.Am semănat cu dispozitiv și am făcut cea mai mare greșală.A răsărit ,,ghemotoace,,in unele locuri iar în altele e gol.Mă oftic maxim

  • @user-tx2nv2hb3q
    @user-tx2nv2hb3q 9 місяців тому

    Salut! Dupa ultima scarificare din an(octombrie) ce tundere este recomandata: cu mulcire sau cu colectare ? Merci!

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому +1

      Tunderea cu mulcire nu participa la formarea de fetru (tatch). Cu o masina buna de tuns cu mulcire puteti mulci si cand e umeda iarba. Un neajuns e ca se poate aduna in carcasa cutitului iarba daca e prea umeda.

  • @user-rn8zh9ld3e
    @user-rn8zh9ld3e 9 місяців тому

    Buna Alin ! multumesc de sfaturi inca odata ! Am o intrebare , daca pe anumite portiuni de gazon trebuie sa fac regenerare ce ingrasamant folosesc ? cand aplic ingrasamant pe restul gazonului mai dau si pe zonele pe ca am facut suprainsamantare ? ce ingrasamant sa folosesc pentru regenerare acum in actombrie ? multumesc !

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому

      Buna. Folositi un singur ingrasamant, cel care ajuta cea mai mare parte din gazon. Soil Life sau Perfect Life sunt ingrasaminte potrivite. Au suficienti nutrienti sa ajute gazonul tanar fara sa dea un boost prea mare celui existent. www.semintegazon.ro/magazin/fertilizare-gazon . de ex Perfect Life 3 kg/100 mp acum la inceput de oct si anul acesta nu e mai e nevoie de ingrasamant solid.

  • @costelripa
    @costelripa 9 місяців тому

    Va salut! Am aplicat soil life la începutul lunii septembrie! Pot scarifica (arbore cu sârme) și aplica acum sprint n, sau sa mai aștept?

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому +1

      De scarificat daca sunt conditii bune o puteti face. Ingrasamant solid .. lasati 5-6 saptamani si apoi distribuiti .

    • @costelripa
      @costelripa 9 місяців тому

      Mulțumesc frumos pentru ajutor!

  • @MirceaPopov
    @MirceaPopov 8 місяців тому

    Salut Alin,
    Apropos de lucrarile de toamna, pana la ce temperatura minima este bine sa udam gazonul? De ex, acum in Brasov avem intre + 17 si -3. Urmeaza doua zile mai calduroase (25 / 6) si ma gandeam sa-l mai stropesc (pamantul este destul de uscat).
    Multumesc tare mult si, salutari de la Brasov! 🙂

    • @semintegazon
      @semintegazon  8 місяців тому +1

      Buna. Reperul pt a iriga gazonul nu e temperatura. Cand e uscat solul bine de tot adica e tare de tot la apasare e momentul sa irigati indiferent de anotimp.

    • @MirceaPopov
      @MirceaPopov 8 місяців тому

      Multumesc mult!@@semintegazon

  • @mariusPMarius
    @mariusPMarius 9 місяців тому +1

    Bună Alin, tund tot timpul anului la 6 cm. Înainte de scarificare, un tuns la 5 cm este suficient?
    Mulțumesc

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому

      Cam e suficient. Cel mai important e sa fie solul uscat si iarba.

    • @mariusPMarius
      @mariusPMarius 9 місяців тому

      @@semintegazon Mulțumesc!

  • @alinanghelus6854
    @alinanghelus6854 9 місяців тому

    Am scarificat am făcut o supraînsămânțarea in zonele golașe am acoperit semințele cu nisip si am pornit aspersoarele 30-40minute.Acuma întrebarea mea este cât trebuie să irig in perioada respectivă și pana când??Mersi mult!

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому

      Urmati acest ghid , va da detalii complete, inclusiv legate de irigare. Acolo apare la irigare: irigati doar cand e solul bine de tot uscat la suprafata, si asta se poate respecta in orice sezon. La fel cat timp sa lasati aspersoarele sa mearga, apare acolo- testul cu caserole. Incercati sa irigati usor cu furtunul doar in acele zone mici unde ati pus seminte, sa nu dati apa la tot gazonul pt ca nu ii face bine prea multa apa. Daca ati facut o suprainsamantare generala atunci puteti iriga tot gazonul. Mai multe despre irigarea gazonului suprainsamantat: ua-cam.com/video/Sn0zDvsIE_c/v-deo.html

  • @ciprianbirliga3710
    @ciprianbirliga3710 9 місяців тому

    Salut
    Ce scarificator folosești in prezentare. Este Ruris cumva?
    Mulțumesc!

