Mijn favoriete houtsoorten: essen en beuken. Gaat ook prima in mijn kleine kachel (Morso 6141, max 6 kW). Mits de blokjes niet te groot (dik) zijn, ergens tussen de 5x5 en 8x8 cm vind ik het prettigst. vooral omdat het anders te warm in huis wordt. Aanmaakhout maak ik tegenwoordig van beuken, sinds ik een kindling cracker heb (een gietijzeren "nepper" van Cranenbroek, € 31,-). Beuken- (en essen-) aanmaakhout brandt net zo makkelijk en snel als dennen, en geeft lang gloeiende kooltjes. Met dennen (pallethout) wordt de kachelruit erg snel roetig, ook als enkel gebruik als aanmaakhout.. O ja: Prachtige filmpjes op je kanaal!
Leuke video Richard, ik stook eigenlijk alles inclusief Azobe en lekker gemengd, behalve conifeer omdat er veel hars in zit. Nu heb ik een uitdaging voor je, probeer is gedroogd veen ,turf dus ik heb het geprobeerd en er zit heel veel energie in maar het stinkt nogal. leuk vergelijkingsmatriaal!
Berk en nog eens berk stoken. Zeker als het hier tot - 30 kan vriezen ben ik blij met mijn speksteenkacheltje uit NL. Als Noorwegenfreak is dat jou welbekend. Hier in Myrskylä (Finland) is het momenteel -12 dus dat is wel te doen. Een blok van 40 cm lang en 23 cm diameter is geen enkel probleem. Heb er zeker minstens 6 uur plezier van. Lekker langzaam op laten branden en dan is het prachtig om te zien hoe rustig de vlammen deinen. Kwestie van regelen met luchttoevoer.
Leuke test weer Richard, Wij wonen op een landgoed grenzend aan een privé bos omgeving Arnhem..( niet van onszelf hoor) Hier in het bos groeien hoofdzakelijk beuken en eiken dus die stoken we voornamelijk.
Heerlijke video. Zo zal Fred er ook over hebben gedacht haha. Omdat dit mijn eerste stookjaar is heb ik nog niet echt een vergelijk. Nu wordt er voornamelijk eik en beuk gestookt. Ik heb een voorkeur voor het eikenhout. Bij een kameraad in de straat moesten drie joekels van eiken gerooid worden. Die gigantische bult ligt nu klaar om gekloofd te worden. Volgend jaar even zien hoe het met drogen verloopt. Berkenhout staat op de verlanglijst. En kersenhout? Dat gebruik ik in de kamado voor het roken van gerechten ;)
Haha ja Fred loopt tegenwoordig standaard richting het blok voor de kachel zodra ik eraan kom. Hij weet dat we dan gaan stoken. Kersen is inderdaad wat ze in de bbq winkels voor grof geld verkopen in zo’n klein zakje snippers🤣
@@four38AMJa belachelijk wat ze daarmee doen. Complete verlakkerij is dat. Gelukkig heeft mijn buurman een mooie kers staan ;) Op mijn vraag of ie in de kachel mag heb ik nog geen antwoord haha.
Goede video weer. Mijn kachel staat nu ook aan. Het is een Eder van 19kW. Had ik je zl 's geschreven. De laatste koeienstal hooizolder balken gaan deze winter d'r in. Ik denk dat het dennen is. Heg is al droog sinds 1965. Enkele ruwe dikke eiken planken heb ik in plakken bezaagd en die heb ik er net bij gedaan. Bij het leeghalen van een huis kreeg ik nog 5 zakken van 50 kg met kooltjes. Groeten uit de Belgische Eifel. 🔥
Hoi Richard. Top video weer, Ik heb nu voor het grootste gedeelte eiken liggen ( voor een mooi prijsje in duitsland kunnen kopen.). En verder berken. Wat ik overneem van een boomsnoeier. De kachel zelf heb ik in mijn mancave staan waar het eiken meer als voldoende is voor te stoken 1 x vullen op een avond is meer als genoeg. 😂
Goeie dag, Enorm genoten van je informatieve video. Ben ook een enorme haard hout fan, het steekt me dan een beetje dat je ernaast zit m.b.t. de berk en de den. Deze hebben namelijk wel degelijk een hogere waarde dan eik of acacia. Maar uiteraard andere verbrandings eigenschap zoals alles soorten hout eigenlijk. Graag zou ik eens een filmpje zien over de temperatuur opwarming van de kachel bij het gebruik van dezelfde gewichten hout. Die vergelijking is representatiever voor alle houtsoorten Ben benieuwd, Toch erg genoten van de kachel
Zoals je aan de start van je video zei, 1kg hout ongeacht de soord is een kg hout. Die stelling klopt niet, 1 kg acacia is in volume natuurlijk veel kleiner dan 1 kg berk of den.
Leuke vergelijking video weer. Wij hebben beuk voor het 2e jaar. Eik ligt nog te drogen en berk en eik gemengd moet nog een winter liggen. Maar idd Beuk moet je flink wat vuren of dunne aanmaak houtjes boven opleggen. Maar de hitte die er van komt is enorm. Met de Kindling Cracker kan je trouwens echt heel fijn van je blokken aan maak hout maken. Dat was echt een goude tip van je.
Hoi Richard, opnieuw een informatieve video. Voor de doorgewinterde houtstoker wrschl wel duidelijk hoe bepalend de hardheid van het hout voor het stook resultaat is, maar je kunt hier uit dus heel goed opmaken, dat mixen van verschillende houtsoorten een voordelig resultaat kan opleveren voor de soort vlam, de duur van branden en de te bereiken hitte. Ik stook vrijwel altijd eiken hout, maar heb de afgelopen 4 jaar door droogte zeker 10 coniferen van 15-20 meter hoog en sparren/dennen zien doodgaan en dat hout mix ik met het eiken. Gaat perfect. Nooit alleen maar harshoudend dennen/sparren hout stoken, want dat geeft veel creosoot en dan moet je zeker vaker de kachelpijp en ventilator reinigen. Je vertelde zeker 2000 jonge boompjes te hebben aangeplant, maar gezien wat er nu dicht op elkaar groeit: wrschl teveel aangeplant? Je moet daarom zeker uitdunnen en fors ook als ik het zo zie. Levert mooi aanmaakhout op😂😂
Ja 2000 boompjes over het hele terrein. Maar wat je hier ziet is vooral uitgezaaid door de wind en heel dicht op elkaar. Binnenkort uitdunnen als mijn rug het toelaat. Groet!
