Το ταξίδι της Αργούς σύμφωνα με τα Ορφικά Αργοναυτικά - Παναγιώτα Πρέκα - Παπαδήμα

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 жов 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν το 6ο Διεπιστημονικό Συνέδριο «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ».
    Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τιμά τον Αριστοτέλη 2400 χρόνια μετά την γέννησή του.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    Ομιλία: «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΡΓΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΡΦΙΚΑ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ».
    Ομιλήτρια: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΡΕΚΑ-ΠΑΠΑΔΗΜΑ, Επ. Καθηγήτρια Αστροφυσικής, Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Ανακοίνωση διεπιστημονικής ομάδος αποτελουμένης εκ των κ.κ.: Π. ΠΡΕΚΑ-ΠΑΠΑΔΗΜΑ, Κ. ΚΑΛΑΧΑΝΗ, Ι. ΚΩΣΤΙΚΑ, Ε. ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, Β. ΜΑΝΙΜΑΝΗ, Ε. ΠΑΝΟΥ, S. G. ROTOLO, Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟ.
    Η ομιλία εδόθη την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο της 2ης συνεδρίας: Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και Φυσικές Επιστήμες.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    Το συνέδριο έλαβε χώρα στις 18-19-20 Οκτωβρίου 2017, στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνδιοργανώθηκε από την Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, ενώ ετέθη υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ήταν παρούσες ως χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης του συνεδρίου.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
    Η Αργοναυτική Εκστρατεία περιγράφεται σε δύο μακροσκελή ποιήματα της αρχαιότητας. Το πρώτο από αυτά αποδίδεται στον Ορφέα, ο οποίος μετέχει της εκστρατείας και καταγράφηκε τον 6ο αιώνα π.Χ., από ομάδα λογίων της εποχής, επί Πεισιστρατιδών, στην Αθήνα. Το δεύτερο ποίημα ανήκει στον Απολλώνιο τον Ρόδιο και γράφτηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι της επιστροφής της Αργούς περιγράφεται τελείως διαφορετικά, στα δυο αυτά έργα.
    Στην εργασία μας υπό τον τίτλο “The Argonautica Orhica version for the voyage of the Argonauts: a geo-analysis” (MAA, Vol. 17, no. 2, p.77-95, 2017) αναλύσαμε την διαδρομή των Αργοναυτών με βάση το παλαιότερο κείμενο.
    Το ταξίδι ξεκινά από τους πρόποδες του Πηλίου, την Ιωλκό και φτάνει στον ποταμό Φάση, στην Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου (σημερινή Γεωργία). Μετά την απόκτηση του «χρυσόμαλλου δέρατος» και τον θάνατο του Αψύρτου, υιού του βασιλιά Αιήτη, η Αργώ, λόγω κακών υπολογισμών, κατευθύνεται προς τις πηγές του ποταμού, στο όρος Καύκασος το οποίο διαβαίνει, διαμέσου ποταμών και τελικά φτάνει στην Μαιώτιδα λίμνη (Αζοφική θάλασσα).
    Από εκεί η πορεία συνεχίζεται μέσω των παραλίων του Πόντου, του ποταμού Δούναβη (Ίστρος) και στην συνέχεια του ποταμού Ρήνου, οπότε η Αργώ βρίσκεται στο «Κρόνιο Πέλαγος», διαπλέοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό. Παρακολουθώντας την ροή του κειμένου και εκτιμώντας διάρκεια ταξιδιού και αποστάσεις, «χαράξαμε» την πορεία της Αργούς προς το Γιβραλτάρ (Ηράκλειες Στήλες), εντοπίζοντας την νήσο της Δήμητρας, στην νήσο Μαδέρα και τον «οίκο» της Κίρκης, στην χερσόνησο Εσσαουίρα του Μαρόκου.
    Στο ταξίδι εντός της Μεσογείου και στα νότια της Σικελίας (Λιλύβαιος Πορθμός), οι Αργοναύτες συναντούν την Χάρυβδη και τις Σειρήνες. Η όλη περιγραφή ταιριάζει απόλυτα σε έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου, πράγμα σύνηθες για την συγκεκριμένη περιοχή που είναι κατάσπαρτη από ενεργούς ηφαιστειακούς κρατήρες.
    Στην συνέχεια η Αργώ φτάνει στην Κέρκυρα και ακολούθως κατευθύνεται προς τον Αμβρακικό Κόλπο, όποτε ισχυροί βόρειοι άνεμοι την έστειλαν στον κόλπο της Σύρτης (Αφρική). Μετά από περιπέτειες (που όμως δεν περιγράφονται) έφτασαν τελικά στην Κρήτη και διασχίζοντας, με μεγάλη δυσκολία, το Κρητικό πέλαγος, βρέθηκαν στην Ανάφη.
    Τέλος, επέστρεψαν στην Ιωλκό, αφού προηγουμένως άφησαν τον Ορφέα στο ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, προκειμένου να κάνει εξαγνισμό στην ευρισκόμενη εκεί, είσοδο του Άδη.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

КОМЕНТАРІ • 8

  • @ΓεώργιοςΔελημπαλταδάκης

    Μαθαίνω αυτά που δεν μου έμαθαν!!

  • @SISEMENDOG
    @SISEMENDOG 5 років тому +4

    Ολοι οι δρομοι οδηγουν ...στη μακεδονια

  • @maritamaltezaki8588
    @maritamaltezaki8588 5 років тому +5

    Υπέροχη περιήγηση, αν και λίγο βιαστική! Ευχαριστούμε!

    • @sonamtipotas8564
      @sonamtipotas8564 2 роки тому

      Υπάρχει και πιο αναλυτικό βίντεο.Πατήστε "Ορφικά Αργοναυτικά".
      Είναι από το ίδιο κανάλι, ίδια ομιλίτρια.

  • @Nikos_36
    @Nikos_36 2 роки тому

    Φοβερο👏🏻

  • @ouiotzes1
    @ouiotzes1 4 роки тому +2

    Αυτο το ταξιδι που αναφερετε οτι διαρκει 12 μερες εγινε πριν τον κατακλυσμο ,δηλαδη πριν Εκατομμυρια χρονια

    • @grcfalcon
      @grcfalcon 3 роки тому +2

      Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα έγινε πριν περίπου 12.000 χρόνια.

    • @klidouxos
      @klidouxos 3 роки тому

      Για ποιόν κατακλυσμό μιλάτε ακριβώς; Καθώς γνωρίζουμε για πάνω από έναν.