Wat moet je eten om groter te worden?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 вер 2024
  • "Goed eten om groot en sterk te worden." Klopt het wat de bomma zegt terwijl ze nog een extra schep aardappelen en spek aan een 12-jarige geeft? Worden kinderen die veel eten echt groter? Of is het belangrijker wàt je eet. Prof. dr. Carl Lachat van de Universiteit Gent doet onderzoek naar voeding en groei(achterstand) en legt in deze video uit hoe je zo groot mogelijk wordt.
    Bedankt aan productiehuis Hotel Hungaria voor het gebruik van Vlaanderens bekendste keuken!
    👩‍🔬 Meer wetenschap? Check:
    Podcast op Spotify ► shorturl.at/bFGLX
    Onze website ► www.universite...
    Twitter ► x.com/Universi...
    Facebook ► / universiteitvanvlaanderen
    Instagram ► / universiteitvl
    TikTok ► / universiteitvl

КОМЕНТАРІ • 16

  • @yvesdidierumwungerimwiza9301
    @yvesdidierumwungerimwiza9301 Місяць тому

    Very Insightful short video indeed

  • @Ben-mw6es
    @Ben-mw6es 2 місяці тому

    Zit lekker een broodje rolmops en leverworst van de slager te eten met Vit. A terwijl ik dit kijk.

  • @TouYube886
    @TouYube886 2 місяці тому +4

    Combinatie 99% genen 1% voedsel

    • @Scrungge
      @Scrungge 2 місяці тому +1

      Niet echt, verklaart voor een groot deel de hoogteverschillen tussen landen. Ook; hoogte evolutie over de tijd. 200 jaar geleden was de gemiddelde Duitser 20 cm kleiner, 100 jaar geleden 10cm kleiner en 50 jaar geleden 2cm kleiner t.o.v. vandaag.

    • @TouYube886
      @TouYube886 2 місяці тому

      @@Scrungge evolutie is wat anders dan een paar eieren en wat vlees een macaroni in je leven eten hoor 😅

  • @henkhessel3651
    @henkhessel3651 2 місяці тому +1

    Koolhydraten zijn niet essentieel. Het kleine beetje dat je nodig hebt kan het lichaam prima maken uit (dierlijke) vetten en bij tekort hieraan uit proteïnen. Deze twee zijn wel essentieel.

    • @robertneven7563
      @robertneven7563 2 місяці тому +5

      hello en welke dokters titel heeft u ,,,,,,,,,,,,?

    • @henkhessel3651
      @henkhessel3651 2 місяці тому

      @@robertneven7563 Heb je niet nodig. Is algemeen bekende biochemie. Het heet Gluconeogenesis. zoek maar op.

    • @henkhessel3651
      @henkhessel3651 2 місяці тому

      @@robertneven7563 Welke dokters weten iets van voeding? Ze krijgen het namelijk niet in de opleiding (op een uurtje na in al die jaren).
      Lees maar over gluconeogenesis. Je bent prima in staat om dat beetje glucose wat je nodig hebt: 1 theelepeltje op 5 liter bloed zelf aan te maken. Ga je richting 1.5 theelepeltje dan begint iedereen te mauwen dat je diabetes 2 hebt. En terecht. Op dat moment is je insuline al 10-20 jaar te hoog. Zadenoliën tasten net als overmatig suiker je glycocalix aan. Dit is de glibberlaag die ook aan de binnenkant van je aders zit en daar de functie heeft van een soort anti aanbaklaag. Dierlijke vetten bevatten essentiële vitaminen A,D,E en K2 die je alleen in voldoende mate in dierlijke vetten aantreft. De zorg is niet voor niets bijna onbetaalbaar geworden.

    • @karellwilliams831
      @karellwilliams831 2 місяці тому +2

      Koolhydraten vormen een belangrijke bron van energie voor je lichaam, daarom is het essentiel om koolhydraten nooit van ons dieët uit te schrapen, maar wel de correcte porties altijd meten. 🤗

    • @henkhessel3651
      @henkhessel3651 2 місяці тому

      @@karellwilliams831 Dat is de stomste opmerking die er bestaat. Hoeveel dieren heb je met weegschaaltjes en calorielijsten en zakrekenmachientjes zien rondlopen om hun gewicht te regelen? Wij zijn zo slecht in staat om de boel op orde te houden omdat koolhydraten zorgen dat vetverbranding geblokkeerd wordt zolang er teveel van in je bloedbaan rondfietsen. Dat gebeurt via insuline, een vetopslaghormoon. Na een uurtje of 2 kom je in een suikerdip die zorgt voor 'lekkere trek' Gezonde dierlijke vetten geven geen insulinepiek zodat het lichaam lekker in vetverbranding kan blijven. Vetten kun je moeilijk overeten zodat je op een natuurlijke manier op gewicht komt/blijft. De vetfobie van Ansel Keys (een frauduleuze visbioloog met een grote bek) heeft gezorgd dat de voedingsindustrie blij z'n toevlucht heeft gezocht in suikers en granen.