Om het vuur aan te maken en goed te laten fikken, gebruik ik spar en wilg. Om de ruimte op te warmen, stook ik den, berk en Amerikaanse vogelkers. Met deze soorten kan je meer warmte per volume eenheid per tijdseenheid maken dan met de zwaardere houtsoorten. Je verstookt wel meer volume maar je krijgt het sneller warm. Als eenmaal de ruimte op temperatuur is dan gaat er eik, es, beuk en acacia in de kachel. Die branden veel rustiger en geven meer rustige warmte af.
Heel leuk filmpje. Alleen de vergelijking hardhout/zachthout m.b.t. de soort zaden is lariekoek. Onthouden: Alle loofbomen met bladeren zijn hardhout, alle naaldbomen zijn zachthout.
@@jeffreymabbe9829 Hardhout is afkomstig van bomen en planten waarvan de zaden worden omgeven of bedekt door een vrucht. Hardhout wordt ook vaak loofhout genoemd. Zachthout is juist afkomstig van ‘naaktzadige’ bomen en planten. De zaden van deze bomen vallen op de grond zonder dat ze worden beschermd door een vrucht. Zachthout wordt ook vaak naaldhout genoemd. Zoals ook vuren, grenen, radiata pine en western red cedar. Iedereen heeft dus gelijk.
@@TheGentilableKlopt, heb hier ladingkje populier liggen en dat brand heel wat sneller op dan de conifeer en spar die ik hier ook verbrand. Brand wel lekker daar niet van 😁.
Hallo, Ik stook al 25 jaar alleen maar kersen 🍒, appel 🍎 en perenhout. Als aanmaakhout gebruik ik het de snoeitakjes en fijn fruithout. Het ruikt superlekker ik gebruik het ook om vlees warm te roken op mijn Kamado. Ik woon in het west-Zeeuws-Vlaanderen, Groede
Leuke infotainment video. Houthokken hier liggen vol met eik appel acacia beuk en prunus. Dennenhout ligt er ook nog in. Voorkeur om berk te stokken in combinatie met beuken. Nadeel van beuk is dat het relatief veel as geeft.
goedenavond. zo een leuke video weer, je kan gelukkig niet acteren😅😊. komt er ook s n blooper video? hier in Zeeland , t gebied waar ik woon zit veel fruitteelt. appel en perehout. vooral die ent stukken ,zo groot als n bal.gloeien erg lang met veel hitte afgifte.
Lol 😂 In ‘moeilijk’ kloofbaar hout zoals gedraaid of bij noesten of vertakkingen is de dichtheid veel groter en dus veel energie. Bij die entstukken lijkt mij dat ook het geval. Mooi spul🔥👍
Wij wonen in Zweeds Lapland en stoken voornamelijk berk. Ik meng het met een klein beetje esp/ratelpopulier. Esp brandt fel en is ook snel weg. Het voordeel hiervan is dat de schoorsteen snel opwarmt en de trek beter is. De gemiddelde Zweed noemt esp afvalhout maar onze schoorsteenveger is tevreden.
Hoi Richard, wederom erg leuke video! Mooi experiment. Ik heb 1,5 m3 wilgen liggen, een m3 met vanalles en nog wat ivm tekort. En vorig weekend 6m3 stammen (eiken en kersen) laten komen. Maar die zijn voor stookseizoen 25-26.
Ik ben toekomstig stoker. Hopelijk is de verbouwing van mijn huis (mét kachel en hout gestookt fornuis) eind volgend jaar klaar. Heb wel al een voorraad hout (berken, zwarte els, eiken en essen). 3 jaar geleden ben ik begonnen met het planten van bomen (bosplantsoen), zoals zwarte els, berken kers, haagbeuk, acacia, winter- en zomereik, hazelaar, meidoorn, es en esdoorn. Deze winter worden er nog eens 500 geplant. Het doel is om in de toekomst in mijn eigen houtbehoefte te voorzien. Of beter gezegd voor mijn nageslacht. Acacia’s groeien het hardst: 3 jaar geleden gezaaid, nu al 4 meter hoog. De knotwilg, die ik 3 jaar geleden als teen in de grond heb gestopt, groeit nog harder: afgelopen jaar is de stamdiameter gegroeid van 6 cm naar ruim 13cm!
👌 dat is een soortgelijk plan zoals als ik hier heb. Wilg groeit zeer snel vooral als het natte grond is. Acacia’s beginnen zich enorm uit te zaaien zodra je ze snoeit schieten ze overal uit de grond. Nog een jaar verbouwen..succes!😃👍🔥
Hi Richard, wederom een leuke video. We willen graag een kachel aan gaan schaffen, en twijfelen een beetje tussen een pellet of "traditionele" houtkachel. Mede door jouw video's vind ik hout stoken wel mooi. Ik ben nog een beetje zoeken hoeveel hout per jaar je nodig hebt. En heb je nog ideeën/tips waar je hout kunt verkrijgen..anders dan via marktplaats. Thanks alvast!
Dankje👍🔥 Ik zou zeker voor een houtkachel gaan, dat brengt veel meer leuks met zich mee. Normaliter als je elke herfst- en winterdag stookt zul je ergens tussen de 4 - 8 kuub nodig hebben afhankelijk van je situatie/kachel/rendement/isolatie etc. en hoe lang je stookt. Lastig te zeggen dus zonder meer info. Hout kun je kopen via webwinkels. Vaak hebben lokale zorgboerderijen houtverkoop als activiteit en bezorgen ze ook. Of je kachelboer weet vaak ook wel een adresje. Dit gaat vanzelf als je links en rechts informeert bij mede stokers. Zelf zagen is nog leuker. Succes!
Ik ben al jaren een verstokt houtstoker dat vind ik echt veel leuker mede ook omdat ik alles zelf zaag. Je ziet de vlam in de kachel het heeft een echt mooie beleving vergeleken met pallet kachel. Ik vind het hout ook lekker ruiken bv in je houthok. Als je zelf kan zagen en klieven is het ook nog een heerlijk outdoor activiteit. Sinds de aanschaf van mijn hoogrendements houtkachel hoeft de gaskachel (CV) niet meer aan. Ik stook zo'n 6 kuub per jaar. Zeker als je Richard zo enthousiast ziet vertellen, wat is er nou mooier dan zo'n gezellige houtkachel... Trouwens er zijn best goede deals op marktplaats maar je moet idd wel goed opletten
Dennenhoud moet je ook niet stoken want daar zit veel te veel hars in en in accia zitten ook wel natuurlijke oliën in maar wel slecht voor je rookkanaal want daar krijg je brokken van maar wel leuk filmpje en inspirerend
Wij wonen in Belgisch Limburg meer bepaald Haspengouw... de fruitstreek... dus je zal wel begrijpen vooral hout afkomstig van fruitbomen nl. kersen, appels, peren, enz...
