Not: Tüm konuklarımıza öyle sorduğumuz için kıymetli hocamız kendisine de aynı şekilde sorulmasını rica etti. Başta itiraz etsek de öyle olmasını istediği için öyle sorduk.
Türkçesi aksansiza yakın. Turkiye'yi cok sevdiğini bağlandığını hissettim. Tespitleri cok doğru. Bizden bahsederken cok dikkatli ve nazik. Tatli bir insan.
maşallah devam edin. Atalarınızın kemikleri sızlıyor. Bu ülke artık BM gibi oldu. gerçekten maşallah. yapımcıyı kutluyorum. suruyelilerle de yap program. afrika asyalı irlandalı ingiliz herkes bur da . biz de ülkeden kaçıyoruz. belki de aidiyet duygularımı yitirdim. yabancı seviciliği pandemi gibi yayıldı. bu kadının ülkesinde bu yapımcıyı bu kadınla aynı kapıdan geçirmezler. bu kadının ülkesinde afrikalıların vebali vardır. bir zamanlar mozartın bestelerine ilham olan halkımız vardı. bir zamanlar konuşmacı kadının ülkesindeki krallar padişahın sadece vezirlerinden birine eşitti. doğu romayı da batı romayı da yıkıp bu kadının ülkesinde onuncu sınıf insan olmak içime sinmiyor.medeniyet diyeceksiniz. bu konuşmacının dedelerini urfalılra anteplilere sorun anlatsınlar size. niye gazi niye şanlı bu şehirler unuttunuz mu. yazıklar olsun. sen o tatlı insanla eşit değilsin onun ülkesinde fransay bi git tatlılığğı gör.
hanımefendi kelimesinin tam tarifi bu hanımefendi.ağırbaşlılığı zekasıyla fark yaratıyor.güzel tespitleri var.örneğin köyde yaşayan insanların daha sıcak kanlı insanlar olduğunu söyledi.bu çok doğru ne yazıkki.şehirleşme arttıkça insanların bencilleşmesi kaçınılmaz oluyor
maşallah devam edin. Atalarınızın kemikleri sızlıyor. Bu ülke artık BM gibi oldu. gerçekten maşallah. yapımcıyı kutluyorum. suruyelilerle de yap program. afrika asyalı irlandalı ingiliz herkes bur da . biz de ülkeden kaçıyoruz. belki de aidiyet duygularımı yitirdim. yabancı seviciliği pandemi gibi yayıldı. bu kadının ülkesinde bu yapımcıyı bu kadınla aynı kapıdan geçirmezler. bu kadının ülkesinde afrikalıların vebali vardır. bir zamanlar mozartın bestelerine ilham olan halkımız vardı. bir zamanlar konuşmacı kadının ülkesindeki krallar padişahın sadece vezirlerinden birine eşitti. doğu romayı da batı romayı da yıkıp bu kadının ülkesinde onuncu sınıf insan olmak içime sinmiyor.medeniyet diyeceksiniz. bu konuşmacının dedelerini urfalılra anteplilere sorun anlatsınlar size. niye gazi niye şanlı bu şehirler unuttunuz mu. yazıklar olsun
Bizim sadece sabah kahvaltisinda yediklerimizi,dunyanin bir cok ulkesinde tum gunde yiyorlar.Turk mutfaginda Yemek yapmaya cok zaman ayrilir.Mutfakta cok uzun zaman gecirilir.Daha sabah kahvaltisinda aksama ne yiyeceğiz diye düşünülür 🙂En iyi sefler erkeklerden ciksa da kadinlarimiz cok maharetlidir diger ulkelere nazaran.
@@lazvegaz7318 Haklisiniz tabi Israf mutfagimizin zenginliği ve çeşitliliği sonucunda ortaya çıkan eksi bir durum.Bizim sadece köy kahvaltısı servisimizde bile masada bir kussutu eksik ve kalanlar çöpe gitmekte.Bir Avrupalı sabah bir kruvasan ve kahveyle gune başlar.Biz yürüyüşte ara verince araştırmalık yeriz simit-cay 🙂Lakin biz yemeklerimizi fazla manipüle etmeden lezzet odaklı yaparız.Ornegin Japonun gosterisli suşi sindense bence bizim yaprak sarmalarimiz daha lezzetlidir.Yemek yemeyi ve özellikle yapmayı seven insanlar buna özen gösterirler.
Evet, Turk halkinin gosteris meraklisi oldugu konusunda cok hakli. Karsisindaki insanin degerini o kisinin sahip oldugu maddi imkanlara gore biciyor. Zenginse kaliteli insandir algisi yuzunden bu haldeyiz zaten.
Istanbulluyum. 60'li 70'li yillarda cocuklugumu ve ergenligimi Istanbul'da gecirdim. Inanin, buyuk sehir insanlari o zamanlar boyle degildi genelde. Insanlar maliyla caka satmazdi. Sahip olduklarini insanlarin gozune sokmazdi. Kucumsemek icin soylemiyorum ama Anadolu'dan gelen zenginler yapardi bunu daha cok.
Bana göre Fransızların düşüncelerini daha açık söylemesi bizim kültürden daha iyi gibi duruyor. Çünkü evet biz karşımızdakine ayıp olur diye söyleyemiyoruz daha büyük bir ayıp olan dedikodusunu yapıyoruz. Biz birde duygularını pek konuşan bir toplum değiliz hele ki eskiler, hele ki eskiler. Bir de sonda söylediği zenginlerin kendilerini göstermeye çalışmaması mütevazilik göstermesi çok doğru ve güzel. Çünkü maddiyat ile konum ve değer kazandığını düşünmek insanı alçaltıyor bence. Bizim insanlar da öyle olsa daha güzel
Dusuncesini acik soylememek yalniz Turklere degil, tum Dogulu ve Orta Dogulu toplumlara ozgudur. Ya ozguven eksikliginden ya da samimiyetsizlikten kaynaklanir. Cok durust toplumlar olduklari soylenemez.
Açık iletişim hem kazaları önlüyor hem de insana iyi geliyor. Ancak bizim toplumumuzda yadırganan ve zaman zaman da ayıplanan bir şey. İlişkilerde istekleri ya dolaylı ifade etmek ya da anlaşılmasını beklemek gibi bir anlayışımız var. İfade ettiğimizde talepkar bulunup yadırganma hissi yaşıyoruz, talep etmeyip farkedilmediğine de kendimizi kötü hissediyoruz. İhtiyaçlar ve taleplerin farkedilmesi sorumluluğunu karşıdan bekliyoruz. Halbuki kendimiz sorumluluk alıp doğrudan iletişim kurmak çok daa sağlıklı. Diğeri ise sürekli bir mesafeyi koruma, hem yakın hem de uzak olma durumu insanı çok yoruyor.
Hoca hanım farkına varmadan çoktan bizden biri olmuş eminim bu ülkeden de mümkün değil ayrılamaz çok beğendim bu sohbeti bizi çok güzel analiz etmiş güzel bir sohbet olmuş selamlar
Türkiye de yaşayan insanları ve olayları olumlu ve olumsuz olan tüm yanları ile çok gerçekçi ve doğru gözlemleriniz doğrultusunda samimi olarak ifade etmiş olmanız dolayısıyla sizi tebrik ederim ve yaşamınızda size başarılar dilerim.Sağlıkla kalın.Saygılar.
Fransız hocamız gayet mütevazi ve bazı tespitleri doğru. Türkçeyide güzel konuşuyor. Dünyada çok ülkeyi gezdim,gördüm güzel, hoş ama Türkiye bambaşka kültürüyle, insanlarıyla, yemekleriyle, ülkenin tarihi dokusu ve coğrafyasıyla. Teşekkürler, güzel bir video olmuş.
@@ANGBANDriseU Bi yandan katılıyorum bir yandan katılmıyorum insanımızın eski sıcak kanlı yapısının kaybolduğu doğru bunun sebebide politikacıların bitmek bilmez bölüştürme politikaları ve ülkedeki ekonomik sorunlar. Ama yinede kendi ülkemizden vazgeçip kötülemeninde herşeyi daha da kötüleştirmesi dışında bir işe yarayacağını zannetmiyorum
Her tespiti doğru, özellikle nezaket sahibi insanlara kötü davranılırken zengin ya da güçlü olduğunu belli eden insanlara saygı gösterilmesi ve rahatsız olunan bir konuda direkt olarak muhatabıyla konuşmayıp konuyu içinde büyütüp büyütüp başka bir yerden patlaması, bolca da dedikodu yapılması. Kırmadan dökmeden söylemeye de çok özen göstermiş. Maalesef haklısın hocam.
