Dank je wel voor het kijken! En veel dank aan Damaris voor haar baanbrekend werk op een gebied dat al zo lang zo'n enorme strijd en spanning oplevert wereldwijd. Wauw, hoe krachtig. Wat een historisch rimpeling in Tijd maakt deze vrouw. Damaris haar boek hebben wij opgenomen in onze webshop, bij hoge uitzondering onder invloed van ons grote enthousiasme :) www.tijdboeklumens.nl/boeken/vrij-gelijk-samenleven Schrijf je gelijk ook in voor de LuMens-nieuwsbrief en haal zeker onze andere boeken in huis via www.tijdboeklumens.nl/ Vind je het waardevol wat wij maken? Steun ons geluid en doe een waarde uitwisseling via iDeal: bunq.me/LuMens of maandelijks via www.tijdboeklumens.nl/doneren Enorm bedankt!!
Wat leuk. Ik wist niet dat er woorden voor waren, maar ik leef al drie jaar zo. Ik ben uit de systemen gestapt en inderdaad puur vanuit liefde en verbondenheid initiatieven gaan opzetten. Ik heb veel weerstand en intimidatie meegemaakt van de guardia civil die er alles aan heeft gedaan om het me onmogelijk te maken, maar uiteindelijk, na vele weken van angst en migraine en steeds weer angsten in ogen kijken,heb ik 'gewonnen' en doe ik nog steeds wat ik graag doe en fiets ik dagelijks zingend naar mijn Plekje. En nadat ik met een ander project al Jarenlang loop te tobben hoe dat de wereld in mag, voelde ik maar niet mijn weg. Tot een paar dagen geleden. Een vorm die angst bij me oproept, maar wel de juiste is. De podcast kwam als een bevestiging van wat ik al voelde... Tijd om weer met liefde wat angsten in de ogen te kijken❤.
Wat troostrijk dat er weer een nieuwe generatie zich inzet voor deze levensvisie..ik ben nu 71 en zie jou als mijn tweelingziel....heb dezelfde kinderervaring over autonomie en eenzaamheid ....die trouw blijven aan die waarden tot gevolg heeft: een wijze vrouw wie zal haar vinden? Jij bent er een die wijsheid koppelt aan handelingsbekwaamheid.🕯️🙏🕯️
Fantastisch gesprek. Dit doet me ook denken aan Anastasia boeken serie. Waarbij ieder gezin /family e'en acre land krijgt en daar haar/ zijn Eigen ding te doen wat het ook is. Echt boeiende ideen en dergelijke communities bestaan Al volgens mij.
Het is voor mij de eerste keer dat ik iets hoor over de zorg voor ouderen en pensioen in een plan voor een nieuwe manier van samenleven. Ik ben nu 61 jaar en hoor daar weinig over. Ik heb altijd in de zorg gewerkt, leef in een camper en ga op zoek naar een leefgemeenschap waar ik kan leven. Maar voor hoelang? Zolang ik fit en gezond ben en een bijdrage kan leveren op welke manier dan ook zal het geen probleem zijn maar wat als ik hulpbehoevend word? Is het dan gewenst dat ik vertrek? Dat zijn vragen die ik mij steeds meer afvraag. Vrij gelijk en samen, geweldig. Ik ben benieuwd hoe jullie hulpbehoevende mensen in een samenleving zich vrij, gelijk en samen kunnen late voelen en zijn. Dank jullie voor de mooie potcast. Groet Karin
Ouderwetse dorpsgemeenschappen waar iedereen voor elkaar zorg draagt en toch een individu kan zijn? Dus ook met een dokter enzovoorts. Een andere vorm is een gated community met alles erop en eraan,ergens in een badplaats maar niet te betalen meestal...
Jajaja! Eindelijk, handvatten, uitleg, uitzicht! En Ferdinand, doen! met je ex-bedrijf, gaan voorleggen ook al zie je nu de mogelijkheid nog niet. Zaadjes zijn collectief al geland.. overal, op alle lagen, ze hebben alleen maar voeding en licht nodig om te ❤🌱🌿🌳❤ ontkiemen
De reden dat er in de Franse kreet 'broederlijkheid' staat, heeft te maken met dat dit niet over samenleven gaat, maar over de economie, waarin men broederlijk samenwerkt (ipv concurrerend). Er zou nu dus moeten staan Vrij (samenleven in de cultuur), Gelijk (voor de wet) en Samenwerkend (in de economie).
