Απευθείας Μετάδοση - Μ.Παρασκευή πρωί - Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως από τον ι.ναό Αναλήψεως 3-5-2024

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 4 лют 2025
  • Απευθείας Μετάδοση - Μ.Παρασκευή πρωί - Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως από τον ι.ναό Αναλήψεως του Κυρίου 3-5-2024 χοροστατούντος του παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Φιλοθέου
    Μεγάλη Παρασκευή πρωί
    Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες, οι οποίες περιλαμβάνουν πλήθος εκκλησια-στικών ύμνων: ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές.
    Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.
    Ακολούθως τοποθετείται στο ξύλινο κουβούκλιο - έπιπλο (που συμβολίζει τη νεκρική κλίνη) .
    Στο κλίμα του Μεγάλου Σαββάτου μάς εισάγει το δοξαστικό ιδιόμελο των αποστίχων του εσπερινού της Μεγάλης Παρασκευής, το οποίο ψάλλεται στον ρυθμικό, αλλά και θρηνητικό ταυτόχρονα ήχο πλάγιο του πρώτου. Ο Κύριος έχει εκπνεύσει και ο Ιωσήφ, ζητώντας με τόλμη την άδεια από τον Ρωμαίο ηγεμόνα Πιλάτο, κατεβάζει μαζί με τον Νικόδημο το άψυχο σώμα του Ιησού.
    «Ὅταν ὁ Ἰωσήφ μαζί με τόν Νικόδημο, κατέβασε ἀπό ξύλο ἐσένα, πού φορᾶς σαν ἱμάτιο φῶς,και σε εἶδε νεκρό, γυμνό ἄταφο, ἀναλαβών θρῆνο γεμάτο συμπάθεια και κλαίοντας ἔλεγε: Ἀλίμονο σ᾽ ἐμένα, γλυκύτατε Ἰησοῦ! Πρίν ἀπό λίγο ὁ ἥλιος, βλέποντάς σε να κρέμεσαι στο σταυρό, ντύθηκε στο σκοτάδι ἡ γῆ ἀπό το φόβο της κλονιζόταν σχίστηκε σε δύο το καταπέτασμα τοῦ ναοῦ. Ἀλλ᾽ ὅμως τώρα κατανοῶ ὅτι για μένα ὑπέστης θάνατο. Πῶς να σε κηδεύσω, Θεέ μου; Ἤ πῶς να σε τυλίξω με σάβανα; Με ποια τραγούδια θα ψάλλω κατά την ἐκφορά σου, εὐσπλαχνικέ Κύριε; Δοξολογῶ τά πάθη σου, ἀπευθύνω ὕμνους στην ταφή σου μαζί με την Ἀνάστασή σου, κραυγάζοντας: Κύριε, δόξα σοι».
    Τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά μέχρι τις 12 το μεσημέρι σε ένδειξη πένθους και σεβασμού.

КОМЕНТАРІ • 2

  • @st_nik474
    @st_nik474 9 місяців тому

    Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη! Ερώτηση: Είναι δόκιμο κατά την είσοδο Αρχιερέα στον Ναό για τον εσπερινό της αποκαθήλωσης να γίνεται πανηγυρική κωδωνοκρουσία ενώ η ημέρα είναι πένθιμη και από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης γίνεται μόνο πένθιμη κωδωνοκρουσία; Διότι γνωρίζω και έχω δεί κατά την είσοδο Αρχιερέα είτε κωδωνοκρουσία του Αδάμ (Μια μεγάλη καμπάνα εσπερινού -κλασικός εσπερινός- ή διπλόκαμπανος εσπερινός ή κωδωνοκρουσία τάλαντο)

  • @gemenkos
    @gemenkos 9 місяців тому

    Δυστυχώς ο ήχος έχει πρόβλημα