Λιναρόσπορος: Ποιο είναι το ένα και μοναδικό όφελος - peptiko.gr

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 лис 2024
  • Δωρεάν εγγραφή στο κανάλι του peptiko.gr εδώ: goo.gl/Cjqqan
    Ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός (peptiko.gr) αναλύει τους ισχυρισμούς που προβάλλονται για το λιναρόσπορο και εξηγεί ότι η μόνη επίσημη ένδειξή του σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι η περιστασιακή αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας
    • Διπολική διαταραχή. Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη λιναρόσπορου ημερησίως για 16 εβδομάδες δεν βελτιώνει τα συμπτώματα μανίας ή κατάθλιψης σε παιδιά με διπολική διαταραχή.
    • Διαβήτης. Οι έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο λιναρόσπορου δεν μειώνει το σάκχαρο του αίματος ούτε βελτιώνει τα επίπεδα ινσουλίνης σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
    • Υψηλή χοληστερόλη. Οι πρώτες έρευνες είχαν δείξει ότι η λήψη λιναρόσπορου ημερησίως για 3 μήνες μείωσε την ολική χοληστερόλη σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, αυτή η πρώιμη έρευνα δεν είναι αξιόπιστη. Καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες έδειξαν ότι το έλαιο λιναρόσπορου δεν μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη και υψηλά τριγλυκερίδια.
    • Ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA). Η λήψη λιναρόσπορου ημερησίως για 3 μήνες δεν φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα του πόνου και της δυσκαμψίας και δεν έχει καμία επίδραση στις εργαστηριακές εξετάσεις που ελέγχουν τη βαρύτητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
    Καρκίνος του προστάτη. Υφίστανται αντικρουόμενα δεδομένα σχετικά με την επίδραση του συστατικού λιναρόσπορου, άλφα-λινολενικό οξύ, στον καρκίνο του προστάτη. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή διαιτητική πρόσληψη αλφα-λινολενικού οξέος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Άλλες έρευνες υποδηλώνουν υψηλή πρόσληψη ή υψηλά επίπεδα αίματος του άλφα-λινολενικού οξέος δεν συνδέεται με το συνολικό κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο η αύξηση των επιπέδων του άλφα-λινολενικό οξέος ενδέχεται να επιδεινώσει τον υπάρχοντα καρκίνο του προστάτη.
    ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    Ο λιναρόσπορος είναι ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΣΦΑΛΗΣ για τους περισσότερους ενήλικες όταν λαμβάνεται από το στόμα με τον κατάλληλο τρόπο βραχυπρόθεσμα.
    Μεγάλες δόσεις άνω των 30 γρ / ημέρα μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Αλλεργικές αντιδράσεις έχουν παρατηρηθεί σε συχνότητα 1-10%.
    Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:
    Εγκυμοσύνη Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι το έλαιο λιναρόσπορου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα πρόωρης γέννησης όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου ή τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη λιναρόσπορου μπορεί να είναι ασφαλής από το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο και να συνεχίζεται μέχρι τον τοκετό. Συνεπώς, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν να λαμβάνουν λιναρόσπορο.
    Παιδιά: Ο λιναρόσπορος είναι ΠΙΘΑΝΟΝ ΑΣΦΑΛΗΣ για τα παιδιά όταν λαμβάνεται από το στόμα, βραχυπρόθεσμα.
    Θηλασμός: Δεν υπάρχουν επαρκείς αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του λιναρόσπορου κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Μείνετε στην ασφαλή πλευρά και αποφύγετε τη χρήση λιναρόσπορου ενώ θηλάζετε μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα.
    Διαταραχές αιμορραγίας: Το λιναρόσπορο ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας σε ασθενείς με διαταραχές στην πήξη του αίματος.
    Χειρουργική: Ο λιναρόσπορος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Σταματήστε να το χρησιμοποιείτε τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.
    Ο λιναρόσπορος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ασθενείς που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κατάποση ή οποιοδήποτε πρόβλημα στον φάρυγγα. Ο λιναρόσπορος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας από ασθενείς με αιφνίδια αλλαγή στη δραστηριότητα του εντέρου η οποία διαρκεί περισσότερες από δύο εβδομάδες, ούτε από ασθενείς με αδιάγνωστη αιμορραγία από τον πρωκτό, ή αδυναμία κένωσης μετά τη χρήση υπακτικού. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ασθενείς με μη φυσιολογική δυσκοιλιότητα ή απόφραξη της πεπτικής οδού, παράλυση του εντέρου, ή με παθήσεις του οισοφάγου.

КОМЕНТАРІ •