türkiyeyi bırak globalde böyle advanced konulara değinen insanlar bulmak bile zor. ve siz bunu ücretsiz olarak paylaşıyorsunuz hocam. diğerlerinden farklı olarak böylesine büyük konuları detaylı şekilde anlattığınız için çok teşekkür ederim❤️
Hocam , herkes iyi bilebilir. Yazılım konusunda iyisnidir , Araba sürme konusunda iyisindir , İyi bir Araç motor uzmanısındır vs vs... Demem o ki , anlatmak ayrı bir sanat. Bunu herkes yapamaz. Hocam siz anlatırken hiçbir soru işareti kalmadı kafamda. Size yürekten teşekkür ediyorum.
Bu dislike atan vatandaş neyi beğenmediniz bu videonun gayet açıklayıcı ve başarılı, adam oturup sunum hazırlamış bide ...Sizin adınıza da TEŞEKKÜREDİYORUM...
Her zaman kod yazılan videolara bakmak şart değil,bu şekilde muazzam sunumlara ve fikirlere de ihtiyaç var.Bildirimlerde microservisler başlığını görünce heyecanlandım:) 54 dk nasıl geçti anlamadım eline sağlık hocam :)
Yeni işe girdigim sirket'de mikro servislerin ne oldugunu tam olarak anlayamamistim. Cok faydali bir video olmus. UA-cam'tan bu kadar faydali video'lar cok bulunamaz. Cok sagol abi.
Ingilizce kaynaklari arayip taradiktan sonra karsima türkce böyle bir anlatim cikmasi cok sasirtti beni. hem de bu kalitede. Zamanina, emegine, yüregine, bilgine saglik kablosuzkedi.
Ayrıntılı anlatım için teşekkürler. Büyük bir veritabanının küçük parçalara ayrılmasındaki problemleri de irdelemek lazım. Tüm haberleşme json temiz, ama büyük uygulamalarda ilişkisel veritabanı tarafında çok kompleks 7-8 tablonun birbirine join olduğu sorgular çalıştırılarak veriler elde ediliyor. Bu 7-8 tabloya ait verinin ayrı servislerden json olarak geldiğini düşünürsek, bunları join edip istediğimiz veriyi elde etmek için veritabanında SQL yorumlayan ve işleyen motoru bizim de kendimiz json için yazmamız gerekecek. Ayrıca tüm bu çoklu veritabanlarının yedeklerini alıp hata olduğunda belirli istenen bir tarihe hepsinin aynı anda geri dönülmesi ve bir servisin hatadan dolayı kendi veritabanını bozması sonucu diğer veritabanları ile tutarlılığının bozulması vb. birçok konuda çözülmesi gereken sorular akla geliyor. Mesela banka uygulamalarında veritabanı üzerinde atomik transaction olarak yapılması gereken operasyonlar var. Bir kişinin hesabından para diğer kişinin hesabına aktarılırken transaction ile hesaptan alma ve diğer hesaba ekleme işlemini mikroservis ile ayrı veritabanlarında düşündüğümüzde çözülmesi gereken büyük problemler ortaya çıkıyor. Yani özetle monolitik veritabanını parçalara böldüğümüzde ilişkisel veritabanının bize sağladığı tüm avantajları veya uygulamaların nasıl üstesinden gelineceği büyük bir sorun
Gökhan abi emeğine sağlık valla. Eğitim, yararlı içerik üreten her türlü kanala saygım ve minnetim yüksektir ama özellikle bu tarz biraz derin diyebileceğimiz veya tasarıma, mimariye dayalı veya basitçe karşımıza çıkmayacak anca büyük problemlerde ihtiyaç duyacağımız (rabbitmq, redis vb.) teknolojiler hakkında fikir sahibi oluyoruz senin vesilenle büyük nimet. Bu tarz son yayınladığın içerikler mükemmel zenginlikte, aynen devam destekteyiz.
Videoyu bilgisayarda hesabıma giriş yapmadan izledim lakin video çok hoşuma gitti ve çok beğendiğim için hesaba girip beğenip ve yorum yapmak istedim. Elinize sağlık hocam akıcı anlaşılır sade ve bir o kadarda içten muhabbet eder gibi anlatımınız için teşekkürler.
