Σωστή ανάλυση!!! Ειμαι 2,5 χρόνια χωρίς πάροχο αλλά από την αρχή με αέριο για θέρμανση, ζεστό νερό και μαγείρεμα. Με μικρές καταναλώσεις μπορείς άνετα off grid αλλα με όλες τις καταναλώσεις που περιγράφεις είναι πολύ μεγάλη επένδυση έτσι όπως το φαντάζομαι. Γενικά χρειάζεται οικονομία και σωστή διαχείριση στο off grid για τις πολυήμερες κακοκαιρίες με νεφωσκεπεις ουρανούς. Πάντως εμείς μέχρι στιγμής δεν έχουμε ποτέ αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας. Πχ δεν βάζεις πλυντήριο και δεν χρησιμοποιείς κλιματιστικό για θέρμανση. Πετάς την ηλεκτρική κουζίνα και γενικά ότι έχει αντιστάσεις. Πολύ καλός στην ανάλυση σου!!!!
Είναι λίγο μπελάς να σκέφτεσαι να μη βάλω πλυντήριο, να μη βάλω στεγνωτήριο, να μην ανάψω θερμοσίφωνα κλπ.. Η οικονομία είναι ψηλά στην ιεραρχία αλλά δεν είναι το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει
Χωρίς πάροχο μόνο αν μένεις σε μονοκατοικία και με αυλή.Αλλιως δεν γίνεται .Και αυτοί που μπορούν να γίνουν αυτόνομοι είναι πολύ λίγοι γιατί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μενει στα αστικά κέντρα .
Το "πετάω ρεύμα" είναι ατάκα αυτων που χρησιμοποιούν Netmetering ή Netbilling... Δεν πετάς ρευμα. Η σωστή φράση είναι οτι δεν μπορείς να αποθηκευσεις άλλο. Αφου κάλυψες το 100% της ανάγκης σου, δηλαδή να γεμίσεις τις μπαταρίες για να βγάλεις την μέρα. Τι αλλο να κάνεις δηλαδή; Να ρίξεις άλλες 10kwh μπαταρία για να αποθηκευσεις κ άλλο ρευμα ντε και καλά; Την άλλη μέρα θα ξαναβγει ο ήλιος, θα κάψεις ρεύμα, θα ξαναγεμίσεις, μια χαρά. Αυτός είναι ο υγιής κύκλος. Και τον πάροχο δεν τον κόβουμε. Τον έχουμε εκεί για τις δύσκολες μερες όταν χρειαστεί να μας φορτίζει τις μπαταρίες. Ούτε γεννητριες ούτε τίποτα.
Το σύστημα μου, μονοκατοικία σε χωριό: - 3.3kWp πάνελ (νότιος προσανατολισμός, 20° κλίση, σκεπή) - 14kWh μπαταρία - 4kW inverter, Techfine (κινεζικό, με μετασχηματιστή) Στο σπίτι λειτουργούν σταθερά ψυγείο και καταψύκτης, μαγείρεμα με ρεύμα ή υγραέριο ή ξυλόσομπα. Θέρμανση με ξυλόσομπα, ζεστό νερό με υγραέριο. Με 5 ημέρες συννεφιά έπεσα στο 15%, ενώ με ήλιο δουλεύω στο 85-100%, χωρίς να χρησιμοποιήσω γεννήτρια και χρησιμοποιώντας ελάχιστα το πλυντήριο. Με οικονομία λοιπόν και καύσιμα για ό,τι θερμό είναι εφικτό να λειτουργήσει το σπίτι. Όσον αφορά το ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, διαθέτω ένα με κινητήρα 186cc Mitsubishi και 3.500 VA γεννήτρια. Αυξάνοντας σταδιακά τα Αμπέρ της φόρτισης, και παρατηρώντας με τον παλμογράφο, διαπίστωσα πως ήδη μετά τα 1000W φόρτιση, το ημίτονο παραμορφώθηκε, με τις κορυφές να "ψαλιδίζονται", λογικά λόγω του κυκλώματος ανόρθωσης. Σε μεγαλύτερη ισχύ τρεμόπαιζαν και τα φώτα. Έτσι χρειάζομαι 1.5 ώρα για 10% φόρτιση. Για να φορτίσει κανείς μπαταρίες σε αυτόνομο σύστημα θα πρότεινα Η/Ζ των 8kVA και πάνω σε μονοφασικό, ή σε κανένα τριφασικό σύστημα και με μπαταρίες 30kWh και πάνω, ένα Η/Ζ τουλάχιστον 15-20kVA.
Εξαιρετικό βίντεο! Επιτέλους καποιος ειπε αλήθειες. Αν θελω όλα μόνο ρεύμα (δηλ μια ενεργειακη πηγή μόνο) και να ζω ανετα σαν να ειμαι στον 21ο αιώνα (δηλ τωρα...) απλά δεν γίνεται. Τελεία. Οσοι το ισχυρίζονται, δεν ζουν σαν να ειναι στον 21ο αιώνα, αλλα περίπου σαν το 1ο μισό του 20ου. Αυτο που ακόμα δεν εχω δει σε ενα βίντεο ειναι το κόστος και η απόσβεση σε βαθος 10ετίας (εξαιρουντε φυσικά όσοι δεν εχουν δικτυο ηλεκτρισμού, οποτε δεν εχουν άλλη λύση), μεταξυ παροχου και αυτονομίας. Πως γίνεται καποιος να θελει να ξοδεψει αρκετες χιλιάδες ευρώ (προς το 10αρακι, οχι προς το 5αρακι) για να μην δίνει μερικές εκατοντάδες ευρώ στους παρόχους και να εχει και το αγχος "εχω συννεφα 2 εβδομαδες τωρα")? Αρα μιλάμε για ανθρώπους που εχουν παρα πολλά χρήματα στην διαθεση τους οπότε ειναι περίπου μια προσέγγιση ανταρτικη-ουτοπική. Η λύση ειναι (και το λέει πολλες φορες στο βίντεο) πολλαπλες πηγες ενεργειας (βασικά ελάχιστο 2 για καθε ειδος χρησης): αεριο για μαγειρεμα, ΖΝΧ, θερμανση, ηλιακό για ΖΝΧ, ηλεκτρισμός για ψυγείο, μαγειρεμα, θερμανση και λοιπές συσκευές: TV, Internet, υπολογιστές, CPAP κλπ.
Αυτονομία χωρίς οικονομία, απλά δεν γίνεται, φίλε μου. Ίσως κάνω βίντεο για αυτό το θέμα, γιατί κατά την γνώμη μου, έχει παρεξηγηθεί ο όρος "Αυτονομία".
Στην συγκεκριμένη περίπτωσή θα μπορούσε να βοηθήσει μια ανεμογεννήτρια? Επίσης θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ταυτόχρονα την ανεμογεννήτρια με τα φωτοβολταϊκά για την φόρτιση των μπαταριών?
Ας αφήσω κι εγώ την άποψη μου. Όταν δεν σου φορτίζει η μπαταρία μέσα στη μέρα, χρειάζεσαι κι άλλη φόρτιση. Είτε αυτό σημαίνει περισσότερα πάνελ, είτε αυτό σημαίνει γεννήτρια με καύσιμα, είτε ανεμογεννήτρια. Το πρώτο πιθανόν δεν είναι ακριβώς επιλογή για εσένα μιας και μάλλον το χεις τερματίσει με τα 11kW. Το δεύτερο είναι legit λύση, πολύ απλή και δουλεύει όταν χρειαστεί. Η τρίτη λύση ακούγεται ωραία, αλλά η ανεμογεννήτρια έχει ανάγκες συντήρησης, εμένα δεν μου αρέσει... Για εμένα, όσο παίρνει κι άλλα πάνελ το σύστημα, βάζεις κι άλλα πάνελ. Θα αργήσουν να κάνουν απόσβεση μιας και θα είναι χρήσιμα μόνο για το 1/4 του χρόνου, αλλά δεν θα μένεις από ρεύμα. Αν ωστόσο φορτίζεις μέχρι να πέσει ο ήλιος στο 100% και μετά δεν σου φτάνει, εκεί θες μεγαλύτερη μπαταρία. Σπάνιο, αλλά τέσπα... Εσύ τώρα παίζει να χεις κατανάλωση 15kWh την ημέρα... Ίσως και παραπάνω. Είναι λίγο ψηλά... Πράγματι όμως, μαγείρεμα και θέρμανση δεν παίζουν σαν επιλογές για αυτόνομο σύστημα... Αυτά λοιπόν... αυτά που ήδη είπες λίγο πολύ... Θεωρώ με μια γεννήτρια έτσι για 20-30 μέρες τον σκοτεινό χειμώνα λύνεται το πρόβλημα. Θα κάψεις κάνα 100άρι €; Σιγά το ποσό... Και στην τελική... είναι καλό όλοι όσοι είναι αυτόνομοι να αποδεχτούν ότι κάποια στιγμή θα βρέχει για 2 για 3 για 4 και για 5 μέρες. θα συμβεί μια φορά στα 3-7 χρόνια. Εκεί θα μείνουν από ρεύμα (εκτός αν έχουν γεννήτρια) και είναι οκ αυτό... Δεν πειράζει... Μη τρελαίνεστε... Κάποια στιγμή θα συμβεί... Μπορεί να είναι βροχή, μπορεί να είναι κάποια βλάβη στο σύστημα... Κάποια στιγμή θα γίνει. Δεν πειράζει... Δεν πληρώνεις ΔΕΗ, άρα δεν πειράζει...
