Cum identifici substantivul?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 13 лис 2020
  • Premiul 2020, categoria Popularitate - Concurs Digitaliada
    Ce poate fi mai frumos decât să înveţi ”ca prin magie”? Lecţia de predare-învățare "Cum identifici substantivul?" reprezintă o abordare contextualizată a unei proceduri simple şi clare de recunoaştere a substantivelor.
    Prin intermediul unei mininarațiuni cu reprezentare vizuală, maestrul Burunducel lasă de o parte treburile vrăjitoreşti şi coboară în lumea copiilor de clasa a IV-a. El le arată, pas cu pas, o formulă magică prin care să nu scape privirii şi isteţimii, bine-nţeles, ascunsele substantive.
    Obiectiv operațional urmărit:
    Ucenicul gramaticii, pus în situaţia de a citi la prima vedere un text și urmând paşii procedurii de indentificare a substantivelor oferită de maestru, va fi capabil să identifice toate substantivele din textul dat.
    Iată câteva dintre dintre trucurile folosite pentru a îmbunătăți învățarea: conținutul centrat pe învăţăcel, granularitatea conținutului, tehnicile de instruire folosite creativ pentru a dezvolta o experiență de învățare captivantă și motivantă, pentru a susține atenția și pentru a promova învățarea.
    Proiectare instrucțională:
    Din punct de vedere psihopedagogic, Burunducel s-a inspirat după un model didactic în conformitate cu cele două teorii: 9 etape ale instruirii (Robert Gagnè - 1985) și Teoria prezentării componentelor instrucţionale (David Merrill - 1983).
    Astfel, câteva evenimente asigură caracterul secvențial al instruirii (model Gagné): captarea atenției, informarea asupra obiectivului lecției, stimularea reamintirii noţiunilor învăţate anterior, prezentarea conținutului, sprijinirea învățării - secvențe complexe împărțite în pași mărunți, practica - aplicarea metodele prezentate şi feedback-ul oferit - pas cu pas.
    Ca forme de prezentare instrucțională (model Merrill) în cazul procedurii de indentificare a substantivului (aplicare de generalitate), Burunducel a folosit: forme primare (regula, exemplul şi exerciţiul) şi secundare (mecanisme de memorare - rima, schema, acronimul, casete de date esenţiale, sublinierea, evidenţierea, cromatica, reprezentare diversă - verbală, vizuală, exemple şi non-exemple, cu explicaţii).
    În spatele scenei:
    Fiecare lecţie e o provocare magică, în sine. Pentru că fără praful de stele al perseverenţei şi fără picioruşul de gărgăriţă al pasiunii, nimic nu ar putea să iasă vesel pe uşa atelierului de vrăjitorie. Iar conținutul prezentării prinde întotdeauna viață și culoare doar prin măiestria Mirunei, fetiţa mea dragă, elevă a Liceului de Arte ”Dimitrie Cuclin” din Galați.
    Vă provoc să urmaţi acest exemplu încurajator de îmbunătăţire a demersului educaţional, prin punerea la treabă a creativităţii dar şi a aplicaţiilor utile și la îndemâna tuturor pentru creare de eConţinut (PowerPoint, Paint, soft tabletă grafică - desenele ar putea fi realizate direct pe hârtie și apoi scanate, Audacity - soft editare audio).
    Realizator: Gabriela Anton
    Grafică: Miruna Anton
    Fundal muzical: ”Storybook” scottholmesmusic.com
    Să vă distrați!
    😊

КОМЕНТАРІ •