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому +1

      Buna. Da e scarificator Ruris.

  • @cj77flr
    @cj77flr 9 місяців тому +1

    Ce fertilizant bun, recomandati?

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому

      Buna! Pana pe la mijloc de oct Sprint N sau Soil Life. Daca se implinesc 6-7 sapt de la ultima fertilizare cu ingras solid catre sfarsit de oct atunci Soil Life.

  • @martonciprian3476
    @martonciprian3476 3 місяці тому

    Bună ziua Alin, când pot face scarificarea la un gazon semănat în toamnă ?

    • @semintegazon
      @semintegazon  3 місяці тому +1

      Probabil dupa august

    • @martonciprian3476
      @martonciprian3476 3 місяці тому

      @@semintegazon multumesc ,întotdeauna ascult sfaturile tale și nu am greșit 👍

  • @delianul
    @delianul 9 місяців тому

    Va salut . La gazon semanat in iulie se poate scarifica ?

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому +2

      Buna. Depinde. De exemplu la semanare daca se pun prea multe seminte, peste 4-5 kg/100mp gazonul rasare foarte des si nu e bine asa ca o usoara scarificare poate remedia desimea. In mod normal nu ar trebui sa scarificati gazonul in aceasta toamna daca a fost semanat in acest an in iulie.

    • @delianul
      @delianul 9 місяців тому

      Multumesc si apreciez ca ati raspuns . Sunt din zin Oradea si v am vizitat de cateva ori depozitul anul acesta .

  • @liviabarbu9922
    @liviabarbu9922 9 місяців тому

    Buna ziua, Domnu Alin ,cand ziceti ingrasamant solid la ce ingrasamant va referiti? Dati un exemplu. Domnul care lucreaza la noi in gradina da mereu cu un tip de ingrasamant NPK. E ok?

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому

      Buna. Cred ca am mentionat in clip. In luna octombrie va recomandam SOIL LIFE 3 kg/100mp sau SLOW GREEN 3 kg/100 mp. Un mare ajutor il dati gazonului utilizand pe langa ingrasaminte solide si ingrasaminte lichide biostimulatoare, cu acestea puteti interveni si primavara devreme. Acum toamna gazonul isi reface radacina si resursele, cu cat intra mai bine in iarna cu atat intra in vegetatie mai rapid primavara si prin desime va suprima buruiana. www.semintegazon.ro/magazin/fertilizare-gazon

    • @liviabarbu9922
      @liviabarbu9922 8 місяців тому

      @@semintegazon, multumesc mult.

  • @andreiungurean
    @andreiungurean 9 місяців тому

    Dacă am semănat pe 20 mai, trebuie /am voie sa fac scarificare ? As vrea sa suprainsamantez unele zone și sa nivelez cu nisip

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому

      Buna. Desfaceti iarba si verificati daca pe sol sunt frunze moarte. Daca sunt incercati sa scarificati cu sarmele dar neaparat sa fie uscat bine de tot solul si foliajul.

  • @cezartoma8629
    @cezartoma8629 9 місяців тому

    in gazonul meu nu apuca viermii sa manance radacina gazonului..se ocupa cartita de ei de 2 ani

  • @liviubla
    @liviubla 9 місяців тому

    Se tunde înainte de scarificare sau nu contează?

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому

      Daca ati tuns cu o zi inainte nu e nevoie.

  • @romeostefan1379
    @romeostefan1379 9 місяців тому

    De ce nu se recomanda scarificarea gazonului nou infiintat, doar dupa 5-6 luni?

    • @semintegazon
      @semintegazon  9 місяців тому +1

      De regula nu prea e nevoie de scarificare in primele 6 luni. Daca e semanat gazonul in aprilie poate totusi nu ar fi rau de incercat o usoara scarificare in octombrie. Scarificarea mai rareste usor gazonul daca cumva la semanare s-au pus prea multe seminte in unele zone, si aceasta usoara rarire face bine.