Bu kadar gerekli bir zamanda geleceğini düşünmemiştim bu videonun. Soranlar için, ilk büyük projeme başladım ve böyle şeyleri bilerek başlamak aşırı güven veriyor Mutlu ettin beni gene Gökhan abey :)
Gün içerisinde bu video da bitti, kafada bir fikir oluşturmak için çok güzel bir video olmuş gerçekten. SOA mimarisini biz ders olarak almıştık okulda düşünüyorum da dersler o kadar slayt üzerinde ve uygulamadan o kadar uzaktı ki ne olduğunu dersi geçmeme rağmen bilmiyorum. Üniversite seviyesinde öğretilen bu konular bile iyi ele alınamıyorlar aslında ülkemizde.
IT video serilerine değişik bir bakış açısı getirmişsiniz. Ses müthüş, anlatım tane tane, repertuar güzel. Minnak bir düzeltme: Enterprise service bus ( ESB ) diyoruz dağıtım katmanlarına : ) Tekrar ağzına sağlık
gökhan abi eline emeğine sağlık böylesi konuları bize türkçe olarak anlaşılır güzel bir anlatım şekli ile anlattığın için teşekkür ederim nacizane bir ricam olacak senden en azından kendi adıma ben seni codeigniter eğitimi serisinden tanıdım piyasada bunun türkçe dökümantasyonu neredeyse yoktu şimdi 4. versiyonu çıkmış önceki versiyonlardan sonra ne gibi değişiklikler olmuş onlarla ilgili ufak bir video hazırlama şansın olursa beni ve benim gibileri çok sevindirirsin seviliyorsun abi şimdiden teşekkürler
Gokhan abim varya harbiden bir ayrisin zamanin oldukca devam et millet python giris videolari cekmeye devam etsin her yil sen ise hep daha fazla detaya in adamsin reis
Hocam eline sağlık. 10 numara adamsın. Heyecanın muhteşem. Bebişe de maşallah (arada çıkıyor :)) İnş. motivasyonun hep artarak devam eder. Önemli bir kitleye ulaşmış olursun.
Altın değerinde videolar cidden. İş yaşamı içinde birebir konulara değinmen harika. Her gün kod yazmaya oturmadan önce burayı kontrol ediyorum artık. Bildiğim konular olsa bile bi yeri atladım mı acaba ekstra detay verir misin diye kolluyorum. Emeğine sağlık.
Ayyy çuuk güzel 🥰 hocam süper anlatmışsınız. Çok faydalı oldu. Kodluyoruz eğitimlerinden sizi tanıdım, anlatım şekliniz, şevkiniz, samimiyetiniz sayesinde eğitimlerinizi kaçırmak mümkün değil. Eğitimler için çok teşekkür ederiz.
Hocam Muhtesemsin on numara bi video cok cok teseekurler sana :))) Bu Kadar akici anlatim hemde simple gormedim daha once _)) boyle videolara davam ama arada bi payment falan kosma odeme sistemide atarsan on numra olur gercek hayatda biraz payment ile alakali videolar yok :)) tesekkurler
Çok güzel bir video olmuş. Belki basit bir blogu önce monolotik anlayışla yazıp, sonrasında microservice tasarımına geçirmek gibi bir proje olabilir mi?
Çok kaliteli ve inanılmaz faydalı bir video olmuş hocam emeğinize sağlık.İlgimi çeken , merak ettiğim konularda videolarınızı ve derslerinizi bulduğumda kaçırmamaya çalışıyorum gerçekten kaliteli eğitim veriyorsunuz. Mobil uygulamalar üzerine de ders veya video düşünüyor musunuz acaba ? Özellikle Flutter veya Vue Native üzerine olursa süper olur. Tekrardan video ve emekleriniz için teşekkürler :)
herzaman ki gibi içerik enfes olmuş :) sanki bu konunun devamı gelecek gibi. ornek uygulama. tebrikler hocam. Monitoring,load balancer,docker :)):): iyi bayramlar.
Hocam merhaba. Öncelikle emeğinize sağlık böyle bir video çektiğiniz için. Şöyle bir sorum olacaktı; örneğin multimediadaki photos servisi aslında user ile ilişkili olabilir. Burada sistem nasıl işliyor ? Ayrı ayrı sorgular atılıp sonrasında bir birleştirme işlemi mi yapılıyor ?
