Wat een toffe, wijze, bijdehante, slimme en deskundige vrouw heb jij Olaf. Ook mijn complimenten voor jou deskundige inzicht. Goed team samen. Trots op jullie👌👊👍✌💪ga zo door💕🙌
Heerlijk weer het kacheltje aan. Wij hebben dit jaar ook een nieuwe pijp gekregen omdat het niet meer helemaal veilig was. Dat ontdekte de schoorsteenveger. Onze vorige schoorsteenveger veegde van binnenuit en de nieuwe schoorsteenveger van buitenaf. Waardoor hij het mankement zag. Zo zie je maar dat ook al laat je het vegen door een professioneel er wat mis kan zijn. Gelukkig hebben wij geen brand gehad. Iets wat wel kon gebeuren als dit nog een aantal jaren zo had gezeten. Geniet van jullie kacheltje.
Ja, de ene professional is de andere niet... Dat blijkt maar weer! Ook bij jullie dus. Gelukkig is het bij jullie goed gegaan. En nu is inderdaad lekker het kacheltje aan!
Hoi ,helemaal eens met alle lovende reacties ,allen zag ik een stuk boom schors in de houtbak staan .Niet gebruiken want dat geeft een dikke laag hars en andere aanslag .Dat was alles .
Dank je! Ik struin alles af om oude bouwmaterialen te vinden! De grote deuren komen uit de buurt van Annechien 🙈 Dat was een mooi excuus voor een roadtrip met onze oudste zoon. Heerlijk!
Wat tips om herhaling te voorkomen: zorg dat je altijd "schoon" stookt, dat wil zeggen heet stoken, als het vuur goed heet is worden allerlei bijproducten die uit het hout komen als het hout warmer wordt gelijk mee opgebrand ipv dat ze het rookkanaal in gaan en daar tegen de wand aankoeken. Daarvoor moet het hout altijd goed droog zijn, niet meer dan 20%, liever lager. Je kunt metertjes kopen, maar praktisch komt het er op neer dat het hout minstens een jaar of 3 op een beschutte, maar goed geventileerde plek heeft moeten kunnen drogen. Daarnaast moet de zuurstoftoevoer goed open staan om voor een volledige verbranding te zorgen. Ga dus niet de temperatuur regelen door de toevoer te knijpen, in plaats daarvan beter wat ervaring opdoen met hoeveel hout er nodig is om de woning warm te krijgen en hoeveel er nodig is om hem warm te houden, dan simpelweg niet te veel hout er in doen. Ook is er nog de omgekeerde of Zwitserse methode, in plaats van de aanmaakblokjes/papieren proppen onderop en de grote blokken bovenop juist andersom en het vuur naar beneden laten groeien, dat lijkt voor de intuitie verkeerd maar dat is just beter voor de volledige verbranding. Bij de "conventionele" methode worden de grote blokken bovenop heet wanneer ze zelf nog niet voldoende in brand staan. Dit zorgt ervoor dat ze al veel van de bijproducten los laten die problemen geven, maar omdat het aan de bovenkant van het vuur nog niet heet genoeg is verbranden deze niet maar gaan zo het rookkanaal in. Wanneer je het andersom doet moeten die bijproducten door het vuur heen dat bovenup ligt en als dat d.m.v. voldoende zuurstof toevoer al voldoende heet is dan worden die bijproducten allemaal gelijk verbandt. En als laatste natuurlijk geen rommelhout zoals geimpreneerd hout, geverfd hout, etc. al die troep gaat ook zo je schoorsteen in. Dat alles geeft je een veel schonere verbranding die je rookkanaal schoon houdt, die veel minder rook produceert, minder fijnstof afgeeft wat weer beter is voor mens en milieu, minder stank overlast geeft en als extra bonus ook nog eens efficienter is en je per saldo dus minder hout kost.
Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Heel waardevol. Ik ben inmiddels ook druk aan het oefenen met de omgekeerde methode (ik dacht trouwens dat het de Zweedse methode was?!?) Maar het gaat steeds beter! Vraagt wel wat oefening. Fijn ook dat je uitlegt waarom deze methode eigenlijk beter is (qua verbranding). Dus: dankjewel!!
Gelukkig goed afgelopen en tof dat de kinderen in de gaten hadden dat er iets mis was met de kachel, toppers! Welke tips gaf de brandweer wat je zelf kan doen bij een schoorsteenbrand? Wij hebben er namelijk ook twee... Leuk en inspirerend om jullie video's te kijken!
Dankjewel! En het zijn zeker toppers!! ❤️❤️ De brandweer adviseerde mij om alle zuurstof toevoer te sluiten. En vervolgens vanaf de buitenkant te koelen. Ik heb dus in no-time de tuinslang aangesloten, en binnen de buis staan koelen. De brand zat namelijk in het horizontale deel dat de woonkamer in stak. Op die manier kon ik vanaf de buitenkant koelen met water. Gelukkig allemaal goed afgelopen!!
@@AandeFranseslag Wat een geluk dat je daar zelf bij kon. Beter achteraf dweilen dan dat het affikt.. Wij kunnen er niet zo goed bij maar twee jaar geleden bij de installatie van beide “poele à bois” hebben we nieuwe rvs pijp gebruikt. En elk jaar netjes vegen, maar dat geeft geen garanties he :-)
@@remonvanbalken26260 de letterlijke instructie die de brandweer aan mij (Marloes) gaf was inderdaad alle zuurstoftoevoer te sluiten en 1 glas water in de kachel te gooien. Ik herinner me nog dat ik dat weinig vond, bij vuur denk ik aan VEEL water, maar hij gaf aan 1 glas erover en naar buiten! En toen stond ik dus naar Olav te roepen dat ik wilde dat hij naar buiten kwam maar besloot hij om inderdaad de buitenkant van de kachelte koelen omdat hij doorhad waar het probleem zat (en dus lokaal bereikbaar vanaf de buitenkant in de kamer) Ontzettend fijn dat hij zo in staat is rustig na te blijven denken in zo'n situatie. De brandweer kon namelijk ons adres niet vinden en wilde eerst mijn naam noteren die ik 3 keer moest spellen aan de telefoon terwijl ik gilde "wilt u niet eerst weten WAAR de brandweer naar toe moet komen? Mijn hele huis staat vol rook!", go figure! Ik vond dat heel stressvol, je huis vol rook te zien lopen en dat lopen ze te kloten om je naam te spellen en blijven ze volhouden dat dat nodig is Vervolgens konden ze ons adres niet vinden want dat stond niet in het systeem. Duurde 7 minuten voordat ze de oproep konden lanceren naar een lokale brandweer unit en ruim 30 minuten voor de brandweer er daarna was. Dus in totaal bijna 40 minuten vanaf het moment dat we de brand opmerkten tot ze er waren. Mijn advies is dus: zorg dat je alle omliggende straten van je dorp kent zodat je altijd een adres kunt noemen dat ze vinden en zorg voor continu telefoonbereik. wij hebben hier 0 ontvangst maar een speciale antenne op het dak die het signaal van kilometers verderop oppikt. Die stond gelukkig aan, anders hadden we niet eens KUNNEN bellen want de vaste lijn zit in het huis en daar wilden we niet moeten zijn) Zorg dat je blusmaterialen bij de hand hebt en vooral dat je veilig bent. Als Olav het niet had kunnen doven was de brandweer hoe dan ook veel te laat geweest in ons geval. Dat weten we nu en is de basis van ons `'rampenplan" als het nog eens gebeurt.
@@AandeFranseslag Wat een avontuur is dat geweest! Fijn dat je de tips nog even toelicht, het is altijd handig om te weten. We hebben een blussertje in de buurt en ook in onze gîte. Nu maar hopen dat we die nooit hoeven te gebruiken. En ik zal alvast een korte simpele achternaam bedenken :-) Succes met de bouw en brocantes verder, we blijven het volgen!
