Prof.Dr.Mehmet OKUYAN Nur Sûresi 32-33

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 25 сер 2024
  • Açıklama

КОМЕНТАРІ • 48

  • @ramilaaliyeva4376
    @ramilaaliyeva4376 4 роки тому

    Allah sizden razı olsun deyerli hocam Mehmet Okuyan AZERBAYCAN

  • @mehmetaliyldztan5787
    @mehmetaliyldztan5787 4 роки тому +2

    Hocam çok teşekkür ederim gerçekten bu bilgiler beni hem aydınlattı hem hatamı yüzüme vurdu hem yapmamam gerektiğini söyledi hem artık kuran okumam gerektiğini söylediniz gerçekten emeklerinden dolayı Allah razı olsun

  • @SarpOZ
    @SarpOZ 9 років тому +4

    aydınlık günlere inşaalah hep beraber.

  • @lightmoon3946
    @lightmoon3946 5 років тому +4

    Selamun aleyküm,
    Buradaki "iffetli kalmak isteyen kadınları fuhşa zorlamayın" kısmına takılanlar olabiliyor. Aslında burada takılacak bir nokta yok. Bu ifade "iffetli kalmak istemiyorlarsa, onları zorlayabilirsiniz" manası içermez. Çünkü mantıken, "iffetli kalmak istemeyen" bir insan zaten bu günahı içinden geldiği için yapan insandır. Dilbilgisi olarak da mana olarak da bu böyledir. Türkçe düşünelim. Mesela yemek yemek "isteyen" bir insanı yemek yemeye zorlamak manasızdır. Çünkü kendisi zaten yemek yemeyi istemektedir. Küçük çocuğuna mama yedirmek isteyen bir anne, çocuğu zorlarken babasından şu sözü duyabilirsiniz: "İstemiyorsa zorlama çocuğu..." Bu ifade "eğer istiyorsa çocuğu zorlayabilirsin" demek değildir. Çünkü çocuk mamayı yemek istiyorsa zaten zorlamaya gerek kalmayacaktır. İnşaAllah anlatabildim.

    • @vidadimusa7734
      @vidadimusa7734 5 років тому

      Zorlama yok tamam. Fakat bu zaman da iffetli kalmak istemeyen fuhuş yapabilir oluyoyor .
      Fuhuş zaten yasak desen, o zaman da iffetli iffetsiz diye ayırım yapmanın anlamı ne?

    • @lightmoon3946
      @lightmoon3946 5 років тому

      selam. "katil olmak isteyen" bir insanı, "adam öldürmeye zorlamak" sizce mantıklı mı ? kendisi katil olmak istiyor zaten.. buradaki durum bundan ibaret. fuhuş tabiki herkese yasak zaten bunu ayetlerden anlamak zor değil. fuhuşun kötü bir şey olduğuyla ilgili bir çok ayet var... ona yasak, diğerine serbest diye bir durum zaten yok. buradaki olay sadece, bazısının bu işe zorlanması (iffetli kalmak isteyenler), bazılarının ise bu işi gönüllü yapması... en azından benim anladığım bu. Bu yapıdaki cümleleri biz de çok kullanıyoruz günlük hayatta... Arkadaşınız size "sinemaya gelmek istiyorsan seni zorlamayalım" derse bu ne kadar mantıklı olur ? Zaten gitmek istiyorsunuz...
      Neyse... Konuyla ilgili düşüncem bu benim. Rahman olan Allah yanlışlarımızın farkına varmayı ve bu yanlışları doğrularla düzeltmeyi lütfetsin hepimize... Allah'a emanet olun.

    • @kazmnursacan2371
      @kazmnursacan2371 5 років тому

      @@lightmoon3946 Sen düşünebiliyorsun. Bana bazı ayetleri anlamak konusunda yardım edersin belki. Nisa 25.ayette cariyelerle evlenin diyor. Bu helal kılındı diyor. Tek ayetle cariyenin seks kölesi olmadığı ortaya çıkıyor. Peki Müminun 5-7.ayet neyden bahsediyor. Bu konuda tefekkür ettiniz mi? Takıldığım yer burası.

