Çok teşekkür ederiz, güzel faydalı bir video olmuş. Benim de 200 adet zeytin bahçem var her yıl çıkan dalları atıyordum, bundan sonra bundan sonra bir köşede biriktirip Kompost yapacağım inşaallah
Fatma hanım , bu sıcak kompost değil.O sebepten yapmıyoruz. Zamanı kısıtlı olanlar için , en kolayı bu " KOMPOST TAHTASI " . Ama süresi uzun sürüyor. Burada çıkan organik maddeleri , çıktıkça içine atıyoruz. Selamlar.
Bizde ormandan çürümüş ağaçların kovugundaki topraklari cuvalla alirdik ozellikle çürümüş kestane ağacı cok guzel toprak daha guzel toprak bulamazsinz vede sebze tohumlarini ve cicek dikerdik cok besleyii ve hayvan gübresi o sebzeler o meyveler tadina doyum olmaz toprak inanin cok ozledim toprak anayı biktim bu beton şehirden
Merhaba. Bende bahçede sizin şekilde bitki artıklarını kompost yapmak için paletten yaptığım bir yerde biriktiriyorum. Son yaptığım kontrollerde içinde çok büyük kurtlar oluştuğunu gördüm ağaç kurdu gibi bunlar normal mi sizce?
O zaman kompostunuzu mümkünse karıştırın. Solucan ve diger bir çok canlı burada dönüşüp yapmaktadır. Karıştırın . Selamlar. Kanalıma abone olup , begenip, destek olursanız sevinirim.
Bazen doğada bazı canlılar uygun yerlere yuva yapabiliyorlar ama karıştırırsanız, halolur , önemli bir şey olduğunu zannetmiyorum.Abone olup beğenirseniz , bana destek olmuş olursunuz. Selamlar.
Kompostun üzerine bitki dikilir ama , kompost toprağınız ne durumda oda önemli. Siz sadece evsel atıların üzerine çicek dikmekden bahsediyorsanız, o durum biraz zor olacaktır. O zaten kompostta değildir aslında . Kompostta bakteriler var ve toprakda var.Burada KOMPOST TAHTASIYLA , kompostlaşma yapılıyor. Bitkilerin toprağa ihtiyacı vardır. Toprak evsel atıkların acı sularını alıp etkilerini azaltır .Atıkların içindeki besinleri işleyen mikro canlılar, bu besinleri bitkilerin alacağı şekilde parçalarlar. Kompost video serisinin diğer videolarında bunları anlatmıştım. İzlerseniz KOMPOSTLAŞMA olayını daha rahat anlarsınız. Tavsiyem izleyin dişer videoları.Selamlar.
Öncelikle emeğinize teşekkürler..ama size bi kaç sorum olacak 1.si kompast tahtasınin altı direk toprağa temas ediyor mi yoksa toprak ile arasında tahta var mi tıpkı kenarları gibi açık şekilde 2.si her türlü ot meyve sebze artığı olur ya bir anda o tahtanın içini doldurmak mümkün olmaya bilir ara ara atsak alttaki çöp esli üstteki çöp yeni olacak sıkıntı olur mu 3.su bu tahta üstü açık güneşte mi olması lazim eğer öyle ise yağmur suları veya kar altında kalsa sıkıntı olur mu 4.sorum bu çöpleri toplarken arasına toprak atınız azdan demişiniz ya o ölçü ne olmalı yoksa tamamen çöpler ile mi dolduralim bu kutuyu.. cevap verirseniz çok sevinirim ve en yakın zamanda sizlerden aldığım bilgi ile çalışmaya başlayacağım
Merhaba , çok sevindim kompost yapmaya başlamanıza.Sİze kolay gelsin .Kompost tahtası ile kompost yapmak aslında en basit ve kolay yöntemdir. Zaten yıl boyunca çıkan bitkisel atıkları ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Bu sayede gübreli , organik maddeli bir toprak elde ediyoruz. 1. Kompost tahtasının altında , tahta , metal , beton hiç bir şey olmamalı. Altında bu tahtaların aynısından yok , direk toprağın üzerine kuruluyor. bu şekilde olduğundan , kompostan çıkan suları toprak emmekte ve toprakdan gelen canlılar da kompostlaşmada çalışmaktadır. Solucanlar v.s. 2. Her türlü bitkisel atıklar , yumurta kabukları , çay posaları , kahve telveleri atılabilir .Ne zaman elinize geçerse içine atın , problem olmuyor. Zaten ilk önce alttaki çöpler kompostlaşır. Üst tarafta daha sonra atılanlar olur. Sıkıntı olmuyor. 3. '' KOMPOST NEDİR ? KOMPOST NASIL YAPILIR ? BEDAVAYA GÜBRELİ TOPRAK ÜRETİMİ , KULLANIMI , FAYDALARI , BİTKİLERİN DAHA SAĞLIKLI OLMASINI SAĞLAR. '' ua-cam.com/play/PLu6BqOID4kxH8tWTYHY0arhRnYdTRMpX4.html oynatma listesinde anlattığım ''KOMPOST TAHTASI '' tam böyle bir yerde bulunuyor. Karın altında , güneşin altında kalıyor, zaten öylede olmalı ki tam kompostlaşma olsun. Varsa yarım gün güneş gören bir bahçe köşeside olabilir. Çok kurak zamanlarda imkanınız varsa nemlendirmek iyidir. 4. Aralara atacağınız toprağın ölçüsü , bir kürek bahçe toprağıdır. Bu yeterli olacaktır. Bahçe toprağından gelen mikro canlılar aralarda da kompostlaştırmak için çalışmaya başlayacaklardır. Videolardan faydalandıysanız , bana destek olmak için begenip , abone olursanız sevinirim. Yeni videoları kaçırmamak için ua-cam.com/channels/Lg6.html... tıklayarak abone olabilirsiniz. Videoları paylaşarak , merak eden ve konuyu bilmeyen insanlarıda bilgilendirmiş olursunuz, Hemde kanalıma destek olmuş olursunuz . İzlemeden Geçmeyin videolarım: - ua-cam.com/video/flr5zzj3eeA/v-deo.html - ua-cam.com/video/1jgoJdlH4FE/v-deo.html Selamlar.
