Pitkästä aikaa Vanha Pohjola video 👍 Harvemmin enää nykyään tulee poltettua päreitä. Vissiin tullut vanhaksi... Mutta mitä käytit soihdussa palomateriaalina? T. Jarmo Minkkinen
Hienoja mietteitä Ali, kiitos videosta. Itseäni aina huvittaa, kun ihmiset ihmettelee ja kyselee, että miten uskallan elää maalla metsien keskellä, katuvalojen ulottumattomissa. 🙂 Vastaus on aina sama. Ainoat kerrat kun olen pelännyt, se on tapahtunut kaupungissa ihmisten keskellä. Ihmistä ja ihmisen tekoja saatan pelätä, metsää ja sen eläimiä sekä pimeyttä en koskaan.
Nice one. Apparently... between the 1st and 11th centuries, some relatives of Vikings hiding from the others in Iceland used to make candles out of seal blubber with wikis made of sheep wool. They use to mix with moss, woody resins and wildflowers to make it smell nicer. It was very important to keep the fires alight in that form all through the year as their grass mound houses were quite dark. Actual fires were only lit inside the houses in winter as they were very keen on avoiding attracting attention ( the hidden people that gave origin to the elvish myths). Most fish, seal meat and puffin eggs were actually smoked in a low-burn smoker house away from their homes and then frozen in an underground compartment. They use to live by the thermal lakes so I guess the hot baths kept them warm also. Nice story Ali.
Ali, suosittelen lukemaan/kuuntelemaan Ulla Koskisen kirjan "Suomessa selviytymisen historiaa" . Uskon että pitäisit. Hyvä video taas kerran, keep 'em coming!
Lapsuudessa meillä ei ollut sähköjä,tilley lamppu kyllä. Sukka sytytettiin kun tarvi valoa. Tuttua touhua. Pärevalo ei ole koettua. Näin minun muistot heräsi eloon,kertomuksesi myötä,kiitos siitä.❤
Yksinkertainen mutta jälleen hienosti kuvattu video. Ja mielenkiintoinen aihe! Olen itsekin miettinyt millaista on mahtanut olla elää ja liikkua luonnossa ilman sähkövaloja.
Kynttilät ja öljylamput oli myös arvokkaita, eikä niitä voinut ostaa päivän työllä mihinkään jatkuvaan valaistukseen. Ihmiskunnan teollistumisen myötä lisäarvoa pystyttiin sitten tuottamaan jo siinä määrin, että näin ylipäätänsä oli mahdollista kustantaa sähköverkot, voimalat ja talojen sähkövalot. Nykyään päivän työllä voi valaista isonkin huoneen vuosiksi 10w ledillä ja nykyisillä sähkön hinnoilla.
Olen näitä Alin juttuja odottanutkin. Hienoa, että joku viitsii tehdä selviyrtymistarinoita "niinkuin ennen". Kaikilla ei ole ollut untuvamakuupusseja yms. ja silti on elämässä selvitty. Kiitos Alille, vaikka tambereen suunnalta oletkin.
Yksi tärkeä asia kannattaa huomioida: ei jengi huvikseen retkeillyt pimeässä tai etsinyt rinkan pohjalta uusia sukkia satoja tai tuhansia vuosia sitten. Iltaisin oltiin paikallaan, tehtiin käsitöitä ja huolettiin varusteita.
Ali vois perustaa toisen kanavan nimeltään Alin leiri nuotiolla ja kutsua tulien ääreen muita suomalaisia pohtijoita keskustelemaan. Sais varmasti mielenkiintoista videota aikaseksi.
Olipa kiva yllätys sinun video! Hyvää pohdintaa ja ajankohtaistakin. Pimeää en ole koskaan pelännyt ja nykyään haluaisin useammin paikkoihin, joissa ei ole valoja.
Hienoa pohdintaa ja tässä omia käytännön asioja: aikoinaan tuolla eräkämpällä jolla itte kuljen, niin oli avotakka joka kyllä anto hyvinkin valoa ja syömä ajaksi sitten oli senverran kynttilöjä, että ei siinäkään ollu ongelmaa... jos oli joku kaveri, niin tarinaahan kyllä riitti, ettei senpuolesta tylsistymään päässy. Eräs hyvä konsti ennen lumista-aikaa on esim. vessapaperilla pilkottaa reitti riu-ulle, taikka liiteriin? vessapaperihan kyllä poistuu maastosta ihan itekseen, jos ei jostainsyystä valosalla kerää pois(ei täällä lapin korvessa). Otsalamppu on mullistanu ainakin minun suhtautumisen pimeään, kun eihän sitä nykysin käytännössä pimeää ole? Voi olla että tuosta alkoholista on jonkuverran hyötyä, jos tarinankerronta ei jostainsyystä ota syttyäkseen(kunhan pitää pientä rajaa?). Yksin kun on tuolla kauenpana, niin koira on paras ystävä.
Hyvää pohdintaa ja kyllä sun kertomana historiaa jaksaisi kuunnella kun rauhallinen ääni ja nuotion loimu sopi hyvin aiheeseen ☺️ Kyllä sitä on miettinyt myös paljon kun primitiivisiä juttuja seurannut paljon ja luonnossa asuvia ihmisiä että on siinä oma sopeutuminen ympäristöön mutta samalla rauhoittava jos on kaikki tarvittava luonnosta niin ei ole riippuvainen mistään ulkopuolisesta tarpeesta ☺️ Kiitos videosta jälleen Ali 🙏🏻🙂
Lapsuudessani meidän kylän vanhukset kertoivat, että talvella koulumatkat taivallettiin metsien poikki tuollaisen kepin nokassa palavan tuohiskäppyrän turvin. Koulu oli naapurikylässä n. 5 km päässä. Koulu tuli kylälle 20-30 luvun vaihteessa eli tämä oli tapahtunut joskus ennen sitä. Teollisuuden ja vesivoiman ympärille tosiaan sähköt ensin tuli - esim. tälle kylälle tuli vasta 1950-luvulla eli sinne asti mentiin öljylampuilla.
Päreiden polttamiseen liittyvä sanonta hyvinkin tulee tuosta samasta ajasta. Miesten työ perinteisesti oli päreiden vuoleminen ja yleinen riidan aiheuttaja oli, että talon naisväki poltti isäntäväen mielestä niitä liian ahkerasti. Tästä ilmeisesti tuo sanonta on jäänyt elämään.
Juuri istun laavulla ja jollain tavalla tämä video on kuin peiliin katsoisi. Monesti juuri ihmiset jotka eivät ole olleet pimeässä metsässä kauhistelevat että hullu, miten uskallat sinne mennä. Täällä on turvallista, toisin kuin grillijonossa lauantai-iltana.