    • @aldebaran1222
      @aldebaran1222 5 років тому

      @@kazmnursacan2371 ''ma meleket eymanükum'' ifadesi hakkında biraz araştırma yapın, her zaman ''köle, cariye'' anlamına gelmez.

    • @sorgulayankoyun8645
      @sorgulayankoyun8645 4 роки тому

      Kazım Nursaçan
      Ve onlar ki, iffetlerini korurlar;
      (23-MU'MİNÛN Suresi 5.Ayet)
      Ancak eşleri ve ellerinin sahip olduğu (câriyeleri) hariç. (Bunlarla ilişkilerden dolayı) kınanmış değillerdir.
      (23-MU'MİNÛN Suresi 6.Ayet)
      Şu halde, kim bunun ötesine gitmek isterse, işte bunlar, haddi aşan kimselerdir.
      (23-MU'MİNÛN Suresi 7.Ayet)
      Eşleri ve cariyeleri ile olan ilişki zaten Nisa-3 ve Nisa-25 de açıklanmış;
      Eğer (kendileriyle evlendiğiniz takdirde) yetimlerin haklarına riayet edememekten korkarsanız beğendiğiniz (veya size helâl olan) kadınlardan ikişer, üçer, dörder alın. Haksızlık yapmaktan korkarsanız bir tane alın; yahut da sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için en uygun olanıdır.
      (4-NİSÂ Suresi 3.Ayet)
      Buradaki çeviriye göre cariye ile nikah şartı olmadan faydalanılabileceği anlaşılıyor gibi gözükse de durum öyle değil. Nisa-25 de bu durum açıklanıyor.
      İçinizden, imanlı hür kadınlarla evlenmeye gücü yetmeyen kimse, ellerinizin altında bulunan imanlı genç kızlarınız (sayılan) cariyelerinizden alsın. Allah sizin imanınızı daha iyi bilmektedir. Hep aynı köktensiniz (insanlık bakımından aranızda fark yoktur). Öyle ise iffetli yaşamaları, zina etmemeleri ve gizli dost da tutmamaları şartı ve sahiplerinin izni ile onları (cariyeleri) nikâhlayıp alın, mehirlerini de normal miktarda verin. Evlendikten sonra bir fuhuş yaparlarsa onlara, hür kadınların cezasının yarısı (uygulanır). Bu (cariye ile evlenme izni), içinizden günaha düşmekten korkanlar içindir. Sabretmeniz ise sizin için daha hayırlıdır. Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir.
      (4-NİSÂ Suresi 25.Ayet)
      Buralarda zaten eş veya sahip olunan kişi ile ilişkinin olabilmesi için nikah ahdinin şart olduğu, buna bağlı olarak mehirin verilmesi gerektiği belirtilmiş.
      Kim Bu iki helalin dışına çıkarsa haddi aşacağı belirtiliyor.(Müminun-7)

