Mizil, Prahova

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 бер 2018
  • Traversare oras Mizil, filmat in 4K.
    Mizil (în trecut, și Iștău sau Eșteu) este un oraș în județul Prahova, Muntenia, România, format din localitățile componente Fefelei și Mizil (reședința). Are o populație de 14.312 locuitori.[2]
    Regiunea a fost locuită încă din neolitic, lucru ilustrat de:
    descoperirile de la Pietroasele: cetatea de la Gruiul Dării și castrul construit de Constantin cel Mare în perioada campaniei din 332 d.Hr. împotriva goților de la nord de Dunăre;
    Monteoru: care a dat numele unei înfloritoare culturi din epoca bronzului;
    Năeni: necropola tracică datând din perioada 800 - 600 î.Hr.
    În zona apropiată Mizilului, cele mai multe descoperiri arheologice s-au realizat în situl arheologic de pe valea pârâului Budureasa. Aici s-au găsit un șir de așezări și necropole din paleolitic, neolitic (culturile Criș, Dudești, Boian, Precucuteni, Gumelnița), epoca bronzului (culturile Tei, Monteoru, Coslogeni), epoca fierului (culturile Halstatt, Latène).
    Prima mențiune documentară a localității pare a fi cea din catastifele Brașovului, în anul 1529. Localitatea este atestată documentar sub numele Eșteu într-un pergament slavon, emis la cancelaria lui Mihnea Turcitu la 6 iulie 1585. Din acest document reiese că așezarea are vechime de câteva secole, fiind recunoscută de comercianții de chilimuri și scoarțe.
    Printr-un document emis la 30 septembrie 1591 voievodul Ștefan Surdul împuternicea pe doamna Neaga și pe călugărița Elisafta să stăpânească satul Eșteu.
    În secolele al XVI-lea și al XVII-lea a făcut parte din județul Săcuieni.
    Într-un document emis în 1602, satul este menționat ca Iștău. Mai târziu, o parte din moșiile Mizilului au trecut prin vânzare în patrimoniul domnitorului Antonie din Popești.
    Spre sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714), Iștăul ajunge în proprietatea domnului, care își construiește case domnești la via Corbeanca (Dealul Dumbrăvii) și înființează un târg anual care va deveni vestit, ca și cel al Drăgaicei, pe care de fapt îl va continua.[7]
    În secolul al XVIII-lea a început sa funcționeze aici o stație a poștei de cai ("menizil"), de la care provine numele actual al localității.
    La 1790 mica așezare rurală își avea biserica ei, ca toate așezările statornice. Cam în aceeași vreme, pe drumul poștei de cai, care lega Buzăul de Ploiești, începură să se stabilească în jurul menzilhanelei (stația de poștă sau „menzil”) o mulțime de negustori, cărora locul le înlesnea nevoile de schimb cu cele două centre comerciale mai apropiate și apoi surugii, bicigașii, rotarii, dârvarii și păzitorii ce deserveau releul poștal. Activitatea febrilă din stația unde se schimbau caii căruțelor de poștă, tranzacțiile care se încheiau în acest loc au determinat populația ca încetul cu încetul să renunțe la vechiul nume al localității Iștău, în schimbul denumirii locului ce le prilejuise o activitate rodnică. Și astfel apare denumirea Menzil, din care a derivat actualul Mizil.
    În anul 1845, anul desființării județului Săcuieni, localitatea era reședința uneia din cele două plăși ale județului respectiv.
    La începutul secolului al XIX-lea, Mizilul a fost vândut de moștenitoarea familiei Brâncoveanu, Safta Gr. Brâncoveanu, generalului Nicolae Mavru, care la rândul său l-a lăsat zestre ginerelui său, Ioan Cantacuzino. În 1866 orașul a ars și aga Ioan Cantacuzino a hotărât împreună cu soția sa un aranjament prin care a vândut orașul locuitorilor săi, până atunci embaticari, Mizilul devenind oraș liber.[7] În 1872, s-a construit și calea ferată Ploiești-Buzău pe care Mizilul are și acum gară....
    ro.wikipedia.org/wiki/Mizil
    www.primaria-mizil.ro/
    Crossing Mizil Town, filmed in 4K.
    Mizil (Romanian pronunciation: [miˈzil]) is a town in Prahova County, Romania. Located in the southeastern part of the county, it lies along the road between the cities of Ploiești and Buzău, and to the northeast of the national capital, Bucharest. Its position led it to become a thriving market town beginning in the 18th century, before a long period of economic decline began in the early 20th century. Agriculture gave way to industry as the chief employment under the Communist regime, but the town has continued to face difficulties in the wake of a late-1990s deindustrialisation.
    Mizil was mentioned in 1529, in an official document at Brașov. It was first mentioned as Eșteu in 1585, and as Istau in 1591, after its stream. Around the turn of the 18th century, Prince Constantin Brâncoveanu owned the village, building houses at the nearby Corbeanca Dealul Dumbăvii vineyard and establishing an annual fair in Mizil that would become renowned. It was during the 18th century that a mail coach station for changing horses opened in the village.
    en.wikipedia.org/wiki/Mizil
  • Фільми й анімація

КОМЕНТАРІ • 11

  • @HustlerTeam819
    @HustlerTeam819 5 років тому +4

    Eu sunt din Gura-Vadului 👍🏼

  • @Wolfeanul
    @Wolfeanul 5 років тому +1

    Vad Mizil.Like

  • @joemamaonsticks1954
    @joemamaonsticks1954 5 років тому +2

    Orasul nu pare frumos in filmare dar defapt e chiar super,ai un like

  • @mihaildiversity8241
    @mihaildiversity8241 5 років тому +2

    de ce ai filma asa ceva??? oricum,sunt din Mizil,asa ca ti-am dat un like.

    • @razvan19812007
      @razvan19812007  5 років тому +1

      Placere Mihail. Sper sa mai vad o filmare asemanatoare peste 20 de ani cu orasul mai frumos decat este acum.

    • @oprescuvalentin4897
      @oprescuvalentin4897 4 роки тому +2

      Si eu

    • @numaipot
      @numaipot 4 роки тому +2

      Și eu