Efes Antik Kenti İzmir/Selçuk

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 вер 2024
  • Efes Antik Kenti Hakkında Bilgiler
    Efes Antik Kenti, sadece Türkiye için değil, tarihi ile tüm dünyanın ilgisini çeken bir merkez olarak varlığını sürdürüyor. Peki, ama onu bu denli önemli yapan özelliği nedir? Neden her yıl yerli ve yabancı pek çok turistik buluştuğu bir mekan olmaya devam ediyor?
    Ülkemizin ev sahipliği yaptığı bu tarihi merkeze daha yakından bakmaya ne dersin? Efes Antik Kenti nerede, nasıl bir tarihe sahip, içinde hangi yapıları barındırıyor?
    Efes antik kente dair merak ettiğin pek çok sorunun cevabını bu yazıda bulabilirsin.
    Efes Antik Kenti Hangi Şehirdedir?
    Efes Antik Kenti, Ege bölgesindeki İzmir şehrinde yer alıyor. Şehre yaklaşık bir saat mesafedeki Selçuk ilçesinin 3 km güneybatısında bulunuyor.
    Efes Antik Kenti Tarihi
    Doğu ile batı arasındaki bir liman kenti olan İzmir Efes Antik Kent tarihi, M.Ö. 8600 yılına kadar uzanıyor. Bölgeyi bu denli önemli yapan özelliği ise, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasından kaynaklanıyor. Ev sahipliği yaptığı medeniyetler arasında Romalılar, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve pek çok Anadolu beylikleri yer alıyor.
    Liman kenti olması sebebiyle tarihteki önemli ticaret yollarının üzerinde bulunması ve sahip olduğu verimli topraklar, bölgeyi hem hareketli hem de önemli bir konuma taşıyor.
    Kadın savaşçılar tarafından kurulduğu rivayet edilen kentin, ismini Ana Kraliçe Kenti olarak çevrilen Arzawa’dan aldığı söyleniyor. Romalılar dönemi ile birlikte iyice gelişip güçlenen bölge, dönemin en önemli ticaret merkezi haline geliyor.
    Bu denli önemli bir konumda olduğu için, tarih boyunca pek çok medeniyet buraya sahip olmanın yollarını arıyor. 1300’lü yıllar ile birlikte Türklerin eline geçen Efes, Moğol saldırıları nedeniyle büyük bir tahribata uğruyor ve zamanla eski önemini yitirmeye başlıyor.
    Efes Antik Kenti’nin İçindekiler
    Artemis Tapınağı
    Dünya üzerindeki ilk mermer tapınak olarak bilinen Artemis Tapınağı, İzmir Efes Antik Kenti içindeki görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Tanrıça Artemis için yapılan bu tapınak, bölgenin sembolleri arasında gösteriliyor.
    Celsus Kütüphanesi
    Romalılar döneminde inşa edilen Celsus Kütüphanesi, Antik Çağın üçüncü büyük kütüphanesi olarak biliniyor.
    Antik Tiyatro
    Dünyanın en büyük antik tiyatrosu kabul edilen Efes Antik Tiyatro, günümüzde konserler ve gösteriler için kullanılıyor. İnşa edildiği dönemde ise, gladyatör dövüşlerine ev sahipliği yaparak, dönemin en önemli geçim kaynaklarından biri haline gelmişti.
    Agora Meydanı
    Şehrin toplanma ve miting alanı olan Agora meydanının çevresinde zamanında çeşitli resmi binalar diziliydi. Bu nedenle oldukça hareketli bir konumdaydı. Ayrıca Efes Su Sarayı da Agora meydanı içinde bulunuyor.
    Domitian Tapınağı
    Roma İmparatoru Domitian adına yapılan tapınak, tarihte ilk kez bir ölümlü için yapılan pagan tapınağı olarak biliniyor. Tapınağın, Hristiyanlık dininin kabul edilmesinin ardından manastır olarak kullanılmaya başlandığı biliniyor.
    Kuretler Caddesi
    İzmir Efes Antik Kenti içindeki ilk ana cadde olarak kabul edilen Kuretler Caddesi, 280 metre uzunluğunda bir alanı kaplıyor. Cadde, ismini kutsal ateşi korumakla görevlendirilmiş Kuret rahiplerinden alıyor. Bizans İmparatorluğu döneminde dükkanlar ve atölyelerin bulunduğu caddenin her iki yanına heykellerin inşa edildiği söyleniyor.
    Herakles Kapısı
    Kuretler Caddesi’ni bahsederken, Herakles Kapısı’nı anmadan olmaz. Kuretler Caddesi üzerinde bulunan bu kapı, yaya ve araç trafiğini birbirinden ayırmak için inşa ediliyor. Üzerinde Herakles kabartmaları bulunuyor. İsmini de bu kabartmalardan alıyor.
    Ege bölgesinin incisi İzmir’e yolculuk yapmayı planlıyorsan, mutlaka Efes Antik Kent’e de uğramalısın. #izmir #selçuk #efes

КОМЕНТАРІ •