Biraz aşağılık kompleksiniz mi var? Merakımdan soruyorum çünkü yukarıdaki videoda sadece olumsuz söylentilere odaklanmışsınız. Aşağılık kompleksi geliştirmek hoşunuza giden bir hobi mi? Yorumunuz bir tane olsun pozitif söylenti içerseydi eleştiren birisi olurdunuz.
maşallah devam edin. Atalarınızın kemikleri sızlıyor. Bu ülke artık BM gibi oldu. gerçekten maşallah. yapımcıyı kutluyorum. suruyelilerle de yap program. afrika asyalı irlandalı ingiliz herkes bur da . biz de ülkeden kaçıyoruz. belki de aidiyet duygularımı yitirdim. yabancı seviciliği pandemi gibi yayıldı. bu kadının ülkesinde bu yapımcıyı bu kadınla aynı kapıdan geçirmezler. bu kadının ülkesinde afrikalıların vebali vardır. bir zamanlar mozartın bestelerine ilham olan halkımız vardı. bir zamanlar konuşmacı kadının ülkesindeki krallar padişahın sadece vezirlerinden birine eşitti. doğu romayı da batı romayı da yıkıp bu kadının ülkesinde onuncu sınıf insan olmak içime sinmiyor.medeniyet diyeceksiniz. bu konuşmacının dedelerini urfalılra anteplilere sorun anlatsınlar size. niye gazi niye şanlı bu şehirler unuttunuz mu. yazıklar olsun. bugün bu ülkede prof bilim insanı hoca mühendis var o zaman ne gereği var. sen kimlik kartınla bu kadının ülkesine bile gidemezsin. senden önceki türk nesli de bu kadına yaranmak için kimliğini göster gir türkiye ye demiş. bazıları hızını alamamış kimliği bile olmayanlar girebilir demiş. gene yazıklar olsun.
Turkiyede de durum ayni,sehirli burjuva kesim mesafelidir ve avam kesim hep kendisine üstten bakildigini düşünür. Bu eğitimli toplumlar ve bireysellesmeyle birlikte ortaya çıkan bir durumdur. Amerika ve Almanyada da bunu hissedersin. Belirli eğitim ve gelir düzeyi üstündeki insanlar soğuk ve mesafelidir. Tabi kibir de vardır.
@@galacticreform6288Yok bu ondan değil. Fransa'da yaşayan çoğu yabancı; ya göçmendir veya sömürü devletlerinden gelenler. Türkler ve maddiyatı düzgün Avrupa ülkesi vatandaşı çalışmak veya eğitim için oradadır. Diğerlerine, Türkiye'nin Suriyelilere 😔bakışı gibi "bakmaya" alışık oldukları için Türklere de aynı bakarlar.
@galacticreform6288 Ben Amerikada yasiyorum. Burda varlikli ve egitimli kesimde boyle bir sey asla gormezsin. Gayet iyi ve kibar davranirlar. Soru sorarlar, seninle ilgilenirler, gulumserler. Almanlarda bu kadar kaba ve kendini begenmis degillerdir. Orada da bulundum iş icin. Türklerle zaten kıyaslamayın. Sonradan görmeler vardır tabi ama Fransizlarin genel bir kendini begenmis yaklasimi var. Yahu adam Ana dili gibi ingilizce biliyor, London aksaniyla konusabiliyor, toplantida Francisca konusuyor, bir suru yabanci varken. Uluslararasi bir ekip, hepsi ingilizce biliyor, ustelik senin misafirlerin. Hala imparatorluk zamaninda yasiyorlar. Yahu bizde imparatorluktuk. Ama böyle bir yaklaşım görmezsin. Bunlarin yapisi bu
Fransizlarin ustten bakan bir millet olduklarina katiliyorum. Ozellikle kentliler. Fransizcayi bozuk ve aksanli konustugum icin asagilandigimi bile hatirliyorum; direkt hakaretle degil elbette, ama oflayip puflayarak, surekli soylediklerimi duzelterek bir yandan da parmagini iki yana sallayarak.
Çok isabetli tespitleriniz var hanımefendi. Ülkemizi de Fransada çok iyi tanımıyorsunuz. Eminim. Size çok teşekkür ediyorum Madame. Je vous remercie de tout mon coeur. ❤❤❤❤😘🖐👍👏👏👏
Çok güzel "konuklar" ve "konular" seçiyorsunuz... ÇOK teşekkürler... (naçizane videolarınızın altına dakika dakika konuları ayırırsanız çok sevinirim teşekkürler)
Buyuk ilgiyle dinledim. Hocama çok tesekkurler. Tespitlerin cok isabetli oldugunu dusunuyorum. Fransa is sebebiyle 20 30 kere gitmişimdir. Turistik amacla bir kere bile gitmek istemem, maalesef. Bu ulkeye karsi kendimi hep soguk hissettim. Bu hissin sebebinin benden kaynaklandığını sanmiyorum.
Türkiye’yi ve Türk insanını tatlı dille çok güzel tesbit etti. Bir tek yer karıştırdı, orda ne demek istediğini anlayamadım. Türk insanı sıraya girmek istemediğinden girmiyor zaten, kendini herşeyden üstün gördüğü için maalesef.
Fransaya karşı hep ön yargım vardı tarihsel güdülerle. Avrupada her ülkeye gittim ama Fransa'ya özelikle inat edip gitmemiştim. Derken bir yaz dönemi Korfu adasında bir oda kiraladım. Evde 2 Fransız kız, 1 Norveçli erkek, 1 Hollandalı erkek ve ben vardım. Bu Fransız kızlar Parisli olmasına karşın akdeniz kuşağı insanı karakterine sahiptiler. Hemen sıkı arkadaş olduk. Birlikte yemek yapmalar birbirimize yemek, icecek ısmarlamalar vs hep sıcak ilişkiler. Ama bizim Hollandalı ve Norveçli elemanlar tipik kuzey Avrupalı, baskın bireysellik, paylaşmayi bilememe vs yani tipik özellikler. Neyse o 3 ayda tüm önyargım yok oldu Fransızlara. Aynı yıl önce Paris e sonra Marsilya ya gittim. Her milletin bir kültür iklimi ve iyi olduğu bazı alanları olur. Bu adamlar estetik anlayış üzerinde tartışmasız dünyanın en ama en iyilerinden. Harika sokaklar, harika detaylar, müthiş bir estetik anlayış... Bugün İstanbul'un bike en güzel mimari örneklerinden özelikle Beyoğlu; İstiklal, Galata, Karaköy de Fransız mimarisini görürüz. Bazı Fransızların sanatta, mimaride, bilimde, entellektuel alanlarda çok iyi olmalarının verdiği farkındalık ve koyu milliyetçi duyguları bir araya gelince başka uluslara üstten baktıkları doğrudur. Ama bu tip insanlar hangi ülkede yok ki? Hatta öyle uluslar var ki adamların elle tutulur bir şeyi olmamasına karşın kafatasci ırkçılık taslayabiliyorlar :)
Benle aynı şeyi düşünen birini görmek çok mutlu etti beni. Hatta ben kaba bile olduğunu düşünüyorum bazen . Genelde romantizm ve aşk dili olarak bize empoze edilen bu dilin öğrenmeye çalıştığımda ne kadar kaba olduğunu görünce çok şaşırmıştım
@@emirhan3482 aynen kardeş! bende öyle başladım sonra nefret ettim. ve İspanyolcanın Fransızcadan çok daha kulağa hoş geldiğini ve öğrenmenin bir o kadar kolay olduğunu fark ettim. ayrıca bir aşk dili varsa o da Türkçe bence. ama bunu bilmiyormuşum!
Fransız etkisinden çıkıp önce Amerika sonra Arap etkisine girdiğimiz için. Eskiden lingua franca Fransızca'ydı. Sonra İngilizce oldu. AKP'lilerin Arap hayranlıkları da eklenince...
