Grootste beverdam van Noord Nederland doorgebroken

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 жов 2024
  • De bevers in het Gasterensche Diep, een beek in het Drentsche Aa-gebied, hebben een enorm bouwwerk gemaakt. Een dam, met een lengte van wel vijftig meter, vormt een stevige barricade. Tot die na een enorme stortbui in de zomer van 2021 doorbrak. Het waterpeil in de directe omgeving van de beverdam kelderde na de doorbraak met zo'n negentig centimeter.
    Bevercoördinator Cindy de Jonge van Bureau Biota, een ecologisch advies-, onderzoek- en educatiebureau uit Groningen, komt er een paar keer per maand voor het monitoren van de beschermde dieren. Toen ze er in juni dat jaar naartoe wandelde viel haar direct op wat er was gebeurd. De Jonge: ,,Ik schrok er wel even van, het peil was enorm onderuit is gegaan."
    Bevers bouwen dammen om de waterstand stroomopwaarts te verhogen. Dan hebben ze dieper water voor de deur van hun burcht, zodat ze veilig door het water bij hun voedsel kunnen komen en ze dat voedsel ook makkelijker naar hun burcht kunnen brengen. Een lekkere wilgentak laten drijven op het water is toch makkelijker dan slepen over land. Bovendien hebben ze 's winters niet zo snel last van een bevroren 'voordeur'.
    Met takken en modder hebben de bevers er in het Gasterensche Diep de grootste dam van Noord-Nederland gemaakt. Het zorgde ervoor dat de beek achter de dam, die zo'n vijf meter breed was, na de doorbraak veranderde in een watervlakte van zo'n tientallen meter breed. Niet voor niets noemen ze de bever de architect van het landschap. Van die bouwdrift van de bevers hebben allerlei dieren en planten profijt: meer biodiversiteit - er ontstaat een gevarieerd, nat stuk natuur. De Jonge: ,,Met het stijgen van het waterpeil krijg je een soort moerasgebiedje met veel dood hout. Dat heeft aantrekkingskracht op bijvoorbeeld allerlei insecten, daar komen dan weer spechten en vleermuizen op af." Aan een kant van de dam is dus een soort kom ontstaan, waar het water steeds dieper werd. "In die kom komen vissen, en daar komen weer dieren op af die op vissen jagen", zegt De Jonge. "En de bulten hout die de bevers maken, vormen op hun beurt weer een goede plek voor muizen, waar bijvoorbeeld de boommarter achteraan gaat."
    De Jonge gaat er van uit dat het met de bevers wel goed komt. Die zijn dit soort situaties volgens haar wel gewend. "Dat de ingang van hun burcht nu ietsje droog komt te liggen, dat herstellen ze wel. Voor de bevers is het nu de keuze: of ze gaan heel hard werken en een nieuwe dam aanleggen - daarmee stellen ze de ingang van de burcht, die onder water moet liggen, veilig - of ze gaan verkassen. Op het moment dat ze naar andere plekken willen, dan kunnen ze andere beverterritoria tegenkomen en dan wordt het knokken. Dus ik denk dat de neiging om te blijven groter is en dat de bevers gewoon weer gaan bouwen."
    Of ze daar gelijk in krijgt, zie je in een andere video op ons UA-cam-kanaal. (Abonneren mag):
    'Bevers blijven bouwen aan dam in Gasterensche Diep': bit.ly/3G4DmAw
    ____
    Credits: ©RTV Drenthe, ROEG!-TV, 15 juni 2021 (bit.ly/3GscOec).
    Kunst en Landschap Noord Nederland
    Rosendal Produkties
    rosendalproduk...

КОМЕНТАРІ • 3

  • @Verklunkenzwiebel
    @Verklunkenzwiebel Рік тому

    als je ziet hoe bevers hele bossen verzuipt en verplaatsing van vis blokkeert snap ik niet waarom die beesten zijn uitgezet

  • @x8rsrule
    @x8rsrule Рік тому

    Geef ze een week ...dan ligt tie dr weer...😅🙃