Sinds dit jaar een houtkachel de fumio boks van 7 -10 kw heb nu perenhout, elzenhout, wat hardhout en wilg en populier liggen wat ik samen meng maar voor nu brandt dat perenhout heerlijk en af en toe eens een pin kay briket er in en eens kijken wat het beste is voor de kachel
Hoi Richard, Misschien nog leuk om te testen: bij ongeveer gelijk volume hoeveel gewicht verschil er in zit, dit ivm transport en verplaatsen. Ik ben hier zelf wel erg benieuwd naar om mijn volgende houtsoort te kiezen. Gr Ger
Hallo Richard. Mijn stookhout bestaat voor 75% uit ďroog dennenhout en 25% eikenhout. Beide is gratis maar voor dennenhout moet ik aanmerkelijk vaker bijvullen.
Hoi Richard! Sterk hoe je bijna 3 uur het vuur erin houdt met één lading 🙂 maar dit is dan ook een beest van een kachel! Ik doe gemiddeld 45' op een lading van ongeveer 1.5 kg per keer. Zijn planken eik en beuk uit houtzagerij. Ik ben eens benieuwd hoeveel kg je er ongeveer in deed. Groetjes
De prijs is inderdaad zeer hoog maar als je het dan wou aanschaffen naar wat zou je voorkeur dan gaan Es of Eik? ik weet wel dat je van eik minder as hebt is dit ook zo van Es? Alvast bedankt het was weer een leuke video Greetz from Belgium
Leuke filmpjes! Complimenten. Ik gebruik beukenhout, en nu weet ik ook waarom het aanmaken lastig is (dit benoem je expliciet). Heb ook Amerikaans eiken gebruikt, eiken, maar koop tegenwoordig voornamelijk beuk. Heb ook aan berk gedacht, maar heb dit niet gedaan omdat ik het idee heb dat dit eerder “vermolmt” in het houthok. Koop verhout en laat dit een jaar of 3 liggen. Heb wel eens een stuk berk ertussen gehad wat bijna weg waaide… Wat is jouw ervaring (of jullie ervaring) mbt bewaren van hout? Eiken en beuken gaat prima, 3 jaar is geen enkel probleem ( van kloven tot branden). Hoe is dit met ander hout?
Mooi vergelijk zo. Ik vroeg mij af of de plaats in de kachel niet ook bepalend zou zijn voor de mate van verbranding? Ik stook bij voorkeur van alles door elkaar, uiteraard wel schoon en droog 😉. Op die manier neutraliseer je zo veel mogelijk de mindere eigenschappen van bepaalde houtsoorten is mijn idee.
In de voorraad zit berk, Amerikaanse vogelkers, beuk, eik en grove den. Ik zou graag fruithout eens proberen, maar alles wat ik heb komt met het werk mee en fruitbomen zaag ik tot nu toe niet. Een mix van berk, eik en beuk vind ik tot nu toe ideaal.
Als ik geen tijd heb om de kachel af en toe bij te vullen, dan gooi ik er een paar stukken azobe op dan kan je gerust een paar uur weggaan, niet te veel want anders stook je de kachel stuk.
Ik stook vanalles en nogwat, net wat ik krijg. Ik stook het liefst berk, dat gaat zo heerlijk aan en brand heerlijk schoon. Ik vroeg mij nog af, hoe stook ik het best zonder overlast? Ik heb een Reny Oslo L, 7,2kW als ik het goed zeg. De lucht toevoer vanonder dicht zetten gaat eigenlijk net niet, dan heb ik te weinig trek en gaat hij roken.
Moet zeggen dat het identificeren van de houtsoorten, als het al in een blok gehakt is, lastig is. Berk en den herken ik nog wel, maar daarna wordt het lastig. Een schors met diepe groeven zou eik kunnen zijn, maar welke soort eventueel nog meer? Geen idee.
Een grove den kan ook vrij diepe groeven hebben. Echter merk je bij het optillen heel erg duidelijk het verschil in gewicht. Dat stuk van de den weegt haast niets.
Ik brand met een Tulikivi. Speksteen kachel. Voor een warmte opslag kachel brand je hoog. Ik brand het liefst harshoudend hout . Den lariks zelfs conifeer. Volgens mij als je een gewone stalen kachel hebt kun je beter hardhout branden. Voor speksteen beter den of berk.
@@four38AM Zachte houtsoorten hebben een hogere verbrandingstemperatuur dan hardhout soorten en dus hogere temperatuur om af te geven aan het steen. Speksteen kachels brand je altijd met max zuurstof voor de hoogst mogelijke temperatuur. Daardoor ontbranden ook de giftige gassen schoon weg dus kan je perfect harshoudend branden zonder overlast van gassen en as/roet
Dag Richard, hoe denk je over populier? Als ik Google zijn de meningen verdeeld. Ik heb een stapel liggen, moet nog drogen. Ben benieuwd of dit stookwaardig is?
Ik heb dat best veel gestookt omdat er hier een paar waren omgevallen. Is heel licht hout, vliegt erdoorheen. Prima voor het voorjaar en najaar of om te mixen en uiteraard aanmaken.
Je liefde voor het kappen en zagen doet me denken aan ex-keizer Wilhelm 2. In zijn ballingschap in Huis Doorn heeft hij het halve bos van het landgoed omgezaagd. Maar jij plant wel weer bomen aan😅
Hallo allemaal Ik stook al heel mijn leven de houtkachel en door de jaren heen ook veel soorten hout as van gemaakt Bij mij staat wilde kers op 1 gevolgd door eik en dan de berk Ik houd er natuurlijk ook rekening mee wat ik stook als het buiten plus 12 graden of min 6 dik eikenhout bij 12 gr en spar of den met min 6 En ook de groote van het hout is belangrijk 3 klijne stukkies is meer hitte ein eens dan 1 groot blok van het zelfde hout
@four38AM Dennen houtsoorten geven sneller roet/fijnstof uitstoot, zeker bij aanmaken van de kachel met zuurstof van onder. Aansteken met berk gaat snel en schoon, zodra de kachel op temperatuur is kan dennen wel.
Hi Richard, ik had even een vraag. Ik gooi regelmatig wat overschot volledig ronde blokjes van ongeveer 5-10 cm diameter mee op het vuur. Is dit een goed idee of loont het de moeite om deze alsnog eens doormidden te splitten? Ik kan me wel inbeelden dat zo een volledig ronde blok minder goed brand, maar soms wil je niet de moeite doen om echt alles doormidden te halen. Zeker als het om wat overschot gaat.