selamlar, benim bahçem evime biraz uzak dolayısıyla meyve sebze mutfak artıkları vs. hergün götürüp bahçede kompost yapmam biraz zor. bir hafta boyunca evde bunları biriktirip götürmem sorun olur mu ? bu süre zarfından nasıl bir işlemden geçirmeliyim küf vs. ne yapmam gerekir
Yani çok zor. Siz doğayı koruma amaçlı , bu atıkları biriktirseniz, koku yapacaktır.Sinek olacaktır, komşularınız da rahatsız olabilir. Kaş yapayım derken , göz çıkarırsınız. Evde ki atıkları günü birlik götürmek gerekir , hele ki yazın. Evde bokaşi kompostu yapabilirsiniz.Selamlar.
Çok faydalı olacaktır. Fındık humuslu toprakları seven bir bitkidir. Kompost tahtasında yapıp , diplerine dökebilirsiniz. Bu videoda ölçüleri var. ua-cam.com/video/b2WPw2N_l9s/v-deo.html Tam teferruatlı öğrenmek için bakabilirsiniz.ua-cam.com/play/PLu6BqOID4kxH8tWTYHY0arhRnYdTRMpX4.html Lütfen begendiyseniz , begen tuşuna basıp , paylaşırsanız sevinirim. Selamlar.
Karıştırın , buldukça diğer yeşilliklerden de karıştırın. Olsun madem elinizde bu var , yapın. Aralara toprak atın. Başka yerden alacağınız yeşillikleri de karıştırmaya çalışın. Selamlar.
@@lifegood1308 Bu havalı olan. Havayla , güneşle ; hastalıkların çoğunluğu ölür. Daha kolay, o sebepten bunu yapıyorum. Yazın kuruyunca ıslatırsanız , mükemmel olacaktır. Selamlar.
@@ACEMiBAHCIVAN açık olarak nasil yapabilirim ki ? Teras var ustu ahsap kapali yanlardan hava aliyor ama güneş problem Yani terasin uç köşe kısımlarına koyarsam ahşap kasayi ancak öyle güneş görür Ormandan toprak mikroorganizmalarinin olduğu toprak parcalarindan getirdim Üstünü kapattım En son patates haslamistim onu koydum Çok şükür berbat bir koku yok Örümcek dersen var , karinca dersen var mikroorganizmalar var Sanırım bundan dolayı korkmuyor
@@ACEMiBAHCIVAN insan ve hayvan dışkısında anerobik bakteriler bulunur bunlar midede bulunanlar sanırım Taze. Çıkmış afedersiniz tavuk boku ile kapalı kutuda kompost hazırlanabilir Tabi bir ince boru çıkışı sağlayın Su sisesinin icine koyun hava girişi olmasin hava çıkışı olsun boylece icerde ki metan gazi çıkar yanıcı olan Depolayabilirsiniz de isterseniz
Öncelikle tebrik ederim çok faydalı bir paylaşım olmuş....Ev yapımı elma sirkesi yapmıştım oldukça fazla posası var onu suzup kompost bidonuna atabilir miyim?Asitli diye tereddüt ettim açıkçası...Birde narenciye atıkları kompost için kullanilir mi?
Merhaba Seyma hanım , narenciye atıklarınıda atabilirsiniz ama içindeki uçucu yağlardan dolayı biraz kompostu yavaşlatacaktır ama komposta atılabilir. Tabi ki çok aşırı olmamalıdır. Evde kullandığınız bu kabukları atabilirsiniz , biz atıyoruz. Asitli sirke posalarını kompostta atmayın o zaman komposta çalışan canlılar zarar görür . Bence siz onları küçük parçalara ayırıp , bahçenizin uygun bir çok yerine , bol suyla dağıtın derim. Çok fazlaysa o zaman bahçede kullanmayın derim. Selamlar.
Yaparsınız , hemen başlayın. Elinize geçen bitkisel atıkları doldurun. Ücretsiz çok faydalı bir toprak elde ediyorsunuz. Hemde çöp dağlarına daha az çöp yolluyorsunuz. Karpuz kabuğu v.s. gibi sinek yapabilecek şeyleri , kompostu biraz ortadan açıp , oraya atın ve kapatın. Üzerinede biraz toprak serpin. O zaman sinek olamayacaktır.Diger videolarıda izleyin , çok faydalı olacaktır. Yeni video hazırlıyorum . Çok kurak , olursa sulandırabilirsiniz , iyi olur. Yoksa genede olmaktadır. Ayrıca '' KOMPOST TOPRAĞINDAN '' , ektra olarakda başka şekillerde gübre olarak kullanımlarınıda anlatacağım. Abone olursanız , video yayınlanınca , görürsünüz. Su derken ne demek istediniz ? Başka sorularınız varsa sorabilirsiniz . Selamlar.
Çok bilgi dolu güzel bir video olmuș. Açıkçası birkaç video izledim ama en çok sizin videonuzda kafamdaki sorulara cevap buldum. Teșekkür ederim. Ben de Inșallah deniycem. Kendi kendine yetebilen bi hayat kurmak gerçekten cok güzel bir heyecan. Umarım ben de bașarabilirim😊👏
Narenciyeyi azar azar aralara atılabilir; çok fazla atılırsa kompostun dengesini bozabilir. Çok fazla narenciye varsa ; direk içine değil de , 3 - 4 metre kadar yanlarına atılıp , iyice çürüyünce , komposta atılabilir. Hastalıklı meyvaları atmamak lazım , gerçi kompost bazı hastalıkları yok eder ; ama bazılarının geçmesi için çok uzun süre komposta kalması gerekir. Ben o sebepten atmıyorum. Küflü meyva hastalıklıdır ama normal çürüyen meyveler atılabilir.
