Yıllarını fabrikalarda işçi olarak geçiren bana bilimi sevdirip hastası yaptığınız için teşekkürler. Konuklarınızın bu konuları halkın anlayabileceği düzeyde anlatması bizim için önemli.
Çünkü cahil toplumlar tepede bir gücün olduğunu, süper kahraman karakterleri gibi her şeyi onların yaptığı/yönettiği gibi saçma, hayali, masalımsı şeylere inanmayı daha kolay bulur :D ama nedense aynı toplum doktora, polise, mahkemeye vs. inanır... çelişkilerle dolu insanlarız. Eğer konu din olsaydı yüzbinlerce beğeni ve izlenme alırdı, günümüzde neden halen tarikatların vs. popüler olduğu belli oluyor.
Siemens markasını severdim Bilime verdiği destek nedeniyle daha da bir sempatim oldu. Teşekkürler faydalı yayınlara sponsor olduğunuz için. Siemens marka bir eşyam yoktu ama bundan sonra olacak.
Bir çok program yapımcısı ne soracağını bilmiyor, Fatih bey sizin en takdir ettiğim yönünüz soracaklarınızı çok iyi biliyorsunuz çünkü biliyorum ki yapacağınız programın konusu hakkında çok araştırıp kapsamlı bilgi sahibi oluyorsunuz. Umarım teke tek bilim aralıksız olarak devam eder . Amerikadan selamlar
*Çok doğru tespit! Aynı konukları başka yerlerde seyredince aynı keyfi vermiyor! Konulara çok hakim olduğu için acayip isabetli sorular soruyor, Fatih Altaylı farkı^^
Bilimin ve özellikle fiziğin cok daha popüler olmasını, hepimizin daha çok düşünmesi ve sorgulamasını dilerim. Çok kaliteli ve öğretici bir program olmuş, emeği geçen herkese teşekkürler🙏🏻
Fatih Altaylı, kaliteli konuktan da kaliteli konudan da iyi anlayan, kıymetli bir gazeteci. Zaman zaman sabırsız davranıp konuğunun sözünü kesiyor, ancak bunun saygısızlıktan değil, heyecanından kaynaklandığını düşünüyorum. Sertaç Hocam, benimkinden farklı bir alanın uzmanı olsa da, beyefendiliğiyle, bilgisini aktarma şekliyle ve kafa yapısıyla bana örnek olmuştur. Eminim benim gibi düşünen birçok genç daha vardır. Var olsunlar.
hocalarıma çok çok teşekkür ederim, muhteşem bir sunum oldu, saygı çerçevesinde birbirlerinin lafını bölmeleri ancak birbirlerini tamamlamak üzere ve dikkat dağıtmaktan ziyade dikkati konu üzerine yoğunlaştırıcı şekilde yapılan bilgi bombardımanı
Teke tek bilim programlarınıza bayılıyorum zevkle merakla izliyorum çok şey öğreniyoruz. Emeğinize sağlık ayrıca Siemens gibi bir markanın programa verdiği destek markanın gözümüzdeki yerini büyütüyor. Bu bilim programları ile ülkeye dair umudumuzu artırıyorsunuz. 🙏🏻💚🫶🏻
Ersin Göğüş hocayı sizin sayenizde 2017 lerde yine Teke Tek te tanımıştım. O günden beri tüm videolarını izlemişimdir. Bugün yine burada Ersin hocayı dinlemek büyük zevk.
Evrenin oluşum sürecini akıl mantık süzgecinden geçirerek çok güzel anlatıyorsunuz , anlatırken hocam da muhteşemlikten düzenden bahsediyor, biz inananlar o düzenin sebebini Allah olarak kabul ediyoruz.
