Καλησπέρα! Το κίνημα της αποδόμησης, τουλάχιστον στην φιλοσοφία, έχει ξεπεραστεί. Υπό την ευρεία έννοια όμως, χωρίς τους περιορισμούς του όρου όπως αυτός ορίζεται, θα έλεγα πως ναι, ισχύει αυτό που λέτε. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή και την παρουσία στο κανάλι.
Εξαιρετικό βίντεο. Η απορία μου είναι γιατί ο Derrida θεωρείται από τους σύγχρονους σχολιαστές ως ο πατέρας της πολιτικής της ταυτότητας (identity politics); Αν δείτε βίντεο από πολιτικούς σχολιαστές στις αγγλόφωνες χώρες (που πρόσκεινται στις παρατάξεις του Nigel Farage και των αμερικανών Ρεπουμπλικάνων) κατηγορούν τον Derrida ότι αυτός ξεκίνησε αυτά που οι συγκεκριμένοι πολιτικοί σχολιαστές αποκαλούν woke agenda. Αντιθέτως, διαβάζοντας τον Derrida, διαπιστώνουμε την αντίθεση του προς την απολυτότητα της ταυτότητας.
Το θέμα με τον κόσμο είναι ότι δεν έχει επιπλέον κομμάτια. Είναι σαν το Π. Περιέχει τα πάντα. Αν βγάλεις το παραμικρό κομμάτι, δεν υφίσταται κύκλος. Ο κόσμος είναι καλύτερος με όλα μέσα σ' αυτόν παρά το αντίθετο.
Ο μηδενισμος ειναι κάτι που με απασχολει ιδιαίτερα. Λετε οντως να μην υπάρχει νοημα στον κοσμο και υπαρχουμε μονο και μονο επειδη μας ευνόησαν καποιοι νομοι της φυσικης ;
Ο κόσμος δεν έχει νόημα, ούτε σκοπό. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να θέτει νόημα και σκοπό, αλλιώς θα οδηγηθεί στην αυτοκαταστροφή του. Είναι το μόνο πλάσμα που έχει ανάγκη να το κάνει. Η έλλειψη νοήματος και σκοπού ΔΕΝ είναι μηδενισμός από μόνο του. Αυτό που οδηγεί στον μηδενισμό, είναι το νόημα και ο σκοπός που επινοεί κάποιος για να ζει. Για παράδειγμα, Χριστιανισμός - βέβαια, όχι μόνον ο Χριστιανισμός - με τις αξίες και τα ιδανικά του, τα οποία πολύ περιληπτικά είναι η πίστη σ' ένα εξοκόσμιο πλάσμα, σε μια άλλα ζωή η οποία είναι η πραγματική, ενώ η αποστολή μας εδώ στη γη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δοκιμασία ανάμεσα στον θεό και τον διάβολο, άρα πρέπει να την ζούμε υποτιμώντας την, μάς οδηγεί τελικά, στην κατάργηση κάθε νοήματος που θα τιμά την ζωή εδώ στη γη και συνεπώς μας οδηγεί στο μηδέν, σε παρακμή, σε ένα συμπέρασμα: δεν υπάρχει τίποτα το άξιο να ζει κάποιος εδώ στη γη. Αυτό είναι μηδενισμός! Αυτό βιώνουμε εδώ και αιώνες και που σήμερα έχει πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτης επιδημίας και ευθέως οδηγεί σε ένα ολοκαύτωμα την ανθρωπότητα. Τι άλλο είναι η πυρηνικές βόμβες - πυρηνική διάσπαση, αντί της ένωσης που χρησιμοποιεί η φύση - από