4. Vormen vluchtelingen gevaar? | Vreemdeling in ons midden

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 вер 2024
  • Video 4 van 6
    4. Vormen vluchtelingen gevaar?
    Veel vluchtelingen komen uit islamitische landen. Daardoor komen er steeds meer moslims in Nederland. Misschien vind je dat een eng idee. Vormen zij geen gevaar voor onze democratie? Voor de vrijheid van godsdienst in Nederland? Deze angst is er onder veel Nederlanders, maar wat moet je hier als christen en kerk van denken?
    De manier waarop de Israëlieten in de Bijbel moesten omgaan met vreemdelingen, had alles te maken hun godsdienst. God wilde hun eerste liefde zijn. Hij wilde de belangrijkste zijn. Als er vreemdelingen in Israël kwamen die ook de Heere God wilden leren kennen, dan waren zij welkom om ook God te aanbidden. Maar als er vreemdelingen in Israël kwamen die ervoor zorgden dat God niet meer op de eerste plek kwam bij de Israëlieten, dan moesten ze op hun hoede zijn en afstand houden. Zo moest Israël ervoor zorgen dat het een volk bleef dat boven alles God grootmaakte.
    In het Nieuwe Testament zien we dat de kerk hetzelfde doel had: God grootmaken, Hem de eerste plek in hun hart en leven geven. Het bijzondere echter is dat deze kerk gevormd wordt door mensen uit allerlei verschillende volken, landen en talen.
    Dit doel wordt heel goed zichtbaar in een tekst als 1 Koningen 8:41-43. Salomo bidt hier voor vreemdelingen. Hij zegt dat mensen van Gods grootheid en Gods wonderen zullen horen en daarom zullen bidden. Hij vraagt God te luisteren naar deze vreemdeling, ‘opdat alle volken van de aarde Uw Naam kennen en U vrezen, zoals Uw volk Israël […].’ 
    Wat betekent dat voor ons? Ten eerste wil God ook onze eerste liefde zijn. Hij wil dat we Hem grootmaken door Hem ons hart en leven te geven. Soms moeten we daarvoor afstand nemen van onze eigen culturele denkbeelden of die van mensen uit andere culturen en religies. Dat betekent bijvoorbeeld dat we afstand doen van het populaire idee dat alle godsdiensten op hetzelfde neerkomen. Ten tweede delen we in Gods missie door andere mensen, waaronder migranten, uit te nodigen Jezus te leren kennen, zodat Hij ook hun eerste liefde kan worden. Als laatste willen we samen met anderen God aanbidden, ook met christenen met een andere culturele achtergrond. Dat stelt ons wel voor vragen.
    Is onze manier van kerk- en christenzijn uitnodigend voor anderen? Of vormt het een struikelblok voor anderen om God te leren kennen en groot te maken?
    Ik nodig je uit om God centraal te zetten in je eigen leven en net als Salomo te bidden voor de vreemdelingen in jouw omgeving dat ze Jezus mogen leren kennen.

КОМЕНТАРІ •