Peki hocam bu microserviste ben bir userin favorilerini ve postlarına getirmek istiyorum bu gatewayde iki servise birden istek atmak zorunda kalacağım bu doğrumu oluyor ?
Hocam dilinize sağlık ancak bir sorum var. Micro servis mimarisi için posts içinde userid tutuyoruz yanlış anlamadıysam. Dolayısıyla son 20 post u getirirsek bunların kullanıcıları için ayrıca istek atmak gerekmeyecek midir? Hatta clientside js vs tarafında birden çok istek atmamak için bile gelen json data üzerinde önceden çalışacak ciddi miktarda bir kod yazılması gerekli ki frontend tarafında hali hazırda bunu karşılayacak şekilde düzenlenmiş bir kütüphane yada framework ben bugüne dek göremedim. Özellikle Türkiye şartlarında şöyle bir istek olması çok muhtemel: "user dan son bir ayda kayıt olanların post kayıtlar gelsin" microservis yapısında gösterdiğiniz kadarıyla bu sonucu nasıl elde ederiz? Kısaca soa, microservice e göre daha uygulanabilir duruyor.
O kadar video izledim mikro servis mimari nedir diye, hiçbir halt anlamamistim. Simdi her şeyi anlamış oldum. API gw yi de duymustum mesela Kong denilen bir sirket var, onu yapiyorlarmiş. Videoda gordum ve dedim ki, nasil iletisim kuracaklar ki? Json ile mi? 39:00 dan itibaren cevabimida evet, almis oldum. Harika bir anlatim yaa.. Emeginize saglik tabii ki de abone oldum :)
@@kablosuzkedi Rica ederim :) Bu arada mikro servisi degilde genel anlamda bu 3 mimarileri anlamis oldum, neden ve ne için, nerelerde kullanildigini ogrenmis oldum. Anladigim kadariyla "Monolotik" herkesin kullandigi varsayilan bir mimari, SOA ise kurumsal firmalarda veya buyuk projeler için kullanilan bir mimari.. Mikroservis te bir SOA mimarisidir.. Guvenlik sorununuda JWT auth ile çozuyorlar sanirim , dogru mu anladim?
Hocam selam öncelikle verdigin MÜKKEMMEL bilgiler çok teşekkür ederim. Verdigin örnekle alakalı (51:30) bir sorum var. postları listelemek için userında verileri gerekmiyor mu ? yani anasayfada twitleri listelerken kullanıcı adları vs. gibi bilgileride gösteriyor burada postlara gelen her istek aslında user servisinede bir yük bindirmiyor mu ? yada yanlış anladığım bir nokta mı var ?
Muhtemelen basitleştirmek açısından hoca bazı şeyleri farklı veya eksik anlatmış. Örneğin ms kullanımında ms'ler kendi aralarında büyük bir network call oluşturuyor, o isteklerin hepsini API GATEWAY üzerinden yapılırsa apigateway a çok fazla yük düşer.
React Native dersi gelir mi ya başlangıç seviyesi olsada olur birkaç en azından basit bir mobil uygulama yapabilecek derecede anlatım yada yayın efsane olur React Native Kampı 4-5 saatlik ❤️
Bu mikro servis bölümündeki sunuculardan kastımız, yazdığımız programlardaki metotlar veya fonksiyonlar mı oluyor yoksa tamamen virtual machine ,vbs vb. şeyler mi ?
türkiyeyi bırak globalde böyle advanced konulara değinen insanlar bulmak bile zor. ve siz bunu ücretsiz olarak paylaşıyorsunuz hocam. diğerlerinden farklı olarak böylesine büyük konuları detaylı şekilde anlattığınız için çok teşekkür ederim❤️
Fireship tavsitemdir ^^ ua-cam.com/channels/sBjURrPoezykLs9EqgamOA.html
Azerbaycanda bulmak imkansiz) cok guzel
Hocam , herkes iyi bilebilir. Yazılım konusunda iyisnidir , Araba sürme konusunda iyisindir , İyi bir Araç motor uzmanısındır vs vs... Demem o ki , anlatmak ayrı bir sanat. Bunu herkes yapamaz. Hocam siz anlatırken hiçbir soru işareti kalmadı kafamda. Size yürekten teşekkür ediyorum.
Çooook teşekkür ederim 🥰🥰🥰
Bu dislike atan vatandaş neyi beğenmediniz bu videonun gayet açıklayıcı ve başarılı, adam oturup sunum hazırlamış bide ...Sizin adınıza da TEŞEKKÜREDİYORUM...