Sama kokemus: kuukausi takaperin yksin laavulla metsässä ja päivän ainoalle ohikulkijalle, joka pohdiskeli ettei moni uskalla tähän aikaa vuodesta yksin metässä olla yötä, sanoin että turvallisempi mun taatusti täällä on olla kuin kotini viereisellä lähiöostarilla. Äitiparka kyllä kotonaan oli sitten minunkin puolesta pelännyt pimeää, kun ei oikein osannut jakaa näkemystäni siitä, että sama metsä se on kuin päivällä mutta vähemmillä väreillä :D
Kiitos mahtavista reissu videoista!Jatka Ali samaan malliin!P.S..nyt mullakin alkaa olemaan retkiaikaa,pääasiassa Joutsijärven maisemissa..mutta en ole koskaan kyllästynyt siihen paikkaan.Tulevaisuuden haaveissa pohjois-ja itä Suomen mestat..
Pitkän aikavälin perspektiivi on oikea ja laittaa skaalauksen kohdilleen. Kiitos Ali mielenkiintoisesta pohdinnasta, tämä lähestymistapa osoittaa vastuullisuutta ja aitoja arvoja! 👍👋 -Janne
Kun ajattelee kuinka esi-isät ennen elivät vaatimattomasti ja ilman näitä mukavuuksia jotka meillä on! Nousee kyllä kiitollisuus pintaan väkisinkin ihan aiheellisesti että on etu saada elää tässä ajassa! Eiväthän ne esi-isät tosin kärsineet siitä missä maailmassa he elivät koska he eivät edes tienneet mikä edistys valon ja kaiken muunkin alalla tulisi tapahtumaan myöhemmin tulevaisuudessa. Kiitos paljon Ali tästä ❤️
Viisaasti veistelet, Ali. Mielikuvituksesta voi sanoa että se on huono isäntä, mutta hyvä renki. Ongelmien ratkaisia, jotain omaa työtä tekevän paras kaveri. Meidän kehitys vaiheet on tosi lähellä. Kolme- neljä sukupolvea sitten oli ihan toista elää ihmisenä. Ei se aina ole helppoa vieläkään. Toivotaan nuotion valossa, metsän turvassa, että ihmis suku löytää luonnollisen tasapainon luontoon ja elämään.
Itsekin tätä lähes joka metsäreissulla pimeän aikaan pohtinut tätä. Onneksi on yleensä lunta heijastamassa kuunvaloa kun sitä sattuu olemaan, mutta voisi kuvitella että siinä kehittyy vähän niinkuin sokealla se tatsi perushommien tekoon ja pimeänäkö ollut eri tasolla. Ite välillä tarkotuksella jättäny otsalampun himaan, mutta kyllä se on nuotiontekoa ja kamppeiden etsimistä leirissä hidastanut aika paljon. Hyvä video!
Iso kiitos näistä sun videoista, sai mut alottamaan retkeilyn uudestaan. Itse viimeksi joskus ihan junnuna partiossa ollut ja sillon oli aika huonot kokemukset mikä sai sitten lopettaan partion ja retkeilyn ihan kokonaan. Nyt tänä kesän lopuilla alotin partion uusiksi ja hankin sitä myöten ihan kunnon varusteet kokonaisuudessaan, nyt syksyllä käytiin kaverin kanssa seitsemisessä viikonloppu ja voin sanoo että oli ihan hemmetin nasta reissu. Nyt lähinnä sitten talvella tehnyt päivä retkiä kun ei oikein innosta vielä ainakaan nukkua tuolla ulkona pakkasessa :D
Me käytimme partiossa vallan öljylyhtyjä vielä 20 vuotta sitten. On siinä ihan omanlaisensa tunnelma kun puolijoukkuetelttaa valaisee öljylyhty ja kipinävahdissa pitää huolta siitä että polttoaine ei lopu kaminasta tai lyhdystä. Saati sitten kun sellaisen otti mukaansa kun piti käydä toimittamassa isompi asia metsässä pimeän aikaan. Aika hyvin niissä öljy lopulta aina riitti vaikka toki kanisterissa oli mukana varaöljyt. Yllättävänkin pieniruokaisia muistaakseni, se sydänhän siinä lähinnä paloi ja imi sitä öljyä itseensä.
@@dot7107 Kyllä on vielä intissä mukana öljylamput ja valopetekanisterit. Tietty nykyään moni käyttää omia taskulamppujaan sielä teltan sisällä, mutta kyllä se lamppu tuo sinne ihan omanlaisensa tunnelman mitä ei ledilamppu mukana tuokkaan.
SIIS EIKÄ, MIKÄ TUURI! 😅🤣 Just tänään puolisolle ihmettelin ääneen, että mitenköhän ennen taskulamppuja ja muita valoja on metsässä kulettu pimeässä, ja kaamoksen aikaan varsinkin. Kiitos tästä videosta🙏
Valkoinen ledi on vain 20 vuotta vanha keksintö. Siitä on Nakamura saanut jo Nobelin ym. Yksi tärkeimpiä ihmiskunnan keksintöjä sekin, jos vertaa vaikka Edisonin lamppuun, joka on itse asiassa lämmityslaite. Valkoinen ledi muuttaa maailmaa kovalla tahdilla, mutta sitä ei huomaa, kun se ei ole vielä historiaa ja keksijä itsekin elää vielä.
Hehkulampullisten taskulamppujen jälkeen, ennen ledejä, tulivat MagLitet ja Minimaglitet. Niiden polttimot olivat kirkkaampia kuin hehkupolttimot. En tiedä, mitä ne teknisesti olivat. Kalliita ainakin..
@@harrikaijansinkko8387 Minä veikkaisin vahvistinta joka nostaa volttimäärää just sopivasti perus halogen valon keston rajalle, muistaakseni magliteen myytiin omia lamppujaan jotka kesti paremmin kuin perus fikkarin lamput Sekä se et 8 D-patteria sarjassa oli paljon enenmmän volttia kuin perus 2AA;Ta sarjassa
Kiitos tästä, mielenkiintoista valon historiaa 👍🕯️ Ja nyt pitää varautua sähkön katkeiluun 🤔 Kynttilät ja taskulamput taas varalle. Liekö sähkön aikakin, siinä muodossa kuin nykyisin sitä käytämme, vain lyhyt ajanjakso maailman historiassa 🤔 Hyvää itsenäisyyspäivää Ari 👍🇫🇮
Oon sanonu ihan samaa omille lapsille että jos haluaa tottua pimeään metsään, kannattaa mennä sinne kun on vielä valoisaa, silloin siihen tottuu helpommin. Sama havainto siis täällä.
Hyvä video ja hyviä mietteitä. Aikoinaan saattoi ison kartannon öljylamppu valaistukseen mennä kolmannes tuloista. Niin kallista lystiä se oli. Köyhempi väki poltti vaan päreitään. Nykyisin köyhätkin elää paremmin kuin aikoinaan kuninkaalliset.
Jep meidän pitäisi istua alas ja miettiä että vaikka rahaa ei olisikaan paljon eli on vähävarainen niin asiat on kuitenkin sillä mallilla hyvät että suuremmalla osalla suomalaisista on katto on päänpäällä, ruokaa ja vettä löytyy sekä valoa tulee napista painamalla. Toista se on köyhissä maissa kuten Afrikassa.
Ei paljoa afrikkalaiset kiinnosta. Sinne on kehitysapuna kaadettu saavikaupalla rahaa vuosikymmenien aikana, viety tarvikkeita ja muonaa. Fiksuimmat mm. maalasivat lanta/savimajan ulkoseinät maitojauheella.