Dan zou ik het ‘gelijk’ willen vervangen voor Gelijkwaardig. We zijn volgens mij niet gelijk. Vrouw-man, blauwe ogen- bruine ogen, etc. We zijn wel allemaal gelijkwaardig.
@@lizettedereus495 De term staat hier voor gelijke behandeling voor de wet, dus je kan daar zeker ook 'gelijkwaardig' voor de wet van maken. Alledrie de termen hebben hun eigen plek waar ze zinvol zijn en elkaar in evenwicht houden. In de cultuur en het sociale zijn we unieke individuen, en in de economie combineren we onze individuele kwaliteiten in samenwerking, terwijl we gelijk(waardig) behandeld worden binnen de wetgeving. Waar het mis kan gaan, is als de nadruk van één van deze drie op de verkeerde plek komt te liggen. Als de nadruk in de economie niet op samenwerking ligt, maar op individuele vrijheid, dan zul je zien dat de sociaal-culturele vrijheid langzamerhand minder wordt (=kapitalisme),. Zelfs als de wetgeving dit effect zoveel mogelijk probeert af te zwakken (=sociaal-democratie) wordt uiteindelijk steeds meer door de economie overgenomen (=geprivatiseerd, bijv. marktwerking in de zorg) en wordt de wetgeving steeds fiscaler en raakt gebureaucratiseerd. Als de gelijkheid voor de wet wordt toegepast op het sociaal-culturele element en de economie, dan onderdrukt het de sociaal-culturele vrijheid en de wil tot samenwerking (=communisme), waardoor het als systeem niet vol te houden is.
"Je gaat het (geld) uitgeven omdat je het bij de bakker nodig hebt." Waarom, Damaris, streven we er niet naar om alles zónder geld te doen? Heeft dat wellicht te maken met vertrouwen dan wel wantrouwen? Dit gaat diep, zegt Ferdinand af en toe. Maar gaat het wel diep genoeg? Hoe vergaand zijn we geïndoctrineerd wat betreft de noodzaak van geld? Wat mij betreft, hoort dit tot de oude wereld.
Maar verdrietig is: ga eens kijken in Rotterdam Zuid op een zaterdagmiddag....oftewel:hoe lukt het ons om deze prachtige visie om te zetten in levenspraktijk waarin iedereen gelijkwaardige levensmogelijkheden heeft? Dus: hoe dan wel en doen we dat dan ook?
"Economen werken met modellen". Indardaad, de meesten.. maar de economen die NIET met modellen werken worden door haar niet genoemd: ik heb het over de Ooostenrijkse school. Zoek op austrian school of economics!
"De essentie van een systeem, een samenleving, is hoe we omgaan met grond, arbeid en kapitaal." Deze omschrijving komt op mij over alsof de samenleving de economie zou zijn (of de economie de samenleving), want dit zijn puur economische begrippen. Dat klopt echter niet; de economie is één aspect van de complete (naar menselijk voorbeeld drieledige) samenleving, en als we de samenleving als economie gaan bekijken, dan is er vanaf de start weer een onbalans ingevoegd. Deze eenzijdige invulling komt niet overeen met hoe de mens in elkaar zit en functioneert, want de mens is niet alleen 'economie'. De mens is niet alleen een werker, maar ook een sociaal en voelend wezen, en een denkend wezen, en het is de onderlinge balans die ons heel maakt en houdt.
Dank je wel voor het kijken! En veel dank aan Damaris voor haar baanbrekend werk op een gebied dat al zo lang zo'n enorme strijd en spanning oplevert wereldwijd. Wauw, hoe krachtig. Wat een historisch rimpeling in Tijd maakt deze vrouw.
Damaris haar boek hebben wij opgenomen in onze webshop, bij hoge uitzondering onder invloed van ons grote enthousiasme :) www.tijdboeklumens.nl/boeken/vrij-gelijk-samenleven
Schrijf je gelijk ook in voor de LuMens-nieuwsbrief en haal zeker onze andere boeken in huis via www.tijdboeklumens.nl/
Vind je het waardevol wat wij maken? Steun ons geluid en doe een waarde uitwisseling via iDeal: bunq.me/LuMens of maandelijks via www.tijdboeklumens.nl/doneren
Enorm bedankt!!