HOCAM SEN AYRI BİR SEVİYESİN
Her zaman kod yazılan videolara bakmak şart değil,bu şekilde muazzam sunumlara ve fikirlere de ihtiyaç var.Bildirimlerde microservisler başlığını görünce heyecanlandım:) 54 dk nasıl geçti anlamadım eline sağlık hocam :)
Yeni işe girdigim sirket'de mikro servislerin ne oldugunu tam olarak anlayamamistim. Cok faydali bir video olmus. UA-cam'tan bu kadar faydali video'lar cok bulunamaz. Cok sagol abi.
Ingilizce kaynaklari arayip taradiktan sonra karsima türkce böyle bir anlatim cikmasi cok sasirtti beni. hem de bu kalitede. Zamanina, emegine, yüregine, bilgine saglik kablosuzkedi.
Ayrıntılı anlatım için teşekkürler. Büyük bir veritabanının küçük parçalara ayrılmasındaki problemleri de irdelemek lazım. Tüm haberleşme json temiz, ama büyük uygulamalarda ilişkisel veritabanı tarafında çok kompleks 7-8 tablonun birbirine join olduğu sorgular çalıştırılarak veriler elde ediliyor. Bu 7-8 tabloya ait verinin ayrı servislerden json olarak geldiğini düşünürsek, bunları join edip istediğimiz veriyi elde etmek için veritabanında SQL yorumlayan ve işleyen motoru bizim de kendimiz json için yazmamız gerekecek. Ayrıca tüm bu çoklu veritabanlarının yedeklerini alıp hata olduğunda belirli istenen bir tarihe hepsinin aynı anda geri dönülmesi ve bir servisin hatadan dolayı kendi veritabanını bozması sonucu diğer veritabanları ile tutarlılığının bozulması vb. birçok konuda çözülmesi gereken sorular akla geliyor. Mesela banka uygulamalarında veritabanı üzerinde atomik transaction olarak yapılması gereken operasyonlar var. Bir kişinin hesabından para diğer kişinin hesabına aktarılırken transaction ile hesaptan alma ve diğer hesaba ekleme işlemini mikroservis ile ayrı veritabanlarında düşündüğümüzde çözülmesi gereken büyük problemler ortaya çıkıyor. Yani özetle monolitik veritabanını parçalara böldüğümüzde ilişkisel veritabanının bize sağladığı tüm avantajları veya uygulamaların nasıl üstesinden gelineceği büyük bir sorun
41:48 öyle odaklanmışım ki, birden yüksek sesli bir reklam girdi sandım, yüreğim hopladı :D
Anlaşılır dil, akıcı anlatım.. Yine zevkle dinlediğim çok yararlı bir konu. Teşekkürler hocam. 😊👏👏
Gökhan abi emeğine sağlık valla. Eğitim, yararlı içerik üreten her türlü kanala saygım ve minnetim yüksektir ama özellikle bu tarz biraz derin diyebileceğimiz veya tasarıma, mimariye dayalı veya basitçe karşımıza çıkmayacak anca büyük problemlerde ihtiyaç duyacağımız (rabbitmq, redis vb.) teknolojiler hakkında fikir sahibi oluyoruz senin vesilenle büyük nimet. Bu tarz son yayınladığın içerikler mükemmel zenginlikte, aynen devam destekteyiz.
Eline sağlık dostum bir film gibi sıkılmadan izleyip anladım .Çok teşekkür ederim
müthiş anlatım ya helal olsun türkçe kaynak bulmak ve kalitelisini bulmak ..lütfen ücretsiz bu tarz videolara devam edin
ücretsiz paylaşımlarınız üçün çok teşekkürler
Hocam konu hakkında sıfır olarak geldim çok iyiydi
Videoyu bilgisayarda hesabıma giriş yapmadan izledim lakin video çok hoşuma gitti ve çok beğendiğim için hesaba girip beğenip ve yorum yapmak istedim. Elinize sağlık hocam akıcı anlaşılır sade ve bir o kadarda içten muhabbet eder gibi anlatımınız için teşekkürler.
