Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Kış Uykusu filmindeki Narsist ve Borderline

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 22 бер 2024
  • #narsist, #borderline, #nuribilgeceylan
    Rubicon Hayat’tan merhaba. Nuri Bilge Ceylan filmlerini ve psikolojiyi sevenlerin ilgisini çekeceğini tahmin ettiğim bir programla karşınızdayım. Narsizm ve Borderline, en önemli kişilik bozukluklarından ikisi olarak gösterilir. Psikoloji literatüründe 10 farklı kişilik bozukluğu sayılıyor. 11’nci olarak da “Başka Türlü Adlandırılamayan Kişilik Bozukluğu” başlığı ifade ediliyor. Günümüz dünyasında adını en sık duyduğumuz kişilik bozukluğu, Narsistik Kişilik bozukluğu. Onu Borderline, yani Sınırda Kişilik Bozukluğu takip ediyor. Narsizmin özellikleri ve manipülasyon teknikleri artık o kadar bilinir hale geldi ki, kısa videolarda parodilere dahi konu oluyor.
    Birkaç gün önce izlediğim psikoloji temalı bir videoda, Narsist ve Borderline ilişkisinden bahsedilirken, Nuri Bilge Ceylan’ın Kış Uykusu adlı filmindeki iki karakteri örnek gösterildi.. Psikolog Doktor Ümit Akçakaya’nın bir videosuydu. Akçakaya, Borderline kişilik bozukluğunun işlendiği filmleri sıralarken, önce Nuri Bilge Ceylan’nın 3 Maymun adlı filminde Hatice Aslan’ın oynadığı Hacer karakterini işaret etti. Hacer karakteri, eşini onun patronuyla aldatıyor ve ondan kopamıyor. Adamın onu hakaretlerle kovmasına rağmen. Akabinde de Narsist Borderline ilişkisine dair, yine Ceylan’ın Kış Uykusu adlı filmini örnek gösterdi. Haluk Bilginer’in oynadığı Aydın karakterinin Narsist, Melisa Sözen’in oynadığı Aydın’ın eşi Nihal karakterinin ise Borderline olduğunu ifade etti.

КОМЕНТАРІ • 17

  • @ahmettatar2825
    @ahmettatar2825 4 місяці тому +1

    Egitim sureclerinizin ne oldugunu bilmiyorum Fakat bu konulara da hakim olmaniz etkileyici ,tebrik ederim basarilar dilerim.

    • @rubiconhayathayat
      @rubiconhayathayat  4 місяці тому +1

      Teşekkür ederim Ahmet bey. Lisans ve yüksek lisansta psikoloji derslerini çok severdim. Okumalarıma ve izlemelerine hep devam ettim. Felsefeyi de severim. Öğrendiklerimi paylaşmak çok mutlu ediyor. İyi günler. 🙋‍♂️

  • @yunuskurt1777
    @yunuskurt1777 4 місяці тому +1

    Sayın hocam öncelikle bizleri bilgi sahibi yaptığınız için çok teşekkür ederim..ben bizzat 13 sene borderline eşime tahammül gösterdim fakat bunu ben beni terk ettikten sonra öğrendim ve benim hayat hikâyem uzun ve cafcaflı..şu anda çok iyiyim ondan kurtuldum diye kafam rahat hayatımı yaşıyorum o ise bana ihanet ederek gitti şimdi ise pisman söylemiyor ama belli sürekli arayıp duruyor ışık yaksam gelcek oda biliyor onu bir daha asla almam ve evlilik hayatımız boyunca ben şu sozu hep söyledim seni benden sonra hiç kimse almaz katlanmaz aynen öylede oldu .

    • @Tugcek_____
      @Tugcek_____ 4 місяці тому

      Sen de narsist olmazsan öyle demezdin zaten. Evlendiğin eşin borderline mental hastalığı var. Hastalıkta sağlıkta diye yemin ederek evlendiğin kişiyi borderline diye aşağılıyor ve değersiz hissettiriyorsun. Önce bi aynaya bak istersen.

    • @yunuskurt1777
      @yunuskurt1777 4 місяці тому

      @@Tugcek_____ hanım efendi lütfen bakın bu şekilde konuşmayın assalamiyorum hastalık assagilanmaz ne. Çektiğimi ben bilirim günü gününe uymuyordu gerçekten siyah ve beyaz gibi her duyguyu uçlarda yaşıyordu ben zannettim ki ben zannettim ki anne ve babası ayrı diye O yüzden bu durumda boşandıktan sonra araştırmalarım sonucunda bu sebepten dolayı uçlarda yaşıyormuş bu duyguları simdi ise kendi hayatımdan gayet memnunum

    • @bşkpndm91
      @bşkpndm91 4 місяці тому

      Ben bişey farkettim narsist borderline nevroz adı ne olursa olsun kişinin kendiyle arasının iyi olmayışından yaşadıklarını sindirememekten kaynaklanıyor duygu yönetimi özellikle o yüzden dışarıdan yardım etmek değil de kişinin kendi üzerinde çalışması önemli olan boşanma ölüm vs hepimizi etkiliyor ancak kişi bunları sindiremeyince başta kendini sonra etrafını etkiliyor çünkü sıkışık hissediyor çözüm yolu bulamıyor zor bir durum gerçekten ama imkansız da değil

    • @yunuskurt1777
      @yunuskurt1777 4 місяці тому +1

      @@bşkpndm91 kesinlikle doğru tespit..bakın ben şahsen bu tür şeyleri bilmezdim birtek bipolari azcok bilirdim ve ben eski eşimin öyle olduğunu zannediyordum ayrıldıktan çok sonra öğrendim bu tür şeyleri ve kendimce dedim neden daha önce ben ayrılmadım diye onun için onca sene sabır ettim ve elbetteki benimde hatalarım oldu kimse melek olamaz insanın nihayetinde..fakat bunlar hep çocukluk travmalar onun içinde elbette zor ve kabullense ben kendisine yardımcı olurum yol gosteririm bana onca yanlisima rağmen sonuçta çocuklarımın annesi fakat bunu önce kendisi kabul etmesi lazım ki başarı baştan basarilmali.

    • @Tugcek_____
      @Tugcek_____ 4 місяці тому

      @@bşkpndm91 iyi de eşine seni benden başka kimse sevmez de demezsin değil mi? Bu resmen narsistik işkenceye girer. Kendini değersiz hisseden borderline nasıl iyileşebilir? Işık yaksam gelecek egosu? Borderline hastalığını tetikleyecek ne varsa yapmış adam. Bu yorumu ile benim bile borderline ımı tetikledi. Farkındalık önemli. Dünyayı güzellik kurtaracak, bir insanı sevmekle başlayacak her şey! Sen zaten sevmemişsin o kadını, kendine narsistik bir yem bulmuşsun maalesef. İnsan sevdiğine sana kimse katlanmaz der mi? Sen niye katlanıyorsun o zaman yoksa defolu sen misin?

  • @user-iq6dv2mr5b
    @user-iq6dv2mr5b 4 місяці тому

    😅

  • @alevvanbeek4782
    @alevvanbeek4782 3 місяці тому +1

    Eğer aydın karakteri narsist olarak betimlendiyse.... Peki ben kiminle yaşadım?

    • @rubiconhayathayat
      @rubiconhayathayat  3 місяці тому

      En temel özellikleri empati yoksunluğu. Büyüklenmecilik de bir diğer özellik. Eskiden zalim deniyordu, şimdi narsist olarak tanımlanıyor.