Hocam bu konuları 10 yıldır takip eden bir bilgisayar bölümü hocası olarak, bu görüşlere katılamıyorum maalesef. Stanford, MIT, Cornell'den çok değerli bilgisayar bölümünden hocalar (alanında top sayılacak) üniversitelerden ayrılıp blockchain, kripto para işine girdi. Smart contracts, web 3.0 vs. açısından da bakılmalı. 30 yıl önce Internet'ten kıtalararası video streaming yapmak imkansız, pahalı bir şeydi, optik teknolojisi sayesinde mümkün oldu. Blockchain'in mevcut enerji sorunu teknoloji ilerledikçe çözülecektir muhtemelen, tıpkı otonom araba gibi, tıpkı yüksek hızlı Internet gibi, cebimize sığan bilgisayar cep telefonları gibi. İnsanlar sürekli geliştiriyorlar mevcut blockhain sistemlerini. Avalanche mesela Bitcoin'in 200,000'de biri kadar enerji tüketiyor raporlara göre. Amerika canı sıkılınca para basıyor, adamların bir saat çalışması bizim 7 saat çalışmamıza denk kurdan dolayı, Amerika 50 yıl önce doları altın endeksinden çıkardı, sınırlı sayıda basılabilecek bitcoin kalpazanlık ise, dolar basan ABD en büyük kalpazan. ABD, Sadece 2020'de, tüm tarihinde bastığı doların %35'ini bastı, desteksiz, endekssiz.
@@caskurlu dolar yılda yüzde 8 değer kaybederken, türk lirası %50 değer kaybederken, parayı dolar/lira gibi fiat paralarda mı yoksa crypto paralarda mı yatırım olarak tutmayı kumar görmek kişiden kişiye değişir. Bunu ancak zaman gösterir. Akademisyenler arasında da böyle bir fikir birliği yok.
Akademiden belli grubun trendi ticari yönde kovalaması çok da dikkate alınacak bir ölçü değil. Kaldı ki nice akademik çalışma sonucu yapılan öngörüler de tarihe karışmıştır. Burada enerjinin verimli kullanılması yönünden ne yazık ki blockcain sınıfta kalmaktadır.
Güzel bir konu! cok dikkatli dinleyecegim. Bence cok önemli ve az konusulan bir konuda Quantum bilgisayari teknolojisi. Almanya 2 milyar Euro fon ayirdi geride kaldik diye bu alanda. Bence sessiz bir devrim geliyor. Sizce?
Algoritmalar , Sayı sistemleri , Lojik devreler , boolean cebri gibi konulara bilgisayar mühendisliği okumamdan kaynaklı bilgi sahibi olmam sebebiyle blokchainin nasıl işlediğini beynimde daha iyi canlandırabildim . Bu bölüme başlamadan o sayıların ne ifade ettiğini yada şifrelemenin nasıl oluştuğunu bu şifrenin kırılmamak üzere hangi olasılıkla hesaplandığını daha iyi kavrayabiliyorum . Bu önemli video için Teşekkürler hocam .
Genel olarak katılıyorum. Yalnız 39:45 'da anlattığınız markette bitcoin kullanılması olayı o şekilde olmuyor. Yine aracı kurumlar var (bitcoin borsaları, bitcoin bankaları vs). Aracı kurumların kasaları üzerinden işlemler gerçekleştiği için işlemler çok hızlı yapılabiliyor. Tabi burada çok büyük bir çelişki ortaya çıkıyor. Merkeziyetsiz dediğimiz şey pratikte hiç öyle değil. Bununla beraber teknolojinin nereye evrileceğini görmeden peşin hükümlü olmamak gerekiyor. Burada bir ekosistem var. Ve güçlenerek ilerliyor. Bir takım şirketler onunla daha inovatif şeyler yapabilir.
Merkeziyetsizlik - güvenlik - hız : Bu üçünden birinden taviz vermeden mümkün olmuyor. Ancak yine de çok daha merkeziyetsiz olduğu söylenebilir çünkü aracı kurumlar para üzerinde tasarrufta bulunamıyorlar yani fiat para gibi enflasyon oluşturulamıyor.