Çok yararlı bir paylaşım olmuş emeğinize yüreğinize sağlık 👏👏👏 Bahçemde bende aynı sistemi kurmak istiyorum birşeyi sormak istiyorum üstü açık mı kalıyor bu şekilde yağmur falan yağınca bir sakıncası olmuyor mu? Ve ne kadar zamanda dönüşüm olur tahmini.
Üstünü kesinlikle kapatmayın, Kompostun üzerine yağmur yağması çok faydalıdır . Ben yalnızca olgunlaşmış kompost toprağının üzerini kapatırım. Çünkü yağmurla akıp gitmesin diye. Bir senede olgunlaşır Kompost toprağı. Selamlar. ua-cam.com/play/PLu6BqOID4kxH8tWTYHY0arhRnYdTRMpX4.html
Cok güzel bir video elinize sağlık, bir sorum olacaktı, bu komposta sonradan ekleme yapabiliyor muyuz yoksa tek seferde biriktirip katmak zorunda mıyız herseyi? Bahçemizde bir tane kompost kovası var büyük, içinde önceden oluşmuş toprak var bilmediğimizden üzerine ekleme yaptık çim ve besin artiklariyla. Emin olamadım.
Elif hanım üzerine ekleme yapabilirsiniz. Her zaman ekleme yapabilirsiniz. İstediğiniz zamanda üsteki dalları , atıkları kenara koyup ; en altaki olgunlaşmış toprağı alabilirsiniz. Böyle yaptığınızda Komposta hiç bir şey olmaz . Elinize geçtikçe üzerine ekleyin ve lazım olduğu zamanda '' olgunlaşmış kompost toprağını '' alabilirsiniz. Bu videonun devamı olan videolar var ; orada bilimsel olarak ve yıllardır yaptığım kompost tecrübelerini anlattım. Faydalı olacaktır. ua-cam.com/play/PLu6BqOID4kxH8tWTYHY0arhRnYdTRMpX4.html Çok mükemmel bir dönüşüm oluyor. Size şimdiden kolay gelsin. Selamlar.
Ceviz , meşe yaprağında özel bir madde dolasıyla , çok geç kompost olur. O sebepten sınırlı şekilde katmalısınız. Çok fazla varsa , Ayrı bir yerde yapabilirsiniz. Kolay gelsin.
Emeğinize sağlık, güzel bir anlatım olmuş, tşkler, nem dediniz, ben balkonda kompost yapmaya yeni başladım, çok fazla ihtiyacım yok zaten, yağmur yok şimdi nem için sulamak mı gerek??tşk ederim
Filiz hanım , çok kururlarsa , mikro organizmalar daha yavaş çalışırlar. Böyle durumlarda hafifçe nemlendirirseniz iyi olacaktır. Yapın tecrübe kazanırsınız , faydalı olacaktır. Siz galiba balkonda kovalarda yapıyorsunuz. Öyleyse , BOKAŞİ kompostu da yapabilirsiniz. Bu kompostu kapalı kaplarda yapıp , içine faydalı mikro organizma püskürtülüyor. Selamlar.
Çok beğendim. İlgi alanım. Bir şey öğrenmek istiyorum. Ben de soğuk kompost yapıyorum. Ama kompost yaparken iki günde karıştırıyorum. Fakat iki günlük bekleme süresinde üstünde paslanma görüyorum. Acaba yanlış mı yapıyorum. Yanıt verebilir misiniz?
Mustafa bey , bunun geniş anlatımlı ,videosunu çekmiştim .Hangi miktarda ve nasıl atılmalıdır diye , oradan bakabilirsiniz. Linki gönderiyorum . İyi seyirler. ua-cam.com/video/b2WPw2N_l9s/v-deo.html ua-cam.com/play/PLu6BqOID4kxH8tWTYHY0arhRnYdTRMpX4.html
6 ayda asitli taze Kompost toprağı oluşur , bir seneden itibarende Olgunlaşmış kompost toprağı oluşur. Üstünü kapatarakda 3- 4 sene kadar da bırakabilirsiniz. Bu size kalmış. Hemen başlayın , zaman zaten geçiyor .Bahçeden çıkan atıkları değerlendirip . doğal tarım yapın. Selamlar.
@@ACEMiBAHCIVAN basladim ama doğrumu yaptım bilmiyorum bir çukur kazdım yaprak yeşillikler zepze kabuğu elime negdciyorsa atdim asitli olanları atmadım alt us yaptım üzerini laylonla örtum konyadayim ben herzaman açıp karistirmammi lazim kar yağdığında ne yapmalıyım
Kanlica mantari genelde çam ormanlarının açıklarında , alt bölgelerinde , yosunlu bölgelerinde yetişir. Denemeniz gerekir , bol çam ağacı dallarından , yapraklarından kompost yapıp ; 1 sene kadar sonra tohumlarınızı ekip , deneyebilirsiniz.
Sularsanız iyi olur , mikro canlılar daha rahat çalışırlar. Ama sulayamazsanız da problem olmaz. Duruma göre hareket edebilirsiniz. Kolay bir yöntemdir.
Bizde 1 ay once gubre yaptik bahcemizin bir kosesine ..uzerini kalin naylon ile orttuk..haftada bir acip karistiriyoruz ve suluyoruz..bugun tekrar actik karistiriyorduk ne gorelim kucuk bir yilan ..bu neden olabilirki..hadi diger haşaretleri anladik solucan bocek vs..ama yilan neden olabilirki
Komposta böyle bir şey çıkmasının , kompostla bir ilgisi yoktur. Zaten solucanlar , böcekler, bakteri ve MANTARLAR, hatta sümüklü böcekler ; doğadaki çöpleri dönüştürüp , ortadan kaldırıyorlar. Yani Kompostlaşma da çalışıyorlar.
