Ben bunu yıllar önce düşünmüştüm. 1 her bardağın tasarımı kullanımına göre mantıklı yanları var. Su bardağı; altı dar üstü geniş, tek bir damla bile bırakmadan suyu içebilelim diye. Ek olarak baş açımızı da çok hareket ettirmemiz gerekmiyor. Çay bardağı; ortadaki büzülme tipte kalan çay demlerinin hemen ağzımıza ulaşmasını engelliyor. Üstelik bardağın tamamını bitirmek için başımızı çok dikmemiz gerekiyor. Rakı bardağı; anason ilk başta buruna vurup ağır gelebilir. O yüzden rakı bardakları şarap bardakları gibi burnu komple kapatmaz ortalarında kalır. Çay bardağı da bu açıdan rakı bardağına benzer. Hızlı içilmemesi gerektiği için hacimsel olarak küçüktürler. Şarap bardağı; “şarap aromatik bir içkidir” dediniz ya Vedat bey işte o yüzden büyük hacimli bir bardağa koyup oksijenle temas etmesini sağlıyoruz. Üstelik kırmızı şarap bardaklarının çoğu (belki de hepsi tam bilemiyorum) bardaktan yudum alırken burnu komple kapatırlar ki biz şarabın kokusunu da alabilelim. Benim bir gözlemlerim bunlar.
Özkan GÖKNAR çok güzel tespitler, hepsine katılıyorum. Rakının alkolü yüksek, miktar olarak azar azar içilir ama ince bardakta olursa içtiğini de görürsün.
Merhaba soylediklerinizin hemen hepsi yanlis mesela cay bardaginin belinin ince olmasi cayin gec sogumasini saglar. Isinan cay dogal olarak yukari cikar beldeki incelik yukardaki cayin asagi inmesini yavaslatmak ve sirkulasyonu engellemk icin var
Vedat Hocam saygılar, afiyet olsun. Ben daha düz mantık bir şey söylemek istiyorum. İçtiğiniz içeceğin veyahut alkollü içkinin yudumlanma stiliyle alakalı. Çay, rakı, espresso hep ağzın ucuyla yudumlanır. Fakat su; bira; şarap (hele şarap); ayran bunlar ağız dolusu yudumlanır. Geniş ağızlı bir kadehten dudak ucuyla rakı içemezsiniz. İçseniz bile, akışkanın debisi çok olduğundan, siz de bi debiyi azaltabilmek için dudağınızı daha fazla kasmak zorunda olduğunuzdan koca bardak sizi yorar, keyif almazsınız. Çay bardağı ile de rakı içilebilmesinin sebebi budur bence. Ayrıca rakı bardaklarının et kalınlıkları da ince, yine dudakları daha kolay ayarlayabilmek için. Fakat bira bardakları, filmlerde gördüğümüz kulplu şarap fıçıları, hatta tepeye diktikleri ahşaptan kaplar için bu söz konusu değil. ağız dolusu içerbilirsiniz birayı ve şarabı. Tabii onu da yudum yudum içmesi zevkli fakat, şarap ve bira "kana kana" içilebilecek içkiler iken, rakı; türk kahvesi gibidir. öyle su bardağında, şarap kadehinde içildiğinde çarpar adamı. keyif de vermez. Naçizhane görüşümdür. Selamlar.
Vedat abi, instagramda, şarap kadehinde rakı su oranını nasıl ayarlayabildiğinizi sormuştum. Siz de cevap vermiştiniz. Bu videoda da ayrıntılı açıklama yapmışsınız. Demek ki Vedat abimiz takipçilerine değer verip, yorumları okuyor. Bu yüzden seviyoruz zaten Vedat abimizi
Rakıya şaraba ilgi alakam sıfır ama sanki en sevdiğim dersi dinliyor gibi dinledim. Böyle bilgilendirici videolar bekliyoruz mümkünse uzun olsun . Saygılar.
İnek ten koyundan yani maldan ne farkın var bir düşün bakalım kardeşim lütfen hakaret olarak düşünme. Şu yaptığın yorumu düşün. Düşünceni filan. Mallar var ya hani koyun keçi ondan bahsediyorum kardeşim düşünsene bir onlardan farklarını bul
@@alpayderin6464 alkole ilgisi olmayan insan niye hayvan olsun kardeş? sorunlu musun sen? isteyen kullanır istemeyen kullanmaz adamlara zorla içirecek halimiz yok. konuya uzak olsa da kültürü merak etmiştir. gayet normal.
@@MrTopsecretagent Adam belki sadece bira içiyordur. Parası yoktur. Tadlarını sevmiyordur. Ama yukarıdaki arkadaşın aklı olmadan fikir edindiği ise su götürmüyor. Bir de hakaret olarak düşünmemesini istemiş aahhahhahah
Gayet güzel açıklama yapmışsınız,kim ne derse desin,kim hangi bardakta içerse içsin umrumda değil diyebilirdiniz.Önemseyip açıklamışsınız ama eminim yine kulaklarını tıkayıp bildiklerini okuyanlar olacaktır.
size haksizlik yapildigini dusunuyorum bazi nezaketsiz ve kaba davranislara hatta kucuk gormelere maruz kaliyorsunuz oysa nezaketi kulturu ile dunya insanisiniz ve Turkiyenin bir degerisiniz ..saglilkli uzun bir hayat diliyorum bu kanal cok iyi oldu tesekkurler ...
Ustad, cok keyifli bir video olmus. Soylediklerinize ek olarak biraz da sarap kadehlerinin ozelliklerine deginmek isterim. Neden farkli sarap turlerine gore farkli kadeh tercih edilmesi gerekir? Bunun aciklamasini kadeh ureticileri su sekilde yapiyor: Farkli kadeh turleri sarabin dilin farkli noktalarin iletilmesini saglar. Insan dili anatomik yapisi itibariyla sekerli tadlari on ucundan, tuzlu tadlari on yanlardan, eskileri orta yanlardan ve acilari ise arka bolumunden alir. Dolayisiyla, ornegin kadehin agzi biraz disa dogru hafif egimli olur ise icen kisi dudaklarini bukerek (kisarak) icmek zorunda olur, bu da sivinin ilk olarak dilin on bolgesine degmesini saglar. Keza kadehin agzi dar ise icen kisi biraz basini geri egerek icmek zorunda kalir bu durumda sivi cogunlukle dilin arka bolumune gider. Sizin raki ictiginiz tarzdaki sarap kadehleri buyuk yudum almanizi saglar, boylelikle sivinin dilin her notasina iletilmesi amaclanmaktadir. Dolayisiyla ayni sarabi farkli kadehlerde deneyimlediginizde kadeh dizaynlarindan kaynakli ilk anda farkli tadlari on plana cikarmasi muhtemeldir. Ama tabi ki sarabi agzinizin icinde calkaladiktan sonra dilinizin ve damaginizin her noktasina temas ettiginde tum aromalari tadacaksiniz. Videolar icin cok tesekkurler, keyifle izliyoruz. Saygilar..
Vedat Bey, tam da ışık tuttuğunuz noktada, eminim biliyorsunuz ki, lezzeti, aromayı, rengi, köpüklülüğü, karbonizasyonu vb hissedip deneyimlemek için, onlarce bira türü kadar bira bardağı tipinin de olması tam da bu anlattığınız nedenden ötürü. Bu anlamda bira tadımına, özellikle Türk butik biralarına ilişkin paylaşımlarınızı içeren bir video görmek güzel olurdu, teşekkürler...
Evde sake bardağı olup rakı bardağı olmaması :) Herşeyin oluğu gibi bunun da "snob"ları var rakıyı çok sevmiyorsunuz diye biliyorum ama dikkate alıp bunun hakkında video hazırlamanız hoşuma gitti.
Sevgiler saygılar güzel insan, bizim öğrencilik yıllarında rakı bardaklarımız olmuyordu, çay bardakları ile içerdik, şarap bardağı bana da tuhaf geldi lakin içilir mi gene içilir bunlar ince nuanslar, önemli olan güzel keyifli bir sohbet ile içmektir. Saygılarımla Değerli Vedat hocam 🙏🙂
Vedat Bey selamlar, Oranlama dışında, bildiğiniz gibi rakı yüksek alkollü ve insanı şarap gibi düşük alkollülere göre daha kolay sarhoş edebilir. Sarhoş olma durumunda dikkatsizlik artacak ve masada küçük kazalar olabilecektir diye düşünüyorum. Bu nedenle yüksek alkollüler, rakı gibi, ayaksız ve görece denge konusunda daha sağlam (küçük temaslarda devrilmeyecek) bardaklarda içilmeli diye düşünüyorum.
Şarap kadehinin yapısından kaynaklı olarak, rakı içilmemesini daha doğru buluyorum çünkü; 1-Rakı soğuk içilmesi gereken ve yavaş içilen alkollü içeceklerden biri olduğu için, şarap kadehinin geniş yüzey alanı çok ciddi ısı kaybına sebep olacaktır. 2-Rakının oksijen ile teması fazla olacağı için tadının olumsuz etkileneceğini düşünüyorum. 3-Anason ve alkolden gelen keskin kokunun çok fazla yayılacağı için içen kişinin iştahını kapatacağını, rahatsız edeceğini düşünüyorum. Bir Homebrewer olarak şahsi düşünsem ise alkolün sadece tadı ve keyif verici yönü değil, bir miktar ritüel yönü olduğu için de şayet bardak temininde bir sıkıntı yok ise, rakı bardağında tüketmenin daha doğru olacağını düşünüyorum. Ama sonuçta bu bir zevk işidir. İsteyen rakı bardağında içer, isteyen şarap kadehinde, isteyen şişeden içer. Önemli olan düzgün bir şekilde abartmadan tüketmek.
