Nobel ödüllü sorunun cevabını bilemem (sanki fizikçiymişim gibi konuştum :) ama, bu kanalı neden takip ettiğime dair net bir cevap oluştu zihnimde.. Öyle bir somutlaştırma yaptınız ki, sayenizde ChatGPT o1 ‘e 120 sayfalık (Nolan tarzı) kısa bir romanın iskeletini oluşturmamı sağladınız, çok teşekkür ederim. Bu öyle bir roman ki, video’nun yarısında, sizinle paylaştığımda kanalın takipçilerine kuantum bilgisinin bize sunduğu akıl almaz dünyasını ve hayatın “tüm olasılıklarına edebi bir bakış atmamızı sağlayacak hikayesini “3. boyutta yaşayan bilinçlere” çok tatlı, sert ve ilham verici hikayesini (tabi o1’in korkutucu derecede güzel ifadesi ile) sunmama olanak tanıdı. 120 sayfalık romanın iskeletini şu bağlantıdan indirip okumanızı tavsiye ederim (ben henüz Sayfa 41-50 adlı bölüme kadar okudum ama paylaşmak için fena halde istek duydum) Romanı okurken Pink Floyd - Echoes (parçası), ve Wish You Where Here albümünü dinliyordum, n müthiş bir uyum sağladığını söyleyebilirim, (opsiyonel olarak güzel bir şarap eşliğinde okumanızı tavsiye ederim :) Buyrunuz: Sonsuzun Tek Karesi: Dördüncü Boyutun Yankıları docs.google.com/document/d/1ErassRs7HFUEnrd2F-hypHjTS2OmCvcdSq0lV8vQQ5g/edit?usp=sharing Not: Hikayenin telif hakkı falan yok, romanı beğenip sayfaları daha da detaylandırmak isteyen gene ChatGPT o1 ile devam ederse içeriğin tutarlılığını doğru şekilde sağlayabilir. Diğer dil modellerinin hikayeyi muhtemelen “bozacağını” sanıyorum. Not 2: bu hikayenin başlangıcı olan promptu da bir kaç güne paylaşacağım. Çünkü sorularım tamamen (hayal gücümü kullanarak sorduğum) quantum mekaniğine dair sorulardır, tersine mühendislikvari sorular da içerir ve sonunda hikayeyi yazdıracak prompt’u oluşturdum ve o1’e bu romanı yazmasını “rica” ettim. Ekleme: Hikayenin oluşturulmasına yol açan soru-cevapları aşağıdaki Docs belgesine ekledim. docs.google.com/document/d/1a_HSs2vIquPi2wNag-1Z34M1cpLFEtZdZ-9Dnh4sGkM/edit?usp=sharing
@birkacseybilenadam emeğiniz ve ilginiz çok teşekkürler 🙏 Birbirimize değer katacak paylaşımlar yapan herkes benim için de çok kıymetlidir, bilgi paylaştıkça değerlidir.. 💪
Hikayenizin ilk bölümünü bitirdim. Diğer bölümleri de vakit bulunca mutlaka okuyacağım. Anlatımınız çok hoşuma gitti.Mirida’nın bütün olasılıkları görüyor olması ve bu çeşitlilik içinde tek yollu hayatı arayışı ben de bir düşünce fırtınası yarattı. Ben de Mirida gibi bütün olasılıkları görebilen bir yeteneğe sahip olsaydım sanırım seçim yapmakta zorlanırdım. Şu an ben attığım adımların benim için en mükemmeli olduğuna inanarak adım atıyorum. Bunun ne kadar doğru olduğunu hikayenizin ilk bölümünü okuyunca daha da net anladım. Hikayenin devamını da merak ediyorum. Ellerinize sağlık ❤
@@kozmikprizmaasliulusoy fikrin konseptini bu videodan alıp bazı sorular sordum ve hikayeyi yazan, aslında daha önce de belirttiğim gibi, kendi -promptlarıma verdiği cevap doğrultusunda - ChatGPT o1'dir. Tabi çok akıcı ve sürükleyici bir anlatım tarzı ile aklımıza gelmeyecek perspektiflerle fizik-edebiyat bağlamlarını çok başarılı oluşturmuş. Hani aylarca düşünüp ben yazsam bundan iyi olacağını sanmıyorum. Hikayenin ana konsepti romantik, psikolojik, bilim-kurgu gerilim gibi birşeye dönüşmüş, çok mantıklı seçimler..
quantum çalışma prensibi çok gelişmiş bigisayar programı gibi 3 boyutlu algıladığımız programın kuralları var ışık herşeyin görünmesini var olmamızı sağlayan görüntü ekranı ondan hızlı hareket edemiyoruz ama sistemi oluşturan kodlar herşeyden hızlı ve zaten sistem kodlar üzerine kurulu belki herşey ortada ama beyin algılama kapasitemiz diğer boyutu algılayamıyor. Belki ilerleyen zamanlarda bir icat vasıtasıyla algılıyabiliriz.
@@birkacseybilenadamrica ederim… ua-cam.com/video/55LXQGzAITA/v-deo.htmlsi=ELwN8lEN8rWOeQm7 projemize kaynak olduğunuz için ekip adına teşekkür ederim…
Büyük bir kanal olmasak da elimizden gele desteği yapmak isteriz. Gelecek bu gençlerin. Bir çocuk değişir herşey değişir. Yolunuz açık olsun. Çok mutlu olduk.
День тому+1
Benzetmeler zorlama. Ama zaten bu anca bu kadar oluyor. Ellerinize sağlık
Dolaşıklık ilkesini sevdim..çok büyük bir yumak ipi eve geldiğimizde kedimiz her yere dolaştırmıştı..ipin uçları belirsiz yani nerde olduğu belli değildi, ama arayıp bir ucunu bulursak ve asılırsak diğer uç nerde olursa olsun anında onu da asılmış gibi olurduk ve eğer o ucun mesela üst katta bir sandelyede dolaşıklığı başlamışsa, o sandalyenin sesini de anında aşağıdan duyardık.
Evet eğer ipini görünmez ve tesadüfi osaydı tam olarak dediğiniz gibi olacaktı. Ama somutlaştırmanız kesinlikle bizimkilerden iyi. Katkı için çok teşekkürler.