Kripto paraların temel sorunu koyduğunuz paradan fazla para almanız veya batmanız durumunda ortaya çkıyor. Ekonomide bu zaten sabitlenmesi gereken bir problem iken yeni bir elektronik para birimi ile aynı sorunu tekrarlamak ne kadar doğrudur? 32:39
Hocam emeğinize ve bilginize sağlık video nün tamamını izlemden şu yorumu yapmak istyiroum 13:00 dk kadar izledim Kripto hakkın da ki düşüncem hiç kimsenin bir şey bilmediği bu işi donanım dahil sıfırdan en ince ayrıntısına kadar nasıl yapıldığını bilmeden bu teknolojinin kölesi olursunuz . Bilmeden atlayan insanlar Zamana karşı diye bir film vardı oradaki pozisyona düşersiniz
Enerji tüketiminden daha elzem mesele şu ki; tarlaları kim ekecek, kim hayvan bakacak yada doktor olmak, asker olmak, öğretmen olmak isteyecek? Mining yapmak varken.
Madem siz mühendissiniz, mühendis olarak bakarsınız. O zaman sadece proof of work kısmını araştırmayın bir zahmet. Farklı konsensusları da inceleyin. Bu işten uzak durun diyeceğinize, bu işin geliştirilmesine yakın olun diyin. Gençlerimizin bu konuda değer üretmelerini teşvik edin. Uzak durun demek kolay. Hayret verici gerçekten.
Blokzincir teknolojisi yeni gelişmekte olan bir teknoloji olduğu için elbette mükemmel bir teknoloji değil, günden güne gelişen bir teknoloji ve daha bunun üzerine yeterince mobil uygulama çıkmadı. Kahve örneği vermiştiniz, bir uygulama ile halledilebilir. Devletler de paramızın güvende olduğunu düşünmeniz beni şoka uğrattı. Enerji konusunun üzerinde çok durmuşsunuz bence bitcoin dünyada ki enerji sorununu çözebilir. Çünkü işin ucunda milyar dolarlar var.
Ben hiç bir sisteme, markaya bağlanmam. Trendi iyi takip eder paramı kazanırım. Ekonomi her ne kadar matematiksel modellerle anlatılmaya çalışılsa da öyle değildir. Aksi halde ekonomistlerin dünyanın en zenginleri olmaları gerekirdi. Olay tamamen toplumsal algıdır. Bitcoin enerji konusunda verimsizdir, evet buna katılıyorum. Fakat dünyada en büyük enerji kayıplarından biri de içten yanmalı motorlardır. Verimleri %25 tir ve 200 yıldan beridir en büyük enerji kaybını yaratır. Kimse bunu tartışmaz çünkü kemikleşmiştir. Toplumsal algı bunu kabullenmiştir. Hatta çoğu insan bunu bilmez bile. Blokchain ise farklı konularda çok verimli iken farklı konularda olmayabilir.
Bu enerji tüketimi ile bu sistem kaç yıl dayanabilir. Daha aktif mazisi 10 yıl bile olmayan bir sistem bu enerji tüketimi ile 100 yıl dayanma ihtimali var mı? Bence zor ☹️ ilerde elektrikli otolarami elektrik yetişecek yoksa bu işlere mi? Bir çıkmaza gidiliyor ama hadi hayırlısı.
Para kaybetmekten öte, Türkiye kriptopara piyasası sayesinde en çok para kazananlarda 5. sırada. Bu teknoloji Türkiyede insanlar için umut kapısı oldu, ama kaybeden de var elbette.