@@remonvanbalken26260 Ja, wij hebben hier ook de busseltjes staan. Hopelijk niet (meer) nodig inderdaad! Dankjewel, en leuk dat je ons avontuur blijft volgen!
Prachtig resultaat. Lijkt me toch even "billen knijpen" als ze gaan zagen en boren in iets wat net opgebouwd is. Zijn de schoorstenen ook beschermd tegen het nestelen van vogels? Dat veroorzaakt ook vaak brand.
Dankjewel! Nou, de oude schoorsteen was hiervoor helemaal open. Nu zit er wel een 'dakje' op. Dat geldt ook voor de nieuwe schoorsteen voor de stal. Wat is een bescherming tegen vogels? Zit dat in de buis? Ben benieuwd!
@@AandeFranseslag Dat is gaas waarmee je enerzijds vonken "vangt" (handig bij een rieten dak) en anderzijds vogels geen mogelijkheid geeft om in de schoorsteen te nestelen. www.airxlshop.nl/vonkenvangers
Fijn dat je het weer lekker warm kunt stoken. Maar treurig dat het professionele schoorsteenvegen niet goed is gebeurd. Dat hoor ik vaker. Bij vrienden van ons waren na aankoop van hun huis de drie schoorstenen ook professioneel geveegd. Toen ze de kachels gingen aanmaken ontstond er in een ervan brand. Brandweer erbij, etc. Wat bleek? De schoorsteen had helemaal geen dakdoorvoer. Was dus niet aangesloten. Dan ben je toch flink belazerd.
Zo jee!! Dat is wel heel bont zeg!!! De onze bleek gewoon met de hérisson geveegd maar onze nieuwe kachel meneer doet het met een machinaal ding dat roteert langs de binnenkant, dat lijkt me inderdaad ook veel rigoureuzer en effectiever. Gelukkig is het goed afgelopen allemaal! Hopelijk bij jullie vrienden ook?
Hallå Olav, misschien heb ik het gemist vandaar mijn vraag. Hoe groot is de diameter van de luchtinlaat en is dat een lokale of een Franse regel? Mijn complimenten met je UA-cam 'documentaire' wat een werk maar wat een gegevens bron waar veel van valt te leren.
Hi Frank. Ik heb geen officiële bron of zo waar deze regel gedocumenteerd staat, maar ik werk nu met de tweede verwarmingsman die hetzelfde zegt als de eerste: een diameter van 100mm is noodzakelijk en voldoende. Dus daar houden we ons daar naar aan ;-) Ook in de schuur volg ik deze regel nu. Ook daar een buis van 100mm onder het platform van beton. Hoop dat het helpt!
Ik weet niet of jullie intussen nog comments op oude video's in de gaten hebben, ik ben jullie door elkaar aan het bingewatchen... Dat van dat "gerenoveerd" helemaal niets wilt zeggen en je met een beetje pech betaalt voor dingen die je terug moet afbreken en overnieuw doen, dat heb ik dus gehad. Ik kocht destijds tegen de Frans-Belgische grens een klein huisje, half-open (halve tweewoonst), helemaal gerenoveerd dus intrekken en klaar? Nou, niet dus... Ik heb jaren later de andere helft die nooit gerenoveerd was bijgekocht en ben nu de hele boel aan het verbouwen tot één 'groot' huis. Het gerenoveerde huisje vereist vooral heel erg veel extra stripwerk, maar echt iets hergebruiken zit er niet in, hooguit een paar schakelaars en stopcontacten die in het hok met reserve-/noodmateriaal belandden, maar echt alles was "gebricoleerd". Tenzij je facturen ziet van alles wat "gerenoveerd" is zodat je kunt opzoeken of het door een firma gedaan is die een goede reputatie heeft, of nog liever foto's kunt zien van tijdens de werken, betekent "gerenoveerd" helemaal niets, vaak zelfs meer werk en kosten om alles af te breken. Ik zeg nu soms: "ik verbouw nooit meer", maar zeg nooit nooit... Wat ik wél zeker weet: als ik ooit terug verbouw is het een krot waar helemaal niets aan zit dat als meerwaarde kan worden aanzien, uiteindelijk pak je toch alles van fundering tot nok, van oprit tot achtertuin... aan.