9:06 "deneyin yapıldığını biliyoruz", "deney sonuçları bunu gösteriyor", "elektronun davranışı bu şekildedir" gibi çok ciddi iddialarda bulunuluyor ama yüzlerce videodan 1 tane bile o meşhur deneylerin ne olduğu, nasıl yapıldığı, hata paylarının olup olmadığı, alternatif modeller sunulup sunulmadığı vs gibi asıl ilk önce anlatılması gereken kısımları hiçbir kanalda bulamıyorum. Neden kimse bu çok çok önemli kısımları detaylıca anlatmıyor? Mesela klişeleşmiş bir deneyi alalım. Çift yarık deneyinde fotonlar "tek tek" ateşlenerek... diye gidiyor. Ben mi yanlış biliyorum, bu fotonlar elektronlardan bile küçük parçacıklar değil mi? Hangi makine, hangi cihaz böyle ultra kere ultra hassasiyet ve teknoloji gerektiren "tek" bir foton gönderme işlemini gerçekleştirebiliyor? Bu cihazın çalışma prensibi ve bizim bu cihaza bu kadar güvenmemizi sağlayan mekanizma ne? Hadi tamam, fotonları tek tek gönderebildin diyelim. E bunları bir de "ölçmek"ten bahsediyorsun ve ben bu kadar fantastik iddiaların hâlâ somut bir açıklamasını göremiyorum. Nereye baksam, aynı klişe, aynı ezber ve tatmin olmayıcı açıklamaları görüyorum. İşin bu kısımlarını anlatmadan, sonuçları konuşmak ne kadar doğru?
11:11 hele ki bu kuantum dolanıklıkla ilgili Türkçe yabancı aramadığım video kalmadı ama 1 tane bile bu deneyin mekanizmasını anlatan detaylı bir video bulamadım. İddia bol ama iddiayı temellendiren deneylerle ilgili doğru dürüst detay yok. Ben de haliyle inanmakta zorlanıyorum bu aşırı uç ve ispatı yeterince anlatılmamış iddialara. Umarım sizin kanalınız bu boşluğu dolduracak içerikler üretir.
Baştan sona haklısınız bu deneylerin ayıntıları neden videolarda yok. Yanıt basit izlenmiyor ve bu nedenle de üretilmiyor. Bir diğer yanıt içerik üreticilerin bu deneylerdeki konuları sizin istediğiniz ölçekte anlayıp anlatacak ehliyetlinin olmaması . Örnek olarak söylüyorum, çok küçük İngilizce bir kanalımız var ve ağır teorik konular çok izleniyor. Ancak Türkçe içerikleride patternler (izleyici davranışları) nedeniyle algoritmanın öneri zincirinde bu tip içerikler öne çıkarmıyor ve izlenmiyor. Bu sebeple de içerik üreticileri bu konuları tercih etmiyor. Bu konudaki az sayıdaki üretim de yine aynı sebeple size ulaşmıyor. Biz de elbette izlenmek isteriz ama ilk önceliğimiz bu değil bu sebeple bir kuantum dolanıklık deneyini baştan sonra videolaştıracağız (ilk fırsatta) diyelim. Değerli görüş, derin analiz ve sorgulamanız için çok teşekkür ederiz.
Hocam videoya denk geldim insanların merakının artması için güzel videolar devam ✋🏻 Lakin gözlem yerine ölçüm tabiri daha iyi olacaktır fikrimce kolay gelsin ✋🏻
Süperpozisyon hakkında şunu söylemek istiyorum (yanlış biliyor olabilirim,eğer yanlışsa lütfen düzeltin),aslında burda "aynı anda" demek çokta doğru değil insanlar yanlış anlayabilir,sonuçta aslında orda bir değişim var sonuçta elektron bir olasılık dağlımında,sürekli değişiyor,ve değişim=zaman,çünkü eğer aynı anda olsaydı mantığın üçüncü halin imkansızlığı ilkesiyle çelişirdi ki buda imkansızdır,eğer biri aynı anda derse yani değişim=zamanı inkar ederse ya cahildir ya aptal yada sahtekar,ayrıca zaman bir dokudur derseniz,evet öyle ama bu fizikteki tanımı,felsefede zaman değişimdir ve felsefe deki zamanın fiziktekiylede bağlantısı var,ikili şekilde yürürler
Yorumunuz için çok teşekkürler. Makaleyi referans alarak yaklaşımlarınız hakkındaki kendi düşüncelerimizi de paylaşmak isteriz. Söyledikleriniz ilginç ve önemli bir bakış açısını ifade ediyor. Makaleye dayanarak, süperpozisyon durumlarının "aynı anda" iki farklı durumun birleşimi olarak düşünülmesi, kuantum mekaniksel olasılıkların yanlış yorumlanmasına yol açabilir. Süperpozisyon, sistemin bir olasılık dağılımı içinde farklı durumlarda bulunma potansiyelini ifade eder, bu nedenle sürekli bir kuantum dalga fonksiyonu evrimi vardır. Makalede de belirtildiği gibi, bu tür durumlar faz uzayında birbiriyle girişim yapan durumlar olarak ifade edilir. Dolayısıyla, "aynı anda" ifadesi yerine, sistemin belirli bir olasılık yoğunluğu içinde farklı durumları keşfetmesi gibi bir yaklaşım daha doğru olur. Felsefi açıdan zaman ve değişim ilişkisinde haklısınız; kuantum mekaniksel değişim de zamanla bağlantılıdır ve bu, fiziksel ve felsefi tanımlar arasında bir köprü kurar. Kuantum teorisi, zamanın yalnızca bir ölçüm çerçevesi değil, sistemlerin evrimi için temel bir unsur olduğunu vurgular. Yani, değişim = zaman ifadeniz kuantum mekanik açısından da anlamlıdır.