Wat een mooi gesprek zo inspirerend!!🙏🏼
Wat leuk. Ik wist niet dat er woorden voor waren, maar ik leef al drie jaar zo. Ik ben uit de systemen gestapt en inderdaad puur vanuit liefde en verbondenheid initiatieven gaan opzetten. Ik heb veel weerstand en intimidatie meegemaakt van de guardia civil die er alles aan heeft gedaan om het me onmogelijk te maken, maar uiteindelijk, na vele weken van angst en migraine en steeds weer angsten in ogen kijken,heb ik 'gewonnen' en doe ik nog steeds wat ik graag doe en fiets ik dagelijks zingend naar mijn Plekje.
En nadat ik met een ander project al Jarenlang loop te tobben hoe dat de wereld in mag, voelde ik maar niet mijn weg.
Tot een paar dagen geleden. Een vorm die angst bij me oproept, maar wel de juiste is.
De podcast kwam als een bevestiging van wat ik al voelde... Tijd om weer met liefde wat angsten in de ogen te kijken❤.
Wat troostrijk dat er weer een nieuwe generatie zich inzet voor deze levensvisie..ik ben nu 71 en zie jou als mijn tweelingziel....heb dezelfde kinderervaring over autonomie en eenzaamheid ....die trouw blijven aan die waarden tot gevolg heeft: een wijze vrouw wie zal haar vinden? Jij bent er een die wijsheid koppelt aan handelingsbekwaamheid.🕯️🙏🕯️
Geweldig, helder, inspirerend!! Dank jullie wel voor het prachtige gesprek❤
Ferdinand bedankt voor deze mooie uitzending heel leerzaam!
verhelderend deze mevrouw belangrijk voor deze tijd
Wouw wat een mooie podcast ❣️❣️. Dank jullie wel !! Heel interessant en inspirerend.
Geweldige potcast. Heel veel dank. ❤
hele waardevolle podcast! dank
Dank jullie wel voor dit mooie en leerzaam. gesprek.
Super gesprek. Motiverend ook. Ik ga het boek aanschaffen en ik ga LuMens doneren❤
Bijzonder gesprek samen. Mooie visie met praktische voorbeelden.
Fantastisch gesprek. Dit doet me ook denken aan Anastasia boeken serie. Waarbij ieder gezin /family e'en acre land krijgt en daar haar/ zijn Eigen ding te doen wat het ook is. Echt boeiende ideen en dergelijke communities bestaan Al volgens mij.
The ringing cedars ✌️❤️
Het is voor mij de eerste keer dat ik iets hoor over de zorg voor ouderen en pensioen in een plan voor een nieuwe manier van samenleven. Ik ben nu 61 jaar en hoor daar weinig over. Ik heb altijd in de zorg gewerkt, leef in een camper en ga op zoek naar een leefgemeenschap waar ik kan leven. Maar voor hoelang? Zolang ik fit en gezond ben en een bijdrage kan leveren op welke manier dan ook zal het geen probleem zijn maar wat als ik hulpbehoevend word? Is het dan gewenst dat ik vertrek? Dat zijn vragen die ik mij steeds meer afvraag. Vrij gelijk en samen, geweldig. Ik ben benieuwd hoe jullie hulpbehoevende mensen in een samenleving zich vrij, gelijk en samen kunnen late voelen en zijn. Dank jullie voor de mooie potcast. Groet Karin
Ouderwetse dorpsgemeenschappen waar iedereen voor elkaar zorg draagt en toch een individu kan zijn? Dus ook met een dokter enzovoorts. Een andere vorm is een gated community met alles erop en eraan,ergens in een badplaats maar niet te betalen meestal...
Dank je wel ❤
Precies dat❤
Mooi gesprek dat raakt
Het geld is het probleem niet, wat er mee gedaan wordt en door wie❤
Het hangt uiteraard van de specifieke vrije school en de leraren en leiding af of men wel of niet vast is komen te zitten in de vorm.
"Als je gelijk bent, ben je niet vrij.. Als je vrij bent, ben niet gelijk.."