90 larda en yakın arkadaşım ben mağazadan giyiniyorum sen pazardan deyince kafama dank etmisti yaş 8-9 falan ozamana kadar hiç duymamıştim böyle birşey ama farkedince beni hep aşağılarmis meğer Evimizde çok eskiydi biz doğmadan ailem köyden gelmiş eski bir ev almış eski diye evimize girmezdi Babam amcalarımla çok çalıştı 10 senede durumumuz cok iyi oldu iki katlı bir ev yaptırdık herşey yeni idi ve zengindik artık evimizin önü araba galerisi gibiydi hemde sıfırdı ve arkadaşım gelmek istiyordu ama ben ondan sogumustum ve arkadaşligimiz bitmişti Anneside aynı kafaydi Annemde annesini hiç sevmezdi Sonra farkettim ki mahallede kimse onları sevmiyormus 😂
Burun temizlerken bariz sümkürmeleri onlarda gayet doğal; ablam 20 yılı aşkındır Fransa'da yaşıyor ondan ve yeğenlerimden biliyorum. Uluorta yerde hiç çekinmeden sümkürdüklerinde kızıyorum, ne var bunda diyorlar :D
@@Apo-1453Bunu apo isminde bir neanterdal mi söylüyor herkesi kıyase etmeyiniz ulan seni Fransa'da daha önce gittiğim bir klâsik müzik konseri vardı oraya götürsem seni insanlığını sorgulardın ben ne kadar küçük bir insanım diye eşşekçi apo seni
Tipik kultur farki. Onemli bir tarafi yok. Biri digerinin ulkesine gittiginde oradaki bu tarz kultur elementlerine dikkat ederse daha dogru davranmis olur. Her millet icin gecerli.
Az soylemisin kirmamak icin yada sende o bati ozentilerinden birisin turizmle uğraştım 98 den 2010 a kadar sofrada osurmayanini görmedim batılı milletler öyle ovuldukleri kadar yok yani.adamin nimete saygisi yok bikere neyini ovecem neyini benden üstün görecem ne diye dilini kullanacam
Çok güzel bir bölüm olmuş. Hocamızın gözlemleri gerçekten çok değerli ve Türkiye de üniversitelerimiz de böyle hocalar olduğunu bilmek en azından ümit veriyor. Teşekkürler
Kadın Antropolog ne kadar güzel tespitleri var. Yetmişli yıllarda yaşasaydı çok daha fazla severdi. Robert Kolej'de öğretmenlik yapan yabancı bir öğretmen o yılların Türkiye'si için "Masal Gibiydi" diye bahsediyor. Ne yazık ki güzel ülkemiz kısır siyasi çekişmelerden bu hallere geldi.
Dışarıdan gelene masal gibiydi belki. Ama 80 ihtilaline giden yılların halkımız için çok da parlak olmadığı hele ki bugünlerden daha iyi olmadığı aşikar.
Türkçemizin güzelliği, Hocamıza ayrı bir sıcaklık ve samimiyet katmış. Sıraya girmek ile ilgili gözlemleri, Ankara'ya giderse eminim ki değişecektir. Düşüncelerimizi kendimize saklayıp, içimize attıklarımızdan gıyapta söylenerek kurtulmaya çalışmamızla ilgili saptaması çok yerinde. Huyumuz kurusun. Zengin veya muteber bir kişi olduğunu belli etmediğinde, Nasrettin Hoca'nın "Ye Kürküm Ye" fıkrasındaki durumla karşılaşmak gayet olası. Yine huyumuz kurusun. Hocamız, umarım uzun yıllar Boğazda vapurla karşıdan karşıya geçer inşallah. Selâmlar ve sevgiler.
8:33 1990-2000'lerin Ankara'sında herhangi bir yerde 2-3 insan bir şeyi bekliyorsa hemen sıra oluşurdu. Sıraya girmezsen ciddi ölçüde uyarılırdın. 2006'dan beri İstanbul'dayım başlarda burada çok tartışırdım. Şimdi tartışmıyorum ama alışamadım da. Küçük olay büyük saygısızlık.
Çok tatlı bir hanımefendi, gerçekten röportaj boyunca kibarlığı, gülmesi ve rahatlığıyla çok keyifli geçti. Türkler konusunda (ve bence Fransızlar konusunda) çok doğru tespitleri vardı Emeğinize sağlık, teşekkür ederiz
@@baharsarchive bu hanım siz misiniz yoksa? Benim Amerikada Fransız bir kadın iş arkadaşım oldu. Kızı Fransızca konuşmayı okula gidince red etmiş. Unuttu dedi. Unutulmaz ama hâlâ konuşmaz dedi. Benimle Kurbağa diye alay edecekler diye çocukca bir karar vermiş. Amerikada Fransızlara argo "frogs" derler. Mariam'a dikkat ettim. Türkçe kelimilerin başındaki H harfini dahi yutmuyor. Bizde Trakyalılar bile "Hiç"ya da "Hoca" diyemezler. İyi bir öğretmen olduğu buradan belli. Çok titiz olarak bu işi yaptığı ortada.
Gördüğüm kadarı ile ülkemiz bir hoca kazanmış, iyi bir insan kazanmış. Tanımak güzeldi. (18:30 Zengin deyişi , ' geniş ' e sesi, "demain, copaine'' der gibi😂, bu arada sonradan görme ve zenginliğini hazmedemeyen insanlarımızı dile getirmiş, tesbiti doğru. )
2018 Malta’da bir yaz günü, normalde olmayacak bir şey, rastlantısal bir şekilde Fransız Lea ile birlikte onun playlistini dinlerken buldum kendimi. İlk defa bu kadar farklı biriyle tanışmıştım. Hayat dolu, çılgın, ne yaptığı belirsiz, beni her yere davet eden, düşünceli. Zamanımız yoktu, yarım kaldı, esti geçti. Arada yazıştık, ne o unuttu ne de ben. Ama yalan yok aklımda kaldı. Atilla İlhan’ı daha iyi anladığım zamanlardı.
Karşınızdaki kişi ile hele ki sizden büyükse Türkçede siz diye hitap edilir sen değil. Hele ki karşınızdaki bi konuk ise buna ayrıca özen gösterilmesi gerekir. Etimoloji sayfası olarak buna dikkat etmemeniz çok garip. Son olarak, konuğunuzun Türkçesi de aksanı da nefismiş👍👏👏👏
Gecen sene (2023) Strazburg'a 3 hafta Erasmus araciligiyla 5 ogrencimle gittim staj amacli. Fransizlarla alakali izlenimlerimiz cok kibarlar tek sıkıntı esofman ile gezerseniz ve hoodie ile gezerseniz dis gorunus dolayisiyla guvenligin gozleri sizi takip ediyor alisveris esnasinda. Cok şık giyinip geziyorlar kimsede esofman gormedik sadece kosuya cikanlar spor giyiniyorlardi. Onun disinda hocamiz hic aksanli konusmuyor soylemeseniz Fransız oldugunu dusunmezdim. Banliyo mahalleleri malum oralarda izmarit, tutun mamulleri gorebiliyorsunuz yerlerde 😅 Onun dışında konservatura girip sadece basimizla selam vererek dersi izledik, kliseye girip dinleti izledik o esnada orta yas ustu bir bayan Türk oldugumuzu anlayip geri donerek selam verdi, ve turkceyi dizilerden ogrendigini soyledi yani 65+ bir insanin hala ogrenmeye calismasi takdir edilesi
Fransız hanımefendinin söyledikleri içinde tek katılmadığım konu, Türklerin yavaş olduğu. Bizde bence herkes aşırı aceleci ve tezcanlı. Pratik zeka bizde çok daha yüksek. Ama sıra konusunda çok haklı. Ne zaman sırada beklesem birileri gelip önünüze girmeye çalışıyor ya da hop diye önünüze geçiyor. Gerçekten çok sinir bozucu. 🙄
İlk defa bir Fransız'dan ülkemi dinledim. Çok ilginçti. Çok teşekkür ederim hocama. Belki Fransa'daki Türkiye algısının olumlu yönde değişmesi adına katkısı olur.
Paris aktarmalı Amerika yolculuklarımda iki kere transit yolcu olarak Fransa havaalanlarında bulundum her iki seferde de havaalanı polisi tarafından yabancı düşmanlığı muamelesi ile karşılaştım. Ben de Türk vatandaşlarını bu konuda uyarmak isterim.
Dönüp dolaşıp aynı ilkokul seviyesindeki soruları sormak yerine azıcık daha derinlikli sorular sorsaydınız ya, hazır bu kadar iyi Türkçe konuşan ve anlayan bir Fransız bulmuşsunuz
bizde böyle türk akademisyen var mı , fransanin köylerinde kalıp araştırmalar yapan? fr lokantalarinda yemek servisinin gunde 2 kere olması muhtesememis, çalışanlar için mutluluk ve düzen demek. kahvaltidaki lux ve israfı görmesi de harika.