Bence kuantum aleme ait bilgi alt beynimide var fakat biz henüz o alanı kullanmayı bilmediğimiz için kuantum alemi idrak edemiyoruz. Duyularımızla algıladığımız maddesel dünyanın perdelerini kaldırdığımız ve bütün olasılıkların aynı anda var olduğu kuantum alana nüfuz edebildiğimizi hayal etmek istesek bile yine de şu anki kapasitemizle mümkün olamaz. Zaten zihin o alana girerse bedene de ihtiyaç kalmayacaktır diye düşünüyorum fakat hissi olarak yazdığım her şeyde büyük olasılıkla yanılıyorumdur. Somutlaştırma bakımından LUCY filmini izlemek fikir verebilir. Kaldı ki orada bile beynin tam kapasiteyle çalışmasını siyah karanlık bir maddeye dönüşmek şeklinde somutlaştırabilmişler. Kuantum aleme geçişi anlatmayayım sürpriz kaçmasın :)
Hocam kuantum dolanikliga su ornegi de verebilecegimizi dusunuyorum diyelim ki bir anne ve cocugu.cocuk cok uzakta bir yerde annenin sebebsizce hissettigi bir huzursuzluk o anda cocugunun sıkıntılı bir an yasamasindan kaynakli olabilir.hani bazen denir ya icimde bir sıkıntı var sonra sevdigi kisiden bir haber alir ve buymuş sebebi demekki denir bence burda kisinin ya hucresel düzeyde bagi olan kisiyle yada enerji anlaminda yakinn oldugu kisiyke atomlari kuantum dolanikliga giriyor diye dusunuyorum
Neden olmasın. Ancak henüz kuantum dolanık parçacıkların nasıl dolanık olduklarını bilmiyoruz. Yine de beynin kuantum dolanıklıkla çalıştığı neredeyse ispat edildi. Yorum için çok teşekkürler.
Peki 30 bin atomlu molekülün hızı nedir. Biliyoruzki kütle arttıkça hızlanma zorlaşır. Yavaş giden cisimleri görüyoruz. Gördüğümüz cisimler madde gibi davranıyor. Ama hız arttığında nasılsa beni kimse görmüyor bi ölçüm yok kafama göre gideyim mi diyor. Yani demek istediğim ışık hızına yaklaşıldığında bi futbol topu bile dalga gibi davranabilir mi futbol topları dolanıklık özelliği kazanabilirmi. Kütle ile hız aradında matematiksel bi bağlantı var olabilir mi. Yani şu hızda şu kütlede dolanıklığa geçer gibisinden
Bu da tersine algi oluyor yersen!!😂Son 2 sezon Gs nin 2 katı penalti kullanan fb yillardir ağlıyor!! Son 10 yılda Gs 13.6.8.4. Hatta averajla 2. Oldu! Gs nin lige havlu attığı o yıllarda fb niye şampiyon olamadı! başkaları oldu hep! Gs yarışta yokken de Fb şampiyon olamadı🤣kendi başarısızlıklarını örtmek için sağa sola b.k atmaktan başka çareleri kalmadı. Son 4 sezon Gs 4 defa 3 lemiş seni🤣
Zayıf ve yetersiz bir dil, topa vurulduğu anda konum belirlenirse hız(momentum) yani yönün belirsizleştiği görseli daha açıklayıcı olurdu. Bir şeyler biliyorsun ama anlatamıyorsun, bunu bir yapıcı eleştiri olarak kabul etmeni istiyorum. Kuantum silgi deneyi çok daha açıklayıcı olurdu. Ayrıca çift yarık ve tek yarık deneyleri de yok, bu parçacık ve dalga formunun anlaşılmasını kolaylaştırırdı. Bir çok eksik var, bunları dikkate alarak yeni bir video yapabilirsin.
merhabalar. öncelikle videolarınız için çok teşekkürler. einstein'in kuantumu kabul etmekte zorlanmasına sebep olan fiziksel yersellik ilkesi ve kuantum dolanıklığın bununla nasıl çeliştiğini anlatan bir video ne güzel olurdu ☺️
Simulasyon en alt konumda her ihtimali hesaplayip beynimizin gercekligin disina cikmasini engelliyor iste :D gordugumuz her sonuc simulasyon icin en verimli enerjiyi harciyor
Teşekkür ederim. Size cahilce bir soru sormak istiyorum. Bir türlü bir yerde bulamadım sanırım çok temel olduğu için kimse bahsetmiyor bile. Dolanık elektronların spinleri aynı mı , ters mi ?
Sorunuz çok yerinde ve somutlaştırma videosunda açıklanması gereken bir konuymuş ve biz atlamışız. Dolanıklığın türüne bağlı olarak değişiyor spin değerleri. Ancak çok genel olarak şunu söyleyebiliriz aynı olmak zorunda değil. Genelde de zıt yönlün olarak oluştuğu söyleniyor. Yorum için teşekkürler.
Biz fiziksel dünyamızda her şeyi şekiller , sınırlar ve hesaplarla algılıyoruz. Kuantum evrende her şey olabilecek her yerde her şekilde ve her hesapta. Bizim yaptığımız hata Kuantum evreni her şekilde algıladığımız fiziksel evrenin kalıpları içine sokmaya çalışmamızdır. onu şekillendirmeye sınırlar koymaya ve her durumunu formülize etmeye çalışıyoruz. Ya bu durumu ispatlayacak bilgiye henüz sahip değiliz yada bu hiç bir zaman olacak bir durum değil. Kuantum evren bize bir lazer ışığı tutuyor bizde onu yakalamaya çalışan kedi gibi oluyoruz. Biz onu gözlemlediğimiz sürece resmen bizimle oynuyor.
Harika aforizma değerlendirme için çok teşekkürler. Şu kadarını söyleyebilirim. Henüz kuantum dünya ile klasik fizik dünyasının arasındaki sınırı tam olarak çizemedik bile. Yol uzun.
Dolanıklaştılılan fotonların arasındaki etkileşimin ışık hızını aşmadığını birkaç gün önce google gemini ile olan sohbetimde öğrendim. Nedense yıkıldım ya.
İddia o ki, bir bilgi aktarımı yok bu sebeple de ışık hızına ihtiyaç yok. Yakın zamanda Eistain'nın dolanıklığı neden reddettiği videosunda bu konuya gireceğiz. Ancak belirtmekte fayda şimdilik aşmadıklarını düşünüyoruz. Eistaın bu fikirde değildi. Yorum ve paylaşım için çok teşekkürler.
hayır ışık hızında haberleşme olgusu bayağı bir karmaşık ölçüm kaynaklı bağıl hız, zamanın göreceliği vb gibi durumları ortadan kaldırsan bile o bilginin elde tutulurluğu da bir o kadar önem arz ediyor
@@algiltwilskrag Tamamen kurgu tabii ki ama "Üç cisim problemi" romanında uzaylılar bu teknolojiyi çözmüşlerdi ve buradaki olayları 4 ışık yılı ötedeki kendi gezegenlerine anında aktarabiliyorlardı. Bir elekton spinini manüpile edebilmek yeni bir çağ açabilir
Anlatım tarzın güzel dinletici, bir ara kuantum fiziğini kabullenmiyordun. Klasik fizik ile kuantum fiziğinin sınırlarını kütle çekimi belirliyor olabilir.