Emin bey , hiç kaçırmayın . Hemen başlayın. Yıl içinde çıkanları atın. Zamanı dert etmeyin. Zaman geçiyor. 6 ay içinde taze kompost ( biraz asitli) , 12 ay gibide olgunlaşmış kompost toprağı oluşur. Çok faydasını görürsünüz. Selamlar.
Mrba.ben yeni koydum komposto çürümeye bir hafta oldu.Ama ben saman kepek gübre biraz toprak.iki gündür ısınmaya başladı komposto.Ama bu abiden öğreniyorum çok faydalı. Bahçe gübresi.
Çam ağacı pürleride komposta katabilirsiniz ama tabi en fazla çam ağacı pürü olmasın . Digerleri ile karıştırıp i komposta katın.Hangi çam çeşidi acaba ? Tam çeşidini yazarsanız , size tavsiye de bulunabilirim. Çam ağacı altındaki toprak , YABAN MERSİNİ yetiştirmek için çok uygun. Ben bu toprağı kullandığım video var , isterseniz o şekilde de değerlendirebilirsiniz. Bu videoda anlattım.ua-cam.com/video/ubp0B8dRzz0/v-deo.html
Ne kadar detaylı ve heyecanlı anlatmışsınız çok isteyerek yapıyorsunuz. Bizde bu sene ilk başladık. Kompost tahta sandıklarını siz mi yaptınız. Teşekkür ederiz
Çok teşekkür ederim ; çocukluğumdan beri doğaya destek olan , çevreyi kirletmeyen , zehir değil , toprağa can olan işleri hep sevmişimdir. İşte KOMPOST böyle bir iş olduğundan hep ilgimi çekmiştir. Ondandır. Kendim yapmadım , daha önceden bahçeyi işleyen yaşlı amcadan kalan bir Kompost tahtası. Galiba , kendisi bahçe klübesini yaptırdığı marangoza yaptırmış. Çünkü tahtaları biraz standard dışı. Selamlar.
Çok sağolun.ilgi ve alakanız harika. Bu sistemi çok beğendim. 👏
En kolay ve basit olanı budur.
@@ACEMiBAHCIVAN bende dün sistemi hazırladım. Ve kompostumu başlattım. Çok teşekkürler.
Çok teşekkür ederiz, güzel faydalı bir video olmuş. Benim de 200 adet zeytin bahçem var her yıl çıkan dalları
atıyordum, bundan sonra bundan sonra bir köşede biriktirip Kompost yapacağım inşaallah
Super otesi hic bilinmedik terim kullanılmadan anlatim agzina saglik hocam
Çok sagolun. Begenip ,paylaşırsanız bana destek olmuş olursunuz.Selamlar.
@@ACEMiBAHCIVAN paylasirim hocam nedemek
teşekkür ediyorum
Çok sağolun. Selamlar.
Muhteşem bir video çok teşekkür ederim, apartman dairesindeyim ama ben de küçük çapta yapmayı düşünüyorum artık..
Teşekkür ederim, faydalı olmasına sevindim. Size kolay gelsın. Selamlar.
Ellerine saglik cok guzel bir video olmuş.
Teşekkür ederim.
ua-cam.com/video/b2WPw2N_l9s/v-deo.html
Bir sorum olacak. Bu komposto karıştırma yapıyor ve termometre ile ısı ölçüp aktarma işlemi uygulaması yapıyor musunuz. Teşekkürler
Fatma hanım , bu sıcak kompost değil.O sebepten yapmıyoruz. Zamanı kısıtlı olanlar için , en kolayı bu " KOMPOST TAHTASI " . Ama süresi uzun sürüyor. Burada çıkan organik maddeleri , çıktıkça içine atıyoruz. Selamlar.
@@ACEMiBAHCIVAN Allah razı olsun geri bildirimleriniz için. Kolay gelsin. 🙏🙏
Harika anlatmışsın
Teşekkür ediyorum.
Ay bayıldım
Teşekkür ediyorum.
Harika bir video olmuş nasipse bu yıl ilk defa bahçe ile ilgilenecez videolardan çok.sey öğrenecegim teşekkürler,,
Havva hanım, bahçeyle ilgilenmek , çalışmak , insana huzur veriyor. Çok sevindim ve teşekkür ediyorum .
ua-cam.com/video/b2WPw2N_l9s/v-deo.html
Bizde ormandan çürümüş ağaçların kovugundaki topraklari cuvalla alirdik ozellikle çürümüş kestane ağacı cok guzel toprak daha guzel toprak bulamazsinz vede sebze tohumlarini ve cicek dikerdik cok besleyii ve hayvan gübresi o sebzeler o meyveler tadina doyum olmaz toprak inanin cok ozledim toprak anayı biktim bu beton şehirden
İnsanı bunaltıyor değil mi ? Doğadaki huzuru insan arıyor. Birgün fırsatınız olacaktır eminim.
Merhaba. Bende bahçede sizin şekilde bitki artıklarını kompost yapmak için paletten yaptığım bir yerde biriktiriyorum. Son yaptığım kontrollerde içinde çok büyük kurtlar oluştuğunu gördüm ağaç kurdu gibi bunlar normal mi sizce?
O zaman kompostunuzu mümkünse karıştırın. Solucan ve diger bir çok canlı burada dönüşüp yapmaktadır. Karıştırın . Selamlar. Kanalıma abone olup , begenip, destek olursanız sevinirim.
Bazen doğada bazı canlılar uygun yerlere yuva yapabiliyorlar ama karıştırırsanız, halolur , önemli bir şey olduğunu zannetmiyorum.Abone olup beğenirseniz , bana destek olmuş olursunuz. Selamlar.
hocam komposto solucanlara verip solucan gübresi yapsam daha çok verimli olmaz mı acaba
Olur.Solucan gübresi yapabilirseniz iyi olur.Selamlar.