@@hasan_yaremchuk 8 sene sonra marsın dünyaya göre hangi konumda olacağını santimetresine kadar bilebiliyoruz. Yıldızlardan gelen ışımalara bakarak o yıldızın bizden kaç ışık yılı uzakta olduğunu bilebiliyoruz. Kütle çekimi veya uzay-zaman dokusunun eğilmesiyle görülen çekme veya içine düşme yolu ile 2 veya daha fazla cismin nasıl hareket edeceğini ölçebiliyoruz. Kaos var diye kulaktan dolma bir şekilde konuşuluyo. Nedir kaos olan diye sorduğumda evren entropiktir (herkesin ağzında aynı açıklama) diyorlar. Evrenin entropik olması düzen olmadığını kanıtlamaz. Uzay boşluğu diye tarif ettiğimiz kuantum alan uzayın içindeki maddeye oranla çok büyük. madde bir noktadan ivmelenmeye başladığı için haliyle galaksiler birbirinden uzaklaşıyor. Veya madde varolduktan belli bir zaman sonra bozulmaya başlıyor. Entropi budur. Yukarıda saydığım kanunlar hassas bir şekilde milyarlarca yıldır işlemeye devam ediyor. Bu evrene bakıp hassas ayar yoktur demek bunların hepsinin neden olduğunu bilmeyi inkar etmektir. Bilim nasıla cevap verir ama neden sorusuna cevap vermez. ayrıca düzen yok dediğiniz şeye bir örnek daha, güneş saatte 800 bin km hız ile samanyolu galaksisinin etrafında hareket ediyor. Bu hızla giderken dünyayı ve diğer gezegenleri yanında sürüklüyor. Bu sırada dünya saatte 107 bin km hız ile güneş etrafında dönüyor. bunu yaparken dünya saatte 1600 km hızla kendi etrafında dönüyor. böyle bir şekilde hareket varken hiç bir şeyin birbirine karışmadan devam etmesi ve bunun belli kanunlarla oluyor olması bir yaratıcının eseridir. Kaosa yukarıda bahsettiğim entropi yasasından başka örnekleriniz varsa buyrun tartışalım.
Ooo Ersin hocam gelmiş hoş gelmiş sizi yine teke tekte görmekten çok mutlu oldum Ersin hoca ile de bizleri buluşturduğunuz için size çok teşekkür ediyorum Fatih bey.
Fatih Bey, Bu programı 3 saat yapsanız izlerim. Lütfen devamını yapalım. Şu an bu konularda inanılmaz çok şey öğrenmem gerektiğini ve önemini kavradım. Keşke böyle konularla daha çok ilgilensek de daha az siyaset ve daha az magazine maruz kalsak 😏😏😏
Teşekkürler Fatih bey evren ile ilgili programları özlemiştik, Sertaç ve Ersin hocalarımızda çok selamlar. Ersin hoca biraz kilo almış gibi geldi bana aman dikkat 🇹🇷🇹🇷👏👏🇹🇷🇹🇷🫶🫶🇹🇷🇹🇷🔭🔭🇹🇷🇹🇷
Uzun zamandır uzay Evren temalı program gelmiyordu sayısını daha da sıklaştırın Türkiye'de bu işlere meraklı izlemeyi seven var ama tartışan konuşan program yapan sayısı çok az
parsec var 3.26 light-years The parsec (symbol: pc) is a unit of length used to measure the large distances to astronomical objects outside the Solar System, approximately equal to 3.26 light-years or 206,265 astronomical units (AU), i.e. 30.9 trillion kilometres (19.2 trillion miles).
Tüm uzay boşluğu Foton ile dolu olabilir mi? Tüm görünen Evren Foton içinde yüzüyor olabilir mi? Karanlık Madde Foton mu? Işık enerjisi fotondan fotana geçerek ilerliyor olabilir mi? Işığın hem dalga hem parçacık olma nedeni bu mu?
70'li yıllarda Roland Omnes "Evren ve Dönüşümleri" kitabını okumuştum. Evrenin yaşı 20 milyar olarak tahmin ediliyordu. Sonra 14,7 milyar yıl oldu. En son hatırladığım 13,7 milyar yıl. Şimdi tekrar 26 milyar yıl.
@@bilgensag7582 R.T'yi kadınların sevmesini anlıyorum da, erkekler nasıl seviyor anlamıyorum. Acaba film izlerken kahramanla özleşme mi gibi bir şey mi olur; onun gibi bir şey mi?
Aslında ölçmenin temeli ölçek. Giysinin kolunu öezura ile ölçersiniz ana şehirler arası mesafeyi ölçmekde kullanamazsınız. Işık yılı da galaksi ölçümü için ideal. Çünku bulabildihimiz en buyuk olcek.
