Când și cum dăm vitamine copiilor? Sfaturi de la medicul pediatru Ecaterina Popescu.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 бер 2021
  • Auzim frecvent în jurul nostru că trebuie să le dăm vitamine copiilor pentru un sistem imunitar puternic și pentru a crește sănătoși. Însă când și mai ales cum administrăm vitamine din surse externe copiilor, acestea sunt întrebări la care toți părinții ar trebui să afle răspunsurile.
    Vitaminele sunt niște micronutrienți esențiali în metabolismul organismului nostru. Din păcate, corpul nostru nu poate să le sintetizeze, fapt pentru care avem nevoie de aport extern.
    Dr. Ecaterina Popescu, medic specialist Pediatrie în cadrul Hyperclinicii MedLife Unirii și Spitalului de Pediatrie MedLife București, spune că, în principiu, este de preferat să nu se administreze vitamine și minerale din sursă externă la copii. De fapt, nici nu ar fi nevoie să se apeleze la suplimente, cum ar fi cele de vitamina B sau vitamina C, dacă în alimentația copilului, în fiecare zi, s-ar regăsi cereale integrale, fructe, legume, lactate, carne, oleaginoase și leguminioase. Printr-o alimentație echilibrată și corectă copiii obțin tot necesarul de vitamine de care au nevoie. Ajungem în situația de a apela la aceste suplimente alimentare cu compexe de vitamine tocmai datorită faptului că în dieta copilului nu se mai găsesc aceste alimente extraordinar de sănătoase.
    Cu toate acestea, există situații în care necesarul de vitamine al copilului este crescut, cum ar fi în cazul copiilor care fac sport de performanta, celor care trec prin perioade de infecții prelungite sau copiii care sunt supuși unui efort intelectual continuu. În aceste cazuri pot fi administrate vitamine din surse externe.
    Există două tipuri de vitamine. Prima categorie este cea a vitaminelor hidrosolubile, care sunt rapid asimilate de către organism, dar care nu se acumuleaza în acesta. Atunci când organismul și-a luat cantitatea necesară de vitamine, surplusul îl elimină în urină. A doua categorie este cea a vitaminelor liposolubile, care trebuiesc dizovate în grăsime pentru a putea fi asimilate. Vitaminele liposolubile sunt patru la număr: A, D, E și K.
    Vitamina D este una dintre puținele vitamine liposolubile care poate fi sintetizată de organism, dar doar în anumite condiții: prin expunerea la soare și din alimentație. Atunci când nu avem un aport de vitamina D din aceste două surse, putem apela la suplimente alimentare.
    Dr. Ecaterina Popescu recomandă ca vitamina D să fie administrate zilnic copiilor până la vârsta de doi ani. Fiind o vitamină liposolubilă ce trebuie dizolvată în grăsime pentru a fi absorbită de către organism, pe piață sunt disponibile preparate care conțin și anumite trigliceride. După vârsta de 1 an, medicul pediatru face analize de screening copiilor și dozează această vitamină.
    Medicii nu recomandă administrarea de vitamina A, D, E sau K în mod necontrolat. Dacă se administrează după ureche, pentru că sunt vitamine liposolubile, odată absorbite se stochează în organism și dau toxicitate, lucru cunoscut sub termenul de hipervitaminoză. Simptomele hipervitaminozelor la copii sunt greața, vărsăturile, durerile abdominale, stări de oboseală și de iritabilitate.
    În concluzie, pentru o creștere armonioasă a copilului, pe toate perioadele lui de dezvoltare, nu avem nevoie de suplimente alimentare, ci de o alimentație echilibrată care să îi asigure tot necesarul de vitamine.
    Ecaterina Popescu, medic specialist Pediatrie - www.medlife.ro...
    Specialitatea - www.medlife.ro...

КОМЕНТАРІ •