ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - ΜΟΝΗ ΓΟΥΒΕΡΝΕΤΟΥ (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΜΠΕΤΟΥΛΑΚΗΣ)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 13 жов 2018
  • Επεισόδιο Μονή Γουβερνέτου
    Σειρά απο αυτοτελή επεισόδια με τα Μοναστήρια της Κρήτης, η οποία προβλήθηκε στον χανιώτικο τηλεοπτικό σταθμό Κύδων.
    Παραγωγή - Κείμενα - Αφήγηση - Μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Ζαμπετουλάκης
    Δείτε εδώ τα επεισόδια της σειράς Μοναστήρια της Κρήτης:
    UA-cam
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ...
    Facebook
    MONASTIRIA/?...[0]=68.ARAhFSZZhxkVjL0KzzozRZdwbB10zblnYst-RZnf5qOvnhPoj5p57vUPOJLcCGT8ZM1l42q3pqJfzo1F1nXxoMNgAAp1SMjPpkZmzfY89rSbhAIgOnSyjV3DLYZVzmJzo6538p1c8BWWS7ngQT66h_mZZvxV44vIsa81U6ZQxytFNfUaLb0ofZ5Il6vFyYwbcncc92YF6KpKeYAR1OA6djwaN1fav33lMlAMBayxGg_MydFR2oheaht8CZ6ZsdFklCwB69lswRPbreuih2L1bV7FGG_PffObM8mh6CSv3ZXFPP7LrWCO8HO1kEH7pyZ9YJ5glXwls0W27RpNCIUVsP2R
    Δείτε εδώ τα επεισόδια της σειράς Μοναστήρια της Κρήτης:
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ...
    Η προσωπική σελίδα του Βαγγέλη Ζαμπετουλάκη με όλο του το καλλιτεχνικό έργο:
    Facebook: / zampetoulakis
    UA-cam: • Βαγγέλης Ζαμπετουλάκης
    Ιερά Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου
    Η ιστορία της μονής
    Η Μονή Γουβερνέτου χτίστηκε το 1537 και άκμασε, αποκτώντας πολύ μεγάλη επιρροή στην περιοχή και πολύ μεγάλη περιουσία. Σε απογραφή του 1637, λίγο πριν την Τουρκική εισβολή το 1645, αναφέρεται ότι στη Μονή Γουβερνέτου ζούσαν 60 μοναχοί, ήταν δηλαδή από τα μεγαλύτερα μοναστήρια στην Κρήτη.
    Η Τουρκοκρατία όμως σύντομα άρχισε να επηρεάζει και την πορεία της Μονής, η οποία λεηλατήθηκε και κάηκε από τους Τούρκους, όπως και τα άλλα γειτονικά μοναστήρια. Χάθηκαν έτσι εκκλησιαστικά και ιστορικά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, ενώ πολλοί από τους μοναχούς θανατώθηκαν. Οι Τούρκοι επίσης κατέστρεψαν και τα ιστορικά αρχεία της μονής, η οποία αναστηλώθηκε μερικώς τα επόμενα χρόνια.
    Στα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταστάθηκε στη μονή φυλάκιο των Γερμανών για να ελέγχουν την περιοχή, όπου δόθηκαν πολλές μάχες με ομάδες της αντίστασης.
    Από το 2005 οι μοναχοί της Μονής Γουβερνέτου έχουν αρχίσει έργα αναστήλωσης του ναού και του περίβολου χώρου προσπαθώντας να διατηρήσουν σε άριστη κατάσταση το ιστορικό αυτό μοναστήρι της Κρήτης.
    Η μονή
    Η Μονή Γουβερνέτου μοιάζει σαν κάστρο, με πύργους που χρησίμευαν για την προστασία από επιδρομείς. Ειδικά η εξωτερική όψη του μοναστηριού φανερώνει τις έντονες ενετικές επιδράσεις: μοιάζει με ενετικό φρούριο και έχει διαστάσεις 40 μ x 50 μ με 50 κελιά σε 2 ορόφους, πύργους στις τέσσερεις γωνίες του και ειδικές θυρίδες - πολεμίστρες. Σήμερα σώζονται πλήρεις μόνο οι δυο πύργοι αλλά μπαίνοντας στον περίβολο μπορεί να δει κανείς τα υπολείματα των άλλων δύο.
    Το καθολικό, ο κύριος ναός του μοναστηριού, είναι αφιερωμένο στην Παναγία, γι αυτό η μονή Γουβερνέτου πήρε το όνομα Κυρία των Αγγέλων.
    τέρατα στην πρόσοψη του ναού στη μονή Γουβερνέτου
    Η εκκλησία έχει σταυροειδές σχήμα, χωρίς θόλους και νάρθηκα κάθετο στο κεντρικό κλίτος. Το πολύ ενδιαφέρον και εντυπωσιακό είναι οι ανάγλυφες εικόνες τεράτων που κοσμούν την πρόσοψη του ναού. Η τεχνοτροπία είναι επίσης αρκετά ασυνήθιστη με ενετικές επιρροές από την εποχή της Αναγέννησης και του μπαρόκ.
    Ο ναός ξεκίνησε να χτίζεται την εποχή των Ενετών, αλλά οι εργασίες διακόπηκαν λόγω της εισβολής των Τούρκων και των απαγορεύσεων που επέβαλλαν. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί ο ναός με ειδική άδεια που παραχώρησαν οι Τούρκοι κατακτητές.
    Δίπλα από την εκκλησία υπάρχει ένα παρεκκλήσι που είναι αφιερωμένο στον ιδρυτή της Μονής, τον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη, η σπηλιά του οποίου βρίσκεται μέσα στο φαράγγι Αυλάκι. Στο πλάι του ναού υπάρχει επίσης ένα δεύτερο παρεκκλήσι αφιερωμένο στους Αγίους Δέκα.
    Μέσα στο χώρο της Μονής λειτουργεί ένα πολύ μικρό μουσείο, που φιλοξενεί έργα εκκλησιαστικής τέχνης και άλλα πολύτιμα κειμήλια.
    Περίπου 20 λεπτά από το μοναστήρι θα συναντήσετε το περίφημο σπήλαιο Αρκουδόσπηλιος με την αρκούδα που μαρμάρωσε και έγινε ένας μεγάλος βράχος μέσα στο σπήλαιο.
    Συνεχίστε να κατεβαίνετε μέχρι να φτάσετε στην περίφημη Μονή Καθολικού με το ναό του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη.
    Αν συνεχίσετε για 10 λεπτά ακόμα θα φτάσετε σε ένα μικροσκοπικό κολπίσκο, που κάποτε χρησιμοποιούνταν σαν λιμάνι. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα και θα μπορούσατε να κάνετε μια δροσιστική βουτιά πριν αρχίσετε να ανηφορίζετε το δρόμο της επιστροφής στη Μονή Γουβερνέτου, αν δεν απαγορευόταν αυστηρά από τους μοναχούς.
  • Фільми й анімація