Allah rızası için şu programa bir tane de elektrik elektronik müh. çağırın ve savunma sanayisi ile ilgili konuşun veya Türkiyedeki nükleer, güneş vs enerjileri ile ilgili
Işığın hızı değişmez diyorsunuz ama evrenin en eski dönemlerinde ışığın içinde ilerlediği uzay boşluğunun yoğunluğu farklı olabilir mi? Nasıl ışığın hızı suyun içinde yavaşlıyorsa uzay boşluğunun yoğunluğu giderek azalıyor olabilir mi? Bu şekilde evren ivlenerek hızlanıyor ilüzyonu oluşuyor olabilir mi? Bu beklenilenden önce oluşan galaksiyi de belki çıklar. Yani evren gerçekten 13.8 milyar yıl önce oluştu ama o en eski galaksi daha yoğun bir uzay boşluğunda yer alıyordu....
Yok, oyle degil. Evrenin olusumundaki hesaplarin hepsi biliniyor. Ayrica her ortamda hizi ayni degil ki, anlattilar iste. Bu yas konusu ise her zaman bir problemdi. So donemde ise 13.8M yas hesabinda yeni kesiflerle bilrikte hata yapilip yapilmadigi konusuluyor.
Bu bence çok güzel bir soru. Öncelikle vakum ortamının yoğunluğuna göre ışık hızının değişip değişmeyeceğini tartışmaya açan bu sorunun çok değerli olduğunu düşünüyorum. Ben bir fizikci değilim ama mantıklı bir şekilde bu soruyu düşünmeye çalışalım. Değerli hocalarımız keşke bunu da açıklasalardı kafa karışıklığımız giderilirdi. Öncelikle vakumda sanal parçacık çiftleri oluşur ve yok olurlar. Eğer daha yoğun bir ortam düşünüyorsak, dt zaman aralığında daha fazla çarpışma düşünebiliriz. Bu durumda £0 dielektrik sabiti artacaktır. Ancak £0 artarsa normal olarak elektrikalandaki değişim azalırdı delE/delt..Çünkü Elektrik bu alandaki yükler daha büyük bir dirence maruz kalıyorlar. Şimdi Elektrik alandaki değişimin bir manyetik alan ürettiğini de bildiğimize göre, daha yavaş değişen bir elektrik alan da yine mantıken daha yavaş değişen bir manyetik alan üretmeliydi. Bu durumda bu düz mantıkla £0 arttığında U0 artmalı derdik ve böylece ışık hızı değişerek elektromanyetik teori muhtemelen çökerdi. Çünkü Maxwell'in temel düşüncesine göre kendikendini sönümlemeden hareket eden bir dalganın hızını hesaplarken U0 ve £0 birbiri ile ters ilişkidedir. Sorunun çözümü ise muhtemelen bu düz mantığı terk etmek ve amper denklemine bakmak olacaktır. ∆ x B = J . Uo + Uo.£o . del E /delt Burada Rotasyonelin yani soldaki çarpımın Enerji korunumu yasası gereği sabit kalmasını temellendirirsek ( çünkü elektrik alan ve manyetik alan uyumlu vektör alanlarında tanımlanmalıdır), del £/delt yani birim zamandaki elektrikalan değişimi £0 artarken azalacaktır. Çünkü daha yoğun vakum ortamında daha yüksek £0 direnci varsa elektrik alanın değişim hızı azalacak. Ancak ortadaki terimde akım yoğunluğu anlamına gelen "J" artmalıdır. Çünkü Elektrik alanda daha yavaş değişim varsa t üzerinden yapışan türev bir zaman kesitinde kaç yükün geçeceği olacaktır. Bu durumda yüksek vakum direncinde yükler yavaşlayacağı için birim zamanda daha fazla yük bulunur ve türevi daha büyük olur. Böylece £o artarsa J de artmalıdır. Rotasyonel de sabit kalması gerektiğine göre şu net sonuç ortaya çıkar : £0 artarsa U0 azalır.. Böylece ışık hızı, vakum yoğunluğu değişse bile sabit kalır. Bu, aynı zamanda bir simetriyi de ortaya koyardı. Böylece siz bir vakum ortamında zamanın bir kesitinde daha fazla çarpışan sanal parçacıklar düşünseniz bile ışık hızı sabit kalacaktır. Dolayısıyla ışık hızının değerini var eden £0 daha yoğun ve büyük olursa U0 azalacak ve ışık hızı sabit kalacaktır. Ancak ışığın enerjisi tabiki de değişecek ve rengi farklılaşacak yani kırmızıya kayma fenomeni.