Arkadaş! Her şey çok güzel elinize sağlık kutlarım. Şu yeni rakı şişesi egzotik olmuş, sanırım onun bir karton kutusu da olmalı, gümrük mağazalarında satılırdı bir dönem. Paşabahçe ince kesme bardak tercihimdir! Sıvazlayınca ses veriyor.
Ergen zamanlarımızda içki içmeyi öğrenirken aklınıza gelebilecek her türlü içkiyi her türlü kapla içmişliğim vardır. Mesela Şarabı gazozla karıştırıp pet bardakta içerdik. Votka meyve suyu alıp, meyve suyunu yarıya indirip, üstünü kesip votka ekleyip içerdik. Litrelik birayı konserve kavonuzuna koyup tam iki tane çıkıyor diye onunla içerdik. Viskiyi, cam çikolata kapları olurdu dibi kalın onlarla içmeye çalışırdık. Rakıyı evden arakladığımız çay bardağıyla içerdik. Şimdi bira bardağı koleksiyonum var, rakı bardağı takımlarım var. Şarap sevmediğim için şarap kadehim az. Büyüdükçe öğrendim ki özellikle rakı eşle, dostla, arkadaşla, muhabbet ile içilir. Yudum yudum yavaş yavaş içilir. Hatta Rakının erbabı 1.kadehi 1 saatte 2. kadehi 2 saatte içermiş ama daha biz o seviyeye erişemedik. Rakı bizim milli içkimizdir. Rakı candır. Rakıyla kalın, sağlıcakla kalın.
Şahane anlatım olmuş, teşekkürler Vedat Bey. Bahsettiğiniz Yeni Rakı'nın ürettiği çay bardağı tarzı kadehten bir çift var bende, gerçekten güzel kadeh.
Efendim yüzey alanı ne kadar geniş olursa hava ile temas ve buharlaşma o kadar fazla olacaktır. İçecigimizin karakterine bağlı olarak daha doğrusu tatmak istediğimiz aromanın ne olduğuna bağlı olarak bardak seçimi yapabiliriz. Örneğin rakının karakteristik aromasını veren anason yağı uçucu bir yağdır. Geniş yüzey ile havaya temas olanaği veren kaplar bu aromanın daha hızlı kaybolmasını sağlayabilir. Tabii ki burada içim hızınız da önemli bir etken olur. Şarap konusunda zır cahilim. Ancak aroma çeşitliliği yönünden bu kadar zengin bir içeceğin şişesi açıldıktan sonra istenmeyen bileşiklerin uçabilmesi, oksitlenme ile öne çıkan lezzetlerin tamamlanması açısından geniş ağızlı kaplarda tüketilmesi gayet mantıklı gibi görünüyor. Öte yandan yegane lezzeti anasondan gelen Rakının aromasını muhafaza edebilmesi için , içimi boyunca dar bir temas yüzeyi sağlayan kaplarda sunulması mantıklı olabilir. Naçizane görüşümü bildirdikten sonra sağlığınıza kadeh kaldırıyorum.
Vedat bey içki kadehi seçiminde dokunma duyusunun da önemine inanmaktayım. Kristal veya kesme cam bir bardağın - kadehin dudak veya el teması sırasında hissettirdiği duygu benim için önemli. Kristal, kesme cam veya kalıptan çıkmış bir cam bardağın getirdiği dokunuşlar,duygular çok farklı. Doya doya su veya meyve suyu içerken kalın, kırılmaz camdan yapılmış bir “ev bardağının” o tok yuvarlak kenarının - ağırlığının elime ve dudağıma getirdiği sıcaklık, çocukluk zamanlarımı hatırlatan o güven ve mutluluk hissi çok hoş. Ama şarap, konyak veya viski içerken kompleks tatları bir zırh gibi saran, sert ve çınlayan bir bardağın veya kadehin el ve dudak tuşesi bambaşka. İçkinin rengini, renginin getirdiği nüansları, ısısını duyu organlarımıza ileten bir kristal veya kaliteli cam bardak insanın kendisine verdiği önemi de yansıtıyor kanaatimce. Güzel bir sosyolojik ve psikolojik araştırma konusu olabilir bu seçimler. Rakı için de böyle kaliteli bir bardak, hiç olmazsa çok ince cidarlı ve kesme camdan yapılmış bir klasik silindirik bardak kullanmak gerekli kanaatimce. Tabi içilen yere göre de değişir. Balıkçı kayığında, denizden yeni çıkmış, teneke üstünde temizlenmeden pişirilmiş sardalyanın yanında elbette çay bardağı iyidir. Uyar, denk gelir ortama. Çok da güzel olur. Ama nefis bir rakı sofrasında klasik bardak çok daha güzel olur. Tabi kristal bir karafakiye konmuş ve tek yudumluk minik bir kristal kadehle içilen rakının zevki bambaşka olmalı. O da ayrı konu. Böyle rakı içen kaldı mı bilmiyorum. Neticede koku, tat ve dokunma gibi beynin antik kısımlarında işlenen ve tam açıklanamayan ama insan vücuduna ve psikolojisine çok derin etkileri olan bu duyguların, çağdaş insanın daha karmaşık zevk yapısıyla süslenmesi elbetteki haz açısından durumu daha da güzelleştirecektir. Çok hedonist bir yaklaşım oldu değil mi? :-D Plastik bir bardak ancak hayati ihtiyaçların giderilmesi için gereken “sıvıların” tüketilmesi anında zor durumlarda kullanılan bir eşya benim için. Sevgi ve saygılarla. Dr Soner Recai Öner
Su bardağında viski içtikten sonra bunlar mesele olmaktan çıktı bende ,şekilciliği bırakın anlık keyfi kafayı yaşayın.Vedat mösyöcüme sevgiler şelale .
Merhabalar Vedat bey, Konuşmanızda çay bardağı kullanmamanızın bir nedeni olarak da buz küplerini sığdıramadığınızı söylediniz. Rakı içilen bardağa buz koymak da aslında çok doğru bir yaklaşım olmayabilir; çünkü rakıya konulan buz eridikce içinde denge bozulacaktır. Bunun yerine iyice soğutulmuş su koymak daha doğru olacaktır. Sizi izlemek, dinlemek her zaman çok keyifli. Saygılar, Erdemalp
Düşünceleriniz gerçekten çok değerli Vedat bey. Keşke bir akademi açsanız da bu konularda yetkin bilgili kişiler oluşturabilseniz, bu anlattıklarınız daha geniş çapta yayılsa. Amaç bilgileri yaymak değil, sizin düşünce tarzınızı aşılamak, yoksa bir blog sayfada yazılıp bunlar çokça kişiyle paylaşılabilir. İyi akşamlar...
çilek yeşil salatalarda( özellikle semizotu) sarmısakli ve sirkeli vinaigrette(limonlu ile uyumsuz. limonun meyvemsiliği çileğin meyvemsiliğini örtüyor ve ekşilik acılaşıyor) ile harika sonuç veriyor. Nacizane bir tavsiye de çok ince pullar halinde doğranmış ayvanın topraksı tatlılığını ıspanak salatasında denemiz.
Rakı sevmem, senede bir-iki kez belki içerim. Videonun - benim için - en önemli kısmı baştaki izahatiniz. "Bu bir dogma değil"le başlayan ve "konulara böyle yaklaşmak lazım"la biten kısım aslında hepimizin mutabık olacağı fakat pratikte uygulamadığımız bir tavır. Bu konuda kendime minik bir ders ve hatırlatma çıkardım.
Hollanda'da yasamaya basladiktan sonra cesitli biralari tanima imkani buldum, hem icim kalitesi hem de alkol siniri icin tasarlanmis her biranin kendine has bardagi var. Vedat Milor'un yogun aromali, havalandirmali sarap tarifi ise resmen ''Amarone della Valpolicella'' bu arada Italya Verona bolgesine selamlar olsun.
Hocam nacizane fikrim;şarap farklı bir kadehte içilmez çünkü eğer normal bardakta içerseniz elimizin sıcaklığı şarabı ısıtır ve taneni bozabilirsiniz.O yüzden şarap kadehini alt ince kısmından tutmak gerek...Aksi halde aroması bozulur.