Sadece komposta çicek dikebilirmiyiz .normal toprakla karisim yapmadan
Kompostun üzerine bitki dikilir ama , kompost toprağınız ne durumda oda önemli. Siz sadece evsel atıların üzerine çicek dikmekden bahsediyorsanız, o durum biraz zor olacaktır. O zaten kompostta değildir aslında . Kompostta bakteriler var ve toprakda var.Burada KOMPOST TAHTASIYLA , kompostlaşma yapılıyor. Bitkilerin toprağa ihtiyacı vardır. Toprak evsel atıkların acı sularını alıp etkilerini azaltır .Atıkların içindeki besinleri işleyen mikro canlılar, bu besinleri bitkilerin alacağı şekilde parçalarlar. Kompost video serisinin diğer videolarında bunları anlatmıştım. İzlerseniz KOMPOSTLAŞMA olayını daha rahat anlarsınız. Tavsiyem izleyin dişer videoları.Selamlar.
Öncelikle emeğinize teşekkürler..ama size bi kaç sorum olacak
1.si kompast tahtasınin altı direk toprağa temas ediyor mi yoksa toprak ile arasında tahta var mi tıpkı kenarları gibi açık şekilde
2.si her türlü ot meyve sebze artığı olur ya bir anda o tahtanın içini doldurmak mümkün olmaya bilir ara ara atsak alttaki çöp esli üstteki çöp yeni olacak sıkıntı olur mu
3.su bu tahta üstü açık güneşte mi olması lazim eğer öyle ise yağmur suları veya kar altında kalsa sıkıntı olur mu
4.sorum bu çöpleri toplarken arasına toprak atınız azdan demişiniz ya o ölçü ne olmalı yoksa tamamen çöpler ile mi dolduralim bu kutuyu.. cevap verirseniz çok sevinirim ve en yakın zamanda sizlerden aldığım bilgi ile çalışmaya başlayacağım
Merhaba , çok sevindim kompost yapmaya başlamanıza.Sİze kolay gelsin .Kompost tahtası ile kompost yapmak aslında en basit ve kolay yöntemdir. Zaten yıl boyunca çıkan bitkisel atıkları ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Bu sayede gübreli , organik maddeli bir toprak elde ediyoruz.
1. Kompost tahtasının altında , tahta , metal , beton hiç bir şey olmamalı. Altında bu tahtaların aynısından yok , direk toprağın üzerine kuruluyor. bu şekilde olduğundan , kompostan çıkan suları toprak emmekte ve toprakdan gelen canlılar da kompostlaşmada çalışmaktadır. Solucanlar v.s.
2. Her türlü bitkisel atıklar , yumurta kabukları , çay posaları , kahve telveleri atılabilir .Ne zaman elinize geçerse içine atın , problem olmuyor. Zaten ilk önce alttaki çöpler kompostlaşır. Üst tarafta daha sonra atılanlar olur. Sıkıntı olmuyor.
3. '' KOMPOST NEDİR ? KOMPOST NASIL YAPILIR ? BEDAVAYA GÜBRELİ TOPRAK ÜRETİMİ , KULLANIMI , FAYDALARI , BİTKİLERİN DAHA SAĞLIKLI OLMASINI SAĞLAR. '' ua-cam.com/play/PLu6BqOID4kxH8tWTYHY0arhRnYdTRMpX4.html
oynatma listesinde anlattığım ''KOMPOST TAHTASI '' tam böyle bir yerde bulunuyor. Karın altında , güneşin altında kalıyor, zaten öylede olmalı ki tam kompostlaşma olsun. Varsa yarım gün güneş gören bir bahçe köşeside olabilir. Çok kurak zamanlarda imkanınız varsa nemlendirmek iyidir.
4. Aralara atacağınız toprağın ölçüsü , bir kürek bahçe toprağıdır. Bu yeterli olacaktır. Bahçe toprağından gelen mikro canlılar aralarda da kompostlaştırmak için çalışmaya başlayacaklardır.
Videolardan faydalandıysanız , bana destek olmak için begenip , abone olursanız sevinirim. Yeni videoları kaçırmamak için
ua-cam.com/channels/Lg6.html...
tıklayarak abone olabilirsiniz.
Videoları paylaşarak , merak eden ve konuyu bilmeyen insanlarıda bilgilendirmiş olursunuz, Hemde kanalıma destek olmuş olursunuz .
İzlemeden Geçmeyin videolarım:
- ua-cam.com/video/flr5zzj3eeA/v-deo.html
- ua-cam.com/video/1jgoJdlH4FE/v-deo.html
Selamlar.
selamlar, benim bahçem evime biraz uzak dolayısıyla meyve sebze mutfak artıkları vs. hergün götürüp bahçede kompost yapmam biraz zor. bir hafta boyunca evde bunları biriktirip götürmem sorun olur mu ? bu süre zarfından nasıl bir işlemden geçirmeliyim küf vs. ne yapmam gerekir
Bazı maddeler küflenecektir. Gitmeden bir gün önceki ve gideceğiniz günün mutfak artıklarını götürebilirsiniz. Zor bir durum. Selamlar.
@@ACEMiBAHCIVAN teşekkürler
Yani çok zor. Siz doğayı koruma amaçlı , bu atıkları biriktirseniz, koku yapacaktır.Sinek olacaktır, komşularınız da rahatsız olabilir. Kaş yapayım derken , göz çıkarırsınız. Evde ki atıkları günü birlik götürmek gerekir , hele ki yazın. Evde bokaşi kompostu yapabilirsiniz.Selamlar.
Fındık ağaçları için kullana bilirmiyiz
Çok faydalı olacaktır. Fındık humuslu toprakları seven bir bitkidir. Kompost tahtasında yapıp , diplerine dökebilirsiniz. Bu videoda ölçüleri var. ua-cam.com/video/b2WPw2N_l9s/v-deo.html
Tam teferruatlı öğrenmek için bakabilirsiniz.ua-cam.com/play/PLu6BqOID4kxH8tWTYHY0arhRnYdTRMpX4.html
Lütfen begendiyseniz , begen tuşuna basıp , paylaşırsanız sevinirim. Selamlar.
