Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Yüzün Güllerden İnce - Nota Eşliğinde Karaoke (Ahenk: Kız Neyi - 4 Ses - A )

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 лис 2023
  • Beste Güfte: Sadettin Kaynak
    Makam: Hicazkâr
    Usûl: Düyek
    Yüzün güllerden ince ,
    Sesin bülbülden tatlı ,
    Gülüşün gonca gonca
    Neş'en altın kanatlı .
    Günaydın sevgiliye günaydın
    Gönül aydın günaydın
    Dalında bîteviye bîteviye
    Şakıyan ben olaydım .
    Açarken şen duygular ,
    İçimin bahçesinde ,
    Gülümsüyor arzular ,
    Şarkımın nağmesinde .
    SADETTİN KAYNAK (1895 - 1961)
    Sadettin Kaynak, 1895 yılında Fatih Câmii hocalarından Ali Alaeddin Efendi'nin oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Annesi Havva Hanımdır. İlk zamanlarında Hâfız Sâdeddin Bey olarak tanınmıştır. Bulunduğu semtte ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra ilâhiyat fakültesinden mezun oldu.
    Balkan Savaşı'nın çıktığı yıllarda (1912) "İlâhiyat Zabiti" olarak askerlik görevini yapmak üzere Diyarbakır'a gönderildi. Bu münasebetle Elazığ, Harput, Malatya, Mardin gibi illerimizi dolaştı. İstanbul'a döndükten sonra çalışmalarını kişisel çabası ile sürdürdü. Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra o yıllarda adını duyurmuş bir sanatkâr olarak birkaç kez Çankaya Köşkü'ne çağrıldı. Atatürk'ün emri ile Kur'an-ı Kerîm'in savaşla ilgili âyetleri üzerine ordu komutanlarına konferans verdi.
    1926 yılında plâk doldurmak üzere Berlin'e, çeşitli tarihlerde Viyana, Paris ve Milano'ya gitti. Türkiye'de de plak doldurdu. 1953 yılında Sultanahmed Câmii ikinci imamlığına tayin edilmişti. Beyin kanamasına bağlı olarak 1955'de sol tarafına felç geldi. Son yıllarını Kadıköy Koşuyolu'nda bulunan iki katlı evinde hasta olarak geçirdi. Bu sıralarda nota defterini her mûsıkî severin yararlanmasına açmıştı. Mûsıkîşinas dost ve arkadaşlarının ziyaretinden memnun olur, en yakın arkadaşlarının aramamasından yakınırdı. Hastalığı ağırlaşınca Haydarpaşa Numûne Hastahanesi'ne kaldırıldı. 3 Şubat 1961'de burada öldü. 4 Şubat 1961 Cumartesi günü Nuruosmaniye Câmii'nde kılınan cenaze namazından sonra, tekbir ve ilâhilerle Topkapı Merkezefendi Mezarlığı'nda toprağa verildi.
    Sadettin Kaynak, halk mûsıkîmizin geleneksel şekillerini, sanat műsıkîmizin duyuş ve anlayışı ile yorumlayan bir sanatkâr olarak dikkati çeker. Bestekârlık geleneklerimize bağlı olarak büyük ve küçük formlarda eserler veren büyük bir bestekârdır.

КОМЕНТАРІ • 3