Merhaba Vedat Bey, şarap bardağı formundaki geniş ağızlı bardakla yudum alırken burnunuz içine girdiğinden dolayı lezzeti daha çok alırsınız ancak eğer o bardakla rakı içilirse yüksek alkolden dolayı bir süre sonra burundaki kılcal damarları hissizleştirerek tat, zevk almanızı zorlaştıracaktır kanaatindeyim. Sevgiler
Hocam çok Tesekkurler güzel bilgileriniz için. Video cilekli salatada yarim kalmış sanırım. Söylemeden gecemedim; buğday ve semizotunun olduğu salatada çilek çok güzel bir tat. Sadece paylaşmak istedim:) sevgi ve saygılar
Vedat Bey'in bilgisine yüzde yüz saygım olsa da temelde şunu söylemek isterim. Keskin aroma ve kokulara sahip damıtma içkilerin dar ağızlı bardaklarla içilmesinin çok doğru olduğunun savunanlardanım. Bunun sebebi uzun süreli içme seanslarında kokuya doğrudan daha az maruz kalmak. Geniş ağızlı bardaklar özellikle de brendi veya şarap kadehlerinin rakı gibi yoğun aromatik kokuya sahip bir içkide uzun vadede tat almayı etkileyecek düzeyde burnunuzu etkilediğini düşünüyorum. Şimdi brendi keskin kokuya sahip değil mi denilebilir ama brendi üretiminde keskin doğal aromalar çok nadirdir ve alınacak en keskin koku yine şarap ekstraktının dolayısıyla alkolün kokusudur -ki zaten alkol kokusu ile keskin anason kokusu karşılaştırılamaz. Aynı zamanda yudumlama yöntemi de dar ağızlı bardakları daha makûl kılıyor bence. Bunun yanında çay bardağı evet çok doğru bir seçim. Vedat Bey buz küplerinin sığmadığını belirtmiş ancak farklı rakılar ile yaptığım denemelerde rakıyla buzun birlikteliğinin çok az da olsa tatta negatif bir değişime yol açtığını düşünenlerdenim. Bu yüzden "chill" vaziyette bir rakı ve oldukça soğuk su karışımı ile içilirse bence hem tat uzun süre güzelliğini koruyacaktır (bu tat kısmı tabii ki subjektif değer, kişiye göre değişebilir) hem de herhangi bir ince ağızlı bardakta sorun yaşanmayacaktır.
bence bardak sadece şekil olarak değil içkinin tadımını yaparkende büyük etken,şimdi ufak kadehte rakı içerken alacağınız anason kokusu ve tadı şarap kadehinde bence daha farklı olacaktır.
Sadri Alışık'ın eski filmlerinde fıçı üzerinde şarap içilen sahnelerde bir şarap bardağı vardı. kesik kadeh ile su bardağı arasında, altı dar üstü geniş bitiminde hafif bir dudak kıvrımı olan bir bardak. bir çok filmde gördüm bu bardaktan. yine italya'da benzer bir bardakla servis ettiler bize. türkiye'de şimdi bulamıyorum o bardağı. sofra şarabı servis etmek için çok güzel bir bardaktı.
Vedat Bey merhaba, Konuya yaklaşımınız ve açıklamalarınız örnekleriniz çok güzel, teşekkürler, İlk aklıma gelen orandı benim de :) Siz den ricam bütün kadehler için daha detaylı bir çalışma yapmanız çok güzel seyirlik olur, Bu video da son bi yarın mı kalmış devamı var mı acaba? Bu akşam yemeğinizin keyifli olmasını diliyorum:) İyi akşamlar
Bir cam kadeh üreticisi nin ürün tanıtım da en ince ağızlı kadeh ile daha iyi tat alınabileceğini iddia etmişti firma yetkilisi, Bu konu da ne düşünüyorsunuz?
üniversitede bir hocam vardı. alkolün, bardağından anlarsın nasıl içilmesi gerektiğini derdi. (ne kadar doğru ne kadar yanlış bilemem, sadece alkollü bir masada otururken anlatmıştı ordan aklımda kalan bir bilgi) onun söylediğine göre içeceğimiz alkolün avuç içi sıcaklığını da alacağını varsayarak bardaklar tasarlanırmış. örnek vermek gerekirse, bira bardağında elimiz sıvılı kısma değmez kulbundan tutarız ve ya belli bardaksa da altındaki kısımdan alırız. ki avucumuz değip de bira ısınmasın. viski için, bardağı avucun tamamen kavrıyacağı şekildedir. çünkü avuçtan sıcaklık alması istenir viskinin içiminde. (bu arada viskiye buz atılmasına karşıydı hocam ) şimdi bu şarap ve rakı mevzusuna da bu tarafından yaklaşırsak. şarap bardakları altındaki bardağı taşıyan ince kısımlı ve kasemsi kısmın başladığı yerden tutulur(bir nevi avuçluyormuş gibi kaldırırız kadehi). bu durumda avcumuzun tüm sıcaklığı şaraba geçmiş olur. rakı da ise bardağın ince uzun olması bardağı 3 parmakla tutmamıza sebep oluyor (baş parmak, işaret parmağı ve orta parmak) rakıya temas eden bölgemiz de az olduğu için çok fazla da sıcaklık aktarmıyoruz. kesin doğrudur ve ya değildir diye bişey demiyorum ama belki bir sebep de budur diye yazmak istedim.
Vedat abi sonuna kadar haklı Rakı dar ağızlı bardakta içilmeli hem içim rahatlığı açısından hem rakı-su oranı bakımından önemli, ben rakıyı bir kere geniş ağızlı plastik bardaktan içmiştim imkan gereği bu yüzden Vedat abinin ne demek istediğini yaşayarak öğrendim varol Vedat Milor.
Sayın hocam teşekkür ederiz bilgi paylaşımlarınız için ;hazır konu buradayken biranın kadehde lezzetini kaybettiğini kulplu fiçı bardağında daha lezzetli olduğunu düşünüyorum ne dersiniz ?
Vedat bey selamlar sağlıklı günler... Bir sorum olacak, ben anason kokusundan nefret ediyorum ama rakı da mezelerinden dolayı bana çok cazip gelen ve çok tüketmek istediğim bir alkollü içecek. Benim için tavsiye edebileceğiniz bir rakı çeşidi var mıdır? Yoksa bu sevdadan vaz mı geçmeliyim ? Teşekkürler şimdiden afiyetler dilerim.
@@plaseboetkisi9209 yaş üzüm rakisinda falan da koku aynı mi acaba hiç denemedim. Âlâ denedim kuru üzüm rakısı diye ama normalinden bile daha beterdi :)
Cok guzel bir video olmus. İzlerken kafamda canlandirdim biraz ve raki kokusu beni biraz rahatsiz ediyor fazla baskin geliyor kokusu, sarap ise aksine kokusunu seviyorum koklayarak icmek hosuma gidiyor bardaklarin yapisina bakinca da sanki zamanla buna evrilmis gibi hissettim.
Ona doğru yorum denmez. Vedat abinin dediği şeyleri düşünmen için önce belirli bir refaha ulaşman gerek. Raki veya diğer içkiler temel ihtiyaç ürünü değil sonuçta. Maddi durumun yoksa zorlamanın ve bardağı mi kaldi demenin bir mantığı yok.
Ben rakıya buz koyulması taraftarı değilim.Buzlu olan üst kısmın,kadehin alt tarafından daha sulu olmasına neden oluyor diye düşünüyorum.Bir de Vedat hocamızdan meze tarifleri alabilirsek ve favori mezelerini öğrenebilirsek çok mutlu olurum.Kendisini seviyoruz.
Vedat Bey Merhaba... WineHouse'larda şarap seçimi öncesi tadımlarda istediğim tadı bulana kadar tadım yapmak istediğinizde saki 4 5 şarap sonrası yüzünü düşürüyor.Bazen de ucuz şarapları tadım için sunarken nispeten pahalı şarapları tattırmaktan kaçınabiliyor. Bu tip durumlarda adet nedir ve nasıl bir tavır içinde olmak gerekir?Teşekkürler
Merhaba bu videonuzu yeni gördüm. Benim de rakı şarap kadehinde içilmese daha iyi olur savına dair bir fikrim var. Rakıyı genellikle buz ile içiyoruz ve ince uzun bir rakı bardağına iki adet buz attığımız zaman buzlar aşağı yukarı rakı bardağını aşağıdan yukarıya tamamen dolduruyor. bu da içeceğin tamamının aynı derece de soğuk olmasını sağlıyor. Ama geniş ağızlı ve derin bir şarap bardağına rakı koyup içine iki adet buz atarsak buzlar üst tarafta yüzüp rakının üst tarafının daha soğuk olmasına sona kalan kısımlarının ise görece daha sıcak kalmasına neden olabilir. Bu da zaten uzun içilen bir içki olan rakının son yudumlarında bir lezzet kaybına neden olabilir. En kısa zamanda deneyeceğim
Öncelikle rakıya buz koyulmamalı, soguk rakı ve soğuk su azar azar karıştırıp içilebilir.Şarap kadehi büyük olması nedeniyle bu iş için uygun değil.Daha küçük bir kadehte belki içilebilir.Ama asıl olan işin psikolojik etkisi.Hepimizin çocukluktan beri gördüğü ince uzun bardaktaki beyaz renk. Bana kalırsa sek ve soğuk rakı küçük her türlü bardakta azar azar içilmeli, bittikçe tazelenmeli. Sek içmeyenler için de aynı yöntem geçerli.Küçük bardakta azar azar...
Vedat Bey şarap kadehinde rakıyı bilmiyorum ama akdeniz sıcağında dolaba konmuş kırmızı şarap rakı bardağında çok güzel oluyor :)not: sizi beğenerek izliyoruz...
bence oran değil mevzu Vedat Bey... Gençken su bardağı denedim :) dar bardak tercih edilme sebebi bence rakının yogun aroması. ince bardakta bir şekilde o aromanın yogunlugundan kaçabiliyorsanuz. rakı ve su bardağı öğürtüyor.
İçilmez diye bir yasa yok, fakat rakı kadehi varken neden şarap kadehinde içelim, ayrıca bana göre en kibar kadeh rakı kadehidir, ben rakı yanısıra vokdayıda bu kadehte içmeyi severim.