Tja, hij brandt minder goed dan dat je hem in stukjes zou hakken. Dan heb je meer oppervlakte en kan er meer lucht tussen. In feite ligt die blok wel langer, maar verbrandt slechter. 5cm hoeft niet maar 10 zou je kunnen overwegen om een keer te splitten. Maar ja ik doe het ook wel eens, soms heb je die stukken er eenmaal tussen.🔥👍🪓 groet!
Welke bomen plant ik nu best aan voor brandhout? Liefst bomen die snel groot zijn, zodat ik snel hout heb, maar anderzijds, met welke bomen haal ik het grootste rendement per m²?
Een fijne boom daarvoor is Berken. Het groeit snel en heeft een relatief hoog rendement. Ook groeien de stammen mooi recht waardoor het zagen en kloven straks makkelijk is.
vraagje wat is beter om te stoken . Fijn gehakt of grovere stukken. In een oude kolencentrale malen ze de kolen tot stof voor een betere verbranding van daar de vraag
Ik stook het liefst eiken of beuken, maar deze ontbranden niet goed bij een koude kachel, daarom gebruik ik die alleen als de kachel heet is. Vruchtbomen hout zoals appel, brand het langst van allemaal.
Mijn favoriete hout om te branden: beuken. Brandt lang, heet en schoon, en geeft een mooie workout om het klein te maken ;-) Maar eens w.b.t. het beste hout is snoeihout. Veel kersen (bospest) gebrand, doet het prima maar minder schoon. Ook Els, die moet je goed in de gaten houden. Is snel op of te koud. Ik brand liever geen den: te veel hars en onvoorspelbaarheid.
ik heb nog nooit zelf een kachel gehad in mijn leven, en toch kijk al je video's over stoken/kachels/houtsoorten etc. is dat niet het beste compliment wat je krijgen kunt?
Wij stoken van alle soorten hout, berk ben ik ook niet vies van, ongeklooft een stuk berk van ~25cm dik op een goed bedje hete houtskool blijft hier echt wel een paar uur branden..
dit is goed stoken, je hoort vaak dat je op 3 dingen moet voldoen. droog hout droog hout en je raad het al drog hout. je kachel brand mooi schoon buiten geen rook, en de kachelruimte prachtig helder, vochtpercentage meten, zou je eigenlijk de blokken moeten kloven om het benniste te meten. maar is dik in orde. tips kettingzagen in je jeans. niet veilig. je laarzen dicht bij de kachel drogen , eigenlijk niet doen.
Dankje, tja elke week spuiten we die laarzen af en moeten dan weer snel droog. Deze kachel wordt aan de zijkant niet echt heet, daar zitten tegels. Inderdaad altijd de binnenkant meten daar is het vocht veel hoger. Groet!
Mijn favoriete houtsoorten: essen en beuken. Gaat ook prima in mijn kleine kachel (Morso 6141, max 6 kW). Mits de blokjes niet te groot (dik) zijn, ergens tussen de 5x5 en 8x8 cm vind ik het prettigst. vooral omdat het anders te warm in huis wordt.
Aanmaakhout maak ik tegenwoordig van beuken, sinds ik een kindling cracker heb (een gietijzeren "nepper" van Cranenbroek, € 31,-). Beuken- (en essen-) aanmaakhout brandt net zo makkelijk en snel als dennen, en geeft lang gloeiende kooltjes. Met dennen (pallethout) wordt de kachelruit erg snel roetig, ook als enkel gebruik als aanmaakhout..
O ja: Prachtige filmpjes op je kanaal!
Dankje! Hoe bevalt die kindling cracker?
Leuke video Richard, ik stook eigenlijk alles inclusief Azobe en lekker gemengd, behalve conifeer omdat er veel hars in zit.
Nu heb ik een uitdaging voor je, probeer is gedroogd veen ,turf dus ik heb het geprobeerd en er zit heel veel energie in maar het stinkt nogal.
leuk vergelijkingsmatriaal!
B onlangs je vlogs ontdekt. Ze zijn super! Goede onderwerpen en leuk gefilmd. Ik ben fan😍
Hi, leuk om te horen😃👍 dankje🔥
Bedankt voor de mooie video.
Ik stook het liefste harde en zachte houtsoorten doorelkaar.
Graag gedaan👍🔥
Dit jaar voor het eerst haagbeuk. Brandt fantastisch, met veel warmte en heerlijke geur. Maar qua geur het liefst berk en eik.
Ja berk heeft een heerlijke geur, kers trouwens ook.
Berk en nog eens berk stoken. Zeker als het hier tot - 30 kan vriezen ben ik blij met mijn speksteenkacheltje uit NL. Als Noorwegenfreak is dat jou welbekend. Hier in Myrskylä (Finland) is het momenteel -12 dus dat is wel te doen. Een blok van 40 cm lang en 23 cm diameter is geen enkel probleem. Heb er zeker minstens 6 uur plezier van. Lekker langzaam op laten branden en dan is het prachtig om te zien hoe rustig de vlammen deinen. Kwestie van regelen met luchttoevoer.
Leuk om te horen😍 Finland, prachtig. Geniet van het stoken deze winter🪵🔥👍
Leuke test weer Richard, Wij wonen op een landgoed grenzend aan een privé bos omgeving Arnhem..( niet van onszelf hoor) Hier in het bos groeien hoofdzakelijk beuken en eiken dus die stoken we voornamelijk.
Heerlijke video. Zo zal Fred er ook over hebben gedacht haha.
Omdat dit mijn eerste stookjaar is heb ik nog niet echt een vergelijk. Nu wordt er voornamelijk eik en beuk gestookt.
Ik heb een voorkeur voor het eikenhout. Bij een kameraad in de straat moesten drie joekels van eiken gerooid worden.
Die gigantische bult ligt nu klaar om gekloofd te worden. Volgend jaar even zien hoe het met drogen verloopt.
Berkenhout staat op de verlanglijst.
En kersenhout? Dat gebruik ik in de kamado voor het roken van gerechten ;)
Haha ja Fred loopt tegenwoordig standaard richting het blok voor de kachel zodra ik eraan kom. Hij weet dat we dan gaan stoken. Kersen is inderdaad wat ze in de bbq winkels voor grof geld verkopen in zo’n klein zakje snippers🤣
@@four38AMJa belachelijk wat ze daarmee doen. Complete verlakkerij is dat. Gelukkig heeft mijn buurman een mooie kers staan ;)
Op mijn vraag of ie in de kachel mag heb ik nog geen antwoord haha.
@guyh3403 misschien moet ie een beetje gesnoeid worden😇
Goeie informatieve video, ik stook voornamelijk kastanje hout in de Tulekilvi spekstenen kachel. Geeft relatief weinig as.