Sadece patlican patates ve kabak kabuğu kullansam olur mu
Karıştırın , buldukça diğer yeşilliklerden de karıştırın. Olsun madem elinizde bu var , yapın. Aralara toprak atın. Başka yerden alacağınız yeşillikleri de karıştırmaya çalışın. Selamlar.
@@ACEMiBAHCIVAN Bunu havasiz kutuda kompost yapmak mi iyi yoksa havadar olan da mi ? Süre açısından hangisi hızlı
Avantajlar nelerdir
@@lifegood1308 Bu havalı olan. Havayla , güneşle ; hastalıkların çoğunluğu ölür. Daha kolay, o sebepten bunu yapıyorum. Yazın kuruyunca ıslatırsanız , mükemmel olacaktır. Selamlar.
@@ACEMiBAHCIVAN açık olarak nasil yapabilirim ki ?
Teras var ustu ahsap kapali yanlardan hava aliyor ama güneş problem
Yani terasin uç köşe kısımlarına koyarsam ahşap kasayi ancak öyle güneş görür
Ormandan toprak mikroorganizmalarinin olduğu toprak parcalarindan getirdim
Üstünü kapattım
En son patates haslamistim onu koydum
Çok şükür berbat bir koku yok
Örümcek dersen var , karinca dersen var mikroorganizmalar var
Sanırım bundan dolayı korkmuyor
@@ACEMiBAHCIVAN insan ve hayvan dışkısında anerobik bakteriler bulunur bunlar midede bulunanlar sanırım
Taze. Çıkmış afedersiniz tavuk boku ile kapalı kutuda kompost hazırlanabilir
Tabi bir ince boru çıkışı sağlayın
Su sisesinin icine koyun hava girişi olmasin hava çıkışı olsun boylece icerde ki metan gazi çıkar yanıcı olan
Depolayabilirsiniz de isterseniz
Öncelikle tebrik ederim çok faydalı bir paylaşım olmuş....Ev yapımı elma sirkesi yapmıştım oldukça fazla posası var onu suzup kompost bidonuna atabilir miyim?Asitli diye tereddüt ettim açıkçası...Birde narenciye atıkları kompost için kullanilir mi?
Merhaba Seyma hanım , narenciye atıklarınıda atabilirsiniz ama içindeki uçucu yağlardan dolayı biraz kompostu yavaşlatacaktır ama komposta atılabilir. Tabi ki çok aşırı olmamalıdır. Evde kullandığınız bu kabukları atabilirsiniz , biz atıyoruz.
Asitli sirke posalarını kompostta atmayın o zaman komposta çalışan canlılar zarar görür . Bence siz onları küçük parçalara ayırıp , bahçenizin uygun bir çok yerine , bol suyla dağıtın derim. Çok fazlaysa o zaman bahçede kullanmayın derim. Selamlar.
Slm kardesim Antalya da bunu yaz aylarinda bahce de yapabilirmiyim tavsiyeniz ne olur su veya gubre gibi
Yaparsınız , hemen başlayın. Elinize geçen bitkisel atıkları doldurun. Ücretsiz çok faydalı bir toprak elde ediyorsunuz. Hemde çöp dağlarına daha az çöp yolluyorsunuz. Karpuz kabuğu v.s. gibi sinek yapabilecek şeyleri , kompostu biraz ortadan açıp , oraya atın ve kapatın. Üzerinede biraz toprak serpin. O zaman sinek olamayacaktır.Diger videolarıda izleyin , çok faydalı olacaktır. Yeni video hazırlıyorum . Çok kurak , olursa sulandırabilirsiniz , iyi olur. Yoksa genede olmaktadır. Ayrıca '' KOMPOST TOPRAĞINDAN '' , ektra olarakda başka şekillerde gübre olarak kullanımlarınıda anlatacağım. Abone olursanız , video yayınlanınca , görürsünüz. Su derken ne demek istediniz ? Başka sorularınız varsa sorabilirsiniz . Selamlar.
Bayramınızı kutluyorum.Beğendiyseniz kanalıma abone olursanız sevinirim. Yeni videolar için destek olmuş olursunuz. Selamlar.
@@ACEMiBAHCIVAN kardes Aboneyim zaten hobi bahce sine yeni basladim tavsiyelerinize ihtiyari var SLM 🖒
Çok bilgi dolu güzel bir video olmuș. Açıkçası birkaç video izledim ama en çok sizin videonuzda kafamdaki sorulara cevap buldum. Teșekkür ederim. Ben de Inșallah deniycem. Kendi kendine yetebilen bi hayat kurmak gerçekten cok güzel bir heyecan. Umarım ben de bașarabilirim😊👏
Başarırsınız, bu yola çıkmaya niyet etmişsiniz. Çok değişik bir duygu . Sanki insan aslına dönüyor.
abi ağzına sağlık
iki şey aklıma takıldı naranciye(asidik şeyler) ve küfşenmiş meyvelerde atsak sorun olur mu
Narenciyeyi azar azar aralara atılabilir; çok fazla atılırsa kompostun dengesini bozabilir. Çok fazla narenciye varsa ; direk içine değil de , 3 - 4 metre kadar yanlarına atılıp , iyice çürüyünce , komposta atılabilir.
Hastalıklı meyvaları atmamak lazım , gerçi kompost bazı hastalıkları yok eder ; ama bazılarının geçmesi için çok uzun süre komposta kalması gerekir. Ben o sebepten atmıyorum. Küflü meyva hastalıklıdır ama normal çürüyen meyveler atılabilir.
Çok yararlı bir paylaşım olmuş emeğinize yüreğinize sağlık 👏👏👏 Bahçemde bende aynı sistemi kurmak istiyorum birşeyi sormak istiyorum üstü açık mı kalıyor bu şekilde yağmur falan yağınca bir sakıncası olmuyor mu? Ve ne kadar zamanda dönüşüm olur tahmini.