hocam güzel açıklamalarınız için teşekkürler. Ancak, Yakın gelecekte alacagımız araba ve diğer ev cihazları otonom çalışabilecek. Ancak şu anki google youtube facebook gibi bedava olmayacak. 1 IOTA yükleyeceksiniz. coininiz bitene kadar otonom hizmeti kullanacaksınız. Şu anda bilgisayarı satın aldıgımızda yüklü olan mirosoft ve TCPIP protokolünü kullan-kullanma 350 dolar ödüyoruz. Ancak gelecekte bilgisayarı 350 dolar daha ucuza alcaksınız. ancak internete girebilmek için ICP coin yükleyeceksiniz. coin bitene kadar hizmeti kullanabileceksiniz. Tabi hiç bir veriniz de mcsoftun bulut agına kayıt edilmeyecek. Keza youtube tweeter google gibi hizmetler de theta blokchain, graph blokchein vb. platformlar tarafında paralı olarak hizmet verecekler. Peki şimdi bedava olan hizmetler için gelecekte neden para verelim. Gayet basit. şu an bedava kullandığımızı sandıgımız hizmetler karşılığıda tüm verilerimizi bedava bu şirketlere veriyoruz. Son zamanlarda nereye adım atsam yapay zeka peşimi bırakmıyor. İşte bundan kurtulmak için herkes merkeziyetsiz ve de verilerini kimseye vermeden, ancak kullandıgı kadar hizmet bedeli ödeyecek. Şu an onbinlerce kripto para gelecekte googlen, microsoftun,amazonun, netflixin, youtuben tweeterin velhasıl merkezi dijital hizmet platformlarının yerini almak için devasa bir rekabet içinde yarışmaktadırlar. sonunda birileri ipi gögüsleyecek ve rakip platformarı satın alarak zafere ulaşacak. Yatırımcılar da şu anda buna yatırım yapıyorlar. kalpazanlık işine gelince, dogru yarışı kaybeden platformlar bitecegi için sıfırlanacak, ancak yarışı kazananlar ise insanları servete bogacak. Geçenlerde gazetede bir haber okumuştur. amazonun kuruluşunda %15ine ortak olan biri ,kuruluştan 3 yıl sonra bu işin başarıya ulaşamayacagına kanaat getirip, hisselerini jeff bezosa 12.000$ satıp gidip 2. el bir toyota satın almış. %15 hisse şu anda 98milya$ etektedir. O yüzden kriptoların görünmeyen yüzünü görmenizi tavsiye ederim. 2000$ beni ne batırır ne çıkarır. 10 adet başarılı buldugum kriptoya yatırım yaptım. Bir tasei hedefe ulaşsa 200.000$ demektir. Eee bu rakama 2000 $ riske edilr
Hoca kimsenin zengin olup olmamasına bir şey demiyor ki. Sistem güvenlik açısından iyi zaten ama bunun karşılığında bir bedel ödüyor ve dediği gibi sürülebilir değil. Ben senle alışveriş yapsam ve 100tl ödesem dünyada hiçbir şey değişmedi. Ama şimdi sana 100tl vermek için enerji parası ödemek zorundayım. Her alışveriş için o alışverişi yapabilmek için çalışmak zorundayız bir de. Bu sürdürülebilir değil. Blockchain'i bir teknoloji olarak değerlendirmek iyi bir şey zaten ama kripto paraları değerlendirmek iyi değil. Şuan verilerini kullanması karşılığında şirketlerin akşama kadar saatlerce internette takılabilirsin. Ama yarın bir gün her şey ne ekersen onu biçersine geldiği zaman öyle olmayacak. Verini satmadigin için o verini satmış kadar iş yapmalısın ki yine aynı şekilde kullanımına devam et. Bu daha mi iyi? Kişiye özel reklam veya manipülatif yaklaşım için veri toplanıyor ama bu yapılmasın diye o ücrete denk gelecek kadar çalışmak bizim için daha mı iyi? (Gerçekten daha mi iyi soruyorum. Bence değil. Tartışmaya açık konu. Kimisi verisini satmak yerine çalışmak isteyebilir). Ve sonda bahsettiğin şey ne kadar adil ki. Kripto para yükselip değerini bulunca sen paranı çekeceksin ve kripto para değer kaybedecek. Karşıda birisi para kaybedecek. Sistemde ne zaman birileri kazansa diğerleri para kaybetmek zorunda onun karşılığında. Burada senin kazanan mi kaybeden mi olduğun önemli değil çünkü ikisi de ne adil ne etik.
Hocam bu konuları 10 yıldır takip eden bir bilgisayar bölümü hocası olarak, bu görüşlere katılamıyorum maalesef. Stanford, MIT, Cornell'den çok değerli bilgisayar bölümünden hocalar (alanında top sayılacak) üniversitelerden ayrılıp blockchain, kripto para işine girdi.
Smart contracts, web 3.0 vs. açısından da bakılmalı. 30 yıl önce Internet'ten kıtalararası video streaming yapmak imkansız, pahalı bir şeydi, optik teknolojisi sayesinde mümkün oldu. Blockchain'in mevcut enerji sorunu teknoloji ilerledikçe çözülecektir muhtemelen, tıpkı otonom araba gibi, tıpkı yüksek hızlı Internet gibi, cebimize sığan bilgisayar cep telefonları gibi. İnsanlar sürekli geliştiriyorlar mevcut blockhain sistemlerini. Avalanche mesela Bitcoin'in 200,000'de biri kadar enerji tüketiyor raporlara göre.
