Bugün 128 Milyar Dolarımız Olsaydı
Вставка
- Опубліковано 16 гру 2024
- Bugün 128 Milyar Dolarımız Olsaydı
#128milyardolarnerede #ekonomistmuratkubilay #asgariucret
Bugün yaşanan ekonomik sıkıntının sebebi 128 milyar dolar mı? Bugün Türkiye ekonomisinin 128 milyar doları olsaydı ya da doğru hamlelerle kullanılsaydı ekonomi nasıl olurdu? Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin 'uyuyun, altı ay sonra uyanın' sözlerine uyarlandığında ‘Türk halkı uyusa, 2018 yılına dönse, ekonomi nasıl olurdu?’ Türk halkının gözleri ışıldar mıydı? Ekonomist Murat Kubilay bu soruları yanıtladı.
---
Bugün yaşanan ekonomik krizinin sebebi ne? Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin 'uyuyun, altı ay sonra uyanın' sözleri ile ‘Türk halkı uyusa, 2018 yılına dönse, ekonomi nasıl olurdu?’ Ekonomist Murat Kubilay ‘olacak tabloyu’ detayları anlattı.
Türkiye ekonomisinde 128 milyar kullanılarak Türkiye ekonomisine uygun olmayan daha zor günler için kullanılması gereken rezerv önceden sarf edildiğini belirten Ekonomist Murat Kubilay şunları söyledi:
“Bir varlığın tüketilmesi ile enflasyon patladı”
“Hiç Nas ekonomisine girmeseydik, o gün enflasyon 19, 5 iken Merkez Bankası’ı faizi yüzde 8,5’a indirmesi ile enflasyon yüzde 85’e kadar çıktı, şimdi ancak 47,1 indirdik. Bu veriler TÜİK verileri. 128 milyar dolar sonrası kur şokları yaşandı, bugün Merkez Bankası o dövizleri yerine koydu ama kur çok yukarı gidince. Bunlardan elde edebileceği faizlerden feragat etti, neticesinde şimdi gerçeklerle yüzleşiyoruz. Bu bir kamu harcaması değil. Bir varlığın tüketilmesi. Bunun yanın enflasyonu patlattık oysa bu ülkenin gerçek enflasyonu yüzde 5’tir. Şimdi gülümsüyoruz bu süreçte biz yüzde 85,5 bile gördük. Şimdi 47, 1 bunların hepsi TÜİK. Nas, kur korumalı mevduatla 2021’den sonra bir çok büyük kamu zararı yarattık, iki servet adaletsizliği yaptık, üç enflasyon yaratmış olduk.
“Kamu zararı 70 Milyar dolar”
Oysa sadece birkaç ay daha sabredilseydik, enflasyonda düşüş yaşayacaktık. Tüm veriler açıklanmadığı için söylemesi çok zor ama herhalde toplam kamu zararı 70 milyar dolar kadar oldu. Müdahale yapılabilirdi ama bu en kötüydü.
“Bugün o günkü ekonomi olsaydı”
Emekli, asgari ücretli belki şimdiki maaşlarının yarısını kadar alacaklardı. Ama satın alma gücü daha fazla, hayat pahalılığı ise bunun üçte biri olacaktı.
Türkiye 2001 krizine giden yolda kamu maliyesinde daha ağır sorunlar yaşıyordu, aynı zamanda bankalarını yitirmişti. Bu sefer kamu maliyesi hala daha güçlü. Bizim bunda etkimiz var. Biz o kadar güzel vergi ödüyoruz ki; kamu maliyesi çok bozulmuyor. Burada bir bedel oluştu. Bu bedelde bizim sırtımızda kaldı. Yoksullaştığımız gördük. Sonuçta; bir günlük satın alma gücünün düşmesi, iki hedeflediğiniz varlıkları satın alma gücü alma hayali gittikçe zorlaştı. Bir yıl daha yıpranmış olacağız ve daha mutsuz olacağız.
Hepimizin cebi girdi herkesin yararı ile zararı aynı olmadı. Türkiye’nin bir döviz ihtiyacı vardı. Faizler düşük olduğu için insanlar dövize gitmek istiyordu. Herkes ne kadar parası varsa o kadar alabildi.
Sorun bir bedel ödendi ancak aynı eşitlikte dağıtılmaması oldu. Ekonomideki sarsıntılarla kuru patladı. Enflasyon 2018 yılından sonra enflasyon yükselişi Nas Ekonomisi ile başladı. Kazanıp kazanmadığına bakılmadan bedeller vergi ile karşılandı. Her merkez bankasının para basma yetkisi vardır. Kantarın topuzunu kaçırdığımız için enflasyon patladı. Halk diliyle söylersek eğer cebinizdeki 100 TL satın alma gücünün 80 TL olmasıdır.
2023 seçimlerinden sonra ekonomideki aşamalı, kapsamlı değişim gerçekleşti. Neticesinde ne oldu? Buradan bir servet adaletsizliği oluştu.