  • @hakan3242
    @hakan3242 2 роки тому +1

    Kur’an’da başörtüsü kelimesinin geçmediği, sadece örtü anlamına gelen bir kelime kullanıldığı söyleniyor. Kur’an’da başın örtülmesi emri var mı?
    Tarih: 24 Eylül 2018
    CEVAP:
    Kur’an’da Nûr sûresinin 31. ayetinde geçen “humur” (خمر), “hımâr” (خمار) kelimesinin çoğuludur. Hımâr Arapçada ‘kadının başörtüsü’ anlamına gelir. Kelimenin türetildiği “hamara” (خمر) fiili örtmek anlamına gelir ve bu kökten gelen diğer bir kelime olan “hamr” (خمر) kelimesi, aklı örtmesinden dolayı ‘sarhoş edici ve uyuşturucu maddeler’ anlamında 6 ayette karşımıza çıkmaktadır. Kelimenin Kur’an’da bunlar dışında bir kullanımı yoktur.
    Başörtüsünden bahseden ayet şöyledir:
    وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا ۖ وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَىٰ جُيُوبِهِنَّ ۖ
    Mümin kadınlara da söyle (…) Başörtülerinin bir kısmını yakalarının üstüne vursunlar…” (Nûr, 24/31)
    Kelimenin ayetteki kullanımına bakıldığında hımârın sadece kadına has bir başörtüsü olduğu ortaya çıkmaktadır. Çünkü ifade ayette “el-humur” (başörtüler) şeklinde değil, humurihinne (onların başörtüleri) şeklinde zamirle kullanılmıştır. Yani ayette geçen ifade (وليضربن بالخمر على جيوبهن) “ve’l-yadribne bi’l-humuri alâ cuyûbihinne” şeklinde değildir. Burada olduğu gibi ifade “el-humur - hımârlar” şeklinde olsaydı anlam “başa örtülen örtülerin bir kısmını yakalarının üstüne vursunlar” şeklinde anlaşılır ve bir algı operasyonuyla hımârın kadınlar dışında da kullanıldığı zorlama da olsa iddia edilebilirdi. Ancak ayette böyle söylenmemekte, (وليضربن بخمرهن على جيوبهن) “ve’lyadribne bihumurihinne alâ cuyûbihinne” şeklinde zamirli yapı (humurihinne - hımârlarını) kullanılmaktadır. Yani anlam hımârın kadına ait bir örtü olduğunu gösterir şekilde “başörtülerinin bir kısmını yakalarına vursunlar” şeklindedir. Bu kullanım hımâr kelimesi ile belirtilen başörtüsünün genel bir başörtüsü olmadığını, kadına has olduğunu gösterir niteliktedir. Yine “başörtülerinin” şeklindeki bu zamirli kullanım sayesinde hımârın kadının zaten kullandığı, bilinen bir başörtüsü olduğu, diğer bir deyişle başın zaten örtülü olması gerektiği de bildirilmiş olmaktadır. Oysa yukarıda belirttiğimiz şekilde zamirsiz bir ifade kullanılsaydı ayetten bu sonucu çıkarmak mümkün olmazdı.
    Hımâr kelimesinin sadece kadınların kullandığı başörtüsü anlamında olduğunu meşhur Arapça sözlükler de dile getirmektedirler. Bunlardan ikisi olan Müfredât ve Lisânu’l-Arab’da, şu ifadeler yer almaktadır:
    أصل الخمر: ستر الشيء، ويقال لما يستر به: خِمَار، لكن الخمار صار في التعارف اسما لما تغطّي به المرأة رأسها
    الخَمْر (el-hamr)ın kök anlamı bir şeyi örtmektir. Kendisiyle örtünülen şeye de hımâr denmiştir. Ancak hımâr Arap örfünde kadının başını örttüğü örtüye isim olmuştur.[1]
    والخِمَارُ للمرأَة، وَهُوَ النَّصِيفُ، وَقِيلَ: الْخِمَارُ مَا تُغَطِّي بِهِ المرأَة رأْسها، وَجَمْعُهُ أَخْمِرَةٌ وخُمْرٌ وخُمُرٌ. والخِمِرُّ
    Hımâr kadın içindir ve başörtüsüdür (nasîf). Kadının başını örttüğü şeye hımâr denmiştir. Çoğulu ehmira, humr, humur, himir’dir.[2]
    Görüldüğü gibi her iki Arapça sözlükte de kelimenin anlamı kadının başörtüsüdür. Öyle ki bu kelime erkeğin başına örttüğü herhangi bir örtü için bile kullanılmaz. Sadece kadına has olan başörtüsüne isim olmuştur. Tıpkı bunun gibi Arapçada sadece kadının başını örtmede kullanılan örtülere isim olmuş başka kelimeler de vardır: Nikâb, nasîf, miknaa, kınâ’, mi’kab, buhnuk, gıfâre, burku‘ (burka‘), sıkā‘, savkaa, mülâe/milâe. Bu kelimelerin tamamı sadece kadına has olan başörtüsü için kullanılır ve hiçbiri için ayrıca baş (re’s) kelimesi kullanılmaz. Nitekim yukarıda Lisânu’l-Arab’dan yaptığımız alıntıda da hımâr kelimesinin karşılığı olarak yine kadının başörtüsü anlamına gelen “nasîf” ifadesi kullanılmış, “nasîf’ur-re’s - baş nasîfi” denmemiştir. Çünkü tıpkı hımâr gibi nasîf de sadece kadının başörtüsü için kullanılan bir isimdir.
    Bu durum Türkçemizde de böyledir. Dilimizde kadının başına örttüğü örtüye isim olmuş kelimeler şöyle sıralanabilir: Yaşmak, yemeni, tülbent, yazma, bürüncek, çember, kadın fesi, ferace, maşlah, tepelik, hotoz, tandırbaş, kundak yemeni, salma yemeni.[3] Bunların hiçbiri için ayrıca baş kelimesi kullanılmaz ve başa örtülmeleri gerektiği ayrıca açıklanmaz. Hatta içinde baş kelimesi kullanılmasına rağmen “başörtüsü” kelimesi bile aslında özel bir örtünün adı olmuştur. Bu sebeple birleşik yazılır ve erkek için de kullanılmaz. Nitekim Türk Dil Kurumunun Türkçe Sözlüğünde başörtüsü kelimesine şu anlamın verildiği görülür: “Kadınların saçlarını örtmek için kullandıkları örtü, başörtü, bürgü, eşarp.”