İçinde fransız yada fransa geçen cümlelere Cezayir eklemek her zaman huyumdur. 🇩🇿 Setif ve Guelma katliamlarını unutturmamak için. Biz Türkler pek bilmeyiz ama fransızlar iyi bilirler yaptıklarını. Bu yorumum kendine özgürlükçü fransa da olsa silinir , bakalım burada ne olacak , kim daha özgürlükçü görelim ...
80lerde Türkiye de yaşamış bir Fransız aile ile tanışmıştım,oğullarının ismini Timur koymuşlar ve o zamanın Türkiye’sinden insanlarından çok etkilenmişler…Bizim insanımızın samimiyeti,yardım severliği başka.
Dünya'da bir çok dil ve yaşam düşünce kültürü vardır. Fransız kültürünü anlamak çok güzel bir duygu. Fransızca inanılmaz ince bir dil, ayrıntılarına kadar anlatmak istediklerinizi anlatabiliyorsunuz. Fransızlar dünyanın son ve en belirgin değişikliği tetidiklediler. Fransızlar düşünce üzerine uzmanlardir. Düşünmeyi çok derinden yaşayan ve hisseden. Albert Camus “L’Homme révolté”, Broché, 1951
Not: Tüm konuklarımıza öyle sorduğumuz için kıymetli hocamız kendisine de aynı şekilde sorulmasını rica etti. Başta itiraz etsek de öyle olmasını istediği için öyle sorduk.
o öyle istese de kabul etmemelidiniz, dışarıdan izleyen sanki kadını aşağılayıp eziyormuşsunuz gibi algılıyor
Ve kendinizi de konuşmasını bilmeyen ‘kültürsüz avam hanzo ‘ gibi düşündürtüyorsunuz
Türkler sinir olmalı Fransız Lara
Tarihin büyük katliamlarını İstanbulda Anadoluda yapan Haçlı seferlerini oluşturan Fransızlara !!!
Hocamızın adı soyadı yok mu hangi üniversitede kendisi eğitim veriyor?. hiçbir bilgi yok çok ilginç!..
Ad belirtilmemiş. Garip bir röportaj.
Türkçesi aksansiza yakın. Turkiye'yi cok sevdiğini bağlandığını hissettim. Tespitleri cok doğru. Bizden bahsederken cok dikkatli ve nazik. Tatli bir insan.
maşallah devam edin. Atalarınızın kemikleri sızlıyor. Bu ülke artık BM gibi oldu. gerçekten maşallah. yapımcıyı kutluyorum. suruyelilerle de yap program. afrika asyalı irlandalı ingiliz herkes bur da . biz de ülkeden kaçıyoruz. belki de aidiyet duygularımı yitirdim. yabancı seviciliği pandemi gibi yayıldı. bu kadının ülkesinde bu yapımcıyı bu kadınla aynı kapıdan geçirmezler. bu kadının ülkesinde afrikalıların vebali vardır. bir zamanlar mozartın bestelerine ilham olan halkımız vardı. bir zamanlar konuşmacı kadının ülkesindeki krallar padişahın sadece vezirlerinden birine eşitti. doğu romayı da batı romayı da yıkıp bu kadının ülkesinde onuncu sınıf insan olmak içime sinmiyor.medeniyet diyeceksiniz. bu konuşmacının dedelerini urfalılra anteplilere sorun anlatsınlar size. niye gazi niye şanlı bu şehirler unuttunuz mu. yazıklar olsun. sen o tatlı insanla eşit değilsin onun ülkesinde fransay bi git tatlılığğı gör.
sende buna inandın :) . Avrupalıların timsahlarala çok benzer yanları vardır.
hanımefendi kelimesinin tam tarifi bu hanımefendi.ağırbaşlılığı zekasıyla fark yaratıyor.güzel tespitleri var.örneğin köyde yaşayan insanların daha sıcak kanlı insanlar olduğunu söyledi.bu çok doğru ne yazıkki.şehirleşme arttıkça insanların bencilleşmesi kaçınılmaz oluyor
maşallah devam edin. Atalarınızın kemikleri sızlıyor. Bu ülke artık BM gibi oldu. gerçekten maşallah. yapımcıyı kutluyorum. suruyelilerle de yap program. afrika asyalı irlandalı ingiliz herkes bur da . biz de ülkeden kaçıyoruz. belki de aidiyet duygularımı yitirdim. yabancı seviciliği pandemi gibi yayıldı. bu kadının ülkesinde bu yapımcıyı bu kadınla aynı kapıdan geçirmezler. bu kadının ülkesinde afrikalıların vebali vardır. bir zamanlar mozartın bestelerine ilham olan halkımız vardı. bir zamanlar konuşmacı kadının ülkesindeki krallar padişahın sadece vezirlerinden birine eşitti. doğu romayı da batı romayı da yıkıp bu kadının ülkesinde onuncu sınıf insan olmak içime sinmiyor.medeniyet diyeceksiniz. bu konuşmacının dedelerini urfalılra anteplilere sorun anlatsınlar size. niye gazi niye şanlı bu şehirler unuttunuz mu. yazıklar olsun
Hocamız çok neşeli ve çok tatlı. Sıraya girememe konusu müthiş bir tespit 😊👏
Bu zamanda da gavur hayranlığı hayret bir şey gazete gördük ne kadar insan olduklarını hepsi aynı küffar tek millet zaman iyi görünürler
@@behiceyarim5259 Hocamızın tespitlerinin hepsi doğru az bile dedi nezaketinden
Çok keyifli bir sohbetti. Hocam'ın Türkçesi çok akıcı, değerlendirmeleri de çok yerinde. Öğrencileri çoķ şanslı.
Bati seviciligi seninkisi, ilk baştan sona kadar küfürlü konuşsada sen yine aynı yorumu yapardın.
inan hiç şanslı değiliz
@@sametcayrc3609 neden?
Bizim sadece sabah kahvaltisinda yediklerimizi,dunyanin bir cok ulkesinde tum gunde yiyorlar.Turk mutfaginda Yemek yapmaya cok zaman ayrilir.Mutfakta cok uzun zaman gecirilir.Daha sabah kahvaltisinda aksama ne yiyeceğiz diye düşünülür 🙂En iyi sefler erkeklerden ciksa da kadinlarimiz cok maharetlidir diger ulkelere nazaran.
Yani demek istiyorsunuz ki Türk mutfağı diğer milletlerden daha fazla israf ediyor ve gereksiz yere bir çok ürünü kullanıyor doğru mu anladım.
@@lazvegaz7318 Haklisiniz tabi Israf mutfagimizin zenginliği ve çeşitliliği sonucunda ortaya çıkan eksi bir durum.Bizim sadece köy kahvaltısı servisimizde bile masada bir kussutu eksik ve kalanlar çöpe gitmekte.Bir Avrupalı sabah bir kruvasan ve kahveyle gune başlar.Biz yürüyüşte ara verince araştırmalık yeriz simit-cay 🙂Lakin biz yemeklerimizi fazla manipüle etmeden lezzet odaklı yaparız.Ornegin Japonun gosterisli suşi sindense bence bizim yaprak sarmalarimiz daha lezzetlidir.Yemek yemeyi ve özellikle yapmayı seven insanlar buna özen gösterirler.
@@lazvegaz7318
Onu mu anladın.
@@lazvegaz7318
Yemekle israf arasındaki farkı anlayabilmek..!😂😂
Doğrudur. Hatta, gezegenin aşganası (Mutfak) bile denebilir ülkemize.
Evet, Turk halkinin gosteris meraklisi oldugu konusunda cok hakli. Karsisindaki insanin degerini o kisinin sahip oldugu maddi imkanlara gore biciyor. Zenginse kaliteli insandir algisi yuzunden bu haldeyiz zaten.
Istanbulluyum. 60'li 70'li yillarda cocuklugumu ve ergenligimi Istanbul'da gecirdim. Inanin, buyuk sehir insanlari o zamanlar boyle degildi genelde. Insanlar maliyla caka satmazdi. Sahip olduklarini insanlarin gozune sokmazdi. Kucumsemek icin soylemiyorum ama Anadolu'dan gelen zenginler yapardi bunu daha cok.
fransızlar bunun kralını yapıyor kardeşim merak etme
Bu konuda çok haklısın tartışmasız bu konuda biz bir numaraya tartışmasız kesinlikle!
