Orhan Pamuk ile özel röportaj Şimdi ve Burada

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 лют 2025
  • Haberturk TV UA-cam Kanalına Abone Ol ➤ hbr.tk/QNhqSs
    Yıldıray Oğur ve Ceren Kenar'ın Şimdi ve Burada'daki konuğu Nobel ödüllü Orhan Pamuk
    #Habertürk
    #Haber
    #Gündem

КОМЕНТАРІ • 103

  • @ktozkan
    @ktozkan 6 років тому +42

    Orhan Pamuk'a hayran kaldım. Hakkinda yaratilan algıdan çok farklı bir karaktere sahip. Düşüncelerini sözel olarak çok iyi bir biçimde ifade ediyor ve doğu-batı ikiliminen dair gözlemleri ve edindiği fikirleri çok açık. İstifade edilmesi ve kıymeti bilinmesi gereken bir yazar ve münevverimiz.

    • @havvakaragoz3963
      @havvakaragoz3963 4 роки тому +1

      Git ermeninistana

    • @miracdemir3002
      @miracdemir3002 4 роки тому +1

      Orhan pamuğa yazar diyen insanlar var bu ülkede, okumadınız mı kitaplarını

    • @yorum_suzali6565
      @yorum_suzali6565 3 роки тому

      Helal olsun 20 dk video izledin ve hemen anladin Kim oldugunu.

  • @esraozer5350
    @esraozer5350 5 років тому +16

    Benim için 'Orhan Pamuk' kitaplarını okumak, bana edebiyatı,kitapları,cümleleri,kelimeleri sevdiren ve insanları herhaliyle kabullendiren önemli bir düşünsel harekettir.Şahsımca çok kiymetli bir yazardır kendileri!

  • @S.Solmazturk
    @S.Solmazturk 9 років тому +44

    Adam 64 yaşında ama hiç göstermiyor.

  • @kendinigelistirenadam7505
    @kendinigelistirenadam7505 5 років тому +23

    Orhan Pamuk'un bence en iyi kitabı 'benim adım kırmızı' dır.Muazzam bi kurgu var herkese tavsiye ediyorum.

    • @hatice-oj7jb
      @hatice-oj7jb 4 роки тому +2

      Kara kitap’ı da tavsiye ederim. ✨

    • @brrncrn
      @brrncrn 3 роки тому +1

      Kesinlikle katılıyorum

    • @arastrmac4582
      @arastrmac4582 2 роки тому

      Sadece o güzel zaten

  • @zeyneperkenci3313
    @zeyneperkenci3313 4 роки тому +10

    Nişantaşı’nda doğup büyümüş, Robert Koleji mezunu Orhan Pamuk’un halkın içinden karakterleri bu kadar gerçekçi bir biçimde ifade edebilmesine hayranım. Empati sorusu bu yüzden çok yerinde bir soruydu. Erkek moderatörün fazla bölmemesini tercih ederdim.

  • @coolmxx
    @coolmxx Рік тому +1

    Onun gibi kimse yazamadı… Böyle bir Değer ile aynı dünemmde birrlikte yaşıyoz bizlee

  • @beyzagarip1218
    @beyzagarip1218 3 роки тому +2

    Muhteşem bir detaysın Orhan pamuk ☺️

  • @gulhanyavas3189
    @gulhanyavas3189 3 роки тому +1

    Orhan pamuk seni çok seviyorum. Sen çok özel bir yazarsın kitaplarında öyle

  • @aybukecinar2774
    @aybukecinar2774 7 років тому +26

    Orhan Pamuk gibi gercek aydinlarin kaderi insanlar tarafindan anlasilamamak. Cok degerli bir insan ama yurdunda kabul gormezken, dogrulara simsiki sarilan bati insani tarafindan kiymeti anlasilabiliyor. Dusuncesi ne olursan olsun aydin insanlara keske sahip cikilsaydi.

    • @hakanacar8966
      @hakanacar8966 6 років тому

      doğrulara sımsıkı sarılan batı insanımı? batının kendisi kendisine medeniyetlerinin yalanlar ve sömürü üzerine kurulduğunu kabul ederken, bu sömürü saldırısına maruz kalmış bu topraklarının insanın batıyı övüp de kendi medeniyetini söndürmek için saldıran batıyı göklere çıkarması ezikliğin en dibi aymazlığın daniskasıdır.