Neden belirsizliği hız ile ölçmeye çalışıyorlar ki? Zaman kavramı ile ölçmek daha doğru değil mi? Yani zaman kavramı da anlatmaya yeterli değil, daha doğrusu zamansızlık kavramı ile ölçmek gerekiyor. Aynı anda iki şeyin var olması zamansızlık olduğu gerçeğini de ortaya koyuyor. Yada zamanın ötesi kavramını. Umarım anlatabilmişimdir. Nobel ödülü bana gelsin:)))
Sezgisel bakınca anlamak imkansız Bu güne değin bizlere somutlaştırılarak anlatılmadı. Sonuçlarına odaklanmak lazım. Somutlaştırma serimize devam edeceğiz. Yorum için çok teşekkürler.
@aytekzero yani bir özelestiri olarak..matemetikte anlamıyorum.kuantum konusuyla alakalıyim uzayla ilgili her şey çok ilgimi çekiyor ama bir yere kadar kapasitem var tabi ki.ama olsun bilgi bilgidir ve ögrenmek hayatimda en zevk aldığım şey.mevcut imkanlarla yapabilecegim bu
Kardeşim neden önce kendi anlamadığın şeyleri millete anlatmaya çalışıyorsun. Önemli olan herkesin bir şeyler katarak bu yolu kat etmesi değil mi ? Çizgi film yapabilirsin, karikatür seslendirme de yapabilirsin. Fakat öğrenmeye yeltenmediğin her şeyi bir makinenin araştırma ve öğrenim yeteneği ile sunduklarından faydalanmaktan boş hiçbir şey yok bu hayatta. Samimice söylüyorum gpt mükemmel bir şey fakat, izafiyeti ve genel göreliliği devlet dairesinde bir kaç bardak çay içerken senşn hayatına sokan einstein’dan tut. Hani şu bokunu yiyor dediğiniz celal hocamıza kadar hangi birisi bu kadar boş işlerle uğraşmıştır. Ya senin üzerine bir şey katamadığın, şuursal veya bilinçsel olarak, etkileşime bile girmediğin bir konuyu böyle profesyonelce anlatmak ucuzluğun başlı başına daniskası. 🤞🏻☺️
Nobel ödüllü sorunun cevabını bilemem (sanki fizikçiymişim gibi konuştum :) ama, bu kanalı neden takip ettiğime dair net bir cevap oluştu zihnimde.. Öyle bir somutlaştırma yaptınız ki, sayenizde ChatGPT o1 ‘e 120 sayfalık (Nolan tarzı) kısa bir romanın iskeletini oluşturmamı sağladınız, çok teşekkür ederim. Bu öyle bir roman ki, video’nun yarısında, sizinle paylaştığımda kanalın takipçilerine kuantum bilgisinin bize sunduğu akıl almaz dünyasını ve hayatın “tüm olasılıklarına edebi bir bakış atmamızı sağlayacak hikayesini “3. boyutta yaşayan bilinçlere” çok tatlı, sert ve ilham verici hikayesini (tabi o1’in korkutucu derecede güzel ifadesi ile) sunmama olanak tanıdı.
120 sayfalık romanın iskeletini şu bağlantıdan indirip okumanızı tavsiye ederim (ben henüz Sayfa 41-50 adlı bölüme kadar okudum ama paylaşmak için fena halde istek duydum)
Romanı okurken Pink Floyd - Echoes (parçası), ve Wish You Where Here albümünü dinliyordum, n müthiş bir uyum sağladığını söyleyebilirim,
(opsiyonel olarak güzel bir şarap eşliğinde okumanızı tavsiye ederim :)
Buyrunuz:
Sonsuzun Tek Karesi: Dördüncü Boyutun Yankıları
docs.google.com/document/d/1ErassRs7HFUEnrd2F-hypHjTS2OmCvcdSq0lV8vQQ5g/edit?usp=sharing
Not: Hikayenin telif hakkı falan yok, romanı beğenip sayfaları daha da detaylandırmak isteyen gene ChatGPT o1 ile devam ederse içeriğin tutarlılığını doğru şekilde sağlayabilir. Diğer dil modellerinin hikayeyi muhtemelen “bozacağını” sanıyorum.
Not 2: bu hikayenin başlangıcı olan promptu da bir kaç güne paylaşacağım. Çünkü sorularım tamamen (hayal gücümü kullanarak sorduğum) quantum mekaniğine dair sorulardır, tersine mühendislikvari sorular da içerir ve sonunda hikayeyi yazdıracak prompt’u oluşturdum ve o1’e bu romanı yazmasını “rica” ettim.
Ekleme: Hikayenin oluşturulmasına yol açan soru-cevapları aşağıdaki Docs belgesine ekledim.
docs.google.com/document/d/1a_HSs2vIquPi2wNag-1Z34M1cpLFEtZdZ-9Dnh4sGkM/edit?usp=sharing
Özellikle bilim kurgu yazanlara destek olmak bizim işimiz. Yorumunuzu pinliyoruz. Belki de daha çok kişinin görmesini sağlarız.
@birkacseybilenadam emeğiniz ve ilginiz çok teşekkürler 🙏
Birbirimize değer katacak paylaşımlar yapan herkes benim için de çok kıymetlidir, bilgi paylaştıkça değerlidir.. 💪
Hikayenizin ilk bölümünü bitirdim. Diğer bölümleri de vakit bulunca mutlaka okuyacağım. Anlatımınız çok hoşuma gitti.Mirida’nın bütün olasılıkları görüyor olması ve bu çeşitlilik içinde tek yollu hayatı arayışı ben de bir düşünce fırtınası yarattı. Ben de Mirida gibi bütün olasılıkları görebilen bir yeteneğe sahip olsaydım sanırım seçim yapmakta zorlanırdım. Şu an ben attığım adımların benim için en mükemmeli olduğuna inanarak adım atıyorum. Bunun ne kadar doğru olduğunu hikayenizin ilk bölümünü okuyunca daha da net anladım. Hikayenin devamını da merak ediyorum. Ellerinize sağlık ❤
@@kozmikprizmaasliulusoy fikrin konseptini bu videodan alıp bazı sorular sordum ve hikayeyi yazan, aslında daha önce de belirttiğim gibi, kendi -promptlarıma verdiği cevap doğrultusunda - ChatGPT o1'dir. Tabi çok akıcı ve sürükleyici bir anlatım tarzı ile aklımıza gelmeyecek perspektiflerle fizik-edebiyat bağlamlarını çok başarılı oluşturmuş. Hani aylarca düşünüp ben yazsam bundan iyi olacağını sanmıyorum. Hikayenin ana konsepti romantik, psikolojik, bilim-kurgu gerilim gibi birşeye dönüşmüş, çok mantıklı seçimler..