@@drumcoverleader istisnalar kaideyi bozmaz kardeş !
@@drumcoverleaderhayır çoğu lüks moda markası Fransa’dan çıkmıştır ama Fransa’da çoğu insan şık ama mütevazı giyinir . Avrupa’nın çoğu yerinde öyle
MH hocammm! Görünce çok heyecanlandım. Derslerinde bulunduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Çok sevgiler gönderiyorum kendisine 💕
@@nazanozkan35kendisi bildirmek isteseydi videoda bahsederdi diye düşünüyorum. O bahsetmediği için ben de söylemesem daha uygun olur.
Hocanın tam adı nedir acaba?.. Ya da hangi üniversitede?.. Çalışmalarını araştırmak istiyorum.
Fransız hocamız çok hoş ve doğal..ne kadar güzel bir anlatımınız var..teşekkürler🥰💝🌿🌷
Iyi ki varsınız Etimoloji❤ Farklı ülkelerden kendimizi dinlemek iyi hissettiriyor. Şu güzelim cografyamızın kıymetini bilsek keşke 😊
Bir ulkenin guzelligi dagi taking deresi degildir.
Insani dalyaprrak oldumu cennet bile olsa yasanmaz. Millet kacar
Bana göre Fransızların düşüncelerini daha açık söylemesi bizim kültürden daha iyi gibi duruyor. Çünkü evet biz karşımızdakine ayıp olur diye söyleyemiyoruz daha büyük bir ayıp olan dedikodusunu yapıyoruz. Biz birde duygularını pek konuşan bir toplum değiliz hele ki eskiler, hele ki eskiler. Bir de sonda söylediği zenginlerin kendilerini göstermeye çalışmaması mütevazilik göstermesi çok doğru ve güzel. Çünkü maddiyat ile konum ve değer kazandığını düşünmek insanı alçaltıyor bence. Bizim insanlar da öyle olsa daha güzel
Dusuncesini acik soylememek yalniz Turklere degil, tum Dogulu ve Orta Dogulu toplumlara ozgudur. Ya ozguven eksikliginden ya da samimiyetsizlikten kaynaklanir. Cok durust toplumlar olduklari soylenemez.
Açık iletişim hem kazaları önlüyor hem de insana iyi geliyor. Ancak bizim toplumumuzda yadırganan ve zaman zaman da ayıplanan bir şey. İlişkilerde istekleri ya dolaylı ifade etmek ya da anlaşılmasını beklemek gibi bir anlayışımız var. İfade ettiğimizde talepkar bulunup yadırganma hissi yaşıyoruz, talep etmeyip farkedilmediğine de kendimizi kötü hissediyoruz. İhtiyaçlar ve taleplerin farkedilmesi sorumluluğunu karşıdan bekliyoruz. Halbuki kendimiz sorumluluk alıp doğrudan iletişim kurmak çok daa sağlıklı. Diğeri ise sürekli bir mesafeyi koruma, hem yakın hem de uzak olma durumu insanı çok yoruyor.
Hoca hanım farkına varmadan çoktan bizden biri olmuş eminim bu ülkeden de mümkün değil ayrılamaz çok beğendim bu sohbeti bizi çok güzel analiz etmiş güzel bir sohbet olmuş selamlar
Allahım ne tatlı bir kadın ve bizden, samimi, sıcak. Tespitler de harika!
Ayyyyy, çokmu tatlı.
@@zekiyenurdogdusumbul4072 evet öyle uzaylı zekiye:)))
Türkiye de yaşayan insanları ve olayları olumlu ve olumsuz olan tüm yanları ile çok gerçekçi ve doğru gözlemleriniz doğrultusunda samimi olarak ifade etmiş olmanız dolayısıyla sizi tebrik ederim ve yaşamınızda size başarılar dilerim.Sağlıkla kalın.Saygılar.
Çok saygıdeğer bir insan. İçten ve samimi olduğunu düşünüyorum. Sevgilerimle hocam 👋
Fransız hocamız gayet mütevazi ve bazı tespitleri doğru. Türkçeyide güzel konuşuyor. Dünyada çok ülkeyi gezdim,gördüm güzel, hoş ama Türkiye bambaşka kültürüyle, insanlarıyla, yemekleriyle, ülkenin tarihi dokusu ve coğrafyasıyla. Teşekkürler, güzel bir video olmuş.
Gezen gören bilir misali , aynen gören dolaşan bilir , Türkiye bambaşka ve tek
Bıktım şu lafı duymaktan güzel felan değil Türkiye doğası yapısı insanı herşeyi değişti
@@ANGBANDriseU Bi yandan katılıyorum bir yandan katılmıyorum insanımızın eski sıcak kanlı yapısının kaybolduğu doğru bunun sebebide politikacıların bitmek bilmez bölüştürme politikaları ve ülkedeki ekonomik sorunlar. Ama yinede kendi ülkemizden vazgeçip kötülemeninde herşeyi daha da kötüleştirmesi dışında bir işe yarayacağını zannetmiyorum
Her tespiti doğru, özellikle nezaket sahibi insanlara kötü davranılırken zengin ya da güçlü olduğunu belli eden insanlara saygı gösterilmesi ve rahatsız olunan bir konuda direkt olarak muhatabıyla konuşmayıp konuyu içinde büyütüp büyütüp başka bir yerden patlaması, bolca da dedikodu yapılması. Kırmadan dökmeden söylemeye de çok özen göstermiş. Maalesef haklısın hocam.
O biraz saltanat-ı şahane-i alî Osmandan kaynaklı😅😅😅😅kimin saltanatı var evliyadır
Biraz aşağılık kompleksiniz mi var? Merakımdan soruyorum çünkü yukarıdaki videoda sadece olumsuz söylentilere odaklanmışsınız. Aşağılık kompleksi geliştirmek hoşunuza giden bir hobi mi?
Yorumunuz bir tane olsun pozitif söylenti içerseydi eleştiren birisi olurdunuz.
maşallah devam edin. Atalarınızın kemikleri sızlıyor. Bu ülke artık BM gibi oldu. gerçekten maşallah. yapımcıyı kutluyorum. suruyelilerle de yap program. afrika asyalı irlandalı ingiliz herkes bur da . biz de ülkeden kaçıyoruz. belki de aidiyet duygularımı yitirdim. yabancı seviciliği pandemi gibi yayıldı. bu kadının ülkesinde bu yapımcıyı bu kadınla aynı kapıdan geçirmezler. bu kadının ülkesinde afrikalıların vebali vardır. bir zamanlar mozartın bestelerine ilham olan halkımız vardı. bir zamanlar konuşmacı kadının ülkesindeki krallar padişahın sadece vezirlerinden birine eşitti. doğu romayı da batı romayı da yıkıp bu kadının ülkesinde onuncu sınıf insan olmak içime sinmiyor.medeniyet diyeceksiniz. bu konuşmacının dedelerini urfalılra anteplilere sorun anlatsınlar size. niye gazi niye şanlı bu şehirler unuttunuz mu. yazıklar olsun. bugün bu ülkede prof bilim insanı hoca mühendis var o zaman ne gereği var. sen kimlik kartınla bu kadının ülkesine bile gidemezsin. senden önceki türk nesli de bu kadına yaranmak için kimliğini göster gir türkiye ye demiş. bazıları hızını alamamış kimliği bile olmayanlar girebilir demiş. gene yazıklar olsun.
Cok iyi tespitleri var hanimefendinin.Turkleri ve Turkiyeyi cok iyi analiz etmis cok zeki bir bayan.
Türkçeniz mükemmel olmuş hocam. Hatta, çoğumuzdan bile iyi konuşuyorsunuz. Sizin gibi dost insanları görmek ne güzel! Saygılarımla.
Her milletin iyisi kötüsü vardır elbet. Ama ne yazık ki Fransızlarla iyi hatıralarım yok. Fazlaca üstten bakan hallerinden hiç hazzetmedim.
Turkiyede de durum ayni,sehirli burjuva kesim mesafelidir ve avam kesim hep kendisine üstten bakildigini düşünür. Bu eğitimli toplumlar ve bireysellesmeyle birlikte ortaya çıkan bir durumdur. Amerika ve Almanyada da bunu hissedersin. Belirli eğitim ve gelir düzeyi üstündeki insanlar soğuk ve mesafelidir. Tabi kibir de vardır.
