9. Wanneer kies je voor een airco en wanneer voor een warmtepomp om gas te besparen?

Поділитися
Вставка

КОМЕНТАРІ • 260

  • @instappenvanhetgasaf.4374
    @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +5

    Wanneer er vragen zijn, stel ze dan gerust. Wie weet is dit ook 'voer' voor een vervolg vlog

    • @reallyme3573
      @reallyme3573 Рік тому

      Heb je nog tips voor geluidsoverlast van een warmtepomp ?
      Er staat er hier 1 in de buurt, die behoorlijk wat herrie maakt.
      't is niet de ventilator, maar vooral het compressorgeluid wat behoorlijk irritant is.
      Kan je daar een keer een uitzending over maken ?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      @@reallyme3573 Ik weet dat daar speciale omkastingen voor worden gemaakt. Deze zijn wel heel erg aan de prijs. Ik geef ook iedereen het advies om bij aanschaf vooral op het geluid te letten van de buitenunit.

    • @reallyme3573
      @reallyme3573 Рік тому

      @@instappenvanhetgasaf.4374
      Plaatsing van de buitenunit is ook heel belangrijk. Na onderzoek blijkt dat ze hem hier vlak achter een overkapping hebben gezet. En die werkt als klankkast. Die weerkaatst en versterkt het geluid.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      @@reallyme3573 Heel vervelend dus.

    • @hansvanmeenen9331
      @hansvanmeenen9331 Рік тому

      En heeft u eraan gedacht dat een airco (spilit unit : buitenunit en 2 a 4 binnenunits) tevens een luchtventilatie functie heeft ? Bij doorgedreven isolatie immers nood aan gestuurde ventilatie met warmterecuperatie.

  • @robbertjansoederhuizen7176
    @robbertjansoederhuizen7176 Рік тому

    Veel goede airco's zijn tegenwoordig bovendien voorzien van goede tot zeer goede luchtfilters! Belangrijk punt voor het steeds groeiend aantal mensen met ademhalings problemen!

  • @Sumofallfears
    @Sumofallfears 2 роки тому +4

    Bedankt voor de video! Ik had al zonnepanelen, ik heb een 5 kw airco laten hangen in de woonkamer waarmee ik verwarm en in de badkamer een elektrische radiator laten hangen. Ik verbruik nu nog maar 0.5 kuub gas en 5 kwh elektra per dag, maandbedrag is ondanks de hoge prijzen (contract liep af in januari dus nu variabel) enorm gezakt. Goede tussenoplossing! Heb een huis uit 1962 dus langzaam beter isoleren en zodoende gas afbouwen.

  • @JaapV
    @JaapV Рік тому +1

    Hans, dankzij jouw videos werd ik opmerkzaam gemaakt op verwarmen met een airco. Ik heb een single split airco , Mitsubishi 3,5 kW, geplaatst in de woonkamer.
    Wat me enigzins stoort is de luchtstroom. Om de woonkamer warm te krijgen en te houden moet ik vaak de maximale ventilatiestand gebruiken.
    Er zijn tegenwoordig lucht/waterpompen met propaan als koudemiddel. Met deze warmtepompen zijn uitgangstemperaturen mogelijk rond 70 gr C , waarmee rechtstreeks de cv kan worden gevoed. Ik verwacht dat er meer warmtepompen op de markt zullen verschijnen die gebruik maken van propaan.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Ik hoop ook dat de propaan airco's wat sneller op de markt komen. Met deze koude dagen doe ik toch even een combi van airco met CV. Hiermee kan ik de airco weer in een lager stand zetten.

  • @brooske88
    @brooske88 2 роки тому +1

    Ik verwarm mijn woonkamer + keuken met een 5kW airco. En dat gaat super heb in de badkamer een elektrische design radiator hangen en in de kamer van de kleine een elektrische kachel en dat was het. Wellicht later nog 1 of 2 kleinere airco's erbij maar tot nu toe prima te doen 💪

  • @legerdingen
    @legerdingen 2 роки тому +3

    Ik heb lang op een Zibro kachel gestookt en nu heb ik twee airco's geplaatst. De airco's zijn 3,5 kw per stuk en zijn van het merk Panasonic en hebben +++ Ik heb er 1 op zolder geplaatst en 1 beneden in de woonkamer. En het glas is vervangen voor hr ++ in het hele huis. Nu gebruik ik de airco boven in de zomer om te koelen, want kou valt naar beneden en daardoor is onze huis helemaal koel en aangenaam. In de winter gaat de airco beneden aan om te verwarmen, want warmte stijgt op. Nu hebben wij nog een gasverbruik van 500m3. En daar zoeken wij nog een mooie oplossing voor, want het gasverbruik is nu nog alleen voor het tapwater. We zitten te denken aan een warmtepompboiler die heel weinig stroom verbruikt op jaarbasis. Of heeft iemand nog een ander idee?

    • @gfun1134
      @gfun1134 2 роки тому

      Wij hebben beneden een cooker boiler voor warm water. We hebben daarmee de warmwaterleiding naar beneden weggehaald. Blijft over het douchen. Wij denken daar ook over een warmwater boiler die je kunt aansluiten op de mechanische ventilatie.

  • @johanhaar3474
    @johanhaar3474 2 роки тому +2

    Hans, ik heb al je video's bekeken en heb het besluit genomen om 2 airco's te laten installeren. Een hybride warmtepomp is voor ons niet de ideale investering in verband met de lage water temperaturen van 40/45 graden waardoor de traditionele cv ketel toch te veel moet bijspringen. De TVT duurt dan wellicht langer dan 5 jaar en met een airco kunnen wij dit in 2/3 jaar terug verdienen. Plus nog eens dat we de woonkamer en slaapkamer kunnen koelen. Waar we nog wel tegen aangelopen zijn, zijn de andere vertrekken die koud blijven als we gebruik maken van de airco omdat de thermostaat niet aanslaat. Misschien dat je in een komende vlog de Honeywell Evo Home en/of Tado systeem kunt behandelen waardoor je vertrekken zoals een werkkamer en een badkamer individueel kunt regelen met deze slimme thermostaten. Alles kan dan digitaal met wifi per kamer op temperatuur worden gezet. Een en ander wordt dan ingeregeld rechtstreeks via de cv ketel en niet via de bestaande thermostaat.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Dat zijn inderdaad de problemen waar ik en anderen ook tegen aan lopen. Daar gaat iets over komen. (maar nog niet 123 ;-)

  • @charifbouyaziden6908
    @charifbouyaziden6908 2 роки тому +6

    Leuke video,:)
    Ik heb 2x een multisplit airco, 's laten installeren een Arco met 3 binnen units voor de slaap kamers, en een speciaal voor de huiskamer en kleine open keuken.
    Het verwarmt onze kamer meer dan zat! Ook op de erg koude dagen.
    Ook zonnepanelen laten installeren en zelf een boiler geplaatst. Gas kraan wordt binnen kort verwijderd. De cv ketel huurde ik en gaat er ook uit. Wel laat ik de bestaande verwarming leidingen en radiatoren zitten, voor in de toekomst een elektrische cv mocht dat nodig zijn..
    Maar denk van niet, want op de koudste dagen verleden jaar moest ik de airco lager zetten ivm het te warm worden in de kamers:) ik denk zelf dat het een van de goedkoopste manier is om gasloos te gaan wonen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Dank je voor je bijdrage!

    • @harryvanlonkhuizen7457
      @harryvanlonkhuizen7457 Рік тому

      Heeft u toevallig het systeem van aircon uit Frankrijk?. Ik heb nl plannen om van hun een 3 split systeem aan te schaffen en ben opzoek naar referenties.
      Groeten Harry can Lonkhuizen.

  • @andresohier6403
    @andresohier6403 2 роки тому +1

    Nette video.
    Ik heb een huis van 1931 en heb een airco geplaatst 3.5Kw omdat deze woonkamer als een stuk je keuken heeft te verwarmen.
    Het huis is matig geisoleerd en niet heel makkelijk verder te isoleren.
    Ik plaats binnen kort een 2e airco op de slaap kamer 2.5Kw dus in de winter zal het hier ook een stuk beter zijn.
    elektrische

  • @grommie
    @grommie 2 роки тому +2

    Bedankt weer voor je info👍😉Ik vind het best ingewikkeld met die airco. Ik kreeg net het advies om niet een te zware apparaat te nemen. Maar een mitsubishi SRK35ZS-W. De cop waarde is tussen 0.9 en 4. Stroomverbruik Nominale 4.2. Een zwaardere heeft een hogere cop waarde maar verbruikt ook meer stroom. Op zolder kon ik beter geen airco nemen, omdat we daar niet zijn, is het zonde om de warmte om te zetten in koele lucht. Maar beter op de slaapkamer evt. een kleine airco en de deur open zetten voor overige vertrekken te koelen of verwarmen. We hebben een goed geïsoleerd huis en normaal met cv verwarmen we alleen de woonkamer. Ik ga eens zo testen voordat we echt vh gas afgaan.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      Succes!

    • @hedygrotenhuis6575
      @hedygrotenhuis6575 2 роки тому

      een kleinere airco op slaapkamer en dan deur open zetten om andere ruimtes ook verwarmen/koelen , hebben wij ervaren werkt niet best. En wij kregen juist het advies om beneden juist een iets zwaardere unit te plaatsen, ja hij gebruik meer stroom maar is ook sneller bij de juiste temperatuur en hoeft dus minder lang te draaien terwijl een lichter unit misschien wel consant moet draaien.