Nou, ik kan je vertellen dat er inmiddels trouw een oud fluitketeltje op staat. Heel fijn! En nee, ik kende de Ecofan niet, maar wat een grappig ding! Maakt dat echt een verschil? Ik bedoel, de ventilator zal niet echt krachtig zijn? Wel een goede tip!
Leuk trouwens jullie video’s. Wij zijn 5 jaar geleden gestart een soortgelijk klusproject. Brengt ons op nieuwe ideeën voor de resterende klussen. Vorig jaar overigens zelf een extra kachel met rookkanaal aangelegd - leuk om dit onderwerp ook in jullie video te zien
mooi verhaal
Wat een toffe, wijze, bijdehante, slimme en deskundige vrouw heb jij Olaf. Ook mijn complimenten voor jou deskundige inzicht. Goed team samen. Trots op jullie👌👊👍✌💪ga zo door💕🙌
Dankjewel!! Fijn moet horen! 👊🏻
Altijd weer verrassingen die je tegenkomt,maar wel weer vakkundig opgelost !
Dankjwel! 💪🏻👷🏻♂️
Oh het is al 2 jaar geleden dez video .Maar goed mijn advies is nog steeds geldig .
er gaat toch niks boven een hout kachel lekker warm en het geluid wat daar bij hoort super veel warmte toe gewenst gr rien
Helemaal mee eens! Het geluid, maar ook gewoon de vlammetjes... erg fijn! Dankjewel!
Dank je wel! Het is heerlijk cozy warm hier nu!
Heerlijk weer het kacheltje aan. Wij hebben dit jaar ook een nieuwe pijp gekregen omdat het niet meer helemaal veilig was. Dat ontdekte de schoorsteenveger. Onze vorige schoorsteenveger veegde van binnenuit en de nieuwe schoorsteenveger van buitenaf. Waardoor hij het mankement zag. Zo zie je maar dat ook al laat je het vegen door een professioneel er wat mis kan zijn. Gelukkig hebben wij geen brand gehad. Iets wat wel kon gebeuren als dit nog een aantal jaren zo had gezeten. Geniet van jullie kacheltje.
Ja, de ene professional is de andere niet... Dat blijkt maar weer! Ook bij jullie dus. Gelukkig is het bij jullie goed gegaan. En nu is inderdaad lekker het kacheltje aan!
Mooi weer!
Dankjewel!
Hoi ,helemaal eens met alle lovende reacties ,allen zag ik een stuk boom schors in de houtbak staan .Niet gebruiken want dat geeft een dikke laag hars en andere aanslag .Dat was alles .
Wat een avontuur!
En dat is het zeker!
En wat staan er een mooie oude deuren in die werkruimte!
Dank je! Ik struin alles af om oude bouwmaterialen te vinden! De grote deuren komen uit de buurt van Annechien 🙈 Dat was een mooi excuus voor een roadtrip met onze oudste zoon. Heerlijk!
@@MarloesHalmans Annechien? Stomme autocorrect 😬 Ik bedoelde uiteraard Annecy!