@@galacticreform6288 Türklere karşı en fazla ön yargılı halk olduklarından. daha doğrusu çoğu Fransız bizi hiç mi hiç sevmez ve küçük görürler.
@@galacticreform6288Yok bu ondan değil. Fransa'da yaşayan çoğu yabancı; ya göçmendir veya sömürü devletlerinden gelenler. Türkler ve maddiyatı düzgün Avrupa ülkesi vatandaşı çalışmak veya eğitim için oradadır. Diğerlerine, Türkiye'nin Suriyelilere 😔bakışı gibi "bakmaya" alışık oldukları için Türklere de aynı bakarlar.
@galacticreform6288 Ben Amerikada yasiyorum. Burda varlikli ve egitimli kesimde boyle bir sey asla gormezsin. Gayet iyi ve kibar davranirlar. Soru sorarlar, seninle ilgilenirler, gulumserler. Almanlarda bu kadar kaba ve kendini begenmis degillerdir. Orada da bulundum iş icin. Türklerle zaten kıyaslamayın. Sonradan görmeler vardır tabi ama Fransizlarin genel bir kendini begenmis yaklasimi var. Yahu adam Ana dili gibi ingilizce biliyor, London aksaniyla konusabiliyor, toplantida Francisca konusuyor, bir suru yabanci varken. Uluslararasi bir ekip, hepsi ingilizce biliyor, ustelik senin misafirlerin. Hala imparatorluk zamaninda yasiyorlar. Yahu bizde imparatorluktuk. Ama böyle bir yaklaşım görmezsin. Bunlarin yapisi bu
Fransızlar herkese karşı öyle, bir de Amerikalılardan dinleyin onları, hiç sevmezler!
Eğitimli insan güzeldir, iyidir , su gibi anlatır ve sabaha kadar dinletir kendini ❤❤
Hemen bir ayrıştırma, bir küçümseme. Eğitim alamamış, okuyamamış insanlara güzel değil iyi değil mi diyorsunuz yani ?
Eğitimli insan okuduğu yorumu doğru anlayabilir:) .@@legodanevler
@@legodanevler Eğitim sadece okuldan ve aileden alınan değil kişinin kendisine verdiği eğitimde kapsar
8 yildir Fransadayim Hocamiz cok guzel ozetlemis herseyi
Birçok Avrupa ülkesi gezdim. Fransızlar kadar üstten bakan, kibirli bir millet görmedim. tabi burada olup bizi sevenleri ayrı tutuyorum.
Fransizlarin ustten bakan bir millet olduklarina katiliyorum. Ozellikle kentliler. Fransizcayi bozuk ve aksanli konustugum icin asagilandigimi bile hatirliyorum; direkt hakaretle degil elbette, ama oflayip puflayarak, surekli soylediklerimi duzelterek bir yandan da parmagini iki yana sallayarak.
@@baldrick1485 Fransizlar en azindan duzeltmeye, ogretmeye calisiyor, Alman direkt ingilizceye geciyor.
Turkler Parise gider, orda %90'i Araptir hizmet sektorunde calisanlarin, onlardan kotu muamele gorunce, Fransizlara sove sove ulkesine doner, klasiktir.
Chauvenist diyolar fransizlara o yuzden
@@utkua😂
Çok nezih bir aurası var ... Severek dinlendim.
Çok isabetli tespitleriniz var hanımefendi. Ülkemizi de Fransada çok iyi tanımıyorsunuz. Eminim. Size çok teşekkür ediyorum Madame. Je vous remercie de tout mon coeur. ❤❤❤❤😘🖐👍👏👏👏
Çok güzel "konuklar" ve "konular" seçiyorsunuz... ÇOK teşekkürler... (naçizane videolarınızın altına dakika dakika konuları ayırırsanız çok sevinirim teşekkürler)
Buyuk ilgiyle dinledim. Hocama çok tesekkurler. Tespitlerin cok isabetli oldugunu dusunuyorum.
Fransa is sebebiyle 20 30 kere gitmişimdir. Turistik amacla bir kere bile gitmek istemem, maalesef. Bu ulkeye karsi kendimi hep soguk hissettim. Bu hissin sebebinin benden kaynaklandığını sanmiyorum.
Ben 42 yıl oldu Fransa'da yaşıyorum. Bence Fransızlar çok anlayışlı ve saygılı insanlar. Türkler çok daha havalı!
Bi 42 yıl da Türkiye de yaşayın, öyle yorum yapın o halde.
Türkiye’yi ve Türk insanını tatlı dille çok güzel tesbit etti.
Bir tek yer karıştırdı, orda ne demek istediğini anlayamadım.
Türk insanı sıraya girmek istemediğinden girmiyor zaten, kendini herşeyden üstün gördüğü için maalesef.
Türkiye'de farklı iklimler gibi farklı insanlar bulunur uzun süre yaşamayan anlayamaz
Teşekkürler... Bu program da alışkanlık yaptı... Umarım kitaplaşır da bu sohbetler...
Harika insan, harika sohbet ❤❤❤
Ne kadar güzel konuşuyorsunuz, maşallah! 😍🧿🍸
O kadar sempatik ve candan ki kesinlikle bizden biri gibi olmuş maşallah. Çok sevdim hocayı
Türkler olarak Kuyruğa girmeyip en öne geçenlere bizde alışamadık zaten..
Tüm yabancılar taksiciler için aynı şeyleri söylüyor, sapık olanları meslekten atılmalı, yerlerine adam gibi eğitimli gençler alınmalı.
Hocamız fevkalade sempatik, naif ve sıcakkanlı bir insan. İzlerken yüzümden tebessüm eksik olmadı 😁 Çok keyifli bir izleti olmuş. Hocamızın ağzına sağlık. Emeği geçenlerin de ellerine sağlık. 🤗
Keyifli bir bölüm olmuş gene 🎉🎉
Fransaya karşı hep ön yargım vardı tarihsel güdülerle. Avrupada her ülkeye gittim ama Fransa'ya özelikle inat edip gitmemiştim. Derken bir yaz dönemi Korfu adasında bir oda kiraladım. Evde 2 Fransız kız, 1 Norveçli erkek, 1 Hollandalı erkek ve ben vardım. Bu Fransız kızlar Parisli olmasına karşın akdeniz kuşağı insanı karakterine sahiptiler. Hemen sıkı arkadaş olduk. Birlikte yemek yapmalar birbirimize yemek, icecek ısmarlamalar vs hep sıcak ilişkiler. Ama bizim Hollandalı ve Norveçli elemanlar tipik kuzey Avrupalı, baskın bireysellik, paylaşmayi bilememe vs yani tipik özellikler. Neyse o 3 ayda tüm önyargım yok oldu Fransızlara. Aynı yıl önce Paris e sonra Marsilya ya gittim. Her milletin bir kültür iklimi ve iyi olduğu bazı alanları olur. Bu adamlar estetik anlayış üzerinde tartışmasız dünyanın en ama en iyilerinden. Harika sokaklar, harika detaylar, müthiş bir estetik anlayış... Bugün İstanbul'un bike en güzel mimari örneklerinden özelikle Beyoğlu; İstiklal, Galata, Karaköy de Fransız mimarisini görürüz.
Bazı Fransızların sanatta, mimaride, bilimde, entellektuel alanlarda çok iyi olmalarının verdiği farkındalık ve koyu milliyetçi duyguları bir araya gelince başka uluslara üstten baktıkları doğrudur. Ama bu tip insanlar hangi ülkede yok ki? Hatta öyle uluslar var ki adamların elle tutulur bir şeyi olmamasına karşın kafatasci ırkçılık taslayabiliyorlar :)
Araplık yaparak makarnayı hakettiniz.
@@CehennemiKapattim yok biz dilenmiyoruz şükür, size afiyet olsun
Merci
Korfu Yunan adası igonamisa yakınlarında
Galata beyoglu tarafindaki çogu bina italyan mimarlar tarafindan yapilmistir. Estetik ve tasarim olarak Italyanlar dünyanin en iysidir.
cok hos bir roportaj olmus, dinlemesi hayli keyifliydi ❤
Biraz Fransızca çalışmıştım gerçekten zor geldi. tam tersi ve en fonetik olmayan dil bu yüzden çok zor geldi ve öğrenmeyi bıraktım.