  • @fbenniks
    @fbenniks 2 роки тому +1

    Onze woonark is recent gerenoveerd; dak, gevel, vloer, hr+++, en daarbij ook airco laten installaren. In eerste instantie om te koelen in de zomer.
    Deze gehele winter hebben wij nu verwarmt op 3 aircos binnen units. In de ruimte waar geen airco geplaats is hebben wij gekozen om tijdelijk een electrische radiator te plaatsen van het merk Mill.
    Ten eerste wat opvalt is dat de lucht/lucht warmtepomp zeer zuinig is in vergelijking met de electrische radiator.
    Het verwarmen van onze woonkamer naar 21c verbruikt net zo veel stroom als het verwarmen op 14c van de bijkeuken!
    Wat wij als nadeel ervaren is het geluid die de airco maakt. In de laagste stand zijn ze stil, maar in de praktijk draaien de airco's bij ons niet op de laagste stand als het buiten richting het vriespunt gaat.
    Hoe kouder buiten, hoe hoger het geluids nivuea binnen.
    Wij twijfelen nu wat een betere oplossing is aangezien vloerverwarming bij ons een uitdaging word.
    Laag warmte convectoren worden als alternatief voor vloerverwarming gezien. Echter hebben deze convectoren ook ventilatoren die geluid maken.
    Volgens de specificaties zitten die rond de 30 decibel op 1 meter. Onze aircos zijn 19 decibel op de stilste stand tot 35 op de hoogste met alles wat daar tussen komt...
    Ons plan is voor nu te blijven bij het verwarmen op airco totdat er meer hoog temperatuur warmtepompen in de omloop zijn waar ervaring mee is opgedaan.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      Dank je voor je bijdrage. Mooi verhaal! Wij zetten de airco altijd in de laagste stand (19dB). Wanneer de temperatuur in de kamer zakt (beneden de 20 graden) dan zetten we de airco een standje hoger. Meestal een kwartiertje tot half uurtje en dan is de ruimte weer rond de 21-22 graden. Dan gaat ie weer in de fluisterstand.

  • @leenmaarel9471
    @leenmaarel9471 2 роки тому

    Je kunt ook in bv een badkamer, studeer of kleedkamer een Infrarood verwarming toepassen. Voor badkamer en kleedkamer bv met een timer (combineren met domotica).
    In de woonkeuken heb ik er 1 onder de tafel voor de koude voeten van mijn vrouw.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Dank je voor je input. Domotica moest ik even opzoeken en geweldig dat je er één ook onder de tafel hebt!

  • @Steeefanos
    @Steeefanos 2 роки тому

    Hier nu ook net voor de oorlog een hyper inverter airco laten hangen in de woonkamer van ons jaren 30 huis, geen spouwmuur isolatie, wel tussen plafond isolatie de vloerverwarming kreeg het niet goed bijgebeend (wat tot hoge kosten leid) het is een 7kw maar het voelt echt behaaglijk warm. Nu nog een mooie oplossing voor het tapwater en dan zijn we toch van het gas af

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Goed om te horen. Wees je wel bewust van het feit dat de airco het goed doet tot een graad of -7. Daarna kan het problematisch worden. Vandaar dat ik gas nog even aanhoud voor het geval dat.

  • @rogerrsd5099
    @rogerrsd5099 2 роки тому +3

    Vanmorgen heb ik je video's ontdekt en heb er al diverse bekeken. Mijn complimenten hiervoor, je duidelijke uitleg en de aanvullende reacties maken het compleet. Wat ik me nu afvraag is of je bij iedere binnen unit ook een buiten unit moet nemen, je hebt ook van die splitters, meerdere binnen units op één buiten unit. Heb jij daar met je adviseurs over gesproken wat het beste is?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Hele terechte vraag. Ik zat daar zelf ook mee en toen kwam ik een artikel tegen dat dan het verwarmen minder efficiënt zou worden. Ook liggen de ruimtes die ik wil verwarmen ver uit elkaar. Vandaar dat ik voor meerdere single split heb gekozen. Hier komen meer vragen over dus ik denk dat ik dat eens goed ga uitzoeken om wat beter advies te kunnen geven.

    • @videoJunke1
      @videoJunke1 2 роки тому +3

      Zelf heb ik een vrv systeem van daikin. 1 buiten unit met meerdere binnenunits. Boven alleen "airco" units voor warmen en koelen. Wij hebben een heel nieuw huis dus boven hebben we alleen behoeften aan koelen, maar dat wisten we niet zeker toen we gingen bouwen. Daarnaast beneden vloerverwarming en een "airco" unit. Helaas had daikin een foutje gemaakt bij het ontwerp en verkeerde type buitenunit opgenomen, anders hadden we met de enkele buiten unit ook warm tabwater gehad. In dat geval komen er ook nog warmtewisselaars in het systeem zodat wanneer je aan het koelen bent in de zomer de warmte eerst naar warmwatervoorraad gaat voordat het naar buiten gaat. Overigens kan elke ruimte zijn eigen temperatuur hebben.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@videoJunke1 Dank je voor je input!

  • @Driekes10
    @Driekes10 2 роки тому +1

    Leuk om te zien. Wij hebben een huis uit '86 met een gasgestookte hetelucht verwarming en voor het warme water een geiser. Wat hebben we aangepast: Vloerisolatie, spouwmuur isolatie, benedenverdieping HR++ glas, 5kW airco beneden, een elektrische radiator in de badkamer, close-in boiler in de keuken en een 120L warmtepompboiler (warmtepomp ingebouwd) op zolder. De overige kamers willen we met IR panelen gaan verwarmen wanneer dat evt nodig is. Nu nog zonnepanelen en dan zijn we aardig klaar. Het blijft natuurlijk wel een ouder huis en bij de verbouwing hadden we eigenlijk meteen vloerverwarming moeten leggen. Misschien komt de laatste nog eens. Al met al is het ondanks de beschikbare subsidie gewoon een kostbare zaak..

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Jullie hebben het heel goed aangepakt! Helemaal top!

    • @josstienen7448
      @josstienen7448 Рік тому

      In een vorig huis heb ik vloerverwarming laten infrezen. Het geeft sneller warmte dan een ingegoten systeem en prijstechnisch viel het erg mee.

  • @woesteloepi.
    @woesteloepi. 2 роки тому +2

    Wij verwarmen al een aantal jaren via onze airco! In een appartement is het misschien makkelijker. Wij hebben voor de woonkamer een redelijk grote airco geplaatst met wat overcapaciteit, dat wanneer de huiskamer deur open gaat deze de koude gang ook eventueel kan verwarmen. Onze unit in de slaapkamer staat in de winter niet aan, ik houd van een frisse slaapkamer ( raam open).
    Dit werkt echt perfect, het is snel warm in huis.

  • @josstienen7448
    @josstienen7448 Рік тому

    Leuk om uw video te bekijken. Met een kanaal airco (binnenunit) eventueel met plenum kun je meerdere ruimten verwarmen of koelen met 1 binnenunit. Ik herken veel vragen uit uw filmpjes en kwam veelal tot dezelfde antwoorden. Boven heb ik 5 ruimtes waarvan er maar 1 regelmatig gebruikt wordt en zonodig ook verwarmd moet kunnen worden. De overige 4 ruimtes wil ik kunnen verwarmen, maar een 4 voudige multi-split airco kost voor dit doel nogal wat.... Ik denk daarom aan een 2 voudige multi-split met 1 vloer-binnenunit (i.v.m. schuin dak, met daaronder maar ca 1 meter muur in de regelmatig te verwarmen ruimte, en voor de overige ruimtes 1 kanaal - binnenunit met plenum zodat ik met 4 luchtbuizen ook 4 ruimtes kan verwarmen (en eventueel koelen).
    Ik heb 8 maanden geleden een klushuis gekocht waarbij betere isolatie al "op het lijstje" stond. Gelet op de alles behalve verwachte snelle prijsstijgingen van energie daarom de isolatiewaarde aan het opkrikken van een Rc van ca. 2.0 naar Rc = ca. 10.0 waar ik eerst Rc = 6.0 al een mooi streven vond. Inderdaad betekent dit wel dat ook een balansventilatiesysteem gemaakt zal moeten worden zodat er ook nog zuurstof binnenkomt. Gelukkig heeft het huis veel ruimte boven het plafond zodat het allemaal mogelijk is. Nog een reden om te kiezen voor een airco in plaats van een warmtepomp kan zijn de enorme levertijd. Lage temperatuurradiatoren en vloerverwarmingsmateriaal staan er al, maar dan moet ik ook deze winter weer verwarmen met een CV systeem uit ca. 1960 wat beslist erg onzuinig is. En zeker nadat ik de vloer- en kanaalunits ontdekte zie ik legio mogelijkheden.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Dank je voor je visie. Leuk om te horen. Er bestaat ook niet één oplossing die overal werkt. Vandaar dat ik het delen van eigen ervaringen zo belangrijk vindt. Hierdoor kan iedereen zijn eigen keuze maken. Succes!

  • @moetnietgekkerworden
    @moetnietgekkerworden 5 місяців тому

    Weet nog niet wat ik ga doen. Zit misschien te denken aan een split airco. Maar als ik lees wanneer het vriest dat ding continue volle bak stroom gaat trekken om zijn werk te kunnen doen EN tijdens een ontdooi cyclus koude lucht gaat blazen ga ik toch twijfelen.

  • @jbtl1130
    @jbtl1130 2 роки тому +1

    Binnenkort komt hier ook een airco in de woonkamer - maar we hadden al een hybride warmtepomp. Combineren kan dus ook, sterker nog - dat is ideaal, de hybride (lucht-water) warmtepomp kan dan het hele huis verwarmen, en voornamelijk in de woonkamer heb je dan extra warmte met de airco. Zo heb je ook zonder vloerverwarming of speciale radiatoren geen (echt 0m3 - ook als het vriest) gas meer nodig om te verwarmen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      dank je voor het delen!