Yıllarını fabrikalarda işçi olarak geçiren bana bilimi sevdirip hastası yaptığınız için teşekkürler. Konuklarınızın bu konuları halkın anlayabileceği düzeyde anlatması bizim için önemli.
Gunaydın. Fatih Bey fızıkle ilgili lutfen daha çok prg istiyoruz. Emeği geçen herkese ve hocalarımıza sevgi ve saygılarımla.
Bilim programları insanlar tarafından pek dikkat çekmiyor,fakat müthiş yayınlar,devamını bekliyoruz.Gönülden teşekkürler.
Çünkü cahil toplumlar tepede bir gücün olduğunu, süper kahraman karakterleri gibi her şeyi onların yaptığı/yönettiği gibi saçma, hayali, masalımsı şeylere inanmayı daha kolay bulur :D ama nedense aynı toplum doktora, polise, mahkemeye vs. inanır... çelişkilerle dolu insanlarız. Eğer konu din olsaydı yüzbinlerce beğeni ve izlenme alırdı, günümüzde neden halen tarikatların vs. popüler olduğu belli oluyor.
Teşekkürler Fatih ALTAYLİ,ayrıca değerli bilim insanlarımiza da çok teşekkür ederim.
Bütün astronomi ve fizik programlarınızı izliyorum, mesleğim tamamen alakasız olsa da artık bazı temel şeyler kafamda oluşmaya başladı
Fatih bey video bildirimine uyanan bir kedim var. Ailecek bilim aşığı olduk. Teşekkür ederiz sizlere ve konuklarınıza. Ben izlemeye geçiyorum.
Siemens markasını severdim Bilime verdiği destek nedeniyle daha da bir sempatim oldu. Teşekkürler faydalı yayınlara sponsor olduğunuz için. Siemens marka bir eşyam yoktu ama bundan sonra olacak.
Burda desteklik bir olay yok kamera ve ışık bilgisayar internet bağlantısı hepsi bu. Para Fatih Altaylı'nın cebine giriyor.
Bir çok program yapımcısı ne soracağını bilmiyor, Fatih bey sizin en takdir ettiğim yönünüz soracaklarınızı çok iyi biliyorsunuz çünkü biliyorum ki yapacağınız programın konusu hakkında çok araştırıp kapsamlı bilgi sahibi oluyorsunuz. Umarım teke tek bilim aralıksız olarak devam eder . Amerikadan selamlar
*Çok doğru tespit!
Aynı konukları başka yerlerde seyredince aynı keyfi vermiyor!
Konulara çok hakim olduğu için acayip isabetli sorular soruyor, Fatih Altaylı farkı^^
Bilimin ve özellikle fiziğin cok daha popüler olmasını, hepimizin daha çok düşünmesi ve sorgulamasını dilerim. Çok kaliteli ve öğretici bir program olmuş, emeği geçen herkese teşekkürler🙏🏻
SIEMENS FİRMASINA TEŞEKKÜR EDERİM, BU YAYINLARI HEYECANLA BEKLİYORUM
Burda desteklik bir olay yok kamera ve ışık bilgisayar internet bağlantısı hepsi bu. Para Fatih Altaylı'nın cebine giriyor.
Fatih bey ve hocalarıma sonsuz teşekkürler 🎉
Bayıldım...Harika bir program olmuş Fatih bey Teşekkürler
Çok kaliteli bilgilendirici yayın oldu, devamı mutlaka gelsin 💖
Selam, değerli bilim sever dostlar!
Muhteşem bir anlatımdı! Hocalarımızın ağızlarına emeklerine sağlık
Teşekkürler.
🙏Hocalara çok teşekkür
Fatih Altaylı, kaliteli konuktan da kaliteli konudan da iyi anlayan, kıymetli bir gazeteci. Zaman zaman sabırsız davranıp konuğunun sözünü kesiyor, ancak bunun saygısızlıktan değil, heyecanından kaynaklandığını düşünüyorum.