Vedat Bey merhaba, bugün arkadaşlarla tartıştık da, size sormak istedim; Tatlı kırmızı biber, kırmızı şarabın yanında kötü bir meze mi, yakışır mı? Sadece kırmızı biber; zeytin yağı, limon vs koymadan, pişirmeden, soslamadan... Cevaplarsanız çok sevinirim ;)
hocam rakı bardağına alıştıysanız başka bir bardakta ölçüyü kaçırabilirsiniz. ölçüden kastım totalde ne içtiğiniz. yani farkına varmadan kıçı başı dağıtabilirsiniz ben mesela buna dikkat ederim her içkide. bence alıştığınız ezberlediğiniz bardak en iyisi bu da çok ciddi bir etken.
Vedat bey aynısı bizede oldu çok uzun zamandır ilk defa rakı aldım ama bardak olayını unutmuşum,çay bardağı da yok.Arkadaşlar epey mutsuz oldu.Benim için çok önemli değildi küçük ince viski bardakları rakı bardağını aratmadı ama şarap bardağında keyfi biraz kaçar gibi :)
bardağın ust yüzeyi geniş olursa buharlaşma daha hızlı olur ve alkol oranı daha çabuk azalır...sofrada koku da daha fazla yayılır...plastik çatal -kaşık - bardak tad alma duygusunu değiştirir...metaller de farklı tad verir....nötr olan camdır....
tadından çok şeklinden zevk alanlarla aynı masada rakı içilmez. şarap kadehiyle de içilir, çay bardağıyla da içilir. önemli olan aromaları alabilmek. ve rakı buzluğa atılmaz.
Doldurulduğu kabın şeklini alan sıvının lezzeti değişir. Şu olayı basit analarıyım türk halkı genelde ince belli bardakta çay içmeyi sever su bardağı veya başka bir bardakta içtiği zaman tadını alamıyorum, yavan geliyor derler sebebi ise kabın şeklini alan sıvının çersinde oluşturduğu titreşimlerin farklı olmasıdır
Vedat Hocam,değerli üstadım, insan istediği içkiyi istediği bardakta içer tabiki de, zevkin ve keyfin tek doğrusu olmaz bence.Dediğin doğrultuda amaç maksimum keyif almak ise doğru bardak bu yüzden önemli. Mesela iyi bir şarabın hangi bardakta nasıl maksimum keyif verdiğini çok güzel açıklamışsın. Sizin gibi üstadlardan bildiğim ve kendi tecrübe ettiğim kadarıyla tad almanın önemli bir parçası da koku almak. Bunun ne anlama geldiğini hepimizden çok daha iyi bildiğine şüphe yok.Rakıyı ağzı geniş bir bardakta içince kokusu aşırı baskın oluyor ve insanı daha içmeden doyuruyor. Rakının kokusunu severim, ancak rakı bardağından güzel geliyor o koku, ağzı geniş bardakta hele bir de yudum alırken o koku çok baskın gelince sanırım o zaman maksimum keyfi alamıyoruz.Bildiğim kadarıyla içerken koklanması gereken içkilerin bardağı alınması gereken koku miktarına göre dizayn edilmiş. Mesela kanyak, iyi bir kanyak zaten koklaya koklaya keyif veriyor. Aynı şekilde viski de, şarap bardağı kadar olmasa da kokusunu almak üzere dizayn edilmiş ve gerçekten de öyle keyif veriyor. Ama vodka, tekila mesela ...kokusu bile olmadığı için shot olarak vur geç mantığı var. Çok eskiden rakı da öyle tek atılıp içilirmiş, hatta boğma rakılar falan hala anca öyle gidiyor. Rakı daha sonradan sofra muhabbet içkisine dönmüş olsa gerek ki işin içine su karışmış ,bardağın da boyu uzamış tahminimce. Bu bakış açısıyla değerlendirip hatta mümkünse değerli damağında test edip görüşlerini bildirebilirsen çok memnun olurum üstadım. Selamlar ve sevgiler :)
Bence yaşadığımız çağı anlamıyorsunuz. Artık her tür insanla etkileşimde bulunmak çok kolay ve herkes fikrini beyan ediyor ki bu fikirlerin büyük bir bölümü de size birşey katmayacak boş yorumlar. Dolayısıyla her yorumu fazla ciddiye almamanızı öneririm, bu yorum da dahil.
Vedat bey, bilmek azap, bilmemek ise mutluluktur bu dünyada. neden arayanların zindanı olmuş günümüz. ama o nedeni aramak ruhun inceliğinin göstergesi. büyük çilekeşlere selam olsun.
Buradaki en kıymetli şey sizin derinlikli incelemenizdir. Adeta mercek işletmeciliği gibi butik işlerle geçinen Spinoza gibisiniz. Estetik anlayışınızı, analitik düşünce biçiminizi kutluyorum. Sizi en iyi tanımlayan ifade ise sanırım, Nassim Nicholas Taleb'in "Siyah Kuğu" kitabındaki "epistemokrat" ifadesidir. Bu kavramın tanımı ise şöye idi: 'Epistemik kibri düşük olanlar kokteyl partilerindeki utangaç insanlara benzer, fazla göze çarpmazlar. Nitekim bizler hüküm vermeyi ertelemeye çalışan, mütevazı insanlara saygı göstermeye yatkın değiliz. Şimdi epistemik tevazu meselesini düşünelim. Son derece derin ve ayrıntılı düşünen, kendi bilgisizliğinin farkındalığıyla acı çeken birini düşünün. Aptalın cesaretinden yoksun ama nadir görülebilecek bir cesarete sahip: "Bilmiyorum" diyebiliyor. Bir aptal ya da daha kötüsü bir cahil gibi görünmeyi umursamıyor. Duraksıyor, hata yapmayacak, hatalı olmanın sonuçları ona acı veriyor. Düşünüyor, düşünüyor, fiziksel ve sinirsel anlamda bitkin düşene dek içinden düşünüyor. Bu onun mutlaka güven eksikliği duyduğu anlamına gelmez, yalnızca kendi bilgisine şüpheyle yaklaşmaktadır. Böylesi bir insanı "epistemokrat", yasaların bu türden bir yanılma payı çerçevesinde oluşturulduğu bir ülkeyi ise "epistemokrasi" olarak adlandırıyorum.' Esenlikler diliyorum.
Ben bunu yıllar önce düşünmüştüm.
1 her bardağın tasarımı kullanımına göre mantıklı yanları var.
Su bardağı; altı dar üstü geniş, tek bir damla bile bırakmadan suyu içebilelim diye. Ek olarak baş açımızı da çok hareket ettirmemiz gerekmiyor.
Çay bardağı; ortadaki büzülme tipte kalan çay demlerinin hemen ağzımıza ulaşmasını engelliyor. Üstelik bardağın tamamını bitirmek için başımızı çok dikmemiz gerekiyor.
Rakı bardağı; anason ilk başta buruna vurup ağır gelebilir. O yüzden rakı bardakları şarap bardakları gibi burnu komple kapatmaz ortalarında kalır.
Çay bardağı da bu açıdan rakı bardağına benzer. Hızlı içilmemesi gerektiği için hacimsel olarak küçüktürler.
Şarap bardağı; “şarap aromatik bir içkidir” dediniz ya Vedat bey işte o yüzden büyük hacimli bir bardağa koyup oksijenle temas etmesini sağlıyoruz. Üstelik kırmızı şarap bardaklarının çoğu (belki de hepsi tam bilemiyorum) bardaktan yudum alırken burnu komple kapatırlar ki biz şarabın kokusunu da alabilelim.
Benim bir gözlemlerim bunlar.
Özkan GÖKNAR çok güzel tespitler, hepsine katılıyorum. Rakının alkolü yüksek, miktar olarak azar azar içilir ama ince bardakta olursa içtiğini de görürsün.
İyi bilgi. Günüm güzel geçecek.
Tebrikler. Ben de bardağa sadece bardak diye bakıyordum. Vay be.
Hiç içmesemde içmiş kadar oldum okurken zevk aldım bravo
Merhaba soylediklerinizin hemen hepsi yanlis mesela cay bardaginin belinin ince olmasi cayin gec sogumasini saglar. Isinan cay dogal olarak yukari cikar beldeki incelik yukardaki cayin asagi inmesini yavaslatmak ve sirkulasyonu engellemk icin var
Böyle naif bilgi bir beyfendi
İle rakı içmek nasip olsada rakıyı avuç
İçimizle içsek.
Sezer Bakar hahaha
Vedat Hocam saygılar, afiyet olsun. Ben daha düz mantık bir şey söylemek istiyorum. İçtiğiniz içeceğin veyahut alkollü içkinin yudumlanma stiliyle alakalı. Çay, rakı, espresso hep ağzın ucuyla yudumlanır. Fakat su; bira; şarap (hele şarap); ayran bunlar ağız dolusu yudumlanır. Geniş ağızlı bir kadehten dudak ucuyla rakı içemezsiniz. İçseniz bile, akışkanın debisi çok olduğundan, siz de bi debiyi azaltabilmek için dudağınızı daha fazla kasmak zorunda olduğunuzdan koca bardak sizi yorar, keyif almazsınız. Çay bardağı ile de rakı içilebilmesinin sebebi budur bence. Ayrıca rakı bardaklarının et kalınlıkları da ince, yine dudakları daha kolay ayarlayabilmek için. Fakat bira bardakları, filmlerde gördüğümüz kulplu şarap fıçıları, hatta tepeye diktikleri ahşaptan kaplar için bu söz konusu değil. ağız dolusu içerbilirsiniz birayı ve şarabı. Tabii onu da yudum yudum içmesi zevkli fakat, şarap ve bira "kana kana" içilebilecek içkiler iken, rakı; türk kahvesi gibidir. öyle su bardağında, şarap kadehinde içildiğinde çarpar adamı. keyif de vermez. Naçizhane görüşümdür. Selamlar.