    • @erwinpost7623
      @erwinpost7623 Рік тому +1

      Wij hebben ook een combinatie van een lucht-water warmtepomp en 4 airco's. Met name het feit dat de opwarming via de warmtepomp lang duurt, maakt de combinatie ideaal. Met de airco's is de kamer in 10 minuten lekker warm. Als de vloer eenmaal op temperatuur is, duurt het dagen voordat hij weer afgekoeld is. Wij zakken in 4 dagen van 22 naar 19 graden. Zodra we onder 20,5 zakken verwarmen we bij met de airco's. De hele cyclus kost ca. 15 kwh per 4 dagen. Op maandbasis dus ca. 50 euro voor verwarming en warm water samen. We douchen totaal 150 keer per maand ca. 5 minuten. (3 personen, totaal 5x per dag)

  • @boxtraenco
    @boxtraenco 2 роки тому

    Wat een geweldige uitleg..... Ik krijg hier volgende week een installatiebedrijf over de vloer voor airco, met de nadruk op verwarming. Maar behalve het SCOP getal, wil ik graag weten welk merk ik moet nemen... Twijfel over Daikin of MITSUBISHI Heavy SRK
    Met welk merk werk jij?
    Ben benieuwd welke dit is
    ....... Ga zo door. Je staat bij mijn favorieten 👍

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      Dank je wel voor de complimenten. Ik denk dat beide merken je de juiste airco kunnen leveren. Bij mij was doorslaggevend A+++ en stil qua geluid en natuurlijk de COP waarde. Ik heb zelf de M.

    • @boxtraenco
      @boxtraenco 2 роки тому

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Zag het type in de omschrijving voorbij komen.... 👍. Nu nog even het juiste W 3.5Kw of 5

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@boxtraenco Voor woonkamer keuken 120m3 3,5kW (verwarmt met 4,5 kW)

  • @leonnelen151
    @leonnelen151 4 місяці тому

    Als oplossing een airco voor de hoofdruimte en voor de badkamer en enkele slaapkamers aparte infraroodpanelen. Omdat je met infrarood toe kan met een lagere ruimtetemperatuur besparen ze sowieso. En ook voor een badkamer zodat je 's morgens om te kunnen douchen niet heel je huis hoeft op te warmen.

  • @didadel43
    @didadel43 2 роки тому +4

    Heb het gedaan met airco en een elektrische cv-ketel. Huis uit 1904 en niet goed geisoleerd. Ben van het gas af, wel 30 zonnepanelen op het dak.

    • @martijnb233
      @martijnb233 2 роки тому

      Dat je geen zonnepanelen kon hebben, had je het dan ook gedaan?

    • @didadel43
      @didadel43 2 роки тому +1

      @@martijnb233 ja dan had ik het ook gedaan. Besturing via watts vision, dus stoken per ruimte, scheelt ook veel energie. Airco als basis verwarming en de elektrische ketel om het even snel extra op te stoken.

  • @DICARLOSxBE
    @DICARLOSxBE Рік тому

    Top videos. Deze heeft me ook overgehaald om te kiezen voor multisplit systeem voor onze relatief kleine te verwarmen ruimtes. Alleen wil ik een multisplit wpboiler en daarvan zijn er niet zoveel modellen . Hier al ervaring mee?

  • @sytzewiersma9731
    @sytzewiersma9731 Рік тому

    We staan op heb punt de airco die we al een aantal jaren hebben, in te zetten als woonkamer verwarming. Voor de slaapkamer ga ik aan Dyson ventilator gebruiken, die ook kan verwarmen. Tot nu toe niets geïnvesteerd!
    Toen je in een vorige video begon over het verwarmen van de badkamer dacht ik ook meteen aan infrarood. Als dat een oplossing is, dan kunnen we van het gas af, wanneer we met een directe waterverwarmer voldoende debiet kunnen krijgen.
    Ik moet er welzijn vertellen dat het een nieuw appartement in Roemenië betreft, goed geïsoleerd, met een jaarlijks verbruik aan gas van 900 kunnen stroom 1500kw.
    De prijzen liggen hier wat lager dan in Nederland, dus bij een investering vanaf nul zou ik er nooit aan beginnen.
    Dankvoor je vlogen, heel leerzaam.

  • @a.dekater7534
    @a.dekater7534 2 роки тому

    Leuke video. Wij hebben net een split unit 1/3 aangeschaft. Plaatsing over kleine maand. Ik heb de grote van de units afgestemd op verwarmen. De hele woonkamer met open keuken en 2 slaapkamers kunnen gekoeld en verwarmd worden. Als dit positief uitvalt gaan we ook nog een unit aan de andere kant van ons huis zetten voor nog 2 slaapkamers en wil ik doorpakken door een boiler (200liter?) en electrische kookplaat. Vervolgens wil ik helemaal van het gas af. Ik zit nog wel met een ding, we hebben vloerverwarming liggen (als bijverwarming) op de begane grond. Zou mooi zijn als ik die ook op een of andere manier nog kan gebruiken nadat ik van het gas af ben.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Stoer allemaal. Dat van die vloerverwarming kan ik me ook goed voorstellen. Ik zou niet weten wat daar een slimme oplossing voor is. Succes!

    • @bartvanberkel8252
      @bartvanberkel8252 Рік тому

      Misschien kun je kijken naar een Riho e-heater voor je vloerverwarming.

    • @a.dekater7534
      @a.dekater7534 Рік тому

      @@bartvanberkel8252 dank je Bart. Ga er eens naar kijken.

  • @tommievandenheuvel6876
    @tommievandenheuvel6876 2 роки тому

    zou je hier eens een topic over willen maken over apparaatjes die je airco kunnen bedienen net als een thermostaat

  • @xmicks
    @xmicks Рік тому +1

    Daikin heeft mooie oplossingen.
    De Multi+ dit is een water warmtepomp met tot max 3 binnen airco's. Met maar 1 buiten unit.
    Daaraast hebben ze nu ook de Daikin Altherma 3 H HT. Warmtepomp tot 70 graden cv water temp. Ideaal voor renovaties.
    Ook bestaan er warmtepomp boilers voor enkel warm water. Dat is een systeem zonder buiten unit. Je sluit die aan op je mechanische ventilatie lucht systeem.

    • @josstienen7448
      @josstienen7448 Рік тому

      Inderdaad Mick, is het Multi+ systeem een mooie oplossing mits je kunt volstaan met 80 / 120 liter warm water. Ik hoop van harte dat Daikin binnenkort ook met een groter boilervat komt want af en toe in bad kunnen vind ik ook wel erg fijn.
      Warmtepomp boilers kunnen inderdaad worden aangesloten op een ventilatiesysteem of WTW voor extra rendement maar het moet niet (als de situatie dat niet toelaat) en vele modellen hebben de optie om er zonnecollectoren op aan te sluiten waarmee je het tapwater duurzaam kunt verwarmen of voorverwarmen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Dank je voor je bijdrage

    • @xmicks
      @xmicks Рік тому

      @@josstienen7448 klopt, de Multi+ heeft niet zo'n grote boiler capaciteit. Ik weet zo ook niet wat de temperatuur is van het water. Afhankelijk daarvan kan je de hoeveelheid bruikbaar warmwater (zeg 38C) bepalen. Op de website van Daikin promoten ze het ik meen ook voor tiny houses en zomer/vakantie woningen.

  • @RLeunk-lw3ek
    @RLeunk-lw3ek 2 роки тому +8

    Een airco is een toepassing van de warmtepomp. Net als in je vriezer, koelkast, mogelijke verwarming van je huis en nog tig toepassingen. Is dus geen of-keuze maar welke toepassing van een warmtepomp. Als je er al één zou willen...

  • @j.hazenberg3897
    @j.hazenberg3897 2 роки тому +1

    Ben het eens, mijn situatie (huis uit 79 ) door door de jaren heen wat aangepast maar 50° cv water gaat ‘em niet worden.mijn oplossing was ook airco in de woonkamer in eerste instantie voor de warme zomers. Daarnaast in het voor en na jaar als bij verwarming in combinatie met zonnepanelen. Ik denk voor 75% ( wel uit mijn duim gezogen ) dat dit de beste oplossing is voor dit klimaat.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Precies. En vandaar dat ik dit van de daken wil schreeuwen want je hoor hier niets over in de media.

    • @j.hazenberg3897
      @j.hazenberg3897 2 роки тому +3

      Klopt, dat komt ook omdat er aan deze oplossing minder te verdienen valt. Mede door subsidies en dergelijke.

    • @prinsfp
      @prinsfp 2 роки тому

      @@j.hazenberg3897 Is je gebruik van de airco alleen geschikt als bijverwarming in voor- en najaar? Dus, 's winters geen oplossing?

    • @j.hazenberg3897
      @j.hazenberg3897 2 роки тому +1

      @@prinsfp klopt, hoe kouder het wordt hoe minder efficiënt de warmtepomp warmte kan bundelen en transporteren van buiten naar binnen. Bij een buiten temperatuur van 15° krijg je met weinig energie (stroom verbruik) veel warmte binnen. Maar dat veranderd snel onder de 8 a 6° moet hij al aardig meer moeite doen en dus meer stroom gebruiken om nog warmte naar binnen te krijgen.

    • @prinsfp
      @prinsfp 2 роки тому

      @@j.hazenberg3897 Ik ben wel benieuwd welk merk en type airco je hebt. Ik zie bij sommige gebruikers van Mitsubishi Hyper Heating dat het zelfs tot -15 goed gaat.

  • @sonnyvanderven
    @sonnyvanderven Рік тому

    wij hebben ook gekozen voor airco’s ! wij hebben 3 units 1x 9,7 kwh en 2x 5,5 kwh hier verwarmen/koelen wij het hele huis mee ! dit in combinatie met 14 zonnenpanelen hebben wij een gas electra rekening van net 60€ !