Dankje🙏🔥
Stook je dan tamme kastanje, of paardenkastanje? Onze gekapte paarden (wilde) kastanje brandde niet goed en gaf weinig hitte.
@ het is de tamme kastanje, ligt minimaal 2 jaar te drogen voordat ik het stook.
Goede video weer. Mijn kachel staat nu ook aan. Het is een Eder van 19kW. Had ik je zl 's geschreven. De laatste koeienstal hooizolder balken gaan deze winter d'r in. Ik denk dat het dennen is. Heg is al droog sinds 1965. Enkele ruwe dikke eiken planken heb ik in plakken bezaagd en die heb ik er net bij gedaan. Bij het leeghalen van een huis kreeg ik nog 5 zakken van 50 kg met kooltjes. Groeten uit de Belgische Eifel. 🔥
Het wordt nu langzaamaan ook écht kachelweer🔥 zeker in de Eifel en Ardennen. Een eder houtvergasser is een mooi apparaat! Groet!
Hoi Richard. Top video weer,
Ik heb nu voor het grootste gedeelte eiken liggen ( voor een mooi prijsje in duitsland kunnen kopen.). En verder berken. Wat ik overneem van een boomsnoeier.
De kachel zelf heb ik in mijn mancave staan waar het eiken meer als voldoende is voor te stoken 1 x vullen op een avond is meer als genoeg. 😂
Dat klinkt goed 👌 mancave met kachel is natuurlijk hoe het hoort👍🔥
Goeie dag,
Enorm genoten van je informatieve video.
Ben ook een enorme haard hout fan, het steekt me dan een beetje dat je ernaast zit m.b.t. de berk en de den.
Deze hebben namelijk wel degelijk een hogere waarde dan eik of acacia.
Maar uiteraard andere verbrandings eigenschap zoals alles soorten hout eigenlijk.
Graag zou ik eens een filmpje zien over de temperatuur opwarming van de kachel bij het gebruik van dezelfde gewichten hout.
Die vergelijking is representatiever voor alle houtsoorten
Ben benieuwd,
Toch erg genoten van de kachel
Zoals je aan de start van je video zei, 1kg hout ongeacht de soord is een kg hout.
Die stelling klopt niet, 1 kg acacia is in volume natuurlijk veel kleiner dan 1 kg berk of den.
Leuke vergelijking video weer. Wij hebben beuk voor het 2e jaar. Eik ligt nog te drogen en berk en eik gemengd moet nog een winter liggen. Maar idd Beuk moet je flink wat vuren of dunne aanmaak houtjes boven opleggen. Maar de hitte die er van komt is enorm. Met de Kindling Cracker kan je trouwens echt heel fijn van je blokken aan maak hout maken. Dat was echt een goude tip van je.
Leuk om te horen! Bedankt🔥👍
Mooie video! Leuk gedaan.
Hoi Richard, opnieuw een informatieve video. Voor de doorgewinterde houtstoker wrschl wel duidelijk hoe bepalend de hardheid van het hout voor het stook resultaat is, maar je kunt hier uit dus heel goed opmaken, dat mixen van verschillende houtsoorten een voordelig resultaat kan opleveren voor de soort vlam, de duur van branden en de te bereiken hitte.
Ik stook vrijwel altijd eiken hout, maar heb de afgelopen 4 jaar door droogte zeker 10 coniferen van 15-20 meter hoog en sparren/dennen zien doodgaan en dat hout mix ik met het eiken. Gaat perfect. Nooit alleen maar harshoudend dennen/sparren hout stoken, want dat geeft veel creosoot en dan moet je zeker vaker de kachelpijp en ventilator reinigen. Je vertelde zeker 2000 jonge boompjes te hebben aangeplant, maar gezien wat er nu dicht op elkaar groeit: wrschl teveel aangeplant? Je moet daarom zeker uitdunnen en fors ook als ik het zo zie. Levert mooi aanmaakhout op😂😂
Ja 2000 boompjes over het hele terrein. Maar wat je hier ziet is vooral uitgezaaid door de wind en heel dicht op elkaar. Binnenkort uitdunnen als mijn rug het toelaat. Groet!
Om het vuur aan te maken en goed te laten fikken, gebruik ik spar en wilg. Om de ruimte op te warmen, stook ik den, berk en Amerikaanse vogelkers. Met deze soorten kan je meer warmte per volume eenheid per tijdseenheid maken dan met de zwaardere houtsoorten. Je verstookt wel meer volume maar je krijgt het sneller warm. Als eenmaal de ruimte op temperatuur is dan gaat er eik, es, beuk en acacia in de kachel. Die branden veel rustiger en geven meer rustige warmte af.
Wel leuk als je zo'n arsenaal aan houtsoorten hebt :-) hier wordt het eentonig kers, els, eik....had ik maar wat den en berk.
Heel leuk filmpje. Alleen de vergelijking hardhout/zachthout m.b.t. de soort zaden is lariekoek. Onthouden: Alle loofbomen met bladeren zijn hardhout, alle naaldbomen zijn zachthout.
Correct!
@@jeffreymabbe9829 Hardhout is afkomstig van bomen en planten waarvan de zaden worden omgeven of bedekt door een vrucht. Hardhout wordt ook vaak loofhout genoemd. Zachthout is juist afkomstig van ‘naaktzadige’ bomen en planten. De zaden van deze bomen vallen op de grond zonder dat ze worden beschermd door een vrucht. Zachthout wordt ook vaak naaldhout genoemd. Zoals ook vuren, grenen, radiata pine en western red cedar. Iedereen heeft dus gelijk.
Nope...! Neem bijvoorbeeld populieren, het is een loofbomensoort, maar minder densiteit dan bv eikenhout, en dus een zachthout 🫣🤭
En bijvoorbeeld wilg...netzo
@@TheGentilableKlopt, heb hier ladingkje populier liggen en dat brand heel wat sneller op dan de conifeer en spar die ik hier ook verbrand.
Brand wel lekker daar niet van 😁.
Supermooie video!❤
Dankje 😃🔥
Zeer goede presentatie
Dank u👍🔥
Hallo,
Ik stook al 25 jaar alleen maar kersen 🍒, appel 🍎 en perenhout. Als aanmaakhout gebruik ik het de snoeitakjes en fijn fruithout. Het ruikt superlekker ik gebruik het ook om vlees warm te roken op mijn Kamado.
Ik woon in het west-Zeeuws-Vlaanderen, Groede
Berken is het mooist vind ik. Gemixed met iets hards!
Berken is erg fijn inderdaad🪵🔥👍
Leuke infotainment video. Houthokken hier liggen vol met eik appel acacia beuk en prunus.