Πάντα έλεγα 10-30 όπως είπες και εσύ Αντρέα πολύ σωστά.θα έλεγα να μην κόψουμε πάροχο για 2 λόγους πρώτα για το άνχος μπαταρίες πιο μεγάλο σύστημα και μεταφορά στο νερό η δήμο τα υπόλοιπα πάγεια που δεν είναι πολλά κάπου 25 ευρώ.τωρα για μερικές μέρες τον χρόνο χειμώνα συνήθως που θα έχει πολύ συνεφια νομίζω δεν συμφέρει να δώσουμε σε υλικα και εγκατάσταση να αυξήσουμε την παραγωγή μας αν φυσικά έχουμε και τον απαραίτητο χώρο για πάνελ όπως λες με το γκάζι μπορούμε να έχουμε θέρμανση η και μαγείρεμα όποτε θέλουμε οπότε θα μας βγάλει το σύστημα μας
Έγω αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι άμα σκοπεύεις να γίνεις πλήρως αυτόνομος θες περίπου 50 χιλιάδες ευρώ. Όποιος νομίζει ότι χρειάζεται λιγότερο είναι τουλάχιστον αφελής.
Σωστά, αν έχεις παροχή την κρατάς για αυτές τις μέρες του χειμώνα.. Αλλιώς γεννήτρια, έστω 1.500w... Απλά ότι γλιτώσεις από τα πάγια του παρόχου θα τα κάψεις με τη γεννήτρια..
Αν θελεις να κοψεις τον παροχο και εχεις ηλεκτρικο αυτοκινητο, ηλεκτρικη θερμανση, κλιματισμο κτλ. τοτε μαλλον θα χρειαστεις για παν ενδεχομενο, μπαταριες 50 KWh τουλαχιστον... Επισης, τα καινουρια EV δινουν την δυνατοτητα να χρησιμοποιησεις την μπαταρια του αυτοκινητου για να ηλεκτροδοτησεις το σπιτι σε περιπτωση αναγκης. Αυτοκινητα με μεγαλες μπαταριες 80-100 kw, αρκουν ακομα κι αν δεν δεις ηλιο για 10 μερες!
@@Seventh7Art Δηλαδή να πάρουμε και ηλεκτρικό αυτοκίνητο επιπλέον?? Αδερφέ Δηλαδή της δύσκολες μέρες δεν θα έχουμε και αυτοκίνητο..... και θα βάζουμε από την μία μπαταρία των φωτοβολταικων στο αυτοκίνητο και την άλλη από το αυτοκίνητο στο σπίτι...δεν παίζει. Άσε που το αυτοκίνητο θέλει 100kw ρεύμα. Το θέμα μας ειναι στον ήλιο και των αέρα σαν δύναμη για παραγωγή ενέργειας.
Να κανω μια ερωτηση. Αν εισαι εκτος δυκτιου με ηλιακα πανελ, μπαταριες, μια γεννητρια για ωρα αναγκης σε περιπτωση βλαβης του ινβερτερ δεν πρεπει να εχεις καβαντζα ενα ακομα? Και κατι ακομα γιατι να μην εχεις τα φωτα ολα σε χαμηλη ταση 12-24βολτ λαμπες απο μια συστοιχια που θα ειναι χωριστα απο το ρευμα που παιρνεις και φορτιζει την συστοιχια σου? Αυτο με τις διπλες εστιες στη κουζινα ειναι σωστο και για το νερο με υγραεριο.
Το πρώτο που γράφεις είναι σωστό. Μη σου πω και με μεταγωγικούς διακόπτες, για να γίνεται γρήγορα και εύκολα η εναλλαγή. Για το δεύτερο (12-24), αυξάνεται η πολυπλοκότητα χωρίς ουσιαστικό όφελος, αφού το inverter θα λειτουργεί έτσι κι'αλλιώς 24/7. Θα πρέπει να λειτουργεί το ψυγείο, το ρούτερ, ο συναγερμός και διάφορες συσκευές που απαιτούν 220V συνεχώς.
Καλά κάνειςκαι φοβάσαι. Η ανοιχτή φλόγα είναι επικίνδυνη. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πάμε 50 χρόνια πίσω αν θέλουμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά. Εγώ το φωτοβολταϊκό το βλέπω ως βοήθημα για να μην πληρώνω πολλά. Μάλλον κάποιοι για να περηφανεύονται στο καφενείο ότι είναι πιο μάγκες από τους άλλους καταλήγουν να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ που δεν θα κάνουν ποτέ απόσβεση για να γίνουν αυτόνομοι και τελικά ξεμένουν σε μια πολυήμερη συννεφιά!
@@ChrisPavlides καλημέρα! Μία αποσαφήνιση παρακαλώ για εμένα που δεν γνωρίζω. Γιατί η φιάλη υγραερίου εκτός σπιτιού? Δηλαδή, βεράντα ή μπαλκόνι. Σε περίπτωση που βρίσκεται κάτω απο το ντουλάπι της κουζίνας, εντός δηλαδή, υπάρχει πρόβλημα? Είναι απαγορευτικό? Ρωτώ διότι δεν γνωρίζω. Σε ευχαριστώ.
@@Lionhearted2024σε περίπτωση διαρροής της φιάλης, θα γεμίσει το σπίτι υγραέριο. Αυτό δεν είναι κατάλληλο για εισπνοή, αλλά όταν ανακατευτεί με τον αέρα γίνεται και έφλεκτο. Ο παραμικρός σπινθήρας ακόμα και από έναν διακόπτη μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.
Χρονια πολλα καλη χρονια με υγεια. Σε παρακολουθω που καιρο και θελω να σου κανω την εξης ερωτηση. Θελω να εγκαταστησω φωτοβολταικα μονο και μονο για πλυντηριο πιατων και πλυντηριο ρουχων. Δηλαδη να εγκαταστισω ενα συστημα και αυτες τις 2 καταναλωσεις να της βγαλω απο τον πινακα της δεη και να ειναι αυτονομες , να μην καταναλωνουν απο την δεη. Πες μου σε παρακαλω τι υλικα θα χρειαστω και ποιο το κοστος αγορας και εγκαταστασης απο ενα εξηδικευμενο συνεργειο τεχνικων. Ευχαριστω εκ των προτερων
4κw φωτοβολταϊκά net meetering, αντλία θερμότητας, ηλιακό θερμοσιφονα,ηλεκτρική κουζίνα και φουρνο. 120τμ σπίτι 3ρι φασικο ρεύμα. 45 ευρώ το μήνα μέσο όρο έρχεται το ρεύμα,και τα δουλεύω όλα χωρίς τσιγγουνιές Είμαι πολύ ευχαριστημένος
Πόσες κιλοβατώρες έχεις κατανάλωση τον χρόνο και πόσες κιλοβατώρες σου αποδίδουν τα 4kW σε έναν χρόνο; Η αντλία θερμότητας από μόνη της καταναλώνει αρκετό ρεύμα... Απ' το καλοκαίρι έχω 8.3 kW net metering σε 110 m² σπίτι με αντλία θερμότητας. Θα δούμε στο τέλος της χρονιάς πόσο περίσσευμα ενέργειας θα χαρίσω στον πάροχο. Αλλά ήθελα εξ αρχής να έχω μεγαλύτερο σύστημα για πλεόνασμα μελλοντικής χρήσης...
@@themisg4354 δέν το έχω τσεκάρει διότι είμαι πολύ ευχαριστημένος ή εγκατάσταση έγινε Νοέμβριος του 2021 με επιδότηση 85%,σέ λίγο θα έχει γίνει και απόσβεση. Βοήθεια πολύ και οι θερμοπροσοψη βέβαια
@@MsMik100 καταλαβαίνω ότι είσαι ευχαριστημένος αλλά καλό είναι να τσεκάρεις διότι οι αριθμοί μας λένε ακριβώς τα αποτελέσματα. Πόσα kW είναι η αντλία θερμότητας που έχεις; Μου έκανε εντύπωση που είπες για 45 ευρώ τον μήνα επειδή 30 ευρώ είναι μόνο τα πάγια στο τριφασικό, στην χαμηλότερη εκδοχή μάλιστα του τριφασικού δηλαδή 15 KVA.
@@themisg4354 12 κw είναι η αντλία. Σωστά λογικά μόνο τα πάγια πληρώνω. Κοίτα μόυ έκανε πολύ καλή μελέτη ο μηχανολόγος με τούς λογαριασμούς και είδε τής ανάγκες μόυ. Δέν έγινε τίποτα τυχαίο
@@MsMik100 είναι πολύ καλό το ότι είσαι ικανοποιημένος. Θα δω και εγώ πως θα πάει, είναι πρώτος χειμώνας. Και η δική μου αντλία 12 kW είναι και έχω ενδοδαπέδια θέρμανση. Πόσο σου στοίχισε η συμμετοχή σου στο Φ/Β 4kW σύστημα το 2021; Εγώ στο δικό μου φέτος 8.3 kW και με περίπου 11 kWh μπαταρία στοίχισε περίπου 4300€ η συμμετοχή μου.
με συμφέρει να επενδύσω σε έξτρα αποθηκευτικά μέσα (μπαταρίες) που δεν είναι διόλου φθηνές αυτή την στιγμή, μόνο και μόνο για μία τέτοια κατάσταση που στην χώρα μας δεν είναι και συχνή.μήπως μια γεννήτρια μόνο, λύνει αυτό πρόβλημα πετώντας και τον πάροχο έξω;
Επιτελους το καταλαβες.... Φιλε Ανδρεα σε παρακολουθω απο τοτε που ασχοληθηκες με τα φωτοβολταικα....και αναρωτιομουν ειναι δυνατον να λες κοβεις το παροχο με 15 και 20kw μπαταριες και με 9-10kw ημερησια καταναλωση ?Επειδη εχω κανα χρονο πιο παλια που ασχοληθηκα με το αθλημα αναρωτιομουν ενταξει η αθηνα εχει πιο μεγαλη ηλιοφανεια σε σχεση με την θεσσαλονικη που βρισκομαι αλλα ειναι δυνατον τοσο μεγαλη διαφορα. Εγω εχω γυρω στα 12kw καταναλωση ειμουν με 6kw πανελ (γινονται 12 σε λιγες μερες)και 42kw (με κελια που εφτιαξα σαν το ραφι του αντι απο αυστραλια) μπαταριες και φοβομουν να κοψω τον παροχο (εχω ηλιακο και θερμανση με πετρελαιο και ολα τα αλλα με ρευμα) το περσινο χειμωνα χρειαστηκα μια μερα παροχο -καλος χειμωνας- φετος ειμαι ειδη στις 5 μερες μεχρι τωρα.Ετσι οπως το υπολογιζω θελω αλλες 4 συστοιχιες εκτος απο τις 3 που εχω και μια γεννητρια αν κανει κανα 15νθημερο 20ημερο συνεφεια για να ειμαι 100% οτι θα κοψω τον παροχο.