  • @soe1900
    @soe1900 Рік тому

    Een nadeel van een airco is het ontbreken van stralingswarmte en de geluidsproductie. Door een hogere temperatuur te kiezen kun je het gemis aan stralingswarmte wat opvangen. Geluidsproductie kun je je in laten adviseren. Bij de a merken zit dit meestal wel goed. Er bestaan ook multisplit systemen. Hierbij werkt 1 buitenunit met meerdere binnenunits.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому +1

      Je moet het eigenlijk ervaren. De mensen die bij ons op visite kwamen vonden het allemaal lekker warm bij ons thuis. Maar wat de een lekker vindt vind de ander misschien niet lekker. Je moet het dus zelf eens ervaren

    • @soe1900
      @soe1900 Рік тому

      @@instappenvanhetgasaf.4374
      Dat is waar, zelf ervaren. Wat ook nog een handige tip voor doe het zelvers kan zijn is dat om een goede regelbaarheid te verkrijgen (dus 1 a 1,5 graad) temperatuur verschil in de ruimte, moet je zorgen dat de ventilator van het binnendeel zo'n 7 x de ruimte kan spoelen. Dus een circulatie voud van 7.
      Door ipv een binnendeel een kanaalunit te plaatsen kun je veel geluid wegdempen en heb je een optimale luchtverdeling. Alleen heb je dan wel meer kosten aan geisoleerde kanalen en inblaasroosters en plenum.

  • @fransvankogelenberg
    @fransvankogelenberg 2 роки тому +2

    Imo is er een nuance. Ik heb een huis dat waarschijnlijk niet geschikt is voor lage temperatuur verwarming. Maar een combinatie van een lucht water warmtepomp en een Airco(lucht lucht) is natuurlijk ook een optie. Dus tussenseizoenen alleen verwarmen op airco en met de warmtepomp de vloerverwarming in de badkamer en beneden en dan Indien het te koud wordt de warmtepomp ook de verwarmingen in de rest van het huis laten voeden. Wel meer gedoe omdat je twee systemen hebt die natuurlijk niet vanzelf samenwerken.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Leuke gedachtegang. Het zal ook weleen kwestie zijn van leren hoe je de systemen het beste kan inzetten. Met systemen op wifi zal het ook wel handiger worden.

    • @jbtl1130
      @jbtl1130 2 роки тому +2

      Ik zat aan hetzelfde te denken, heb zelf een hybride warmtepomp, die het huis warm houdt tot ongeveer 2 graden buiten - daaronder moet de CV bijspringen. Om van het gas af te gaan lijkt mij een airco ideaal (een single-split voor alleen de woonkamer lijkt me voldoende) - je hebt dan extra vermogen als het vriest en geen noodzaak om de bestaande radiatoren te vervangen door vloerverwarming o.i.d. Voordeel van een hybride is dat je alle kamers (inclusief badkamer) bereikt zonder geluid met het bestaande CV-systeem. Voor zo'n airco zou je eigenlijk willen dat hij relatief goed presteert bij vorst - en dat je op de airco een regeling in kan stellen op basis van de buitentemperatuur.

    • @fransvankogelenberg
      @fransvankogelenberg 2 роки тому +1

      @@jbtl1130 Dat kan je allemaal wel automatiseren met bijvoorbeeld Homey.

  • @DannyBosch-bd3kn
    @DannyBosch-bd3kn 6 місяців тому

    Mag ik een klein typefoutje kenbaar maken? Spouwmuur ipv spauwmuur.

  • @yesteachers
    @yesteachers 2 роки тому

    Waarmee verwarmen jullie overige ruimten? Zoals bv de badkamer? Jullie hebben meerdere units heb ik begrepen, hoe zijn die verdeeld in je huis?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      Wij hebben 3 units. 1 woonkamer 1 werkkamer (zolder) en 1 slaapkamer. De woonkamer en werkkamer staan aan wanneer we er zijn. Wanneer je de deur beneden een tijd op een kier zet dan trekt de warmte ook naar boven zodat de hal en andere ruimtes ook wat warmer worden. Voor de douche wil ik nog een infra rood paneel maar die wil ik laten reageren op zowel aanwezigheid als temperatuur. Daar moet ik nog een oplossing voor vinden. Op de slaapkamer was de airco eigenlijk alleen bedoeld voor in de zomer (koelen) maar mijn vrouw vindt die verwarming toch ook wel heel prettig.

  • @chriss.8379
    @chriss.8379 2 роки тому

    Voor mijn woning heb ik in gedachten: luchtverwarming via airco (als hoofdverwarming) en elektrische vloerverwarming (als bijverwarming voor wat comfort / geen koude voeten).
    Echter, ik zou een lucht-bufferruimte willen bouwen tezamen met een kanaalmodel airco (mocht je niet weten wat dit is, google het even). Via een buizensysteem, een lichte buisventilator en luchtkleppen kan ik per ruimte bepalen waar de warmte (of koeling) heen gaat. De lucht-bufferruimte is dan weer bedoeld om een ruimte heel snel op temperatuur te krijgen (zowel koelen als verwarmen). De airco verwarmt/koelt de lucht in de bufferruimte, zodoende heb je één airco met een wat hoger vermogen nodig. Buizen zijn weggewerkt in kruipruimte, plafond, muren zodat je er weinig van ziet, behalve enkele lucht-openingen in de muur of het plafond.
    Ik vraag mij af, wat de haalbaarheid is van zoiets dergelijks. Ik ben handig ingesteld en begrijp dat het serieus maatwerk is, maar ben niet goed in het berekenen.
    Voordelen die ik zie:
    - één airco aanschaf
    - mogelijkheid om alle ruimtes te verwarmen of koelen (natuurlijk niet tegelijk) met één systeem
    - geen blaasapparaat (de binnenunit van de airco) in je woonkamer/slaapkamer
    - via luchtklep in de buis, per ruimte nauwkeurig de warmtevraag beantwoorden
    - zeer snel een ruimte verwarmen of koelen d.m.v. de lucht-bufferruimte
    - nadeel: kosten voor radicale aanpassingen in het huis

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Whauw....supergaaf. Dat wil ik zien. Wat ik zelf ook een waanzinnige ontwikkeling vind is het opslaan van warmte in basalt over een langere periode. Deze warmte kan je dan weer gebruiken op het moment dat het echt koud gaat worden voor de luchttoevoer van je airco's. Maar dit gebeurd alleen nog op heel grote schaal. (36 woningen)

    • @janvanthul3628
      @janvanthul3628 2 роки тому

      @ hoe creëer je dan de retour lucht? De lucht moet altijd kunnen circuleren. Roosters in de deuren maken of maak je een dubbel buizenstelsel?

    • @PhilippeCJR
      @PhilippeCJR 2 роки тому

      Enig id hoeveel vermogen verloren gaat in het buizendoolhof in een huis...
      ? Ik niet in cijfers maar volgens mij behoorlijk. Wij hebben een typeD wtw thuis, dus 2 in en uit in het huis en 2 in en uit van buiten. Ik dacht ff en airco koel verdamper/condenser(welke is t nou) boven de wtw te hangen. Op de lucht toevoer het huis in. Om zo te koelen in de zomer. Maar heeft allemaal geen zin, want bleek dat ik een 50kw ofzo airco apparaatje in de buis moest maken, bestaat niet eens. En zijn er van 3 of 4 kw. Maar die gaan dus echt niks doen... Er is ook iets als HomEvap.

  • @GerardvanReekum
    @GerardvanReekum 2 роки тому +1

    Aanvulling: bedenk ook of je de betreffende ruimte permanent gebruikt en daarom continu op kamertemperatuur wilt houden. In dat geval is een warmtepomp waarschijnlijk de meest energie-efficiënte oplossing. Maar verwarmen met lage temperatuur betekent dat het lang duurt om de ruimte op kamertemperatuur te brengen (soms wel meer dan een etmaal) en na uitschakeling ook slechts langzaam afkoelt (wat de opwarm-energie verspilt als je daar bijvoorbeeld 's winters met de ramen open wilt slapen). Vergelijkbaar voorbeeld: een gastenverblijf. Om het bij onverwacht bezoek snel op te warmen ben je beter af met een airco-systeem, maar als de gasten langer blijven of je wilt zelf regelmatig gebruikmaken van dat verblijf is een warmtepomp toch weer efficiënter. Zelfs een combinatie is niet ondenkbaar. Wat een bijkomende overweging kan zijn is dat de airco bij hoge temperaturen in de zomer gebruikt kan worden om te koelen. Overigens kan een warmtepompsysteem dat gebruikmaakt van aardwarmte die functie ook vervullen, maar de afwisseling tussen koelen en verwarmen gaat veel trager dan bij toepassing van een airco.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Bedankt voor het delen van je informatie en overwegingen.

    • @josstienen7448
      @josstienen7448 Рік тому

      Met een goede lage temperatuurconvector, zeker die met booster is een ruimte minstens even snel, zo niet sneller, warm dan met een conventionele radiator. Mits het benodigd vermogen juist berekend is. En met zone-verwarming en een CV voorraadvat begint het verwarmen direct en heel doelgericht. Uw verhaal klinkt als verwarmen met een slechts geinstalleerd vloerverwarmingssysteem waarbij de massa van de vloer verwarmd moet worden om de ruimte te verwarmen. Met wand of plafondverwaming of een vloerverwarming zonder overbodige massa en voldoende isolatie is de reactiesnelheid heel anders en wordt er geen energie verspild met langzame afkoeling of langzame opwarming. Ook warmtepompen die niet gebruik maken van aardwarmte kunnen koelen. Evenwel is de opwarmsnelheid met een airco sneller dan met warmtesystemen zonder convectie en ventilator. Indien een convectie-radiator ventilatoren heeft en gevoed wordt uit een voorraadsysteem zal bij eenzelfde verwarmingsvermogen het verschil minimaal zijn

  • @MargotdeWijn
    @MargotdeWijn 2 роки тому

    Hoe is de afstemming met de CV(thermostaat). Is het of CV of Airco? In het voor- en najaar kan ik me dat voorstellen, maar in het stookseizoen zul je de systemen toch laten samenwerken. Ik vraag me af hoe je dat dan efficiënt doet.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Ik gebruik alleen nog maar de airco's als verwarming. De CV gebruik ik alleen voor warmwater.
      De thermostaat in de huiskamer zet ik dus op een temperatuur wat mijn woonkamer nooit bereikt. (bv 14 of 12 graden)

  • @littlerockerstore
    @littlerockerstore Рік тому

    Ik heb zelf een airco in de trapopgang naar zolder en koelt in de zomer de 2e en 1e verdieping. Dat kan evt ook in de winter. Een unit in de woonkamer resteert dan nog. Ik zou graag een berekening of ervaringen willen zien van mensen die een hybride warmtepomp(met of zonder zonnepanelen) , airco en pelletkachel hebben vergeleken. Wat scheelt het, wat kost het extra naast de gas besparing.