Mutta...enempi vaan on kokoajan tullu sille köyhällekkin niitä pakkomaksuja,vaikka pärjäis hyvin ilman niitä silti pakko liityä siihen ja tähän ja verot päälle. Eipä ole enää paluuta sinne menneisyyteen ei.
Kiitos mielenkiintoisesta videosta. Itse olen syntynyt 60-luvun alkupuolella ja olen maalaistalossa aikuisuuteen asti elänyt. Syksyllä ja talvella oli erittäin tärkeää, että päivännäön aika hyödynnettiin talon töissä. Aamulla valon lisääntyessä piti olla heti työn touhuissa kiinni. Tämän päivän talvivaellusvideoita katsoessani minua suorastaan risoo katsoa, miten retkeilijät vasta heräilevät päivän jo valjettua ja liikkeelle päästään vasta puolenpäivän aikaan. Sitten suuri osa päivätaipaleesta mennään pimeään aikaan otsalampun valossa. Nykyiset tehokkaat ja pitkään palavat valaisimet mahdollistavat tuollaisen valoisan ajan tuhlaamisen. Minä olen siinä asiassa ainakin vanhojen oppien kannalla ja käytän valoisan ajan järkevästi. Otsalamppuun turvautuminen päivämatkan taittamisessa on vasta viimeinen keino. Muistaakseni Peltsin hiihtovaelluksella Korvatunturin suunnalla puhuttiin myös lyhyen talvipäivän valoisan ajan hyödyntämisestä.
itse sitten olen hieman sua nuorempi ja juu kyllä muistan kuinka oltiin ennen nuukia valon suhteen,päivällä ne hommat tehtiin,meillä ei edes vanhoissa traktoreissa ollu valot kytkettyjä kun niillä ajettiin vain päivällä ja kesällä. Saati sitten että olis pimeässä jotain tehty. Noista ajoista on sähkönkulutus noussu niin hurjasti ettei edes sitä ymmärrä... Nyt sitten pitäs alkaa sähköä säästää? ensin saadaan ihmiset sähkön orjaksi ja sitten käännetäänkin kytkimestä virta pois,ei oikeen vaikuta että maailma olis kehittyny ollenkaan kun tuota miettii?
Ajankohtainen aihe. Toki eihän nuo led lamput vie juuri mitään sähköä. Samaa on tullut mietittyä itsekkin. Valon lähteinä käytänkin nykyään kynttilöitä. Kiitos pohdinnoista.
Eräässä kyläpaikassani näin vielä syksyllä -72 kun pirtissä valon lähteenä oli avo takka. Takassa palava tuli valaisi pirtin ja loppu lämpö lämmitti takan taustalla olleen uuni rakennelman. Emäntä keitteli samalla takan rauta koukussa roikkuvassa padassa iltaruokaa tai kahvia.
Eikä välttämättä ollut huonompaa elämää se. Ehkä "yksinkertaisempaa" ja taatusti fyysisesti raskaampaa kuin nykyisin mutta muutoin tod näk antoisampaa kuin nykyinen hektinen oravanpyörä
Parikin juttua tulee mieleen... mitä ennenaikaan edes teki "keinovalolla" koska mitä muinaisina aikoina piti nähdä koska ei ollu sillälailla tarkkaa katsottavaa esim lukemista niinkuin tänä päivänä vaan tarpeelliset asiat hoidettiin päivänvalossa, metsästys maanviljely jne.. ja itse ainakin muistan muksuna miten todella hämärässäkin pystyi hyvin liikkumaan kun silmä tottuu hämärään ja pimeään.. ja oletan myös että entisaikojen ihmiset ovat paremmin nähneet hämärässä ja pimeässä kuin nykypäivänä jolloin valoisaa on läpi vuorokauden..
Tuo on totta,valokin osaa sokaista! Toiset ei tykkää yhtää ajaa autolla pimeässä,itte olen ajanu varmaan enempi pimeässä kuin valosaan aikaan? kenties, kova auringonpaiste ei ole minun eikä emäntäni suosikkikeli ollenkaan.
Hyvä video. Miten tehdään semmoinen soihtu joka kestää. Elokuvissa vaan kierretään rätti tikun nokkaan, ja se palaa lähes ikuisesti. Selvitäisit miten entis aikaan tollaselle soihdulla oikein pärjää, pitääkö olla 10 soihtua jos kulkee kairassa 10km?🪓
Oulujoki, Muhos, Tyrnävä, Liminka, Kempele. Ensimmäinen sähkölinja vedettiin tasan 100-vuotta sitten. Linjan pituus oli 81,986 km, josta vedettiin 6 haarajohtoa.
Itsekkin olen kovin kiinnostunut tulesta niikun valonlähteenä, tykkään myös kuvailla tulta! Esim nuotiota tai lyhtyjä, kuvista voi saada aikaan erittäin näyttäviä ja mielenkiintoisia kun tuli elää koko ajan ja saa aikaan muotoja😃😊🔥 välillä tulee myös jotenki vanha/historiallinen fiilis kun istuu nuotiolla ja katselee liekkejä, ennen vanhaan kun oli ainostaan tuli valonlähteenä.
Olipa hyvä video, kiitos! Onko tulossa lapin reissuja nyt talven aikana ja niistä jotain videoita? Näitä sun vidoita onkin ooteltu, niitä on vaan niin mukava katsella 🙏👍
oon yli 50v niin tuntuu tosi kummalliselle,että vaan 50 vuotta ennen syntymääni oli niin ankeeta. mummoni syntyi 1922,eli satavuotta sitten eikä mökissä ollut kuin laudat seinissä ikaalisissa.
Öljylaput kytkeytyvät ydinvoimaan ja yliääninopeuksiin. Uraania käytettiin paljon öljylamppujen lasien värjäämiseen vihreäksi ja painelamppujen sukkiin, joiden sihisevä ääni tulee yliäänen-nopeudella suihkuavasta polttoaineesta.
Onhan sitä myyty telkkaria päreiden valossa katsottavaksi. Kun telkku tuli, kierteli niiden kauppiaita siellä missä lähetys alkoi näkyä. Yksi vähän myöhässä kierteli ja kuuli talosta jossa jossa sitä ei vielä ollut. Kantoi pitkospuita pitkin mökkiin jossa isäntä tuumi että onhan tuo hieno katsella, mutta kyllä siinä menisi paljon päreitä.🤔
Patteri sen ns nykyisessä muodossa. Baghdad battery on ainakin 2-4 tuhatta vuotta vanha keksintö ja varmasti sitä sähköä on käytetty muuhun myös kun kultaamiseen. Siis lähes kaikki mikä meille on opetettu on osittainen harha. Moni asia on paljon aikaisemmin kehitetty ne vain historian haminoissa jossain vaiheessa laitettu jonkun nimille. Kannattaa joskus käydä jättiläiset ja vastaavat tuesta läpi 😉. Tuosta kulutuksesta niin kato paljonko puuta paloi vaikka Turussa vuodessa ja vertaa nykyisyyteen niin aika suhteellista sekin.. Mielenkiintoinen video ja aihe joka tapauksessa.
