Super clar explicat! Respectul meu! Nu am intalnit asa ceva dar am auzit. Culmea, eram sfatuit cum sa fur curent in acest fel, dar eram prea mic pentru a indrazni
Super tare! Nu cred ca a mai fost nici apa pe coloana! Ma gândesc ca apa ar fi refăcut legătură cu pământul! Sper sa nu zic o prostie! Mulțumim pt aceste exemple!
Păi și coloana de apă are o anumită rezistență și atunci nu poate „pune la pământ” corespunzător. Apropo, eu m-am curentat la jetul de apă de la pompa de udat, pompa fiind băgată în fântână, cu țeavă metalică în apă, deci „la pământ”. Bine, „curentarea” a fost o „înțepătură”, dar a fost !
Nicu Alecu este foarte adevărat ce spune domnul Adrian, dacă s-ar respecta normativele, prescripțiile, poate s-ar mai diminua accidentele. Dacă proiectantul imobilului, a stabilit ca țevile de alimentare cu apă și pentru încălzire să fie din metal, așa trebuie făcut. Având în vedere că mulți beneficiari doresc prize în baie, pericolul este foarte prezent. Dacă în condominiile noi alimentarea cu apă se face prin conducte din materiale izolatoare din punct de vedere electric, atunci avem norme de securitate electrică speciale.
Da,Adrian mi sa întîmplat mie,pe pelea mea,am demont un calorifer cele din fontă vechi,am pus unul din aluminiu,ca să rcordez calorferul nou dar alimentarea era din țiavă metalică am tăiat racordurile vechi,pe țiava de metal am bagat filiera să dau filet în acel moment cu mîna stîngă tineam țiava,ma prins curentul și m-ia stîns mîna .Problema este că nu am apucat să ficsez filiera pe filet și am tras mîna pe țiavă cu filieră cu tot,dacă apucam să fac cîteva filete eram mort.după ce mi-am revenit din șoc am controlat să văd dacă mai am tensiun dar nu mai aveam tensiune.Menționez faptul că sunt de meserie electrician atomatizări si constructor montaj ,școala facută la 16 instalați bucurești în anul 1981,dar lucŕînd atîția anii pe șantier am învățat și sanitare,ca să mai cîstig un bănuț, dar am pățito pe pelea mea,suces domnule ADRIAN....
Super elegant Adrian dar ca soluție simpla legătură la PE-ul din apartament nu asigură echipotențializarea și vezi tu pe cineva să tragă cablu de minim 16mm2 de la priza de pământ până la baie?Singura soluție să montezi o lampă de semnalizare, pe țeava de apă rece,caldă,alimentată într-e PE-ul din apartament și țeavă.S-a aprins lampa nu pui mâna pe bateria de apă decât cu mănușa electro-izolantă!O iei prin bloc și când găsești ”vecinul inventiv” îi aplici o ”succesiune corectă a fazelor”să mai facă și altădată!!!
Teava de presiune PEHD (High Density) se numeste aia neagra de ex. Este aia care se si ingroapa (6 sau 10 bar de obicei). E vai si amar prin G-urile alea de la bai. De multe ori este Intenc din ala comunist (care se punea fara tub direct in perete) care atarna pe acolo. Bine ar fi daca ar intelege cei care fac reparatii ca nu mai este ca odinioara cand ce vedeai de „fer” pleca asa si mergea pana la capat asa indiferent de traseu. Dupa 30 de ani este caleidoscop, fiecare a facut cum l-a dus capul. Cum sa mai legi azi becul la beton si la tevi. Am gasit acum recent doza in dormitor care pierduse N-ul si avea fir tras pe sub laminat si prin plinta de la priza din hol langa baie si in loc sa ia din N luase din PE. Eu venisem sa schimb tabloul si faceau RCCB-rile ca toate alea.
Da f relevant filmuletul daca adita avea legata țeava la pamintarea din tablul sau nu era nici o pb ,deci tevile de apa sau incalzire trebuie legate obligatoriu la pamintare in tablou inclusiv teva de gaz.
Daca toti meseriasii ar respecta normativele s-ar evita si cazul descris de Adrian. E ca si cum nu ai juca la Loto/Euromilion - nu ai cum sa castigi. Nu ai avea sansa aia infima. La fel e si cu riscul, nu apare niciodata, daca nu faci pocinoage. Felicitari lui Adrian pentru abordarea subiectului! Un bun profesionist incearca sa identifice toate riscurile, chiar daca sunt infime.