Benle aynı şeyi düşünen birini görmek çok mutlu etti beni. Hatta ben kaba bile olduğunu düşünüyorum bazen . Genelde romantizm ve aşk dili olarak bize empoze edilen bu dilin öğrenmeye çalıştığımda ne kadar kaba olduğunu görünce çok şaşırmıştım
@@emirhan3482 aynen kardeş! bende öyle başladım sonra nefret ettim. ve İspanyolcanın Fransızcadan çok daha kulağa hoş geldiğini ve öğrenmenin bir o kadar kolay olduğunu fark ettim. ayrıca bir aşk dili varsa o da Türkçe bence. ama bunu bilmiyormuşum!
aksan yok ya tam türk gibi bunu nasıl beceriyorlar bravo
11:28 hiç bu açıdan düşünmemiştim, çok doğru bir tespit bence
Cok güzel analiz etmiş hanıefendi. Güzel bir söyleşi olmuş. 👍
Olaya fransız kalmamış hocamız❤️var olsun
18:35 Türkiye'de son yirmi yıla kadar zenginliği göstermek, konumunla övünmek ayıptı. 1990'larda bu zayıfladı. 2000'lerde görgüsüzlük normalleşti.
Fransız etkisinden çıkıp önce Amerika sonra Arap etkisine girdiğimiz için. Eskiden lingua franca Fransızca'ydı. Sonra İngilizce oldu. AKP'lilerin Arap hayranlıkları da eklenince...
90 larda en yakın arkadaşım ben mağazadan giyiniyorum sen pazardan deyince kafama dank etmisti yaş 8-9 falan ozamana kadar hiç duymamıştim böyle birşey ama farkedince beni hep aşağılarmis meğer
Evimizde çok eskiydi biz doğmadan ailem köyden gelmiş eski bir ev almış eski diye evimize girmezdi
Babam amcalarımla çok çalıştı 10 senede durumumuz cok iyi oldu iki katlı bir ev yaptırdık herşey yeni idi ve zengindik artık evimizin önü araba galerisi gibiydi hemde sıfırdı ve arkadaşım gelmek istiyordu ama ben ondan sogumustum ve arkadaşligimiz bitmişti
Anneside aynı kafaydi
Annemde annesini hiç sevmezdi
Sonra farkettim ki mahallede kimse onları sevmiyormus 😂
Burun temizlerken bariz sümkürmeleri onlarda gayet doğal; ablam 20 yılı aşkındır Fransa'da yaşıyor ondan ve yeğenlerimden biliyorum. Uluorta yerde hiç çekinmeden sümkürdüklerinde kızıyorum, ne var bunda diyorlar :D
😂😂 Belçika’da da normal. İlk başlarda bende Türkiye’de buna şaşırmıştım…
Bende onu anlamadım oksürsen ayıp ama yemeğin orta yerinde hıçkıra hıçkıra sümkürsen hiç sıkıntı yok.iGGGGRENC!!!
@@Apo-1453Bunu apo isminde bir neanterdal mi söylüyor herkesi kıyase etmeyiniz ulan seni Fransa'da daha önce gittiğim bir klâsik müzik konseri vardı oraya götürsem seni insanlığını sorgulardın ben ne kadar küçük bir insanım diye eşşekçi apo seni
Tipik kultur farki. Onemli bir tarafi yok. Biri digerinin ulkesine gittiginde oradaki bu tarz kultur elementlerine dikkat ederse daha dogru davranmis olur. Her millet icin gecerli.
Az soylemisin kirmamak icin yada sende o bati ozentilerinden birisin turizmle uğraştım 98 den 2010 a kadar sofrada osurmayanini görmedim batılı milletler öyle ovuldukleri kadar yok yani.adamin nimete saygisi yok bikere neyini ovecem neyini benden üstün görecem ne diye dilini kullanacam
Isabetli, yerinde tespitler. Hoca da gayet kibar, mutevazi ve sempatik. Turkcesi de harika. Mukemmel bir insan.
Benden iyi türkçeniz var hocam🤭😊
Çok güzel bir bölüm olmuş. Hocamızın gözlemleri gerçekten çok değerli ve Türkiye de üniversitelerimiz de böyle hocalar olduğunu bilmek en azından ümit veriyor. Teşekkürler
Türkleri iyi çözmüş ablam :)
Kadın Antropolog ne kadar güzel tespitleri var. Yetmişli yıllarda yaşasaydı çok daha fazla severdi. Robert Kolej'de öğretmenlik yapan yabancı bir öğretmen o yılların Türkiye'si için "Masal Gibiydi" diye bahsediyor. Ne yazık ki güzel ülkemiz kısır siyasi çekişmelerden bu hallere geldi.
Kalabalık yok, müthiş doğa, sıcak insan ilişkileri…80’ler Türkiye’nin dönüşmeye ve her anlamda çirkinleşmeye başladığı yıllar…
Ben 70'li yillarin bir ergeniyim. Gercekten de 60'lar ve 70'ler ruya gibiydi.
Dışarıdan gelene masal gibiydi belki. Ama 80 ihtilaline giden yılların halkımız için çok da parlak olmadığı hele ki bugünlerden daha iyi olmadığı aşikar.
Araplık yaparak bu günleri hakettiniz.
@@CehennemiKapattim Kimmiş Araplık yapan? Biz Türk'üz. Arap marap da bilmeyiz.
Çoook tatlı bir hanımefendi. Bizim de fransızlara karşı ön yargımız kırılmış oldu. İyi kalpli bir entelektüel❤
Türkçemizin güzelliği, Hocamıza ayrı bir sıcaklık ve samimiyet katmış.
Sıraya girmek ile ilgili gözlemleri, Ankara'ya giderse eminim ki değişecektir. Düşüncelerimizi kendimize saklayıp, içimize attıklarımızdan gıyapta söylenerek kurtulmaya çalışmamızla ilgili saptaması çok yerinde. Huyumuz kurusun. Zengin veya muteber bir kişi olduğunu belli etmediğinde, Nasrettin Hoca'nın "Ye Kürküm Ye" fıkrasındaki durumla karşılaşmak gayet olası. Yine huyumuz kurusun. Hocamız, umarım uzun yıllar Boğazda vapurla karşıdan karşıya geçer inşallah. Selâmlar ve sevgiler.
Ayrıca memleketimin gönlü en güzel iki şairini, Yunus ve Orhan Veli'yi, keşfettiği için de Hocamızı kutluyorum.👏🏻🌀
hanımefendi soruları soran arkadaştan daha güzel Türkçe konuşuyor dediklerini daha iyi anladım
Çok nazik ve güzel açıkladı hanımefendi ,hiç sıkılmadan dinledim teşekkürler ☺️
Çok iyi tanımış Türk milletini, eksisi ve artısı ile❤
Hocamız gayet sade , mutevazi şekilde düşüncelerini aktardı , kendinisine saygılar selamlar .
8:33 1990-2000'lerin Ankara'sında herhangi bir yerde 2-3 insan bir şeyi bekliyorsa hemen sıra oluşurdu. Sıraya girmezsen ciddi ölçüde uyarılırdın.
2006'dan beri İstanbul'dayım başlarda burada çok tartışırdım. Şimdi tartışmıyorum ama alışamadım da. Küçük olay büyük saygısızlık.
Çok tatlı bir hanımefendi, gerçekten röportaj boyunca kibarlığı, gülmesi ve rahatlığıyla çok keyifli geçti. Türkler konusunda (ve bence Fransızlar konusunda) çok doğru tespitleri vardı
Emeğinize sağlık, teşekkür ederiz
Boğazı ve ezan sesini özleyeceğim dediğinde çok duygulandım
Hep antropolojiden
Çok tatlı bir söyleşi olmuş..
Bu kadar düzgün ve aksansız Türkçe konuşan bir Fransız hiç görmemiştim. Neden adını söylemedi?
mariam
@@baharsarchive bu hanım siz misiniz yoksa? Benim Amerikada Fransız bir kadın iş arkadaşım oldu. Kızı Fransızca konuşmayı okula gidince red etmiş. Unuttu dedi. Unutulmaz ama hâlâ konuşmaz dedi. Benimle Kurbağa diye alay edecekler diye çocukca bir karar vermiş. Amerikada Fransızlara argo "frogs" derler. Mariam'a dikkat ettim. Türkçe kelimilerin başındaki H harfini dahi yutmuyor. Bizde Trakyalılar bile "Hiç"ya da "Hoca" diyemezler. İyi bir öğretmen olduğu buradan belli. Çok titiz olarak bu işi yaptığı ortada.