Εγώ ένα έχω να πω αν είναι να πληρώσω 100.000 ευρώ για να έχω για μερικά χρόνια ρευμα καλύτερα να πάω στο ξενοδοχείο φθηνότερα θα μου έρχεται γιατί απλά δεν κάνεις αποσβέσεις ποτέ γιατί όταν θα κάνεις Θα θέλεις καινούριες μπαταριες ξανά και όχι μόνο οπότε μόνο για παράνομα σπίτια που δεν έχουν παροχών να τους δώσει ρευμα ...
Έχετε δαιμονοποιήσει κυριολεκτικά τον πάροχο και διαφημίζετε αυτονομία και αυτάρκεια, που για να την επιτύχει κάποιος πρέπει να ξοδέψει ΠΟΛΛΑ χρήματα, σε βαθμό που δεν θα αξίζει τον κόπο γιατί απόσβεση δεν θα γίνει ποτέ. Καλά είναι όλα αυτά αλλά μόνο αν τα λειτουργείς επικουρικά. Μόνο έτσι μπορείς να μειώσεις τα έξοδα του παρόχου δαπανώντας ένα λογικό χρηματικό ποσό, και να έχεις τον πάροχο καβάτζα αν τα βρεις σκούρα. Διαφορετικά όλα αυτά τα σενάρια είναι εκτός πραγματικότητας για το 95% των ανθρώπων.
@@motorhead-wo9bv φίλε μου αυτός εκμεταλλεύεται την ανυπέρβλητη βλακεία, ψέκα, και αμάθεια που υπάρχει γενικά στην κοινωνία. Είναι όλοι πρόθυμοι να πιστέψουν οτιδήποτε κυριολεκτικά τους σερβίρει κανείς, φτάνει αυτό να εξυπηρετεί τις απόψεις τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο κακός πάροχος που τους κλέβει ασύστολα και τους πίνει το αίμα για κάτι που με λίγα χρήματα μπορούν να το παράγουν μόνοι τους χωρίς κανένα πρόβλημα, και ιδού, ο άνθρωπος αυτός μας δίνει τη λύση. Κούνια που τους κούναγε όλους. Αν ήταν έτσι ο καθένας θα έκανε τη δουλειά του με δυο τρία πάνελ κι ένα φτηνό inverter. Φυσικά μπορεί κάποιος να πάει να ζήσει σε σπηλιά, να ανάβει φωτιά για να ζεσταθεί, και να κυνηγάει για να εξασφαλίσει την τροφή του, μιλάμε για μηδέν έξοδα και δεν θα τον κλέβει κανένας πάροχος, κανένα σούπερ μάρκετ, κανένας πολιτικός, κανένα καρτέλ. Αν θέλεις να ζεις οργανωμένα σε μία κοινωνία όμως δεν γίνεται να δαιμονοποιείς τα βασικά προαπαιτούμενα συστατικά και αγαθά.
Για να γίνεις αυτονομος αδερφέ δεν σου φτάνουν 60KWH μπαταρίες. Με 20kwh πανελ 15kwh τουλάχιστον ινβερτερ και 60 kwh μπαταρίες θα την βγάλεις 4 με 5 μέρες και αν συνεχίσει η κακοκαιρία τότε αντε γειά. Γεννητρια με αυτοματισμο κτλ πάει το έργο πολύ ψηλά...αλλά γίνεται....Τώρα με κακοκαιρία 6 μέρες χωρίς ήλιο θα ανάψεις και ηλιακό θα τα ανάψεις όλα...τι θα κάνεις θα τους κυνηγάς όλους όλοι μέρα με μη μη μη .Δες το καλά και θα καταλάβεις στο τέλος.
Χρόνια πολλά με υγεία και ειρηνη ! Μπορείς να δώσεις στοιχεία μιας καλής γεννήτριας ; Επίσης τι γεννήτρια ;; Ηλιακή ; Πετρελαίου ; Βενζίνης ; Ευχαριστώ
Όπως τα λες Αντρέα είναι...έχω 31 κιλοβατ μπαταρίες αλλά την Τρίτη μέρα κακοκαιρία τα πράγματα γίνονται δύσκολα μαγείρεμα και ηλιακό είναι η μεγάλες κατανάλωσης
Έχω 2 σχόλια: Α) Τον χαμήλωμα της κατανάλωσης είναι ότι πιο σημαντικό για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης συννεφιάς. Ανδρέα διαφωνώ σε ορισμένες απόψεις σου (όχι σε αυτό το βίντεο), και ίσως πρέπει να κάνουμε ένα ζωντανό ντιμπέιτ, για να ανέβει και η τηλεθέαση! Β) Η γεννήτρια, η οποία είναι όντως απαραίτητη σε ένα αυτόνομο σύστημα, υπάρχει και σε έκδοση διπλού καυσίμου βενζίνης/αερίου, ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους διαθέτουν φιάλες γκαζιού. Υπάρχει και με μίζα που ανεβάζει αρκετά τη τιμή της, αλλά αυτόματοποιεί πλήρως τη λειτουργία της.
@@ΚωνσταντίνοςΕιρηνίδης υπάρχουν 3 τύπον ινβερτερ ..off grid χωρίς επιστροφή ρεύματος και αυτονομος με μπαταρίες, on grid με επιστροφή ρεύματος στην ΔΕΗ και με μπαταριες , και υβριδικόι που μερικοί τα κάνουν και τα δύο ,επίσης δουλεύουν με η χωρίς μπαταρίες επίσης αλλα οσο υπάρχει φως της ημέρας μετα δουλεύουν με το ρεύμα η με της μπαταρίες αν υπάρχουν.
Γενικά θες μπαταρίες. Είναι υψηλό το κόστος αλλά η απεξάρτηση απ' τον πάροχο δεν είναι τσάμπα. Από κει και πέρα το να έχεις ένα backup plan όπως είπες πχ μία γενήτρια που θα δώσει ξανά ρεύμα στο σπίτι σε περίπτωση που υπάρχει για παράδειγμα μία βλάβη στον inverter δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα. Βέβαια ένας δεύτερος inverter είναι πιο οικονομικός και με ένα σωστό cable managment και αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου δεν θα σε δυσκολέψει στο να κάνεις την αλλαγή.
Ακριβως αυτα ξοδευει το ηλεκτρικο της γυναικας μου που κανει 30 χλμ περιπου την μερα. Δηλ καπου 4kwh, τις οποιες τις παραγω με 4 πάνελ απο 500watt κ αποθηκευω το ρευμα στο ecoflow κ το βραδυ της φορτιζω το αμαξι.
@@lucius574 Κι εγώ τόσα κάνω περίπου... Το ecoflow τι είναι φίλε μου; Εγώ μόλις χθες έβαλα φ/β (16 πανελ των 440W), μαζί με μια Legrand green up (εξωτερική ενισχυμένη πρίζα 16Α). Εφόσον η μπαταρία των φ/β είναι πλήρως φορτισμένη και οι καταναλώσεις του σπιτιού μικρές, πιστεύω ότι η ενέργεια από τα πάνελ μπορεί άνετα να τροφοδοτήσει αυτή την πρίζα για φόρτιση του EV στα 16Α (3,6kW) για κανα 6ωρο, όσο έχει ηλιοφάνεια. To βράδυ δεν θέλω να το φορτίζω από την μπαταρία των φ/β γιατί είναι σχετικά μικρή (14kWh) και δεν θα μπορεί να υποστηρίξει τα φορτία του σπιτιού ΚΑΙ την φόρτιση του EV.
Για κόφτες στις μπαταρίες στο 20% και 80% μέσω ρύθμισης στο inverter, έτσι ώστε να αντέξουν παραπάνω οι μπαταρίες, τι έχετε να πείτε? Τότε ίσως πρέπει να προβλέψουμε ένα συν 40% στην επέκταση των μπαταριών? Άρα για 4,5 μέρες αντί για 3 που λέτε? Ευχαριστούμε πολύ για τα βίντεο σου!
Αυτη ακριβώς φίλε μου ειναι η απατη με τα ηλεκτρικα αυτοκίνητα. Σου λέει ότι δεν πρεπει να το αφήνεις κατω απο 20%. Μόλις στον ταχυφορτιστη στην εθνικη που "σε γεμίζει σε 40 λεπτα" παει πανω απο 80% ξεκιναει αργή φόρτιση... Αρα πόση μπαταρία έχεις; 80-20 = το 60% της ονομαστικής άρα σε ταξίδι σου βγαζει το 60% των χιλιομετρων που λέει. Κι αυτό αν πας με 110χλμ, αν πας με 140-150 που πανε όλοι καληνύχτα. Το εζησα ο ίδιος, πηγα σουκου με Τεσλα.
Δυστυχώς ούτε το τριπλάσιο φτάνει γιατί δεν ξέρεις πόσο καιρό θα κρατήσει μια κακοκαιρια😢 η ανεμογεννήτρια θα βοηθούσε αλλά και εκεί δεν είσαι ποτέ σίγουρος για το αν έχει αρκετό άνεμο σε έντονη συννεφιά ώστε να δουλέψει. Μια γεννήτρια είναι μονόδρομος εάν θέλεις να κόψεις τον πάροχο.
1. Οι επαγωγικές εστίες κάνουν λιγότερη κατανάλωση στο ρεύμα από τις κλασικές εστίες; 2. Αντρέα, γιατί ανάβεις 10 φορές απο ένα τέταρτο το θερμοσιφωνα τη μέρα; Με ένα τέταρτο άναμμα, κάνουν δυο άτομα μπάνιο.
