ΣΚΛΗΡΑ Λόγια Σοφίας απ΄τον πνευματώδη Βασίλη Ραφαηλίδη που θα σε πονέσουν

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 січ 2025
  • #greekquotes #γνωμικά #αποφθεγματα #σοφάλόγια #φιλοσοφικάλόγια #ρητά #επιτυχία #βιβλια #logia #πολιτική
    🌟Ο Βασίλης Ραφαηλίδης ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας, δοκιμιογράφος και κριτικός κινηματογράφου.
    Γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου του 1934 στα Σέρβια του νομού Κοζάνης και πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2000 στην Αθήνα. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από την Κωνσταντινούπολη, την οποία και ο ίδιος αναγνώριζε ως πατρίδα του (κυρίως διότι του άρεσε ως πόλη). Εξάλλου είχε και άλλες «πατρίδες». Κατεξοχήν, την Καστοριά στην οποία πέρασε την εφηβεία, λόγω μετάθεσης των γονέων του.
    Σπούδασε το 1959 κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου στην Αθήνα και μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε σαν βοηθός του Νίκου Κούνδουρου και του Ροβήρου Μανθούλη, ενώ το 1962 γύρισε και ο ίδιος δύο ταινίες - ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, το Βυζαντινό Μνημόσυνο και τους γουναράδες της Καστοριάς και την τέχνη τους. Η πρώτη του ταινία, γυρισμένη με πενιχρά και πεπαλαιωμένα μέσα, ήταν εξαιρετικά φιλόδοξη, αλλά ο ίδιος την απέρριψε αμέσως ως αισθητικά απαράδεκτη και έκτοτε αδιαφόρησε παντελώς για την τύχη της παρότι βραβεύτηκε αργότερα από διεθνές φεστιβάλ.
    Το 1963 αποφασίζει να εγκαταλείψει την προοπτική του επαγγελματία σκηνοθέτη για να γίνει επαγγελματίας κριτικός κινηματογράφου. Αρχικά εργάστηκε σ' αυτό το πόστο σε έντυπα της αριστεράς στην οποία ιδεολογικά ανήκε, αρχικά την Επιθεώρηση Τέχνης και αργότερα στη Δημοκρατική Αλλαγή. Στη συνέχεια εξέδωσε το περιοδικό Ελληνικός Κινηματογράφος το οποίο έκλεισε η Χούντα για να το επανεκδώσει στη συνέχεια με τον τίτλο Σύγχρονος Κινηματογράφος.
    Με τη μεταπολίτευση εργάστηκε σε διάφορες εφημερίδες όπως Το Βήμα (1974-1983), Έθνος (1983-1998) και Ελευθεροτυπία (1998 ως τον θάνατό του το 2000), μη περιοριζόμενος στην κριτική κινηματογράφου, αλλά γράφοντας σχόλια και επιφυλλίδες που άπτονταν ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων.
    Επίσης παρέδιδε σεμινάρια και δίδαξε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου, στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης, στο Ινστιτούτο Γκαίτε και αλλού. Επίσης εργάστηκε και σε ραδιοφωνικό σταθμό σε εκπομπές διαλόγου. Στη διάρκεια της δικτατορίας βασανίστηκε και εκτοπίστηκε στις φυλακές της Αίγινας. Υπήρξε συνειδητοποιημένος μαρξιστής-κομμουνιστής και μέσα από κάποια βιβλία του ανέλυσε τη μαρξιστική και κομμουνιστική θεωρία με τρόπο απλό αλλά όχι απλουστευτικό.
    Απεβίωσε το 2000 σε ηλικία 66 ετών από καρκίνο και κηδεύτηκε στην Πάτρα. Κατοικούσε στην ιστορική συνοικία της Νεάπολης επί της οδού Ιπποκράτους.
    🌟Για περισσότερα ΛΟΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ κάντε εγγραφή, αφήστε το σχόλιο σας,
    πατήστε το κουμπί "Like" 👍 για να μας δείξετε την εκτίμησή σας και ενεργοποιήστε το καμπανάκι ειδοποιήσεων 🔔 για να μη χάσετε κανένα νέο βίντεο που ανεβάζουμε.
    Μοιραστείτε με φίλους αν θέλετε το περιεχόμενό μας.
    Ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας!
    Bio by www.wikipedia.org

КОМЕНТАРІ •

  • @bill9322
    @bill9322 Рік тому +5

    Τεράστιος

  • @annakatrini6913
    @annakatrini6913 Рік тому +4

    ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ!!!!

  • @akislina2008
    @akislina2008 6 місяців тому +1

    καλα τα λογοπαιγνια δασκαλε αλλα στη πραγματικοτητα το καραβι της τοτε σκεψης μας εμπαζε νερα απο παντου. ειμαι σιγουρος πως οπως εμεις απο εδω οσο κι εσυ απο εκει θα το εχεις πια καταλαβει.