Emeklerinize sağlık, harika bir sunum olmuş. Teşekkürler.
Çok sağolun
Kuantum konusu müthiş bir konu ve sırf bu konu için kanalınızı takip ediyorum. Kesinlikle bu konuda derinleşmeliyiz...
Çok teşekkürler. Bu hafta yüksek kütlelerde kuantum sürprizi ile ilerleyeceğiz. Desteğiniz için çok teşekkürler.
Ben videoyu çok beğendim. Gayet anlaşılır ve güncel. Teşekkür ederiz
Çok teşekkürler.
quantum çalışma prensibi çok gelişmiş bigisayar programı gibi 3 boyutlu algıladığımız programın kuralları var ışık herşeyin görünmesini var olmamızı sağlayan görüntü ekranı ondan hızlı hareket edemiyoruz ama sistemi oluşturan kodlar herşeyden hızlı ve zaten sistem kodlar üzerine kurulu belki herşey ortada ama beyin algılama kapasitemiz diğer boyutu algılayamıyor. Belki ilerleyen zamanlarda bir icat vasıtasıyla algılıyabiliriz.
Belki icatla… belki beyindeki bazı bölümlerin evrimleşmesiyle?
Teşekkürler.
Desteğiniz için çok teşekkürler.
@@birkacseybilenadamrica ederim… ua-cam.com/video/55LXQGzAITA/v-deo.htmlsi=ELwN8lEN8rWOeQm7 projemize kaynak olduğunuz için ekip adına teşekkür ederim…
Büyük bir kanal olmasak da elimizden gele desteği yapmak isteriz. Gelecek bu gençlerin. Bir çocuk değişir herşey değişir. Yolunuz açık olsun. Çok mutlu olduk.
Benzetmeler zorlama. Ama zaten bu anca bu kadar oluyor. Ellerinize sağlık
Kaçınılmaz olarak. Değerlendirme için çok teşekkürler.
Dolaşıklık ilkesini sevdim..çok büyük bir yumak ipi eve geldiğimizde kedimiz her yere dolaştırmıştı..ipin uçları belirsiz yani nerde olduğu belli değildi, ama arayıp bir ucunu bulursak ve asılırsak diğer uç nerde olursa olsun anında onu da asılmış gibi olurduk ve eğer o ucun mesela üst katta bir sandelyede dolaşıklığı başlamışsa, o sandalyenin sesini de anında aşağıdan duyardık.
Evet eğer ipini görünmez ve tesadüfi osaydı tam olarak dediğiniz gibi olacaktı. Ama somutlaştırmanız kesinlikle bizimkilerden iyi. Katkı için çok teşekkürler.
9:06 "deneyin yapıldığını biliyoruz", "deney sonuçları bunu gösteriyor", "elektronun davranışı bu şekildedir" gibi çok ciddi iddialarda bulunuluyor ama yüzlerce videodan 1 tane bile o meşhur deneylerin ne olduğu, nasıl yapıldığı, hata paylarının olup olmadığı, alternatif modeller sunulup sunulmadığı vs gibi asıl ilk önce anlatılması gereken kısımları hiçbir kanalda bulamıyorum.
Neden kimse bu çok çok önemli kısımları detaylıca anlatmıyor?
Mesela klişeleşmiş bir deneyi alalım. Çift yarık deneyinde fotonlar "tek tek" ateşlenerek... diye gidiyor.
Ben mi yanlış biliyorum, bu fotonlar elektronlardan bile küçük parçacıklar değil mi? Hangi makine, hangi cihaz böyle ultra kere ultra hassasiyet ve teknoloji gerektiren "tek" bir foton gönderme işlemini gerçekleştirebiliyor? Bu cihazın çalışma prensibi ve bizim bu cihaza bu kadar güvenmemizi sağlayan mekanizma ne?
Hadi tamam, fotonları tek tek gönderebildin diyelim. E bunları bir de "ölçmek"ten bahsediyorsun ve ben bu kadar fantastik iddiaların hâlâ somut bir açıklamasını göremiyorum.
Nereye baksam, aynı klişe, aynı ezber ve tatmin olmayıcı açıklamaları görüyorum.
İşin bu kısımlarını anlatmadan, sonuçları konuşmak ne kadar doğru?
11:11 hele ki bu kuantum dolanıklıkla ilgili Türkçe yabancı aramadığım video kalmadı ama 1 tane bile bu deneyin mekanizmasını anlatan detaylı bir video bulamadım.
İddia bol ama iddiayı temellendiren deneylerle ilgili doğru dürüst detay yok.
Ben de haliyle inanmakta zorlanıyorum bu aşırı uç ve ispatı yeterince anlatılmamış iddialara.
Umarım sizin kanalınız bu boşluğu dolduracak içerikler üretir.
Baştan sona haklısınız bu deneylerin ayıntıları neden videolarda yok. Yanıt basit izlenmiyor ve bu nedenle de üretilmiyor. Bir diğer yanıt içerik üreticilerin bu deneylerdeki konuları sizin istediğiniz ölçekte anlayıp anlatacak ehliyetlinin olmaması . Örnek olarak söylüyorum, çok küçük İngilizce bir kanalımız var ve ağır teorik konular çok izleniyor. Ancak Türkçe içerikleride patternler (izleyici davranışları) nedeniyle algoritmanın öneri zincirinde bu tip içerikler öne çıkarmıyor ve izlenmiyor. Bu sebeple de içerik üreticileri bu konuları tercih etmiyor. Bu konudaki az sayıdaki üretim de yine aynı sebeple size ulaşmıyor. Biz de elbette izlenmek isteriz ama ilk önceliğimiz bu değil bu sebeple bir kuantum dolanıklık deneyini baştan sonra videolaştıracağız (ilk fırsatta) diyelim. Değerli görüş, derin analiz ve sorgulamanız için çok teşekkür ederiz.