Αν δεν έχεις πάροχο οφείλεις στο εαυτό σου να έχεις ποιο πολλές μπαταρίες από ότι χρειάζεσαι. Αλλά βασικά σε τέτοιες μέρες θα πρέπει να είσαι μινιμαλ, να έχεις προβλέψει πως θα μπορείς να κάνεις οικονομία στο φουλ!
εγω δεν μπορω να καταλαβω γιατι υπαρχουν βιντεος που μιλαει κοσμος ακομη για περιπτωση χωρις παροχο.... επαναστατες χωρις αιτια.. ο κοσμος ειναι τοσο σπαταλος που νομιζει οτι θα γλυτωσει 10 ευρω , κια χαιρεται οτι δεν θα πληρωσει το κρατος. αν δεν ενοθουμε, μονος δεν πας πουθενα. αυτο.
@@sakismoukas9843 Φίλε αυτό έχει να κάνει καθαρά με το ινβερτερ σού πόσα αμπέρ μπορεί να τροφοδοτήσει την μπαταρία σού. Συνήθως για ομαλή λειτουργία και φόρτιση δίνουν περίπου 20 αμπέρ που θα πει 20ah × 51,5 v = 1030v την ώρα....βέβαια υπάρχουν ινβερτερ που μπορείς να τα ρυθμίσεις για παραπάνω μέχρι και 120ah την ώρα αλλά τότε θα έχουν θέμα η μπαταριες σού ποιο γρήγορα. Δηλ. 120ah× 51,5v = 6180v ,δηλαδή σε 3 ώρες περίπου θα έχεις φορτίσει μια 15 kwh μπαταρία. Στο περίπου πάντα.
Παιδιά σύστημα με net metering! 142m2 σπίτι με αντλία θερμότητας πληρώνω τη ΔΕΗ μεσοσταθμικά 60-65 € ανά μήνα. Πρόπερσι τέτοια εποχή χωρίς net metering 240€ ανά μήνα.
Δεν ξεκινάει το μοτέρ εύκολα αδερφέ μου 55kwh .Είναι τεράστιο και τραβάει μεγάλη ένταση στην εκκίνηση σαν μοτέρ σκέτο ,πόσο μάλλον αν το έχεις κομπλαρισμενο .
Καλημέρα και καλή χρονιά. Το πλυντήριο μπορεί να βγάλει πρόγραμμα και με μισή κατανάλωση... αρχικά ρίχνουμε απο την σαπουνοθήκη 1 λίτρο καυτό νερό, στην συνέχεια βάζουμε σε λειτουργία το πλυντήριο και για όση ώρα παίρνει νερό συνεχίζουμε να ρίχνουμε καυτό νερό
Χτες έβαλα για το net metering 5 kw πάνελ jinko solar με deye 10 kw τριφασικό και 15 kwh μπαταρίες όλα 4000 ευρώ γιατί να γίνω αυτόνομος τα πάγια δεν τα γλυτώνεις ότι και να κάνεις
Δηλαδή με λίγα λόγια για να γίνεις αυτονομος αν βάλεις και αντλια θερμοτητας και φωτοβολταϊκά θέλεις κανένα 30 με 40 χιλιάρικα το λιγότερο και αν μετά τη ληξη της εγγύησης που έχουν ΑΘ και το σύστημα φωτοβολταϊκων σου τύχουν τίποτα βλάβες τότε ποτε θα κάνεις απόσβεση
Εγω που εχω 10000 kwh τον χρονο (περιλαμβανει φορτιση 2 ηλεκτρ αυτ/των) χρειαζομαι καπου 35 χιλ ευρω για πάνελ κ μπαταριες κλπ. Αποσβεση στα 15 περιπου χρόνια, κ μετα καπου 5-10 χρόνια θα εχω τζαμπα ρευμα. Ουσιαστικα δεν επηρεαζεσαι απο αυξησεις τιμων παροχων κ εχεις την ευχαριστηση οτι παραγεις εσυ το ρευμα. Εχεις κ διακοπτη που αν ξεμεινουν οι μπαταριες σου, τραβας ρευμα κ απο παροχο.
Σωστή ανάλυση!!! Ειμαι 2,5 χρόνια χωρίς πάροχο αλλά από την αρχή με αέριο για θέρμανση, ζεστό νερό και μαγείρεμα. Με μικρές καταναλώσεις μπορείς άνετα off grid αλλα με όλες τις καταναλώσεις που περιγράφεις είναι πολύ μεγάλη επένδυση έτσι όπως το φαντάζομαι. Γενικά χρειάζεται οικονομία και σωστή διαχείριση στο off grid για τις πολυήμερες κακοκαιρίες με νεφωσκεπεις ουρανούς. Πάντως εμείς μέχρι στιγμής δεν έχουμε ποτέ αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας. Πχ δεν βάζεις πλυντήριο και δεν χρησιμοποιείς κλιματιστικό για θέρμανση. Πετάς την ηλεκτρική κουζίνα και γενικά ότι έχει αντιστάσεις. Πολύ καλός στην ανάλυση σου!!!!
Είναι λίγο μπελάς να σκέφτεσαι να μη βάλω πλυντήριο, να μη βάλω στεγνωτήριο, να μην ανάψω θερμοσίφωνα κλπ.. Η οικονομία είναι ψηλά στην ιεραρχία αλλά δεν είναι το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει
Ο πάροχος δεν κόβεται παρά μόνον εάν είσαι στην εξοχή....
Χωρίς πάροχο μόνο αν μένεις σε μονοκατοικία και με αυλή.Αλλιως δεν γίνεται .Και αυτοί που μπορούν να γίνουν αυτόνομοι είναι πολύ λίγοι γιατί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μενει στα αστικά κέντρα .
Γεννήτρια λέγεται και τέλος. Η αποθηκευτική ισχύ των καυσίμων είναι πολύ υψηλή.
Το "πετάω ρεύμα" είναι ατάκα αυτων που χρησιμοποιούν Netmetering ή Netbilling... Δεν πετάς ρευμα. Η σωστή φράση είναι οτι δεν μπορείς να αποθηκευσεις άλλο. Αφου κάλυψες το 100% της ανάγκης σου, δηλαδή να γεμίσεις τις μπαταρίες για να βγάλεις την μέρα. Τι αλλο να κάνεις δηλαδή; Να ρίξεις άλλες 10kwh μπαταρία για να αποθηκευσεις κ άλλο ρευμα ντε και καλά; Την άλλη μέρα θα ξαναβγει ο ήλιος, θα κάψεις ρεύμα, θα ξαναγεμίσεις, μια χαρά. Αυτός είναι ο υγιής κύκλος. Και τον πάροχο δεν τον κόβουμε. Τον έχουμε εκεί για τις δύσκολες μερες όταν χρειαστεί να μας φορτίζει τις μπαταρίες. Ούτε γεννητριες ούτε τίποτα.
Ξέρεις πόσοι πάγωσαν στην κακοκαιρία της Αθήνας επειδή δεν είχαν γεννήτρια ? Η ΔΕΗ δεν μπορεί πάντα να δίνει ρεύμα.
Το σύστημα μου, μονοκατοικία σε χωριό:
- 3.3kWp πάνελ (νότιος προσανατολισμός, 20° κλίση, σκεπή)
- 14kWh μπαταρία
- 4kW inverter, Techfine (κινεζικό, με μετασχηματιστή)
Στο σπίτι λειτουργούν σταθερά ψυγείο και καταψύκτης, μαγείρεμα με ρεύμα ή υγραέριο ή ξυλόσομπα. Θέρμανση με ξυλόσομπα, ζεστό νερό με υγραέριο.
Με 5 ημέρες συννεφιά έπεσα στο 15%, ενώ με ήλιο δουλεύω στο 85-100%, χωρίς να χρησιμοποιήσω γεννήτρια και χρησιμοποιώντας ελάχιστα το πλυντήριο. Με οικονομία λοιπόν και καύσιμα για ό,τι θερμό είναι εφικτό να λειτουργήσει το σπίτι.
Όσον αφορά το ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, διαθέτω ένα με κινητήρα 186cc Mitsubishi και 3.500 VA γεννήτρια. Αυξάνοντας σταδιακά τα Αμπέρ της φόρτισης, και παρατηρώντας με τον παλμογράφο, διαπίστωσα πως ήδη μετά τα 1000W φόρτιση, το ημίτονο παραμορφώθηκε, με τις κορυφές να "ψαλιδίζονται", λογικά λόγω του κυκλώματος ανόρθωσης. Σε μεγαλύτερη ισχύ τρεμόπαιζαν και τα φώτα. Έτσι χρειάζομαι 1.5 ώρα για 10% φόρτιση. Για να φορτίσει κανείς μπαταρίες σε αυτόνομο σύστημα θα πρότεινα Η/Ζ των 8kVA και πάνω σε μονοφασικό, ή σε κανένα τριφασικό σύστημα και με μπαταρίες 30kWh και πάνω, ένα Η/Ζ τουλάχιστον 15-20kVA.