Jajaja! Eindelijk, handvatten, uitleg, uitzicht! En Ferdinand, doen! met je ex-bedrijf, gaan voorleggen ook al zie je nu de mogelijkheid nog niet. Zaadjes zijn collectief al geland.. overal, op alle lagen, ze hebben alleen maar voeding en licht nodig om te ❤🌱🌿🌳❤ ontkiemen
De reden dat er in de Franse kreet 'broederlijkheid' staat, heeft te maken met dat dit niet over samenleven gaat, maar over de economie, waarin men broederlijk samenwerkt (ipv concurrerend). Er zou nu dus moeten staan Vrij (samenleven in de cultuur), Gelijk (voor de wet) en Samenwerkend (in de economie).
Dan zou ik het ‘gelijk’ willen vervangen voor Gelijkwaardig.
We zijn volgens mij niet gelijk. Vrouw-man, blauwe ogen- bruine ogen, etc. We zijn wel allemaal gelijkwaardig.
@@lizettedereus495 De term staat hier voor gelijke behandeling voor de wet, dus je kan daar zeker ook 'gelijkwaardig' voor de wet van maken. Alledrie de termen hebben hun eigen plek waar ze zinvol zijn en elkaar in evenwicht houden. In de cultuur en het sociale zijn we unieke individuen, en in de economie combineren we onze individuele kwaliteiten in samenwerking, terwijl we gelijk(waardig) behandeld worden binnen de wetgeving.
Waar het mis kan gaan, is als de nadruk van één van deze drie op de verkeerde plek komt te liggen. Als de nadruk in de economie niet op samenwerking ligt, maar op individuele vrijheid, dan zul je zien dat de sociaal-culturele vrijheid langzamerhand minder wordt (=kapitalisme),. Zelfs als de wetgeving dit effect zoveel mogelijk probeert af te zwakken (=sociaal-democratie) wordt uiteindelijk steeds meer door de economie overgenomen (=geprivatiseerd, bijv. marktwerking in de zorg) en wordt de wetgeving steeds fiscaler en raakt gebureaucratiseerd.
Als de gelijkheid voor de wet wordt toegepast op het sociaal-culturele element en de economie, dan onderdrukt het de sociaal-culturele vrijheid en de wil tot samenwerking (=communisme), waardoor het als systeem niet vol te houden is.
🙏
"Je gaat het (geld) uitgeven omdat je het bij de bakker nodig hebt."
Waarom, Damaris, streven we er niet naar om alles zónder geld te doen? Heeft dat wellicht te maken met vertrouwen dan wel wantrouwen?
Dit gaat diep, zegt Ferdinand af en toe. Maar gaat het wel diep genoeg? Hoe vergaand zijn we geïndoctrineerd wat betreft de noodzaak van geld?
Wat mij betreft, hoort dit tot de oude wereld.
Ze geeft aan dat geld nu nog nodig is omdat we in een overgangsfase zitten. In de uiteindelijke vorm wordt geld overbodig.
Maar verdrietig is: ga eens kijken in Rotterdam Zuid op een zaterdagmiddag....oftewel:hoe lukt het ons om deze prachtige visie om te zetten in levenspraktijk waarin iedereen gelijkwaardige levensmogelijkheden heeft? Dus: hoe dan wel en doen we dat dan ook?
Dat knotje 😂😂😂😂😂
"Economen werken met modellen". Indardaad, de meesten.. maar de economen die NIET met modellen werken worden door haar niet genoemd: ik heb het over de Ooostenrijkse school. Zoek op austrian school of economics!
"De essentie van een systeem, een samenleving, is hoe we omgaan met grond, arbeid en kapitaal."
Deze omschrijving komt op mij over alsof de samenleving de economie zou zijn (of de economie de samenleving), want dit zijn puur economische begrippen. Dat klopt echter niet; de economie is één aspect van de complete (naar menselijk voorbeeld drieledige) samenleving, en als we de samenleving als economie gaan bekijken, dan is er vanaf de start weer een onbalans ingevoegd. Deze eenzijdige invulling komt niet overeen met hoe de mens in elkaar zit en functioneert, want de mens is niet alleen 'economie'. De mens is niet alleen een werker, maar ook een sociaal en voelend wezen, en een denkend wezen, en het is de onderlinge balans die ons heel maakt en houdt.