    • @aybukecinar2774
      @aybukecinar2774 6 років тому

      hakan acar Turk milletinin gecmisinin muhtesem kulturu, sanati, medeniyeti ilmi ve insanliga ornek sosyal hayati uzerine tek kelime soylenemez. Bunu anlamak icin Osmanli Imparatorlugunda Baki, Fuzuli, Hayali Bey, Seyhulislam Yahya Efendi gibi en guzel donemlerinin eserlerini divanlarini okumak bu milletin muhtesem gecmisini anlamamiza yardimci oluyor. Sadece Osmanli ile sinirli degil tabi. Selcuklu ve Beylikler donemi... vs. Dede Korkut Hikayelerinde bu milletin hayatinda devletin, ailenin yigitligin onemi anlasilir. Bu bir derya ancak arastirarak o gecmisin muhtesem guzelligi daha iyi anlasilabilir. (Dizilerden seyredilerek degil.) Batinin gecmisine baktiginizda tarihinden, donemin eserlerinden tabiki ortacag karanligi yasadigi apacik ortadadir. Fakat bugun, bu insanlar gecmisin acilarindan yanlislarindan ders almis. Ayni karanliga tekrar batmamak icin bugun gecmisinden farkli aydinlik bir medeniyet yasaniyor. Insana insan oldugu icin deger verilen, insan olmanin kiymetli oldugu, haklarin korundugu bir medeniyet, bugun Avrupa medeniyeti. Biz bugune baktigimizda icler acisi bir haldeyiz. Gecmisimizi yalan yanlis dizilerden ogrenen, dusunmeye ve okumaya vakit ayirmayan, sadece birbirimizle ugrasip "falanca ise girdi, ev aldi....." gibi en dogal insani haklari kiskanip birbirine giren bir millet olduk. Karsidan karsiya gecen bebekli bir kadinin uzerine arac sahiplerinin inadina arabayi surmesi nasil bir medeniyettir. Keske gecmisimize donebilsek o aydin, butun insanliga ornek hayati tekrar yasayabilsek. Ama bugun, Bati Dogu, Doguda Bati oldu.

  • @meldaozcakr9036
    @meldaozcakr9036 6 років тому +45

    Nobel ödülü almış tek yazarımız neden sahip çıkmak yerine yeriyoruz gurur duymamız gerekmez mi?

    • @ahmetd.1887
      @ahmetd.1887 6 років тому +13

      Bizim millet kendinden birinin başarısını hor görür ve aşağıya çeker. Bunlara takılma. Biz değer veriyoruz. Bu yeter.

    • @temirerkin01
      @temirerkin01 5 років тому

      @@ahmetd.1887 neden öyle, kardeşim? ben de türkün oğlumun (kazakım) hangi kötü şey yaptı bu insan, sadece yazdıkları için mi?

    • @esinylmaz3414
      @esinylmaz3414 5 років тому +10

      @@temirerkin01 "Bu topraklarda 30 bin kürt ve 1 milyon ermeni öldürüldü. Benden başka kimse bundan bahsetmeye cesaret edemedi." diye bir sözü var kendisinin.Aynı zamanda ödülü siyasi nedenlerden dolayı almıştır.

    • @temirerkin01
      @temirerkin01 5 років тому

      @@esinylmaz3414 onu anladım, ama söyledikleri gerçek miydi?

    • @esinylmaz3414
      @esinylmaz3414 5 років тому +7

      @@temirerkin01 Gerçek miydi derken? Türkiyenin bu sözde soykırımı kabul etmesi için avrupa baskı yapıyor ama biz Türkler olarak kabul etmiyoruz böyle bir şeyi çünkü yok.Türkiyeyi küçük düşürmeye çalışmasının ödülü o Nobel.

  • @beratozturk7801
    @beratozturk7801 6 років тому +4

    Bu programı bir daha yapar mısınız, harika da

  • @matematikpsikologu1753
    @matematikpsikologu1753 4 роки тому +3

    sunucular biraz light mı kalmış?

  • @resulaslanbay3468
    @resulaslanbay3468 8 років тому +2

    GüZel bi çalışma olmuş beğendim.