Va salut domnule Adrian. Felicitari pentru tot ceea ce faceti si pentru faptul ca impartasiti cu noi din experienta dumneavoastra. Urmarindu-va canalul am vazut in prezentarule dumneavoastra, imagini frumos proiectate si ilustrate pe care faceti anumite explicatii cum este si cea din acest video. In ce program le proiectati, desenati? Va multumesc si va doresc sanatate si mult succes si spor in activitate!
Teoria si practica impamintarii (GND) este un capitol din electricitate care nu s-a finalizat inca. Inca se fac studii, masuratori, teste, descoperiri, etc. pt. ca aceasta operatie nu este simpla pre cum o cred multi specialisti si amatori. Teoria si practica impamintarii nu trebuie ignorata. In caz contrar aceasta poate produce distrugeri f. scumpe intr-un timp extrem de scurt. Standardele de impamintare impun max. 4 ohm pt. instalatia electrica a casei si max. 1 ohm pt. paratraznet. O alta teorie si practica impun eliminarea curentilor parazitari care se pot crea in circuitele de impamintare din cauza anumitor surse de voltaj la diferite potentiale. Impamintarea salveaza personalul de exploatare si aparatura electrica si electronica tot mai sofisticata. Electronica de astazi, la 5v, 3,3v, 1,8v, este asa de sensibila pe circuitele de interfatare ca se distrug f. rapid. In orice circuit electronic teoria si practica impun 0v si nu tensiuni reziduale de diferite valori care depasesc limita de 0V pt. fiecare valoare de tensiune continua din aparatura electronica. S-ar dori 0v dar f. greu de realizat. Deci se cere sa se obtina valoarea cea mai mica posibila pt. 0v al GND, vorbesc din nou de digital voltage. Referitor la alte genuri de circuite de impamintare sint cerinte de impamintare pt: circuitele electrice de forta, de telecomunicatii, de GND digital, GND analog, etc. Deci trebuie dat mare atentie la acest lucru. Instalatia de impamintare trebuie facuta in ideea sa devina stea, cu punctul central al stelei sa fie punctul comun de intilnire, de conectare al diferitelor impamintari. Paratraznetul sa fie impamintat separat. Este total interzis conectarea firului de GND in serie intre carcasele consumatorilor. Fiecare consumator trebuie sa aiba firul lui de GND care se va conecta la bereta de GND din panoul electric. Aparatura electronica de astazi se conecteaza la GND dupa studierea documentatiei insotitoare. Va doresc spor la lucru. Keep going.
Adrian si daca au tevile pana in pamant dar fitingurile sunt date cu teflon.... e acelasi lucru ca in exemplul tau. Toate tevile metalice rrebuie legate la PE si tratat Nulul.....
Teflonul izoleaza dar infiletand se taie si tot fier pe fier ramane .poti face experimentul in casa infileteaza ex un robinet cu un niplu si pune aparatul de masura sa vezi daca conduce curent? Eu zic ca da.
@@alarmelectricsistem Apropo Adrian , intr-un bloc din 1979 , prizele din camere nu au PE .Cat de grav e sa tragi PE din fierul striat din perete , pentru a avea protectie si pe prizele acelea ?!
Poate sa treaca curentul prin teava de apa de plastic si sa te curentezi de la apa? Adica acelasi caz ca mai sus dar tevi de plastic si sa zicem ca cumva ajunge faza in interiorul tevii de apa? Intreb asta ca am de gands sa pun teava de apa si impamantarea destul de apropiate.
Salutare domnu adrian foarte util videoclipu ai poate salva viata multora ca adita. Sincer am patito si eu si nu e plăcut momentul. Omu avea doar fuzibile ca protectie an tablou si avea si anpamntare recent făcută. Pe toate aparatele ce ave anpamntare avea o tensiune de 110 V gen hota aragaz cuptor frigider si un delimano instant ok doate erau sub tensiune. Am scos tot din prize si am măsurat anca odată nulu si anpamntarea cei 110V au dispărut cv era logic că un aparat da la masă si descarca pe anpamntare care la el nu functiona ok nu descarca deloc an electrozi totul era an aer. Am anceput treptat sa alimenteze fiecare aparat si masurand la o priză antre nul si anpamntare dacă am tensiune sa văd care da la masă si am gasit un frigider care avea o improvizație făcută de proprietari au reparat un prelungitor si au facut buba au răsucit firul de la anpamntare cu maro ca nu pre avea multă lita si sa fie m-ai gros si asa adita a băgat tensiune pe rețea era bogat avea 2 faze si un nul au avut noroc an cazu lor sa remediat si nu se m-ai băga la curent. Este tot un exemplu asemănător.
În filmulețul dumneavoastră vă referiți la împământare că a fost legată la țeava de metal adică firul acela verde-galben sau vă referiți la firul albastru nul ?
Am si eu o intrebare, mentionez ca nu am treaba cu acest domeniu, de ce se aprinde creionul de tensiune cand il ating de carcasa masinii de spalat, cand aceasta se afla in functiune
Nu aveți împamântare la acea priză,,, trebuie împamântare,,, prima soluție răsuciți (întoarceți) ștecherul în priză, așa cum este acum se alimentează cu faza la carcasă.... După ce întoarceți invers ștecherul în priză nu se mai aprinde creionul, DAR FACEȚI ÎNPAMÂNTARE LA PRIZĂ. URGENT
Exemplul e beton de tot,dar ai uitat a spune,că mulți folosesc nulul de la calorifer sau conducta de apa la contor pe sistemul vechi bagindu-l prin contor,și pus faza pe direct😁
Există un document pe Scribd încărcat de către Brănescu Cristian în 2013 în care sunt detaliate problemele ce apar cu protecția la curenți diferențiali și soluții în funcție de schema de legare la pământ a instalației. Link: ro.scribd.com/doc/124961506/A00-Scheme-de-Legare-La-Pamant
Salut . Dacă am o cada cu hidromasaj și nu am împământare in apartament , cum pot face sa nu am probleme . Am decât faza și nul in tot apartamentul . Pot trage din priza pe o țeava împământarea ?
Dacă stai la bloc atunci inseamna că trebuie sa faci separarea în casă. Si de acolo din TN-C treci in TN-C-S. Deci fă separarea trage conductor PE la cada și montează DDR uri
inseamna ca becul lu' vecinu' se aprinde doar cand face omuletul baie si inchide circuitul :D...asta dupa ce la parter s-a instalat teava de plastic ptr apa
Stiu ca filmuletul e vechi. Multe blocuri comuniste, in special alea mai vechi 60-70, nici macar priza de pamant nu au... Prostalai is multi si tupeisti. Acum vreo 15 ani, intr-un bloc din asta comunist aveam biroul in apropierea radiatorului din dormitor. Am avut de bagat un cablu de semnal video pentru un monitor in unitatea PC care zacea sub birou. Cand m-am bagat pe sub birou sa pun cablul am dat cu fruntea de turul de la calorifer de mi-au clantanit dintii in gura. Aceeasi poveste, se incepuse inlocuirea coloanelor cu solutii PVC pe masura ce se spargeau/pe tronsoane programate. Circuit intrerupt, un Dorel avea vreo veioza metalica ceva impamantata la calorifer ca-l gadila la deste cand o pipa noaptea sa-si caute dintii in pahar, si bum, light show.
Levyg1 ai vazut tu impamantare pe teava de gaz sau de apa sau la ghiuveta???? Lasa metalul de la fundatia casei...(si daca se pune scuzama ca sunt foarte rare cazurile)
Deci dacă stau la parter, pot să-mi trag nul de la țeavă ! 😁 Făceam asta când stăteam la cămin, la școală. Nu mai știu de ce rămăsesem fără nul și trăgeam de la calorifer ca să alimentăm reșoul făcut din BCA. 😆 Iar la treaba cu furatul de curent, nulul nu „trece” prin contor dar faza da, așa că nu prea merge... Știu „pe cineva” care făcea asta, dar a profitat că au greșit aia de la IREB (pe vremea aia) și au inversat firele la contor. 😁
Păi în asta consta ”șpilul” că se plătea un electrician de la IREB care trecea nulul prin contor și faza pe direct și cu PE la curte sau țeavă de apă sau calorifer la bloc se fura curent în draci.Contoarul era sigilat se foloseau și consumatori prin contoar ca să existe consum să nu bată la ochi și marii consumatori pe direct la liber.Pe români îi plângem noi de ”inventivitate”?Dacă pe jumătate am face și lucruri bune cum ne merge capul la ”prostii”am fii departe!!!