Dennenhout ligt er ook nog in. Voorkeur om berk te stokken in combinatie met beuken. Nadeel van beuk is dat het relatief veel as geeft.
Dat is een mooie mix🪵🔥😃👍
Leuke en leerzame trst😍
Dankje🔥👍
goedenavond. zo een leuke video weer, je kan gelukkig niet acteren😅😊. komt er ook s n blooper video? hier in Zeeland , t gebied waar ik woon zit veel fruitteelt. appel en perehout. vooral die ent stukken ,zo groot als n bal.gloeien erg lang met veel hitte afgifte.
Lol 😂 In ‘moeilijk’ kloofbaar hout zoals gedraaid of bij noesten of vertakkingen is de dichtheid veel groter en dus veel energie. Bij die entstukken lijkt mij dat ook het geval. Mooi spul🔥👍
Wij wonen in Zweeds Lapland en stoken voornamelijk berk. Ik meng het met een klein beetje esp/ratelpopulier. Esp brandt fel en is ook snel weg. Het voordeel hiervan is dat de schoorsteen snel opwarmt en de trek beter is. De gemiddelde Zweed noemt esp afvalhout maar onze schoorsteenveger is tevreden.
Dan kun je nu je lol op met stoken🤣🔥 erg frisjes nu, lijkt me heerlijk😃 mixen is altijd goed👍🪵 afvalhout bestaat niet😇
Hoi Richard, wederom erg leuke video! Mooi experiment. Ik heb 1,5 m3 wilgen liggen, een m3 met vanalles en nog wat ivm tekort. En vorig weekend 6m3 stammen (eiken en kersen) laten komen. Maar die zijn voor stookseizoen 25-26.
Wilg gaat snel erdoorheen maar brandt ook super. Stoken wat je hebt zou ik zeggen🪵🔥👍
Zeker, alles in de fik en wilg is vrij snel weg, maar met beetje geluk kan ik wat combineren.
Berk, ovengedroogd. Opstarten gaat meteen goed en brandt lekker door
Ik ben toekomstig stoker. Hopelijk is de verbouwing van mijn huis (mét kachel en hout gestookt fornuis) eind volgend jaar klaar. Heb wel al een voorraad hout (berken, zwarte els, eiken en essen). 3 jaar geleden ben ik begonnen met het planten van bomen (bosplantsoen), zoals zwarte els, berken kers, haagbeuk, acacia, winter- en zomereik, hazelaar, meidoorn, es en esdoorn. Deze winter worden er nog eens 500 geplant. Het doel is om in de toekomst in mijn eigen houtbehoefte te voorzien. Of beter gezegd voor mijn nageslacht. Acacia’s groeien het hardst: 3 jaar geleden gezaaid, nu al 4 meter hoog. De knotwilg, die ik 3 jaar geleden als teen in de grond heb gestopt, groeit nog harder: afgelopen jaar is de stamdiameter gegroeid van 6 cm naar ruim 13cm!
👌 dat is een soortgelijk plan zoals als ik hier heb. Wilg groeit zeer snel vooral als het natte grond is. Acacia’s beginnen zich enorm uit te zaaien zodra je ze snoeit schieten ze overal uit de grond. Nog een jaar verbouwen..succes!😃👍🔥
Hoi Richard. Leuke video. Bedoel jij met wilde kersen gewoon de Amerikaanse Vogelkers (Prunus)
Hi Richard, wederom een leuke video. We willen graag een kachel aan gaan schaffen, en twijfelen een beetje tussen een pellet of "traditionele" houtkachel. Mede door jouw video's vind ik hout stoken wel mooi. Ik ben nog een beetje zoeken hoeveel hout per jaar je nodig hebt. En heb je nog ideeën/tips waar je hout kunt verkrijgen..anders dan via marktplaats. Thanks alvast!
Dankje👍🔥 Ik zou zeker voor een houtkachel gaan, dat brengt veel meer leuks met zich mee. Normaliter als je elke herfst- en winterdag stookt zul je ergens tussen de 4 - 8 kuub nodig hebben afhankelijk van je situatie/kachel/rendement/isolatie etc. en hoe lang je stookt. Lastig te zeggen dus zonder meer info. Hout kun je kopen via webwinkels. Vaak hebben lokale zorgboerderijen houtverkoop als activiteit en bezorgen ze ook. Of je kachelboer weet vaak ook wel een adresje. Dit gaat vanzelf als je links en rechts informeert bij mede stokers. Zelf zagen is nog leuker. Succes!
Ik ben al jaren een verstokt houtstoker dat vind ik echt veel leuker mede ook omdat ik alles zelf zaag. Je ziet de vlam in de kachel het heeft een echt mooie beleving vergeleken met pallet kachel. Ik vind het hout ook lekker ruiken bv in je houthok. Als je zelf kan zagen en klieven is het ook nog een heerlijk outdoor activiteit. Sinds de aanschaf van mijn hoogrendements houtkachel hoeft de gaskachel (CV) niet meer aan. Ik stook zo'n 6 kuub per jaar. Zeker als je Richard zo enthousiast ziet vertellen, wat is er nou mooier dan zo'n gezellige houtkachel... Trouwens er zijn best goede deals op marktplaats maar je moet idd wel goed opletten
Dennenhoud moet je ook niet stoken want daar zit veel te veel hars in en in accia zitten ook wel natuurlijke oliën in maar wel slecht voor je rookkanaal want daar krijg je brokken van maar wel leuk filmpje en inspirerend
Wij wonen in Belgisch Limburg meer bepaald Haspengouw... de fruitstreek... dus je zal wel begrijpen vooral hout afkomstig van fruitbomen nl. kersen, appels, peren, enz...
Aha, nooit bij stilgestaan dat fruit hout, dacht daar stookt iedereen dennen uit de Ardennen.. dankje , groet!
Sinds dit jaar een houtkachel de fumio boks van 7 -10 kw heb nu perenhout, elzenhout, wat hardhout en wilg en populier liggen wat ik samen meng maar voor nu brandt dat perenhout heerlijk en af en toe eens een pin kay briket er in en eens kijken wat het beste is voor de kachel
Mooi👍 een mix doet het altijd prima🔥
Hoi Richard,
Misschien nog leuk om te testen: bij ongeveer gelijk volume hoeveel gewicht verschil er in zit, dit ivm transport en verplaatsen. Ik ben hier zelf wel erg benieuwd naar om mijn volgende houtsoort te kiezen.
Gr Ger
Dat is een goeie, ik zal eens kijken of/hoe ik dat kan meten. Groet!
Hallo Richard. Mijn stookhout bestaat voor 75% uit ďroog dennenhout en 25% eikenhout. Beide is gratis maar voor dennenhout moet ik aanmerkelijk vaker bijvullen.