Sertaç Hocam, benimkinden farklı bir alanın uzmanı olsa da, beyefendiliğiyle, bilgisini aktarma şekliyle ve kafa yapısıyla bana örnek olmuştur. Eminim benim gibi düşünen birçok genç daha vardır. Var olsunlar.
hocalarıma çok çok teşekkür ederim, muhteşem bir sunum oldu, saygı çerçevesinde birbirlerinin lafını bölmeleri ancak birbirlerini tamamlamak üzere ve dikkat dağıtmaktan ziyade dikkati konu üzerine yoğunlaştırıcı şekilde yapılan bilgi bombardımanı
Şiir gibi program 🎉 ❤
Kıymetli bir yayın, teşekkürler
Yayın için emeği geçen herkese teşekkürler.
Fatih bey , lütfen Siemens e söyleyin o fincanlardan uretsin , satışa sunsun. Almak istiyorum. Çok güzel 🧿🧿🧿
O bardakları bnde aradım bulamadım.
@wot-replaystr5818 onlara Özel tasarimmis😄
Siemens, makinayı alanlara hediye etsin bence😃
Ne boş derdiniz var sizin böyle ya
@@aapck sen , dolu derdini anlat!
Bu programın hatırına ilk beyaz eşya tercihimi Siemensten yana kullanacağım.
Teke tek bilim programlarınıza bayılıyorum zevkle merakla izliyorum çok şey öğreniyoruz. Emeğinize sağlık ayrıca Siemens gibi bir markanın programa verdiği destek markanın gözümüzdeki yerini büyütüyor. Bu bilim programları ile ülkeye dair umudumuzu artırıyorsunuz. 🙏🏻💚🫶🏻
Ersin Göğüş hocayı sizin sayenizde 2017 lerde yine Teke Tek te tanımıştım. O günden beri tüm videolarını izlemişimdir. Bugün yine burada Ersin hocayı dinlemek büyük zevk.
Teşekkürler her zamanki gibi çok güzeldi
Esyanin hakikatini anlamak icin beni bu programlarioniz vasitasiyla kitap kadar beslediniz Fatih Bey cok tesekkurler Allah razi olsun.
Evrenin oluşum sürecini akıl mantık süzgecinden geçirerek çok güzel anlatıyorsunuz , anlatırken hocam da muhteşemlikten düzenden bahsediyor, biz inananlar o düzenin sebebini Allah olarak kabul ediyoruz.
Düzen yok, kaos var ..
@@hasan_yaremchuk 8 sene sonra marsın dünyaya göre hangi konumda olacağını santimetresine kadar bilebiliyoruz. Yıldızlardan gelen ışımalara bakarak o yıldızın bizden kaç ışık yılı uzakta olduğunu bilebiliyoruz. Kütle çekimi veya uzay-zaman dokusunun eğilmesiyle görülen çekme veya içine düşme yolu ile 2 veya daha fazla cismin nasıl hareket edeceğini ölçebiliyoruz. Kaos var diye kulaktan dolma bir şekilde konuşuluyo. Nedir kaos olan diye sorduğumda evren entropiktir (herkesin ağzında aynı açıklama) diyorlar. Evrenin entropik olması düzen olmadığını kanıtlamaz. Uzay boşluğu diye tarif ettiğimiz kuantum alan uzayın içindeki maddeye oranla çok büyük. madde bir noktadan ivmelenmeye başladığı için haliyle galaksiler birbirinden uzaklaşıyor. Veya madde varolduktan belli bir zaman sonra bozulmaya başlıyor. Entropi budur. Yukarıda saydığım kanunlar hassas bir şekilde milyarlarca yıldır işlemeye devam ediyor. Bu evrene bakıp hassas ayar yoktur demek bunların hepsinin neden olduğunu bilmeyi inkar etmektir. Bilim nasıla cevap verir ama neden sorusuna cevap vermez.
ayrıca düzen yok dediğiniz şeye bir örnek daha, güneş saatte 800 bin km hız ile samanyolu galaksisinin etrafında hareket ediyor. Bu hızla giderken dünyayı ve diğer gezegenleri yanında sürüklüyor. Bu sırada dünya saatte 107 bin km hız ile güneş etrafında dönüyor. bunu yaparken dünya saatte 1600 km hızla kendi etrafında dönüyor. böyle bir şekilde hareket varken hiç bir şeyin birbirine karışmadan devam etmesi ve bunun belli kanunlarla oluyor olması bir yaratıcının eseridir. Kaosa yukarıda bahsettiğim entropi yasasından başka örnekleriniz varsa buyrun tartışalım.