Çok teşekkür ederim :)))
Abi sen ne güzel bir kanalmışsın ya ne güzel anlatıyorsun bu mimarileri vs. cansın can
Gökhan eline sağlık çok güzel olmuş sen bu işi hiç bırakma kardeşim çünkü cok güzel yapıyorsun (:
her bildirim geldğinde aha docker dersleri geldi diye heyecanlanıyorum
Docker konusunda gökhan şengün dersleri başlangıç için çok iyi.
Ya maşallah ufaklığın tatlılığına bakar mısın. Allah bağışlasın Gökhan hocam.
tek bir kelime
müthiş bir anlatım
tebrik ediyorum...
Çok keyifli bir anlatıydı. Cok teşekkürler
Bu seviyede bu şekilde Türkçe anlatım çok kıymetli teşekkür ederiz hocam.
Böyle faydalı bir video ve bedava. Teşekkürler. Ağzınıza sağlık.
Bu kadar gerekli bir zamanda geleceğini düşünmemiştim bu videonun. Soranlar için, ilk büyük projeme başladım ve böyle şeyleri bilerek başlamak aşırı güven veriyor Mutlu ettin beni gene Gökhan abey :)
Faydalı oldu, teşekkür ederim
Gün içerisinde bu video da bitti, kafada bir fikir oluşturmak için çok güzel bir video olmuş gerçekten. SOA mimarisini biz ders olarak almıştık okulda düşünüyorum da dersler o kadar slayt üzerinde ve uygulamadan o kadar uzaktı ki ne olduğunu dersi geçmeme rağmen bilmiyorum. Üniversite seviyesinde öğretilen bu konular bile iyi ele alınamıyorlar aslında ülkemizde.
Mükemmel anlatım. Teşekkürler
IT video serilerine değişik bir bakış açısı getirmişsiniz. Ses müthüş, anlatım tane tane, repertuar güzel. Minnak bir düzeltme: Enterprise service bus ( ESB ) diyoruz dağıtım katmanlarına : ) Tekrar ağzına sağlık
Videonun başlığı bilmeden kullandıklarımız da olabilirmiş :) çok teşekkürler
İçerik için teşekkürler
Mükemmel anlatım teşekkür ederim
bi kere de turkce aratayim bakalim var mi bir seyler dedim. Harikaymis bu kanal. emegine saglik.
Tesekkurler yine bakis acimizi genisleten bir video oldu, cok emek verdiginiz belli ulke olarak size borcluyuz valla.
gökhan abi eline emeğine sağlık böylesi konuları bize türkçe olarak anlaşılır güzel bir anlatım şekli ile anlattığın için teşekkür ederim nacizane bir ricam olacak senden en azından kendi adıma ben seni codeigniter eğitimi serisinden tanıdım piyasada bunun türkçe dökümantasyonu neredeyse yoktu şimdi 4. versiyonu çıkmış önceki versiyonlardan sonra ne gibi değişiklikler olmuş onlarla ilgili ufak bir video hazırlama şansın olursa beni ve benim gibileri çok sevindirirsin seviliyorsun abi şimdiden teşekkürler
Çok açıklayıcı anlatmışsınız teşekkürler
çok güzel ve keyifli bir anlatım olmuş. Teşekkür ederim
Anlatırken çok güzel görünüyor ama işin içine correlation, distributed transaction vs girince çirkinleşiyor :) Elinize sağlık
Mükemmel ve temiz bir anlatım, süpersiniz.
Bir senedir laravel kullanarak projeler geliştiriyorum daha yeni monolotik mimari kullandığımı öğrendim.
çok keyifli bir anlatıma sahip :D
Allah senden razı olsun,kardeşim 👏👏👏
abi sen ne tür bir adamsın çözemiyorum :D mükemmelsin gerçekten
Harikaydı,teşekkürler
Anlatmak ayrı bir sanat, gerçekten tebrik ederim.
Çok teşekkür ederim 🥰🥰
Gokhan abim varya harbiden bir ayrisin zamanin oldukca devam et millet python giris videolari cekmeye devam etsin her yil sen ise hep daha fazla detaya in adamsin reis
Hocam eline sağlık. 10 numara adamsın. Heyecanın muhteşem. Bebişe de maşallah (arada çıkıyor :)) İnş. motivasyonun hep artarak devam eder. Önemli bir kitleye ulaşmış olursun.