  • @ACIL-ff5xy
    @ACIL-ff5xy 5 років тому

    Bir hayırlı işe vesile oluyorsun, beceremiyorlar altında sen kalıp kötü oluyorsun.
    Birine birini tavsiye ediyorsun, sana ne anammusın babammmusın deyip bide onla kötü oluyorsun.
    Ulan ne hali varsa görsün diyorsun, gidip başka işlere bulaşıyor.
    Kimine akıl veriyorsun aile kurumunu övüp teşvik ediyorsun, akıl verme para ver diyor.
    Gelde çık işin içinden hocaaam.
    Allah razı olsun senden.

  • @gultenozcelik8836
    @gultenozcelik8836 5 років тому +2

    İnsanlar biraz az konuşsalar ne iyi olacak videolar anlaşılmıyor

  • @gultenozcelik8836
    @gultenozcelik8836 5 років тому

    İşte peygamberi örnek alıp dört tane evlilik diyorlar hocam

  • @meralozkok7626
    @meralozkok7626 5 років тому +2

    Hocam 1saat 21 dk konuştunuz metinde olmayan şeyleri zorlamayla oraya kartınız fuhsa zorlayan ların hükmü hakkında tek kelime yokken, sonra mukatepe yi gayet normal bir şey gibi anlattınız efendisinin keyfi uygulamalarına yönelik kölesi için

    • @ZORBA.KERVANCI
      @ZORBA.KERVANCI Рік тому

      Evet . Allah demez mi ki Catiye almak artık yasaktır. Cariyeyle sevişen veya satan cehennemdedir. Kölelik kalkmıştır vs demesi gerekir ama Muhammedin işine gelmiyor..

  • @tezcanbattr4338
    @tezcanbattr4338 5 років тому +1

    Bence hic yorumlama insanlar kurandan kacar neden... kuran tum insanliga gelmistir sadece peygamberi ayirmak ona ayri tezgah kurmak kuran ile bagdasmaz 4 kere evlenin maksimum diyen ayet peygambere ve halifelere gelince 8 veya 10 a mi cikiyor

  • @mustafadagerik4155
    @mustafadagerik4155 4 роки тому +2

    Olmayan bir şeyi sokuşturuyorsun kurana. "Fuhuşa zorlayanlar cezalandırılacak" ifadesi yok orada. Çok yazık!