  • @Vlegel_
    @Vlegel_ 2 роки тому

    Ik ga mijn woonkamer en slaapkamer ook voorzien van airco. 1 unit op het dak, met 2 binnenbakken. In de zomer ideaal om lekker te koelen, in de winter ideaal om lekker te verwarmen. Ik verwarm alleen mijn woonkamer in de koudere periodes, dus een warmtepomp aangesloten op de radiatoren is bij mij onnodig.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      Veel succes. Is het niet slimmer om je buitenunit lager te hebben dan je binnenunits? Dit ivm afvoer vocht?

    • @Vlegel_
      @Vlegel_ 2 роки тому +1

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Dankje! Er komt een pompje tussen om vocht af te voeren. Ik heb een plat dak dus de airco kan mooi op het dak. Ik woon in een drive-in woning met de woonkamer op de 1e verdieping en de slaapkamers op de 2e verdieping. Wordt lastig om hem ergens anders te plaatsen dan op het dak.

    • @medsveghelsupport2918
      @medsveghelsupport2918 2 роки тому +1

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Afvoer condenswater heeft niets met de buitenunit te maken. Kan het condenswater niet via een natuurlijke weg weglopen dan zal nabij of in de binnenunit een aircopompje geplaatst dienen te worden.

  • @robkempen8787
    @robkempen8787 2 роки тому

    Ik begrijp dat jullie 3 aparte split units hebben. Is dat een bewuste keuze geweest of is dat zo gegroeid. Er zijn immers multi split buitenunits welke meerdere binnenunits bedienen. Kortom wat waren de overwegingen om 3 aparte units aan te schaffen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Mijn 1e doel was verwarmen met de airco. Ik had gelezen dat bij multi splits het verwarmen minder zou worden. Vandaar dat ik voor de benedenverdieping sowieso 1 split unit wilde hebben. De plek van de airco op de 1e verdieping en de plek van de airco op zolder lagen ook ver uit elkaar. Vandaar dat we voor 3 airco's hebben gekozen.

  • @anscornelissen01
    @anscornelissen01 2 роки тому

    De woonkamer heeft vloerverwarming, kan ik deze laten ' aansturen mbv een elektrische cv?. Alle slaapkamers worden middels een airco gekoeld en verwarmd.

  • @MisterBigboss-tl7vc
    @MisterBigboss-tl7vc 2 роки тому

    Een mobiele airco op mijn goed geïsoleerde slaapkamer zoek ik.
    Heb je wat koop tips?
    kamer is 24m³ met kiep draairaam
    en budget is rond de 300€
    groeten

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      Een mobiele airco is niet zo effectief als een split airco. Kan ik je dus niet aanraden.

  • @glenn8762
    @glenn8762 Рік тому

    Hans, mijn huis wordt momenteel nog volledig verwarmd met gas en heb niet de ruimte of budget om een warmtepomp te laten installeren. Verder is mijn huis goed geïsoleerd, EPC A volgens Belgische standaard, en voorzien van goede isolatie, HR++ ramen, voorzien van 10 zonnepanelen, ... Als de hitte in de zomer een tijdje aanhoudt dan kruipt deze uiteindelijk toch binnen en is deze moeilijk weg te krijgen. Voor dit alleen al wil ik een Airco plaatsen, maar speel nu ook met het idee of het als (secundaire) verwarming kan dienen.
    Ik zou 1 unit plaatsen in de leefruimte die bestaat uit een woonkamer, open keuken en open traphal, maar het open deel van de bovenverdieping is relatief klein, en 1 op de slaapkamer die voornamelijk enkel zal koelen. Verwarmen zal uiteraard voornamelijk in de wintermaanden zijn en zullen mijn panelen weinig meerwaarde bieden hier.
    Ik heb mij laten vertellen dat als ik de airco als hoofdverwarming zou gebruiken in mijn scenario ik vrij zeker duurder ga uitvallen. Ik speelde daarom met het idee om de bv de Airco de initiele opwarming te laten doen in de ochtend en dan met de CV de temperatuur constant te houden voor de rest van de dag.
    Wat is jou mening hierover, zie je zulke setup vaker, is die rendabel of is dit in het beste geval een nul operatie?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Of iets wel of niet duurder is hangt natuurlijk heel erg af van de verhouding gasprijs en stroomprijs. In mijn geval heb ik in een jaar 1000m3 aan gas bespaard en 2000 kWh extra aan stroom verbruikt. (3 airco’s waarvan 2 veel worden gebruikt) Daarnaast wek ik mij eigen stroom op met zonnepanelen 3000 kWh. Dus ik dek mijn extra verbruik aan stroom ruim op met panelen.
      Wat ik wel doe in de winter als het echt goed koud is dat ik de cv iets laat meehelpen. Niet omdat de airco de temperatuur niet haalt maar omdat is deze altijd in de laagste ventilatiestand gebruik (ik heb een hekel aan geluid) Je kunt het beste investeren in een A+++ airco die stil is.

  • @kamelia1390
    @kamelia1390 10 місяців тому

    Beste Hans, dank u wel ! Kort en krachtig!
    We gaan ook airco in ons huis laten hangen!
    Ons huis is goed geïsoleerd maar toch denk ik dat airco geschikter is dan de warmte pomp voor ons. We werken overdag en savonds zijn we maar paar uurtjes wakker! Met airco kunnen we snel het huis warm maken.
    Ik heb hier een vraag over ons Cv ketel. We douchen heel weinig thuis . Precies naast ons is onze sportschool en duchen lekker na sporten daar. Ik denk daarom misschien handiger om de temperatuur van CV ketel om laag brengen. Want anders blijft cv ketel dag en nacht werken voor voorraad warme water !
    Of zal ik de gewoon temperatuur in de woonkamer omlaag zetten?ipv 20 grad dan bijvoorbeeld 16 en als we thuis zijn ff de airco aan zetten?
    Wat denkt u? Welke is beter ?
    Groeten
    Kamelia

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  10 місяців тому

      Wanneer je de CV niet meer hoeft te gebruiken voor het verwarmen en je voor het warm water een elektrische boiler installeert, dan heb je in principe de CV niet meer nodig. Bij ons staat de CV niet meer aan. Maar mijn vrouw vindt het nog iets te vroeg om van het gas af te gaan.

    • @fredr6557
      @fredr6557 9 місяців тому

      Mijn CV heeft een eco-stand heeft; daarbij gaat hij pas stoken als er warm water gevraagd wordt. Er wordt dus geen voorraad continue op temperatuur gehouden. Scheelt zo'n 0,1 kuub gas/dag en het nadeel is dat het iets langer duurt voor je warm water hebt. Wellicht is dit ook een oplossing voor uw CV.

  • @ComputerTechNL
    @ComputerTechNL 2 роки тому

    3.5kw beneden hangen en een op zolder zo verwarm en koel ik me hele huis. Op temperatuur maar 800/1000 watt verbruik met zonnepanelen dus gratis. We zoeken alleen nog een goede oplossing voor het douche en kranen die niet al te duur is.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      Voor de douche ga ik ook nog even een zoektocht doen. Wil eigenlijk een infrarood systeem dat zowel op aanwezigheid als op temperatuur reageert zodat jezelf niets hoeft te doen.

    • @dennisinanir3385
      @dennisinanir3385 2 роки тому

      Heb je zonnepanelen? Neem een elektrische boiler... Hebben we hier ook... Gas is bijna 0
      Je hebt ook "warmtepompboilers"

    • @ComputerTechNL
      @ComputerTechNL 2 роки тому +1

      @@dennisinanir3385 vindt een warmtepomp boiler te duur electrische boiler zou kunnen. Maar we laten het even zo alleen de douch zit er nog op en je moet toch leverings kosten betalen voor gas tot je dit laat weg halen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@dennisinanir3385 Daar zat ik inderdaad ook al naar te kijken

    • @sanderh7960
      @sanderh7960 2 роки тому

      @@instappenvanhetgasaf.4374 dat lijkt mij dus juist het grootste voordeel van verwarmen met warmtepomp, dat je dat ook direct goed kunt combineren met het warm water. En vervolgens zorgen dat je hebt gekozen voor een hotfill wasmachine en vaatwasser. Dan liften die ook nog mee op de rendementslag cop-waarde.

  • @kloos07
    @kloos07 2 роки тому

    Wat voor temperatuur houd je aan op je thermostaat als je de 50 graden test wil uitvoeren?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      Een warmtepomp verwarmt meestal het verwarmingswater met een temperatuur tussen de 35 en 55 graden. Zelf heb ik de cv toen ingesteld op 50 graden. Wanneer ik op een echt koude dag om 6:30 uur de CV aan deed, was de kamer pas rond een uur of 11-12 op 20 graden. De kamer liet ik 's nachts nooit kouder worden dan 16 graden. Dit vond ik te lang duren plus dat ik veel gas aan het verstoken was om de kamer op deze temperatuur te krijgen.

    • @anscornelissen01
      @anscornelissen01 2 роки тому

      De temperatuur die je nu ook wil bereiken met je huidige ketelthermostaat (70 of hoger.) Je thermostaat staat nu bijv op 21 graden, met 50 graden ketelthermostaat moet de cv ook 21 graden bereiken in de kamer.

    • @ps2-one
      @ps2-one Рік тому +1

      ​@@instappenvanhetgasaf.4374 Twee opmerkingen hierbij: Een warmtepomp draait idealiter constant, d.w.z. dat je dus niet te maken hebt met opwarmtijden. Ook kun je voor de lage temperatuur test met je CV installatie, veel beter het vermogen van je CV ketel terugschroeven i.p.v. de watertemperatuur. De ketel gaat anders op vol vermogen stoken bij warmtevraag, bereikt binnen een korte tijd de ingestelde watertemperatuur en valt dan uit. Dit terwijl de ruimtetemperatuur nog helemaal niet gehaald is. Ketel staat dan in antipendel beveiliging en gaat pas na 10~15min. weer branden. Dit zorgt voor een hoog gasverbruik en lange opwarmtijden.