@@catalinnicolaeeftimie918 ai dreptate .eu am lucrat si cu americani si au oprit lucratea ca nu aveau un cocan sa bata ceva .au fost uimiti sa vade cate faceam noi cu un cleste sarma si un ciocan !
Poate vecinul de la et1 din filmulet a schimbat faza cu nulul inainte de contor si ia nulul din pe adica conducta de apa ce merge in pamant? Curent moca!!
Poi da. Dar electrod în fundul curții. Dar faza nu trebuie luata pana în contor. Ca bănuiesc ca altfel trecând faza prin contor acela va înregistra 🤷♂️
Asa ceva ...pai cum cum poti sa faci asemenea improvizatii.se pare ca fiecare face ce ii tuna capul.cum sa iei nul de pe teava de apa?de aia Romania nu avanseaza .omul e obisnuit sa faca economie..improvizatii periculoase..curentul electric e ff periculos.sunt oameni care au murit.altii au ars de vii din cauza instalatiei electrice.
Se lua foarte bine nul. De la teava de calorifer. Și cea de apa. Pt ca acea teava mergea în pământ. Deci practic funcționa ca și PE(împământare) Asa se și fura curent înainte. Cat teava aia e legata la pamant e ok. Dar vb lui Adrian dacă vecinul taie și își pune ppr pexal. Adio se duce faza pe bateria de la chiuveta. Sau cada 😐
E clar ca nici vecinul < cu plita> nu avea diferential ! La inceput , pana sa aud toata povestea si vazand doar grafica , ma gandeam ca si-a tras iluminat la aprinderea plitei....:(
Mulțumim!
Numai cine nu vrea nu vrea nu înțelege această explicatie făcută de de un profesionist.
Foarte bine explicat, ca intotodeauna! Multumim! Felicitari dlui Chelaru si echipei pentru toata activitatea!
Foarte tare seria de filmulețe, ține-o tot așa
Super clar explicat! Respectul meu! Nu am intalnit asa ceva dar am auzit. Culmea, eram sfatuit cum sa fur curent in acest fel, dar eram prea mic pentru a indrazni
Super tare!
Nu cred ca a mai fost nici apa pe coloana!
Ma gândesc ca apa ar fi refăcut legătură cu pământul!
Sper sa nu zic o prostie!
Mulțumim pt aceste exemple!
Păi și coloana de apă are o anumită rezistență și atunci nu poate „pune la pământ” corespunzător.
Apropo, eu m-am curentat la jetul de apă de la pompa de udat, pompa fiind băgată în fântână, cu țeavă metalică în apă, deci „la pământ”.
Bine, „curentarea” a fost o „înțepătură”, dar a fost !
Foarte adevărat, păcat că se mai practică și azi, și nu a-și dori să vadă și dorel 🤔acest filmuleț să nu-l tenteze 😂😂😂😂
Excelent explicat! Mulțumim! 👍👍👍
Corect filmul și explicațiile am întâlnit în practica asa cv plus unii se legau de calorifere acolo unde,nu aveau împământare...
Am vazut si mai de a premiu Darwin: PE legat pe teava de gaz la vreo 30 cm de centrala locuintei.
Nicu Alecu este foarte adevărat ce spune domnul Adrian, dacă s-ar respecta normativele, prescripțiile, poate s-ar mai diminua accidentele. Dacă proiectantul imobilului, a stabilit ca țevile de alimentare cu apă și pentru încălzire să fie din metal, așa trebuie făcut. Având în vedere că mulți beneficiari doresc prize în baie, pericolul este foarte prezent. Dacă în condominiile noi alimentarea cu apă se face prin conducte din materiale izolatoare din punct de vedere electric, atunci avem norme de securitate electrică speciale.
O ZI FRUMOASĂ VĂ DORESC MULTĂ SĂNĂTATE MULTE BUCURII
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Bun exemplu !
Făină prezentare .
Da,Adrian mi sa întîmplat mie,pe pelea mea,am demont un calorifer cele din fontă vechi,am pus unul din aluminiu,ca să rcordez calorferul nou dar alimentarea era din țiavă metalică am tăiat racordurile vechi,pe țiava de metal am bagat filiera să dau filet în acel moment cu mîna stîngă tineam țiava,ma prins curentul și m-ia stîns mîna .Problema este că nu am apucat să ficsez filiera pe filet și am tras mîna pe țiavă cu filieră cu tot,dacă apucam să fac cîteva filete eram mort.după ce mi-am revenit din șoc am controlat să văd dacă mai am tensiun dar nu mai aveam tensiune.Menționez faptul că sunt de meserie electrician atomatizări si constructor montaj ,școala facută la 16 instalați bucurești în anul 1981,dar lucŕînd atîția anii pe șantier am învățat și sanitare,ca să mai cîstig un bănuț, dar am pățito pe pelea mea,suces domnule ADRIAN....
Super elegant Adrian dar ca soluție simpla legătură la PE-ul din apartament nu asigură echipotențializarea și vezi tu pe cineva să tragă cablu de minim 16mm2 de la priza de pământ până la baie?Singura soluție să montezi o lampă de semnalizare, pe țeava de apă rece,caldă,alimentată într-e PE-ul din apartament și țeavă.S-a aprins lampa nu pui mâna pe bateria de apă decât cu mănușa electro-izolantă!O iei prin bloc și când găsești ”vecinul inventiv” îi aplici o ”succesiune corectă a fazelor”să mai facă și altădată!!!
...pe bune? daca avea macar un 2.5 mm2 situatia era un pic alta...cati dintre noi electricieni chiar avem echipotentializare pe 16 mm2
Întrebarea este câți dintr-e electricienii de astăzi știu despre echipotențializare?
Foarte frumos filmuleț 👍👍👍
Teava de presiune PEHD (High Density) se numeste aia neagra de ex. Este aia care se si ingroapa (6 sau 10 bar de obicei). E vai si amar prin G-urile alea de la bai. De multe ori este Intenc din ala comunist (care se punea fara tub direct in perete) care atarna pe acolo. Bine ar fi daca ar intelege cei care fac reparatii ca nu mai este ca odinioara cand ce vedeai de „fer” pleca asa si mergea pana la capat asa indiferent de traseu. Dupa 30 de ani este caleidoscop, fiecare a facut cum l-a dus capul. Cum sa mai legi azi becul la beton si la tevi. Am gasit acum recent doza in dormitor care pierduse N-ul si avea fir tras pe sub laminat si prin plinta de la priza din hol langa baie si in loc sa ia din N luase din PE. Eu venisem sa schimb tabloul si faceau RCCB-rile ca toate alea.
Foarte clar
multumesc pt video
Da f relevant filmuletul daca adita avea legata țeava la pamintarea din tablul sau nu era nici o pb ,deci tevile de apa sau incalzire trebuie legate obligatoriu la pamintare in tablou inclusiv teva de gaz.
nota 10
Da - au fost cazuri când a luat foc furtunul de gaz dintre centrală și coloană - Cam aceleași combinații nou cu vechi......
Bine, șansa să se întâmple asta, e egală cu șansa de a lua potul cel mare la Euromillion :)
Daca toti meseriasii ar respecta normativele s-ar evita si cazul descris de Adrian. E ca si cum nu ai juca la Loto/Euromilion - nu ai cum sa castigi. Nu ai avea sansa aia infima. La fel e si cu riscul, nu apare niciodata, daca nu faci pocinoage. Felicitari lui Adrian pentru abordarea subiectului! Un bun profesionist incearca sa identifice toate riscurile, chiar daca sunt infime.
Bună. In caz ca nu avem deloc împământare la un bloc. Ce este de făcut? Mulțumesc anticipat
Trebuie sa existe. Trebuie cineva sa meargă sa verifice și să găsească soluția pentru o protecție cât mai bună!
Va salut domnule Adrian.
Felicitari pentru tot ceea ce faceti si pentru faptul ca impartasiti cu noi din experienta dumneavoastra.
Urmarindu-va canalul am vazut in prezentarule dumneavoastra, imagini frumos proiectate si ilustrate pe care faceti anumite explicatii cum este si cea din acest video. In ce program le proiectati, desenati?
Va multumesc si va doresc sanatate si mult succes si spor in activitate!
Salut. In Coreldraw. Multumesc.
👍
Teoria si practica impamintarii (GND) este un capitol din electricitate care nu s-a finalizat inca. Inca se fac studii, masuratori, teste, descoperiri, etc. pt. ca aceasta operatie nu este simpla pre cum o cred multi specialisti si amatori. Teoria si practica impamintarii nu trebuie ignorata. In caz contrar aceasta poate produce distrugeri f. scumpe intr-un timp extrem de scurt. Standardele de impamintare impun max. 4 ohm pt. instalatia electrica a casei si max. 1 ohm pt. paratraznet. O alta teorie si practica impun eliminarea curentilor parazitari care se pot crea in circuitele de impamintare din cauza anumitor surse de voltaj la diferite potentiale. Impamintarea salveaza personalul de exploatare si aparatura electrica si electronica tot mai sofisticata. Electronica de astazi, la 5v, 3,3v, 1,8v, este asa de sensibila pe circuitele de interfatare ca se distrug f. rapid. In orice circuit electronic teoria si practica impun 0v si nu tensiuni reziduale de diferite valori care depasesc limita de 0V pt. fiecare valoare de tensiune continua din aparatura electronica. S-ar dori 0v dar f. greu de realizat. Deci se cere sa se obtina valoarea cea mai mica posibila pt. 0v al GND, vorbesc din nou de digital voltage. Referitor la alte genuri de circuite de impamintare sint cerinte de impamintare pt: circuitele electrice de forta, de telecomunicatii, de GND digital, GND analog, etc. Deci trebuie dat mare atentie la acest lucru. Instalatia de impamintare trebuie facuta in ideea sa devina stea, cu punctul central al stelei sa fie punctul comun de intilnire, de conectare al diferitelor impamintari. Paratraznetul sa fie impamintat separat. Este total interzis conectarea firului de GND in serie intre carcasele consumatorilor. Fiecare consumator trebuie sa aiba firul lui de GND care se va conecta la bereta de GND din panoul electric. Aparatura electronica de astazi se conecteaza la GND dupa studierea documentatiei insotitoare. Va doresc spor la lucru. Keep going.
Lichidul din coloana nu transmite ? Adica are descarcare si prin lichid?
Daca conducta era alimentata cu apa nu se facea scurgerea de curent de impamantare prin apa de pe instalatie?
Adrian si daca au tevile pana in pamant dar fitingurile sunt date cu teflon.... e acelasi lucru ca in exemplul tau.
Toate tevile metalice rrebuie legate la PE si tratat Nulul.....
Depinde de mai multi factori...mai simplu este sa te protejezi...😉
Teflonul izoleaza dar infiletand se taie si tot fier pe fier ramane .poti face experimentul in casa infileteaza ex un robinet cu un niplu si pune aparatul de masura sa vezi daca conduce curent? Eu zic ca da.
@@gicupop6192 chiar si asa n-are rezistenta suficient de mica toata teava astfel incat tensiunea la atingere sa nu fie periculoasa.
@@gicupop6192 Clar da ! E de ajuns sa desfiletezi si vezi pasul filetului clar iesit prin teflon .
@@alarmelectricsistem Apropo Adrian , intr-un bloc din 1979 , prizele din camere nu au PE .Cat de grav e sa tragi PE din fierul striat din perete , pentru a avea protectie si pe prizele acelea ?!
Daca intrerupe contactul cu pamantul prin teava de ppr sau pexal nu se transmite curentul si prin asta...intrucat e plina cu apa?
Prima dată când aud că se poate lega nulul de țeava pt apă sau fier-beton. 🙄
Morala: stai la parter!
😂🤣😅
Poate sa treaca curentul prin teava de apa de plastic si sa te curentezi de la apa? Adica acelasi caz ca mai sus dar tevi de plastic si sa zicem ca cumva ajunge faza in interiorul tevii de apa? Intreb asta ca am de gands sa pun teava de apa si impamantarea destul de apropiate.
Daca vecinul de sub Adita ar fi avut el protectie diferenziala ar fi internvenit aia, nu?
Totusi daca are diferential ar trebui sa sara, deoarece valoarea curentului de intoarcere pe nul nu e aceeasi
Salutare domnu adrian foarte util videoclipu ai poate salva viata multora ca adita.
Sincer am patito si eu si nu e plăcut momentul.
Omu avea doar fuzibile ca protectie an tablou si avea si anpamntare recent făcută.
Pe toate aparatele ce ave anpamntare avea o tensiune de 110 V gen hota aragaz cuptor frigider si un delimano instant ok doate erau sub tensiune.