Üstünü kesinlikle kapatmayın, Kompostun üzerine yağmur yağması çok faydalıdır . Ben yalnızca olgunlaşmış kompost toprağının üzerini kapatırım. Çünkü yağmurla akıp gitmesin diye. Bir senede olgunlaşır Kompost toprağı. Selamlar.
ua-cam.com/play/PLu6BqOID4kxH8tWTYHY0arhRnYdTRMpX4.html
Cok güzel bir video elinize sağlık, bir sorum olacaktı, bu komposta sonradan ekleme yapabiliyor muyuz yoksa tek seferde biriktirip katmak zorunda mıyız herseyi? Bahçemizde bir tane kompost kovası var büyük, içinde önceden oluşmuş toprak var bilmediğimizden üzerine ekleme yaptık çim ve besin artiklariyla. Emin olamadım.
Elif hanım üzerine ekleme yapabilirsiniz. Her zaman ekleme yapabilirsiniz. İstediğiniz zamanda üsteki dalları , atıkları kenara koyup ; en altaki olgunlaşmış toprağı alabilirsiniz. Böyle yaptığınızda Komposta hiç bir şey olmaz . Elinize geçtikçe üzerine ekleyin ve lazım olduğu zamanda '' olgunlaşmış kompost toprağını '' alabilirsiniz.
Bu videonun devamı olan videolar var ; orada bilimsel olarak ve yıllardır yaptığım kompost tecrübelerini anlattım. Faydalı olacaktır.
ua-cam.com/play/PLu6BqOID4kxH8tWTYHY0arhRnYdTRMpX4.html
Çok mükemmel bir dönüşüm oluyor. Size şimdiden kolay gelsin. Selamlar.
vallahi bravo cok guzel bilgiler tam istedigim gibi bi video olmus tesekkurler
ua-cam.com/video/b2WPw2N_l9s/v-deo.html
Kuru ceviz yaprağı olur mu Bilgi verirseniz sevinirim
Ceviz , meşe yaprağında özel bir madde dolasıyla , çok geç kompost olur. O sebepten sınırlı şekilde katmalısınız. Çok fazla varsa , Ayrı bir yerde yapabilirsiniz. Kolay gelsin.
Teşekkür ederim iyi bayramlar
@@sefikamert3572 ua-cam.com/video/b2WPw2N_l9s/v-deo.html
Emeğinize sağlık, güzel bir anlatım olmuş, tşkler, nem dediniz, ben balkonda kompost yapmaya yeni başladım, çok fazla ihtiyacım yok zaten, yağmur yok şimdi nem için sulamak mı gerek??tşk ederim
Filiz hanım , çok kururlarsa , mikro organizmalar daha yavaş çalışırlar. Böyle durumlarda hafifçe nemlendirirseniz iyi olacaktır. Yapın tecrübe kazanırsınız , faydalı olacaktır. Siz galiba balkonda kovalarda yapıyorsunuz. Öyleyse , BOKAŞİ kompostu da yapabilirsiniz. Bu kompostu kapalı kaplarda yapıp , içine faydalı mikro organizma püskürtülüyor. Selamlar.
@@ACEMiBAHCIVAN kovada yapıyorum
Çok beğendim. İlgi alanım. Bir şey öğrenmek istiyorum. Ben de soğuk kompost yapıyorum. Ama kompost yaparken iki günde karıştırıyorum. Fakat iki günlük bekleme süresinde üstünde paslanma görüyorum. Acaba yanlış mı yapıyorum. Yanıt verebilir misiniz?
Ayşe hanım paslanma derken tam anlamadım. İçine neler katıyorsunuz acaba yazarmısınız ? Pas derken küfü mü demek istiyorsunuz ?
Merhaba bu kompostu bahçeye nasıl atıyorsunuz?
Mustafa bey , bunun geniş anlatımlı ,videosunu çekmiştim .Hangi miktarda ve nasıl atılmalıdır diye , oradan bakabilirsiniz. Linki gönderiyorum . İyi seyirler.
ua-cam.com/video/b2WPw2N_l9s/v-deo.html
ua-cam.com/play/PLu6BqOID4kxH8tWTYHY0arhRnYdTRMpX4.html
@@ACEMiBAHCIVAN linki bekliyorum , teşekkürler emeğinize sağlık
@@caPcuPsaydam1
ua-cam.com/video/b2WPw2N_l9s/v-deo.html
ua-cam.com/play/PLu6BqOID4kxH8tWTYHY0arhRnYdTRMpX4.html
Kaç ayda bu sekle geliyir acaba
6 ayda asitli taze Kompost toprağı oluşur , bir seneden itibarende Olgunlaşmış kompost toprağı oluşur. Üstünü kapatarakda 3- 4 sene kadar da bırakabilirsiniz. Bu size kalmış. Hemen başlayın , zaman zaten geçiyor .Bahçeden çıkan atıkları değerlendirip . doğal tarım yapın. Selamlar.
@@ACEMiBAHCIVAN basladim ama doğrumu yaptım bilmiyorum bir çukur kazdım yaprak yeşillikler zepze kabuğu elime negdciyorsa atdim asitli olanları atmadım alt us yaptım üzerini laylonla örtum konyadayim ben herzaman açıp karistirmammi lazim kar yağdığında ne yapmalıyım
Merhabalar çok guzel bir video olmuş.Benim bir sorum var bu kompost olduğunda kanlıca (çintar) mantarı yetiştirebilirmiyim ?
Kanlica mantari genelde çam ormanlarının açıklarında , alt bölgelerinde , yosunlu bölgelerinde yetişir. Denemeniz gerekir , bol çam ağacı dallarından , yapraklarından kompost yapıp ; 1 sene kadar sonra tohumlarınızı ekip , deneyebilirsiniz.
Sineklenmesi normal mi
Mutfak artıklarının üzerine toprak atın. Açıkda kalmasınlar. Sineklenme olmıyacaktır. Selamlar.
Yazın sıcaklarda su ihtiyaçı olur mu
Sularsanız iyi olur , mikro canlılar daha rahat çalışırlar. Ama sulayamazsanız da problem olmaz. Duruma göre hareket edebilirsiniz. Kolay bir yöntemdir.