Okuduğum en mantıklı yorum... Teşekkürler
Doğru, ayrıca benim cevaba bakar mısınız ?
Bir çoğumuz bu videoyu bekliyorduk hocam, teşekkürler.
Vedat abi, instagramda, şarap kadehinde rakı su oranını nasıl ayarlayabildiğinizi sormuştum. Siz de cevap vermiştiniz. Bu videoda da ayrıntılı açıklama yapmışsınız. Demek ki Vedat abimiz takipçilerine değer verip, yorumları okuyor. Bu yüzden seviyoruz zaten Vedat abimizi
El ayarı die bir şey var. Ben sürahiye bile kadeh tadında rakı su ayarlarım. Alışkanlık ve tecrübe meselesi
Aman vedat abi sen bilmiyor musun bizim toplum herşeyi en iyi bilendir. Neden hem çok okuyor hem cok geziyor. Sen bu yüzden takılıp canını sıkma.
Rakıya şaraba ilgi alakam sıfır ama sanki en sevdiğim dersi dinliyor gibi dinledim. Böyle bilgilendirici videolar bekliyoruz mümkünse uzun olsun . Saygılar.
İnek ten koyundan yani maldan ne farkın var bir düşün bakalım kardeşim lütfen hakaret olarak düşünme. Şu yaptığın yorumu düşün. Düşünceni filan. Mallar var ya hani koyun keçi ondan bahsediyorum kardeşim düşünsene bir onlardan farklarını bul
@@alpayderin6464 alkole ilgisi olmayan insan niye hayvan olsun kardeş? sorunlu musun sen? isteyen kullanır istemeyen kullanmaz adamlara zorla içirecek halimiz yok. konuya uzak olsa da kültürü merak etmiştir. gayet normal.
@@MrTopsecretagent Adam belki sadece bira içiyordur. Parası yoktur. Tadlarını sevmiyordur. Ama yukarıdaki arkadaşın aklı olmadan fikir edindiği ise su götürmüyor. Bir de hakaret olarak düşünmemesini istemiş aahhahhahah
Puhahahaha senin nasıl alakannolmaz tam bir öküz puhhaahaahh
Kac zamandir dusunuyordum... Ne kadar entellektuelsiniz... Çok kulturlusunuz.
Gayet güzel açıklama yapmışsınız,kim ne derse desin,kim hangi bardakta içerse içsin umrumda değil diyebilirdiniz.Önemseyip açıklamışsınız ama eminim yine kulaklarını tıkayıp bildiklerini okuyanlar olacaktır.
size haksizlik yapildigini dusunuyorum bazi nezaketsiz ve kaba davranislara hatta kucuk gormelere maruz kaliyorsunuz oysa nezaketi kulturu ile dunya insanisiniz ve Turkiyenin bir degerisiniz ..saglilkli uzun bir hayat diliyorum bu kanal cok iyi oldu tesekkurler ...
Video için çok teşekkürler Vedat Bey. Gayet güzel açıklamışsınız konuyu. Afiyet olsun.
Vedat Bey, sizden daha çok video istiyoruz lütfen. Kendinize iyi bakın, saygılar
Hepimizin malumatfurüşluğuna çok güzel bir cevap olmuş hocam.
Ustad, cok keyifli bir video olmus. Soylediklerinize ek olarak biraz da sarap kadehlerinin ozelliklerine deginmek isterim.
Neden farkli sarap turlerine gore farkli kadeh tercih edilmesi gerekir?
Bunun aciklamasini kadeh ureticileri su sekilde yapiyor: Farkli kadeh turleri sarabin dilin farkli noktalarin iletilmesini saglar.
Insan dili anatomik yapisi itibariyla sekerli tadlari on ucundan, tuzlu tadlari on yanlardan, eskileri orta yanlardan ve acilari ise arka bolumunden alir.
Dolayisiyla, ornegin kadehin agzi biraz disa dogru hafif egimli olur ise icen kisi dudaklarini bukerek (kisarak) icmek zorunda olur, bu da sivinin ilk olarak dilin on bolgesine degmesini saglar.
Keza kadehin agzi dar ise icen kisi biraz basini geri egerek icmek zorunda kalir bu durumda sivi cogunlukle dilin arka bolumune gider.
Sizin raki ictiginiz tarzdaki sarap kadehleri buyuk yudum almanizi saglar, boylelikle sivinin dilin her notasina iletilmesi amaclanmaktadir.
Dolayisiyla ayni sarabi farkli kadehlerde deneyimlediginizde kadeh dizaynlarindan kaynakli ilk anda farkli tadlari on plana cikarmasi muhtemeldir.
Ama tabi ki sarabi agzinizin icinde calkaladiktan sonra dilinizin ve damaginizin her noktasina temas ettiginde tum aromalari tadacaksiniz.
Videolar icin cok tesekkurler, keyifle izliyoruz. Saygilar..
Öz eleştirimi yaptım Vedat Bey. Çok kazancı bir eleştiri yaptınız. Teşekkürler...
Hemen hemen bütün programlarınızı izledim biyografinizi biliyorum çok değerli ve örnek alınacak insansınız iyi ki varsınız
Vedat bey mükemmelsiniz her zamanki gibi
Vedat Bey sizi dinlemek çok keyifli. Daha çok video görmek isteriz. Sağlıkla kalın.
Rakıyı alabilecek parayı bulsam, tuvalet tasında içerim
:ASDasd doğru.
Hahahhehahw
AYNEN ÖYLE
Çok öğretici ve sorgulayıcı bir video olmuş umarım böyle videoların devamı da gelir Vedat Bey sağlıklı günler dileğiyle.
Vedat Bey, tam da ışık tuttuğunuz noktada, eminim biliyorsunuz ki, lezzeti, aromayı, rengi, köpüklülüğü, karbonizasyonu vb hissedip deneyimlemek için, onlarce bira türü kadar bira bardağı tipinin de olması tam da bu anlattığınız nedenden ötürü. Bu anlamda bira tadımına, özellikle Türk butik biralarına ilişkin paylaşımlarınızı içeren bir video görmek güzel olurdu, teşekkürler...
Evde sake bardağı olup rakı bardağı olmaması :) Herşeyin oluğu gibi bunun da "snob"ları var rakıyı çok sevmiyorsunuz diye biliyorum ama dikkate alıp bunun hakkında video hazırlamanız hoşuma gitti.
Bu karanlık günlerde mükemmel konulara imza attığınız için teşekkürlerimi borç biliyorum, ben zaten hep rakı bardağında içerim :)
Sevgiler saygılar güzel insan, bizim öğrencilik yıllarında rakı bardaklarımız olmuyordu, çay bardakları ile içerdik, şarap bardağı bana da tuhaf geldi lakin içilir mi gene içilir bunlar ince nuanslar, önemli olan güzel keyifli bir sohbet ile içmektir. Saygılarımla Değerli Vedat hocam 🙏🙂
sen nasıl güzel bir adamsın , bu topluma fazlasın
Hocam afiyet bal şeker olsun :)
Vedat bey, her şeye rağmen zarif açıklamalarınıza teşekkür ederim.Tavsiyenizden sonra sideway filmini izledim,çok şey kattı ayrıca teşekkür ederim.
Vedat Bey selamlar,
Oranlama dışında, bildiğiniz gibi rakı yüksek alkollü ve insanı şarap gibi düşük alkollülere göre daha kolay sarhoş edebilir. Sarhoş olma durumunda dikkatsizlik artacak ve masada küçük kazalar olabilecektir diye düşünüyorum. Bu nedenle yüksek alkollüler, rakı gibi, ayaksız ve görece denge konusunda daha sağlam (küçük temaslarda devrilmeyecek) bardaklarda içilmeli diye düşünüyorum.
karantina zamanı çok iyi geldi bu video
Şarap kadehinin yapısından kaynaklı olarak, rakı içilmemesini daha doğru buluyorum çünkü;
1-Rakı soğuk içilmesi gereken ve yavaş içilen alkollü içeceklerden biri olduğu için, şarap kadehinin geniş yüzey alanı çok ciddi ısı kaybına sebep olacaktır.
2-Rakının oksijen ile teması fazla olacağı için tadının olumsuz etkileneceğini düşünüyorum.
3-Anason ve alkolden gelen keskin kokunun çok fazla yayılacağı için içen kişinin iştahını kapatacağını, rahatsız edeceğini düşünüyorum.
Bir Homebrewer olarak şahsi düşünsem ise alkolün sadece tadı ve keyif verici yönü değil, bir miktar ritüel yönü olduğu için de şayet bardak temininde bir sıkıntı yok ise, rakı bardağında tüketmenin daha doğru olacağını düşünüyorum. Ama sonuçta bu bir zevk işidir. İsteyen rakı bardağında içer, isteyen şarap kadehinde, isteyen şişeden içer. Önemli olan düzgün bir şekilde abartmadan tüketmek.
güzel açıklamışsın.