  • @ronweasley1446
    @ronweasley1446 4 роки тому

    Orhan Pamuk önyargımı kırmayacağım sanırım bir yandan sevindirici bir yandan da üzücü bir durum

  • @yunusttt
    @yunusttt Рік тому +1

    abicim adamın siyasi görüşüne katılın katılmayın ama edebiyat konusunda bu adamı eleştirecek seviyede değilsiniz, haddinizi bilin.

  • @armagtube
    @armagtube 4 роки тому

    6:58 yukaridan gelen baski ama emperyalistler tarafindan değil.. Ah orhan ah

  • @Zeki.ciya72
    @Zeki.ciya72 5 років тому +1

    Yaşayan efsane

  • @cansugungoren8564
    @cansugungoren8564 3 роки тому

    8:35

  • @zeynepboz7560
    @zeynepboz7560 7 років тому

    Merhaba ben sana bir şey diyeceğim şen ve ben hayata bu kadar kolay

  • @celilnuri5838
    @celilnuri5838 4 роки тому

    Gerçekten de İranlılar culturunu unutmamışlar

  • @busracevizoglu1825
    @busracevizoglu1825 5 років тому +1

    13.40 sesi

  • @furoydusevenadamfuroyd3158
    @furoydusevenadamfuroyd3158 6 років тому +3

    Türkçen neden böyle,
    Uzatılması gerekmeyen A harf larını uzatyor sun, â â kitâaaaapımdâaaaaaaa
    Oradâaaaaaaa bâaaaaak dıgımda burâaaaaaaya ,

    • @roccobogi154
      @roccobogi154 5 років тому +2

      Furoydu Seven Adam Furoyd tarihi yarımadada yaşayan insanlar 500 yoldır böyle konuşurlar anadolu insanı ve göçmeni garip bulabilir anlamaz

    • @ogulcanozcan1147
      @ogulcanozcan1147 5 років тому

      @@roccobogi154 Evet garip geliyor. Çünkü Türkçenin ırzına geçerek konuşuluyor. Gayrimuslim ağzı işte ne beklersin.

  • @fslt1489
    @fslt1489 3 роки тому +1

    Kırmızı saçlı kadın romanıni hiç beğenmedim. Zorlama bir kurguyla herkesi birbirine akraba çıkarmış.

  • @bostonluyasar7045
    @bostonluyasar7045 2 роки тому

    pamuk'un en mutlu gunleri :) akp feto donemi ask yasiyorlar

  • @efo4445
    @efo4445 5 років тому +2

    Nihat Genç ten geldim adam haklıymış hep kitaplarının reklamını yaparak ünlü oldu demişti..

    • @ayseakay777
      @ayseakay777 5 років тому +2

      bir tane bile romanini okudun mu? sanmiyorum..

    • @sinan4833
      @sinan4833 4 роки тому +2

      Neyin reklamini yapmasi lazimdi?

    • @volcanorepublic
      @volcanorepublic 3 роки тому +1

      Program o dönem çıkan kitabının tanıtımı üzerine zaten 😂😂

    • @nasuhilk4989
      @nasuhilk4989 Рік тому

      Ve lütfen hemen Nihat Genç'e dön...

  • @yilmazcilenkoglu6456
    @yilmazcilenkoglu6456 4 роки тому +2

    Masallah merzifon esegi gibi aniriyor adeta alkislar nobeli alan zata onun yolundan gidenlere nemutlu hepsi beraber birbirini tamamlayan merzifon cinsi esegi böyle bir esegimiz OLDUGU icin Türkiye gurur duyuyor

    • @hanm678
      @hanm678 4 роки тому +3

      Saygı duyarak eleştir. Orhan Pamuk'u seven biri yani ben senin "eşek" gibi kelimelerini duymak zorunda değilim. Sen ilk '-ş, -g, -ı' harflerini kullanmayı öğren. Sen bir tane kitabını okumadan onu yargılama. Onun fikirleriyle değil, kitaplarıyla Nobel aldı. Ona sen Nobel kazandırmadın, başkalarıda kazandırmadı. Hakettiğini aldı.