Mooi, dan kun je een beetje mixen of het eik voor de koude dagen bewaren.
Hoi Richard!
Sterk hoe je bijna 3 uur het vuur erin houdt met één lading 🙂 maar dit is dan ook een beest van een kachel! Ik doe gemiddeld 45' op een lading van ongeveer 1.5 kg per keer. Zijn planken eik en beuk uit houtzagerij. Ik ben eens benieuwd hoeveel kg je er ongeveer in deed. Groetjes
Ga ik eens meten. Beuk en eik is mooi als je dat zo kunt krijgen. Groet!
Ik heb zelf weleens gekeken naar berk vs eik ook gewoon uit interesse, mijn conclusie is dat berk langer brand en minder heet is de eiken.
Kan je ook eens een film maken over de prijs/kwaliteit verhouding van de hout soorsten.
🤔 dat is een goeie, maar echt prijs kwaliteit is lastig nu ze maar wat (goud) vragen voor het hout. Zal er eens over nadenken, bedankt voor het idee.
De prijs is inderdaad zeer hoog maar als je het dan wou aanschaffen naar wat zou je voorkeur dan gaan Es of Eik?
ik weet wel dat je van eik minder as hebt is dit ook zo van Es?
Alvast bedankt het was weer een leuke video
Greetz from Belgium
Leuke filmpjes! Complimenten.
Ik gebruik beukenhout, en nu weet ik ook waarom het aanmaken lastig is (dit benoem je expliciet).
Heb ook Amerikaans eiken gebruikt, eiken, maar koop tegenwoordig voornamelijk beuk.
Heb ook aan berk gedacht, maar heb dit niet gedaan omdat ik het idee heb dat dit eerder “vermolmt” in het houthok.
Koop verhout en laat dit een jaar of 3 liggen. Heb wel eens een stuk berk ertussen gehad wat bijna weg waaide…
Wat is jouw ervaring (of jullie ervaring) mbt bewaren van hout?
Eiken en beuken gaat prima, 3 jaar is geen enkel probleem ( van kloven tot branden).
Hoe is dit met ander hout?
Hoi Richard
Wat is t merk van je kachel? Wat brandt hij goed zeg👍🏼
Mooi vergelijk zo. Ik vroeg mij af of de plaats in de kachel niet ook bepalend zou zijn voor de mate van verbranding?
Ik stook bij voorkeur van alles door elkaar, uiteraard wel schoon en droog 😉. Op die manier neutraliseer je zo veel mogelijk de mindere eigenschappen van bepaalde houtsoorten is mijn idee.
Ja een mix werkt fijn, dat probeer ik ook altijd.🪵🔥
In de voorraad zit berk, Amerikaanse vogelkers, beuk, eik en grove den. Ik zou graag fruithout eens proberen, maar alles wat ik heb komt met het werk mee en fruitbomen zaag ik tot nu toe niet. Een mix van berk, eik en beuk vind ik tot nu toe ideaal.
Ik heb al vaak kers gestookt, dat bevalt erg goed. Het is eigenlijk te mooi hout😇
Heb je ook ervaringen met houtbriketten ivm prijs tov haardhout
Ik ben er een video over aan het maken.. komt eraan.
Wanneer maak je weer een kippen video?
Hoi , leuke filmpjes man! Hoe warm krijg jij het met die kachel in je woonkamer?
Dankje🔥👍 in de keuken 25 in de woonkamer 22.
Als ik geen tijd heb om de kachel af en toe bij te vullen, dan gooi ik er een paar stukken azobe op dan kan je gerust een paar uur weggaan, niet te veel want anders stook je de kachel stuk.
Ik stook vanalles en nogwat, net wat ik krijg. Ik stook het liefst berk, dat gaat zo heerlijk aan en brand heerlijk schoon. Ik vroeg mij nog af, hoe stook ik het best zonder overlast? Ik heb een Reny Oslo L, 7,2kW als ik het goed zeg. De lucht toevoer vanonder dicht zetten gaat eigenlijk net niet, dan heb ik te weinig trek en gaat hij roken.
Inderdaad hij moet wel iets lucht krijgen. Belangrijk is om er voldoende hitte in te houden. Kijk anders een naar mijn 10 blunders filmpje.
Mooie uitleg man! Is dit in Nederland trouwens?
Jep in NL👍
Ik gebruik berkenhout om de haard snel op temperatuur te krijgen en daarna beuken of essenhout voor de rest van de dag.
Ja daar is berken prima geschikt voor, ik heb dat ook ze met dennen gedaan een tijdje.
Ik stook het liefst beuk.
Dat is erg fijn hout inderdaad, ooit veel van gehad. Berk en dennen is mijn favoriet. In tegenstelling tot wat iedereen zegt over dennen.
Moet zeggen dat het identificeren van de houtsoorten, als het al in een blok gehakt is, lastig is. Berk en den herken ik nog wel, maar daarna wordt het lastig. Een schors met diepe groeven zou eik kunnen zijn, maar welke soort eventueel nog meer? Geen idee.
Een grove den kan ook vrij diepe groeven hebben.
Echter merk je bij het optillen heel erg duidelijk het verschil in gewicht. Dat stuk van de den weegt haast niets.
Ik brand met een Tulikivi. Speksteen kachel. Voor een warmte opslag kachel brand je hoog.
Ik brand het liefst harshoudend hout . Den lariks zelfs conifeer.
Volgens mij als je een gewone stalen kachel hebt kun je beter hardhout branden. Voor speksteen beter den of berk.
Dat geeft snel veel warmte af aan de steen schat ik zo?
@@four38AM Zachte houtsoorten hebben een hogere verbrandingstemperatuur dan hardhout soorten en dus hogere temperatuur om af te geven aan het steen.
Speksteen kachels brand je altijd met max zuurstof voor de hoogst mogelijke temperatuur. Daardoor ontbranden ook de giftige gassen schoon weg dus kan je perfect harshoudend branden zonder overlast van gassen en as/roet
Dag Richard, hoe denk je over populier? Als ik Google zijn de meningen verdeeld. Ik heb een stapel liggen, moet nog drogen. Ben benieuwd of dit stookwaardig is?
Ik heb dat best veel gestookt omdat er hier een paar waren omgevallen. Is heel licht hout, vliegt erdoorheen. Prima voor het voorjaar en najaar of om te mixen en uiteraard aanmaken.
Je liefde voor het kappen en zagen doet me denken aan ex-keizer Wilhelm 2. In zijn ballingschap in Huis Doorn heeft hij het halve bos van het landgoed omgezaagd. Maar jij plant wel weer bomen aan😅
Maar hij deed het met maar één arm🪓 Best knap👍🤣
Deze winter gebruik ik essen. Welke handschoen gebruik jij voor de kachel?