Arkadaş! Her şey çok güzel elinize sağlık kutlarım. Şu yeni rakı şişesi egzotik olmuş, sanırım onun bir karton kutusu da olmalı, gümrük mağazalarında satılırdı bir dönem. Paşabahçe ince kesme bardak tercihimdir! Sıvazlayınca ses veriyor.
Ergen zamanlarımızda içki içmeyi öğrenirken aklınıza gelebilecek her türlü içkiyi her türlü kapla içmişliğim vardır. Mesela Şarabı gazozla karıştırıp pet bardakta içerdik. Votka meyve suyu alıp, meyve suyunu yarıya indirip, üstünü kesip votka ekleyip içerdik. Litrelik birayı konserve kavonuzuna koyup tam iki tane çıkıyor diye onunla içerdik. Viskiyi, cam çikolata kapları olurdu dibi kalın onlarla içmeye çalışırdık. Rakıyı evden arakladığımız çay bardağıyla içerdik. Şimdi bira bardağı koleksiyonum var, rakı bardağı takımlarım var. Şarap sevmediğim için şarap kadehim az. Büyüdükçe öğrendim ki özellikle rakı eşle, dostla, arkadaşla, muhabbet ile içilir. Yudum yudum yavaş yavaş içilir. Hatta Rakının erbabı 1.kadehi 1 saatte 2. kadehi 2 saatte içermiş ama daha biz o seviyeye erişemedik. Rakı bizim milli içkimizdir. Rakı candır. Rakıyla kalın, sağlıcakla kalın.
Harikasınız! Bu bilgilendirme için teşekkür ederim.
Şahane anlatım olmuş, teşekkürler Vedat Bey. Bahsettiğiniz Yeni Rakı'nın ürettiği çay bardağı tarzı kadehten bir çift var bende, gerçekten güzel kadeh.
Efendim yüzey alanı ne kadar geniş olursa hava ile temas ve buharlaşma o kadar fazla olacaktır. İçecigimizin karakterine bağlı olarak daha doğrusu tatmak istediğimiz aromanın ne olduğuna bağlı olarak bardak seçimi yapabiliriz. Örneğin rakının karakteristik aromasını veren anason yağı uçucu bir yağdır. Geniş yüzey ile havaya temas olanaği veren kaplar bu aromanın daha hızlı kaybolmasını sağlayabilir. Tabii ki burada içim hızınız da önemli bir etken olur. Şarap konusunda zır cahilim. Ancak aroma çeşitliliği yönünden bu kadar zengin bir içeceğin şişesi açıldıktan sonra istenmeyen bileşiklerin uçabilmesi, oksitlenme ile öne çıkan lezzetlerin tamamlanması açısından geniş ağızlı kaplarda tüketilmesi gayet mantıklı gibi görünüyor. Öte yandan yegane lezzeti anasondan gelen Rakının aromasını muhafaza edebilmesi için , içimi boyunca dar bir temas yüzeyi sağlayan kaplarda sunulması mantıklı olabilir. Naçizane görüşümü bildirdikten sonra sağlığınıza kadeh kaldırıyorum.
Vedat bey içki kadehi seçiminde dokunma duyusunun da önemine inanmaktayım.
Kristal veya kesme cam bir bardağın - kadehin dudak veya el teması sırasında hissettirdiği duygu benim için önemli.
Kristal, kesme cam veya kalıptan çıkmış bir cam bardağın getirdiği dokunuşlar,duygular çok farklı.
Doya doya su veya meyve suyu içerken kalın, kırılmaz camdan yapılmış bir “ev bardağının” o tok yuvarlak kenarının - ağırlığının elime ve dudağıma getirdiği sıcaklık, çocukluk zamanlarımı hatırlatan o güven ve mutluluk hissi çok hoş.
Ama şarap, konyak veya viski içerken kompleks tatları bir zırh gibi saran, sert ve çınlayan bir bardağın veya kadehin el ve dudak tuşesi bambaşka.
İçkinin rengini, renginin getirdiği nüansları, ısısını duyu organlarımıza ileten bir kristal veya kaliteli cam bardak insanın kendisine verdiği önemi de yansıtıyor kanaatimce. Güzel bir sosyolojik ve psikolojik araştırma konusu olabilir bu seçimler.
Rakı için de böyle kaliteli bir bardak, hiç olmazsa çok ince cidarlı ve kesme camdan yapılmış bir klasik silindirik bardak kullanmak gerekli kanaatimce. Tabi içilen yere göre de değişir. Balıkçı kayığında, denizden yeni çıkmış, teneke üstünde temizlenmeden pişirilmiş sardalyanın yanında elbette çay bardağı iyidir. Uyar, denk gelir ortama. Çok da güzel olur. Ama nefis bir rakı sofrasında klasik bardak çok daha güzel olur.
Tabi kristal bir karafakiye konmuş ve tek yudumluk minik bir kristal kadehle içilen rakının zevki bambaşka olmalı. O da ayrı konu. Böyle rakı içen kaldı mı bilmiyorum.
Neticede koku, tat ve dokunma gibi beynin antik kısımlarında işlenen ve tam açıklanamayan ama insan vücuduna ve psikolojisine çok derin etkileri olan bu duyguların, çağdaş insanın daha karmaşık zevk yapısıyla süslenmesi elbetteki haz açısından durumu daha da güzelleştirecektir. Çok hedonist bir yaklaşım oldu değil mi? :-D
Plastik bir bardak ancak hayati ihtiyaçların giderilmesi için gereken “sıvıların” tüketilmesi anında zor durumlarda kullanılan bir eşya benim için.
Sevgi ve saygılarla. Dr Soner Recai Öner
Sizi çok seviyoruz iyi ki varsınız
Su bardağında viski içtikten sonra bunlar mesele olmaktan çıktı bende ,şekilciliği bırakın anlık keyfi kafayı yaşayın.Vedat mösyöcüme sevgiler şelale .
Merhabalar Vedat bey,
Konuşmanızda çay bardağı kullanmamanızın bir nedeni olarak da buz küplerini sığdıramadığınızı söylediniz. Rakı içilen bardağa buz koymak da aslında çok doğru bir yaklaşım olmayabilir; çünkü rakıya konulan buz eridikce içinde denge bozulacaktır. Bunun yerine iyice soğutulmuş su koymak daha doğru olacaktır. Sizi izlemek, dinlemek her zaman çok keyifli.
Saygılar,
Erdemalp
Düşünceleriniz gerçekten çok değerli Vedat bey.
Keşke bir akademi açsanız da bu konularda yetkin bilgili kişiler oluşturabilseniz, bu anlattıklarınız daha geniş çapta yayılsa.
Amaç bilgileri yaymak değil, sizin düşünce tarzınızı aşılamak, yoksa bir blog sayfada yazılıp bunlar çokça kişiyle paylaşılabilir.
İyi akşamlar...
çilek yeşil salatalarda( özellikle semizotu) sarmısakli ve sirkeli vinaigrette(limonlu ile uyumsuz. limonun meyvemsiliği çileğin meyvemsiliğini örtüyor ve ekşilik acılaşıyor) ile harika sonuç veriyor. Nacizane bir tavsiye de çok ince pullar halinde doğranmış ayvanın topraksı tatlılığını ıspanak salatasında denemiz.
Rakı sevmem, senede bir-iki kez belki içerim. Videonun - benim için - en önemli kısmı baştaki izahatiniz. "Bu bir dogma değil"le başlayan ve "konulara böyle yaklaşmak lazım"la biten kısım aslında hepimizin mutabık olacağı fakat pratikte uygulamadığımız bir tavır. Bu konuda kendime minik bir ders ve hatırlatma çıkardım.
Hollanda'da yasamaya basladiktan sonra cesitli biralari tanima imkani buldum, hem icim kalitesi hem de alkol siniri icin tasarlanmis her biranin kendine has bardagi var. Vedat Milor'un yogun aromali, havalandirmali sarap tarifi ise resmen ''Amarone della Valpolicella'' bu arada Italya Verona bolgesine selamlar olsun.
Ne kadar nazik bir beyefendi :)
Ramazan öncesi milletimizin beklemiş olduğu video teşekkürler üstad (!)
Uzun dumle bardak olabilir.normal su bardağında bile hafif tiskinti yapar.
Hocam nacizane fikrim;şarap farklı bir kadehte içilmez çünkü eğer normal bardakta içerseniz elimizin sıcaklığı şarabı ısıtır ve taneni bozabilirsiniz.O yüzden şarap kadehini alt ince kısmından tutmak gerek...Aksi halde aroması bozulur.
Merhaba Vedat Bey, şarap bardağı formundaki geniş ağızlı bardakla yudum alırken burnunuz içine girdiğinden dolayı lezzeti daha çok alırsınız ancak eğer o bardakla rakı içilirse yüksek alkolden dolayı bir süre sonra burundaki kılcal damarları hissizleştirerek tat, zevk almanızı zorlaştıracaktır kanaatindeyim. Sevgiler
Hocam çok Tesekkurler güzel bilgileriniz için. Video cilekli salatada yarim kalmış sanırım. Söylemeden gecemedim; buğday ve semizotunun olduğu salatada çilek çok güzel bir tat. Sadece paylaşmak istedim:) sevgi ve saygılar
Vedat Bey'in bilgisine yüzde yüz saygım olsa da temelde şunu söylemek isterim. Keskin aroma ve kokulara sahip damıtma içkilerin dar ağızlı bardaklarla içilmesinin çok doğru olduğunun savunanlardanım. Bunun sebebi uzun süreli içme seanslarında kokuya doğrudan daha az maruz kalmak. Geniş ağızlı bardaklar özellikle de brendi veya şarap kadehlerinin rakı gibi yoğun aromatik kokuya sahip bir içkide uzun vadede tat almayı etkileyecek düzeyde burnunuzu etkilediğini düşünüyorum. Şimdi brendi keskin kokuya sahip değil mi denilebilir ama brendi üretiminde keskin doğal aromalar çok nadirdir ve alınacak en keskin koku yine şarap ekstraktının dolayısıyla alkolün kokusudur -ki zaten alkol kokusu ile keskin anason kokusu karşılaştırılamaz. Aynı zamanda yudumlama yöntemi de dar ağızlı bardakları daha makûl kılıyor bence.