    • @yilmazcilenkoglu6456
      @yilmazcilenkoglu6456 4 роки тому +1

      @@hanm678 kar isimli kitabini okudum ne olmus TÜRKIYEYI kötüleyerek nobeli aldi yoksa onun kitabinami ödül verdiler isleri gücleri Türkiye ye küfür etmek elaldin PKK VEDE radikal örgütlere sempatiyle bakmak ermeni ve PKK lilara desdek veren adam neolursa olsun TÜRKIYE den ekmek ye kitaplarini halka sat sonra disarda git ayni halki kötüle zaten Türkiye de radikal SOLCULARIN ülkeye kötülükden baska ne neyapmislar orhan pamuk u seviyorsunuz sizi bileceginiz hickimse tanri DEGILDIR yanlislari elesdirilebilir isde okadar

    • @yilmazcilenkoglu6456
      @yilmazcilenkoglu6456 4 роки тому +1

      Ben sizi yazdiginiz gibi yazmiyacagi yazinizin tamamini sonradan okudum ben sahsen sizi tanimiyorum sizin inmeyecegim yani sanirim anladiniz

    • @hanm678
      @hanm678 4 роки тому

      @@yilmazcilenkoglu6456 Ben o yazarı çok tanımam ama bir çok kitabını okudum ve çok güzeldi. Sevdiğim bir yazara hakaret edilmesine da dayanamazdım. Eğer gerçekten o böyle birisi ise amenna. Hakkınız var. Ama burası sosyal bir platform. Kullandığınız kelimelere dikkat edin.

    • @yilmazcilenkoglu6456
      @yilmazcilenkoglu6456 4 роки тому +1

      @@hanm678 malesef yillar önce isvicre gezisinde söyledigi aynen söyle biz TÜRKLER milyonlarca ermeniyi katletdik bu yemezmis gibi birokadarda kürdü katletdik bunu söylemeden önce nobele aday olarak kitabini vermis SONRADA nobel ödülünü almadan 2 hafda önce BU konusmayi isvicrede yapdi sonrada nobel ödülünü aldi bir dokdorumuza da nobeli verdiler ANCAK dokdorunki politik degil tipda yapdigi bir yenilikden aldi nobeli bukadar
      TÜRKIYEDEKÌ KENDINI AYDIN GÖSDERENLER ÌN DIGĞERLERIDE MALESEF O PAMUKDAN GERI DEGIL TÜM AYDINLARI KASDETMIYORUM BURDA DIGER ISIMLERIDE VERIP BURDA CEVAP HAKKI VERMEK ISDEMIYORUM YALNIZ ORHAN PAMUK Konusu cok DOGRUYU bunu sorabilirsiniz herkese BIZIM Türk halkinda BU VAR kisinin icraatini bilmeden kitaplarini okuruz cünkü ilgialanimiz toz pembe tarafindan bakmak gerek yoksa kimsenin fikrine karismiyorum

  • @umudunkz3857
    @umudunkz3857 8 років тому +2

    PÖH JÖH

    • @roccobogi154
      @roccobogi154 6 років тому +2

      umudun kızı alakaya maydanoz

  • @onurcantecimer4044
    @onurcantecimer4044 6 років тому +3

    Türk edebiyatının yüz karası...

    • @roccobogi154
      @roccobogi154 6 років тому +11

      Varian Wrynn kaç kitabını okudun? Nasıl böyle bir kanıya vardın

    • @kor4y
      @kor4y 4 роки тому +1

      Nee? Hahahahha

    • @aysenurmuki
      @aysenurmuki 4 роки тому +3

      yazık kafana

  • @aysetemmuz3683
    @aysetemmuz3683 8 років тому +4

    Cok uzuldum, dunyaca unlu yazarlarimiz bile Turkceyi bu kadar kotu kullaniyor, ee eeee arasinda dogru duzgun bir dusunce ifade edemiyorlarsa artik kimseyi elestirmeyelim. Bir de bizim Columbia universitesi diyor utanmadan

    • @dreweryx
      @dreweryx 8 років тому +36

      +Ayse Temmuz hanım, Orhan Pamuk sosyal diyaloglarında tutuktur. Bu hatta oldukça akıcı halidir. Bunu kendi de itiraf eder bazı söyleşilerinde. Bunun Türk dilini yanlış kullanmak ile pek alakası yoktur diye düşünüyorum. Yanlış da anlaşılmasın, ben Orhan Pamuk'u savunmak adına bunu söylemiyorum. Ayrıca mezun olduğu okuldan bahsetmesin de ben sakınca görmüyorum. Belki de sizin kişisel olarak kendi içinizdeki başka başka duyguların sonucu böyle bir eleştiriye tutunmuş olabileceğinizi düşünüyorum.