Onu dinazorlara sorabilseydin keske,duzenmis!
@@cevdets.5921 şu an dinazor olsa biz olmazdık ,düzen dediğim tam da bu
Günaydın Fatih bey🎉🎉🎉❤
Emeği geçen herkese günaydın🎉🎉🎉❤
Fatih bey ve hocalarımıza teşekkürler...
Harika program, ellerinize, dillerinize sağlık.
Harika bir programdı. Süper. Teşekkürler hocalarımıza. Keşke fizik dalını seçseymişim hayatta dedirtti.
Hocamızın anlattığı “soğuk karanlık madde” yi anlatan çok güzel Alman Yapımı bir dizi var adı “Dark” şiddetle izlememizi tavsiye ederim
Ooo Ersin hocam gelmiş hoş gelmiş sizi yine teke tekte görmekten çok mutlu oldum Ersin hoca ile de bizleri buluşturduğunuz için size çok teşekkür ediyorum Fatih bey.
Fatih Bey de profesör oldu maşallah :) Herşeyi biliyor. Yayınlar için teşekkürler.. 🌸
Teşekkürler.
Yetmeyen bilgi ve beynimizin mevcut kısmını gene kaynattınız. 😊
Fatih Bey, Bu programı 3 saat yapsanız izlerim. Lütfen devamını yapalım. Şu an bu konularda inanılmaz çok şey öğrenmem gerektiğini ve önemini kavradım. Keşke böyle konularla daha çok ilgilensek de daha az siyaset ve daha az magazine maruz kalsak 😏😏😏
TEŞEKKÜR EDERİZ .... BİZLERİ YANSITTIĞINIZ İÇİN
Yalnız Ersin hoca yansı dedi beni benden aldı👍
youtubedaki en faydalı kanal, teşekkürler
Yine mest edici bir bölüm izlettiniz. Teşekkür ederim.
Bu tür programlar her yerde yayılsa insanların ufku açılır. Hayata bakışı değişir.
"Hepimiz yıldız tozuyuz. " Carl Sagan
Astronomi dersi yetmişli yıllarda ilkokul müfredatında yoktu, ama lisede vardı. Lisedeki büyüklerin astronomi kitaplarından hatırlıyorum..
Teşekkürler Fatih bey evren ile ilgili programları özlemiştik, Sertaç ve Ersin hocalarımızda çok selamlar. Ersin hoca biraz kilo almış gibi geldi bana aman dikkat 🇹🇷🇹🇷👏👏🇹🇷🇹🇷🫶🫶🇹🇷🇹🇷🔭🔭🇹🇷🇹🇷
Teşekkürler Fatih Bey
Fatih Altayli kalitesiyle yine muhtesem bir yayindi❤
Çağrı mert bakırcı ile de yayın yapabir misiniz popüler bilim anlatıcılığı hakkında
Öncelikle bu konulara ağırlık verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Iyiki varsınız
Harika program, çok teşekkürler
Küba'da tatilden sizleri dinliyorum.
Evren sonsuz
Emeğinize sağlık. İyi ki varsınız 🙏🏻
Böyle konuları keşke Erkcan hoca anlatsa
Sorduğunuz sorular konunun daha anlaşılır olmasını sağlıyor
Super
Hocalar çok kibar birbirini çok iyi destekliyor.
Tesekkurler 🙏🏿
Teşekkürler
Çok teşekkür ederiz emeğinize sağlık.
Daha uygun bir zamanda izleyeceğim
Kuantum tünelleme: Jim Al Khalili belgesellerinde ve Kitaplarında çok detaylı anlatılıyor.
"Kuantum Sınırında Yaşam"
Şahane bölüm
Harika olmuş elinize sağlık iyi ki varsınız ❤
İşte bugün çay içerken izleyeceğim video. Teşekkürler
Allâh tan geldik Allah'a döneceğiz
Ooooo metalci Sertaç 🤘
Mükemmel yine👏👏👏👏👏
Tşk😊
HARİKA ❤
çok teşekkürler...
Uzun zamandır uzay Evren temalı program gelmiyordu sayısını daha da sıklaştırın Türkiye'de bu işlere meraklı izlemeyi seven var ama tartışan konuşan program yapan sayısı çok az
paralel evrenle ilgili bir program yapar mısın abi? bu google yeni kuantum çipi paralel evrenleri kanıtladı falan diyenler var
Sanat varsa sanatçı var diyen alıklar yayına dadandı mı?