@@ACEMiBAHCIVAN teşekkür ederim
Burada yazın sıcaklarda neler yapabileceğimizi anlatıyorum. ua-cam.com/video/KJWo6yQ-EGc/v-deo.html .Selamlar.
Bizde 1 ay once gubre yaptik bahcemizin bir kosesine ..uzerini kalin naylon ile orttuk..haftada bir acip karistiriyoruz ve suluyoruz..bugun tekrar actik karistiriyorduk ne gorelim kucuk bir yilan ..bu neden olabilirki..hadi diger haşaretleri anladik solucan bocek vs..ama yilan neden olabilirki
Komposta böyle bir şey çıkmasının , kompostla bir ilgisi yoktur. Zaten solucanlar , böcekler, bakteri ve MANTARLAR, hatta sümüklü böcekler ; doğadaki çöpleri dönüştürüp , ortadan kaldırıyorlar. Yani Kompostlaşma da çalışıyorlar.
ua-cam.com/video/b2WPw2N_l9s/v-deo.html
Kompost yapımı için belirli bir mevsimi var mı her mevsim yapılır mı
Hayır yok , elinize geçtikçe ; Kompost Tahtanızı doldurmaya devam edebilirsiniz. Hemen başlayın.Selamlar.
Birde mutfaktan aydınız çöplerin üzerine toprak dokmemizlazimi
İyi olur . Üzerine bir kürek kadar toprağı saçıp , kapatmak iyidir. Daha çabuk kompostlaşır ve sinek de olmaz.
Ne kadar sürede olmakta bu kompost
Hasan bey , '' Olgunlaşmış Kompost Toprağı '' bir yılda oluyor. Selamlar.
Abi ne kadar sürüyor bu komppost şimdi yapsak ne zaman kullanima hazırlamış okuruz kolay gelsin
Emin bey , hiç kaçırmayın . Hemen başlayın. Yıl içinde çıkanları atın. Zamanı dert etmeyin. Zaman geçiyor. 6 ay içinde taze kompost ( biraz asitli) , 12 ay gibide olgunlaşmış kompost toprağı oluşur. Çok faydasını görürsünüz. Selamlar.
Mrba.ben yeni koydum komposto çürümeye bir hafta oldu.Ama ben saman kepek gübre biraz toprak.iki gündür ısınmaya başladı komposto.Ama bu abiden öğreniyorum çok faydalı. Bahçe gübresi.
@@atabeksultanow8449 bey , hiç kaçırmayın. Sıfır maliyete ilaç gibi gübreli toprak oluyor. Zaten bahçeden çok , dal , yaprak , ot çıkıyor.
@@ACEMiBAHCIVAN tesekkurler
@@atabeksultanow8449 Teşekkür ederim , kolay gelsin.
Çam agaci pürlerinden kompost olur mu yertince var
Çam ağacı pürleride komposta katabilirsiniz ama tabi en fazla çam ağacı pürü olmasın . Digerleri ile karıştırıp i komposta katın.Hangi çam çeşidi acaba ? Tam çeşidini yazarsanız , size tavsiye de bulunabilirim. Çam ağacı altındaki toprak , YABAN MERSİNİ yetiştirmek için çok uygun. Ben bu toprağı kullandığım video var , isterseniz o şekilde de değerlendirebilirsiniz. Bu videoda anlattım.ua-cam.com/video/ubp0B8dRzz0/v-deo.html
Sineklenme yapmıyor mu
Karpuz v.s. sinek yapacak şeyleri , açıp bir alt tabakaya atıyorum. Ve üzerini kapatırım. Ve üzerine toprak serpiştiririm.
ua-cam.com/video/b2WPw2N_l9s/v-deo.html
Çok güzel de, nasıl yapılıyor, anlatmamışsınız
Fatma hanım burada , 2. bölümü var. Hepsi anlatılıyor. ua-cam.com/video/Ml9x8y3ipaA/v-deo.html
BUrada özellikleri var ua-cam.com/video/1pUf3JoKNdM/v-deo.html
" OLGUNLAŞMIŞ KOMPOST TOPRAĞININ " BAHÇE' DE , TOPRAGIMIZ DA KULLANIMI ( 2.BÖLÜM ) - EKİM YATAKLARINA , MEYVA AĞAÇLARININ DİPLERİNE UYGULANMASI.
Domatesde , biberde , patates de kullanımı v.s." ua-cam.com/video/b2WPw2N_l9s/v-deo.html
Burada yazın sıcaklarda neler yapabileceğimizi anlatıyorum. ua-cam.com/video/KJWo6yQ-EGc/v-deo.html . Yeni videom.Selamlar.
Ne kadar detaylı ve heyecanlı anlatmışsınız çok isteyerek yapıyorsunuz. Bizde bu sene ilk başladık. Kompost tahta sandıklarını siz mi yaptınız. Teşekkür ederiz
Çok teşekkür ederim ; çocukluğumdan beri doğaya destek olan , çevreyi kirletmeyen , zehir değil , toprağa can olan işleri hep sevmişimdir. İşte KOMPOST böyle bir iş olduğundan hep ilgimi çekmiştir. Ondandır. Kendim yapmadım , daha önceden bahçeyi işleyen yaşlı amcadan kalan bir Kompost tahtası. Galiba , kendisi bahçe klübesini yaptırdığı marangoza yaptırmış. Çünkü tahtaları biraz standard dışı. Selamlar.
ua-cam.com/video/b2WPw2N_l9s/v-deo.html
Sizin kompostunuzda hiç paslanma oluyor mu?Yanıtınız banim çalışmalarıma yön verecek
Ama iki gün çok erken bence , bırakın mikro organizmalar biraz çalışşın.
Ayşe hanım , kompostunuzu ne yaptınız ? Problem var mı? Selamalar.
ua-cam.com/video/b2WPw2N_l9s/v-deo.html