  • @kuip3946
    @kuip3946 2 роки тому +3

    Spouwmuur is met een o en niet met een a 😉

  • @medsveghelsupport2918
    @medsveghelsupport2918 2 роки тому

    Hallo, je hebt vast het systeem gecontroleerd op uitgaande temperatuur bij koelen en verwarmen. Kun je daar wat over vertellen? Bijv. wat dient ongeveer de uitgaande temperatuur van de binnenunit te zijn als het buiten 26 graden is en binnen is het 24 graden en je wilt het koelen naar 20 graden. Of bij verwarmen als het buiten 10 graden is, binnen 18 graden en je wilt verwarmen naar 22 graden.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Interessante vraag. Ik heb nog nooit een thermometer bij de binnenunit gehouden. Maar ik kan je zeggen dat hij waanzinnig verwarmt en koelt. In ieder geval genoeg om mijn ruimte (115m3) midden in de winter binnen een kwartier van 16 naar 21 graden te brengen.

    • @medsveghelsupport2918
      @medsveghelsupport2918 2 роки тому

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Zou je dat een keer kunnen meten? Mijn uitblaastemperatuur is ca 15 graden (bij koelen) dat lijkt mij veel te hoog.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@medsveghelsupport2918 Ga ik eens doen

  • @tommievandenheuvel6876
    @tommievandenheuvel6876 2 роки тому

    heb een je een link gestuurd is een slimme thermostaat die je makkelijk koppelt met je airco gewoon via de infrarood van je afstandbediening

  • @louisbeijn2436
    @louisbeijn2436 2 роки тому

    Airco is uiteraard s,zomers met de huidige absurde temperaturen ,zoals de 36 graden in mijn flat ,( 2 jaar geleden )een geweldig alternatief ,helaas woon ik in een huurflat ,en is maar de vraag of ik toestemming krijg van de corporatie ,om een buitenunit op te hangen op mijn balkon ?!!!(zoniet ,heb ik alleen de optie nog van een ,,rijdende,, airco unit !!! En ik ben dan nog niet vh gas af ,omdat ik nog steeds afhankelijk ben van mijn gasketel / waterketel ,dus zou ik een(elektrische) boiler moeten plaatsen ,om dit op te lossen !!dan komt ook weer de toestemming om de deur kijken ?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Ja dat is heel vervelend dat je afhankelijk bent van je huurbaas. Eigenlijk zou je die verantwoordelijk moeten kunnen stellen omdat er toch een heel goed alternatief is die veel goedkoper is. Succes.

  • @PATRIOT0111
    @PATRIOT0111 Рік тому

    Wij verwarmen onze alleenstaande woning (bj1975) met een Brink heteluchtverwarmer. De woning is goed geïsoleerd. Wij wonen/leven/slapen op de begane grond want de kinderen zijn het huis uit. De badkamer met toilet op de begane grond is voorzien van elektrische vloerverwarming. Vorig jaar hebben wij 3 airco's laten installeren, In de slaapkamer / keuken met een splitunit en woonkamer op een eigen buitenunit. Verwarmen doen we nu gecombineerd, dus met de hetelucht maar tevens staan de airco's aan ter ondersteuning. Dit scheelt toch enorm in stookkosten. We hebben wel sinds 2013 4Kw aan zonnepanelen liggen en daar komt volgende maand nog eens ca. 4Kw bij omdat ik elektrisch ben gaan rijden. Tevens onze gas kookplaat vervangen voor een elektrische en de geiser vervangen voor een elektrische boiler. Nu maar hopen dat we nog jaren kunnen salderen ;-)

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Ik zal voor je (ons) duimen. Dank voor de input.

    • @joszoet4003
      @joszoet4003 2 місяці тому

      ...tja.. Voor een vermogen geïnvesteerd en .alles draait om het salderen....

  • @luk5464
    @luk5464 2 роки тому +1

    Ik heb zelf een multisplit waarop ik 3 units heb aangesloten. Zolang het niet te gek wordt maakt de afstand niet heel veel uit.
    Het grootste “probleem” is een hoger minimaal afgiftevermogen. Er zit immers een grotere compressor in vanwege de meerdere units. Een te hoog minimum leidt tot pendelen (aan/uit van de compressor).
    Een goede vuistregel is om de units die meestal samen aan staan, op 1 buitenunit te hangen. En units die vaak alleen aan staan, op een eigen buitenunit te hangen. Dat is het beste van beide werelden.
    Wel maakt het merk meer uit. Voor alleen koelen kun je ook wel een bouwmarktmodel kopen als je wilt en niet te kritisch bent, maar verwarmen betekent dat je een deugdelijk merk nodig hebt. Multisplit doet daar nog een schepje bovenop.
    De goede merken die het zuinigst, stilst en het beste regelgedrag (software) hebben zijn Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy Industries en Daikin.
    De B-merken zijn Panasonic en LG en misschien Samsung.
    Panasonic maakt overigens wel hele goede lucht/water-WP’s. Vooral de monoblocks.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Dank je voor je input!

    • @feliciano2603
      @feliciano2603 Рік тому

      Samsung 3.5 kw aangeboden gekregen eerst, een COP van 3,6 en een dikke 3000 euro als aanschaf incl installatie, MH gekozen bij een ander bedrijf die wel meerdere merken had.

  • @EddyFeyen
    @EddyFeyen 2 роки тому +1

    Is er ergens een rekenmodel waarbij je kan zien wat best voor je uitkomt? bv. ik verbruik 17.000 Kwh gas per jaar voor verwarming wat is dan een rendabel alternatief als je geen geld hebt voor zonnepanelen in België?

    • @haskebird1950
      @haskebird1950 2 роки тому

      Gas wordt berekend per kubieke meter, electra per kWh

    • @EddyFeyen
      @EddyFeyen 2 роки тому

      @@haskebird1950 je gas heeft per kuub een cal waarde waardoor het hier ook in kwh wordt geteld. Vreemd dat je dat niet weet. Zo kan je perfect berekenen hoeveel kwh warmte in de plaats moet tellen dus verbruik tov cop bv waarde 4 dan deel je verbruik in gas door vier en tel je hoeveel electriciteit je airco heeft verbruikt met een cop van 4. Kan je volgen? Zo kan je zien of en welke warmtepomp eventueel goedkoper is en dezelfde warmte levert

    • @haskebird1950
      @haskebird1950 2 роки тому

      @@EddyFeyen Dank je voor deze herdere uitleg. excuus voor mijn reactie.

    • @EddyFeyen
      @EddyFeyen 2 роки тому

      @@haskebird1950 Geen excuses nodig Harry. Ik wist dit ook niet tot ik enkele jaren geleden ging zoeken waarom ze hier in België KWh vragen bij gasafname :-)

  • @martingrit7663
    @martingrit7663 2 роки тому

    Hoe denk je in de toekomst je warmwater voorzieningen te gaan regelen?
    Ik worstel daar ook zelf nog een beetje mee.

    • @yesteachers
      @yesteachers 2 роки тому +1

      Wij zijn met z'n tweeën en ik denk erover om een boiler te nemen. Wat me wel tegenstaat is dat hij dan 100-150 liter water warm moet houden de hele dag. Daar is hij wel voor gemaakt maar goed het klinkt zo onnodig.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      Vooralsnog hebben we de CV nog hangen die warm water geeft. Willen we echt van het gas af dan ben ik van plan een e-boiler aan te schaffen. Deze worden ook steeds energie zuiniger. Een andere stap die we ook nog moeten nemen is het koken op inductie. Maar alles op zijn tijd. Met de airco's verbruik ik nog maar een fractie van het gas van wat ik eerder verbruikte.

    • @axelvanderkruk626
      @axelvanderkruk626 2 роки тому +2

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Je grootste besparing heb je al te pakken met de aanschaf van de airco. In feite heb je nu een hybride warmtepompoplossing. Een luxe versie noem ik dit. Het bespaart veel. Ik heb gas eruit laten halen, een boiler geinstalleerd (broer is handig) en inductie kookplaat. Nu met de zonnepanelen (3850 kWh/jaar opbrengst) heb ik feitelijk nul op de meter. De slaapkames zijn frisjes in de winter en koud als het vriest (dit jaar de bijverwarming met convectiekachel niet nodig gehad). De boiler verwarmt 100 liter in de nacht tussen 2 en 5 uur, dus in de ochtend lekker douchen. Gebruikt maximaal 2,25 kWh per dag. Voor 2 personen zou ik 150 liter nemen. De airco snort op de zuinigste stand en dat is net voldoende nu. Als het kouder is gaat op stand 2. Dan pakt ie 500 Wh. In de nacht blijft ie aan op stand 1. Net als een warmtepomp kost het teveel moeite om grote temperatuur kloven te overbruggen. Dus van 17 naar 19 is voor mij perfect.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@axelvanderkruk626 Supertoevoeging. Dank je wel voor je verhaal!

    • @vincentzuidema
      @vincentzuidema 2 роки тому +3

      @@yesteachers Google eens op elektrische doorstromer, als je 3x25A in je meterkast hebt en je bent maar met z'n twee, zou dit een mooie oplossing zijn. Nu zullen wel veel mensen zeggen dat je verwarmt met een COP van 1 en dat klopt ook, maar dat doet een boiler ook. Het voordeel van een doorstromer is dat je geen, 24 uur een vat water op 60 graden hoeft warm te houden in verband met legionella. De doorstromer zet je op 45 graden, dat is voldoende. Je hebt geen verliezen van de slechte isolatie van je boiler, over de dag, want reken eens uit hoeveel uur gebruik je nou warm water in de badkamer, morgens en avonds, daar wil je niet een boiler 24 uur voor aan hebben staan. Hou er wel rekening mee dat je water vlo wat minder is, maar met een waterbesparende douchekop gaat het prima. Ik zou dan de doorstromer in de badkamer maken, korte leidingen en in de keuken een quooker kraan monteren. Een doorstromer is altijd zuiniger dan een boiler, alleen vraagt hij op het moment dat je de kraan aan zet veel Ampere en een boiler verspreid de Amperes over een paar uur. je moet dus uitrekenen hoeveel A je gebruikt in huis, je kookplaat en warmtepomp wasmachine, op internet zijn er genoeg bedrijven die je kunnen voor rekenen of het op jullie stroom aansluiting kan werken.