Altın değerinde videolar cidden. İş yaşamı içinde birebir konulara değinmen harika. Her gün kod yazmaya oturmadan önce burayı kontrol ediyorum artık. Bildiğim konular olsa bile bi yeri atladım mı acaba ekstra detay verir misin diye kolluyorum. Emeğine sağlık.
Çok güzel bir anlatım olmuş ağzınıza sağlık.
Ayyy çuuk güzel 🥰 hocam süper anlatmışsınız. Çok faydalı oldu. Kodluyoruz eğitimlerinden sizi tanıdım, anlatım şekliniz, şevkiniz, samimiyetiniz sayesinde eğitimlerinizi kaçırmak mümkün değil. Eğitimler için çok teşekkür ederiz.
Ağzınıza sağlık :)
Teşekkürler
daha öncede izlemiştim, yine denk geldim yine bilgimi tazeledim :) güzel anlatımınız için teşekkürler.
Hocam SOA yı da çekin plesase
Hocam Muhtesemsin on numara bi video cok cok teseekurler sana :))) Bu Kadar akici anlatim hemde simple gormedim daha once _)) boyle videolara davam ama arada bi payment falan kosma odeme sistemide atarsan on numra olur gercek hayatda biraz payment ile alakali videolar yok :)) tesekkurler
Hocam ciddi emek var çok iyi video elinize sağlık
harika bir anlatım kafamdaki birçok şeyin netleşmesini sağladı. Ağzına sağlık hocam.👏👏👏İçeriklerinizin devamını merakla bekliyorum.
Gökhan hocam ağzınıza sağlık, çok sade ve anlaşılır bir video olmuş. Kademe kademe her şey çok güzel oturuyor.
Hocam çok sade eğlenceli ve anlaşılır olmuş elinize sağlık
cok tesekkurler
Mükemmel bir anlatım, çok teşekkürler.
hocam teknolojileri harika anlatımınızla birleştirerek bizlere çok faydalı oluyorsunuz. yeni videoları dört gözle bekliyorum
harikasin tesekkurler
çok faydalı, teşekkürler.
Çok güzel anlatmışsınız hocam elinize , emeğinize sağlık.
Mükemmel değil mi ya, bu zamana kadar hep monolotik düşünmüşüm
Süpersiniz 😊👍
Çok sağ ol çok çok sağ ol
Çok güzel bir video olmuş. Belki basit bir blogu önce monolotik anlayışla yazıp, sonrasında microservice tasarımına geçirmek gibi bir proje olabilir mi?
Elinize sağlık güzel bir içerik olmuş ama bazı terimlerde hatalar var. Esb (Enterprise Service Bus), bir de wsdl ( Web Services Description Language)
Teshekkurler
Kesinlikle ediyor emeğinize sağlık teşekkürler :)
Merhaba hocam, paylaşım için çok teşekkürler, 25:28 de kastettiğiniz şey WSDL(web service definition language) olabilir mi?
Çok kaliteli ve inanılmaz faydalı bir video olmuş hocam emeğinize sağlık.İlgimi çeken , merak ettiğim konularda videolarınızı ve derslerinizi bulduğumda kaçırmamaya çalışıyorum gerçekten kaliteli eğitim veriyorsunuz. Mobil uygulamalar üzerine de ders veya video düşünüyor musunuz acaba ? Özellikle Flutter veya Vue Native üzerine olursa süper olur. Tekrardan video ve emekleriniz için teşekkürler :)
Emeğinize sağlık Hocam, çok anlaşılır bir dil ile anlatıyorsunuz zaman nasıl geçti anlamadım. Teşekkürler
herzaman ki gibi içerik enfes olmuş :) sanki bu konunun devamı gelecek gibi. ornek uygulama.
tebrikler hocam.
Monitoring,load balancer,docker :)):):
iyi bayramlar.
Hocam merhaba. Öncelikle emeğinize sağlık böyle bir video çektiğiniz için. Şöyle bir sorum olacaktı; örneğin multimediadaki photos servisi aslında user ile ilişkili olabilir. Burada sistem nasıl işliyor ? Ayrı ayrı sorgular atılıp sonrasında bir birleştirme işlemi mi yapılıyor ?
Teşekkürler Gökhan bey.
