Dakloos met een kindje: aantal gezinnen zonder woning neemt sterk toe

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 чер 2024
  • Er is sprake van een sterke toename van het aantal dakloze ouders in de stad. Dit constateert hulporganisatie De Straatalliantie: "Vorig jaar kwamen één of twee dakloze gezinnen per maand langs voor hulp. Afgelopen maand waren dat al 32 ouders met 54 kinderen." Dakloze ouders - bijna uitsluitend moeders - die samen met hun kinderen op zoek zijn naar opvang vallen vaker tussen wal en schip, door strengere toegangscriteria in de noodopvang.
    Dunya (30) geeft een rondleiding in de kleine kamer waar ze nu een jaar woont samen met haar dochtertje van vier. Rondleiding is een groot woord, want de kamer is klein. Voor het raam staat een eenpersoonsbed naast een kinderbedje. Op het bed liggen knuffels. De kleur roze overheerst. "Echt een meidenkamer hè", glimlacht ze. "Aan die tafel kleuren we en ik lees mijn dochtertje altijd voor als we gaan slapen. Ik probeer de normale dingen te doen die alle moeders doen, maar dan in een kleine ruimte."
    De reden dat Dunya hier woont vertelt ze liever niet, maar wel dat het te maken heeft met haar onveilige thuissituatie. Daarom wil Dunya ook niet bij haar echte naam genoemd worden. "Op een avond liep het thuis zo erg uit de hand dat het op dat moment niet meer veilig voor ons was. Toen heb ik mijn spullen gepakt en ben ik weggegaan. Die avond kwam ik op straat terecht en wist ik niet waar ik naartoe moest", vertelt ze.
    Dunya woont in een locatie van Stichting Timon, ergens op een geheime locatie in Amsterdam-Oost. Verdeeld over drie locaties heeft Timon plek voor 27 plekken in de noodopvang. "De vrouwen die hier komen, hebben vaak veel meegemaakt. Ze hebben in hun jeugd onveiligheid gekend in de vorm van seksueel misbruik of huiselijk geweld. Hier kunnen ze even bijkomen en rustig op zoek naar een oplossing", vertelt gedragswetenschapper Ilse Kwint.
    Volgens de gemeente is het lastig om een schatting te maken hoeveel dakloze gezinnen op dit moment in Amsterdam verblijven. "Niet iedereen meldt zich bij de hulpinstaties aan. Gezinnen die kampen met (dreigende) dakloosheid, vinden meestal ook (tijdelijke) opvang binnen het eigen netwerk", aldus een woordvoerder.
    Op dit moment verblijven 193 gezinnen in de noodopvang. Twee gezinnen staan momenteel op de wachtlijst. Na de flinke stijging in de bezetting van de noodopvang vanaf 2019, is sinds 2021 een daling ingezet.
    Die dalende cijfers in de opvang zijn volgens jurist bij de Straatalliantie, Lara Santos, geen reden tot vreugde. "In 2019 zagen we die stijging in de aanvragen voor de noodopvang. Maar in plaats van de oorzaak aan te pakken, zoals de wooncrisis en gedwongen huisuitzettingen op adressen waar kinderen wonen, is toen gekozen om de toelatingscriteria voor de noodopvang strenger te maken. Op die manier komen er minder dakloze gezinnen in aanmerking voor de noodopvang", vertelt ze.
    Opvang voor ouders met kinderen is nu alleen beschikbaar voor gezinnen die 'niet zelfredzaam zijn' en langer dan vier jaar in Amsterdam ingeschreven staan. "Dat betekent kort gezegd dat alleen ouders met ernstige psychische problemen worden opgevangen die kunnen bewijzen dat ze vier jaar in Amsterdam wonen. De rest wordt verwezen naar het eigen netwerk om daar te overnachten. In sommige gevallen leidt dat tot onveilige situaties", vertelt Santos.
    Volgens Santos staan er hierdoor juist vaker radeloze dakloze ouders op de stoep bij de Straatalliantie: "Vorig jaar kwamen een of twee gezinnen per maand langs. Afgelopen maand waren dat al 32 ouders met 54 kinderen. Het is ontzettend verdrietig."
    Een aantal maanden geleden spraken we met Mila, een dakloze moeder die op dit moment nog steeds met haar pasgeboren baby in haar auto woont. "Dat soort verhalen horen we helaas vaker", zegt Santos. "Ik heb contact gehad met meerdere moeders die in een auto verblijven. We moeten echt zorgen dat er meer beschikbare woningen komen. En wanneer iemand zich meldt voor de opvang, kijken wat een passende oplossing is voor die persoon. In plaats van alleen naar de criteria te kijken of iemand er formeel recht op heeft."
    Eigen woning
    Voor Dunya is er goed nieuws. Zij heeft een woning toegewezen gekregen en kan in juli samen met haar dochtertje verhuizen naar hun eigen plek. "Ik ben heel blij om een eigen, veilige plek te hebben. Het gaat stukken beter met me, ik heb hier de ruimte gekregen om aan mezelf te werken en te landen. Daar ben ik heel dankbaar voor. Maar ik kan niet wachten mijn dochtertje straks voor te lezen in haar eigen kamer. Ook roze natuurlijk."