Valtaosa youtuben historiasisällöstä varmaankin englanninkielisiltä alueilta joten aika paljon heikäläisten historiavideot vääristävät kokonaisuutta esim. minkälaisia valaisinratkaisuja oli entisaikaan muualla kuin anglo-alueilla, varsinkin kun eivät yleensä edes vaivaudu täsmentämään että näin täällä, ehkä eri tavoin muualla.
Hyvä video. Valo on lopulta suuri asia jota ei aina osaa edes tajuta. Pitää melkein ottaa koppi tuosta pimeässä metsässä olemisesta. Luulen että sillä on lopulta rauhoittava vaikutus, vähän kuin näillä sun upeilla videoillakin 😊
Ootteko koskaan eksynyt metsässä?Minä yhden kerran..kuljin ympyrää,aluksi pelotti..rauhoituin ja seurasin aurinkoa ja mietein mistä tulin,löysin autolle 200m pieleen..kevyt helpotus se auton näkeminen.Mutta..siinä oli jotakin maagista..
Ei yllätä, että suomessa oltu jälkijunassa jopa valaistuksen suhteen, kyllähän sitä suomalainen metsän ukko on ollut kateellinen kun naapurilla on ollut öljylyhty kun itse on joutunut syömään nauriin sisustan, jotta saa tehtyä lampun😅
Ilman sähkövaloja nukuttaa paremmin, sen huomaa varsinkin näin syksyisin mökillä kun hämärä laskeutuu ja on pelkästään öljylampun ja kynttilän valossa.
Voisin ajatella, että kärsivällisyys jonkin askareen suorittamiseen on väistämättä päättynyt siinä kohtaa, kun päre on saatu poltettua ja sen suoma valaistus loppuu.
Yöretkeily ennen LEDjä oli kyllä yhtä paristopihtausta. :) Toisaalta ihmeen hyvin pärjää hämärässäkin kun antaa silmien adaptoitua vartin. Ja käyttää punavaloa jos pitää nähdä paremmin.
@@TPPRH molemmissa on laatu laskenut ja/tai aihepiirit muuttuneet alkuajoista. Eräaiheisempi kanava on nykyään jotennin väkisten tehyn tuntuista, kuin ei olisi enää mielenkiintoa tehä sitä?
Mukava selostus vanhasta ajasta. Se kiinnostaa. Asun itse metsän keskellä missä valoja ei todellakaan ole ellei itse sytytä. Kuu paistaa silloin tällöin.
Ennen ihmisten oli pakko tottua pimeään, eikä se pimeä loppujen lopuksi niin pimeää ole. Nykyään on niin paljon "valosaastetta" että se tuntuu katastrofilta jos valot sammuu.
Kuinka moni aikoo kokeilla päreiden polttamista? 😅
Heti seuraavana työpäivänä.
Joka päivä ne päreet palaa, jos uutisia lukee. 😂
Pitkästä aikaa Vanha Pohjola video 👍 Harvemmin enää nykyään tulee poltettua päreitä. Vissiin tullut vanhaksi... Mutta mitä käytit soihdussa palomateriaalina? T. Jarmo Minkkinen
Kai ne palaa automaattisesti nykypäivänä.. 🤣
Viripäre, kattopäreiden teossa tulleet epäkelvot päreet kuivattiin ja käytettiin sytyttämiseen
Hienoja mietteitä Ali, kiitos videosta. Itseäni aina huvittaa, kun ihmiset ihmettelee ja kyselee, että miten uskallan elää maalla metsien keskellä, katuvalojen ulottumattomissa. 🙂 Vastaus on aina sama. Ainoat kerrat kun olen pelännyt, se on tapahtunut kaupungissa ihmisten keskellä. Ihmistä ja ihmisen tekoja saatan pelätä, metsää ja sen eläimiä sekä pimeyttä en koskaan.
❤️❤️❤️
Kiitos videosta... Niin isoisä aikoinaan kertoi, että anna metsän ottaa sinut niin ei koskaan tarvitse pelätä pimeässä metsässä... Että näin.
Paitsi valitettavasti toista ihmistä nykypäivänä.. luontoa ei tarvitse pelätä vaan kunnioittaa. Viisas neuvo papaltasi🙏🤔
@@TOJAMUS juuri näin...respektiä äijälle kommentista takaisin.
Nice one. Apparently... between the 1st and 11th centuries, some relatives of Vikings hiding from the others in Iceland used to make candles out of seal blubber with wikis made of sheep wool. They use to mix with moss, woody resins and wildflowers to make it smell nicer. It was very important to keep the fires alight in that form all through the year as their grass mound houses were quite dark. Actual fires were only lit inside the houses in winter as they were very keen on avoiding attracting attention ( the hidden people that gave origin to the elvish myths). Most fish, seal meat and puffin eggs were actually smoked in a low-burn smoker house away from their homes and then frozen in an underground compartment. They use to live by the thermal lakes so I guess the hot baths kept them warm also. Nice story Ali.
Erittäin ajankohtainen aihe. Kiitos mukavasta ja opettavaisesta pätkästä
Tämä oli kyllä kiinnostavaa pohdintaa valosta näinä pimeinä aikoina. 👍👍
Hello! Pohjoismaiden ensimmäinen hehkulamppu syttyi Finlayson Plevna/kutomosali Tampere 1882. Sytyttivät peräti 150 hehkulamppua kerralla.
Ali, suosittelen lukemaan/kuuntelemaan Ulla Koskisen kirjan "Suomessa selviytymisen historiaa" . Uskon että pitäisit. Hyvä video taas kerran, keep 'em coming!
Nuotiotarinointi. Ihan pirun hyvä idea! Oli kiinnostavaa kuunnella. Hyvin puhuit, leukaasi louskutit, tai jotain.
Lapsuudessa meillä ei ollut sähköjä,tilley lamppu kyllä. Sukka sytytettiin kun tarvi valoa. Tuttua touhua. Pärevalo ei ole koettua. Näin minun muistot heräsi eloon,kertomuksesi myötä,kiitos siitä.❤
Yksinkertainen mutta jälleen hienosti kuvattu video. Ja mielenkiintoinen aihe! Olen itsekin miettinyt millaista on mahtanut olla elää ja liikkua luonnossa ilman sähkövaloja.
It is always interesting and enjoyable to listen to your musings. I will view darkness in a whole new "light".
Kiitos videosta!
On huikia laatu videossa!
Alin kanssa leirinuotiolla. Mielellään katsoisin tällä formaatilla lisääkin!
Kiitos taas Ali. Sinulla on fiksuja pohdintoja.
Kynttilät ja öljylamput oli myös arvokkaita, eikä niitä voinut ostaa päivän työllä mihinkään jatkuvaan valaistukseen. Ihmiskunnan teollistumisen myötä lisäarvoa pystyttiin sitten tuottamaan jo siinä määrin, että näin ylipäätänsä oli mahdollista kustantaa sähköverkot, voimalat ja talojen sähkövalot. Nykyään päivän työllä voi valaista isonkin huoneen vuosiksi 10w ledillä ja nykyisillä sähkön hinnoilla.