Amerika canı sıkılınca para basıyor, adamların bir saat çalışması bizim 7 saat çalışmamıza denk kurdan dolayı, Amerika 50 yıl önce doları altın endeksinden çıkardı, sınırlı sayıda basılabilecek bitcoin kalpazanlık ise, dolar basan ABD en büyük kalpazan. ABD, Sadece 2020'de, tüm tarihinde bastığı doların %35'ini bastı, desteksiz, endekssiz.
Hoca kumar oynamayın diyor. Kumarhane açmayın demiyor!
@@caskurlu dolar yılda yüzde 8 değer kaybederken, türk lirası %50 değer kaybederken, parayı dolar/lira gibi fiat paralarda mı yoksa crypto paralarda mı yatırım olarak tutmayı kumar görmek kişiden kişiye değişir. Bunu ancak zaman gösterir. Akademisyenler arasında da böyle bir fikir birliği yok.
web 3 ayrı bir marketing terimi saçma bir sistem
Akademiden belli grubun trendi ticari yönde kovalaması çok da dikkate alınacak bir ölçü değil. Kaldı ki nice akademik çalışma sonucu yapılan öngörüler de tarihe karışmıştır. Burada enerjinin verimli kullanılması yönünden ne yazık ki blockcain sınıfta kalmaktadır.
@@caskurlu Kumarhane de açılmasın, emeğin değerlenmesi devlet eliyle garantilensin. Kazıya harcanan enerji buna harcansa başarılır aslında.
Harika bir video, diğer yerlerde bulunamayacak bilgiler ve detaylar var. Sonunda blockchain nasıl çalışıyor temel olarak anlamış oldum, teşekkürler..
19:22 hocam ASELSAN haraç kesiyor sanırım 😄. Ağzınıza sağlık, blok zincir konusunu çok net bir şekilde anlattınız 🙏
Teşekkürler hocam bu güzel ve bilgilendirici video için :)
hocam Allah razı olsun. Çoook bilgilendirici, aydınlatıcı bir video olmuş
Güzel bir konu! cok dikkatli dinleyecegim.
Bence cok önemli ve az konusulan bir konuda Quantum bilgisayari teknolojisi. Almanya 2 milyar Euro fon ayirdi geride kaldik diye bu alanda. Bence sessiz bir devrim geliyor. Sizce?
Algoritmalar , Sayı sistemleri , Lojik devreler , boolean cebri gibi konulara bilgisayar mühendisliği okumamdan kaynaklı bilgi sahibi olmam sebebiyle blokchainin nasıl işlediğini beynimde daha iyi canlandırabildim . Bu bölüme başlamadan o sayıların ne ifade ettiğini yada şifrelemenin nasıl oluştuğunu bu şifrenin kırılmamak üzere hangi olasılıkla hesaplandığını daha iyi kavrayabiliyorum . Bu önemli video için Teşekkürler hocam .
Genel olarak katılıyorum. Yalnız 39:45 'da anlattığınız markette bitcoin kullanılması olayı o şekilde olmuyor. Yine aracı kurumlar var (bitcoin borsaları, bitcoin bankaları vs). Aracı kurumların kasaları üzerinden işlemler gerçekleştiği için işlemler çok hızlı yapılabiliyor. Tabi burada çok büyük bir çelişki ortaya çıkıyor. Merkeziyetsiz dediğimiz şey pratikte hiç öyle değil.
Bununla beraber teknolojinin nereye evrileceğini görmeden peşin hükümlü olmamak gerekiyor. Burada bir ekosistem var. Ve güçlenerek ilerliyor. Bir takım şirketler onunla daha inovatif şeyler yapabilir.
Merkeziyetsizlik - güvenlik - hız : Bu üçünden birinden taviz vermeden mümkün olmuyor. Ancak yine de çok daha merkeziyetsiz olduğu söylenebilir çünkü aracı kurumlar para üzerinde tasarrufta bulunamıyorlar yani fiat para gibi enflasyon oluşturulamıyor.
Ağzınız bal yesin hocam :) Çok teşekkürler 😊
Kripto paraların temel sorunu koyduğunuz paradan fazla para almanız veya batmanız durumunda ortaya çkıyor. Ekonomide bu zaten sabitlenmesi gereken bir problem iken yeni bir elektronik para birimi ile aynı sorunu tekrarlamak ne kadar doğrudur? 32:39
Hocam emeğinize ve bilginize sağlık video nün tamamını izlemden şu yorumu yapmak istyiroum 13:00 dk kadar izledim Kripto hakkın da ki düşüncem hiç kimsenin bir şey bilmediği bu işi donanım dahil sıfırdan en ince ayrıntısına kadar nasıl yapıldığını bilmeden bu teknolojinin kölesi olursunuz . Bilmeden atlayan insanlar Zamana karşı diye bir film vardı oradaki pozisyona düşersiniz
Enerji tüketiminden daha elzem mesele şu ki; tarlaları kim ekecek, kim hayvan bakacak yada doktor olmak, asker olmak, öğretmen olmak isteyecek? Mining yapmak varken.