    AT5 - Echt Amsterdams Nieuws
    Abonneer hier op ons youtubekanaal:
    / at5
    Tips of opmerkingen?
    Whatsapp: 06 511 909 38
    Telefoon: 020 555 1155
    Volg AT5:
    www.at5.nl
    Instagram: at5.nl
    Facebook: at5nl
    Twitter: at5

КОМЕНТАРІ • 31

  • @NewQuietBear
    @NewQuietBear 9 днів тому +8

    Buurvrouw woonde met haar kind op een studentenkamer. Ik vind dat deze kinderen een fatsoenlijke huis nodig hebben.

    • @JohnDoe-st1ik
      @JohnDoe-st1ik 8 днів тому

      dus ze is niet dakloos

    • @NewQuietBear
      @NewQuietBear 8 днів тому +2

      @@JohnDoe-st1ik Nee, maar op een studentenkamer mag je niet samen met je kind wonen, de ruimte is daar ook te klein voor en studentenkamers zijn van tijdelijke duur, dus zonder nieuwe woonplek worden ze wel dakloos. De gemeente doet niet genoeg om dit te voorkomen. Als je met een kind op een studentenkamer woont, dan weet je al dat de situatie disfunctioneel is.

    • @thomasjellinek57
      @thomasjellinek57 8 днів тому +1

      En wie gaat dat dan betalen? De belasting betaler en de werkende die loonbelasting betaald om Nederland draaiende te houden die ook zitten te wachten op een fatsoenlijke huis. Ik vind dat ieder recht heeft op een fatsoenlijke huis.

    • @NewQuietBear
      @NewQuietBear 8 днів тому +1

      @@thomasjellinek57 Gezinnen moeten voorrang hebben naar mijn mening.

  • @Y.A.E.
    @Y.A.E. 8 днів тому +5

    Verdeel en Heers programma

  • @Merveye
    @Merveye 8 днів тому +3

    Ik ben geschokt dat zoiets in Nederland is gebeurd. De maid met zijn baby in haar auto :( De situatie is ontzettend beroerd.

  • @thomasjellinek57
    @thomasjellinek57 8 днів тому +8

    Een hele impopulaire maar belangrijke vragen:
    Waarom willen vrouwen kinderen hebben/krijgen als ze kunnen weten dat hun omstandigheden niet daar is voor een kindvriendelijke omgeving?
    en waarom hebben ze geen maatregelen genomen voor het voorkomen van ongewenste zwangerschap? Er zijn daar genoeg opties voor het voorkomen van ongewenste zwangerschap.

    • @lalarebelse5985
      @lalarebelse5985 7 днів тому +1

      Allemaal waar echter in de praktijk werkt dat wel even iets anders. Vind het jammer dat mensen zo weinig begrip voor elkaar hebben. Want niemand weet hoe het leven van zo’n meisje is.

    • @MercedesDenz
      @MercedesDenz 4 дні тому +2

      Puur egoisme.

    • @lennard5393
      @lennard5393 3 дні тому

      @@lalarebelse5985 waarom begrip hebben daarvoor. Kijk als het echt zo is ben ik wel bereid om geld te doneren waaruit hulp gehaald kan worden. Mijn eigen ervaring vertelt mij dat er al geen stabiliteit is en dan toch voor een kind gaan tja daarvoor kies ik om mijn gezicht om te draaien.