Nihayet biri benim de merak ettigim en başta anlatılması gereken kuantum yanıtı
Hocam videoya denk geldim insanların merakının artması için güzel videolar devam ✋🏻
Lakin gözlem yerine ölçüm tabiri daha iyi olacaktır fikrimce kolay gelsin ✋🏻
Çok teşekkürler. Geri bildiriminiz baştan sona haklı. Ölçüm kesinlikle daha doğru olacaktır
😅❤😊 verdiğiniz emekler çok kıymetli teşk
Çok teşekkürler.
Harika yaklaşım !
Gerçekten kuantumun somut hali olmuş çok şükür ya bir kişi de çıkıp şu videoyu yapmayı akıl etti teşekkürler admin bey
Daha somut olabilirdi
Çok teşekkürler.
Bence çok güzel anlatmış sınız bilmediğim çok şeyi sayenizde öğreniyorum izlerken dikkat kesildiğimi söyleyebilirim teşekkürler
Çok teşekkürler. Destekleriniz çok değerli.
Süperpozisyon hakkında şunu söylemek istiyorum (yanlış biliyor olabilirim,eğer yanlışsa lütfen düzeltin),aslında burda "aynı anda" demek çokta doğru değil insanlar yanlış anlayabilir,sonuçta aslında orda bir değişim var sonuçta elektron bir olasılık dağlımında,sürekli değişiyor,ve değişim=zaman,çünkü eğer aynı anda olsaydı mantığın üçüncü halin imkansızlığı ilkesiyle çelişirdi ki buda imkansızdır,eğer biri aynı anda derse yani değişim=zamanı inkar ederse ya cahildir ya aptal yada sahtekar,ayrıca zaman bir dokudur derseniz,evet öyle ama bu fizikteki tanımı,felsefede zaman değişimdir ve felsefe deki zamanın fiziktekiylede bağlantısı var,ikili şekilde yürürler
Yorumunuz için çok teşekkürler. Makaleyi referans alarak yaklaşımlarınız hakkındaki kendi düşüncelerimizi de paylaşmak isteriz.
Söyledikleriniz ilginç ve önemli bir bakış açısını ifade ediyor. Makaleye dayanarak, süperpozisyon durumlarının "aynı anda" iki farklı durumun birleşimi olarak düşünülmesi, kuantum mekaniksel olasılıkların yanlış yorumlanmasına yol açabilir. Süperpozisyon, sistemin bir olasılık dağılımı içinde farklı durumlarda bulunma potansiyelini ifade eder, bu nedenle sürekli bir kuantum dalga fonksiyonu evrimi vardır.
Makalede de belirtildiği gibi, bu tür durumlar faz uzayında birbiriyle girişim yapan durumlar olarak ifade edilir. Dolayısıyla, "aynı anda" ifadesi yerine, sistemin belirli bir olasılık yoğunluğu içinde farklı durumları keşfetmesi gibi bir yaklaşım daha doğru olur.
Felsefi açıdan zaman ve değişim ilişkisinde haklısınız; kuantum mekaniksel değişim de zamanla bağlantılıdır ve bu, fiziksel ve felsefi tanımlar arasında bir köprü kurar. Kuantum teorisi, zamanın yalnızca bir ölçüm çerçevesi değil, sistemlerin evrimi için temel bir unsur olduğunu vurgular. Yani, değişim = zaman ifadeniz kuantum mekanik açısından da anlamlıdır.
#düzya logoma tıklayıp gelirsen seninle bir fizikçi olarak şahsen görüşmek isterim.
Teşekkürler muhteşem görüşün için.
Çok sağolun ben de ilk kez aradaki farklari biraz kavradim..sizden ricam gunluk hayatimizdaki kullanim alanlarini da biraz anlatmaniz..
Bence kuantum aleme ait bilgi alt beynimide var fakat biz henüz o alanı kullanmayı bilmediğimiz için kuantum alemi idrak edemiyoruz. Duyularımızla algıladığımız maddesel dünyanın perdelerini kaldırdığımız ve bütün olasılıkların aynı anda var olduğu kuantum alana nüfuz edebildiğimizi hayal etmek istesek bile yine de şu anki kapasitemizle mümkün olamaz. Zaten zihin o alana girerse bedene de ihtiyaç kalmayacaktır diye düşünüyorum fakat hissi olarak yazdığım her şeyde büyük olasılıkla yanılıyorumdur. Somutlaştırma bakımından LUCY filmini izlemek fikir verebilir. Kaldı ki orada bile beynin tam kapasiteyle çalışmasını siyah karanlık bir maddeye dönüşmek şeklinde somutlaştırabilmişler. Kuantum aleme geçişi anlatmayayım sürpriz kaçmasın :)
kısaca, bişeyler oluyor ama neden olduğunu bilmiyoruz
Henüz değil.
Hocam kuantum dolanikliga su ornegi de verebilecegimizi dusunuyorum diyelim ki bir anne ve cocugu.cocuk cok uzakta bir yerde annenin sebebsizce hissettigi bir huzursuzluk o anda cocugunun sıkıntılı bir an yasamasindan kaynakli olabilir.hani bazen denir ya icimde bir sıkıntı var sonra sevdigi kisiden bir haber alir ve buymuş sebebi demekki denir bence burda kisinin ya hucresel düzeyde bagi olan kisiyle yada enerji anlaminda yakinn oldugu kisiyke atomlari kuantum dolanikliga giriyor diye dusunuyorum
Neden olmasın. Ancak henüz kuantum dolanık parçacıkların nasıl dolanık olduklarını bilmiyoruz. Yine de beynin kuantum dolanıklıkla çalıştığı neredeyse ispat edildi. Yorum için çok teşekkürler.
Peki 30 bin atomlu molekülün hızı nedir. Biliyoruzki kütle arttıkça hızlanma zorlaşır. Yavaş giden cisimleri görüyoruz. Gördüğümüz cisimler madde gibi davranıyor. Ama hız arttığında nasılsa beni kimse görmüyor bi ölçüm yok kafama göre gideyim mi diyor. Yani demek istediğim ışık hızına yaklaşıldığında bi futbol topu bile dalga gibi davranabilir mi futbol topları dolanıklık özelliği kazanabilirmi. Kütle ile hız aradında matematiksel bi bağlantı var olabilir mi. Yani şu hızda şu kütlede dolanıklığa geçer gibisinden
Abi gsli misin hep penaltidan örnek veriyon
Ha ha tespit güzel. Ancak futbol takımlarına mesafeliyim. Yorum ve destek için teşekkürler.