Wat tips om herhaling te voorkomen: zorg dat je altijd "schoon" stookt, dat wil zeggen heet stoken, als het vuur goed heet is worden allerlei bijproducten die uit het hout komen als het hout warmer wordt gelijk mee opgebrand ipv dat ze het rookkanaal in gaan en daar tegen de wand aankoeken. Daarvoor moet het hout altijd goed droog zijn, niet meer dan 20%, liever lager. Je kunt metertjes kopen, maar praktisch komt het er op neer dat het hout minstens een jaar of 3 op een beschutte, maar goed geventileerde plek heeft moeten kunnen drogen. Daarnaast moet de zuurstoftoevoer goed open staan om voor een volledige verbranding te zorgen. Ga dus niet de temperatuur regelen door de toevoer te knijpen, in plaats daarvan beter wat ervaring opdoen met hoeveel hout er nodig is om de woning warm te krijgen en hoeveel er nodig is om hem warm te houden, dan simpelweg niet te veel hout er in doen. Ook is er nog de omgekeerde of Zwitserse methode, in plaats van de aanmaakblokjes/papieren proppen onderop en de grote blokken bovenop juist andersom en het vuur naar beneden laten groeien, dat lijkt voor de intuitie verkeerd maar dat is just beter voor de volledige verbranding. Bij de "conventionele" methode worden de grote blokken bovenop heet wanneer ze zelf nog niet voldoende in brand staan. Dit zorgt ervoor dat ze al veel van de bijproducten los laten die problemen geven, maar omdat het aan de bovenkant van het vuur nog niet heet genoeg is verbranden deze niet maar gaan zo het rookkanaal in. Wanneer je het andersom doet moeten die bijproducten door het vuur heen dat bovenup ligt en als dat d.m.v. voldoende zuurstof toevoer al voldoende heet is dan worden die bijproducten allemaal gelijk verbandt. En als laatste natuurlijk geen rommelhout zoals geimpreneerd hout, geverfd hout, etc. al die troep gaat ook zo je schoorsteen in. Dat alles geeft je een veel schonere verbranding die je rookkanaal schoon houdt, die veel minder rook produceert, minder fijnstof afgeeft wat weer beter is voor mens en milieu, minder stank overlast geeft en als extra bonus ook nog eens efficienter is en je per saldo dus minder hout kost.
Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Heel waardevol. Ik ben inmiddels ook druk aan het oefenen met de omgekeerde methode (ik dacht trouwens dat het de Zweedse methode was?!?) Maar het gaat steeds beter! Vraagt wel wat oefening. Fijn ook dat je uitlegt waarom deze methode eigenlijk beter is (qua verbranding). Dus: dankjewel!!
Gelukkig goed afgelopen en tof dat de kinderen in de gaten hadden dat er iets mis was met de kachel, toppers!
Welke tips gaf de brandweer wat je zelf kan doen bij een schoorsteenbrand? Wij hebben er namelijk ook twee...
Leuk en inspirerend om jullie video's te kijken!
Dankjewel! En het zijn zeker toppers!! ❤️❤️ De brandweer adviseerde mij om alle zuurstof toevoer te sluiten. En vervolgens vanaf de buitenkant te koelen. Ik heb dus in no-time de tuinslang aangesloten, en binnen de buis staan koelen. De brand zat namelijk in het horizontale deel dat de woonkamer in stak. Op die manier kon ik vanaf de buitenkant koelen met water. Gelukkig allemaal goed afgelopen!!
@@AandeFranseslag Wat een geluk dat je daar zelf bij kon. Beter achteraf dweilen dan dat het affikt..
Wij kunnen er niet zo goed bij maar twee jaar geleden bij de installatie van beide “poele à bois” hebben we nieuwe rvs pijp gebruikt. En elk jaar netjes vegen, maar dat geeft geen garanties he :-)
@@remonvanbalken26260 de letterlijke instructie die de brandweer aan mij (Marloes) gaf was inderdaad alle zuurstoftoevoer te sluiten en 1 glas water in de kachel te gooien. Ik herinner me nog dat ik dat weinig vond, bij vuur denk ik aan VEEL water, maar hij gaf aan 1 glas erover en naar buiten! En toen stond ik dus naar Olav te roepen dat ik wilde dat hij naar buiten kwam maar besloot hij om inderdaad de buitenkant van de kachelte koelen omdat hij doorhad waar het probleem zat (en dus lokaal bereikbaar vanaf de buitenkant in de kamer)
Ontzettend fijn dat hij zo in staat is rustig na te blijven denken in zo'n situatie.