Siemens adamsın
Fatih bey, Emre bey kahve kupalarınızı bekliyoruz. Doktora öğrencileride kahvelerini yudumlarken derslerine çalışabilirlerler.
parsec var 3.26 light-years
The parsec (symbol: pc) is a unit of length used to measure the large distances to astronomical objects outside the Solar System, approximately equal to 3.26 light-years or 206,265 astronomical units (AU), i.e. 30.9 trillion kilometres (19.2 trillion miles).
Umarım bir gün Yaratan Benim. kitabını da konuşabiliriz. Farklı bir bakış açısını konuşmuş oluruz.
Tüm uzay boşluğu Foton ile dolu olabilir mi? Tüm görünen Evren Foton içinde yüzüyor olabilir mi? Karanlık Madde Foton mu? Işık enerjisi fotondan fotana geçerek ilerliyor olabilir mi? Işığın hem dalga hem parçacık olma nedeni bu mu?
70'li yıllarda Roland Omnes "Evren ve Dönüşümleri" kitabını okumuştum. Evrenin yaşı 20 milyar olarak tahmin ediliyordu. Sonra 14,7 milyar yıl oldu. En son hatırladığım 13,7 milyar yıl. Şimdi tekrar 26 milyar yıl.
Erol evgin sohbetini bitirdim, Buradan devam ediyordum 🤔
Ben de burdan oraya gececem. "Onu' sonraya sakladim."O" benim gencligim ,ilk askimin "şahidi" , hüzün veriyor , diye ,az sonra izlerim.
Bende Erol'dan geliyorum.
Reeceep tayyipp erdogan recep tayyip erdogan recep tayyip erdogan ulan
Ben burdan baslayip, Erol Evgin sohbetine gecicegim 😅❤
@@bilgensag7582 R.T'yi kadınların sevmesini anlıyorum da, erkekler nasıl seviyor anlamıyorum. Acaba film izlerken kahramanla özleşme mi gibi bir şey mi olur; onun gibi bir
şey mi?
Çok kaliteli içerik. Çok teşekkür ederiz.
Hocamızı izlerken İlk kez 1,25x hızla izlemek zorunda kaldım 😒 Sayın Fatih kendi bilgileri sayesinde yönlendiriyor gibi geldi :)
Konudan bağımsız olacak kusura bakmayın ama Siemens bardaklarına bayıldım, özellikle küçük olanların satışı var mı?
İyi seyirler
Thanks!
Bravo😊😊
Fatih Bey, sizden bir de bu gezegenlerin 25 Ocak'ta dizilmesiyle ilgili de bir program bekliyoruz.
Evrenin %95'i henüz keşfedilmemiş. Gözlemlenebilir evren %5. Hayalî bile ürkütücü. Ne kadar küçüğüz..
Çoğuna gidip görme imkanı yok birde burası var.
Fatih bey prg mın devamını istiyoruz. İzlemeye doyamadım
Aslında ölçmenin temeli ölçek. Giysinin kolunu öezura ile ölçersiniz ana şehirler arası mesafeyi ölçmekde kullanamazsınız. Işık yılı da galaksi ölçümü için ideal. Çünku bulabildihimiz en buyuk olcek.
Fatih Bey Selamlar
Allah rızası için şu programa bir tane de elektrik elektronik müh. çağırın ve savunma sanayisi ile ilgili konuşun veya Türkiyedeki nükleer, güneş vs enerjileri ile ilgili
Süper
tsk
Işığın hızı değişmez diyorsunuz ama evrenin en eski dönemlerinde ışığın içinde ilerlediği uzay boşluğunun yoğunluğu farklı olabilir mi? Nasıl ışığın hızı suyun içinde yavaşlıyorsa uzay boşluğunun yoğunluğu giderek azalıyor olabilir mi? Bu şekilde evren ivlenerek hızlanıyor ilüzyonu oluşuyor olabilir mi? Bu beklenilenden önce oluşan galaksiyi de belki çıklar. Yani evren gerçekten 13.8 milyar yıl önce oluştu ama o en eski galaksi daha yoğun bir uzay boşluğunda yer alıyordu....
