Behçet Hastalığı ve Damar iltihaplanması - Prof. Dr. Ahmet AKGUL

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 вер 2024
  • Behçet Hastalığı kronik bir hastalıktır. Yani tüm kronik hastalıklar gibi ömrümüzün sonuna kadar bizle yaşar. Zaman zaman şikayetler artar zaman zaman da hiçbir bulgu vermez. Madem kronik bir hastalığımız var, o zaman niye tedavi olacağız veya nasıl tedavi olacağız derseniz, tedavide ki amaç hayat kalitemizi yükseltmek, hastalık var olmasına rağmen şikayetsiz ve hastalıksız zaman geçirmek olmalıdır. Ayrıca hastalık tam olarak bitmese de ilerlemesi durdurulmalıdır ve hastalığın daha ileriki dönemde yapacağı kötü ve daha vahim sonuçlar ortadan kaldırılmalıdır.
    İşte Behçet hastalığı da bu gruba giren, kronik bir damar hastalığıdır. Damarların iltihabıdır yani bir vaskülittir. Hastalık, tekrarlayan yani nüks eden ağız ve genital bölge yaraları, göz iltihabı, cilt bulguları ve damar tutulumları ile kendini gösterir. Hastalığa ait özet yandaki resimde gösterilmiştir. Behçet sendromu, dolaşım sistemindeki tüm boyutlardaki tolardamar ve atardamar sistemleri etkileyebilen ender vaskülitler yani damar iltihapları arasındadır. Tabloya genellikle trombozun yani damar içi pıhtılaşmanın sorumlu olduğu toplardamar tıkanması DVT tutulumu hakim olmakla birlikte, ortaya çıkan sorunlar; atardamar tıkanıklıkları yani arteriyal oklüzyondan damar genişlemesi yani anevrizmaya, yüzeyel tromboflebitten superior veya inferior vena cava oklüzyonuna kadar geniş bir spektrumu içermektedir. Nörolojik tutulumla giden behçet sendromunda, hastalığın iki ana alt grubundan birini oluşturan beyindeki venöz sinus trombozu yani tıkanıklığı, damar etkilenimi açısından örnek verilebilir ve bu durumda genellikle iyi seyirli bir klinik tablo izlenmektedir. Özellikle kafa içi basınç artışı bulgularıyla gelen genç hastada BEHÇET HASTALIĞI düşünülmelidir. Behçet hastalığında toplardamarlar yani venöz etkilenim sıklığı ile karşılaştırıldığında, hem beyin içinde hem de beyin dışında atardamar yani arter tutulumu nadir olarak görülmektedir ve %1-5 olarak bildirilmiştir. Ancak büyük arter tutulumu, ölüm ve hastalık arazı açısından yüksek risk taşımaktadır. Genç inme tanılı hastada, mutlaka Behçet Hastalığına yönelik sistemik bulgular sorgulanmalıdır.
    Behçet Hastalığı, Orta ve Uzak Doğu toplumlarında, diğer bölge toplumlarına göre daha sık gözlenir. Nedenleri arasında genetik geçiş ve aile kalıtımı önemlidir. Özellikle genetik olarak kişinin HLA-B5 taşıyıcılığı önemli bir etkendir.Behçet hastalığının başlangıç yaşı genellikle 20 ila 30 yaş aralığındadır. Bayanları da erkekleri de benzer sıklıkla tutar.