De brandweer kon namelijk ons adres niet vinden en wilde eerst mijn naam noteren die ik 3 keer moest spellen aan de telefoon terwijl ik gilde "wilt u niet eerst weten WAAR de brandweer naar toe moet komen? Mijn hele huis staat vol rook!", go figure! Ik vond dat heel stressvol, je huis vol rook te zien lopen en dat lopen ze te kloten om je naam te spellen en blijven ze volhouden dat dat nodig is Vervolgens konden ze ons adres niet vinden want dat stond niet in het systeem. Duurde 7 minuten voordat ze de oproep konden lanceren naar een lokale brandweer unit en ruim 30 minuten voor de brandweer er daarna was. Dus in totaal bijna 40 minuten vanaf het moment dat we de brand opmerkten tot ze er waren.
Mijn advies is dus: zorg dat je alle omliggende straten van je dorp kent zodat je altijd een adres kunt noemen dat ze vinden en zorg voor continu telefoonbereik. wij hebben hier 0 ontvangst maar een speciale antenne op het dak die het signaal van kilometers verderop oppikt. Die stond gelukkig aan, anders hadden we niet eens KUNNEN bellen want de vaste lijn zit in het huis en daar wilden we niet moeten zijn)
Zorg dat je blusmaterialen bij de hand hebt en vooral dat je veilig bent. Als Olav het niet had kunnen doven was de brandweer hoe dan ook veel te laat geweest in ons geval.
Dat weten we nu en is de basis van ons `'rampenplan" als het nog eens gebeurt.
@@AandeFranseslag Wat een avontuur is dat geweest! Fijn dat je de tips nog even toelicht, het is altijd handig om te weten. We hebben een blussertje in de buurt en ook in onze gîte. Nu maar hopen dat we die nooit hoeven te gebruiken. En ik zal alvast een korte simpele achternaam bedenken :-)
Succes met de bouw en brocantes verder, we blijven het volgen!
@@remonvanbalken26260 Ja, wij hebben hier ook de busseltjes staan. Hopelijk niet (meer) nodig inderdaad! Dankjewel, en leuk dat je ons avontuur blijft volgen!
schoorsteentrekstabilisator= heel interessant
Ik moest het even opzoeken, maar dat is inderdaad heel interessant!! Dank voor de tip!
Prachtig resultaat. Lijkt me toch even "billen knijpen" als ze gaan zagen en boren in iets wat net opgebouwd is. Zijn de schoorstenen ook beschermd tegen het nestelen van vogels? Dat veroorzaakt ook vaak brand.
Dankjewel! Nou, de oude schoorsteen was hiervoor helemaal open. Nu zit er wel een 'dakje' op. Dat geldt ook voor de nieuwe schoorsteen voor de stal. Wat is een bescherming tegen vogels? Zit dat in de buis? Ben benieuwd!
@@AandeFranseslag Dat is gaas waarmee je enerzijds vonken "vangt" (handig bij een rieten dak) en anderzijds vogels geen mogelijkheid geeft om in de schoorsteen te nestelen. www.airxlshop.nl/vonkenvangers
www.natuurhulpcentrum.be/vogel-in-de-schoorsteen/
Aha, top! Dankjewel voor de tip!! 👍🏻
Fijn dat je het weer lekker warm kunt stoken. Maar treurig dat het professionele schoorsteenvegen niet goed is gebeurd. Dat hoor ik vaker. Bij vrienden van ons waren na aankoop van hun huis de drie schoorstenen ook professioneel geveegd. Toen ze de kachels gingen aanmaken ontstond er in een ervan brand. Brandweer erbij, etc. Wat bleek? De schoorsteen had helemaal geen dakdoorvoer. Was dus niet aangesloten. Dan ben je toch flink belazerd.