Εξαιρετικό βίντεο! Επιτέλους καποιος ειπε αλήθειες. Αν θελω όλα μόνο ρεύμα (δηλ μια ενεργειακη πηγή μόνο) και να ζω ανετα σαν να ειμαι στον 21ο αιώνα (δηλ τωρα...) απλά δεν γίνεται. Τελεία. Οσοι το ισχυρίζονται, δεν ζουν σαν να ειναι στον 21ο αιώνα, αλλα περίπου σαν το 1ο μισό του 20ου. Αυτο που ακόμα δεν εχω δει σε ενα βίντεο ειναι το κόστος και η απόσβεση σε βαθος 10ετίας (εξαιρουντε φυσικά όσοι δεν εχουν δικτυο ηλεκτρισμού, οποτε δεν εχουν άλλη λύση), μεταξυ παροχου και αυτονομίας. Πως γίνεται καποιος να θελει να ξοδεψει αρκετες χιλιάδες ευρώ (προς το 10αρακι, οχι προς το 5αρακι) για να μην δίνει μερικές εκατοντάδες ευρώ στους παρόχους και να εχει και το αγχος "εχω συννεφα 2 εβδομαδες τωρα")? Αρα μιλάμε για ανθρώπους που εχουν παρα πολλά χρήματα στην διαθεση τους οπότε ειναι περίπου μια προσέγγιση ανταρτικη-ουτοπική. Η λύση ειναι (και το λέει πολλες φορες στο βίντεο) πολλαπλες πηγες ενεργειας (βασικά ελάχιστο 2 για καθε ειδος χρησης): αεριο για μαγειρεμα, ΖΝΧ, θερμανση, ηλιακό για ΖΝΧ, ηλεκτρισμός για ψυγείο, μαγειρεμα, θερμανση και λοιπές συσκευές: TV, Internet, υπολογιστές, CPAP κλπ.
Αυτονομία χωρίς οικονομία, απλά δεν γίνεται, φίλε μου.
Ίσως κάνω βίντεο για αυτό το θέμα, γιατί κατά την γνώμη μου, έχει παρεξηγηθεί ο όρος "Αυτονομία".
σωστα φιλε μου πρεπει να γνωριζεις πως θα το χρησιμοποιεις
@thomasskoy Σε χαιρετώ φίλε μου! Ίσως κάνω βίντεο.
Να εισαο καλα για τα βίντεο που κανεις
Στην συγκεκριμένη περίπτωσή θα μπορούσε να βοηθήσει μια ανεμογεννήτρια? Επίσης θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ταυτόχρονα την ανεμογεννήτρια με τα φωτοβολταϊκά για την φόρτιση των μπαταριών?
Ας αφήσω κι εγώ την άποψη μου.
Όταν δεν σου φορτίζει η μπαταρία μέσα στη μέρα, χρειάζεσαι κι άλλη φόρτιση. Είτε αυτό σημαίνει περισσότερα πάνελ, είτε αυτό σημαίνει γεννήτρια με καύσιμα, είτε ανεμογεννήτρια. Το πρώτο πιθανόν δεν είναι ακριβώς επιλογή για εσένα μιας και μάλλον το χεις τερματίσει με τα 11kW. Το δεύτερο είναι legit λύση, πολύ απλή και δουλεύει όταν χρειαστεί. Η τρίτη λύση ακούγεται ωραία, αλλά η ανεμογεννήτρια έχει ανάγκες συντήρησης, εμένα δεν μου αρέσει... Για εμένα, όσο παίρνει κι άλλα πάνελ το σύστημα, βάζεις κι άλλα πάνελ. Θα αργήσουν να κάνουν απόσβεση μιας και θα είναι χρήσιμα μόνο για το 1/4 του χρόνου, αλλά δεν θα μένεις από ρεύμα.
Αν ωστόσο φορτίζεις μέχρι να πέσει ο ήλιος στο 100% και μετά δεν σου φτάνει, εκεί θες μεγαλύτερη μπαταρία. Σπάνιο, αλλά τέσπα...
Εσύ τώρα παίζει να χεις κατανάλωση 15kWh την ημέρα... Ίσως και παραπάνω. Είναι λίγο ψηλά...
Πράγματι όμως, μαγείρεμα και θέρμανση δεν παίζουν σαν επιλογές για αυτόνομο σύστημα...
Αυτά λοιπόν... αυτά που ήδη είπες λίγο πολύ... Θεωρώ με μια γεννήτρια έτσι για 20-30 μέρες τον σκοτεινό χειμώνα λύνεται το πρόβλημα. Θα κάψεις κάνα 100άρι €; Σιγά το ποσό...
Και στην τελική... είναι καλό όλοι όσοι είναι αυτόνομοι να αποδεχτούν ότι κάποια στιγμή θα βρέχει για 2 για 3 για 4 και για 5 μέρες. θα συμβεί μια φορά στα 3-7 χρόνια. Εκεί θα μείνουν από ρεύμα (εκτός αν έχουν γεννήτρια) και είναι οκ αυτό... Δεν πειράζει... Μη τρελαίνεστε... Κάποια στιγμή θα συμβεί... Μπορεί να είναι βροχή, μπορεί να είναι κάποια βλάβη στο σύστημα... Κάποια στιγμή θα γίνει. Δεν πειράζει... Δεν πληρώνεις ΔΕΗ, άρα δεν πειράζει...
Πάντα έλεγα 10-30 όπως είπες και εσύ Αντρέα πολύ σωστά.θα έλεγα να μην κόψουμε πάροχο για 2 λόγους πρώτα για το άνχος μπαταρίες πιο μεγάλο σύστημα και μεταφορά στο νερό η δήμο τα υπόλοιπα πάγεια που δεν είναι πολλά κάπου 25 ευρώ.τωρα για μερικές μέρες τον χρόνο χειμώνα συνήθως που θα έχει πολύ συνεφια νομίζω δεν συμφέρει να δώσουμε σε υλικα και εγκατάσταση να αυξήσουμε την παραγωγή μας αν φυσικά έχουμε και τον απαραίτητο χώρο για πάνελ όπως λες με το γκάζι μπορούμε να έχουμε θέρμανση η και μαγείρεμα όποτε θέλουμε οπότε θα μας βγάλει το σύστημα μας
Ο πάροχος είναι σαν να πληρώνεις μια ασφάλεια, π.χ. στα 8kva τα πάγια είναι 10€ (πάροχος + δεδδηε) το μήνα, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
ξεχασες νταβατζιλικια τυποθ ΕΡΤ, ΤΑΠ, Δημοτικα Τελη κτλπ!
@KostasOrig
Τα δημοτικά τέλη δεν τα γλυτώνεις. Επίσης αν έχεις πολύ χαμηλή κατανάλωση (κάτω από 10€ το μήνα ρεύμα) δεν πληρώνεις ΕΡΤ.
Καλύτερα να υπολογίζετε τα πάγια περίπου στα 18€/μήνα, με όλα μέσα.
Δεν είναι 10 ευρώ ούτε για τα ψιλά
@@KostasOrigκαι καθόλου ρεύμα να έχεις τα δημοτικά τέλη παλινπρπειννα τα πληρώνεις σε ετήσια βάση
Μια χαρά την έβγαλα.... Αντάρτης εδώ!
Αντάρτη καλά τα λες ,άλλα αν έχεις γυναικά στο σπιτι .....δεν.
Αντάρτης? χαχαχα.
Η λύση είναι να εξελιχθεί η τεχνολογία αποθήκευσης ηλεκτρισμού γιατί οι μπαταρίες ακόμα είναι πολύ αναποτελεσματικές, δυστυχώς!
Αφού στις μπαταρίες χρησιμοποιούμε ακόμη τεχνολογία της δεκαετίας 1980.
Έγω αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι άμα σκοπεύεις να γίνεις πλήρως αυτόνομος θες περίπου 50 χιλιάδες ευρώ. Όποιος νομίζει ότι χρειάζεται λιγότερο είναι τουλάχιστον αφελής.
Ακριβώς,για να γλυτώνεις λίγες 100άδες ευρώ σκας δεκαχίλιαρα,τους μόνους που συμφέρει είναι τους εμπόρους φωτοβολταϊκών.
Εντελώς φιλικά, οι υπολογισμοί σου είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Αξίζει μόνο για φωτισμό, οι υπόλοιπες μεγαλες καταναλώσεις (λιώνουν)τις μπαταρίες .Δεν υπάρχει αυτόνομο σπίτι για οικογένεια με κουζινα πλυντήριο.
Σωστά, αν έχεις παροχή την κρατάς για αυτές τις μέρες του χειμώνα.. Αλλιώς γεννήτρια, έστω 1.500w... Απλά ότι γλιτώσεις από τα πάγια του παρόχου θα τα κάψεις με τη γεννήτρια..
Να σε καλά φίλε μου
Γεια σου Μαστρογιαννη!
Αν θελεις να κοψεις τον παροχο και εχεις ηλεκτρικο αυτοκινητο, ηλεκτρικη θερμανση, κλιματισμο κτλ. τοτε μαλλον θα χρειαστεις για παν ενδεχομενο, μπαταριες 50 KWh τουλαχιστον... Επισης, τα καινουρια EV δινουν την δυνατοτητα να χρησιμοποιησεις την μπαταρια του αυτοκινητου για να ηλεκτροδοτησεις το σπιτι σε περιπτωση αναγκης. Αυτοκινητα με μεγαλες μπαταριες 80-100 kw, αρκουν ακομα κι αν δεν δεις ηλιο για 10 μερες!
@@Seventh7Art Δηλαδή να πάρουμε και ηλεκτρικό αυτοκίνητο επιπλέον?? Αδερφέ Δηλαδή της δύσκολες μέρες δεν θα έχουμε και αυτοκίνητο..... και θα βάζουμε από την μία μπαταρία των φωτοβολταικων στο αυτοκίνητο και την άλλη από το αυτοκίνητο στο σπίτι...δεν παίζει. Άσε που το αυτοκίνητο θέλει 100kw ρεύμα. Το θέμα μας ειναι στον ήλιο και των αέρα σαν δύναμη για παραγωγή ενέργειας.
Να κανω μια ερωτηση. Αν εισαι εκτος δυκτιου με ηλιακα πανελ, μπαταριες, μια γεννητρια για ωρα αναγκης σε περιπτωση βλαβης του ινβερτερ δεν πρεπει να εχεις καβαντζα ενα ακομα?
Και κατι ακομα γιατι να μην εχεις τα φωτα ολα σε χαμηλη ταση 12-24βολτ λαμπες απο μια συστοιχια που θα ειναι χωριστα απο το ρευμα που παιρνεις και φορτιζει την συστοιχια σου?
Αυτο με τις διπλες εστιες στη κουζινα ειναι σωστο και για το νερο με υγραεριο.