Olen näitä Alin juttuja odottanutkin. Hienoa, että joku viitsii tehdä selviyrtymistarinoita "niinkuin ennen". Kaikilla ei ole ollut untuvamakuupusseja yms. ja silti on elämässä selvitty. Kiitos Alille, vaikka tambereen suunnalta oletkin.
Yksi tärkeä asia kannattaa huomioida: ei jengi huvikseen retkeillyt pimeässä tai etsinyt rinkan pohjalta uusia sukkia satoja tai tuhansia vuosia sitten. Iltaisin oltiin paikallaan, tehtiin käsitöitä ja huolettiin varusteita.
Upeaa, kun yhdistyy retkeily ja historiantuntemus. Kiitos Ali.
Tosi hyvä, mielenkiintoinen ja rauhoittava video! Kiitos!
Nyt tekee mieli metsään.
Ali vois perustaa toisen kanavan nimeltään Alin leiri nuotiolla ja kutsua tulien ääreen muita suomalaisia pohtijoita keskustelemaan. Sais varmasti mielenkiintoista videota aikaseksi.
Kannatetaan,ihan asia mies on ja ulosanti on todella hyvä!
Jospa tämmöistä ohjelmaa tulisikin televisiostasitä viitsisi katsellakkin.
Heh, eräisempi ja vaihtoehtoinen versio Loirinuotiolle :D Voisi toimiakkin!
Olipa kiva yllätys sinun video! Hyvää pohdintaa ja ajankohtaistakin. Pimeää en ole koskaan pelännyt ja nykyään haluaisin useammin paikkoihin, joissa ei ole valoja.
Hienoa pohdintaa ja tässä omia käytännön asioja: aikoinaan tuolla eräkämpällä jolla itte kuljen, niin oli avotakka joka kyllä anto hyvinkin valoa ja syömä ajaksi sitten oli senverran kynttilöjä, että ei siinäkään ollu ongelmaa... jos oli joku kaveri, niin tarinaahan kyllä riitti, ettei senpuolesta tylsistymään päässy. Eräs hyvä konsti ennen lumista-aikaa on esim. vessapaperilla pilkottaa reitti riu-ulle, taikka liiteriin? vessapaperihan kyllä poistuu maastosta ihan itekseen, jos ei jostainsyystä valosalla kerää pois(ei täällä lapin korvessa). Otsalamppu on mullistanu ainakin minun suhtautumisen pimeään, kun eihän sitä nykysin käytännössä pimeää ole? Voi olla että tuosta alkoholista on jonkuverran hyötyä, jos tarinankerronta ei jostainsyystä ota syttyäkseen(kunhan pitää pientä rajaa?). Yksin kun on tuolla kauenpana, niin koira on paras ystävä.
Hyvä aihe, mielenkiintoista pohdintaa.
Hyvää pohdintaa ja kyllä sun kertomana historiaa jaksaisi kuunnella kun rauhallinen ääni ja nuotion loimu sopi hyvin aiheeseen ☺️ Kyllä sitä on miettinyt myös paljon kun primitiivisiä juttuja seurannut paljon ja luonnossa asuvia ihmisiä että on siinä oma sopeutuminen ympäristöön mutta samalla rauhoittava jos on kaikki tarvittava luonnosta niin ei ole riippuvainen mistään ulkopuolisesta tarpeesta ☺️ Kiitos videosta jälleen Ali 🙏🏻🙂
Kiitokset Ali rentouttavasta videosta 🌲🌳🌲🌳🌲🌳🔥🔥
Mielenkiintoinen video!!
Lapsuudessani meidän kylän vanhukset kertoivat, että talvella koulumatkat taivallettiin metsien poikki tuollaisen kepin nokassa palavan tuohiskäppyrän turvin. Koulu oli naapurikylässä n. 5 km päässä. Koulu tuli kylälle 20-30 luvun vaihteessa eli tämä oli tapahtunut joskus ennen sitä. Teollisuuden ja vesivoiman ympärille tosiaan sähköt ensin tuli - esim. tälle kylälle tuli vasta 1950-luvulla eli sinne asti mentiin öljylampuilla.
Päreiden polttamiseen liittyvä sanonta hyvinkin tulee tuosta samasta ajasta. Miesten työ perinteisesti oli päreiden vuoleminen ja yleinen riidan aiheuttaja oli, että talon naisväki poltti isäntäväen mielestä niitä liian ahkerasti. Tästä ilmeisesti tuo sanonta on jäänyt elämään.
Juuri istun laavulla ja jollain tavalla tämä video on kuin peiliin katsoisi. Monesti juuri ihmiset jotka eivät ole olleet pimeässä metsässä kauhistelevat että hullu, miten uskallat sinne mennä. Täällä on turvallista, toisin kuin grillijonossa lauantai-iltana.
Sama kokemus: kuukausi takaperin yksin laavulla metsässä ja päivän ainoalle ohikulkijalle, joka pohdiskeli ettei moni uskalla tähän aikaa vuodesta yksin metässä olla yötä, sanoin että turvallisempi mun taatusti täällä on olla kuin kotini viereisellä lähiöostarilla. Äitiparka kyllä kotonaan oli sitten minunkin puolesta pelännyt pimeää, kun ei oikein osannut jakaa näkemystäni siitä, että sama metsä se on kuin päivällä mutta vähemmillä väreillä :D
Ihan samoja aatteita Arto minulla. 🙂
Metsä on älyttömän turvallinen verrattuna kaupunkiin. Kun olen metsässä, tunnen olevani kotona. Metsä on ehkä jopa tärkein asia kaikista.
@@jorma41griefer metsät on täynnä villipetoja, mörköjä, murhaajia, kummituksia, ufoja, ym.
Grillijonossa sulla on turvana ystävällinen läheinen.
Kiitos mahtavista reissu videoista!Jatka Ali samaan malliin!P.S..nyt mullakin alkaa olemaan retkiaikaa,pääasiassa Joutsijärven maisemissa..mutta en ole koskaan kyllästynyt siihen paikkaan.Tulevaisuuden haaveissa pohjois-ja itä Suomen mestat..
Kiitoksia! Mukavia reissuja!
@ Kiitos ja hyvää Joulua!Ja parempaa retkivuotta 2023😊
Kiitos 💕✨️💕
Pitkän aikavälin perspektiivi on oikea ja laittaa skaalauksen kohdilleen. Kiitos Ali mielenkiintoisesta pohdinnasta, tämä lähestymistapa osoittaa vastuullisuutta ja aitoja arvoja! 👍👋 -Janne
Kun ajattelee kuinka esi-isät ennen elivät vaatimattomasti ja ilman näitä mukavuuksia jotka meillä on!
Nousee kyllä kiitollisuus pintaan väkisinkin ihan aiheellisesti että on etu saada elää tässä ajassa!
Eiväthän ne esi-isät tosin kärsineet siitä missä maailmassa he elivät koska he eivät edes tienneet mikä edistys valon ja kaiken muunkin alalla tulisi tapahtumaan myöhemmin tulevaisuudessa.
