Viaductul Caracau

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 лют 2025
  • Scurt Istoric :
    Viaductul Caracău din județul Harghita, este cea mai importantă construcţie de pe traseul căii ferate Miercurea-Ciuc - Ghimeş dat în folosinţă la 18 octombrie 1897, odată cu deschiderea liniei Ciceu - Ghimeş - importantă datorită faptului că uneşte Moldova cu Transilvania. Realizat într-o regiune montană, pe un teren accidentat, dificil de accesat, reprezintă cea mai mare lucrare de artă executată la CFR după construcția podului de la Cernavodă.
    A fost distrus în ambele războaie mondiale, în 1916 şi respectiv 1944 și reconstruit de fiecare dată.
    După cel de-al Doilea Război Mondial, din decembrie 1944 și până în 12 februarie 1945 inginerii constructori români au realizat un viaduct provizoriu, complet din lemn. Aceasta a fost o performanță unică în istoria construcțiilor feroviare.
    În paralel s-a început construcția viaductului actual, acesta fiind pus în funcțiune la 14 septembrie 1946, în numai 14 luni. Noua construcție a viaductului a fost cel mai mare pod de cale ferată executat din beton armat din România. Lungimea totală a viaductului este de 264 m, bolta are deschiderea de 100 m, iar săgeata este de 37 m. Este cea mai mare deschidere şi cea mai mare înălţime de construcţie a unui viaduct din ţară.
    Sub pod se întinde valea pârâului Caracău, iar de pe pod, atunci când vremea este frumoasă, se poate vedea partea centrală a Depresiunii Ciucului.
    Surse : CFR Calatori

КОМЕНТАРІ • 5