  • @Zuentax
    @Zuentax Рік тому

    Ik heb een wtw systeem checkt co2 en vocht... met een knop koeling/verwarming.. 3 dubbel glas en vloer verwarming/koeling k weet niet of ik de airco nodig heb..

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Doe de 5 graden test met je CV. Wanneer je het dan goed warm krijgt dan is een WP voor jou wellicht een betere keuze

  • @keespiano
    @keespiano 2 роки тому

    Ik bespaar ook al 3 jaar met Airco verwarming maar ik lees niet veel wat de ervaringen zijn met koude buiten temperatuur onder de 3 graden en vrieskou. Meestal is het dan vochtig buiten en bevriest je airco als het vriest heb je droge lucht en heb je minder last Tot nu toe verwarm ik boven de 5 graden met airco en daaronder met de CV maar ja dan kan je nog niet van het gas af ik heb ook geen vloerverwarming dus warmtepomp kan niet en 70 graden warmtepomp heb ik zo mijn twijfels over

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Begin maart was het beneden het vriespunt. Toen gewoon met airco kunnen verwarmen. Het opwarmen duurde wel wat langer. Ik zelf heb mijn CV ook nog achter de hand maar probeer deze niet te gebruiken. Hele lage temperaturen (-10) nog niet meegemaakt.

    • @AM-pi7jy
      @AM-pi7jy 2 роки тому +1

      Ik vraag me ook af wat er gebeurt bij een koude winter. Bij -10 kun je dan je huis niet meer verwarmen? Dan is die gasaansluiting ineens zo gek nog niet. Ik snap ook niet waarom mensen de hele gasaansluiting laten verwijderen. Dat lijkt me nu nog te voorbarig.

    • @keespiano
      @keespiano 2 роки тому

      @@AM-pi7jy Zolang het vastrecht voor gas redelijk is kan je beter nog de gas aansluiting behouden ,ik dacht dat het gemiddeld op 80 euro zit, bij verwarmen met airco onder het vriespunt moet je ook je condens afvoer buiten in de gaten houden dat hij niet bevriest

    • @edwardbergevoet
      @edwardbergevoet Рік тому

      Moderne airco ontdooit zichzelf tot min - 15, vaak nog lager tot -20. Hier tot min 10 geen problemen gehad, wel merk je dat hij het dan echt harder moet werken. En soms valt hij dan binnen een poosje stil, dan ontdooit hij de radiator buiten. Enige nadeel wat wij hadden was dat het gesmolten dooiwater later op de straat eronder terecht kwam & bevroor ( mini ijsbaan 😂) Overweeg nu iets te regelen met randje grind of zo, dan kan het wat beter weg lopen. Hier gaat het gas er nu af maar hang ik wel 2 mooie vector radiator's op, die kosten weinig. Uit voorzorg bij extreem winterweer, maar wanneer heb je dat nu? Dus in kw gaat dat ook nergens over. Mooiste is als je voor je lol / sfeer een open haard of zo hebt, dan heb je al een backup.

  • @MegaBlondeman
    @MegaBlondeman 6 місяців тому

    Hoe zit het als je al luchtkanalen in je huis hebt? Op dit moment wordt bij ons verwarmd met een Brink gasgestookte verwarming en deze blaast warme lucht door een kanalensysteem door het huis. Via roosters komt dit kamers binnen en wordt 'oude' lucht ook afgezogen en zo ververst. Is het mogelijk om een airco aan te sluiten op de plek waar de Brink unit nu de warmte het huis in blaast?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  6 місяців тому

      Dit is een geheel ander systeem. Ik denk niet dat je dit ongestraft zomaar kan doen. Wellicht eens overleggen met een installateur die daar kennis van heeft.

  • @boukeent
    @boukeent 2 роки тому

    even als aanvulling er zijn ook airco units die niet kunnen verwarmen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Klopt. Kijk daarom altijd goed naar de specificaties. Ga ook voor de hogere kwaliteit airco's want een airco als verwarming maakt veel meer uren.

  • @riengoossensful
    @riengoossensful 2 роки тому +1

    Verbeter svp een spelfautje: het is spouwmuur en niet spauwmuur 😎. Voor de rest: leuke en nuttige filmpjes. Helpt je een beslissing te nemen. Wij gaan nu ook voor de airco ipv warmtepomp.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      Die spelfout is heel stom dat geef ik toe. Ik kan alleen de film niet meer veranderen omdat anders alle reacties en views en likes verdwenen zijn. Ik zal er mee moeten leven. Succes met de airco!

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@birdyflying4240 Dank je!

  • @pd0oyf
    @pd0oyf 2 роки тому

    En met heteluchtverwarming

  • @dickdejong3381
    @dickdejong3381 Рік тому

    Kan je met 1 buiten-unit 3 ruimtes verwarmen?

  • @RobertPunt
    @RobertPunt 2 роки тому

    Je moet iets met die Meatloaf looks doen. Ik denk dat je in Amerika zo $6000 per maand pakt

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Geen idee waar je het over hebt maar ik vind de vooruitzichten wel aantrekkelijk hahaha!

  • @EddyKruissink
    @EddyKruissink 2 роки тому +1

    Wij laten de airco s nachts ook op 1 graad minder aan, omdat anders de muren te veel afkoelen en we denken dat we het dan niet meer warm krijgen. Qua verbruik lijkt het weinig uit te maken want dan draait ie gemiddeld op 66% van het geïnstalleerd vermogen in plaats van de hele dag overdag op vol vermogen. Voordeel is ook dat ie dan wat stiller is, want de fan kan zachter.

  • @rvoorhuis
    @rvoorhuis Рік тому

    Wat ik niet goed begrijp bij een airco is het volgende: bij een airco is het toch net als bij een centrale verwarming dat de warme lucht opstijgt?Hoe krijg ik het dan toch warm in de woonkamer? Ik zie altijd afbeeldingen van airco’s die vrijwel direct onder het plafond hangen. Ben ik dan niet de bovenverdieping aan het opwarmen, de vloer daarvan? Misschien kan mij iemand dit uitleggen? Alvast dank!

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Hele goede vraag waar ik ook wel mee zat voordat wij een airco hadden. De verdeling van de warme lucht wordt eigenlijk best wel goed verdeeld. Dat komt door de ventilatie waardoor de warme lucht echt goed verdeeld wordt. (terwijl je de luchtstroom niet voelt) Mijn vloer voelde voordat wij een airco hadden altijd koud aan. Nu met airco is deze rond de 20 graden.... In de gang waar geen airco is is dat al weer 18 graden. Ik hoorde laatst van iemand dan in een hotel in Denemarken de binnenunit onder het raam was geplaatst. Maar dan heb je met koelen wee een uitdaging. Je kan de lamellen van de airco trouwens goed richten.

    • @rvoorhuis
      @rvoorhuis Рік тому +1

      Bedankt voor uw snelle reactie.

  • @moetnietgekkerworden
    @moetnietgekkerworden Рік тому

    Met een verbruik van 1134 kWh 143 kub gas op jaar basis maak ik mij geen zorgen. Ik heb verder geen zonnepanelen of een wp of wat dan ook . Woon in een appartement uit '93

  • @harmhoeks5996
    @harmhoeks5996 2 роки тому

    Met een airco kan je nog niet douchen?

  • @renkemam
    @renkemam Рік тому

    Goed video-kanaal!
    Wat ik een beetje mis in de keuze is de vloerverwarming. Wij hebben een groot vrijstaand huis, 2 verdiepingen. In 1993 gerenoveerd, isolatie van top tot teen. Wel uit 1993, dus isolatiemateriaal niet helemaal hedendaagse standaarden. Isolatiewaarde 2.8, terwijl om het een energie A of B te geven is 3.0 nodig. Dus label C.
    de beneden verdieping is 175 m2 vloerverwarming. Dat was een investering en die doe je dan teniet met airco's. Toch? Een paar jaar geleden 16 zonnepanelen laten leggen op een dak op het westen. Levert 4000 kWh. Komen we redelijk mee rond. Zonneboiler (200l vat) is van 1993 en doet het nog prima.
    Hoewel de airco wel leuk zou zijn in de zomer, denk ik dat wij beter af zijn met een warmtepomp. Maar ja, welke? Dat is een beetje de discussie die ik zoek.
    vr gr Marten

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Met vloerverwarming en goede isolatie is een warmtepomp zeker een goede optie. Ik ben dit kanaal juist gestart om te laten zien dat er ook ander opties zijn om te verwarmen dan alleen de warmtepomp. Ik zou eens gaan informeren bij een goede installateur

  • @tom89whoop
    @tom89whoop 2 роки тому

    Hi, ik heb een vraagje. Bij een koelkast zit de condensor buiten en de verdamper binnen. En bij de warmtepomp andersom. Hoe zit dit bij een airco? Groetjes

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Er zijn mensen die bang zijn dat je door een airco óók in de verwarmingsstand kans op legionella krijgt "vanwege het ontstaan van waterdamp". Terwijl je die condensvorming in de verwarmingsstand dan juist buiten krijgt i.p.v. binnen.

  • @bertoverweel6588
    @bertoverweel6588 2 роки тому

    Kan je met een warmtepomp ook koelen net als een airco ?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Warmtepompen zijn ook in staat om te koelen in de zomer. Dit hangt wel af van het type warmtepomp wat je hebt.

