Cheile Rametului | Iunie 2019

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 чер 2019
  • Cheile Râmețului alcătuiesc o arie protejată de interes național (rezervație naturală de tip mixt), situate în estul Munților Trascău (situaţi în partea sud-estică a Munţilor Apuseni dominând valea Mureşului în aval de confluenţa cu Arieşul și nu depăşesc 1400 metri). Drumul spre satul Rameț pornește din vestul Aiudului. Până la Cabană Slobodă există un drum asfaltat. Urmează o porțiune de macadam care urcă prin pădure, în serpentine lungi, până la 750 de metri, de unde continuă pe o creastă care e cumpănă de ape dintre bazinele Mureșului și Arieșului.
    Priveliștea este copleșitoare, dar blândă. Piscuri și chei calcaroase se desfășoară cât vezi cu ochii. Drumul intră în satul Ramet, apoi, puțin mai încolo, coboară în Valea Mănăstirii și urcă iar până spre 1.000 de metri, traversând satul Brădești. Din Valea Mănăstirii urmezi alt drum, unul care pune la grea încercare suspensiile mașinii și nervii șoferului deopotrivă. La volanul unei berline normale e un coșmar, de aceea mai potrivit este un autoturism cu gardă înaltă și scut metalic la motor. Dacă reușești să treci cu bine de toate capcanele, dai direct în capătul dinspre aval al Cheilor Rametilor, chiar în spatele Mănăstirii Râmeț, cel mai vechi așezământ ortodox de acest fel din Transilvania. Mănăstirea este păstrătoarea unei bogății de odoare bisericești, icoane pe lemn și obiecte medievale.
    Cum ajungi pe Cheile Râmețului
    Un traseu foarte spectaculos care pornește din Aiud, oraș aflat pe Drumul European 81, între Albă Iulia și Turda. Se pleacă spre satul Râmeț din vestul Aiudului. Un indicator arată direcția Ramet-Abrud. Șoseaua este asfaltata până la Cabană Slobodă (7 kilometri). Se continuă pe un drum de macadam (5 kilometri), până la marginea superioară a satului Râmeț.
    Trasee
    1. Cabana Râmeţ - Cheile Râmeţului - Cheia - Brădeşti - Peştera Huda lui Papară - Valea Morilor - Sălciua. Marcaj: cruce albastră. Durata: 6-8 ore.
    Traseul este dificil și necesită traversarea cheilor pe firul apei şi pe Brâna Caprei. SAccesibil turiștilor antrenați, bine echipați și numai ân zile frumoase.
    2. Cabana Râmeţ - Cheile Râmeţului - Cheia - Modoleşti - Cabana Întregalde. Marcaj: triunghi albastru. Durata: 6 ore.
    Traseul este dificil, necesită traversarea cheilor pe firul apei. Se recomandă turiştilor antrenaţi şi numai pe timp frumos.
    3. Cabana Râmeţ - satul Valea Uzei - satul Olteni - satul Râmetea. Marcaj: bandă roşie. Durata: 8 ore. Traseul principal de creastă al Munţilor Trascău, continuă prin Moldoveneşti şi Cheile Turzii până la Cluj-Napoca.
    Traseul este relativ ușor, dar lung.

КОМЕНТАРІ • 6

  • @erwinrommel5490
    @erwinrommel5490 2 роки тому

    Thanks for showing here in YT. Awsome landscape, kind and hospitable people. Was there last century.

  • @IntrebariPopulare
    @IntrebariPopulare 4 роки тому +2

    Exista varianta de a strabate Cheile complet, fara trecerea prin apa?
    Adica doar pe uscat...? :)

    • @bogdan3348
      @bogdan3348  4 роки тому +1

      Nu am gasit atunci cum. Dupa cate am investigat noi atunci, tot trebuie sa treci prin apa la un moment dat.

    • @iahimadilab
      @iahimadilab 3 роки тому

      Daca urci pe Brana Caprei, dar tot strabati putin raul. Daca vrei sa ajungi in Cheia exista si alte metoda de ajunge acolo fara sa treci prin Chei.

    • @IntrebariPopulare
      @IntrebariPopulare 3 роки тому +1

      @@iahimadilab Am fost pe Brana si ne-am intors prin apa: ua-cam.com/video/RNA-TpYMo6Y/v-deo.html :)

    • @IntrebariPopulare
      @IntrebariPopulare 3 роки тому +1

      @@bogdan3348 Am fost pe Brana si ne-am intors prin apa: ua-cam.com/video/RNA-TpYMo6Y/v-deo.html :)