    • @aysetemmuz3683
      @aysetemmuz3683 8 років тому

      Baska baska duygular dediginiz, acikca soyluyorum, utanctir bir insan olarak, hele uluslararasi ortamlarda yaptigi konusmalarda bir de Turk olarak cifte utaniyorum. Tutukluk bu degildir. Tutuk olursun, hatta kekeme olursun, ama bir cumleyi baslar ve sonunu getirebilecek kadar dusunce duzenine sahip olursun. eee eee diye aralari dolduruyorsan beyninde dsunce olusturma islemi yavas ilerliyor demektir, bu da aptalliktan degil, oturup dusunmeye yeterli vakit ayirmamaktandir. Ayriyeten colombia da onun mezun oldugu okul degildir, colombia odul aldiktan sonra sozlesmeli akademisyen olarak ders verdigi is verenidir. Mezun oldugu okul Istanbul Uni gazeteciliktir.

    • @dreweryx
      @dreweryx 8 років тому +4

      Ben utanmıyorum.
      Ne Orhan Pamuk'tan, ne siz Ayşe hanımdan, ne de siz Ertuğrul beyden utanmıyorum. Tam tersine düşüncelerinizi samimiyetle ve kendinize özgü üslup ve anlayışla paylaştığınız için teşekkür ederim.
      Ayşe hanım, ben sizin düşüncelerinize katılmıyorum. Türk halkı olarak da utanılacak birşeyimiz olduğuna inanmıyorum. Tam tersine bir ülkenin özgür düşünebilmesi sahip olduğu tölerans ile alakalıdır. Kusurlarımız vardır. Ama biri çıkar derse ki bak o da Türk böyle diyor, dersiniz ki biz aynı çatı altında düşünebiliyoruz, hepimiz varolan zengin kültürümüz ve kökenlerimiz, tüm farklılıklarımız ile aynı çatı altında barınabilen insanlarız. Uluslararası çok geniş bir kelimedir. İçine çok çeşitli kültürden ulusları barındırır. Siz hangileri bizi çok beğensin istersiniz bilmiyorum. Her açıdan ulus ve hatta her ulus içerisinde de her açıdan (Türkiye'de olduğu gibi de) düşünebilen insanlar ve yumaklar vardır. O nedenle hiç üzülmemenizi öneririm ben.
      Son olarak bir kişinin 'eee eee' diye sunduğu düşüncelerin kalitesini düşürdüğünü düşünmek bir yana, okumadım. Ama sizin elinizde bunu doğrulayan bir çalışma varsa, ve bunu paylaşırsanız severek okurum. Benim başka başka duygular olarak nitelendirdiğim sizin Orhan Pamuğu ötekileştiren bir küçümseme politikası olduğu ile ilgiliydi. Ben sizin eleştiri tarzınızı böyle yorumladım. Dersiniz ki A düşüncesi B düşüncesine şu ve şu nedenlerden dolayı katılmıyorum. Tamam. Ama yok adam kekeme o nedenlede küçümsenmelidir gibi bir dolaylı ifade sezinledim. Umarım ki çok yanılıyorumdur.
      Ertuğrul bey, ben şimdi ne desem 'boş'. Yalnız dediğiniz doğru ifade etmek aslında çok kolay. Özellikle sizin söylediklerinize can kulağı ile ilgi gösteren insanlar olduğu zaman çok daha güzel. Ama siz zaten 'sevmedim ben bunu vur kafasına gitsin' şeklinde aşağılamışsınız. Bu da sizin görüşünüz yapacak birşey yok maalesef.

    • @aysetemmuz3683
      @aysetemmuz3683 8 років тому

      bana bos konusuyorsun diyorsun da sen de alakasiz bir suru sey yazmissin, resminden askerliginden kime ne simdi? ifade yeteneginden, dil konusabilme beceresinden bahsediliyor

    • @aysetemmuz3683
      @aysetemmuz3683 8 років тому

      ben Turklugumle gurur duyarim, ama bir insaninin Turk de olsa- konusma stilini begenmiyorsam, ozellikle bu insan medyanin onunde dikkat ceken bir kisilikse acikca da soylerim. Burada bilimsel bir yayin yapmiyoruz ki, ben niye sevip sevmedigimi delillerle aciklayayim?