Kiitos paljon Ali tästä ❤️
Viisaasti veistelet, Ali. Mielikuvituksesta voi sanoa että se on huono isäntä, mutta hyvä renki. Ongelmien ratkaisia, jotain omaa työtä tekevän paras kaveri. Meidän kehitys vaiheet on tosi lähellä. Kolme- neljä sukupolvea sitten oli ihan toista elää ihmisenä. Ei se aina ole helppoa vieläkään. Toivotaan nuotion valossa, metsän turvassa, että ihmis suku löytää luonnollisen tasapainon luontoon ja elämään.
Itsekin tätä lähes joka metsäreissulla pimeän aikaan pohtinut tätä. Onneksi on yleensä lunta heijastamassa kuunvaloa kun sitä sattuu olemaan, mutta voisi kuvitella että siinä kehittyy vähän niinkuin sokealla se tatsi perushommien tekoon ja pimeänäkö ollut eri tasolla. Ite välillä tarkotuksella jättäny otsalampun himaan, mutta kyllä se on nuotiontekoa ja kamppeiden etsimistä leirissä hidastanut aika paljon. Hyvä video!
@@oonatar Perhosta Keski-Pohjanmaalta
nyt kylläkin Portugalissa tämän vuoden
Vielä on monia vanhempia ihmisiä, jotka ovat eläneet nuoruudessaan kauempana korvessa sähköttömässä kodissa. Minä mm. 15 ensimmäistä vuotta.
Olin 7 vuotias kun muutettiin korvesta kirkonkylälle. Korpitalossa oli kuitenkin kaasuvalot, saunassa pärjättiin Tilleyllä tai myskylyhdyllä.
Iso kiitos näistä sun videoista, sai mut alottamaan retkeilyn uudestaan. Itse viimeksi joskus ihan junnuna partiossa ollut ja sillon oli aika huonot kokemukset mikä sai sitten lopettaan partion ja retkeilyn ihan kokonaan. Nyt tänä kesän lopuilla alotin partion uusiksi ja hankin sitä myöten ihan kunnon varusteet kokonaisuudessaan, nyt syksyllä käytiin kaverin kanssa seitsemisessä viikonloppu ja voin sanoo että oli ihan hemmetin nasta reissu. Nyt lähinnä sitten talvella tehnyt päivä retkiä kun ei oikein innosta vielä ainakaan nukkua tuolla ulkona pakkasessa :D
Me käytimme partiossa vallan öljylyhtyjä vielä 20 vuotta sitten. On siinä ihan omanlaisensa tunnelma kun puolijoukkuetelttaa valaisee öljylyhty ja kipinävahdissa pitää huolta siitä että polttoaine ei lopu kaminasta tai lyhdystä. Saati sitten kun sellaisen otti mukaansa kun piti käydä toimittamassa isompi asia metsässä pimeän aikaan.
Aika hyvin niissä öljy lopulta aina riitti vaikka toki kanisterissa oli mukana varaöljyt. Yllättävänkin pieniruokaisia muistaakseni, se sydänhän siinä lähinnä paloi ja imi sitä öljyä itseensä.
Kovin kuulostaa ainakin omalta armeija ajalta 90 luvun lopulta. Tiedä sitten onko tänä päivänä vielä öljylyhtyjä leireillä
@@dot7107 Kyllä on vielä intissä mukana öljylamput ja valopetekanisterit. Tietty nykyään moni käyttää omia taskulamppujaan sielä teltan sisällä, mutta kyllä se lamppu tuo sinne ihan omanlaisensa tunnelman mitä ei ledilamppu mukana tuokkaan.
Mahtava video tärkeällä aiheella! Tämän päivän itsestäänselvyyksiä osaa kovin harva lähteä itse ajattelemaan, saati kokeilemaan!
mielenkiintosta pohdintaa 👍 hyvä video
Kiitos. Upea video hyvä aihe
Kiitokset informatiivisesta videosta. Oli hienoa kuvakulmaa myös.
Näinhän se on..ihan samoja asioita oon pyöritelly itekkin mielessäni.
SIIS EIKÄ, MIKÄ TUURI! 😅🤣 Just tänään puolisolle ihmettelin ääneen, että mitenköhän ennen taskulamppuja ja muita valoja on metsässä kulettu pimeässä, ja kaamoksen aikaan varsinkin. Kiitos tästä videosta🙏
Ei siellä metsässä oikein kuljettukaan pimeässä. Pimeässä oltiin paikoillaan ja tehtiin mitä onnistui hämärässä
@@jonnenne näin varmastikin👍
Nyt oli kyllä mukava video. Oli mahtava oppia uutta ja kuunnella nuotion loimussa
Valkoinen ledi on vain 20 vuotta vanha keksintö. Siitä on Nakamura saanut jo Nobelin ym. Yksi tärkeimpiä ihmiskunnan keksintöjä sekin, jos vertaa vaikka Edisonin lamppuun, joka on itse asiassa lämmityslaite. Valkoinen ledi muuttaa maailmaa kovalla tahdilla, mutta sitä ei huomaa, kun se ei ole vielä historiaa ja keksijä itsekin elää vielä.
Joo, mä muistan vielä ku kaupoissa myyti hehkulampullisia taskulamppuja ja niihin varalamppuja.
Hehkulampullisten taskulamppujen jälkeen, ennen ledejä, tulivat MagLitet ja Minimaglitet. Niiden polttimot olivat kirkkaampia kuin hehkupolttimot. En tiedä, mitä ne teknisesti olivat. Kalliita ainakin..
@@harrikaijansinkko8387 halogen polttimoita.
@@harrikaijansinkko8387 Minä veikkaisin vahvistinta joka nostaa volttimäärää just sopivasti perus halogen valon keston rajalle, muistaakseni magliteen myytiin omia lamppujaan jotka kesti paremmin kuin perus fikkarin lamput
Sekä se et 8 D-patteria sarjassa oli paljon enenmmän volttia kuin perus 2AA;Ta sarjassa
Hieman googlailemalla selvisi, että Magliteissä käytettiin krypton- ja xenon-polttimoita.
kiva video joulun odusta
Puit hyvin sanoiksi koko asian!
Ali kyllä saa tutustakin aiheesta uutta opittavaa ja mielenkiintoisen videon sekä tietopaketin.. kiitos paljon🙏😊
Kiitos tästä, mielenkiintoista valon historiaa 👍🕯️ Ja nyt pitää varautua sähkön katkeiluun 🤔 Kynttilät ja taskulamput taas varalle. Liekö sähkön aikakin, siinä muodossa kuin nykyisin sitä käytämme, vain lyhyt ajanjakso maailman historiassa 🤔 Hyvää itsenäisyyspäivää Ari 👍🇫🇮
Oho, valopetroli tuli käyttöön vasta v. 1858. Jää mieleen, samana vuonna perustettiin ensimmäinen suomenkielinen oppilaitos.
Olipa hienoa pohdintaa!
Ainoa pysyvä asia on muutos. Aivan loistava video!
Kiitos.
Ei tule päreitä poltettua, mutta kynttilöitä kylläkin.
