Αγρυπνία ΑΓ.Παϊσίου - Ι.Μ.Κουτλουμουσίου

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 жов 2024
  • #αγρυπνια #αγπαϊσιος #κουτλουμουσι
    Εικονες Απο την χθεσινη αγρυπνια που τελεστικε χθες το βραδυ στην Ι.Μ.ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ.
    24/7/2020
    (φωτογραφικο βιντεο)
    Δοξαστικόν εσπερινόυ πλ Α'
    Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης A' (2015)
    Ιερόν Κουτλουμουσιανόν Κελλίον Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
    Ο Όσιος γέρων Παϊσιος, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης καταγόταν από τα Φάρασα της Μικράς Ασίας. Σε παιδική ηλικία έζησε την γενοκτονία, την καταστροφή και τέλος των ξεριζωμό των Ελλήνων της Ελληνικότατης Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές τους εστίες και την εγκατάστασή τους στην μητέρα Ελλάδα. Είναι ο πιο κοντινός σε εμάς αναγνωρισμένος άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφού γεννήθηκε το 1924 και εκοιμήθη οσιακά αλλά και μαρτυρικά, εξαιτίας της ασθένειας του καρκίνου που αντιμετώπιζε, το 1994.
    Τον Σεπτέμβριο του 1924 η οικογένεια Εζνεπίδη, μαζί με τα καραβάνια των προσφύγων, έφτασε στον Πειραιά και προωθήθηκε στην Κέρκυρα, όπου έμεινε καιρό. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ηγουμενίτσα και κατέληξε στην Κόνιτσα, όπου ο νεαρός ο Αρσένιος τελείωσε το δημοτικό σχολείο.
    Μέχρι να υπηρετήσει τη θητεία του στο στρατό, ο Αρσένιος έμαθε την τέχνη και δούλεψε ως ξυλουργός. Το 1945 κατατάχτηκε στο στρατό και υπηρέτησε ως ασυρματιστής κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Απολύθηκε από τον στρατό το 1949 και τον επόμενο χρόνο εισήλθε στο Άγιο Όρος για να μονάσει. Εκεί γνώρισε τον πατέρα Κύριλλο της Μονής Κουτλουμουσίου και τον ακολούθησε πιστά.
    Λίγο αργότερα εντάχθηκε στη Μονή Εσφιγμένου και εκάρη μοναχός με το όνομα Αβέρκιος. Το 1954 έφυγε από τη μονή Εσφιγμένου και εντάχθηκε στη Μονή Φιλοθέου, όπου μόναζε κι ένας θείος του. Η συνάντησή του, όμως, με το γέροντα Συμεών ήταν καταλυτική για την πορεία και διαμόρφωση του μοναχικού χαρακτήρα του. Τότε ήταν που έλαβε την μεγαλοσχημία και το όνομα Παΐσιος.
    Το 1958 άφησε το Άγιο Όρος για την Ιερά Μονή Γενεθλίων της Θεοτόκου στο Στόμιο Κονίτσης. Στην περιοχή, όπου μεγάλωσε, παρέμεινε επί τετραετία, και άφησε πίσω του σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο, που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον λαό της Κόνιτσας. Το 1962 ο Παΐσιος πήγε στο Όρος Σινά και το 1964 επέστρεψε στο Άγιο Όρος, απ’ όπου δεν έφυγε ξανά ποτέ. Το 1966 ασθένησε σοβαρά και εισήχθη στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.
    Υποβλήθηκε σε εγχείρηση, με αποτέλεσμα μερική αφαίρεση των πνευμόνων. Στο διάστημα της ανάρρωσή του φιλοξενήθηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού στη Σουρωτή. Επέστρεψε στο Άγιο Όρος μετά την ανάρρωσή του και το 1968 βοήθησε σημαντικά στην επάνδρωση και ανακαίνιση της Μονής Σταυρονικήτα.
    Το 1979 εντάχθηκε στην αδελφότητα της Μονής Κουτλουμουσίου και εγκαταστάθηκε στο κελί ¨Παναγούδα¨ της Κουτλουμουσιανής Σκήτης. Από τότε άρχισε να γίνεται γνωστός από τους πιστούς, που τον επισκέπτονταν και του ζητούσαν συμβουλές για προσωπικά τους θέματα. Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, συνέχιζε την έντονη ασκητική ζωή. Το 1993 η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε.
    Οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του παχέος εντέρου και ο γέρων Παΐσιος υποβλήθηκε σε εγχείρηση στις 4 Φεβρουαρίου του 1994 στο νοσοκομείο «Θεαγένειο» της Θεσσαλονίκης. Ο καρκίνος ήταν μεταστατικός και στο τέλος Ιουνίου οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι τα περιθώρια ζωής του ήταν δύο με τρεις εβδομάδες το πολύ. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του αποφάσισε να μην παίρνει φάρμακα ή παυσίπονα, παρά τους φρικτούς πόνους που ένοιωθε. Τελικά, κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994 και ενταφιάστηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.
    Στις 13 Ιανουαρίου 2015 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αναγνωρίζουσα την αγία ζωή του, την αγάπη και την τιμή του πληρώματος της Εκκλησίας προς το πρόσωπό του, αλλά και την μεσιτεία του προς τον Θεό, αποφάσισε την κατάταξη του μοναχού Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με τα χάρισμα της προοράσεως και της διοράσεως. Το θαυματουργικό του χάρισμα συνεχίζει να τον οδηγεί δίπλα σε κάθε άνθρωπο που τον επικαλείται θεραπεύοντάς του κάθε είδους ασθένεια.
    Γι’ αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. Γιατί και εκείνος αντιμετώπισε υπομονετικά την ασθένεια αυτή, που ο ίδιος μάλιστα την ζήτησε από τον Θεό. Ο Άγιος ήταν πράος, υπομονετικός, φιλόξενος, μακρόθυμος, άγγελος της ομόνοιας, ενθαρρύνων τους μετανοούντας, πάντα πρόθυμος σε κάθε επισκέπτη του.