μηδενισμός; Πρέπει να το τονίσω: οι πυρηνική καταστροφή δεν είναι αιτία, αλλά αποτέλεσμα του μηδενισμού. Καμία κοινωνία που βρίσκεται σε φάση ακμής δεν θα δημιουργούσε πυρηνικά όπλα. Μια ακμάζουσα κοινωνία θα συνέθετε, αντί να διασπά, ώστε να παράγει νέες ιδέες, νέες μορφές κοινωνίες που θα υπόσχονταν μέλλον. Οι μονοθεϊστικές θρησκείες και η επιστήμη όπως είναι σήμερα, μάς οδηγούν στο μηδέν, στην αυτοκαταστροφή. Άρα, αν θέλουμε να ανακάμψουμε πρέπει να υποτιμήσουμε αποφασιστικά τον Χριστιανισμό και την επιστήμη. Συμπέρασμα: μην χάνεις τον χρόνο σου με το αν μάς "επινόησαν" (λάθος όρος, γιατί επινοώ σημαίνει ότι υπάρχει από πίσω κάποια διάνοια), κάποιοι νόμοι (επίσης, λάθος όρος. Στην φύση δεν υπάρχουν νόμοι - ποιος τους δημιούργησε; - στην φύση όλα γίνονται "αναγκαστικά" και αβίαστα). Απλώς, δράσε, ζήσε, δημιούργησε, γέλασε, λυπήσου, νίκησε, χάσε, όσο χρόνο έχεις να ζήσεις. Όλα είναι μέσα στη ζωή. Πες ναι στη ζωή, όπως κι αν σού έρχεται. Μην σπαταλάς τον χρόνο σου με ερωτήματα που δεν έχουν νόημα, άρα σε οδηγούν στο μηδέν..
Καταπληκτική παρουσίαση των φιλοσοφικών εννοιών , εύληπτη και πολύ ταιριασμένη με τα γραφικά και την μουσική ,ευχαριστούμε!💥💥💥
Ευχαριστώ !🎶🌈
Πολυ ενδιαφέρον βίντεο! Ποσο όμορφα μας τα εξηγείτε.
Καλή εργασία.
Ευχαριστώ για το βίντεο. Αναρωτιέμαι αν αυτό που σήμερα βιώνει η δύση είναι αποτέλεσμα της αποδόμησης.
Καλησπέρα! Το κίνημα της αποδόμησης, τουλάχιστον στην φιλοσοφία, έχει ξεπεραστεί. Υπό την ευρεία έννοια όμως, χωρίς τους περιορισμούς του όρου όπως αυτός ορίζεται, θα έλεγα πως ναι, ισχύει αυτό που λέτε.
Ευχαριστώ για τη συμμετοχή και την παρουσία στο κανάλι.
@@vtsabropoulos η woke αντζεντα οπως και τα παρανοικα των LOAKI+ εκει εχουν την καταβολη
Εξαιρετικό βίντεο. Η απορία μου είναι γιατί ο Derrida θεωρείται από τους σύγχρονους σχολιαστές ως ο πατέρας της πολιτικής της ταυτότητας (identity politics); Αν δείτε βίντεο από πολιτικούς σχολιαστές στις αγγλόφωνες χώρες (που πρόσκεινται στις παρατάξεις του Nigel Farage και των αμερικανών Ρεπουμπλικάνων) κατηγορούν τον Derrida ότι αυτός ξεκίνησε αυτά που οι συγκεκριμένοι πολιτικοί σχολιαστές αποκαλούν woke agenda. Αντιθέτως, διαβάζοντας τον Derrida, διαπιστώνουμε την αντίθεση του προς την απολυτότητα της ταυτότητας.
Το θέμα με τον κόσμο είναι ότι δεν έχει επιπλέον κομμάτια.
Είναι σαν το Π. Περιέχει τα πάντα. Αν βγάλεις το παραμικρό κομμάτι,
δεν υφίσταται κύκλος. Ο κόσμος είναι καλύτερος με όλα μέσα σ' αυτόν παρά το αντίθετο.