Kuinkas tuollainen soihtu viritellään? Entä kuinka kauan se palaa?
Oon sanonu ihan samaa omille lapsille että jos haluaa tottua pimeään metsään, kannattaa mennä sinne kun on vielä valoisaa, silloin siihen tottuu helpommin. Sama havainto siis täällä.
Tulenkantajat 🤪🔥
Hyvä video ja hyviä mietteitä. Aikoinaan saattoi ison kartannon öljylamppu valaistukseen mennä kolmannes tuloista. Niin kallista lystiä se oli. Köyhempi väki poltti vaan päreitään. Nykyisin köyhätkin elää paremmin kuin aikoinaan kuninkaalliset.
Jep meidän pitäisi istua alas ja miettiä että vaikka rahaa ei olisikaan paljon eli on vähävarainen niin asiat on kuitenkin sillä mallilla hyvät että suuremmalla osalla suomalaisista on katto on päänpäällä, ruokaa ja vettä löytyy sekä valoa tulee napista painamalla. Toista se on köyhissä maissa kuten Afrikassa.
Ei paljoa afrikkalaiset kiinnosta. Sinne on kehitysapuna kaadettu saavikaupalla rahaa vuosikymmenien aikana, viety tarvikkeita ja muonaa. Fiksuimmat mm. maalasivat lanta/savimajan ulkoseinät maitojauheella.
Mutta...enempi vaan on kokoajan tullu sille köyhällekkin niitä pakkomaksuja,vaikka pärjäis hyvin ilman niitä silti pakko liityä siihen ja tähän ja verot päälle.
Eipä ole enää paluuta sinne menneisyyteen ei.
Kiitos mielenkiintoisesta videosta. Itse olen syntynyt 60-luvun alkupuolella ja olen maalaistalossa aikuisuuteen asti elänyt. Syksyllä ja talvella oli erittäin tärkeää, että päivännäön aika hyödynnettiin talon töissä. Aamulla valon lisääntyessä piti olla heti työn touhuissa kiinni. Tämän päivän talvivaellusvideoita katsoessani minua suorastaan risoo katsoa, miten retkeilijät vasta heräilevät päivän jo valjettua ja liikkeelle päästään vasta puolenpäivän aikaan. Sitten suuri osa päivätaipaleesta mennään pimeään aikaan otsalampun valossa. Nykyiset tehokkaat ja pitkään palavat valaisimet mahdollistavat tuollaisen valoisan ajan tuhlaamisen. Minä olen siinä asiassa ainakin vanhojen oppien kannalla ja käytän valoisan ajan järkevästi. Otsalamppuun turvautuminen päivämatkan taittamisessa on vasta viimeinen keino. Muistaakseni Peltsin hiihtovaelluksella Korvatunturin suunnalla puhuttiin myös lyhyen talvipäivän valoisan ajan hyödyntämisestä.
itse sitten olen hieman sua nuorempi ja juu kyllä muistan kuinka oltiin ennen nuukia valon suhteen,päivällä ne hommat tehtiin,meillä ei edes vanhoissa traktoreissa ollu valot kytkettyjä kun niillä ajettiin vain päivällä ja kesällä.
Saati sitten että olis pimeässä jotain tehty.
Noista ajoista on sähkönkulutus noussu niin hurjasti ettei edes sitä ymmärrä...
Nyt sitten pitäs alkaa sähköä säästää? ensin saadaan ihmiset sähkön orjaksi ja sitten käännetäänkin kytkimestä virta pois,ei oikeen vaikuta että maailma olis kehittyny ollenkaan kun tuota miettii?
Ajankohtainen aihe. Toki eihän nuo led lamput vie juuri mitään sähköä. Samaa on tullut mietittyä itsekkin. Valon lähteinä käytänkin nykyään kynttilöitä. Kiitos pohdinnoista.
Hyvää sunnuntaita kaikille tämän lukeneille 👍👍👍🇫🇮🇫🇮🤗🤗
Eräässä kyläpaikassani näin vielä syksyllä -72 kun pirtissä valon lähteenä oli avo takka. Takassa palava tuli valaisi pirtin ja loppu lämpö lämmitti takan taustalla olleen uuni rakennelman. Emäntä keitteli samalla takan rauta koukussa roikkuvassa padassa iltaruokaa tai kahvia.
Eikä välttämättä ollut huonompaa elämää se. Ehkä "yksinkertaisempaa" ja taatusti fyysisesti raskaampaa kuin nykyisin mutta muutoin tod näk antoisampaa kuin nykyinen hektinen oravanpyörä
Kauheimpia töitä on ollu varmasti kaivosmiesten työt ennen sähkölamppuja... Siellä kynttilöinen valossa eli lähestulkoon pilkkopimeässä.
Nykyiset otsalamput ovat kehittyneet kaivosmiesten kypärä/otsalampuista. Jättäen kädet vapaaksi. Käsillä työskentelyä varten.
Mielenkiintoisia pohdintoja sulla Ali👍😀
tampereella finleisonintehtaalla ensimmäiset sähkövalot.
On kyllä aivan mahtava tunnelma tässä videossa🤟 tosi vähän näkkeepi tällaista perinteikästä loimuvalaistusta näissä.
Parikin juttua tulee mieleen... mitä ennenaikaan edes teki "keinovalolla" koska mitä muinaisina aikoina piti nähdä koska ei ollu sillälailla tarkkaa katsottavaa esim lukemista niinkuin tänä päivänä vaan tarpeelliset asiat hoidettiin päivänvalossa, metsästys maanviljely jne.. ja itse ainakin muistan muksuna miten todella hämärässäkin pystyi hyvin liikkumaan kun silmä tottuu hämärään ja pimeään.. ja oletan myös että entisaikojen ihmiset ovat paremmin nähneet hämärässä ja pimeässä kuin nykypäivänä jolloin valoisaa on läpi vuorokauden..
Tuo on totta,valokin osaa sokaista!
Toiset ei tykkää yhtää ajaa autolla pimeässä,itte olen ajanu varmaan enempi pimeässä kuin valosaan aikaan? kenties, kova auringonpaiste ei ole minun eikä emäntäni suosikkikeli ollenkaan.
Hyvä video. Miten tehdään semmoinen soihtu joka kestää. Elokuvissa vaan kierretään rätti tikun nokkaan, ja se palaa lähes ikuisesti. Selvitäisit miten entis aikaan tollaselle soihdulla oikein pärjää, pitääkö olla 10 soihtua jos kulkee kairassa 10km?🪓
Oulujoki, Muhos, Tyrnävä, Liminka, Kempele. Ensimmäinen sähkölinja vedettiin tasan 100-vuotta sitten. Linjan pituus oli 81,986 km, josta vedettiin 6 haarajohtoa.
KIitoksia videosta!