Bunun yanında çay bardağı evet çok doğru bir seçim. Vedat Bey buz küplerinin sığmadığını belirtmiş ancak farklı rakılar ile yaptığım denemelerde rakıyla buzun birlikteliğinin çok az da olsa tatta negatif bir değişime yol açtığını düşünenlerdenim. Bu yüzden "chill" vaziyette bir rakı ve oldukça soğuk su karışımı ile içilirse bence hem tat uzun süre güzelliğini koruyacaktır (bu tat kısmı tabii ki subjektif değer, kişiye göre değişebilir) hem de herhangi bir ince ağızlı bardakta sorun yaşanmayacaktır.
Bizim toplumumuzda herkes bilirkişidir. Boş laflara kıymet biçip böyle video çekmiş olmanız bizlere kar. Teşekkür ederiz.
bence bardak sadece şekil olarak değil içkinin tadımını yaparkende büyük etken,şimdi ufak kadehte rakı içerken alacağınız anason kokusu ve tadı şarap kadehinde bence daha farklı olacaktır.
Güzel bilgiler için teşekkür ederiz vedat abi:)
Vedat bey bu coğrafyanın insanı ezberi yaşar, gerisini düşünmez...
Rakıyı şaraba katıp içen adamlar vedat abiye ahkam kesiyor :)
Cisimleri gördüğüm gibi değil, düşündüğüm gibi boyarım, Pablo Picasso.
Vedat bey sizi seviyoruz.
Vedat Beyin bahsettiği film Sideways izlemenizi tavsiye ederim, iyi filmdir.
Sadri Alışık'ın eski filmlerinde fıçı üzerinde şarap içilen sahnelerde bir şarap bardağı vardı. kesik kadeh ile su bardağı arasında, altı dar üstü geniş bitiminde hafif bir dudak kıvrımı olan bir bardak. bir çok filmde gördüm bu bardaktan. yine italya'da benzer bir bardakla servis ettiler bize. türkiye'de şimdi bulamıyorum o bardağı. sofra şarabı servis etmek için çok güzel bir bardaktı.
Vedat bey export rakıyı nereden buldunuz, bu şişeyi en son 90 lı yıllarda görmüştüm.
arturo bandini 95 gibi havaalanından almıştım
Vedat Bey merhaba,
Konuya yaklaşımınız ve açıklamalarınız örnekleriniz çok güzel, teşekkürler,
İlk aklıma gelen orandı benim de :)
Siz den ricam bütün kadehler için daha detaylı bir çalışma yapmanız çok güzel seyirlik olur,
Bu video da son bi yarın mı kalmış devamı var mı acaba?
Bu akşam yemeğinizin keyifli olmasını diliyorum:)
İyi akşamlar
Bir cam kadeh üreticisi nin ürün tanıtım da en ince ağızlı kadeh ile daha iyi tat alınabileceğini iddia etmişti firma yetkilisi,
Bu konu da ne düşünüyorsunuz?
üniversitede bir hocam vardı. alkolün, bardağından anlarsın nasıl içilmesi gerektiğini derdi. (ne kadar doğru ne kadar yanlış bilemem, sadece alkollü bir masada otururken anlatmıştı ordan aklımda kalan bir bilgi)
onun söylediğine göre içeceğimiz alkolün avuç içi sıcaklığını da alacağını varsayarak bardaklar tasarlanırmış.
örnek vermek gerekirse, bira bardağında elimiz sıvılı kısma değmez kulbundan tutarız ve ya belli bardaksa da altındaki kısımdan alırız. ki avucumuz değip de bira ısınmasın.
viski için, bardağı avucun tamamen kavrıyacağı şekildedir. çünkü avuçtan sıcaklık alması istenir viskinin içiminde. (bu arada viskiye buz atılmasına karşıydı hocam )
şimdi bu şarap ve rakı mevzusuna da bu tarafından yaklaşırsak.
şarap bardakları altındaki bardağı taşıyan ince kısımlı ve kasemsi kısmın başladığı yerden tutulur(bir nevi avuçluyormuş gibi kaldırırız kadehi). bu durumda avcumuzun tüm sıcaklığı şaraba geçmiş olur.
rakı da ise bardağın ince uzun olması bardağı 3 parmakla tutmamıza sebep oluyor (baş parmak, işaret parmağı ve orta parmak)
rakıya temas eden bölgemiz de az olduğu için çok fazla da sıcaklık aktarmıyoruz.
kesin doğrudur ve ya değildir diye bişey demiyorum ama belki bir sebep de budur diye yazmak istedim.
Yeni kuşak gurme sen olmalısın.
Teşekkürler paylaşım için
Vedat abi sonuna kadar haklı
Rakı dar ağızlı bardakta içilmeli hem içim rahatlığı açısından hem rakı-su oranı bakımından önemli, ben rakıyı bir kere geniş ağızlı plastik bardaktan içmiştim imkan gereği bu yüzden Vedat abinin ne demek istediğini yaşayarak öğrendim varol Vedat Milor.
Sayın hocam teşekkür ederiz bilgi paylaşımlarınız için ;hazır konu buradayken biranın kadehde lezzetini kaybettiğini kulplu fiçı bardağında daha lezzetli olduğunu düşünüyorum ne dersiniz ?
Ramazan ayında içkiden mi bahsedilir:) şaka şaka büyük bir keyifle seni izliyoruz vedat abi
Vedat bey selamlar sağlıklı günler... Bir sorum olacak, ben anason kokusundan nefret ediyorum ama rakı da mezelerinden dolayı bana çok cazip gelen ve çok tüketmek istediğim bir alkollü içecek. Benim için tavsiye edebileceğiniz bir rakı çeşidi var mıdır? Yoksa bu sevdadan vaz mı geçmeliyim ? Teşekkürler şimdiden afiyetler dilerim.
Bende içemiyorum beynime giriyor o anason kokusu. Ama ortamı çok güzel olduğundan çay yada tekilayla eşlik ediyorum.
@@plaseboetkisi9209 yaş üzüm rakisinda falan da koku aynı mi acaba hiç denemedim. Âlâ denedim kuru üzüm rakısı diye ama normalinden bile daha beterdi :)
Ulan hayatımda alkol almadım. Ama o kadar tatlı anlatıyor ki sonuna kadar dinledim.
Bir yerden başlamak lazım:)
rahmetli aydın boysan olaydı konuya son noktayı koyardı herhalde
Cok guzel bir video olmus. İzlerken kafamda canlandirdim biraz ve raki kokusu beni biraz rahatsiz ediyor fazla baskin geliyor kokusu, sarap ise aksine kokusunu seviyorum koklayarak icmek hosuma gidiyor bardaklarin yapisina bakinca da sanki zamanla buna evrilmis gibi hissettim.
Doğru yorum şu: Ülke şartlarında rakıyı bulduk da koyacağımız bardağı mı kaldı? Pet bardakta bile içerim bulsam.
Yok doğru söylüyorsun çok şükür Hatay doğumluyum üzüm boğma rakısı uygun fiyata içiyoruz
Ona doğru yorum denmez. Vedat abinin dediği şeyleri düşünmen için önce belirli bir refaha ulaşman gerek. Raki veya diğer içkiler temel ihtiyaç ürünü değil sonuçta. Maddi durumun yoksa zorlamanın ve bardağı mi kaldi demenin bir mantığı yok.
Benim sahsi fikrim rakiya buz katılmaması. Cunku zaman içerisinde su yoğunluğu daha fazlalasiyor. Su ve rakinin ikisinin de soguk olmasi kafidir
Bardak kalınlığı ve yüzey genişliği de diğer bardaklara göre rakının soğuk kalmasını da sağlar.
Ben rakıya buz koyulması taraftarı değilim.Buzlu olan üst kısmın,kadehin alt tarafından daha sulu olmasına neden oluyor diye düşünüyorum.Bir de Vedat hocamızdan meze tarifleri alabilirsek ve favori mezelerini öğrenebilirsek çok mutlu olurum.Kendisini seviyoruz.
Vedat Bey Merhaba...