Peki hocam bu microserviste ben bir userin favorilerini ve postlarına getirmek istiyorum bu gatewayde iki servise birden istek atmak zorunda kalacağım bu doğrumu oluyor ?
harika anlatım ya
Süpersin çok çok teşekkür ederim
unique & excellent
Ağzınıza sağlık hocam
emeğinize sağlık
41:53'teki minnakı görünce "Like" atasım geldi.
Hocam dilinize sağlık ancak bir sorum var. Micro servis mimarisi için posts içinde userid tutuyoruz yanlış anlamadıysam. Dolayısıyla son 20 post u getirirsek bunların kullanıcıları için ayrıca istek atmak gerekmeyecek midir? Hatta clientside js vs tarafında birden çok istek atmamak için bile gelen json data üzerinde önceden çalışacak ciddi miktarda bir kod yazılması gerekli ki frontend tarafında hali hazırda bunu karşılayacak şekilde düzenlenmiş bir kütüphane yada framework ben bugüne dek göremedim. Özellikle Türkiye şartlarında şöyle bir istek olması çok muhtemel: "user dan son bir ayda kayıt olanların post kayıtlar gelsin" microservis yapısında gösterdiğiniz kadarıyla bu sonucu nasıl elde ederiz? Kısaca soa, microservice e göre daha uygulanabilir duruyor.
servisler arasında hata durumunda rollback nasıl yapılır video yapabilir misiniz
carbonite - doubletake
O kadar video izledim mikro servis mimari nedir diye, hiçbir halt anlamamistim. Simdi her şeyi anlamış oldum. API gw yi de duymustum mesela Kong denilen bir sirket var, onu yapiyorlarmiş.
Videoda gordum ve dedim ki, nasil iletisim kuracaklar ki? Json ile mi? 39:00 dan itibaren cevabimida evet, almis oldum. Harika bir anlatim yaa.. Emeginize saglik tabii ki de abone oldum :)
Teşekkürler :)))
@@kablosuzkedi Rica ederim :) Bu arada mikro servisi degilde genel anlamda bu 3 mimarileri anlamis oldum, neden ve ne için, nerelerde kullanildigini ogrenmis oldum.
Anladigim kadariyla "Monolotik" herkesin kullandigi varsayilan bir mimari, SOA ise kurumsal firmalarda veya buyuk projeler için kullanilan bir mimari..
Mikroservis te bir SOA mimarisidir.. Guvenlik sorununuda JWT auth ile çozuyorlar sanirim , dogru mu anladim?
Hocam selam öncelikle verdigin MÜKKEMMEL bilgiler çok teşekkür ederim. Verdigin örnekle alakalı (51:30) bir sorum var. postları listelemek için userında verileri gerekmiyor mu ? yani anasayfada twitleri listelerken kullanıcı adları vs. gibi bilgileride gösteriyor burada postlara gelen her istek aslında user servisinede bir yük bindirmiyor mu ? yada yanlış anladığım bir nokta mı var ?
Muhtemelen basitleştirmek açısından hoca bazı şeyleri farklı veya eksik anlatmış. Örneğin ms kullanımında ms'ler kendi aralarında büyük bir network call oluşturuyor, o isteklerin hepsini API GATEWAY üzerinden yapılırsa apigateway a çok fazla yük düşer.
Microservis olayının kod kısmını merak ediyoruz..
cok guzel. teshekkurler
Emeğinize sağlık.
Ellerine sağlık hocam, birde basit microservis örneği videosu mu gelse :)
Var bazı planlarımız :)
Teşekkürler.
41:48 coook muhteseeeem
grpc anlatabilir misiniz php olarak güzel bir teknoloji
Abi bir videonda golang eğitimi çekiceğini söylemiştin ne zaman gelir.
PWA'da gelir mi? Özellikle "angular ionic ile pwa" :)
Teşekkürler, bayramınız kutlu olsun.
React Native dersi gelir mi ya başlangıç seviyesi olsada olur birkaç en azından basit bir mobil uygulama yapabilecek derecede anlatım yada yayın efsane olur React Native Kampı 4-5 saatlik ❤️
Bu mikro servis bölümündeki sunuculardan kastımız, yazdığımız programlardaki metotlar veya fonksiyonlar mı oluyor yoksa tamamen virtual machine ,vbs vb. şeyler mi ?
biraz daha gerçek hayattan yana örneklendirme yapılsa iyi olurdu , yani posts vb bölüm yerine canlı çalışan bir projeyi örneklemek mesela