    • @frankborgo4646
      @frankborgo4646 2 роки тому

      warmtepompen koelen max 4 graden naar beneden tov de dan huidige kamertemperatuur, dit alles heeft te maken met je dauwpunt, er zal naar gelang de buitentemp ongeveer 18graden door je leiding stromen, kost een bak geld en haalt weinig uit, zeker met veel ramen op de zon kant

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@frankborgo4646 Dank je voor je input! Dat is dan in het voordeel van een airco

    • @erichoekema5988
      @erichoekema5988 2 роки тому

      Nee die zijn daar niet voor bedoeld, met uitzondering van bepaalde systemen die al bij de nieuwbouw zijn aangelegd. Problemen zijn: condens en daardoor roestvorming in je systeem, kromtrekkende houten vloeren, kou die bij de grond blijft hangen (is oncomfortabel).

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@erichoekema5988 Dank je voor het delen!

  • @wappietamtam6546
    @wappietamtam6546 Рік тому

    Totdat net als in zuid Noorwegen de stroom 2 euro per kWh gaat kosten dan kost je airco ineens 20 euro per dag, dat wordt een dure verwarming !

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Het blijft inderdaad koffiedik kijken. Vandaar dat je kunt beginnen met het eigen opwekken van stroom.

  • @tommievandenheuvel6876
    @tommievandenheuvel6876 2 роки тому

    beste heer wat is het verbruik in Kwh als u een hele dag uw beneden verdieping verwarmd met de airco heeft u daar ook al naar gekeken

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Ik heb eigenlijk altijd 2 airco's aan. 1 woonkamer ende 2e op mijn werkkamer. Gemiddeld per dag ben ik tussen de 8 en 12 kWh kwijt afhankelijk van buitentemperatuur.

    • @tommievandenheuvel6876
      @tommievandenheuvel6876 2 роки тому

      @@instappenvanhetgasaf.4374
      Ik heb nu nl een luchtreiniger van Philips die ook kan verwarmen die blaast dan de warme lucht in 3 standen als je wil de woonkamer in maar is volgens mij niet het meest economisch ding om mee te verwarmen

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@tommievandenheuvel6876 Die zijn inderdaad niet zo economische

  • @isgeheim999
    @isgeheim999 Рік тому

    Met dit bericht wil ik mensen helpen. Het is voor iedereen goed. Maar vooral voor mensen die het al moeilijk hebben met geld. U hoeft dus niets te kopen om verbetering in uw finaciele situatie te krijgen. Het enige wat u kunt doen om heel veel geld te besparen is uw huis niet verwarmen gedurende de dagen als het kouder is. Elektrisch verwarmen van uw huis heeft geen zin, omdat de prijs van elektriciteit gekoppeld is aan de gasprijs.
    1 kuub gas is 8 Kilowatt kost straks 3,39 Euro.
    1 kilowatt stroom kost dan gemmiddeld 0,70 Euro.
    1 kuub Gas geeft 8 kilowatt. voor 3,39 Euro.
    1 Kw stroom geeft 1 kilowatt. voor 0,70 Euro.
    8 x 0,70 = 5,60 Euro. Begrijp dan dat stroom duurder is?
    En u nog verder in de problemen zal brengen.
    Om te voorkomen dat u een schuld overhoud. Geen eten meer kan kopen. De huur niet meer kan betalen.
    Verwarmen van het huis is 75% van uw energie rekening. Het enige wat u kan doen om niet in de problemen te raken is kou lijden. De thermostaat op 10 graden zetten. Wassen doe ik aan de wastafel, ik ga dus niet onder de douche. en kook gewoon op gas. Een half kuub per dag gebruiken. Bij een prijs van 3,39 per m3 is dat 30 x 3,39 = 101,70 Euro. Ik gebruik een half kuub dus 101,70 gedeeld door 2 is 50,85. per maand.
    In de wintermaanden moet er dus in huis onder een deken naar de tv gekeken worden. Wat doe je aan om het niet koud te hebben. Twee hemden, toffels, truien, buitenjas, aan. of anders 6000,= bij betalen. Mensen mogen om mij lachen als ik met een ijsmuts op TV kijk. Ik krijg geld terug van mijn energie leverancier.
    De vaat was ik met de hand, niet meer in de vaat wasser.
    Kleding doe ik niet meer in de was droger. maar op een rek. Mijn desktop vervang ik voor een tablet. De verlichting is led gaat vanzelf uit. Kleding wassen doe ik met koud water.
    Gas [m3]
    Datum Meterstand Geschat?
    9/1/2022 8215 0 N
    9/2/2022 8215 1 N
    9/3/2022 8216 0 N
    9/4/2022 8216 1 N
    9/5/2022 8217 0 Y
    9/6/2022 8217 1 N
    9/7/2022 8218 0 N
    9/8/2022 8218 1 Y
    9/9/2022 8219 0 N
    9/10/2022 8219 1 N
    9/11/2022 8220 0 N
    9/12/2022 8220 1 N
    9/13/2022 8221 0 N
    9/14/2022 8221 0 N
    9/15/2022 8221 1 N
    9/16/2022 8222 0 N
    9/17/2022 8222 1 N
    9/18/2022 8223 0 Y
    9/19/2022 8223 0 N
    9/20/2022 8223 1 N
    9/21/2022 8224 0 N
    9/22/2022 8224 0 N

  • @arievanbeek693
    @arievanbeek693 Рік тому

    Ik overweeg een airco als warmtepomp. De adviseur gaf aan dat voor mij de meest geschikte positie boven de bank zou zijn. Heeft iemand hier ervaring mee? Volgens mij zit je dan onder de tocht.

    • @edwardbergevoet
      @edwardbergevoet Рік тому

      Mmm zo gek nog niet. Meerder situaties gehad Iig beter er direct onder dan er tegen over. M.i. is over de lengte van een kamer het beste.

  • @topportret
    @topportret 2 роки тому +1

    nix mis met gas , groene klimaat terreur

  • @12345678941160
    @12345678941160 Рік тому

    spauw??? (01:36)🙃

  • @pauljansentextor1788lx
    @pauljansentextor1788lx Рік тому

    Spouwmuur

  • @yuursk
    @yuursk Рік тому

    Een airco is een warmtepomp :p

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Precies. Maar heel veel mensen zijn hier nog niet van op de hoogte. Vandaar dat ik het hier even zo stel.

  • @calicarpa7465
    @calicarpa7465 2 роки тому +1

    Goed informatief uitgelegd, maar eh het is een spouwmuur geen spauwmuur. Staat wel goed in de tekst

  • @sanderdammers6331
    @sanderdammers6331 Рік тому

    spouwmuur is met een o niet een a😜🫣

  • @dennisinanir3385
    @dennisinanir3385 2 роки тому +1

    Airco's halen veel hogere scop waarde doordat er weinig wissel verlies is... Hierdoor zal een airco veel efficiënter zijn!
    Zoek op airco's met een scop waarde van bijvoorbeeld 5+
    Bijvoorbeeld de
    Gree soyal 3.5 kw

  • @casibari1537
    @casibari1537 2 роки тому

    Elke airco is een warmtepomp.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Precies. Dat is wat veel mensen niet weten en wat ik met deze video duidelijk wil maken.

    • @axelvanderkruk626
      @axelvanderkruk626 2 роки тому +1

      Let op: Niet elke aico kan ook verwarmen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@axelvanderkruk626 Klopt. Goede toevoeging. Persoonlijk zou ik ook niet voor de 'goedkoopste' airco gaan omdat een airco die gebruikt wordt als verwarming ook veel meer uren draait.

    • @pbvdven2
      @pbvdven2 2 роки тому +1

      @@instappenvanhetgasaf.4374 daarnaast moet je goed opletten dat je airco ook onder het vriespunt goed kan presteren als je hem koopt om te verwarmen sommige units kunnen je huis slechts "goed" verwarmen tot -2 andere units tot -10 zelfs -15

  • @SupremeRuleroftheWorld
    @SupremeRuleroftheWorld 2 роки тому

    sorry voor eht kritische woord maar je maakt EXACT dezelfde fouten die CV installateurs maken die mensen proberen van een warmtepomp proberen af te krijgen. dit is even een heel belangrijk aspect die je ECHT goed moet begrijpen en door moet dringen voor je verder gaat met dit soort videos:
    de mate van isolatie heeft NIKS te maken met de manier van warmteopwekking. het zegt alleen hoeveel warmte je nodig hebt, niet hoe je het opwekt. en in dat opzicht zijn slecht geisoleerde huizen juist de perfecte kanidaat omdat die huizen al zoveel kwijt zijn aan stoken. dus gewoon ophouden met die onzin dat je moet isoleren voor je een warmtepomp neerzet. zet eerst die pomp neer en gebruik het geld wat je bespaart om later te isoleren. immers zou je dezelfde winst qua verbruik ook halen als ze met gas zou gaan isoleren. ik hoop dat dit concept eens een keertje doordringt bij mensen die zulke videos maken.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Dank je voor je input!

    • @Jeroenvdberk
      @Jeroenvdberk 2 роки тому +4

      De mate van isolatie heeft juist wél te maken met het gebruik van een warmtepomp. Wanneer je namelijk te veel warmte in je huis verliest, dan krijgt de warmtepomp je huis niet snel warm genoeg en zit je in de kou.
      Leuke filmpjes trouwens!

    • @SupremeRuleroftheWorld
      @SupremeRuleroftheWorld 2 роки тому

      @@Jeroenvdberknee dus, dat wil alleen maar zeggen dat je een grotere warmtepomp moet hebben.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@Jeroenvdberk Dank je voor het compliment!

    • @GerardvanReekum
      @GerardvanReekum 2 роки тому +1

      @@SupremeRuleroftheWorld ... waarmee je de geboekte besparingswinst letterlijk en figuurlijk verdampt.

  • @kuip3946
    @kuip3946 2 роки тому

    Spouwmuur is met een o en niet met een a 😉