Çok teşekkürler
Teşekkürler..
Madem siz mühendissiniz, mühendis olarak bakarsınız. O zaman sadece proof of work kısmını araştırmayın bir zahmet. Farklı konsensusları da inceleyin. Bu işten uzak durun diyeceğinize, bu işin geliştirilmesine yakın olun diyin. Gençlerimizin bu konuda değer üretmelerini teşvik edin. Uzak durun demek kolay. Hayret verici gerçekten.
Ben blok zincirinden uzak durun mu demişim ?
@@oguz_ergin bunlar kolaycı hocam aldırmayın lafları sağdan sola çekerler işlerine öyle geliyor
@@oguz_ergin yakın durun dediğinizi de görmedik. Videonun özetinde kimseyi alana yönlendirici düşünceler görülmüyor.
@@Riflessione sen kimsin Ahmed. Bunlar dediğin kim? Ah Ahmed ah, klişeden biraz uzaklaş. Blockchain'e yaklaşabilirsin mesela.
@@fsociety5421 dememişsem vardır bir hikmeti. Hemen bir dunning kruger izlemekte yarar olabilir: ua-cam.com/video/10EPkty8Wco/v-deo.html
Blokzincir teknolojisi yeni gelişmekte olan bir teknoloji olduğu için elbette mükemmel bir teknoloji değil, günden güne gelişen bir teknoloji ve daha bunun üzerine yeterince mobil uygulama çıkmadı. Kahve örneği vermiştiniz, bir uygulama ile halledilebilir.
Devletler de paramızın güvende olduğunu düşünmeniz beni şoka uğrattı.
Enerji konusunun üzerinde çok durmuşsunuz bence bitcoin dünyada ki enerji sorununu çözebilir. Çünkü işin ucunda milyar dolarlar var.
Devlette paramiz güvende demedi. Devlette güvende degilse hic bir yerde güvende degildir dedi. Arada bir fark var bence.
@@nihatsavmaz6677 Sistem yeterince şeffaf olursa, devletlerden de daha güvenli olur. devletlere bu kadar güvenilmesini anlamıyorum.
Ben hiç bir sisteme, markaya bağlanmam. Trendi iyi takip eder paramı kazanırım. Ekonomi her ne kadar matematiksel modellerle anlatılmaya çalışılsa da öyle değildir. Aksi halde ekonomistlerin dünyanın en zenginleri olmaları gerekirdi. Olay tamamen toplumsal algıdır. Bitcoin enerji konusunda verimsizdir, evet buna katılıyorum. Fakat dünyada en büyük enerji kayıplarından biri de içten yanmalı motorlardır. Verimleri %25 tir ve 200 yıldan beridir en büyük enerji kaybını yaratır. Kimse bunu tartışmaz çünkü kemikleşmiştir. Toplumsal algı bunu kabullenmiştir. Hatta çoğu insan bunu bilmez bile. Blokchain ise farklı konularda çok verimli iken farklı konularda olmayabilir.
internet için bankalardan bağımsız bir internet parası gerekiyor ama bu para bitcoin gibi devasa enerji harcayan birşey olmamalı.
Bu enerji tüketimi ile bu sistem kaç yıl dayanabilir. Daha aktif mazisi 10 yıl bile olmayan bir sistem bu enerji tüketimi ile 100 yıl dayanma ihtimali var mı? Bence zor ☹️ ilerde elektrikli otolarami elektrik yetişecek yoksa bu işlere mi? Bir çıkmaza gidiliyor ama hadi hayırlısı.
nukleer enerji
Para kaybetmekten öte, Türkiye kriptopara piyasası sayesinde en çok para kazananlarda 5. sırada. Bu teknoloji Türkiyede insanlar için umut kapısı oldu, ama kaybeden de var elbette.