КОМЕНТАРІ • 6

  • @angelosx1384
    @angelosx1384 Рік тому +2

    Αιώνια σου η μνήμη Γέροντα μου π. Ανανια !!! Δεν σε ξεχνούμε το Κελακι σου σε περιμένει στην μακρινή Σουιδηα !! Ταπεινά Άγγελος .

  • @user-il1fg7zb2b
    @user-il1fg7zb2b 4 роки тому +1

    Από τα πρώτα κι ολας λεπτά , μεταφέρεσαι σε μια άλλη εποχή. Αναμιγνύεσαι με εκείνες τις μυτερές πέτρες. .... από τόσα χιλιόμετρα μακριά αισθάνεσαι την ιερότητα του τόπου.

  • @user-qm7ld4hb9c
    @user-qm7ld4hb9c 5 років тому +3

    Τέλειο πρέπει να μεταφραστεί στα Αγγλικά!

    • @doulger86
      @doulger86  5 років тому

      Ευχαριστω πολυ για τα καλα σας λογια!!

  • @salem8753
    @salem8753 5 років тому +2

    Hello Mr. Doulgerakls, I have been watching all the videos concerning the Monasteries of Crete, and besides that I am very thankful to you, I must express my appreciation to the narrator, Mr Zampetoulakis, the superb cinematography, musical background and the wonderful direction of those very valuable videos. These are very interesting historical documentaries and I thank you very much for uploading those videos.

    • @doulger86
      @doulger86  5 років тому +1

      Thank you again Mr Metaxotos for your great words.Evangelos Zampetoulakis was my grandfather and unfortunately now he is not alive.But I believe that through these videos he will be alive in our memories