КОМЕНТАРІ • 15

  • @nevindogan4407
    @nevindogan4407 3 місяці тому

    İyi Akşamlar behçet Hastalığı sepicimi

  • @muazzezdeniz5592
    @muazzezdeniz5592 4 роки тому +1

    Hocam benim agzimin içindeki yaralar bir turlu bitmiyo behçet hastalığım var

  • @husnecinar5109
    @husnecinar5109 3 роки тому +1

    Hocam benim ağzın içinde biri bitmeden biri başlıyor Behçet hastalığı ola bilirmi

  • @kadriyecanpolat8438
    @kadriyecanpolat8438 4 роки тому +1

    Yeriiz nerede iletişim no gönderebilirmisiniz

    • @elifkarakoc6294
      @elifkarakoc6294 3 роки тому

      Hocam bende hafif Behçet var ama bacaklarımda varis var bi riski varmı ne yapmalıyım

  • @ozlemtuzun1457
    @ozlemtuzun1457 4 роки тому

    13 yaşında kızımın kasığımda açık yara var 😢😢😢 konunuz içinde ise size gelmek istiyoruz

    • @yusufjrzweijrzwei100
      @yusufjrzweijrzwei100 3 роки тому

      Behcet hastasiyim anlattiklariniz cok dogru yalniz cabuk dinirleniyorum ve sinirlerimde iltihaplanmis.ilaclar olmsda cok zor.Allahtan tedavisi var.
      Nefes darligi ve admada oldum.en cok belime vurdu.

  • @muhammetyavuz5081
    @muhammetyavuz5081 4 роки тому +1

    Hocam bende ankilozon ve behcet var dizden aşağı bacaklarım çok ağrıyor rodgen çekildi hıc bir şey çıkmadı ağrı kesici bile fayda etmiyor Allah rızası için bir yorum yazarmisiniz

  • @Zakir_Akil
    @Zakir_Akil 2 роки тому +1

    Bu hastalıktan nefret ediyorum. Benim de kızcağızım yakalandı geçen sene. Daha hayatta hiç bir şey yaşamadan, gülüp eğlenemeden bu hastalık akciğer, beyin, göz ve iskelet tutulumu yaptı. İyileşmesi için her mücadeleyi vereceğim.

    • @duygubilgic8896
      @duygubilgic8896 7 місяців тому +1

      Durumu nasıl bende suan aynı durumdayım

    • @Zakir_Akil
      @Zakir_Akil 7 місяців тому +2

      @@duygubilgic8896 Öncelikle çok geçmiş olsun. Tedavi başladıktan sonra 3 ay içinde toparladı. İlaçların yan etkileri yüzünden saç dökülmeleri, kilo alımı vs oldu ama bunlar sonradan düzeldi. Şu an gayet sağlıklı çok şükür ve hayatında hastalığın etkisi kalmadı. Düzenli ilaç kullanımı ve diyet iyileştirme sürecini hızlandırıyor. Herşeyden önemlisi kabullenmek, yüksek moral ve sevgi gerekiyor. Ülseratif kolit ve behçet hastalığı aynı anda teşhis konmuştu. Umarım en kısa zamanda normal hayatınıza dönersiniz. Gelişmeleri zamanla paylaşırsanız çok sevinirim.

    • @duygubilgic8896
      @duygubilgic8896 7 місяців тому +2

      @@Zakir_Akil cok sevindim Allah evletlarımıza sağlık versin 🙏 benim altı ay oldu Behçet teşisi alalı eklem ve cilt tutulumum ilaçlarla cabuk gecti. Ama göz atağım üç ay sürdü ve hala sıkı takıp ediyorlar tutulum onca ilaca ragmen hala var. Anksiyete başladı bende sanırım. Oğlum var benimde onun için iyi olmak istiyorum

    • @Zakir_Akil
      @Zakir_Akil 7 місяців тому

      @@duygubilgic8896 amin, hepimiz için. Aynaya her baktığınızda bunun geçici bir süreç olduğunu kendinize hatırların. Düzelecek ve eskisinden de iyi olacak. Yeter ki siz inanın, umutlu olun. Bundan daha zor durumların geride kaldığına eminim. Bu da bitecek çünkü siz güçlü bir annesiniz.

    • @pastelboya752
      @pastelboya752 7 місяців тому

      @@duygubilgic8896genital ülser var mı abla birde eklem de ne gibi sorunlar var.