    • @mehmetaliyldztan5787
      @mehmetaliyldztan5787 4 роки тому +1

      Kuran üslubu diye bir şey var azıcık kuran la hem hal olursan anlarsın

    • @muslimazerbaijan7538
      @muslimazerbaijan7538 2 роки тому

      Mustafa değerik • Hiçbir şeyden haberi olmayan hür, namuslu, inanmış kadınlara iftira edenlere, dünyada da lanet edilmiştir, ahirette de ve onlaradır pek büyük azap. Nur 23)
      İmran ﴾88﴿
      Ebedî olarak bu lânetin içine gömülüp gideceklerdir. Ne azapları hafifletilecek ne de kendilerine fırsat tanınacaktır.
      Bakara 167 - Onlar artık ateşten çıkacak değillerdir.
      Zaten Allah (c.c) bir insanı cehenneme attıysa o artık mahv olmuştur. Şunu taha suresinden okuyoruz. O cariyelerse müslümanları öldürmek niyyeti ile savaş alanına gelen , sonrada esir alınan (kafit kafınlardı) insanlardı. Çokda müdafaya gerek yok bu kadar açık ve net. Allah (c.c) bu kadar yumuşak konuşmakla kimin sayğılı, kimin azabı uzak görüp aptallık nankörlük ettiğini görmektir / ahirette şahit tutmak istemesidir. O adam imanla gitse bile Allah razı olmadığı takdirde azaptan çıkmayacaktır. Bunu Rabbimiz enbiya suresinde bize zaten anlatıyo.

    • @muhendis2006
      @muhendis2006 Рік тому

      ​@@mehmetaliyldztan5787 niye ota boka bunu yapanı yakarım şunu edeni deşerim diyorda
      elin adamının karısını kızını cariye yapıp üzerine de fuhşa zorlayan sahabelere yapanı cayır cayır yakarım demiyor
      muhammedin evinin önünde bağırıp çağıranları bile tehdit edip korkuturken fuhuş gibi tehlikeli bir konuda neden o tehditleri göremiyoruz yoksa o dönemde kudretli değere sahip sahabelerde mi bu fuhşu yapıyordu da muhammed korkup onları karşısına almak istemedi.İnsanın aklına binbir türlü şey geliyor

  • @vurucutim7924
    @vurucutim7924 Рік тому

    Yani cariye isterse olabilir mi. Ayrıca zorlanan cariyelerin affedilmesi de ilginç. Siz kendi yorumunuzla zorlayanı cezalandırmışsınız.

  • @kazmnursacan2371
    @kazmnursacan2371 5 років тому

    Hoca güzel konuşuyor da orada oturanlar kendi arasında konuşmasa, öksürüp durmasa iyi olurdu. Ayrıca bu konuları tv'de neden konuşmuyorsunuz.

  • @ismetozturk9559
    @ismetozturk9559 2 роки тому

    Tam da bu ayette cariyeleri iffetsizlik yani fuhuşa zorlayanlara büyük bir ceza veya azap vardır gibi bir hüküm olması beklenirken lafı fuhuşa zorlananlara getirmek ne demek? Suçu görmezlikten gelmektir bu.

    • @muhendis2006
      @muhendis2006 Рік тому

      ​ @Mehmet Ali Yıldıztan niye ota boka bunu yapanı yakarım şunu edeni deşerim diyorda
      elin adamının karısını kızını cariye yapıp üzerine de fuhşa zorlayan sahabelere, yapanı cayır cayır yakarım demiyor
      ellah muhammedin evinin önünde bağırıp çağıranları bile tehdit edip korkuturken fuhuş gibi tehlikeli bir konuda neden o tehditleri göremiyoruz yoksa o dönemde kudretli değere sahip sahabelerde mi bu fuhşu yapıyordu da muhammed korkup onları karşısına almak istemedi.İnsanın aklına binbir türlü şey geliyor

  • @KaradenizAşığıKız
    @KaradenizAşığıKız 4 роки тому

    Ben hiçte anlamadım hoca seni. Genç evlenmek istemiyor karşısına seveceği isteyeceği biri çıkmamış ne yapsın farzmış diye zorla mı evlensin o zaman. O zaman bir sürü zorla evlendirilmeden doğan Sevgisiz mutsuz evlilikler çoğalmaz mı. Hani İslam da zorla evlilik yoktu.

    • @bakicelik1100
      @bakicelik1100 Рік тому

      Hoca birbirlerini tanımalarında günaha düşmeden görüşmelerinde sakınca yoktur dedi.evlenecegin kişiyi tanıdın işine gelmedi evlenmeyeceksin.nerenke dinliyorsun hoca mecburiyetten bajsetmiyor

  • @vidadimusa7734
    @vidadimusa7734 5 років тому +1

    Mehmet okuyan hoca aslında ayetlere kendi uygun gördüyü anlamları katarken böyle olmadan bu ayet tanrı sözü olamaz diyerek bir türlü deist olmuş oluyor aslında.