Bu da tersine algi oluyor yersen!!😂Son 2 sezon Gs nin 2 katı penalti kullanan fb yillardir ağlıyor!! Son 10 yılda Gs 13.6.8.4. Hatta averajla 2. Oldu! Gs nin lige havlu attığı o yıllarda fb niye şampiyon olamadı! başkaları oldu hep! Gs yarışta yokken de Fb şampiyon olamadı🤣kendi başarısızlıklarını örtmek için sağa sola b.k atmaktan başka çareleri kalmadı. Son 4 sezon Gs 4 defa 3 lemiş seni🤣
Zayıf ve yetersiz bir dil, topa vurulduğu anda konum belirlenirse hız(momentum) yani yönün belirsizleştiği görseli daha açıklayıcı olurdu. Bir şeyler biliyorsun ama anlatamıyorsun, bunu bir yapıcı eleştiri olarak kabul etmeni istiyorum. Kuantum silgi deneyi çok daha açıklayıcı olurdu. Ayrıca çift yarık ve tek yarık deneyleri de yok, bu parçacık ve dalga formunun anlaşılmasını kolaylaştırırdı. Bir çok eksik var, bunları dikkate alarak yeni bir video yapabilirsin.
Müthiş gözlemler harika bir geri bildirim. Aydınlatıcı yaklaşımınız için çok teşekkürler.
merhabalar. öncelikle videolarınız için çok teşekkürler. einstein'in kuantumu kabul etmekte zorlanmasına sebep olan fiziksel yersellik ilkesi ve kuantum dolanıklığın bununla nasıl çeliştiğini anlatan bir video ne güzel olurdu ☺️
Cidden güzel olurdu. Not ettik ilk fırsatta gelecek.
@ 🙏🏻
Simulasyon en alt konumda her ihtimali hesaplayip beynimizin gercekligin disina cikmasini engelliyor iste :D gordugumuz her sonuc simulasyon icin en verimli enerjiyi harciyor
Ben artık ümidi kestim. İzlediğim bütün videolar da aynı hiçbir şey anlaşılır değil. Bilgiler ve fikirler anlaşılmıyor. Ciddiye almıyorum.
Bir şans daha verin o zaman. Yorum için çok teşekkürler.
Matematik öğren.
@ Kaynak mesela ? Matematiği nereden öğrenebilirim ? 12 yıllık eğitim bana öğretemedi de.
Bununla ilgili filmler izle adam daha nasıl anlatsın
Anlaşılmayacak birşey yok bro
Açıklayamadıkları veya anlam veremedikleri herşeye kuantum fiziği ekleyip satıyorlar işte😂😂😂 2:22
Teşekkür ederim. Size cahilce bir soru sormak istiyorum. Bir türlü bir yerde bulamadım sanırım çok temel olduğu için kimse bahsetmiyor bile. Dolanık elektronların spinleri aynı mı , ters mi ?
Sorunuz çok yerinde ve somutlaştırma videosunda açıklanması gereken bir konuymuş ve biz atlamışız. Dolanıklığın türüne bağlı olarak değişiyor spin değerleri. Ancak çok genel olarak şunu söyleyebiliriz aynı olmak zorunda değil. Genelde de zıt yönlün olarak oluştuğu söyleniyor. Yorum için teşekkürler.
Belirsizlik ilkesinde navigasyon cihazı hem hızı hemde konumu aynı anda verebiliyor ama.
Tespit gibi tespit. Makro cisimlerde başarılı gerçekten.
@@birkacseybilenadam 😅
Harika. Ama somutlastirinca kafam daha cok karisti🤣
O zaman biz beceremedik. Bir sonraki somutlaştırma videosu umarı daha iyi olur. Yorum ve destek için teşekkürler.
Bir fikrim var aslında. Bunu araştırıp geliştirebilirsem sonuç olabilir.
Allah'ın sonsuz ilmini anlayamayacağını kavrayamayacağını anlamak. İşte gerçek anlamak budur demiş HZ Ebubekir
Başlık, penaltı atışından örneklerle olsaydı içeriğe daha uygun olurdu.
Tespit gibi tespit.
Kuantum teorisini somut bir şekilde ortaya koyamazsın çünkü kuantum teorisi diye bir şey yok. Kuantum fiziği o
Tespit gibi tespit. Geri bildiriminiz için teşekkürler.
Biz fiziksel dünyamızda her şeyi şekiller , sınırlar ve hesaplarla algılıyoruz. Kuantum evrende her şey olabilecek her yerde her şekilde ve her hesapta. Bizim yaptığımız hata Kuantum evreni her şekilde algıladığımız fiziksel evrenin kalıpları içine sokmaya çalışmamızdır. onu şekillendirmeye sınırlar koymaya ve her durumunu formülize etmeye çalışıyoruz. Ya bu durumu ispatlayacak bilgiye henüz sahip değiliz yada bu hiç bir zaman olacak bir durum değil. Kuantum evren bize bir lazer ışığı tutuyor bizde onu yakalamaya çalışan kedi gibi oluyoruz. Biz onu gözlemlediğimiz sürece resmen bizimle oynuyor.
Harika aforizma değerlendirme için çok teşekkürler. Şu kadarını söyleyebilirim. Henüz kuantum dünya ile klasik fizik dünyasının arasındaki sınırı tam olarak çizemedik bile. Yol uzun.
"Tecrübe" demek bu kadar zor mu?
Bizim için zor demek. Geri bildirim için çok teşekkürler. Daha dikkatli olacağız.
Video harika sagolun
Destek ve yorum için çok teşekkürler.
Quantm fiziği demek tüm olasılıkları görmek mi
Olasılık fonksiyonunu görmek demek gibi düşünebiliriz. Yorum için teşekkürler.
Dolanıklaştılılan fotonların arasındaki etkileşimin ışık hızını aşmadığını birkaç gün önce google gemini ile olan sohbetimde öğrendim. Nedense yıkıldım ya.