WineHouse'larda şarap seçimi öncesi tadımlarda istediğim tadı bulana kadar tadım yapmak istediğinizde saki 4 5 şarap sonrası yüzünü düşürüyor.Bazen de ucuz şarapları tadım için sunarken nispeten pahalı şarapları tattırmaktan kaçınabiliyor. Bu tip durumlarda adet nedir ve nasıl bir tavır içinde olmak gerekir?Teşekkürler
Merhaba bu videonuzu yeni gördüm. Benim de rakı şarap kadehinde içilmese daha iyi olur savına dair bir fikrim var. Rakıyı genellikle buz ile içiyoruz ve ince uzun bir rakı bardağına iki adet buz attığımız zaman buzlar aşağı yukarı rakı bardağını aşağıdan yukarıya tamamen dolduruyor. bu da içeceğin tamamının aynı derece de soğuk olmasını sağlıyor. Ama geniş ağızlı ve derin bir şarap bardağına rakı koyup içine iki adet buz atarsak buzlar üst tarafta yüzüp rakının üst tarafının daha soğuk olmasına sona kalan kısımlarının ise görece daha sıcak kalmasına neden olabilir. Bu da zaten uzun içilen bir içki olan rakının son yudumlarında bir lezzet kaybına neden olabilir. En kısa zamanda deneyeceğim
Öncelikle rakıya buz koyulmamalı, soguk rakı ve soğuk su azar azar karıştırıp içilebilir.Şarap kadehi büyük olması nedeniyle bu iş için uygun değil.Daha küçük bir kadehte belki içilebilir.Ama asıl olan işin psikolojik etkisi.Hepimizin çocukluktan beri gördüğü ince uzun bardaktaki beyaz renk.
Bana kalırsa sek ve soğuk rakı küçük her türlü bardakta azar azar içilmeli, bittikçe tazelenmeli.
Sek içmeyenler için de aynı yöntem geçerli.Küçük bardakta azar azar...
hocam merhabalar. el titremeleriniz azaldı gibi geldi bana. umarım sağlığınız daha iyiye gidiyordur.
O rakı kaç yıllık acaba? Nasıl bir yumuşak içimi vardır onun. Canım çekti gündüz gözüne
Vedat Bey şarap kadehinde rakıyı bilmiyorum ama akdeniz sıcağında dolaba konmuş kırmızı şarap rakı bardağında çok güzel oluyor :)not: sizi beğenerek izliyoruz...
bence oran değil mevzu Vedat Bey... Gençken su bardağı denedim :) dar bardak tercih edilme sebebi bence rakının yogun aroması. ince bardakta bir şekilde o aromanın yogunlugundan kaçabiliyorsanuz. rakı ve su bardağı öğürtüyor.
İçilmez diye bir yasa yok, fakat rakı kadehi varken neden şarap kadehinde içelim, ayrıca bana göre en kibar kadeh rakı kadehidir, ben rakı yanısıra vokdayıda bu kadehte içmeyi severim.
Vedat Bey merhaba, bugün arkadaşlarla tartıştık da, size sormak istedim;
Tatlı kırmızı biber, kırmızı şarabın yanında kötü bir meze mi, yakışır mı? Sadece kırmızı biber; zeytin yağı, limon vs koymadan, pişirmeden, soslamadan...
Cevaplarsanız çok sevinirim ;)
Ben de yaparım bunu hatta hafif tatlı yeşil biber de beyaz şarapla güzel gidiyor tavsiye ederim ama kırmızı tatlı biber kadar tatlı olmamalı :)
ne kadar da asil bir insan...
hocam rakı bardağına alıştıysanız başka bir bardakta ölçüyü kaçırabilirsiniz. ölçüden kastım totalde ne içtiğiniz. yani farkına varmadan kıçı başı dağıtabilirsiniz ben mesela buna dikkat ederim her içkide. bence alıştığınız ezberlediğiniz bardak en iyisi bu da çok ciddi bir etken.
Video için çok teşekkürler. Peki, rakının içine buz atılır mı?
Atılmaz. Soğuk su konur
Vedat bey aynısı bizede oldu çok uzun zamandır ilk defa rakı aldım ama bardak olayını unutmuşum,çay bardağı da yok.Arkadaşlar epey mutsuz oldu.Benim için çok önemli değildi küçük ince viski bardakları rakı bardağını aratmadı ama şarap bardağında keyfi biraz kaçar gibi :)
bu soru değil. bu kadar mı naif,yetenekli ve bilgili olunur.
bardağın ust yüzeyi geniş olursa buharlaşma daha hızlı olur ve alkol oranı daha çabuk azalır...sofrada koku da daha fazla yayılır...plastik çatal -kaşık - bardak tad alma duygusunu değiştirir...metaller de farklı tad verir....nötr olan camdır....
tadından çok şeklinden zevk alanlarla aynı masada rakı içilmez. şarap kadehiyle de içilir, çay bardağıyla da içilir. önemli olan aromaları alabilmek. ve rakı buzluğa atılmaz.
Doldurulduğu kabın şeklini alan sıvının lezzeti değişir. Şu olayı basit analarıyım türk halkı genelde ince belli bardakta çay içmeyi sever su bardağı veya başka bir bardakta içtiği zaman tadını alamıyorum, yavan geliyor derler sebebi ise kabın şeklini alan sıvının çersinde oluşturduğu titreşimlerin farklı olmasıdır
Vedat Hocam,değerli üstadım, insan istediği içkiyi istediği bardakta içer tabiki de, zevkin ve keyfin tek doğrusu olmaz bence.Dediğin doğrultuda amaç maksimum keyif almak ise doğru bardak bu yüzden önemli. Mesela iyi bir şarabın hangi bardakta nasıl maksimum keyif verdiğini çok güzel açıklamışsın. Sizin gibi üstadlardan bildiğim ve kendi tecrübe ettiğim kadarıyla tad almanın önemli bir parçası da koku almak. Bunun ne anlama geldiğini hepimizden çok daha iyi bildiğine şüphe yok.Rakıyı ağzı geniş bir bardakta içince kokusu aşırı baskın oluyor ve insanı daha içmeden doyuruyor. Rakının kokusunu severim, ancak rakı bardağından güzel geliyor o koku, ağzı geniş bardakta hele bir de yudum alırken o koku çok baskın gelince sanırım o zaman maksimum keyfi alamıyoruz.Bildiğim kadarıyla içerken koklanması gereken içkilerin bardağı alınması gereken koku miktarına göre dizayn edilmiş. Mesela kanyak, iyi bir kanyak zaten koklaya koklaya keyif veriyor. Aynı şekilde viski de, şarap bardağı kadar olmasa da kokusunu almak üzere dizayn edilmiş ve gerçekten de öyle keyif veriyor. Ama vodka, tekila mesela ...kokusu bile olmadığı için shot olarak vur geç mantığı var. Çok eskiden rakı da öyle tek atılıp içilirmiş, hatta boğma rakılar falan hala anca öyle gidiyor. Rakı daha sonradan sofra muhabbet içkisine dönmüş olsa gerek ki işin içine su karışmış ,bardağın da boyu uzamış tahminimce. Bu bakış açısıyla değerlendirip hatta mümkünse değerli damağında test edip görüşlerini bildirebilirsen çok memnun olurum üstadım.
Selamlar ve sevgiler :)
Abi derdin çok güzelmiş...
Bence yaşadığımız çağı anlamıyorsunuz. Artık her tür insanla etkileşimde bulunmak çok kolay ve herkes fikrini beyan ediyor ki bu fikirlerin büyük bir bölümü de size birşey katmayacak boş yorumlar. Dolayısıyla her yorumu fazla ciddiye almamanızı öneririm, bu yorum da dahil.
Çok Güzel ☺👍
Merhaba Vedat Bey. Şarapların havalandırılması ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Vedat bey takılmayın, kafamız güzel olsun
Vedat bey, bilmek azap, bilmemek ise mutluluktur bu dünyada. neden arayanların zindanı olmuş günümüz. ama o nedeni aramak ruhun inceliğinin göstergesi. büyük çilekeşlere selam olsun.
Çilekli semizotu salatasına bayılırım abi 😋
Buradaki en kıymetli şey sizin derinlikli incelemenizdir. Adeta mercek işletmeciliği gibi butik işlerle geçinen Spinoza gibisiniz. Estetik anlayışınızı, analitik düşünce biçiminizi kutluyorum. Sizi en iyi tanımlayan ifade ise sanırım, Nassim Nicholas Taleb'in "Siyah Kuğu" kitabındaki "epistemokrat" ifadesidir. Bu kavramın tanımı ise şöye idi:
'Epistemik kibri düşük olanlar kokteyl partilerindeki utangaç insanlara benzer, fazla göze çarpmazlar. Nitekim bizler hüküm vermeyi ertelemeye çalışan, mütevazı insanlara saygı göstermeye yatkın değiliz. Şimdi epistemik tevazu meselesini düşünelim. Son derece derin ve ayrıntılı düşünen, kendi bilgisizliğinin farkındalığıyla acı çeken birini düşünün. Aptalın cesaretinden yoksun ama nadir görülebilecek bir cesarete sahip: "Bilmiyorum" diyebiliyor. Bir aptal ya da daha kötüsü bir cahil gibi görünmeyi umursamıyor. Duraksıyor, hata yapmayacak, hatalı olmanın sonuçları ona acı veriyor. Düşünüyor, düşünüyor, fiziksel ve sinirsel anlamda bitkin düşene dek içinden düşünüyor.
Bu onun mutlaka güven eksikliği duyduğu anlamına gelmez, yalnızca kendi bilgisine şüpheyle yaklaşmaktadır. Böylesi bir insanı "epistemokrat", yasaların bu türden bir yanılma payı çerçevesinde oluşturulduğu bir ülkeyi ise "epistemokrasi" olarak adlandırıyorum.'
Esenlikler diliyorum.
Ortam ısısından farklı tüketilen içeceklerde taban alanı geniş tutulmalıdır.