Zo! Ja, zo’n verhaal heb ik ook eens gehoord. Triest!! Gelukkig hebben wij het weer warm! Laat de winter maar komen! ❄️ 🔥
Zo jee!! Dat is wel heel bont zeg!!! De onze bleek gewoon met de hérisson geveegd maar onze nieuwe kachel meneer doet het met een machinaal ding dat roteert langs de binnenkant, dat lijkt me inderdaad ook veel rigoureuzer en effectiever. Gelukkig is het goed afgelopen allemaal! Hopelijk bij jullie vrienden ook?
Hallå Olav, misschien heb ik het gemist vandaar mijn vraag. Hoe groot is de diameter van de luchtinlaat en is dat een lokale of een Franse regel? Mijn complimenten met je UA-cam 'documentaire' wat een werk maar wat een gegevens bron waar veel van valt te leren.
Hi Frank. Ik heb geen officiële bron of zo waar deze regel gedocumenteerd staat, maar ik werk nu met de tweede verwarmingsman die hetzelfde zegt als de eerste: een diameter van 100mm is noodzakelijk en voldoende. Dus daar houden we ons daar naar aan ;-) Ook in de schuur volg ik deze regel nu. Ook daar een buis van 100mm onder het platform van beton. Hoop dat het helpt!
Ik weet niet of jullie intussen nog comments op oude video's in de gaten hebben, ik ben jullie door elkaar aan het bingewatchen...
Dat van dat "gerenoveerd" helemaal niets wilt zeggen en je met een beetje pech betaalt voor dingen die je terug moet afbreken en overnieuw doen, dat heb ik dus gehad. Ik kocht destijds tegen de Frans-Belgische grens een klein huisje, half-open (halve tweewoonst), helemaal gerenoveerd dus intrekken en klaar? Nou, niet dus... Ik heb jaren later de andere helft die nooit gerenoveerd was bijgekocht en ben nu de hele boel aan het verbouwen tot één 'groot' huis. Het gerenoveerde huisje vereist vooral heel erg veel extra stripwerk, maar echt iets hergebruiken zit er niet in, hooguit een paar schakelaars en stopcontacten die in het hok met reserve-/noodmateriaal belandden, maar echt alles was "gebricoleerd".
Tenzij je facturen ziet van alles wat "gerenoveerd" is zodat je kunt opzoeken of het door een firma gedaan is die een goede reputatie heeft, of nog liever foto's kunt zien van tijdens de werken, betekent "gerenoveerd" helemaal niets, vaak zelfs meer werk en kosten om alles af te breken. Ik zeg nu soms: "ik verbouw nooit meer", maar zeg nooit nooit... Wat ik wél zeker weet: als ik ooit terug verbouw is het een krot waar helemaal niets aan zit dat als meerwaarde kan worden aanzien, uiteindelijk pak je toch alles van fundering tot nok, van oprit tot achtertuin... aan.
Prachtig geworden! Nu nog een keteltje water op de kachel ❤️
BTW, ken je trouwens een Ecofan? Bevalt mij erg goed. www.dekachelderij.nl/ecofan
Nou, ik kan je vertellen dat er inmiddels trouw een oud fluitketeltje op staat. Heel fijn!
En nee, ik kende de Ecofan niet, maar wat een grappig ding! Maakt dat echt een verschil? Ik bedoel, de ventilator zal niet echt krachtig zijn? Wel een goede tip!
@@AandeFranseslag nee, niet een enorme luchtverplaatsing, maar wel merkbaar. En eco natuurlijk.
Ik vind het in ieder geval een heel leuk idee. Ook natuurlijk omdat het zichzelf aandrijft. Slim!
Ik heb een Ecofan en eentje van de Hornbach. Die van de Hornbach geeft betere spreiding van de warmte!
Leuk trouwens jullie video’s. Wij zijn 5 jaar geleden gestart een soortgelijk klusproject. Brengt ons op nieuwe ideeën voor de resterende klussen. Vorig jaar overigens zelf een extra kachel met rookkanaal aangelegd - leuk om dit onderwerp ook in jullie video te zien