Die handschoen is van leer. Ooit gekregen dus weet niet waar hij vandaan komt.
@@four38AMziet er uit als een handschoen om te lassen.
Hallo allemaal
Ik stook al heel mijn leven de houtkachel en door de jaren heen ook veel soorten hout as van gemaakt
Bij mij staat wilde kers op 1 gevolgd door eik en dan de berk
Ik houd er natuurlijk ook rekening mee wat ik stook als het buiten plus 12 graden of min 6 dik eikenhout bij 12 gr en spar of den met min 6
En ook de groote van het hout is belangrijk 3 klijne stukkies is meer hitte
ein eens dan 1 groot blok van het zelfde hout
Kers is hier samen met berk favoriet, een lekker stuk dennen vind ik ondanks dat sommigen het niets vinden een prima houtsoort voor te mixen. Groet🪵🔥
@four38AM Dennen houtsoorten geven sneller roet/fijnstof uitstoot, zeker bij aanmaken van de kachel met zuurstof van onder.
Aansteken met berk gaat snel en schoon, zodra de kachel op temperatuur is kan dennen wel.
Hi Richard, ik had even een vraag. Ik gooi regelmatig wat overschot volledig ronde blokjes van ongeveer 5-10 cm diameter mee op het vuur. Is dit een goed idee of loont het de moeite om deze alsnog eens doormidden te splitten? Ik kan me wel inbeelden dat zo een volledig ronde blok minder goed brand, maar soms wil je niet de moeite doen om echt alles doormidden te halen. Zeker als het om wat overschot gaat.
Tja, hij brandt minder goed dan dat je hem in stukjes zou hakken. Dan heb je meer oppervlakte en kan er meer lucht tussen. In feite ligt die blok wel langer, maar verbrandt slechter. 5cm hoeft niet maar 10 zou je kunnen overwegen om een keer te splitten. Maar ja ik doe het ook wel eens, soms heb je die stukken er eenmaal tussen.🔥👍🪓 groet!
Heb een Jacobushout kachel waarom ook pellets ( korrels) gestookt kunnen worden kun jij daar meer over vertellen
Welke bomen plant ik nu best aan voor brandhout?
Liefst bomen die snel groot zijn, zodat ik snel hout heb, maar anderzijds, met welke bomen haal ik het grootste rendement per m²?
Een fijne boom daarvoor is Berken. Het groeit snel en heeft een relatief hoog rendement. Ook groeien de stammen mooi recht waardoor het zagen en kloven straks makkelijk is.
Welk soort brandhout geeft de meeste as? Alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar
vraagje wat is beter om te stoken . Fijn gehakt of grovere stukken. In een oude kolencentrale malen ze de kolen tot stof voor een betere verbranding van daar de vraag
Iets kleinere stukken hebben meer oppervlakte waar het vuur en zuurstof bij kan. Dat brandt dan beter dan een paar grote blokken.
Wanneer ga je de MC culloch kettingzaag starten ik ben zeer benieuwd lekker vuurtje
Ja dat is een goeie, moet weer eens gebeuren👌😃
Ik heb een grote stapel berk te drogen liggen maar er groeien nu allerlei zwammen op. Weet jij of we dit hout nog kunnen gebruiken als brandhout?
Jawel kun je gewoon gebruiken, echter het hout is al aan het verteren dus de energetische waarde gaat langzaam omlaag.
Mis de haagbeuk mijn meest verkochte houtsoort.
Inderdaad niemand echt gehoord daarover.
Moeten nog veel leren.
Ik stook het liefst eiken of beuken, maar deze ontbranden niet goed bij een koude kachel, daarom gebruik ik die alleen als de kachel heet is. Vruchtbomen hout zoals appel, brand het langst van allemaal.
Ja het duurt inderdaad wat langer bij het aanmaken. Beetje dennen erbij dan gaat het super.
het hout een keer op !!
Mijn favoriete hout om te branden: beuken. Brandt lang, heet en schoon, en geeft een mooie workout om het klein te maken ;-)
Maar eens w.b.t. het beste hout is snoeihout. Veel kersen (bospest) gebrand, doet het prima maar minder schoon. Ook Els, die moet je goed in de gaten houden. Is snel op of te koud.
Ik brand liever geen den: te veel hars en onvoorspelbaarheid.
Beuk is prachtig, duurt ff voordat het ‘aan’ is, tenminste dat is mijn ervaring. Aanmaken met de dennen is een optie.
@@four38AM Precies!
ik heb nog nooit zelf een kachel gehad in mijn leven, en toch kijk al je video's over stoken/kachels/houtsoorten etc. is dat niet het beste compliment wat je krijgen kunt?
Inderdaad dat is een mooi compliment🔥👍 dankje! Ik hoor dit ook van de mensen die geen motor hebben en kijken dan alle motor video’s. Groet!
Wij stoken van alle soorten hout, berk ben ik ook niet vies van, ongeklooft een stuk berk van ~25cm dik op een goed bedje hete houtskool blijft hier echt wel een paar uur branden..
Hoop dat het bos snel groot word dat je een tijdje zelfvoorzienend kan worden met hout
Ja, met 2000m2 berken zou je in principe zelfvoorzienend moeten kunnen worden.
dit is goed stoken, je hoort vaak dat je op 3 dingen moet voldoen. droog hout droog hout en je raad het al drog hout.
je kachel brand mooi schoon buiten geen rook, en de kachelruimte prachtig helder,
vochtpercentage meten, zou je eigenlijk de blokken moeten kloven om het benniste te meten.
maar is dik in orde.
tips kettingzagen in je jeans. niet veilig.
je laarzen dicht bij de kachel drogen , eigenlijk niet doen.
Dankje, tja elke week spuiten we die laarzen af en moeten dan weer snel droog. Deze kachel wordt aan de zijkant niet echt heet, daar zitten tegels. Inderdaad altijd de binnenkant meten daar is het vocht veel hoger. Groet!
Ik stook af en toe een blok ebbenhout. Meegenomen uit Afrika. Staat filmpje van op mijn kanaal hoe dit met een handzaag 😮
Eh daar kun je toch beter een viool van maken?
Ik speel geen viool…Van eikenhout kun je ook een stoel maken…
Ik kreeg ooit een kar acacia cadeau, maar ik vond het zielig voor de buren. Ik vond het behoorlijk stinken.
Peperdure schoenen uit de USA.
je zucht nog al beetje slechte conditie 8)
Ik ben herstellende van een zware hernia, kon 7 weken niet lopen. Het gaat nu langzaam beter😃😇