Yok, oyle degil. Evrenin olusumundaki hesaplarin hepsi biliniyor. Ayrica her ortamda hizi ayni degil ki, anlattilar iste. Bu yas konusu ise her zaman bir problemdi. So donemde ise 13.8M yas hesabinda yeni kesiflerle bilrikte hata yapilip yapilmadigi konusuluyor.
Bu bence çok güzel bir soru. Öncelikle vakum ortamının yoğunluğuna göre ışık hızının değişip değişmeyeceğini tartışmaya açan bu sorunun çok değerli olduğunu düşünüyorum. Ben bir fizikci değilim ama mantıklı bir şekilde bu soruyu düşünmeye çalışalım. Değerli hocalarımız keşke bunu da açıklasalardı kafa karışıklığımız giderilirdi.
Öncelikle vakumda sanal parçacık çiftleri oluşur ve yok olurlar. Eğer daha yoğun bir ortam düşünüyorsak, dt zaman aralığında daha fazla çarpışma düşünebiliriz. Bu durumda £0 dielektrik sabiti artacaktır. Ancak £0 artarsa normal olarak elektrikalandaki değişim azalırdı delE/delt..Çünkü Elektrik bu alandaki yükler daha büyük bir dirence maruz kalıyorlar. Şimdi Elektrik alandaki değişimin bir manyetik alan ürettiğini de bildiğimize göre, daha yavaş değişen bir elektrik alan da yine mantıken daha yavaş değişen bir manyetik alan üretmeliydi. Bu durumda bu düz mantıkla £0 arttığında U0 artmalı derdik ve böylece ışık hızı değişerek elektromanyetik teori muhtemelen çökerdi. Çünkü Maxwell'in temel düşüncesine göre kendikendini sönümlemeden hareket eden bir dalganın hızını hesaplarken U0 ve £0 birbiri ile ters ilişkidedir. Sorunun çözümü ise muhtemelen bu düz mantığı terk etmek ve amper denklemine bakmak olacaktır.
∆ x B = J . Uo + Uo.£o . del E /delt
Burada Rotasyonelin yani soldaki çarpımın Enerji korunumu yasası gereği sabit kalmasını temellendirirsek ( çünkü elektrik alan ve manyetik alan uyumlu vektör alanlarında tanımlanmalıdır), del £/delt yani birim zamandaki elektrikalan değişimi £0 artarken azalacaktır. Çünkü daha yoğun vakum ortamında daha yüksek £0 direnci varsa elektrik alanın değişim hızı azalacak. Ancak ortadaki terimde akım yoğunluğu anlamına gelen "J" artmalıdır. Çünkü Elektrik alanda daha yavaş değişim varsa t üzerinden yapışan türev bir zaman kesitinde kaç yükün geçeceği olacaktır. Bu durumda yüksek vakum direncinde yükler yavaşlayacağı için birim zamanda daha fazla yük bulunur ve türevi daha büyük olur. Böylece £o artarsa J de artmalıdır. Rotasyonel de sabit kalması gerektiğine göre şu net sonuç ortaya çıkar :
£0 artarsa U0 azalır.. Böylece ışık hızı, vakum yoğunluğu değişse bile sabit kalır. Bu, aynı zamanda bir simetriyi de ortaya koyardı. Böylece siz bir vakum ortamında zamanın bir kesitinde daha fazla çarpışan sanal parçacıklar düşünseniz bile ışık hızı sabit kalacaktır.
Dolayısıyla ışık hızının değerini var eden £0 daha yoğun ve büyük olursa U0 azalacak ve ışık hızı sabit kalacaktır. Ancak ışığın enerjisi tabiki de değişecek ve rengi farklılaşacak yani kırmızıya kayma fenomeni.
Teleskop keşfedilmedi yalnız. İcat edildi. Galileo'nun kemiklerini sızlatacaksınız. 😂
Sızlamaz çünkü Galileo icat etmedi, Hans Lippershey deseydin olurdu.
Fatih bey lutfen papagan gibi konuklarin son kelimelerini tekrarlamayin.Dinleyemedim.Off yaa
Fatih bey, Ahmet arslan dan aldığınız dersi çabuk unutmuşsunuz:) musevilikte öbür dunya ile ilgili bilgileri size vermişti :))
Fotoda Prof. Abuzer Kömürcüyü nerde ? Onun en önde olması lazımdı.