İddia o ki, bir bilgi aktarımı yok bu sebeple de ışık hızına ihtiyaç yok. Yakın zamanda Eistain'nın dolanıklığı neden reddettiği videosunda bu konuya gireceğiz. Ancak belirtmekte fayda şimdilik aşmadıklarını düşünüyoruz. Eistaın bu fikirde değildi. Yorum ve paylaşım için çok teşekkürler.
harika
Destek için çok teşekkürler.
Somut bir anlatım bulamadım
Birde İkizler paradoksu dolanikliklami iliskiliydi.
Ben o kadar ağır kelam (İslam felsefesi) okudum ki,artık soyutluk bana normal geliyor
Dolanık parçacıkların herhangi birinin spinini keyfimize göre değiştirebilsek ışıktan hızlı haberleşebiliriz.
hayır
ışık hızında haberleşme olgusu bayağı bir karmaşık ölçüm kaynaklı bağıl hız, zamanın göreceliği vb gibi durumları ortadan kaldırsan bile o bilginin elde tutulurluğu da bir o kadar önem arz ediyor
kaldı ki haberleşme olgusunu da açmak gerekir henüz elde tutulur bilgilerimiz pek yok
@algiltwilskrag Işık hızı değil ışıktan hızlı :)
@ sıkıntılı olduğunu söylüyorum işte.
@@algiltwilskrag Tamamen kurgu tabii ki ama "Üç cisim problemi" romanında uzaylılar bu teknolojiyi çözmüşlerdi ve buradaki olayları 4 ışık yılı ötedeki kendi gezegenlerine anında aktarabiliyorlardı. Bir elekton spinini manüpile edebilmek yeni bir çağ açabilir
👍👍👍
👋
👏🏻⭐️👏🏻
👏🏻❤️👏🏻
Kendiniz de anlamadığınız bir şeyi anlatmaya çalışıyorsunuz 😊
👏👏
Kristalin ağırlığı 16 mikrogram.
Doğrudur. Yakın zamanda o konuyu da ele alıyoruz. Düzeltme için teşekkürler.
@@birkacseybilenadam 👍
👏🏻👁️👏🏻
👍
Vay canınas..hızır kuantum mekaniğini,cebrail kuantum dolanıklığını uyguluyormuş meğer...bizimki de hayat mı beyaa
Anlatım tarzın güzel dinletici, bir ara kuantum fiziğini kabullenmiyordun.
Klasik fizik ile kuantum fiziğinin sınırlarını kütle çekimi belirliyor olabilir.
Bu iki fizik alanı arasındaki sınırın henüz çizilemediğini fark ettiğimizde açıkçası bizde umudumuzu kaybetmiştik. Yorum için teşekkürler.
Ben nobelden vazgectim. Döner dukkani açacağım
Döner de değerli. Neyde iyisin ve keyif alıyorsan o olmalısın diyor Tather Rciolonsky.
@birkacseybilenadam Tather Rciolonsky diye biri yok. Siz siz olun onu rol model olarak seçmeyin.
Konudaki, parcacık veya dalga boyu olasılığı,gözün yapısında veya onun bakılan yere gönderilen enerjiden dolayı olamaz mı?
Kuantum futbol mu yani
Neden olmasın
Benzetmeleriniz tam anlamıyla doğru değil
Daha dikkatli ve anlaşılır olmak için çabalayacağız geri bildiriminizi dikkate alıyoruz. Sağolun.
Neden belirsizliği hız ile ölçmeye çalışıyorlar ki? Zaman kavramı ile ölçmek daha doğru değil mi? Yani zaman kavramı da anlatmaya yeterli değil, daha doğrusu zamansızlık kavramı ile ölçmek gerekiyor. Aynı anda iki şeyin var olması zamansızlık olduğu gerçeğini de ortaya koyuyor. Yada zamanın ötesi kavramını. Umarım anlatabilmişimdir. Nobel ödülü bana gelsin:)))
Valla anlamiyoruz
Sezgisel bakınca anlamak imkansız Bu güne değin bizlere somutlaştırılarak anlatılmadı. Sonuçlarına odaklanmak lazım. Somutlaştırma serimize devam edeceğiz. Yorum için çok teşekkürler.
matematik öğren.
@aytekzero yani bir özelestiri olarak..matemetikte anlamıyorum.kuantum konusuyla alakalıyim uzayla ilgili her şey çok ilgimi çekiyor ama bir yere kadar kapasitem var tabi ki.ama olsun bilgi bilgidir ve ögrenmek hayatimda en zevk aldığım şey.mevcut imkanlarla yapabilecegim bu
Enerjisiz ölçümü buldugumuzda herseyini çözeceğiz
Kardeşim neden önce kendi anlamadığın şeyleri millete anlatmaya çalışıyorsun. Önemli olan herkesin bir şeyler katarak bu yolu kat etmesi değil mi ? Çizgi film yapabilirsin, karikatür seslendirme de yapabilirsin. Fakat öğrenmeye yeltenmediğin her şeyi bir makinenin araştırma ve öğrenim yeteneği ile sunduklarından faydalanmaktan boş hiçbir şey yok bu hayatta. Samimice söylüyorum gpt mükemmel bir şey fakat, izafiyeti ve genel göreliliği devlet dairesinde bir kaç bardak çay içerken senşn hayatına sokan einstein’dan tut. Hani şu bokunu yiyor dediğiniz celal hocamıza kadar hangi birisi bu kadar boş işlerle uğraşmıştır. Ya senin üzerine bir şey katamadığın, şuursal veya bilinçsel olarak, etkileşime bile girmediğin bir konuyu böyle profesyonelce anlatmak ucuzluğun başlı başına daniskası. 🤞🏻☺️
Yorumunuz ve müthiş tavsiyelerinizi değerli buluyorum. Desteğiniz için çok teşekkürler.
ı love deep seek
Keyifli kullanmalar o zaman
İslamdaki kader inancını bilimsel olarak izah etme çabasına kuantum denir
👍
👏🏻🏆👏🏻
👏🏻🥇👏🏻
👏🏻👂🏻👏🏻
👏🏻💙👏🏻
👏🏻✅👏🏻
👏🏻⭐️👏🏻
👏🏻🍀👏🏻
👏🏻🌎👏🏻
👏🏻👏🏻👏🏻
👏🏻🧠👏🏻
👏🏻💯👏🏻