Το πρώτο που γράφεις είναι σωστό. Μη σου πω και με μεταγωγικούς διακόπτες, για να γίνεται γρήγορα και εύκολα η εναλλαγή.
Για το δεύτερο (12-24), αυξάνεται η πολυπλοκότητα χωρίς ουσιαστικό όφελος, αφού το inverter θα λειτουργεί έτσι κι'αλλιώς 24/7.
Θα πρέπει να λειτουργεί το ψυγείο, το ρούτερ, ο συναγερμός και διάφορες συσκευές που απαιτούν 220V συνεχώς.
Τα λες όλα όπως πρέπει το μόνο που δεν έχω καταφέρει ακόμα να συμβιβαστω,είναι με το φόβο μου για το υγραέριο.
Δε νιώθω ασφαλής
Φιαλη ή φιάλες, εκτός σπιτιού και δεν έχει να φοβάσαι "σχεδόν" τίποτα. Αν πάλι έχεις ενδιασμούς, βάζεις και αισθητήρες διαρροής υγραερίου και τέλος.
Καλά κάνειςκαι φοβάσαι. Η ανοιχτή φλόγα είναι επικίνδυνη. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πάμε 50 χρόνια πίσω αν θέλουμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά. Εγώ το φωτοβολταϊκό το βλέπω ως βοήθημα για να μην πληρώνω πολλά. Μάλλον κάποιοι για να περηφανεύονται στο καφενείο ότι είναι πιο μάγκες από τους άλλους καταλήγουν να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ που δεν θα κάνουν ποτέ απόσβεση για να γίνουν αυτόνομοι και τελικά ξεμένουν σε μια πολυήμερη συννεφιά!
@@ChrisPavlides καλημέρα! Μία αποσαφήνιση παρακαλώ για εμένα που δεν γνωρίζω.
Γιατί η φιάλη υγραερίου εκτός σπιτιού? Δηλαδή, βεράντα ή μπαλκόνι.
Σε περίπτωση που βρίσκεται κάτω απο το ντουλάπι της κουζίνας, εντός δηλαδή, υπάρχει πρόβλημα? Είναι απαγορευτικό?
Ρωτώ διότι δεν γνωρίζω. Σε ευχαριστώ.
@@Lionhearted2024σε περίπτωση διαρροής της φιάλης, θα γεμίσει το σπίτι υγραέριο.
Αυτό δεν είναι κατάλληλο για εισπνοή, αλλά όταν ανακατευτεί με τον αέρα γίνεται και έφλεκτο.
Ο παραμικρός σπινθήρας ακόμα και από έναν διακόπτη μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.
@@Stamatis_Misirlis σε ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντηση. Καλή συνέχεια!
Χρονια πολλα καλη χρονια με υγεια. Σε παρακολουθω που καιρο και θελω να σου κανω την εξης ερωτηση. Θελω να εγκαταστησω φωτοβολταικα μονο και μονο για πλυντηριο πιατων και πλυντηριο ρουχων. Δηλαδη να εγκαταστισω ενα συστημα και αυτες τις 2 καταναλωσεις να της βγαλω απο τον πινακα της δεη και να ειναι αυτονομες , να μην καταναλωνουν απο την δεη. Πες μου σε παρακαλω τι υλικα θα χρειαστω και ποιο το κοστος αγορας και εγκαταστασης απο ενα εξηδικευμενο συνεργειο τεχνικων. Ευχαριστω εκ των προτερων
4κw φωτοβολταϊκά net meetering, αντλία θερμότητας, ηλιακό θερμοσιφονα,ηλεκτρική κουζίνα και φουρνο.
120τμ σπίτι 3ρι φασικο ρεύμα.
45 ευρώ το μήνα μέσο όρο έρχεται το ρεύμα,και τα δουλεύω όλα χωρίς τσιγγουνιές
Είμαι πολύ ευχαριστημένος
Πόσες κιλοβατώρες έχεις κατανάλωση τον χρόνο και πόσες κιλοβατώρες σου αποδίδουν τα 4kW σε έναν χρόνο; Η αντλία θερμότητας από μόνη της καταναλώνει αρκετό ρεύμα... Απ' το καλοκαίρι έχω 8.3 kW net metering σε 110 m² σπίτι με αντλία θερμότητας. Θα δούμε στο τέλος της χρονιάς πόσο περίσσευμα ενέργειας θα χαρίσω στον πάροχο. Αλλά ήθελα εξ αρχής να έχω μεγαλύτερο σύστημα για πλεόνασμα μελλοντικής χρήσης...
@@themisg4354 δέν το έχω τσεκάρει διότι είμαι πολύ ευχαριστημένος ή εγκατάσταση έγινε Νοέμβριος του 2021 με επιδότηση 85%,σέ λίγο θα έχει γίνει και απόσβεση.
Βοήθεια πολύ και οι θερμοπροσοψη βέβαια
@@MsMik100 καταλαβαίνω ότι είσαι ευχαριστημένος αλλά καλό είναι να τσεκάρεις διότι οι αριθμοί μας λένε ακριβώς τα αποτελέσματα. Πόσα kW είναι η αντλία θερμότητας που έχεις; Μου έκανε εντύπωση που είπες για 45 ευρώ τον μήνα επειδή 30 ευρώ είναι μόνο τα πάγια στο τριφασικό, στην χαμηλότερη εκδοχή μάλιστα του τριφασικού δηλαδή 15 KVA.
@@themisg4354 12 κw είναι η αντλία.
Σωστά λογικά μόνο τα πάγια πληρώνω.
Κοίτα μόυ έκανε πολύ καλή μελέτη ο μηχανολόγος με τούς λογαριασμούς και είδε τής ανάγκες μόυ.
Δέν έγινε τίποτα τυχαίο
@@MsMik100 είναι πολύ καλό το ότι είσαι ικανοποιημένος. Θα δω και εγώ πως θα πάει, είναι πρώτος χειμώνας. Και η δική μου αντλία 12 kW είναι και έχω ενδοδαπέδια θέρμανση. Πόσο σου στοίχισε η συμμετοχή σου στο Φ/Β 4kW σύστημα το 2021; Εγώ στο δικό μου φέτος 8.3 kW και με περίπου 11 kWh μπαταρία στοίχισε περίπου 4300€ η συμμετοχή μου.
με συμφέρει να επενδύσω σε έξτρα αποθηκευτικά μέσα (μπαταρίες) που δεν είναι διόλου φθηνές αυτή την στιγμή, μόνο και μόνο για μία τέτοια κατάσταση που στην χώρα μας δεν είναι και συχνή.μήπως μια γεννήτρια μόνο, λύνει αυτό πρόβλημα πετώντας και τον πάροχο έξω;
Πλυντήριο μία φορά στις τρεις μέρες με γεννήτρια,κουζίνα με υγραέριο,θέρμανση με γκάζι,ξυλόσομπα, την περνάς άνετα μία χαρά με φωτοβολταϊκά.
Επιτελους το καταλαβες.... Φιλε Ανδρεα σε παρακολουθω απο τοτε που ασχοληθηκες με τα φωτοβολταικα....και αναρωτιομουν ειναι δυνατον να λες κοβεις το παροχο με 15 και 20kw
μπαταριες και με 9-10kw ημερησια καταναλωση ?Επειδη εχω κανα χρονο πιο παλια που ασχοληθηκα με το αθλημα αναρωτιομουν ενταξει η αθηνα εχει πιο μεγαλη ηλιοφανεια σε σχεση με την θεσσαλονικη που βρισκομαι αλλα ειναι δυνατον τοσο μεγαλη διαφορα. Εγω εχω γυρω στα 12kw καταναλωση ειμουν με 6kw πανελ (γινονται 12 σε λιγες μερες)και 42kw (με κελια που εφτιαξα σαν το ραφι του αντι απο αυστραλια) μπαταριες και φοβομουν να κοψω τον παροχο (εχω ηλιακο και θερμανση με πετρελαιο και ολα τα αλλα με ρευμα) το περσινο χειμωνα χρειαστηκα μια μερα παροχο -καλος χειμωνας- φετος ειμαι ειδη στις 5 μερες μεχρι τωρα.Ετσι οπως το υπολογιζω θελω αλλες 4 συστοιχιες εκτος απο τις 3 που εχω και μια γεννητρια αν κανει κανα 15νθημερο 20ημερο συνεφεια για να ειμαι 100% οτι θα κοψω τον παροχο.
Εγώ ένα έχω να πω αν είναι να πληρώσω 100.000 ευρώ για να έχω για μερικά χρόνια ρευμα καλύτερα να πάω στο ξενοδοχείο φθηνότερα θα μου έρχεται γιατί απλά δεν κάνεις αποσβέσεις ποτέ γιατί όταν θα κάνεις Θα θέλεις καινούριες μπαταριες ξανά και όχι μόνο οπότε μόνο για παράνομα σπίτια που δεν έχουν παροχών να τους δώσει ρευμα ...
Έχετε δαιμονοποιήσει κυριολεκτικά τον πάροχο και διαφημίζετε αυτονομία και αυτάρκεια, που για να την επιτύχει κάποιος πρέπει να ξοδέψει ΠΟΛΛΑ χρήματα, σε βαθμό που δεν θα αξίζει τον κόπο γιατί απόσβεση δεν θα γίνει ποτέ. Καλά είναι όλα αυτά αλλά μόνο αν τα λειτουργείς επικουρικά. Μόνο έτσι μπορείς να μειώσεις τα έξοδα του παρόχου δαπανώντας ένα λογικό χρηματικό ποσό, και να έχεις τον πάροχο καβάτζα αν τα βρεις σκούρα. Διαφορετικά όλα αυτά τα σενάρια είναι εκτός πραγματικότητας για το 95% των ανθρώπων.