Yabancılar çok dürüst insanlar, fikirlerini açık ve net söylüyorlar, biz biraz ince hesapçıyız. Hep imalı konuşuyoruz.
Çok güzel bir sohbetti,teşekkürler
Güzel insan olmak bukadar güzel tespitleri çok doğru
Gördüğüm kadarı ile ülkemiz bir hoca kazanmış, iyi bir insan kazanmış. Tanımak güzeldi. (18:30 Zengin deyişi , ' geniş ' e sesi, "demain, copaine'' der gibi😂, bu arada sonradan görme ve zenginliğini hazmedemeyen insanlarımızı dile getirmiş, tesbiti doğru. )
2018 Malta’da bir yaz günü, normalde olmayacak bir şey, rastlantısal bir şekilde Fransız Lea ile birlikte onun playlistini dinlerken buldum kendimi. İlk defa bu kadar farklı biriyle tanışmıştım. Hayat dolu, çılgın, ne yaptığı belirsiz, beni her yere davet eden, düşünceli. Zamanımız yoktu, yarım kaldı, esti geçti. Arada yazıştık, ne o unuttu ne de ben. Ama yalan yok aklımda kaldı. Atilla İlhan’ı daha iyi anladığım zamanlardı.
Karşınızdaki kişi ile hele ki sizden büyükse Türkçede siz diye hitap edilir sen değil. Hele ki karşınızdaki bi konuk ise buna ayrıca özen gösterilmesi gerekir. Etimoloji sayfası olarak buna dikkat etmemeniz çok garip. Son olarak, konuğunuzun Türkçesi de aksanı da nefismiş👍👏👏👏
Evet benim de dikkatimi cekti, hele ki Fransada bu cok onemli bir konudur
Aralarındaki anlaşmaya göre değişir. Bana sen diye hitap et diyen insana niye siz diyeyim
@@dantepr1566 yasi buyukse denir, o sekilde muhatap oldugum cok insan var ama ben Fransada yaşıyorum
Doğan Cüceloğlu dinleyiniz, okuyunuz.
Keşeke herkesin algısı bu hanım gibi açık olsa.tüm uluslar birbirlerinin farklılıklarını önce anlamay çalışsa.. çok asil bir insan🌷
Gecen sene (2023) Strazburg'a 3 hafta Erasmus araciligiyla 5 ogrencimle gittim staj amacli. Fransizlarla alakali izlenimlerimiz cok kibarlar tek sıkıntı esofman ile gezerseniz ve hoodie ile gezerseniz dis gorunus dolayisiyla guvenligin gozleri sizi takip ediyor alisveris esnasinda. Cok şık giyinip geziyorlar kimsede esofman gormedik sadece kosuya cikanlar spor giyiniyorlardi. Onun disinda hocamiz hic aksanli konusmuyor soylemeseniz Fransız oldugunu dusunmezdim. Banliyo mahalleleri malum oralarda izmarit, tutun mamulleri gorebiliyorsunuz yerlerde 😅
Onun dışında konservatura girip sadece basimizla selam vererek dersi izledik, kliseye girip dinleti izledik o esnada orta yas ustu bir bayan Türk oldugumuzu anlayip geri donerek selam verdi, ve turkceyi dizilerden ogrendigini soyledi yani 65+ bir insanin hala ogrenmeye calismasi takdir edilesi
Bizim bile kendimize Fransız olduğumuz durumlar var çok da şey etmeyin 😅
Ne güzel tespit ve yorumlar.
Fransız hanımefendinin söyledikleri içinde tek katılmadığım konu, Türklerin yavaş olduğu. Bizde bence herkes aşırı aceleci ve tezcanlı. Pratik zeka bizde çok daha yüksek. Ama sıra konusunda çok haklı. Ne zaman sırada beklesem birileri gelip önünüze girmeye çalışıyor ya da hop diye önünüze geçiyor. Gerçekten çok sinir bozucu. 🙄
Aceleci olmak başka bir şey, ağır ve miskin olmak başka bir şey.
Hanimefendi çok güzel konuṣuyor.
Türk kahvaltilarını en güzel Jamaikalı anltiyor
İlk defa bir Fransız'dan ülkemi dinledim. Çok ilginçti. Çok teşekkür ederim hocama. Belki Fransa'daki Türkiye algısının olumlu yönde değişmesi adına katkısı olur.
güzel bir video olmuş
Paris aktarmalı Amerika yolculuklarımda iki kere transit yolcu olarak Fransa havaalanlarında bulundum her iki seferde de havaalanı polisi tarafından yabancı düşmanlığı muamelesi ile karşılaştım. Ben de Türk vatandaşlarını bu konuda uyarmak isterim.
Dönüp dolaşıp aynı ilkokul seviyesindeki soruları sormak yerine azıcık daha derinlikli sorular sorsaydınız ya, hazır bu kadar iyi Türkçe konuşan ve anlayan bir Fransız bulmuşsunuz
Adamın kapasitesi o kadar, yine iyi..
Hocamıza ülkemize katma değer kattığı için çok teşekkür ediyorum, ülkemizde bu vasıflara sahip yabancılara ihtiyacımız var, sevgiler, saygılar.
20:02 Bizde aşığız Müslüman Türkler olarak o sese.❤🌹👍
Cok tatli bir röportaj olmuş. Bende anlattigi herşeyi farkeden esimden biliyorum;)
yabancıların hakkımızda ne düşündüklerini çok kafaya takıyoruz. bu biraz da aşağılık kompleksinden kaynaklanıyor.
Hocam güzel konusuyor Türkçeyi. Gerçi 30 sene az değil ama yine de avrupali biri icin süper.
50 yıldır ülkede olup konuşamayan insanlar var. Bunlar yabancı da değil
Çok doğru tespitleri var gerçekten, takdir ettim.
Ya ne kadar tatlı ve hoş bir hanımefendi. Bu kadarcık sohbet kesinlikle yetmedi onunla tanışmayı gerçekten çok isterdim❤
gözlemlerinde fazlasıyla haklı
bizde böyle türk akademisyen var mı , fransanin köylerinde kalıp araştırmalar yapan?
fr lokantalarinda yemek servisinin gunde 2 kere olması muhtesememis, çalışanlar için mutluluk ve düzen demek.
kahvaltidaki lux ve israfı görmesi de harika.
İçinde fransız yada fransa geçen cümlelere Cezayir eklemek her zaman huyumdur. 🇩🇿
Setif ve Guelma katliamlarını unutturmamak için.
Biz Türkler pek bilmeyiz ama fransızlar iyi bilirler yaptıklarını.
Bu yorumum kendine özgürlükçü fransa da olsa silinir , bakalım burada ne olacak , kim daha özgürlükçü görelim ...
Sanmıyorum dış politikada büyük hatalar yapan siyasilerin sorumluluğu o ülkenin halkını suçlu yapmaz ,örnek almanya daha çok sabıkalı bu konularda !
Değişmedi köylerimiz hala güzel ve insanlarımız misafirperver.
Çok güzel gözlemler
80lerde Türkiye de yaşamış bir Fransız aile ile tanışmıştım,oğullarının ismini Timur koymuşlar ve o zamanın Türkiye’sinden insanlarından çok etkilenmişler…Bizim insanımızın samimiyeti,yardım severliği başka.
dedikoduya verdiği cevap müthiş :):):)
Fransızların nasıl dedikoducu oldugunu da söylese adil okurmuş😅
Fransız Gertrude Bell"dir,belki dikkatli olmak lazım.
Türkçeyi ne kadar doğru kullanmaya çalışıyor konuşurken ona hayran kaldım doğrusu ❤
kadinin giyim tarzi, sac sekli bile tam bir orta yas Turk kadini gibi
*Fransızlarda da dedikodu az değildir, sevimli teyzecim :) Dedikodu az yapanlar İngilizlerdir*
emin misin :D
Annemin arkadasi mahalleden meziyet teyze bu fransiz diye yutturmaya calisiyorlar
Dünya'da bir çok dil ve yaşam düşünce kültürü vardır. Fransız kültürünü anlamak çok güzel bir duygu. Fransızca inanılmaz ince bir dil, ayrıntılarına kadar anlatmak istediklerinizi anlatabiliyorsunuz. Fransızlar dünyanın son ve en belirgin değişikliği tetidiklediler. Fransızlar düşünce üzerine uzmanlardir. Düşünmeyi çok derinden yaşayan ve hisseden.
Albert Camus
“L’Homme révolté”, Broché, 1951
Çok tatlı bir kadın