Ni gör ett bra jobb! Tre låtar jag jävligt gärna skulle vilja se era reaktioner till, i prioritetsordning: 1. Euskefeurat: Flyktingarna 2. Anders F Rönnblom: Det är inte snön som faller 3. Monica Zetterlund: Trubbel
Lysande! Jag vet inte hur mycket av ert research som är så improviserat som det verkar, men ni håller intresset uppe! Det fanns mängder med proggband i Sverige på 70-talet (inte att förväxla med Brittisk prog) men bara några få höll musikaliskt. Förutom Wiehe och Nationalteatern kan ni ju titta (OK lyssna) på Tältprojektet som samlade flera grupper. Det fanns spänningar mellan den musik som deltog i Melodifestivalen (ABBA) och proggen. Speciellt innan Franco föll i Spanien 1975. "Doing the omoralisk schlagerfestival". Nationalteatern har ni ju redan haft uppe. Annars får Babels torn mig att tänka på Fonthill Abbey i England. Beckford lät bygga torn så höga (90m) så att de rasade (flera gånger). För mycket pengar!
Vi reagerar och gör vårt research på plats, men vi klipper bort mycket av googlandet. Vi hamnar på sidospår som vi inte förstår och går tillbaka, osv. Vi läste något om att Hoola Bandoola medverkat i en kabaré om bland annat ABBA, men men vi greppa inte varför. Varför? Vad hade ABBA för relation till Franco-Spanien? Många frågor här :)
@@svenskkulturkanon sv.m.wikipedia.org/wiki/Doin%27_the_omoralisk_schlagerfestival Sverige vann för första gången Eutovision song contest 1974 med ABBAs "Waterloo". Därmed fick Sverige arrangera tävlingen 1975. Proggrörelsen tyckte väl ABBA var motpolen till deras musik. Själv lyssnade jag mest på brittisk prog (ett g) och minns inte så mycket mer än att där fanns en konflikt. Men jag gillade gruppen "Risken finns" som var en del av proggrörelsen men samtidigt ironiserade över den. Jag minns inte heller så mycket av Spaniens relation till det hela...
ABBA var ett tydligt exempel på den kommersiella musiken som var otroligt ickepolitiskt medvetna medan proggrörelsen var tydligt vänster och ofta kommunistisk. ABBA med flera hyllade ju det då fascistiska Spanien som ett semesterparadis.
Thåström gör en riktigt bra cover med Wiehe på scenen. ua-cam.com/video/FDBvAaUuW5o/v-deo.html Med tanke på Fred Åkerström, som ni reagerat på tidigare, så har Thåström (Imperiet) även gjort en kultklassad tolkning av Bellmans "Märk hur vår skugga". ua-cam.com/video/ssqmu-MYwBQ/v-deo.html
Wiehe har gjort några riktigt bra låtar på egen hand, mest känd är väl "Flickan och kråkan", som sedan tolkats av Timbuktu. Likaså har Afzelius en gedigen lista, där "Tusen bitar" och "Sång till friheten" de flesta känner igen. Men personligen gillar jag nog "En kungens man" mest.
Älskar eran reaktion och att ni analyserar texten. Subscribed! Ser fram emot fler reaktioner!
Ni har jättefina reaktioner. Tycker om att höra hur ni tänker och analyserar. All kärlek till er! =)
Åh, tack så mycket! Kärlek tillbaka =)
Bra klassiker och reaktion 🙏
Ni gör ett bra jobb!
Tre låtar jag jävligt gärna skulle vilja se era reaktioner till, i prioritetsordning:
1. Euskefeurat: Flyktingarna
2. Anders F Rönnblom: Det är inte snön som faller
3. Monica Zetterlund: Trubbel
Tack så mycket för dessa tips! Spännande :)
Wow
Lysande! Jag vet inte hur mycket av ert research som är så improviserat som det verkar, men ni håller intresset uppe! Det fanns mängder med proggband i Sverige på 70-talet (inte att förväxla med Brittisk prog) men bara några få höll musikaliskt. Förutom Wiehe och Nationalteatern kan ni ju titta (OK lyssna) på Tältprojektet som samlade flera grupper. Det fanns spänningar mellan den musik som deltog i Melodifestivalen (ABBA) och proggen. Speciellt innan Franco föll i Spanien 1975. "Doing the omoralisk schlagerfestival". Nationalteatern har ni ju redan haft uppe. Annars får Babels torn mig att tänka på
Fonthill Abbey i England. Beckford lät bygga torn så höga (90m) så att de rasade (flera gånger). För mycket pengar!
Vi reagerar och gör vårt research på plats, men vi klipper bort mycket av googlandet. Vi hamnar på sidospår som vi inte förstår och går tillbaka, osv. Vi läste något om att Hoola Bandoola medverkat i en kabaré om bland annat ABBA, men men vi greppa inte varför. Varför? Vad hade ABBA för relation till Franco-Spanien? Många frågor här :)
@@svenskkulturkanon sv.m.wikipedia.org/wiki/Doin%27_the_omoralisk_schlagerfestival
Sverige vann för första gången Eutovision song contest 1974 med ABBAs "Waterloo". Därmed fick Sverige arrangera tävlingen 1975. Proggrörelsen tyckte väl ABBA var motpolen till deras musik. Själv lyssnade jag mest på brittisk prog (ett g) och minns inte så mycket mer än att där fanns en konflikt. Men jag gillade gruppen "Risken finns" som var en del av proggrörelsen men samtidigt ironiserade över den. Jag minns inte heller så mycket av Spaniens relation till det hela...
Åh, tack så mycket! Den omoraliska slagerfestivalen är ju en dokumentärfilm :) Det kanske finns fler svar där. Tack för dessa tips!
ABBA var ett tydligt exempel på den kommersiella musiken som var otroligt ickepolitiskt medvetna medan proggrörelsen var tydligt vänster och ofta kommunistisk.
ABBA med flera hyllade ju det då fascistiska Spanien som ett semesterparadis.
Thåström gör en riktigt bra cover med Wiehe på scenen.
ua-cam.com/video/FDBvAaUuW5o/v-deo.html
Med tanke på Fred Åkerström, som ni reagerat på tidigare, så har Thåström (Imperiet) även gjort en kultklassad tolkning av Bellmans "Märk hur vår skugga".
ua-cam.com/video/ssqmu-MYwBQ/v-deo.html
Wiehe har gjort några riktigt bra låtar på egen hand, mest känd är väl "Flickan och kråkan", som sedan tolkats av Timbuktu.
Likaså har Afzelius en gedigen lista, där "Tusen bitar" och "Sång till friheten" de flesta känner igen. Men personligen gillar jag nog "En kungens man" mest.