    • @lalarebelse5985
      @lalarebelse5985 3 дні тому

      @@lennard5393 begrip hebben betekend inzichten hebben dat ieder zijn leven anders verloopt. Sommige hebben een fijne jeugd en kunnen daardoor goede keuzes maken. Anderen hebben een slechte jeugd en maken van daar uit keuzes vaak onbewust, dat betekent begrip hebben voor een ander. Niemand weet hoe het leven van de ander is wat die heeft meegemaakt. Als je jong bent en veel hebt doorstaan maak je geen bewuste keuzes je bent te beschadigd. Pas veel later in het leven gaan er steeds meer dingen duidelijk worden en dan kun je langzaam de ui gaan pellen. Ik ben inmiddels oud en weet dit uit eigen ervaring. Ik maakte geen bewust echte keuzes. Ik wilde me goed voelen. Niet dat ik een baby nam ofzo echter kan ik me wel indenken dat je dat wel doet. Als je nooit liefde hebt gekend denk je wellicht als ik een kind neem dan houd er tenminste iemand van me. Verder zijn er nog wel 20 redenen te bedenken waarom je zwanger kan raken of een kind ter wereld brengt. Dus wellicht kun jij er voor jezelf ook een paar bedenken waarom iemand dit doet. Dit gaat niet om geld geld is niets het gaat om begrip hebben voor een ander. Je kunnen verplaatsen in de ander dat is zoveel meer waard dan centen.
      Maar de meeste mensen geven meer om geld dan elkaar helpen, ondersteunen, lief hebben. Wat heb je aan geld als je denkt dat niemand om je geeft. Dit is nu precies waarom ik deze opmerking gaf. Jij denkt aan doneren ik denk aan liefdevol zijn naar een ander toe. Dat is nu precies waarvan ik denk dat deze wereld verrot is. Mensen geven meer om materie dan om liefdevol te zijn en begrip te tonen of je kunnen verplaatsen in een ander.

  • @GDKroes
    @GDKroes 9 днів тому +3

    Gemeente is met van alles bezig behalve met Amsterdam

  • @jjpdijkstra
    @jjpdijkstra 6 днів тому

    Hoe kan het toch dat de enige reacties hieronder zijn alsof het allemaal hun eigen schuld is. Zijn we zo asociaal geworden? Zo intolerant? Tuurlijk, iedereen heeft wel iets om over te klagen, maar een nieuwsitem dat duidelijk aangeeft dat wij in een beschaafd land het niet voor elkaar krijgen om kinderen een plek te geven waar ze veilig kunnen opgroeien.... en daar dan problemen mee hebben? Dat is wel ernstig.

  • @Kerngebruiker
    @Kerngebruiker 9 днів тому +8

    Zal alleen maar meer worden na die nieuwe huurwet alles wordt verkocht.

    • @lalarebelse5985
      @lalarebelse5985 7 днів тому

      Dat is vrije sektor daar komt zij niet voor in aanmerking. Deze opmerking slaat kant nof wal.

  • @mcmcreationz8851
    @mcmcreationz8851 8 днів тому

    Een andere kant van dit verhaal is dat er ook gescheiden ouders aankloppen en zeggen ik woon op straat met mijn kind, terwijl het kind gewoon verblijft bij de andere ouder die in het huis is achtergebleven. Hoe dan ook iedereen verdient een eigen plek. Maar zeggen dat je kind dakloos is om er zelf beter van te worden deugt natuurlijk niet.

    • @Kimmi.x
      @Kimmi.x 8 днів тому

      Het kind heeft toch bij beide ouders een thuis nodig?

    • @mcmcreationz8851
      @mcmcreationz8851 7 днів тому

      @@Kimmi.x Dat geniet de voorkeur net als genoeg huizen voor iedereen. Helaas is dat niet en dan moet het niet zo wezen dat als een gezin gaat scheiden dat diegene die het huis verlaat dan maar mijn kind is dakloos kaart mag inzetten want dat is feitelijk dan niet zo.

  • @JohnDoe-st1ik
    @JohnDoe-st1ik 9 днів тому +11

    zijn allemaal families die bij familie wonen en dan een nepverhaal ophangen voor een huis want 20 jaar wachten duur te lang he

    • @CapitalRJ
      @CapitalRJ 9 днів тому +10

      Niet eens gezinnen maar single moeders die onverantwoordelijk zijn tot ze zwanger zijn en dan gaan denken, ik heb een huis nodig..

    • @NewQuietBear
      @NewQuietBear 9 днів тому +1

      Er gaat volgens mij wel veel aan zo'n urgentieproces vooraf.

    • @basmarneffe3770
      @basmarneffe3770 8 днів тому +4

      Iemand kan maar 1x urgentie krijgen en wat is daar mis mee voor een KIND en moeder. De overheid mag best wat meer doen voor Nederlandse kinderen. Als de overheid hierop bezuinigd en het laat gaan kost het in de toekomst alleen maar meer geld. Denk even logisch na over de gevolgen en de impact hiervan op het kind. Tussen 0 en 5 jaar word de basis gelegd in de ontwikkeling van een kindje denk daar maar eens goed over.

    • @basmarneffe3770
      @basmarneffe3770 8 днів тому +3

      Wonen is gewoon een grondrecht in Nederland laat staan voor een Nederlands kindje

    • @Kimmi.x
      @Kimmi.x 8 днів тому +2

      Ja want 20 jaar wachten op een huis is normaal toch?