Ο μηδενισμος ειναι κάτι που με απασχολει ιδιαίτερα. Λετε οντως να μην υπάρχει νοημα στον κοσμο και υπαρχουμε μονο και μονο επειδη μας ευνόησαν καποιοι νομοι της φυσικης ;
Ο κόσμος δεν έχει νόημα, ούτε σκοπό. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να θέτει νόημα και σκοπό, αλλιώς θα οδηγηθεί στην αυτοκαταστροφή του. Είναι το μόνο πλάσμα που έχει ανάγκη να το κάνει. Η έλλειψη νοήματος και σκοπού ΔΕΝ είναι μηδενισμός από μόνο του. Αυτό που οδηγεί στον μηδενισμό, είναι το νόημα και ο σκοπός που επινοεί κάποιος για να ζει. Για παράδειγμα, Χριστιανισμός - βέβαια, όχι μόνον ο Χριστιανισμός - με τις αξίες και τα ιδανικά του, τα οποία πολύ περιληπτικά είναι η πίστη σ' ένα εξοκόσμιο πλάσμα, σε μια άλλα ζωή η οποία είναι η πραγματική, ενώ η αποστολή μας εδώ στη γη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δοκιμασία ανάμεσα στον θεό και τον διάβολο, άρα πρέπει να την ζούμε υποτιμώντας την, μάς οδηγεί τελικά, στην κατάργηση κάθε νοήματος που θα τιμά την ζωή εδώ στη γη και συνεπώς μας οδηγεί στο μηδέν, σε παρακμή, σε ένα συμπέρασμα: δεν υπάρχει τίποτα το άξιο να ζει κάποιος εδώ στη γη.
Αυτό είναι μηδενισμός! Αυτό βιώνουμε εδώ και αιώνες και που σήμερα έχει πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτης επιδημίας και ευθέως οδηγεί σε ένα ολοκαύτωμα την ανθρωπότητα. Τι άλλο είναι η πυρηνικές βόμβες - πυρηνική διάσπαση, αντί της ένωσης που χρησιμοποιεί η φύση - από μηδενισμός; Πρέπει να το τονίσω: οι πυρηνική καταστροφή δεν είναι αιτία, αλλά αποτέλεσμα του μηδενισμού. Καμία κοινωνία που βρίσκεται σε φάση ακμής δεν θα δημιουργούσε πυρηνικά όπλα. Μια ακμάζουσα κοινωνία θα συνέθετε, αντί να διασπά, ώστε να παράγει νέες ιδέες, νέες μορφές κοινωνίες που θα υπόσχονταν μέλλον.
Οι μονοθεϊστικές θρησκείες και η επιστήμη όπως είναι σήμερα, μάς οδηγούν στο μηδέν, στην αυτοκαταστροφή.
Άρα, αν θέλουμε να ανακάμψουμε πρέπει να υποτιμήσουμε αποφασιστικά τον Χριστιανισμό και την επιστήμη.
Συμπέρασμα: μην χάνεις τον χρόνο σου με το αν μάς "επινόησαν" (λάθος όρος, γιατί επινοώ σημαίνει ότι υπάρχει από πίσω κάποια διάνοια), κάποιοι νόμοι (επίσης, λάθος όρος. Στην φύση δεν υπάρχουν νόμοι - ποιος τους δημιούργησε; - στην φύση όλα γίνονται "αναγκαστικά" και αβίαστα).
Απλώς, δράσε, ζήσε, δημιούργησε, γέλασε, λυπήσου, νίκησε, χάσε, όσο χρόνο έχεις να ζήσεις. Όλα είναι μέσα στη ζωή. Πες ναι στη ζωή, όπως κι αν σού έρχεται. Μην σπαταλάς τον χρόνο σου με ερωτήματα που δεν έχουν νόημα, άρα σε οδηγούν στο μηδέν..
@Χάος ανατριχιασα! Σας ευχαριστώ πολύ για τις γνώσεις που μοιραστηκατε μου δώσατε μια ανακούφιση και μια ζεστασιά με τα όμορφα λόγια σας !