Am scos tot din prize si am măsurat anca odată nulu si anpamntarea cei 110V au dispărut cv era logic că un aparat da la masă si descarca pe anpamntare care la el nu functiona ok nu descarca deloc an electrozi totul era an aer.
Am anceput treptat sa alimenteze fiecare aparat si masurand la o priză antre nul si anpamntare dacă am tensiune sa văd care da la masă si am gasit un frigider care avea o improvizație făcută de proprietari au reparat un prelungitor si au facut buba au răsucit firul de la anpamntare cu maro ca nu pre avea multă lita si sa fie m-ai gros si asa adita a băgat tensiune pe rețea era bogat avea 2 faze si un nul au avut noroc an cazu lor sa remediat si nu se m-ai băga la curent.
Este tot un exemplu asemănător.
În filmulețul dumneavoastră vă referiți la împământare că a fost legată la țeava de metal adică firul acela verde-galben sau vă referiți la firul albastru nul ?
Conductorul albastru, NULUL.
Am si eu o intrebare, mentionez ca nu am treaba cu acest domeniu, de ce se aprinde creionul de tensiune cand il ating de carcasa masinii de spalat, cand aceasta se afla in functiune
Nu aveți împamântare la acea priză,,, trebuie împamântare,,, prima soluție răsuciți (întoarceți) ștecherul în priză, așa cum este acum se alimentează cu faza la carcasă.... După ce întoarceți invers ștecherul în priză nu se mai aprinde creionul, DAR FACEȚI ÎNPAMÂNTARE LA PRIZĂ. URGENT
Exemplul e beton de tot,dar ai uitat a spune,că mulți folosesc nulul de la calorifer sau conducta de apa la contor pe sistemul vechi bagindu-l prin contor,și pus faza pe direct😁
Există un document pe Scribd încărcat de către Brănescu Cristian în 2013 în care sunt detaliate problemele ce apar cu protecția la curenți diferențiali și soluții în funcție de schema de legare la pământ a instalației. Link: ro.scribd.com/doc/124961506/A00-Scheme-de-Legare-La-Pamant
www.apar.pub.ro/indrumar/A00_Scheme_de_legare_la_pamant.pdf
Salut . Dacă am o cada cu hidromasaj și nu am împământare in apartament , cum pot face sa nu am probleme . Am decât faza și nul in tot apartamentul . Pot trage din priza pe o țeava împământarea ?
Dacă stai la bloc atunci inseamna că trebuie sa faci separarea în casă. Si de acolo din TN-C treci in TN-C-S. Deci fă separarea trage conductor PE la cada și montează DDR uri
Vă rog să-mi recomandați ( dacă cunoașteți în Craiova)un electrician bun să mă ajute în legătură cu o centrală electrică de 4 kw!
Sal. Ce inseaman PE? Va multumesc anticipat
În limbaj comun se cheamă conductor de împământare și se folosește cablul galben-verde pentru el.
@@user-kx7jw6gx3o Multumesc mult
Cind atinge bateria se aprinde becul vecinului
DAR APA NU ESTE CONDUCTOARE ? SAU NU ERA SUFICENT ?!!DE ȘI AM ÎNȚELES PERFECT CE AI VRUT SA ESPLICI ESTE SUPER FRUMOS !!!
Și apa nu este conductivă? (Cum zice un prieten *"Este deoarece ie udă"* )
inseamna ca becul lu' vecinu' se aprinde doar cand face omuletul baie si inchide circuitul :D...asta dupa ce la parter s-a instalat teava de plastic ptr apa
Stiu ca filmuletul e vechi. Multe blocuri comuniste, in special alea mai vechi 60-70, nici macar priza de pamant nu au... Prostalai is multi si tupeisti. Acum vreo 15 ani, intr-un bloc din asta comunist aveam biroul in apropierea radiatorului din dormitor. Am avut de bagat un cablu de semnal video pentru un monitor in unitatea PC care zacea sub birou. Cand m-am bagat pe sub birou sa pun cablul am dat cu fruntea de turul de la calorifer de mi-au clantanit dintii in gura. Aceeasi poveste, se incepuse inlocuirea coloanelor cu solutii PVC pe masura ce se spargeau/pe tronsoane programate. Circuit intrerupt, un Dorel avea vreo veioza metalica ceva impamantata la calorifer ca-l gadila la deste cand o pipa noaptea sa-si caute dintii in pahar, si bum, light show.
Clar... maine imi fac echipotentializare.