Απόλυτα σωστός ρε φίλε...έχει κουρασει ο τύπος να λέει συνέχεια τα ίδια και τα ίδια για λίγα λαϊκ
@@motorhead-wo9bv φίλε μου αυτός εκμεταλλεύεται την ανυπέρβλητη βλακεία, ψέκα, και αμάθεια που υπάρχει γενικά στην κοινωνία. Είναι όλοι πρόθυμοι να πιστέψουν οτιδήποτε κυριολεκτικά τους σερβίρει κανείς, φτάνει αυτό να εξυπηρετεί τις απόψεις τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο κακός πάροχος που τους κλέβει ασύστολα και τους πίνει το αίμα για κάτι που με λίγα χρήματα μπορούν να το παράγουν μόνοι τους χωρίς κανένα πρόβλημα, και ιδού, ο άνθρωπος αυτός μας δίνει τη λύση. Κούνια που τους κούναγε όλους. Αν ήταν έτσι ο καθένας θα έκανε τη δουλειά του με δυο τρία πάνελ κι ένα φτηνό inverter. Φυσικά μπορεί κάποιος να πάει να ζήσει σε σπηλιά, να ανάβει φωτιά για να ζεσταθεί, και να κυνηγάει για να εξασφαλίσει την τροφή του, μιλάμε για μηδέν έξοδα και δεν θα τον κλέβει κανένας πάροχος, κανένα σούπερ μάρκετ, κανένας πολιτικός, κανένα καρτέλ. Αν θέλεις να ζεις οργανωμένα σε μία κοινωνία όμως δεν γίνεται να δαιμονοποιείς τα βασικά προαπαιτούμενα συστατικά και αγαθά.
@@motorhead-wo9bvαν δεν έχετε προσωπική πείρα με τα φωτοβολταϊκά, μη γράφετε.
το πρόβλημα είναι ο Χειμώνας που θέλουμε άνετη θέρμανση κουζίνα και πλυντήριο με φωτοβολταικά μπαταρίες ξεχάστε το
Ηλιοθερμία, και το πρόβλημα λύθηκε.
Για να γίνεις αυτονομος αδερφέ δεν σου φτάνουν 60KWH μπαταρίες. Με 20kwh πανελ 15kwh τουλάχιστον ινβερτερ και 60 kwh μπαταρίες θα την βγάλεις 4 με 5 μέρες και αν συνεχίσει η κακοκαιρία τότε αντε γειά. Γεννητρια με αυτοματισμο κτλ πάει το έργο πολύ ψηλά...αλλά γίνεται....Τώρα με κακοκαιρία 6 μέρες χωρίς ήλιο θα ανάψεις και ηλιακό θα τα ανάψεις όλα...τι θα κάνεις θα τους κυνηγάς όλους όλοι μέρα με μη μη μη .Δες το καλά και θα καταλάβεις στο τέλος.
Σωστός
Ανεμογενητρια νερού κάθετου άξονα και τέλος
@@ΕυστάθιοςζαβΚαι αν δεν φυσάει;
@@Ευστάθιοςζαβ Θα πρέπει να έχει ανέμους στην περιοχή. Αλλιώς πάει άχρηστη η ανεμογεννήτρια.
Ρε παιδιά στην Ελλάδα είμαστε η κακοκαιρία τέτοιου είδους είναι σπάνια. Μια μέτρια γεννήτρια να φορτώνει τις μπαταρίες και όλα καλα
Χρόνια πολλά με υγεία και ειρηνη !
Μπορείς να δώσεις στοιχεία μιας καλής γεννήτριας ;
Επίσης τι γεννήτρια ;; Ηλιακή ; Πετρελαίου ; Βενζίνης ;
Ευχαριστώ
καλησπέρα επίσης!υγρασεριου θα επαιρνα εγω αλλα δυστυχως δεν εχω εικονα ποιες ειναι καλες..δεν εχω δοκιμασει καποια
Όπως τα λες Αντρέα είναι...έχω 31 κιλοβατ μπαταρίες αλλά την Τρίτη μέρα κακοκαιρία τα πράγματα γίνονται δύσκολα μαγείρεμα και ηλιακό είναι η μεγάλες κατανάλωσης
Αγχώθηκα μονό πού σε ακουσα😂
Έχω 2 σχόλια:
Α) Τον χαμήλωμα της κατανάλωσης είναι ότι πιο σημαντικό για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης συννεφιάς.
Ανδρέα διαφωνώ σε ορισμένες απόψεις σου (όχι σε αυτό το βίντεο), και ίσως πρέπει να κάνουμε ένα ζωντανό ντιμπέιτ, για να ανέβει και η τηλεθέαση!
Β) Η γεννήτρια, η οποία είναι όντως απαραίτητη σε ένα αυτόνομο σύστημα, υπάρχει και σε έκδοση διπλού καυσίμου βενζίνης/αερίου, ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους διαθέτουν φιάλες γκαζιού.
Υπάρχει και με μίζα που ανεβάζει αρκετά τη τιμή της, αλλά αυτόματοποιεί πλήρως τη λειτουργία της.
Τι είναι το "οφ γκριντ" που αναφέρεις συνέχεια;
@@ΚωνσταντίνοςΕιρηνίδης υπάρχουν 3 τύπον ινβερτερ ..off grid χωρίς επιστροφή ρεύματος και αυτονομος με μπαταρίες, on grid με επιστροφή ρεύματος στην ΔΕΗ και με μπαταριες , και υβριδικόι που μερικοί τα κάνουν και τα δύο ,επίσης δουλεύουν με η χωρίς μπαταρίες επίσης αλλα οσο υπάρχει φως της ημέρας μετα δουλεύουν με το ρεύμα η με της μπαταρίες αν υπάρχουν.
Ενα βαλιτσάκι honda 2kw και τέλος. Τρεις ωρες λειτουργίας έβγαλες τη νύχτα
Τριφασικη μεγαλη γεννήτρια πετρελαιου θες (αν εχεις και θερμανση με πετρελαιο)
Μια γεννήτρια βενζίνας να φορτίσεις το power station η τις μπαταρίες τα υπολοιπα ειναι επικύνδινα
Γενικά θες μπαταρίες. Είναι υψηλό το κόστος αλλά η απεξάρτηση απ' τον πάροχο δεν είναι τσάμπα. Από κει και πέρα το να έχεις ένα backup plan όπως είπες πχ μία γενήτρια που θα δώσει ξανά ρεύμα στο σπίτι σε περίπτωση που υπάρχει για παράδειγμα μία βλάβη στον inverter δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα. Βέβαια ένας δεύτερος inverter είναι πιο οικονομικός και με ένα σωστό cable managment και αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου δεν θα σε δυσκολέψει στο να κάνεις την αλλαγή.
Κι αν βάλεις μια άνεμο γεννήτρια 10κw που σου δίνει και με κακό καιρό, τι λες;
Ξέχασε το.
Πρέπει να είσαι στις Κυκλάδες και αν
Εχουν συντηρηση καπου 1000 ευρω τον χρονο, ξεχασέ τες τις ανεμογεννητριες
Το μυστικο ειναι πολλες μπαταριες, δηλ βαζεις καπου 100kwh κ εισαι βασιλιας👍
Βάλε μπαταρίες 1 mw καλύτερα για να είσαι Σεΐχης 🤪
Με 4MW γίνεσαι δικτατορας
Αν οι καταναλώσεις του σπιτιού ειναι μικρές, δεν γίνεται να φορτίσεις EV με 3,6kW μόνο την ημέρα για 6-7 ώρες απο φ/β ??
Ακριβως αυτα ξοδευει το ηλεκτρικο της γυναικας μου που κανει 30 χλμ περιπου την μερα. Δηλ καπου 4kwh, τις οποιες τις παραγω με 4 πάνελ απο 500watt κ αποθηκευω το ρευμα στο ecoflow κ το βραδυ της φορτιζω το αμαξι.
@@lucius574 Κι εγώ τόσα κάνω περίπου... Το ecoflow τι είναι φίλε μου;
Εγώ μόλις χθες έβαλα φ/β (16 πανελ των 440W), μαζί με μια Legrand green up (εξωτερική ενισχυμένη πρίζα 16Α). Εφόσον η μπαταρία των φ/β είναι πλήρως φορτισμένη και οι καταναλώσεις του σπιτιού μικρές, πιστεύω ότι η ενέργεια από τα πάνελ μπορεί άνετα να τροφοδοτήσει αυτή την πρίζα για φόρτιση του EV στα 16Α (3,6kW) για κανα 6ωρο, όσο έχει ηλιοφάνεια. To βράδυ δεν θέλω να το φορτίζω από την μπαταρία των φ/β γιατί είναι σχετικά μικρή (14kWh) και δεν θα μπορεί να υποστηρίξει τα φορτία του σπιτιού ΚΑΙ την φόρτιση του EV.
@@lucius574 Εάν διανύεις 30 χλμ τη μέρα και αγόρασες ηλεκτρικό αυτοκίνητο, τότε δεν θα το κάνεις απόσβεση ούτε σε 200 χρόνια! 😁
Για κόφτες στις μπαταρίες στο 20% και 80% μέσω ρύθμισης στο inverter, έτσι ώστε να αντέξουν παραπάνω οι μπαταρίες, τι έχετε να πείτε? Τότε ίσως πρέπει να προβλέψουμε ένα συν 40% στην επέκταση των μπαταριών? Άρα για 4,5 μέρες αντί για 3 που λέτε?
Ευχαριστούμε πολύ για τα βίντεο σου!
Αυτη ακριβώς φίλε μου ειναι η απατη με τα ηλεκτρικα αυτοκίνητα. Σου λέει ότι δεν πρεπει να το αφήνεις κατω απο 20%. Μόλις στον ταχυφορτιστη στην εθνικη που "σε γεμίζει σε 40 λεπτα" παει πανω απο 80% ξεκιναει αργή φόρτιση... Αρα πόση μπαταρία έχεις; 80-20 = το 60% της ονομαστικής άρα σε ταξίδι σου βγαζει το 60% των χιλιομετρων που λέει. Κι αυτό αν πας με 110χλμ, αν πας με 140-150 που πανε όλοι καληνύχτα. Το εζησα ο ίδιος, πηγα σουκου με Τεσλα.