@Twitch Land güzel özetlemişsiniz elinize sağlık
ponzimi yani hocam hiç mi umut yok
Kedi erişemediği ulaşamadığı ciğere pis der
hocam güzel açıklamalarınız için teşekkürler. Ancak, Yakın gelecekte alacagımız araba ve diğer ev cihazları otonom çalışabilecek. Ancak şu anki google youtube facebook gibi bedava olmayacak. 1 IOTA yükleyeceksiniz. coininiz bitene kadar otonom hizmeti kullanacaksınız. Şu anda bilgisayarı satın aldıgımızda yüklü olan mirosoft ve TCPIP protokolünü kullan-kullanma 350 dolar ödüyoruz. Ancak gelecekte bilgisayarı 350 dolar daha ucuza alcaksınız. ancak internete girebilmek için ICP coin yükleyeceksiniz. coin bitene kadar hizmeti kullanabileceksiniz. Tabi hiç bir veriniz de mcsoftun bulut agına kayıt edilmeyecek. Keza youtube tweeter google gibi hizmetler de theta blokchain, graph blokchein vb. platformlar tarafında paralı olarak hizmet verecekler. Peki şimdi bedava olan hizmetler için gelecekte neden para verelim. Gayet basit. şu an bedava kullandığımızı sandıgımız hizmetler karşılığıda tüm verilerimizi bedava bu şirketlere veriyoruz. Son zamanlarda nereye adım atsam yapay zeka peşimi bırakmıyor. İşte bundan kurtulmak için herkes merkeziyetsiz ve de verilerini kimseye vermeden, ancak kullandıgı kadar hizmet bedeli ödeyecek. Şu an onbinlerce kripto para gelecekte googlen, microsoftun,amazonun, netflixin, youtuben tweeterin velhasıl merkezi dijital hizmet platformlarının yerini almak için devasa bir rekabet içinde yarışmaktadırlar. sonunda birileri ipi gögüsleyecek ve rakip platformarı satın alarak zafere ulaşacak. Yatırımcılar da şu anda buna yatırım yapıyorlar. kalpazanlık işine gelince, dogru yarışı kaybeden platformlar bitecegi için sıfırlanacak, ancak yarışı kazananlar ise insanları servete bogacak. Geçenlerde gazetede bir haber okumuştur. amazonun kuruluşunda %15ine ortak olan biri ,kuruluştan 3 yıl sonra bu işin başarıya ulaşamayacagına kanaat getirip, hisselerini jeff bezosa 12.000$ satıp gidip 2. el bir toyota satın almış. %15 hisse şu anda 98milya$ etektedir. O yüzden kriptoların görünmeyen yüzünü görmenizi tavsiye ederim. 2000$ beni ne batırır ne çıkarır. 10 adet başarılı buldugum kriptoya yatırım yaptım. Bir tasei hedefe ulaşsa 200.000$ demektir. Eee bu rakama 2000 $ riske edilr
Hoca kimsenin zengin olup olmamasına bir şey demiyor ki. Sistem güvenlik açısından iyi zaten ama bunun karşılığında bir bedel ödüyor ve dediği gibi sürülebilir değil. Ben senle alışveriş yapsam ve 100tl ödesem dünyada hiçbir şey değişmedi. Ama şimdi sana 100tl vermek için enerji parası ödemek zorundayım. Her alışveriş için o alışverişi yapabilmek için çalışmak zorundayız bir de. Bu sürdürülebilir değil. Blockchain'i bir teknoloji olarak değerlendirmek iyi bir şey zaten ama kripto paraları değerlendirmek iyi değil. Şuan verilerini kullanması karşılığında şirketlerin akşama kadar saatlerce internette takılabilirsin. Ama yarın bir gün her şey ne ekersen onu biçersine geldiği zaman öyle olmayacak. Verini satmadigin için o verini satmış kadar iş yapmalısın ki yine aynı şekilde kullanımına devam et. Bu daha mi iyi? Kişiye özel reklam veya manipülatif yaklaşım için veri toplanıyor ama bu yapılmasın diye o ücrete denk gelecek kadar çalışmak bizim için daha mı iyi? (Gerçekten daha mi iyi soruyorum. Bence değil. Tartışmaya açık konu. Kimisi verisini satmak yerine çalışmak isteyebilir). Ve sonda bahsettiğin şey ne kadar adil ki. Kripto para yükselip değerini bulunca sen paranı çekeceksin ve kripto para değer kaybedecek. Karşıda birisi para kaybedecek. Sistemde ne zaman birileri kazansa diğerleri para kaybetmek zorunda onun karşılığında. Burada senin kazanan mi kaybeden mi olduğun önemli değil çünkü ikisi de ne adil ne etik.