De asta sistemul Englezesc pune impamantare pe tevile de apa , gaz,ghiuveta etc...
...si cel din Romania "pune impamantarea" pe metalul din casa
Levyg1 ai vazut tu impamantare pe teava de gaz sau de apa sau la ghiuveta???? Lasa metalul de la fundatia casei...(si daca se pune scuzama ca sunt foarte rare cazurile)
haha, "i se intrerupea null-ul". Spune direct... fura curent si avea nevoie sa ia null-ul din altă parte. :D
am intalnit care au legat nulul de teava de gaz. inconstienti
Premiu Darwin lor!
😂😂😂
Deci dacă stau la parter, pot să-mi trag nul de la țeavă ! 😁
Făceam asta când stăteam la cămin, la școală. Nu mai știu de ce rămăsesem fără nul și trăgeam de la calorifer ca să alimentăm reșoul făcut din BCA. 😆
Iar la treaba cu furatul de curent, nulul nu „trece” prin contor dar faza da, așa că nu prea merge...
Știu „pe cineva” care făcea asta, dar a profitat că au greșit aia de la IREB (pe vremea aia) și au inversat firele la contor. 😁
Păi în asta consta ”șpilul” că se plătea un electrician de la IREB care trecea nulul prin contor și faza pe direct și cu PE la curte sau țeavă de apă sau calorifer la bloc se fura curent în draci.Contoarul era sigilat se foloseau și consumatori prin contoar ca să existe consum să nu bată la ochi și marii consumatori pe direct la liber.Pe români îi plângem noi de ”inventivitate”?Dacă pe jumătate am face și lucruri bune cum ne merge capul la ”prostii”am fii departe!!!
@@catalinnicolaeeftimie918 ai dreptate .eu am lucrat si cu americani si au oprit lucratea ca nu aveau un cocan sa bata ceva .au fost uimiti sa vade cate faceam noi cu un cleste sarma si un ciocan !
@@catalinnicolaeeftimie918
Păi faptul că se umbla la sigiliu, nu trebuia înregistrat cumva ?
@@gabrielgherman2562 Se consemna o verificare metrologică sau o înlocuire de contoar știau ei să facă măgării nu era problemă.
Pai cand vecinul de la parter inlocuieste teava, vecinului care a facut improvizatia iar nu ii mai merge lumina!
Poate vecinul de la et1 din filmulet a schimbat faza cu nulul inainte de contor si ia nulul din pe adica conducta de apa ce merge in pamant? Curent moca!!
Poi da. Dar electrod în fundul curții. Dar faza nu trebuie luata pana în contor. Ca bănuiesc ca altfel trecând faza prin contor acela va înregistra 🤷♂️
a-i gresit canalul ,mai cauta.
Asa ceva ...pai cum cum poti sa faci asemenea improvizatii.se pare ca fiecare face ce ii tuna capul.cum sa iei nul de pe teava de apa?de aia Romania nu avanseaza .omul e obisnuit sa faca economie..improvizatii periculoase..curentul electric e ff periculos.sunt oameni care au murit.altii au ars de vii din cauza instalatiei electrice.
Se lua foarte bine nul. De la teava de calorifer. Și cea de apa. Pt ca acea teava mergea în pământ. Deci practic funcționa ca și PE(împământare) Asa se și fura curent înainte. Cat teava aia e legata la pamant e ok. Dar vb lui Adrian dacă vecinul taie și își pune ppr pexal. Adio se duce faza pe bateria de la chiuveta. Sau cada 😐
Apa este unul dintre cei mai buni conductor de electricitate, deci ar putea pune orice tip de țeavă pt că apa își face circuitul.
E clar ca nici vecinul < cu plita> nu avea diferential !
La inceput , pana sa aud toata povestea si vazand doar grafica , ma gandeam ca si-a tras iluminat la aprinderea plitei....:(
F. util. Dar nu am inteles care este legatura dintre Isus Cristos si o retea electrica mai ales ca in timpul lui nu exista energie electrica.
In cazul asta Adita nu avut noroc.mai bine se muta la casa
Si acolo sunt probleme...am sa ajung si la alea...😈
Poate se oprise si apa, ca daca era apa, nu vad cum s ar fi curentat
De mult așa furai corent cu găleata ! Nu mai foloseai nulul din tablou !
Sa stii ca FER este corect, si nu FIER ( Mendeleev)...!