LOISTAVA VIDEO JÄLLEEN 😀😀😀👍👍
Hienoa kerrontaa! Siistiä kuinka pystys katkeamattomasti heittää juttua :D
Itsekkin olen kovin kiinnostunut tulesta niikun valonlähteenä, tykkään myös kuvailla tulta! Esim nuotiota tai lyhtyjä, kuvista voi saada aikaan erittäin näyttäviä ja mielenkiintoisia kun tuli elää koko ajan ja saa aikaan muotoja😃😊🔥 välillä tulee myös jotenki vanha/historiallinen fiilis kun istuu nuotiolla ja katselee liekkejä, ennen vanhaan kun oli ainostaan tuli valonlähteenä.
Kiitoksia Ali tästä tietotuokiosta! Taidan näyttää tämän 7-luokkalaisille historiantunnilla! T. historianopettaja
Näytä ehdottomasti. Olisin itse ainakin 7 luokalla halunnut nähdä tälläisen.
Olipa hyvä video, kiitos! Onko tulossa lapin reissuja nyt talven aikana ja niistä jotain videoita? Näitä sun vidoita onkin ooteltu, niitä on vaan niin mukava katsella 🙏👍
Kaamosaikaan tehty hiihtovaellus ois kova jos vois toivomuksen esittää🤗
oon yli 50v niin tuntuu tosi kummalliselle,että vaan 50 vuotta ennen syntymääni oli niin ankeeta. mummoni syntyi 1922,eli satavuotta sitten eikä mökissä ollut kuin laudat seinissä ikaalisissa.
Öljylaput kytkeytyvät ydinvoimaan ja yliääninopeuksiin. Uraania käytettiin paljon öljylamppujen lasien värjäämiseen vihreäksi ja painelamppujen sukkiin, joiden sihisevä ääni tulee yliäänen-nopeudella suihkuavasta polttoaineesta.
Hyvä tarina valosta.👍🤔
Hyvää pohdintaa ja itse olen miettinyt juuri samoja asioita liuttyen juurikin sähköön ja valaistukseen.
Mielenkiintoista pohdintaa,
Onhan sitä myyty telkkaria päreiden valossa katsottavaksi. Kun telkku tuli, kierteli niiden kauppiaita siellä missä lähetys alkoi näkyä. Yksi vähän myöhässä kierteli ja kuuli talosta jossa jossa sitä ei vielä ollut. Kantoi pitkospuita pitkin mökkiin jossa isäntä tuumi että onhan tuo hieno katsella, mutta kyllä siinä menisi paljon päreitä.🤔
olen kelaillut samoja keloja ja kelailen edelleen. Todella hieno aihe.
Patteri sen ns nykyisessä muodossa. Baghdad battery on ainakin 2-4 tuhatta vuotta vanha keksintö ja varmasti sitä sähköä on käytetty muuhun myös kun kultaamiseen. Siis lähes kaikki mikä meille on opetettu on osittainen harha. Moni asia on paljon aikaisemmin kehitetty ne vain historian haminoissa jossain vaiheessa laitettu jonkun nimille. Kannattaa joskus käydä jättiläiset ja vastaavat tuesta läpi 😉. Tuosta kulutuksesta niin kato paljonko puuta paloi vaikka Turussa vuodessa ja vertaa nykyisyyteen niin aika suhteellista sekin.. Mielenkiintoinen video ja aihe joka tapauksessa.
Valtaosa youtuben historiasisällöstä varmaankin englanninkielisiltä alueilta joten aika paljon heikäläisten historiavideot vääristävät kokonaisuutta esim. minkälaisia valaisinratkaisuja oli entisaikaan muualla kuin anglo-alueilla, varsinkin kun eivät yleensä edes vaivaudu täsmentämään että näin täällä, ehkä eri tavoin muualla.
Hyvä video. Valo on lopulta suuri asia jota ei aina osaa edes tajuta. Pitää melkein ottaa koppi tuosta pimeässä metsässä olemisesta. Luulen että sillä on lopulta rauhoittava vaikutus, vähän kuin näillä sun upeilla videoillakin 😊
Ootteko koskaan eksynyt metsässä?Minä yhden kerran..kuljin ympyrää,aluksi pelotti..rauhoituin ja seurasin aurinkoa ja mietein mistä tulin,löysin autolle 200m pieleen..kevyt helpotus se auton näkeminen.Mutta..siinä oli jotakin maagista..
Tarkoittaisko "polttaa päreensä" sitä että ihmisen käämit palaa, ikäänkuin pärekattoinen talo, jonka päällimmäinen osa katto (ihmisen pää) on pärettä.
Que idioma es este?
Finlandés
Tänään palo pari kertaa🤣 usein tulee kyllä kynttilöillä valaistua, varsinkin mökillä
Ei yllätä, että suomessa oltu jälkijunassa jopa valaistuksen suhteen, kyllähän sitä suomalainen metsän ukko on ollut kateellinen kun naapurilla on ollut öljylyhty kun itse on joutunut syömään nauriin sisustan, jotta saa tehtyä lampun😅
Mahtaakohan tämä sarja saada jatkoa tänä kesänä?
Ilman sähkövaloja nukuttaa paremmin, sen huomaa varsinkin näin syksyisin mökillä kun hämärä laskeutuu ja on pelkästään öljylampun ja kynttilän valossa.
Voisin ajatella, että kärsivällisyys jonkin askareen suorittamiseen on väistämättä päättynyt siinä kohtaa, kun päre on saatu poltettua ja sen suoma valaistus loppuu.
Yöretkeily ennen LEDjä oli kyllä yhtä paristopihtausta. :) Toisaalta ihmeen hyvin pärjää hämärässäkin kun antaa silmien adaptoitua vartin. Ja käyttää punavaloa jos pitää nähdä paremmin.
punaisella taustavalolla se vasta aika kammottavaa onkin pilkkopimeällä mennä....
Punainen ja vihreä on täällä käytössä. Oranssia käytän silloin, jos kartasta täytyy erottaa värejä.
Sun pitäs lähteä joskus Eetun Völjyyn! Vanha Pohjola & Selkosen raivaaja yhteisvideoo.
Eetun kanvasta on tullut familyshow, kaukana ollaan alkuajan videoista
@@dot7107 sulla nyt varmaan menee eetun kaks kanavaa sekasin. Toisella on pelkkiä erävideoita ja toinen on arjesta.
@@TPPRH molemmissa on laatu laskenut ja/tai aihepiirit muuttuneet alkuajoista. Eräaiheisempi kanava on nykyään jotennin väkisten tehyn tuntuista, kuin ei olisi enää mielenkiintoa tehä sitä?
Eikös niitä sähkökatkoja ole lupailtu talveksi. Ei kun vaan päreet palamaan.
Mukava selostus vanhasta ajasta. Se kiinnostaa. Asun itse metsän keskellä missä valoja ei todellakaan ole ellei itse sytytä. Kuu paistaa silloin tällöin.
Niinku the Movie :D (pieni kettuilu vaan)
Ennen ihmisten oli pakko tottua pimeään, eikä se pimeä loppujen lopuksi niin pimeää ole.
Nykyään on niin paljon "valosaastetta" että se tuntuu katastrofilta jos valot sammuu.
Taikauskolle pitäisi antaa enemmän tilaa ihmisten mielissä. Sillä voi kuitenkin olla suurikin rauhoittava merkitys elämän pyörteissä.