Παιδιά όπως το πάτε για να γίνεις αυτόνομος θα πρέπει να πληρώσεις πάνω από 25000 Χιλ ευρώ μην τρελάνουμε...
Θα ήθελα αναλυτικά αυτόν τον λογαριασμό.
Δυστυχώς ούτε το τριπλάσιο φτάνει γιατί δεν ξέρεις πόσο καιρό θα κρατήσει μια κακοκαιρια😢 η ανεμογεννήτρια θα βοηθούσε αλλά και εκεί δεν είσαι ποτέ σίγουρος για το αν έχει αρκετό άνεμο σε έντονη συννεφιά ώστε να δουλέψει. Μια γεννήτρια είναι μονόδρομος εάν θέλεις να κόψεις τον πάροχο.
Ή... αν έχες 1 μικρή αιολική 500-1000w.
1. Οι επαγωγικές εστίες κάνουν λιγότερη κατανάλωση στο ρεύμα από τις κλασικές εστίες;
2. Αντρέα, γιατί ανάβεις 10 φορές απο ένα τέταρτο το θερμοσιφωνα τη μέρα; Με ένα τέταρτο άναμμα, κάνουν δυο άτομα μπάνιο.
Με τα απο 2 χρόνια καταλαβες οτι δεν κόβεται ο πάροχος.Μεγαλη διάνοια είσαι, έβαζες και τίτλους "πάροχος τελος"
ειμαι υπευθυνος για αυτα που λεω και οχι για αυτα που δεν καταλαβαινεις.. οποτε ναι ισως να ειμαι διανοια
Κατσε εσυ να ταιζεις τα παρασιτα που ζουν απο τα ορυκτα καυσιμα…
Εάν κάνει 15-20 μέρες κακοκαιρία τι κάνεις ;; Εμείς Αγγλία δεν γίνεται μάγκες
Δεν μας έχεις πει νομίζω τι γίνεται με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και στις δυο περιπτωσεις
Όταν έχεις ρεύμα από φωτοβολταϊκά σίγουρα θα έχεις γεννήτρια και συσκευές υγραερίου.
Αν δεν έχεις πάροχο οφείλεις στο εαυτό σου να έχεις ποιο πολλές μπαταρίες από ότι χρειάζεσαι.
Αλλά βασικά σε τέτοιες μέρες θα πρέπει να είσαι μινιμαλ, να έχεις προβλέψει πως θα μπορείς να κάνεις οικονομία στο φουλ!
εγω δεν μπορω να καταλαβω γιατι υπαρχουν βιντεος που μιλαει κοσμος ακομη για περιπτωση χωρις παροχο....
επαναστατες χωρις αιτια..
ο κοσμος ειναι τοσο σπαταλος που νομιζει οτι θα γλυτωσει 10 ευρω , κια χαιρεται οτι δεν θα πληρωσει το κρατος.
αν δεν ενοθουμε, μονος δεν πας πουθενα. αυτο.
Νομίζω είναι πολύ απλά τα πράγματα. Αν μπορείς κρατάς πάροχο και αν όχι βάζεις γεννήτρια.
Πλάκα έχει..
Αν ειχες γενητρια π.χ 10kw και εβαζες να φορτισεις τις μπαταριες στο συστημα με ποσα kw θα φόρτιζαν ανα ώρα περιπου?
@@sakismoukas9843 Φίλε αυτό έχει να κάνει καθαρά με το ινβερτερ σού πόσα αμπέρ μπορεί να τροφοδοτήσει την μπαταρία σού. Συνήθως για ομαλή λειτουργία και φόρτιση δίνουν περίπου 20 αμπέρ που θα πει 20ah × 51,5 v = 1030v την ώρα....βέβαια υπάρχουν ινβερτερ που μπορείς να τα ρυθμίσεις για παραπάνω μέχρι και 120ah την ώρα αλλά τότε θα έχουν θέμα η μπαταριες σού ποιο γρήγορα. Δηλ. 120ah× 51,5v = 6180v ,δηλαδή σε 3 ώρες περίπου θα έχεις φορτίσει μια 15 kwh μπαταρία. Στο περίπου πάντα.
Την παλιά μπαταρία την basengreen την πουλάς;
μαστορα το εμαθες οτι εκοψαν την επιδοτηση για τα ηλεκτρικα αυτοκινητα?
Στο usa όλοι οι off-grid έχουν και γεννήτρια
όχι
Παιδιά σύστημα με net metering!
142m2 σπίτι με αντλία θερμότητας πληρώνω τη ΔΕΗ μεσοσταθμικά 60-65 € ανά μήνα. Πρόπερσι τέτοια εποχή χωρίς net metering 240€ ανά μήνα.
Με πόσα kv
8,25kw
Το μέλλον χρειάζεται "ενεργειακή αυτονομία"όσον αυτό είναι εφικτό. Δεν θα γίνουμε τροφή σε πολιτικά σκουπίδια.
Ξέρει κάποιος πόσα χρήματα θέλω περίπου για να φτιάξω ηλιακά πάνελ για μοτέρ 70 άλογα 55kw περίπου
Δεν ξεκινάει το μοτέρ εύκολα αδερφέ μου 55kwh .Είναι τεράστιο και τραβάει μεγάλη ένταση στην εκκίνηση σαν μοτέρ σκέτο ,πόσο μάλλον αν το έχεις κομπλαρισμενο .
Ανακαλυψατε τον τροχο. Γεννητρια 2000e , παροχος 120ε/χρονο. Αδερφε κανω μπανιο με ηλιακο Σημερα 14/12
Μια γεννήτρια και δεν έχεις ποτέ πρόβλημα.
Καλημέρα και καλή χρονιά. Το πλυντήριο μπορεί να βγάλει πρόγραμμα και με μισή κατανάλωση... αρχικά ρίχνουμε απο την σαπουνοθήκη 1 λίτρο καυτό νερό, στην συνέχεια βάζουμε σε λειτουργία το πλυντήριο και για όση ώρα παίρνει νερό συνεχίζουμε να ρίχνουμε καυτό νερό
Χτες έβαλα για το net metering 5 kw πάνελ jinko solar με deye 10 kw τριφασικό και 15 kwh μπαταρίες όλα 4000 ευρώ γιατί να γίνω αυτόνομος τα πάγια δεν τα γλυτώνεις ότι και να κάνεις
Μόνο οι μπαταρίες έχουν 4000€, μήπως κάνεις κάτι λάθος
@nektariosmeronianakis3898 οι μπαταρίες είναι 100% επιδοτούμενες μέχρι 10.8 kwh εγώ πήρα 65 % επιδότηση στο φωτοβολταικα και ινβερτερ
Νομίζω ότι η γεννήτρια είναι η καλύτερη λύση και με αυτό των τρόπο και η κουζίνα σού ας είναι με ρεύμα.
Ανεμογεννήτρια γιατι δεν αναφέρει κανείς
Αν πετάς ρεύμα πάρε μηχάνημα για bitcoin
Δηλαδή με λίγα λόγια για να γίνεις αυτονομος αν βάλεις και αντλια θερμοτητας και φωτοβολταϊκά θέλεις κανένα 30 με 40 χιλιάρικα το λιγότερο και αν μετά τη ληξη της εγγύησης που έχουν ΑΘ και το σύστημα φωτοβολταϊκων σου τύχουν τίποτα βλάβες τότε ποτε θα κάνεις απόσβεση
Εγω που εχω 10000 kwh τον χρονο (περιλαμβανει φορτιση 2 ηλεκτρ αυτ/των) χρειαζομαι καπου 35 χιλ ευρω για πάνελ κ μπαταριες κλπ. Αποσβεση στα 15 περιπου χρόνια, κ μετα καπου 5-10 χρόνια θα εχω τζαμπα ρευμα. Ουσιαστικα δεν επηρεαζεσαι απο αυξησεις τιμων παροχων κ εχεις την ευχαριστηση οτι παραγεις εσυ το ρευμα. Εχεις κ διακοπτη που αν ξεμεινουν οι μπαταριες σου, τραβας ρευμα κ απο παροχο.
@@lucius57415 χρόνια φίλε δεν είναι απόσβεση. Το χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλο. Και δεν έλαβες υπόψιν σου τυχόν βλάβες.
Με οικιακές ανεμογενητριες τι παίζει... Έχουμε κάνα feedback
Για πέταμα όλες
Εχω κανη πανω απο 10 αυτονομα εως κ 15 kv .οτι κ να λες δεν δουλευη . Επικουρικα μονο .κ φυσικα με κοστη τρελα.σε αυτονομο δτο λαγγαδα θεσσαλονοκης 15 kv κ εχω γενητρια αοτυματους φοτισες κκκκκ. Κλαμα😂
κανένας λόγος για ανεμογεννήτρια;
😮😮😮😉😉😉👏👏👏🫶🫶👌👌👌❤️👍👍👍😊😊👍👍👍
Την ανεμογεννήτρια δεν τη συζητάς καθόλου όμως.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Τρίχες κατσαρές!!!! Μην τσιμπάτε!!!!! Στο τέλος θα χρωστάτε!!!
θα το καταλαβετε οταν περασει καιρος ολλα αυτα που πουλαν δεν ειναι σοβαρα μηχανηματα,ηλ αυτοκινητα,μπαταριες κλπ,αυτα ειναι ΓΚAΤΖΕΤ
Του διαβόλου είναι
Αν δεν εχεις παροχο τα δημοτικα τελη παλι τα πληρώνεις?
Ναι, πάντα👍
@lucius574 τότε ποιος ο λόγος να είσαι off grid?
Για να μην πληρώνεις 5€ πάγιο του μήνα?
Και τα δημοτικά τέλη και το ετμεαρ και το υκω και την ερτ και τα πάντα πληρώνεις. Άσχετα αν έχεις πάροχο ή όχι.
@@manolisx
Αρα δεν εχει νοημα να μην εχεις "back up" τον παροχο.
5 ευρω εινσι το παγιο στο κυμαινομενο
Ωραιος.