Cetatea Rasnov

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 вер 2024

КОМЕНТАРІ • 8

  • @contasina
    @contasina 10 років тому +1

    Minunat - film profesional ,demn de prezentare... lumii intregi !
    Cu admiratie, strajerul Cetatii Rasnov,Nicolae

  • @melaniamonicacraciun9900
    @melaniamonicacraciun9900 2 роки тому

    Ca in cele mai misterioase situri arheologice, cereti cuiva sa revina cu scanerul radar sa descopere toate tunelurile ascunse sub aceste ziduri, daca ar putea vorbi sa ne dezvaluie toate secretele, va dati seama ce minunatie ar fi, aveti motiv sa reveniti si sa ..sapati mai adinc in legenda acestor locuri

  • @ADRIANCONSTANTINSCITUL
    @ADRIANCONSTANTINSCITUL 9 років тому

    Filmul documentar este remarcabil . Discursul nu este contaminat ideologic. Asa se lucreaza performant . Toata stima !!!!

  • @madalin2516
    @madalin2516 10 років тому +1

    Frumoasa prezentare ! :)

  • @farmhouserosehipflowerroma9689
    @farmhouserosehipflowerroma9689 9 років тому

    Bine ati venit !
    Valea Râșnoavei vă închiriează în scop turistic două locații de vis, prima de care vă vorbim este Cabana Valea Râșnoavei, inaugurată în anul 2008 iar în anul 2013 am inaugurat Ferma agroturistică Floare de Maceș, prima fermă cu cazare din România, la care va puteti caza in construcții curate, luminoase și spațioase.
    Locul nostru de relaxare si recreere este situat convenabil, central şi in apropiere de cele mai multe oraşe mari cu facilităţile lor şi atracţiile turistice, cum ar fi Brasov, Poiana Brasov, Rasnov, Predeal sau Bran Moieciu, unde gasiti restaurante, cinematografe şi mall-uri.
    Scurta istorie a Rasnovului
    Documentar, denumirea Rasnovului apare prima data in anul 1331 ca Rosenau, in traducere „Poiana rozelor”, „rose” insemnand „roza, trandafir”, superba floare intalnindu- se si pe stema orasului (Floarea de Maces). Cei trei trandafiri apar si pe cel mai vechi sigiliu al Rasnovului de pe la anul 1500, avand legenda „Sigill Sedis dicte Rosenaw”, care a fost folosit inca in secolul al XIX- lea. In zona viitorului oras medieval, la aproximativ trei kilometri nord- vest, se afla cea mai importanta fortificatie romana din Tara Barsei, castrul roman CUMIDAVA, iar la 1, 5 km de oras a fost cercetata una dintre cele mai cunoscute asezari post- romane, cea de la „Rasnov- Blocuri”. In perioada feudalismului dezvoltat, orasul Brasov devine cel mai mare si important centru economic din Transilvania iar alaturi de el, Rasnovul devine al doilea targ din Tara Barsei, la 1427 regele Sigismund de Luxemburg, cand viziteaza orasul si cetatea, acorda dreptul rasnovenilor de a tine targ.
    Marea invazie tatara de la 1241, cand Tara Barsei este arsa si pustiita, precum si invaziile care au urmat, determina locuitori Rasnovului sa se gandeasca la construirea unui sistem de aparare puternic si eficient. Astfel, cu ajutorul satenilor din Cristian si Vulcan, este construita cetatea devenita in timp simbolul orasului. Se pare ca, in scurta lor sedere in zona, intre 1211si 1235, cavalerii Odinului Teutonic au trecut si au pus piatra de temelie la actuala cetate. Cetatea a fost construita pe locul unei asezari dacice cunoscuta in antichitate, in opera geografului Ptolemeu, sub numele de „Cumidava”, toponim ce va fi inprumutat si de viitorul castru roman construit dupa razboaiele daco- romane.

  • @mateisecaci6284
    @mateisecaci6284 6 років тому

    bravo! f.fain documentarul! felicitari!

  • @senshi29
    @senshi29 9 років тому +1

    Cetatea sufletului meu!