КОМЕНТАРІ • 35

  • @megagianibasiliki4872
    @megagianibasiliki4872 2 місяці тому

    Υπέρ υγείας συγχωρήσεως ελαιους προστασίας φωτισης αγάπης καθιγουμενης αγαθοφημηςθεογνωστης μοναχής χρηστονικης μοναχής χρηστοδουλης μοναχής δωσηθεας μοναχής Μαρίας δωκημης Δωροθέα μοναχής

  • @georgeathousakis5629
    @georgeathousakis5629 2 роки тому +1

    Ισάγγελε Άγιε Παΐσιε, πρέσβευε υπέρ πάντων ημών. Θερμές ευχαριστίες για την ευλογημένη ερμηνεία του Δικαστικού.

  • @megagianibasiliki4872
    @megagianibasiliki4872 2 місяці тому +1

    Υπέρ υγείας συγχωρήσεως ελαιους προστασίας φωτισης αγάπης Ευάγγελου βασιλικής ΕΜΜΑΝΟΥΉΛ ελευθερίας Νικολάου Άννας Γεωργίου Ισίδωρου Ελένης βασιλείου βασιλείου Ελένης Κωνσταντίνου Γεωργίου βασιλικής

  • @oliiorthodoxia
    @oliiorthodoxia 4 роки тому +7

    Άγιε του Θεού πρεσβε υπέρ ημών

  • @ΕΛΕΝΗΓΕΝΕΙΑΤΑΚΗ-μ2ζ

    Άγιε του ΘεοΠαΐσιε Ήγαπημενε μου την ευχουλασου και την ευλογία σου να εχωμε .Και σε παρακαλώ μεσιτεβευαι στην Κύρια Θεοτόκου για εμάς τους αμαρτωλούς Αμήν..

  • @joannaiwannou4865
    @joannaiwannou4865 4 роки тому +5

    May God Give Strength and Bless All the Monks in this beautiful Monastery! May St Paisios always pray for them!

  • @megagianibasiliki4872
    @megagianibasiliki4872 2 місяці тому

    Υπέρ αναπαύσεως συγχωρήσεως των ψυχών στεφάνου Χριστίνας εμμανουηλ ευαγγελιας Γεωργίου Γεωργίου Θεοχάρης Ευγενίας χρηστου Κωνσταντίνου Σωκράτη Ολυμπίας Σταυρινης θεοχαρη ευτυχίας Κυριαζή βασιλικής Γεω

  • @ΕρμιόνηΚυθραιώτη
    @ΕρμιόνηΚυθραιώτη 4 роки тому +3

    Βλέποντας το βίντεο μου γεννήθηκε ένα ερώτημα Ποιος θα είναι άραγε ο επόμενος Άγιος; Μακάρι να αγιασουν οι περισσότεροι

  • @lariontt
    @lariontt 4 роки тому +5

    👍🔥☦⛪☦

  • @venetiakataga6405
    @venetiakataga6405 4 роки тому +2

    Ευλογείτε υπέρ υγείας Αλέξανδρος Βενετία Αλεξάνδρα

  • @ΕρμιόνηΚυθραιώτη
    @ΕρμιόνηΚυθραιώτη 4 роки тому +1

    Ευχαριστώ για την αμεσότητα και εύχομαι να αναρτάται αν γίνεται βίντεο που αναφέρονται κυρίως στον Άγιο ΠαΐσιοΔεν υποτιμώ κανένα με ενδιαφέρων όλα θα τα παρακολουθήσω ευχαριστώ

  • @theodrako1259
    @theodrako1259 4 роки тому +2

    Πολύ ωραίο βίντεο να σας αξιώσει ο Θεός να παρεβρεθείτε και του χρόνου! Μου δημιουργήθηκε όμως μια απορία ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος ηγούμενος του Κουτλουμουσίου κοιμήθηκε και ανέλαβε ο πατήρ Νικόλαος; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • @Mirovlitis
      @Mirovlitis  4 роки тому +1

      Οχι δεν κοιμηθηκε. Αλλα λογο υγειας δεν μπορει αλλο

    • @theodrako1259
      @theodrako1259 4 роки тому +1

      @@Mirovlitis Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία να σας έχει ο Πανάγαθος Θεός πάντα καλά

    • @Mirovlitis
      @Mirovlitis  4 роки тому +1

      Επίσης.

  • @charalamposx4778
    @charalamposx4778 4 роки тому +2

    Το ηχητικό κομμάτι από την αγρυπνία είναι;

    • @Mirovlitis
      @Mirovlitis  4 роки тому +3

      Οχι. Το γραφω κιολας. Δοξαστικόν εσπερινόυ πλ Α'
      Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης A' (2015)
      Ιερόν Κουτλουμουσιανόν Κελλίον Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου