אף אחד לא ממש יכול לדעת מתי רעידה תרחש, וגם לא כל רעידה במייצרת גל צונאמי, שכן זה תלוי בסוג השבר ומיקומו (צונאמי נוצר על שבר הפחתה, היכן שלוח א' שוקע מתחת ללוח ב'). מצד אחד קיים שבר כזה בלבנט, אך לא ניתן לחזות מתי הוא ייצר רעידה חזקה מספיק ליצירת צונאמי. מה שכן, ההיסטוריה הכתובה, וגם תיעודים גיאולוגיים בקווי החוף באגן הים התיכון, מראים שבממוצע אחת ל-500 שנים נוצר גל צונאמי משמעותי. הגלים היו בממוצע בגובה של 3-5 מטרים, וכאשר התרחשו, הם השפיעו על כל הים התיכון, וחלק קטן מהם אף חצה את מייצרי גיברלטר, ויצא אל האוקיאנוס האטלנטי.
יש כאן תוכן שיכול לעזור להמחיש מדוע לא נכון לבנות בניינים גבוהים זה מסוכן גם מהכיוון שהצגתם.. אבל חוץ מזה שהוא נקודה טובה, עדיין יש כאן המון כשלים לוגיים.. כי המון פרטים *תכניים לא נכונים.. כמה בעיות לוגיות יש כאן כבר קשה לספור.. נביא שתיים עיקריים: 3:10 הלוח הימי לא יכולה למתוח באופן טבעי אדמה כמו קפיץ כי הרי היא לא גמישה ואין לה נכונות לפעול באלסטיות.. 1:00 זרם לבה קורע את הקרקע ולכן נוצר מים במרווח? אה חשבתי שנוצר הר געש.. :S תתעוררו על עצמכם כי זה פשוט מביך..
ביפן יחלקו עליך. בתכנון נכון, בנינים גבוהים מעזריאלי, שרדו את הרעידה בטוקיו שהיתה בעוצמה של 9 בסולם ריכטר. גם מגדלי עזריאלי מתוכנינים לעמוד ברעידה של 8 בסולם ריכטר, שזה פי 5 יותר חזק, מרעידה של 7.5 שהשבר שלנו יכול לייצר (בגלל אופי המסלע, השבר שלנו לא יכול לייצר רעידות חזקות מ-7.5). אז תכנון נכון, בהחלט מונע פגיעה ברכוש ובחיים. לגבי ההערות: א'- הלוח הימי, שרובו עשוי מבזלת, אכן מתרחק ממקום היווצרותו, וכאשר הוא פוגש בלוח יבשתי כבד, שלרוב עשוי מגרניט, הוא שוקע מתחתיו. הלוח היבשתי מעוות כלפי מטה, בדיוק כמו קפיץ, ולמעשה העיוות כל-כך חזק כלפי מטה, ולכן במקומות בהם הלוחות הללו נפגשים, נוצרים האיזורים הכי עמוקים בעולם. לדוגמא, המריאנה טרנץ שבפיליפינים, היכן שהלוח האוקיאני הפסיפי, שוקע מתחת ללוח היבשתי האסייתי, ובהתאם הלוח היבשתי שוקע מטה, ופעול עליו כוח מעוות, ומכאן שזהו המקום הכי עמוק בעולם. וכאשר המעוות נעשה גדול מנקודת השבירה של הגרניט, היא נשברת, ובבת אחת מזנקת כלפי מעלה, כמומחש בסרטון, וכמפורט בקישור שהבאתי. he.wikipedia.org/wiki/%D7%98%D7%A7%D7%98%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%A7%D7%AA_%D7%94%D7%9C%D7%95%D7%97%D7%95%D7%AA ב'- כן, זרם לבה אכן קורע את קו השבר, המכונה גבול פתיחה. וכן, אתה מוזמן לרמת הגולן לראות את הרי הגעש שנוצרו בעקבות המאגמה, או לאילת ומצפה רמון, שם חדרה מאגמה בזלתית שחורה, והיום היא נראית ככתמים שחורים בתוך המכתש הגדול, או בהרי אילת, היכן שיש מחדרי מאגמה בתוך הסלע הגרניטי. וברגע שנוצר מקום פתוח ונמוך, עם הזמן הוא מתמלא במים. ככה נוצר האוקיאנוס האטלנטי והשקט, וכיום אנחנו עדים להיווצרות אוקיאנוס חדש, שימלא את החלל בין ישראל לירדן (למעשה כבר באיזור סומליה חלק מאפריקה נקרע לחלוטין מהיבשת והתמלא בים - he.wikipedia.org/wiki/%D7%A2%D7%9E%D7%A7_%D7%91%D7%99%D7%A7%D7%95%D7%A2
ל@@ערוץמזגהאוויר : אני מאוד מאריך את הנכונות שלך להשקיע בתגובות, עדיין מצחיק אותי המחשבה שאתה באמת חושב שלוחות אדמה יכולים להימתח כמו קפיץ גמיש ואלסטי.. אבל אם זה עושה לך תחושה נעימה ואתה לא עושה שטויות בגלל זה אז אני לא אתעקב אתך על השטות הזו :) 2. לגבי זרם הלבה אם הוא היה קורע את הקו אז היינו אמורים לראות זרימה של לבה רוטחת ולא רק שאריות שהתייבשו ונהפכו לבזלת, נכון?! אתה עדיין מוזמן לקרוא את התגובה הבאה [שעוד לא הגבת לה מאז שכתבתי אותה ! ) שבה הסברתי מה ההיגיון נותן לומר מהלכים יותר הגיוניים ומתקבלים על הדעת בעניינים הללו, ואם משהו שם לא נראה לך אשמח לקבל ביקורת, ואם מקובל עליך אז עוד יותר אשמח לקבל משוב חיובי.. :)
@@bicoret_bona אלו תהליכים שמתרחשים כ-15-20 ק"מ מתחתינו, לכן אתה לא רואה את הלבה, אבל הרי הגעש ברמת הגולן הם עדות לכך שהלבה שם... וגם רעידות האדמה שיש כאן ובכלל
בהחלט! ב-1995 הייתה רעידת אדמה בעוצמה דומה דרומית לאילת, וזה הורגש היטב גם במטולה. מה שכן, ככל שנמצאים רחוק מהמוקד, העוצמה שמורגשת יורדת. לדוגמא אותה רעידה של 1995, הורגשה בתל אביב בעוצמה מוערכת של 5.5 בערך.
ערוץ המדע רק אתמול דיברנו וכבר רעידת אדמה בטורקיה שמורגשת גם בישראל ועוד שאלה מה אתה חושב שהסיכוים בערך שתקרא רעידת אדמה בתוך ישראל בסדר גודל כמו מה שהיה בטורקיה ב10 שנים הקרובות?
@@toxry7295 קריית אתא קצת בעיתית, כי החלק באיזור תעשיה שלה נמוך, ובהחלט בסכנה להפגע מצונאמי, בעוד קרית אתא הישנה, איפה שהשיכונים והווילות, ליד מה שהיה פעם בית הספר לשוטרים, היא איזור גבוה ומוגן
תדמיין שאתה לוקח 2 חלוקי נחל ביד. כעת אתה מצמיד אותם זה לזה, ומתחיל לאט לאט למעוך אותם אחד בשני. בהתחלה, הכוח שתפעיל לא יגרום לאבנים לזוז, בגלל קשיחותם. אך ככל שתפעיל יותר ויותר כוח, ככה הלחץ בין האבנים יגדל ויגדל, עד שבסוף הלחץ יהיה כל-כך גדול, ובבת אחת האבנים ישברו ויתרסקו אל תוך עצמם. ככה זה עם לוחות טקטוניים. הם נלחצים אחד כנגד השני, אבל בגלל שהם קשיחים - הלחץ מצטבר וגדל אך עדין לא מסוגל להזיז ולשבור אותם. ברגע שמצטבר מספיק לחץ, אז בבת אחת הנקודה הכי חלשה בלוח נקרעת, ובבת אחת הלוחות זזים - וככה נוצרת רעידת אדמה.
בדיוק היית רעידת אדמה ונכנסתי לסרטון
וואו! אתה מסביר כל כך טוב! תודה רבה! עשיתי סאב ולייק!
עכשיו כל הדברים האלה עולים לי על הראש ועכשיו אני יודעת איך צונאמי נהיה לא ידעתי איך זה נראה עכשיו אני יודעת תודה
מדהים!!ותודה רבה!!🌋!!
תודה! אחלה הסבר!!🙏
מורגש שיפור איכות ואנימציה משמעותי. יפה מאוד המשך כך.
תודה! רציתי לפתוח ערוץ שבו אוכל ללמד, ובסוף אני מוצא את עצמי למד יותר כל יום :-)
עכשיו צפיתי בזה אחרי רעידת אדמה בעוצמה 4.7 ב 6/2/23 תודה זה עזר לי
בדיוק בגלל זה נכנסתי לראות את הסרטון
חשוב מאוד לדעת על זה היום
מושלם
הצונאמי יכול לפגוע בפרדס חנה כרכור ?
מהו הגורם העיקרי לרעידת אדמה בישראל ?
היותינו על קו שבר טקטוני.
השבר נוצר מזרימת לבה אנכית ממעמקי האדמה, שעולה וקורעת את היבשות.
הקרע הזה מוכר כ"שבר הסורי אפריקאי", והוא למעשה גבול פתיחה.
רעידת אדמה באה בגלל החטאים שלנו
יש תרחיש אפשרי לצונאמי בלבנט בשנים הקרובות? אם כן מה היה היקף הנזק?
אף אחד לא ממש יכול לדעת מתי רעידה תרחש, וגם לא כל רעידה במייצרת גל צונאמי, שכן זה תלוי בסוג השבר ומיקומו (צונאמי נוצר על שבר הפחתה, היכן שלוח א' שוקע מתחת ללוח ב').
מצד אחד קיים שבר כזה בלבנט, אך לא ניתן לחזות מתי הוא ייצר רעידה חזקה מספיק ליצירת צונאמי.
מה שכן, ההיסטוריה הכתובה, וגם תיעודים גיאולוגיים בקווי החוף באגן הים התיכון, מראים שבממוצע אחת ל-500 שנים נוצר גל צונאמי משמעותי.
הגלים היו בממוצע בגובה של 3-5 מטרים, וכאשר התרחשו, הם השפיעו על כל הים התיכון, וחלק קטן מהם אף חצה את מייצרי גיברלטר, ויצא אל האוקיאנוס האטלנטי.
יש כאן תוכן שיכול לעזור להמחיש מדוע לא נכון לבנות בניינים גבוהים זה מסוכן גם מהכיוון שהצגתם..
אבל חוץ מזה שהוא נקודה טובה, עדיין יש כאן המון כשלים לוגיים..
כי המון פרטים *תכניים לא נכונים.. כמה בעיות לוגיות יש כאן כבר קשה לספור..
נביא שתיים עיקריים:
3:10 הלוח הימי לא יכולה למתוח באופן טבעי אדמה כמו קפיץ כי הרי היא לא גמישה ואין לה נכונות לפעול באלסטיות..
1:00 זרם לבה קורע את הקרקע ולכן נוצר מים במרווח? אה חשבתי שנוצר הר געש.. :S
תתעוררו על עצמכם כי זה פשוט מביך..
ביפן יחלקו עליך. בתכנון נכון, בנינים גבוהים מעזריאלי, שרדו את הרעידה בטוקיו שהיתה בעוצמה של 9 בסולם ריכטר.
גם מגדלי עזריאלי מתוכנינים לעמוד ברעידה של 8 בסולם ריכטר, שזה פי 5 יותר חזק, מרעידה של 7.5 שהשבר שלנו יכול לייצר (בגלל אופי המסלע, השבר שלנו לא יכול לייצר רעידות חזקות מ-7.5).
אז תכנון נכון, בהחלט מונע פגיעה ברכוש ובחיים.
לגבי ההערות:
א'- הלוח הימי, שרובו עשוי מבזלת, אכן מתרחק ממקום היווצרותו, וכאשר הוא פוגש בלוח יבשתי כבד, שלרוב עשוי מגרניט, הוא שוקע מתחתיו.
הלוח היבשתי מעוות כלפי מטה, בדיוק כמו קפיץ, ולמעשה העיוות כל-כך חזק כלפי מטה, ולכן במקומות בהם הלוחות הללו נפגשים, נוצרים האיזורים הכי עמוקים בעולם.
לדוגמא, המריאנה טרנץ שבפיליפינים, היכן שהלוח האוקיאני הפסיפי, שוקע מתחת ללוח היבשתי האסייתי, ובהתאם הלוח היבשתי שוקע מטה, ופעול עליו כוח מעוות, ומכאן שזהו המקום הכי עמוק בעולם.
וכאשר המעוות נעשה גדול מנקודת השבירה של הגרניט, היא נשברת, ובבת אחת מזנקת כלפי מעלה, כמומחש בסרטון, וכמפורט בקישור שהבאתי.
he.wikipedia.org/wiki/%D7%98%D7%A7%D7%98%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%A7%D7%AA_%D7%94%D7%9C%D7%95%D7%97%D7%95%D7%AA
ב'- כן, זרם לבה אכן קורע את קו השבר, המכונה גבול פתיחה.
וכן, אתה מוזמן לרמת הגולן לראות את הרי הגעש שנוצרו בעקבות המאגמה, או לאילת ומצפה רמון, שם חדרה מאגמה בזלתית שחורה, והיום היא נראית ככתמים שחורים בתוך המכתש הגדול, או בהרי אילת, היכן שיש מחדרי מאגמה בתוך הסלע הגרניטי.
וברגע שנוצר מקום פתוח ונמוך, עם הזמן הוא מתמלא במים.
ככה נוצר האוקיאנוס האטלנטי והשקט, וכיום אנחנו עדים להיווצרות אוקיאנוס חדש, שימלא את החלל בין ישראל לירדן (למעשה כבר באיזור סומליה חלק מאפריקה נקרע לחלוטין מהיבשת והתמלא בים -
he.wikipedia.org/wiki/%D7%A2%D7%9E%D7%A7_%D7%91%D7%99%D7%A7%D7%95%D7%A2
ל@@ערוץמזגהאוויר :
אני מאוד מאריך את הנכונות שלך להשקיע בתגובות, עדיין מצחיק אותי המחשבה שאתה באמת חושב שלוחות אדמה יכולים להימתח כמו קפיץ גמיש ואלסטי.. אבל אם זה עושה לך תחושה נעימה ואתה לא עושה שטויות בגלל זה אז אני לא אתעקב אתך על השטות הזו :)
2. לגבי זרם הלבה אם הוא היה קורע את הקו אז היינו אמורים לראות זרימה של לבה רוטחת ולא רק שאריות שהתייבשו ונהפכו לבזלת, נכון?!
אתה עדיין מוזמן לקרוא את התגובה הבאה [שעוד לא הגבת לה מאז שכתבתי אותה ! ) שבה הסברתי מה ההיגיון נותן לומר מהלכים יותר הגיוניים ומתקבלים על הדעת בעניינים הללו, ואם משהו שם לא נראה לך אשמח לקבל ביקורת, ואם מקובל עליך אז עוד יותר אשמח לקבל משוב חיובי.. :)
@@bicoret_bona אלו תהליכים שמתרחשים כ-15-20 ק"מ מתחתינו, לכן אתה לא רואה את הלבה, אבל הרי הגעש ברמת הגולן הם עדות לכך שהלבה שם...
וגם רעידות האדמה שיש כאן ובכלל
שאפו אהבתי!
תודה! מקווה שהסאונד היה בסדר (בכל זאת אני מגיב כאן לבעל מקצוע בתחום) :-)
@@ערוץמזגהאוויר הסאונד מעולה !
@@likoluser-nm7qs6od2j תודה, כי משום מה על המחשב הנייד הוא נשמע קצת "מתכתי" (הקריינות).
זה יכול לפגוע בכפר יונה ובקדימה?
יש לי שאלה ה צונאמי יכול להגיע לפתח-תקווה???
פתח תקווה יחסית רחוקה מהים התיכון, ורובה גם מעל 10 מטר מעל פני הים.
ולחולון?
@@ערוץמזגהאוויר לחלון?
@@flex_oriezra9600 חולון בעיתית קצת, בהחלט יכול לפגוע בחולון שישבת על קו החוף.
לבאר שבע
אם יהיה צונאמי זה יגיע לחולון?
והרעידת אדמה תיהיה חזקה?
האם זה נכון שככל שהאזור יותר רחוק ממוקד הרעידה, אז הסיכוי לנזק נקטן? למשל, אם יש רעידה בעוצמה של 7.5, בתל אביב היא תורגש בעוצמה של 6.5 בערך?
אכן כך.
ב-1995 הייתה רעידה של 7.5 100 ק"מ דרומית מאילת.
באילת זה הורגש כ-6, בתל אביב כ-5.5.
@@ערוץמזגהאוויר בראשון לציון היה פחות יותר לדוגמא כמו 5.0?
אם נגיד יהיה רעידת אדמה בצפון או בדרום בדרגה 7 האם זה יורגש בכל הארץ באותו חוזק או שלדוגמא בתל אביב זה יורגש פחות?
בהחלט! ב-1995 הייתה רעידת אדמה בעוצמה דומה דרומית לאילת, וזה הורגש היטב גם במטולה. מה שכן, ככל שנמצאים רחוק מהמוקד, העוצמה שמורגשת יורדת.
לדוגמא אותה רעידה של 1995, הורגשה בתל אביב בעוצמה מוערכת של 5.5 בערך.
ערוץ המדע תודה👍
ערוץ המדע רק אתמול דיברנו וכבר רעידת אדמה בטורקיה שמורגשת גם בישראל ועוד שאלה מה אתה חושב שהסיכוים בערך שתקרא רעידת אדמה בתוך ישראל בסדר גודל כמו מה שהיה בטורקיה ב10 שנים הקרובות?
@@אפיקחזן-ה9פ אין ממש דרך להעריך את הסיכוי לזמן מסוים, אבל ההיסטוריה מלמדת אותנו שאחת לכל 100 שנים בערך, יש רעידת אדמה דומה.
יש לי שאלה,אם יהיה צונאמי זה יגיע/יפגע בירושלים?
למזלינו לא. צונאמי לרוב לא עובר את ה-10-15 מטר גובה.
ירושלים ברובה מעל 600 מטרים.
לאן אנו לוקחים את תורת הדת על פי ההבנה הנכונה? האם אלוהים ציווה לעקוב אחר אדם שלא ידע היכן הוא נפצע או היכן טעה כמונו?
זה באמת ככה נוצר הכנרת והירדן וים המלח הים האדום
אני גרה ליד ראש הנקרא לא ממש ליד בשלומי זה יגיע?
שלומי גבוהה מספיק כדי להיות בטוחים. צונאמי מגיע לגובה של 5-15 מטרים. שלומי נמצאת ממה שאני זוכר, בגובה של 50+ מטר מעל פני הים
מתי עוד סרטון
עוד שבוע בערך. אבל מאז הסרטון של הרעידות אדמה כבר הועלו עוד 20 סרטונים... :-) רק לפני 3 ימים העלתי סרטון חדש.
יכול להגייע לראשון??
יש לי שאלה צונאמי יכול להגיע לבאר שבע ???
לא. באר שבע גם רחוקה מהים וגם גבוהה בכ-200 מטר מעל פני הים
@@ערוץמזגהאוויר אני גר בקריית אתא זה בטוח?
@@toxry7295 קריית אתא קצת בעיתית, כי החלק באיזור תעשיה שלה נמוך, ובהחלט בסכנה להפגע מצונאמי, בעוד קרית אתא הישנה, איפה שהשיכונים והווילות, ליד מה שהיה פעם בית הספר לשוטרים, היא איזור גבוה ומוגן
@@ערוץמזגהאוויר 😓
היה רעידת אדמה בטורקיה
לא כל כך הבנתי כיצד זה קורה כאילו שני הלוחות מתנגשים ואז מתחככים זה בזה ואז נהיית רעידת אדמה
תדמיין שאתה לוקח 2 חלוקי נחל ביד.
כעת אתה מצמיד אותם זה לזה, ומתחיל לאט לאט למעוך אותם אחד בשני.
בהתחלה, הכוח שתפעיל לא יגרום לאבנים לזוז, בגלל קשיחותם.
אך ככל שתפעיל יותר ויותר כוח, ככה הלחץ בין האבנים יגדל ויגדל, עד שבסוף הלחץ יהיה כל-כך גדול, ובבת אחת האבנים ישברו ויתרסקו אל תוך עצמם.
ככה זה עם לוחות טקטוניים.
הם נלחצים אחד כנגד השני, אבל בגלל שהם קשיחים - הלחץ מצטבר וגדל אך עדין לא מסוגל להזיז ולשבור אותם.
ברגע שמצטבר מספיק לחץ, אז בבת אחת הנקודה הכי חלשה בלוח נקרעת, ובבת אחת הלוחות זזים - וככה נוצרת רעידת אדמה.
ערוץ מזג האוויר תודה
ערוץ מזג האוויר יש כזה דבר ששני הלוחות מתחככים בלי שתהיה רעידת אדמה
הרים נוצרים כאשר שני לוחות טקטוניים נפגשים ואחד עולה על השני?
@@Avramt09 בערך.
הלחץ הממושך שפועל על לוחות מתנגשים, פשוט מקמט אותם, וה"קמטים" הטקטוניים הם בעצם הרים.
ישראל ממש לא בסכנה הרבי אמר שישראל היא הארץ המובטחת לכן לא יהיו בישראל רעידות אדמה גבוהות אה ודרך אגב עכשיו היה רעידת אדמה
אתמול בערב היה רידת האדמה בצפון בארץ ישראל